Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggers wacht drukke agenda in oorlogstijden

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jelle Trader 27 februari 2022 17:58
    Humanitair leed, verdergaande beursdaling gevolgd door economische teruggang.

    Allereerst deel ik mijn medeleven aan de Oekraïense getroffenen en betuig oprecht mijn steun in de strijd tegen het vijandig gezinde en zéér verwerpelijk optreden van Rusland.

    Any way. Ik citeer (letterlijk) de kop van een gisteren verschenen artikel in de Telegraaf van grootbank ING:
    ING: “Geen paniek bij beleggers na inval Russen…”

    “Koop als de kanonnen bulderen, stap uit als de trompetten schallen. ’Die ruim twee eeuwen oude beurswijsheid, toegeschreven aan een van de Rothschilds, zou ook nu weer opgeld kunnen doen. „Garanties heb je nooit, maar het is vaker gebeurd dat in de maanden na een heftige gebeurtenis de beurs snel opveert”.

    Aldus een prominent- en gerespecteerd equity- en marktstrateeg van ING. Vanzelfsprekend begrijp ik deze redenatie. Paniek is doorgaans een slechte raadgever, doch de eerste verkoopacties zouden dit keer wel eens het beste alternatief blijken te zijn in vergelijk met het bekende en veelal omarmde vermogensbeheer “buy and hold” principe.
    Het verdienmodel van banken en vermogensbeheerders bestaat voornamelijk uit de kwantiteit van het belegd vermogen. Anders gezegd, banken c.q. vermogensbeheerders genereren hun verdiensten uit de hoeveelheid belegd vermogen, en slechts voor de kwalitatief betere ‘huizen’ bestaat dit uit performance fee. Een aantal jaren geleden was het geoorloofd transactiekosten door te berekenen aan cliënten. Daar werd dan ook grif gebruik van gemaakt. Easy money, laaghangend fruit, maar de AFM heeft hier terecht een stokje voor gestoken. Dus belegd zijn en blijven is nou precies wat ‘onze beheerders’ van u wensen beste client.

    Any way. De verschillende invalshoeken van de huidige turmoil beslaan ruwweg drie hoofdelementen. Militair(-> maatschappelijk bedreigend), economisch en gevolgen voor de internationale financiële markten.
    Het is evident dat vanuit militair oogpunt men ideeën heeft en plannen maakt deze crisis zo (militair)efficiënt mogelijk te bezweren. Het economisch aspect heeft ander belang, invalshoek en methodieken. Zij trachten zo behendig mogelijk te laveren om economische schade te beperken. De gevolgen voor de financiële markten zijn slechts ‘volgend’ en afhankelijk van beide kampen. Zij hebben geen invloed op militair- noch economisch gebied en moeten lijdzaam afwachten op de ontwikkelingen.

    In ieder geval is duidelijk geworden dat de besparingen op defensie uitgaven rap ongedaan worden gemaakt en investeringen snel en aanmerkelijk worden uitgebreid. Het laatste heeft substantiële economische- en financiële gevolgen voor een land of natie tot gevolg. Stel je hebt 1 ton staal in vredestijd ter beschikking. Daar kun je machines, landbouwwerktuigen enz. produceren welke positief bijdragen aan het BNP van dat land. Als je door recente geopolitieke spanningen dezelfde ton staal (lees, verschillende materialen enz.)moet inzetten om defensie weer op orde te brengen, dan gaat dat direct ten koste van economische groei.(Aantasting van het BNP)
    Metafoor: Staal in machines, traktoren e.d. genereert groei, voorspoed, en winst. Staal gebruikt voor tanks en kanonnen, heeft degeneratie van het BNP tot gevolg.

    Graag laat ik aan jullie inlevingsvermogen over wat de komende tijd de gevolgen zijn van de recente ontwikkelingen inzake Rusland versus Europa/Amerika.

    Buy on dips,….Onzin van de hoogste orde. Velen hebben middels aanvullende aankopen gebruik gemaakt van het zgn. middelen. Middelen is niet anders dan optisch je inkoopprijs verlagen, niks meer of minder. Echter, wat de meesten zich niet of onvoldoende realiseren is dat het risico/weging in het specifieke item wordt vergroot, en de blootstelling voor verliezen wordt verhoogd. Vreemd dat als men op bijv. op de rijksweg wordt geconfronteerd met een ongeluk de snelheid aanpast, maar op het moment dat beurzen dalen beleggers posities uitbreiden en het beleggingsrisico evenredig verhogen.

    Resume: oplopende geopolitieke spanningen nopen tot verhogen defensiebudgetten, hogere energieprijzen welke katalyserend werken op voedsel, productie en transport segmenten. Consumentenvertrouwen dalende is, rentes op termijn opwaarts bewegen en schuldenlasten raken.
    Buys on dips zou ik persoonlijk draaien naar sell op herstel, …
    Ik wens u oprecht een goede week toe, al zal die voor velen confronterend, leerzaam, en in sommige gevallen pijnlijk verlopen.

    Good luck en happy trade.

  2. bouwdroger 27 februari 2022 21:35
    ik zie Poetin ook nog wel een volgende stap maken, niet nucliar maar het nationaliseren van westerse belangen in rusland.
    Hiermee zijn dan de betreffende bedrijven weer flink de pineut zoals
    olie ( hoewel rusland hun kennis ook nog nodig heeft, blijven die misschien nog buiten schot )
    Drank ( heineken e.d )
    banken
    grondstoffen bedrijven

    hoe het ook verloopt, de oorlog zal voor veel bedrijven eerst ( zoals jelle trader het eigenlijk al bedoelde volgens mij ) de toekomstige winsten bij zwaar raken...en dat raakt direct de koersen

    Voor Oekraïne ( als steun betuiging )

    www.youtube.com/watch?v=jQLzQRxifXE
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 26 apr
    882,63
    +1,42% +12,36
  2. AMX 26 apr
    914,42
    -0,23% -2,12
  3. ASCX 26 apr
    1.198,74
    +0,67% +7,95

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links