Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggen met ballen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. oeloe 8 september 2011 16:55
    "..Ik denk dat een full blown double dip voorkomen kan worden, zolang de politiek maar niet te veel rare dingen doet.

    Maar eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen, dat de kansen hierop wel zijn toegenomen.."

    Bedoel je de met "kansen toegenomen" dat de politiek niet te veel rare dingen zal doen, of op een full blown double dip?

  2. Lemar 8 september 2011 17:14
    Laatste suggesties wil ik mij bij aansluiten.......helemaal mee eens,
    maar wie moet de bezem er door halen?

    Staat er niet zo'n rare flierefluiter,
    ene meneer A.J. Kamp aan het roer(de steel van de bezem)) van die Advertentiesite?
    of vergis ik me.......... Vergeleken met hem, is Good Old Corne toch 1e divisie columnist/analist.
  3. forum rang 7 handyman6 9 september 2011 10:25
    Zelf werk ik met percentages. Scheelt veel twijfelen!
    Vanaf het laatste hoogtepunt is -10% verlies van een aandeel ,een correctie,en -15% ,oppassen ,maar -20%, reden tot verkoop.
    Zo moest Fugro er op €54,70 uit ,Philips rond de €21 enz.
    Die 2 aandelen staan nu resp. onder de € 40 en €13.
    Wil je je vermogen in stant houden ,moet je streng zijn...das moeilijk ,vandaar :percentages. grH6
  4. forum rang 7 ffff 9 september 2011 11:46
    Bovendien is het gezegde 'beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald' zeker van toepassing in de effectenwereld. Immers niets iets dodelijker dan vasthouden aan een verliespositie en hopen dat het goed gaat.

    Een veel gemaakte beleggersfout.

    Corné,

    Wetende dat alweer massa's achterafbeterweters het allemaal beter weten, steek ik toch mijn nek maar weer eens uit:

    Het vasthouden van een verliespostie KAN, met een hele grote nadruk op het woord KAN , dodelijk zijn. Een veelgemaakte dooddoener is dan ook altijd dat dat eern beginnersfout is.

    Na bijna 40 jaar intensief beleggen ben ik ervan overtuigd dat vasthouden aan posities in ieder geval geen beginnersfout is. Ik heb met U een leuke discussie gehad over de gedwongen verkoop van de perpetuals, uitgifte op 100 procent, en toen hebben ze verkocht op koersen rond de 25 procent en gaan dan een half ljaar later aan het procederen. U kunt zich dat hoogstwaarschijnlijk nog goed herinneren.
    Dat is nu een schitterend voorbeeld van : vasthouden en de koersen herstellen van 25 procent naar momenteel rond de 95 procent en een limietorder van mij die al TWEE maanden loopt op 92 procent wordt maar niet gehaald....

    "Hopen dat het beter gaat" heeft tegenwoordig heel duidelijk TWEE aspecten: Ten eerste kijk je naar het bedrijf en zijn winstcijfers en winstverwachtingen, maar bijna nog belangrijker is naar het beurssentiment op de markten te kijken.

    Diverse bedrijven, lees bijvoorbeeld uitvoerig in De Tijd, de verwachtingen van UMICORE lopen fantastisch. Maken EEN DERDE van alle autokatalysatoren VAN HEEL DE WERELD, en de wisnst neemt toe, evenals de omzet, maar desondanks als cyclische bdrijf daalt de koers. Nu kun je wel zeggen: verkopen die handel en neem je verlies, maar dan kan ik evenzogoed zeggen, dat dat nu juist een beginnersfout is. Tenslotte verkocht |Fortis zo'n vijf jaar geleden ook op het dieptepunt van de markten zijn effectenportefeuilles....

    Koersen kunnen wel degelijk gigantisch herstellen als het sentiment omslaat. Die verwachting is momenteel ook gering. Helemaal akkoord, maar als heel de beleggersgemeenschap nu tot de conclusie moet komen, dat men beter ten halve gekeerd moet handelen, dan blijft er van de koersen helemaal niks meer over.

    Groot onderscheid moet m.i. gemaakt worden tussen de traders en de echte eigenaren van bedrijven, de beleggers die zich als mede-eigenaar van een bedrijf zien: Ook al waardeert de markt jouw stukje bedrijf erg laag ( Zie waardevolle discussies over BMW in de KK), dan moet je je niet gek laten maken: Die waarde komt bij verandering van sentiment wel weer. JARENLANG had ik ARBED in portefeuille waarbij de winst die ARBED maakte eenderde van de beurswaarde was.... Het duurde jaren en jaren, voordat ze fuseerden tot ARCELOR en weer jaren voordat Lakshmi MITTAL de boel overnam. Winst, netto miljoenen! akkoord, in ruim twintig jaar opgebouwd, maar niet gek laten maken. Waar Indiërs al niet goed voor zijn.

    Ook niet gek laten maken door de markten: Niet ten halve keren, maar als je weer liquiditeit krijgt bijkopen in deze tijden van bedrijven met prachtige winstvooruitzichten. En dat verrotte sentiment tegenwoordig; Let maar eens op wat er gaat gebeuren als de Chinezen, Singaporezen, de Golfstaten hier komen winkelen.....

    Peter
  5. atitlan 9 september 2011 12:13
    Voor mij is het simpel.. kwaliteit houd ik vast, ik zal nu bij PEs en EV/EBIT waarden die minder dan de helft van normaal noteren, me er uit laten kletsen door de (zogenaamde) professionals.. die vooral voor eigen parochie preken.

    Bij nu al zwak/teleurstellende presterende bedrijven zou ik echter wel voorzichtig zijn, vooral wanneer die een zwakke balans hebben, maar die heb ik zelf niet in portefeuille.

    Nee, ik laat me er niet uit kletsen door analisten, die de afgelopen jaren t.a.v. mijn keuzes steevast achter de operationele feiten aanliepen, en nu ineens koersdoelen naar beneden kwakken, alsof het niets is.. de boeven.
    Ja, deze categorie speelt voor mij een steeds meer dubieuze rol, een sterk manipulatieve rol... ze wil nu uiteraard weer graag dat wij massaal op lows verkopen.. dan weet je wel wie aan de koopzijde opereeert...

    Sorry, Rene, leuk geprobeerd, maar gelukkig heb ik jouw mening al veel vaker naast me neergelegd, dat heeft me financieel goed gedaan.
  6. [verwijderd] 9 september 2011 13:00
    Peter,

    Corné is die met de kale kop, Marcel heeft nog een bos met haren ;-))

    quote:

    ffff schreef op 9 september 2011 11:46:

    Corné,

    Na bijna 40 jaar intensief beleggen ben ik ervan overtuigd dat vasthouden aan posities in ieder geval geen beginnersfout is. Ik heb met U een leuke discussie gehad over de gedwongen verkoop van de perpetuals, uitgifte op 100 procent, en toen hebben ze verkocht op koersen rond de 25 procent en gaan dan een half ljaar later aan het procederen. U kunt zich dat hoogstwaarschijnlijk nog goed herinneren.
    Dat is nu een schitterend voorbeeld van : vasthouden en de koersen herstellen van 25 procent naar momenteel rond de 95 procent en een limietorder van mij die al TWEE maanden loopt op 92 procent wordt maar niet gehaald....

    Ook hier maak je een vergissing Peter.
    Ik heb een gedeelte( het gehele vonnis in een ander draadje) van het vonnis toen in dat draadje geplaatst.
    Hieruit bleek duidelijk dat het verlies moeilijk was vast te stellen omdat er nagenoeg niets was verkocht, en de koersen nadien weer waren hersteld.
    Goed lezen Peter.
    Het ging er in die zaak om dat tegen het vastgestelde risicoprofiel van beleggers in was belegd in te risicovolle producten.
    Peter ik mag dan geen recht van spreken hebben omdat ik nog geen veertig jaar beleg, het volgende advies krijg je gratis van me.

    Ik maak winst(ook dit jaar) door verlies te nemen.

  7. [verwijderd] 9 september 2011 13:58
    quote:

    ffff schreef op 9 september 2011 11:46:

    Corné,

    .....
    Na bijna 40 jaar intensief beleggen ben ik ervan overtuigd dat vasthouden aan posities in ieder geval geen beginnersfout is.
    ....
    Peter
    Erg nobel dat je al die moeite doet om je standpunt uit te leggen.
    Ik vermoed echter dat je niemand zal overtuigen, behalve diegenen die al overtuigd waren.



  8. forum rang 7 ffff 9 september 2011 14:18
    quote:

    handyman6 schreef op 9 september 2011 13:12:

    Weet je wat ik dan doe ,Peter ,als die chinezen etc hier straks komen inkopen?
    Dan stap ik op erg lage nivo's weer in ,maar dan met veel grotere aantallen ,dan ik verkocht ,en wel voor hetzelfde geld!H6
    Achterafpraat, Handyman!

    Het onderwerp gaat over het verkopen van aandelen VANDAAG! En de motivering dat je dat eventueel zou kunnen doen omdat er slechtuitziende berichten komen.

    Het gaat niet om de achteraf-vaststelling dat je 4 maand geleden het best verkocht had.

    En als er een bod op een bedrijf gedaan wordt is dat meestal met een flinke premie. dan ben je te laat met dat zogenaamde : Ik stap er weer in!

    Anova,

    Er waren twee zaken toentertijd. Een partij bond processen aan om redenen die jij aangeeft, maar er was er ook die, hoogstwaarschijnlijk met geleend geld, de perpetuals gekocht hebben en toen ze zo in waarde daalden, hoogstwaarschijnlijk hebben moeten verkopen en toen daarna de koers weer enorm gestegen was, meer dan drie maal, aan het procederen sloegen...

    Moet je ook maar voor zorgen dat je niet op de bodem van de markt pecies gaat verkopen. En dan later de emittent gaan aanpakken...

    Peter
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links