Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zalm: schuldencrisis is op te lossen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

22 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Ruud100 25 december 2011 16:45
    Ja, geef de Chinezen maar de schuld en hoop er maar op dat we in Europa weer gaan werken als de produktie hierheen komt. De Chinezen kunnen staken omdat ze werken. Een groot deel van de (Zuid) Europeanen heeft als enige mogelijkheid te gaan relschoppen want werken is iets waar ze 15 jaar geleden al mee gestopt zijn.

    Maar onze schulden zijn toch echt ons eigen probleem. Vond bij toeval een artikel uit 1999(!!!!) dat leest alsof we over vandaag praten. En nog wel van het NRC! Als je het leest, lees vooral het deel onder de grafiek, dit is ontluisterend als je de situatie beijkt zoals die inmiddels is en bedenkt dat dit 10 jaar geleden is geschreven!

    retro.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Schulden/...

    Sinds 1999 hebben we onze luchtbel economie nog een jaar of 10 verder opgeblazen dus de situatie is inmiddels veel slechter dan de getallen die er genoemd worden.

    Ik was eigenlijk op zoek naar iets over de inflatie. Inflatie die (denk ik) ons niet komt verlossen. Daarvoor was ik op zoek naar iets uit een Zembla / Tegenlicht achtig programma uit nov/dec 2011 maar kan het niet terugvinden.

    Het programma wat ik effe niet terug kan vinden gaat over de crisis vanuit het perspectief van de inkomensongelijkheid.

    Hierin werd duideljk gemaakt dat voor BIJNA iedereen behalve de rijkste 1% het reëele inkomen (inflatiegecorrieerd etc) sinds 1990 vrijwel gelijk is gebleven. De welvaartstijging voor Jan Modaal sinds 1990 komt vooral doordat hij zich tot zijn nek in de schulden heeft gestoken. En daar past het bovenstaande artikel wel weer leuk bij.

    Waar de rijkste 1% in rond 1990 ca 20 maal meer verdiende is dit inmiddels opgelopen tot ca 400 maal meer. Waar de rijkste 1% in 1970-1989 ca 12% van het nationaal inkomen opstreek is dit hierdoor inmiddels opgelopen tot 30%.

    En dat geeft aan waarom inflatie uitblijft. De superrijken kunnen ook maar 3x per dag eten en potten gigantische bedragen op of kopen voetbalclubs van het geld dat ze de oren uitkomt. Jan Modaal ziet zijn koopkracht afnemen en moet schulden afbetalen. Inflatie heeft het nodig dat er meer vraag is als aanbod. Alleen dan kun je prijzen verhogen. Jan Modaal heeft echter geen geld meer voor een nieuw bankstel en blijft weg uit de winkel. De vraag zakt in en zolang dat aanhoud zit inflatie er niet in hoeveel geld we ook in de markten gaan pompen. Zolang het niet terecht komt bij de mensen die de economie weer moeten aanjagen door te gaan winkelen blijft de inflatie laag.
22 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links