Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

En nu bezuinigen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Reacties

38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 december 2011 10:20
    Zoals ik elders al schreef:

    Zolang er genoeg geld is voor speeltjes als JSF (en meer van die pretpakketjes), genoeg geld om euro fondsen met miljarden te vullen, genoeg geld om als topper ontwikkelingshulp te pronken, genoeg geld voor ........ (vul maar in),

    Zolang voor al die onzin geld voldoende is zolang is er geen enkele reden om de belastingbetaler not zwaarder te belasten want er is ruimte voldoende om het benodigde geld te vinden op plekken waar het nu over de balk gegooid wordt.

  2. [verwijderd] 13 december 2011 10:37
    wat is veel banen? hoeveel? 50? en wat is het rendement van deze machines? volgens mij nul,nul , een normaal bedrijf had deze allang verkocht of verschroot , dat levert nog wat oud ijzer op, dat wordt het tenslotte toch.
    verder moeten speeltjes opgeborgen worden, de burger ziet het nut niet en de uitgever zit te hobbyen en leuke etentjes etc te organiseren met luiden die zich een deuk lachen.
  3. Wij Rosario 13 december 2011 11:22
    re. We zitten in een spagaat. In veel landen:
    is de arbeidsproductiviteit te laag (lees: arbeidskosten te hoog)
    is de arbeidsmarkt te veel gereguleerd
    overtreffen de importen de exporten, waardoor er ook betalingsbalanstekorten zijn (die moet men eigenlijk meetellen bij de begrotingstekorten)

    Waarom altijd die softe politieke opmerkingen in uw stukken? Je kunt toch zonder blozen zeggen dat ALLE deze problemen hebben. De burgers, kiezers van elk land denken dat we praten over anderen. In Europa is het grootste probleem dat iedereen denkt dat het over een ander gaat.
    Nederland, wij dus, hebben een enorm schulden probleem en daar moeten wij wat aandoen. Nederland is een land dat vrijwel niets meer produceert dat is een groot probleem. Al het politieke gepraat over een diensten economie en over een kennis economie is de burgers iets wijs maken. Er zal weer geproduceerd moeten worden. We zitten in een tijdperk dat de één kuil graaft en de ander hem weer dempt dat zet letterlijk geen zoden aan de dijk.
  4. [verwijderd] 13 december 2011 11:45
    •is de arbeidsproductiviteit te laag (lees: arbeidskosten te hoog)
    •is de arbeidsmarkt te veel gereguleerd

    Dankzij de globalisatie, dat er nog voorstanders zijn is onbegrijpelijk. We moeten echt terug naar lokalisme, wat men hier maakt verkoopt men hier als eerste. Straf of transport.

    Globalisatie en te hoge arbeidskosten, jaja, zeker ook in Spanje meneer.
    Nu in Spanje wordt echt niet veel verdiend. En hier in Nederland meer. Maar als u wilt gaan wij net als elke chinees 22 uur per dag werken voor een paar euro.
    Ik kan u vertellen hoe hard de grote bedrijven en instellingen het ook proberen, het zal niet gebeuren. Het probleem zit hem niet in de dure arbeid, maar vreemde (en vreem bepaalde) wisselkoersen.
  5. [verwijderd] 13 december 2011 11:46
    Ofwel, misschien moet Europa eens een staaltje economische oorlogsvoering leren. We worden zeker de laatste tijd in de pan gehakt!

    We moeten eens leren echt iets te produceren en waarde toe te voegen, ipv. van de grootste waardetoevoeging overlaten aan de chinezen.

    Stel een chinees kost 8 euro per dag voor 8 uur
    Hierdoor gaat de winstmarge omhoog voor de producent, komt wat transport bij.... en voila we zeggen dat er per dag 15 euro kwijt is

    Een Nederlander kost 8 x 15 = 120 euro
    Een werkloosheidsuitkering 50 euro per werkdag
    Regulering van deze werkloosheid, de overheid kost per uitkering 2,50 euro per dag.

    Totale kosten bij maken in China 50+2.50+15 = 67,50

    De Nederlander kost dus 55.50 meer, maar...dan komt de rest:

    Hij geeft 80% van het geld uit in Nederland
    opbrengsten via loonbelasting(verschil met uitkeringssituatie) 30% van 120 euro = 36 euro
    opbrengsten via BTW

    en al deze posten meenemend en de kosten voor het "slopen" van de natuur er ook nog bij en de telling voor "goedkope arbeid" in verre landen is NEGATIEF.

    In Nederland merken we dat niet zo, in SPanje en Portugaal des te meer en is het evident. Er heerst in die landen al een anti-chinesisme en het is nog ebgrijpelijk ook.
  6. Marty.mcFly 13 december 2011 11:57
    De middenklasse is al 20 jaar de sigaar, zeker de lagere midddenklasse. Die zijn bijna elk jaar in koopkracht achteruit gegaan.
    Betalen mee aan de bail-outs van de elite en betalen voor de talrijke uitkeringen en subsidies voor de onderlaag. Intussen verrichten zijn het uitvoerende werk op fulltime basis.
  7. biopro 13 december 2011 12:06
    Ontwikkelingshulp afbouwen = besparen op de uitgaven zonder gevolgen voor de inkomsten
    Tolwegen bouwen= inkomsten en werk genereren, knelpunten oplossen
    Zet het mes in milieu-effect rapportages, provinciale politici met bijbehorend ambtelijk apparaat, weg met de bijzonndere scholen
    Plaatselijk: welstandcommissie eruit, subsidies op allerlei verenigingen en goede doelen schrappen,het ambtelijk middle management uitdunnen, minder gedetaileerde bestemmingsplannen maken

    Dit is toch allemaal betrekkelijk simpel
  8. [verwijderd] 13 december 2011 12:27
    quote:

    biopro schreef op 13 december 2011 12:06:

    Ontwikkelingshulp afbouwen = besparen op de uitgaven zonder gevolgen voor de inkomsten
    Tolwegen bouwen= inkomsten en werk genereren, knelpunten oplossen
    Zet het mes in milieu-effect rapportages, provinciale politici met bijbehorend ambtelijk apparaat, weg met de bijzonndere scholen
    Plaatselijk: welstandcommissie eruit, subsidies op allerlei verenigingen en goede doelen schrappen,het ambtelijk middle management uitdunnen, minder gedetaileerde bestemmingsplannen maken

    Dit is toch allemaal betrekkelijk simpel
    In combinatie met het hervormen of aftoppen van de Hypotheekrente aftrek, het versoepelen van de arbeidsmarkt, inkorten van de ww en AOW leeftijd omhoog is het volgens mij een fluitje van een cent.

    Het is hopen dat de economische situatie niet nog veel slechter wordt dan we nu denken door bijvoorbeeld het uiteenvallen van de EU. Als Nederland zijn AAA status kan behouden dan is onze rente op onze papieren zeer laag en dit gaat miljarden schelen in 2012 en 2013. Er gaan dus ook meevallers komen.

    Belangrijk ook is de stimulering van de economie. Bezuinigen moet niet nu, we moeten (met Duitsland mee) groeien en exporteren. Ook proberen meer te produceren maar ik lees hier verstandige dingen over waarom fabrikanten naar bijvoorbeeld China verkassen. Logisch in mijn ogen.
  9. docbar 13 december 2011 12:31
    De zorg groeit met 7 miljard. Oplossing 1; Forse eigen bijdrage zorg per jaar, zeg euro 250,-- p.p.. Kost de overheid niets, levert in 1 keer begrotingstekort op. Verder alle rekeningen voor zorg, al dan niet vergoedt, ook naar gebruiker. Weet wat het kost. Alle subsidies aan bedrijfsleven stoppen. Grote accountantskantoren die afdelingen hebben om subsidies binnen te slepen voor grote bedrijven is te gek voor woorden. Beursgenoteerde bedrijven geen subsidies verstrekken. Alle lokale overheden stoppen met brei aan subsidies voor onduidelijke doeleinden. HRA; Bedrijven mogen betaalde rente aftrekken van resultaat, waarom is het zo'n probleem dat particulieren dat met hun rente mogen doen. Particulieren met een eigen huis zijn onmisbaar voor doe het zelfmarkten, verfproducenten, kleine aannemers, woninginrichters etc.. Andere mogelijkheid; tot 25.000 euro inkomen geen inkomstenbelasting heffen. Goed voor economie, zwart werken verdwijnt en per saldo levert het toch niets op voor de overheid anders dan werknemers die het allemaal moeten bijhouden.
  10. [verwijderd] 13 december 2011 12:47
    JSF gaan we toch alleen gebruiken om de b**ch van America te spelen.
    eerst laten we ons dat barrel opdringen, en vervolgens gaan wel alle kosen eraan besteden aan America's agenda. De volgende oorlogen staan allang gepland, de terroristen zijn al ingehuurd, de nieuwe Pearl Harbours staan op de rol. Een echte 9/11 in NL is voor de lobbyisten niet echt de moeite, misschien dat ze zoiets nog met Duitsland durven flikken. Maarja, die raken meer en meer geirriteerd, die konden het weleens als oorlogsdaad van de Amerikaanse kliek zien. Dat suffe 9/11 gedoe knikken we nog vriendelijk om, zoland de USA nog een netto nut voor ons dient. Althans, de Duitsers acht ik nog enigszins zelfstandig denkend, NL regering heeft geen enkel teken daarvan gegeven.

    We hebben zelf echt geen nut voor die JSF. Het gevaar komt uit America. en alleen uit Rusland/China als we als laatste nog aan America blijven hangen. RU/CN hebben ons liever als handelsbondgenoot dan als vijand.
  11. [verwijderd] 13 december 2011 12:51
    wat een gedoe. grijsaards zoals ik krijgen geld wat onmiddellijk uitgegeven wordt. wordt er per jaar 10 miljard aan pensioen uitgekeerd wordt dat in de economie gepompt en als ik het goed begrepen heb is dat geld niet gestolen maar verdient op de beurzen. grijsaards zoals ik zijn niet productief maar consumptief, nou en? ontwikkel dan turbo-rollators die ook over rotsen kunnen rollatoren. De VS en UK kunnen we beter niet als voorbeeld nemen, de VS vanwege haar dictatoriale neigingen en de UK is verworden tot een kipmetcurryfinancieringsland alleen universiteiten deugen nog. de middenklasse is al een tijd de dupe en wordt onderklasse. Neem het heft in eigen haND
  12. [verwijderd] 13 december 2011 13:17
    Nou dan geef ik nog een voorzetje:

    Alle belastingen opheffen, alles in de BTW. De gebruiker betaald. geen subsidies etc meer. Werkelijk alles via de BTW regelen, desnoods meer verschillende tarieven, van 0% tot 40% nagelang het maatschappelijk belang (erg vaag begrip, maar je moet ergens beginnen)
    Geen loonebelasting meer, gevolg goedkope arbeid
    Hoge btw tarieven, de gebruiker betaald systeem en de toerist betaald ook mee.

    Geen ingewikkelde ministeries, weg met de halve overheid. Wat let u?

    Het syteem is zo ingegewikkeld gemaakt, dat de overheid en de financiele sector er wel bij vaart en helemaal niet wil dat het simpeler gaat. Dat scheelt hun "werk", dat er eigenlijk niet zou moeten zijn.
  13. Wij Rosario 13 december 2011 13:25
    @ biopro,

    Beste Biopro,
    Het afbouwen van ontwikkelingshulp heeft niet veel zin want dan komen er voor bijna even groot bedrag aan werkloze ambtenaren bij in Nederland. Ontwikkelingshulp is een van die uitgaven waarvan bijna alles in Nederland blijft of weer terugkomt. Dat geldt trouwens ook voor veel NGO's met hun grote staven en kantoren.

  14. Wij Rosario 13 december 2011 13:30
    @domdom
    Globalisatie is niet het probleem maar het Nederlandse navelstaren echter wel. We zullen weer moeten leren produceren tegen marktprijzen en dat gaat alleen als we hier en daar wat inleveren en, net als de Chinezen, weer aan het werk gaan in plaats van eindeloos gepraat.
  15. [verwijderd] 13 december 2011 13:39
    quote:

    Wij Rosario schreef op 13 december 2011 13:30:

    @domdom
    Globalisatie is niet het probleem maar het Nederlandse navelstaren echter wel. We zullen weer moeten leren produceren tegen marktprijzen en dat gaat alleen als we hier en daar wat inleveren en, net als de Chinezen, weer aan het werk gaan in plaats van eindeloos gepraat.
    Dat zei ik, hier in NL niet, maar globalisatie is wel degelijk een deel van het probleem.
    Hier in Nederland is het principe wat ik hierboven beschrijf nog niet helemaal duidelijk aanwezig, ivm met de lage werkloosheid. Maar die werkloosheid komt op de lange duur hier in Nederland ook gewoon weer terug.
    Het probleem speelt wel degelijk in vnl. Spanje en Portugal (enfin, de zuidelijke landen)

    Met dat leren produceren ben ik het eens, met het verlagen van lonen sec niet, verlaag eerst de loonbelasting of schaf hem af.

    Ook vindt ik dat we maar wat meer Zwitsers zouden moeten zijn, zo van "ik koop een phillips, omdat het Nederlands is". Dat zou een hele hoop helpen voor de Nederlandse economie.

    Daarnaast kan ik psychologisch uitwijden, maar in het kort zorgt globalisatie voor merk-culturen en de landenculturen vervagen. Daarnaast zorgen die merk-culturen voor landelijk interne verdeeldheid, veel groeperingen en veel meningen die tegengestelde belangen hebben. tegelijkertijd bevorderd het individualisme, en ook ondanks de merk-culturen, eenhapsworsten als mensen. Iedereen hetzelfde.

    Het is echt niet mooier op geworden, wijdser dat wel.
    Maar ik zit liever tussen de bomen zonder zicht, dan in de sahara met zicht zal ik maar zeggen

38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links