Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koffie!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 oktober 2013 14:06
    't mannetje doet nl. mee aan wat iedereen in de koffie doet, tot en met de meeste consumenten; uitknijpen van de koffieboeren. Weet Arend-Jan dat er van die prijs minder dan 1 cent naar de koffieboer zelf gaat? De enige die hem een faire prijs geeft is Max Havelaar. Maar ja, de smaak hè. Al blijkt uit blind proeven dat 99 % van de consumenten het verschil niet kan proeven of Max Havelaar lekkerder vindt. Tijd voor verandering?
  2. forum rang 6 !@#$!@! 17 oktober 2013 14:46
    quote:

    pafex schreef op 17 oktober 2013 14:06:

    Weet Arend-Jan dat er van die prijs minder dan 1 cent naar de koffieboer zelf gaat? De enige die hem een faire prijs geeft is Max Havelaar.
    libertarian.nl/wp/2001/01/waarom-ik-g...

    Kost koffie op de wereldmarkt bijvoorbeeld $1.30 per pound, dan is het oneerlijk om $1.30 per pound voor de koffie te betalen; de eerlijke prijs ligt dan op $1.35 per pound. Maar als de koffieprijs op de wereldmarkt stijgt naar $1.35 per pound, zodat Douwe Egberts de prijs gaat betalen die door Max Havelaar in een eerder stadium als ‘eerlijk’ werd bestempeld, dan is dit ineens geen eerlijke prijs meer, maar een besmette, oneerlijke prijs die getuigt van verwerpelijke handelsmethoden en uitbuiting van de kleine boeren in de Derde Wereld. De eerlijke prijs ligt dan weer hoger, op $1.40 per pound. Wat eerst een eerlijke prijs was, wordt ineens oneerlijk. Waarom? Eenvoudig: omdat de markt bereid is het te betalen. Als de markt bereid is die prijs te betalen, dan moet het wel een oneerlijke prijs zijn, ook al is het dezelfde prijs die Max Havelaar in een eerder stadium goedkeurde.

    De eerlijke prijs varieert per product, zoveel is wel duidelijk. Zo moet voor koffie 5 dollarcent per pound extra worden betaald, terwijl voor thee een toeslag van 1-2 Dmark per kilo geldt, afhankelijk van de kwaliteit. Als de marktprijs te zeer daalt, treedt er bovendien een bodemprijs in werking. Die bodemprijs is gebaseerd op de productiekosten van de verkopers. Dit maakt de zaak er niet duidelijker op. Want als de ‘eerlijke prijs’ de prijs is die de productiekosten dekt, waarom wordt de eerlijke prijs dan niet gewoon standaard door Max Havelaar berekend aan de hand van de productiekosten? Waarom wordt die prijs dan gewoonlijk berekend aan de hand van de marktprijs, plus een toeslag? Waar die toeslagen op gebaseerd zijn, blijft ook onduidelijk. Hoe komen ze bij Max Havelaar aan die bedragen? Hoe weten ze dat deze bedragen niet nog steeds te laag zijn om eerlijk te kunnen worden genoemd? En hoe weten ze dat die bedragen niet te hoog zijn, zodat er sprake is van uitbuiting van de westerse ondernemers? Wat is de formule die gebruikt wordt? Wat voor variabelen zitten erin verborgen? Is het soortgelijk gewicht van het product misschien van belang? Welke constanten worden gebruikt? Er wordt in het voorlichtingsmateriaal van Max Havelaar met geen woord over gerept.

  3. [verwijderd] 17 oktober 2013 14:48
    @pafex Ik had als niet-deskundige, dus voor wat het waard is, dus waarschijnlijk nul komma nul, begrepen dat enkele, vele, of alle bij Max Havelaar aangesloten koffieboeren niet weten dat zij bij Max Havelaar zijn aangesloten en van een faire prijs dan ook niets, of niet veel, hebben gemerkt, maar misschien is dit niet zo, of was dit in het verleden zo, maar nu niet meer, wat uiteraard voor de betreffende koffieboeren te hopen is.
  4. Youri24 29 oktober 2013 12:22
    'Al blijkt uit blind proeven dat 99 % van de consumenten het verschil niet kan proeven of Max Havelaar lekkerder vindt.'

    Heeft dit enige relevantie tot de -Fairtrade- prijs van het product? Het gaat bij Max Havelaar juist om dat gedeelte en niet of de consument het met blind proeven kan onderscheiden.

    En @ !@#$!@!
    Kijk eens op maxhavelaar.nl/files/page/files/15%20... pagina 16 en 17. Zoals te zien is in de grafieken: er is een minimumprijs ingesteld door Max Havelaar, maar deze groeit mee als de wereldmarktprijs stijgt. Ook is op pagina 14 een tabel te zien die laat zien dat het niet enkel om sjoemelen met eerlijk en niet eerlijk is.

11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links