Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stern vliegt omhoog

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Hesjedal 3 mei 2017 14:08
    Redactie,

    Leuk dat jullie Nederland kennis laten maken met Stern. Even een aantal punten die me opvallen:

    Bij de dealers loopt de verkoop van nieuwe auto's ook niet storm. Hoewel de verkoop van nieuwe auto’s recentelijk iets lijkt aan te trekken is het tussentijds wel eens beter gegaan. Vorig jaar was zelfs het slechtste jaar voor de Nederlandse automarkt sinds 1969 (!), dus waar is deze vrij plotselinge koersstijging op gebaseerd?

    Juist het feit dat vorig jaar een dramatisch jaar was voor de autoverkopen en dat stern inclusief verkoop panden nog steeds 2 euro winst per aandeel en zonder verkoop van panden op 1 euro per aandeel uitkomt. Laat volgens mij de kracht van het bedrijf juist zien.
    Het is gelukt om wanneer de auto verkopen tegen vallen toch met andere activiteiten zoals leasing, reparatie voldoende winst kan behalen om het hoge dividend (ruim 5% vorig jaar inmiddels nog ruim 4%) te betalen. In de jaren rond de crisis had het bedrijf zware rode cijfers doordat de autoverkoop tegen viel. Wanneer een van de oliebedrijven zulke prestaties had geleverd was de koers sky-high geweest.

    Interessant detail is dat het bedrijf behoorlijk wat vastgoed op de balans had staan en ook actief omgaat met deze positie. Zo is het hoofdkantoor begin 2016 aangekocht om hier hetzelfde jaar nog een sale and lease back-constructie toe te passen.

    Klopt maar dit komt omdat de lease activiteiten van Stern hard doorgroeien en zoals u ook beschreef is dit kapitaal intensief, Stern heeft hier inderdaad een boekwinst op behaald. Maar het is geen bedrijf wat bewust handelt in dit vastgoed. Voor mij is het gewoon een goede deal geweest die zorgt dat het bedrijf nu nog sneller kan groeien. Daarnaast verwacht Stern volgende week ook duidelijkheid te kunnen geven over hun nieuwe financieringsfaciliteit en deze ook voor lange termijn vast te kunnen zetten. Zodat Stern ook de komende jaren kan blijven profiteren van de lagere rente. Ook is het de business inderdaad kapitaal intensief maar heeft stern een zeer sterke balans met een boekwaarde per aandeel van 28 euro die op dit moment zelf nog onder de beurskoers ligt, en is het bedrijf bezig met een aandelen inkoopprogramma, waardoor de wpa per aandeel verder kan toenemen.

    Nu er weer beweging is op overnamegebied in de sector is dit een mogelijke verklaring voor een deel van de koersstijging van Stern. Pon is qua omzet zes keer zo groot als Stern dus het zou echt gaan om een overname en niet om een fusie van gelijken.

    Nog zelf niet aangedacht, maar behoort zeker tot de mogelijkheden, al is Stern niet in belangrijke mate bezig met de markt voor E-bikes. Het verkoopt bij mobility toevallig ook een paar E-Bikes.

    Ten slotte zijn er nog de aantrekkende autoverkopen die de dealeractiviteiten goed doen.

    Klopt in totaal zijn er in het eerste kwartaal 22% meer auto's verkocht. Terwijl er in Januari vorig jaar ook nieuwe fiscale regels zijn ingegaan. Dit laat dus zien dat de autoverkopen behoorlijk stijgen.
    Ook in April zet deze stijging door met een stijging van 6%.

    Verwacht dus komende week ook zeer goede kwartaalcijfers. Daarnaast zou het zomaar kunnen dat Stern op den duur een daadwerkelijke afsplitsing gaat maken tussen hun dealer en lease activiteiten en niet alleen fiscaal zoals nu is gedaan.

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links