Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kolder eindelijk uit koersen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. PingPong 9 augustus 2011 18:04
    Europese aandelen zijn inderdaad goedkoop vergeleken met Amerikaanse, maar de S&P500 Shiller PE10 staat nu op 20 en dat is beslist niet historisch goedkoop.

    Europese beurzen gaan toch echt dezelfde kant op als de S&P500, ongeacht hoe laag de Europese Shiller PE10 is. Er is dus nog heel wat ruimte voor een verdere daling na de huidige rebound.
  2. [verwijderd] 9 augustus 2011 18:09
    Dhr. Kamp heeft gelijk. Ook wat mij betreft is nu zo'n mooi moment dat niet erg vaak langskomt. Ik heb me dan ook prima vermaakt vandaag: al mijn obligaties verkocht en spaarcenten uit de sokken gehaald en ben lekker aandelen gaan kopen. Als ik over 20 jaar met pensioen ga zal ik nog wel even terugdenken aan die week in 2011 waarin toch minstens 50 personen hun aandelen nagenoeg hebben weggegeven aan mij. Morgen gaat de zon gewoon weer op....
  3. [verwijderd] 9 augustus 2011 18:26
    Dit is wel een mooi moment, wanneer je bekijkt waar de koersen nu vandaan komen...maarrrr, dit is wat mij betreft optisch bedrog.

    Die koersen kunnen altijd lager, en wanneer landen failliet gaan, zie ik niet in waarom de koersen niet verder dalen.
    De koersen zijn in principe ook allemaal gerelateerd aan een bedrijf, dus in de eerste plaats begrijp ik niet dat bijvoorbeeld Heineken of Unilever of vastgoedfondsen dalen, daar ze totaal niet overheidsgerelateerd zijn.
    (Natuurlijk is alles met elkaar verweven, maar gezonde bedrijven behoren niet zo hard te dalen).

    Aangezien het bovenstaande dus toch gebeurt, begrijp ik andersom nu niet waarom de lucht nu uit de aandelenmarkt zou zijn?
    Er is helemaal geen positief vooruitzicht, want de financiële wereld is nog steeds verrot, en dat wordt niet gezonder door de maatregelen vandaag de dag.
    Daarom denk ik juist dat nu kopen te vroeg is.

    Een AEX van 200 punten of nog lager zit er gerust in, vooral wanneer volgend jaar weer blijkt dat geen enkele maatregel daadwerkelijk geholpen heeft om de crisis te bedwingen.

    Ik vind het overigens wel vreemd dat heel veel fondsen nu weer op de koers staan die ze begin 2009 stonden, maar dat de AEX fondsen over het algemeen nog wel veel hoger staan dan toen.
  4. PingPong 9 augustus 2011 18:46
    quote:

    morse69 schreef op 9 augustus 2011 18:09:

    Als ik over 20 jaar met pensioen ga zal ik nog wel even terugdenken aan die week in 2011 waarin toch minstens 50 personen hun aandelen nagenoeg hebben weggegeven aan mij
    Volgend jaar denken die 50 personen terug aan die week in 2011 waarin ze, tijdens een suckersrally, nog net op tijd hun aandelen dumpten voor de echte koersval. Jij verkoopt dan in wanhoop deze te duur gekochte aandelen tijdens de capitulatie, en ik koop ze dan voor een prikkie. En 20 jaar later denk ik met plezier terug aan die week in 2012 waarin ene morse69 zijn aandelen nagenoeg weggaf aan mij.
  5. [verwijderd] 9 augustus 2011 19:10
    > Wie in 1983 bij de start van de AEX omgerekend 45,37 euro (ook de eerste
    > omgerekende AEX-stand) als volgt belegde of spaarde, had nu afgerond de
    > volgende percentages gemaakt:
    > * AEX: 525%
    > * AEX total return (inclusief herbelegd dividend): 1528%
    > * Sparen (bij een gemiddelde van 4%): 200%

    Helemaal waar, maar ook volslagen hypothetish. In werkelijk heid was diegene bij de veschillende crashes tussen 1983 en nu steeds uitgestapt bij lage koersen en later weer ingestapt bij hoge koersen. Het nettoresultaat is dus veel lager. Het is bekend uit onderzoek van o.a. Alex.nl dat de meeste kleine beleggers per saldo elk jaar enkele procenten verliezen.
  6. Lt dd 9 augustus 2011 19:53
    Ik ben van mening dat het een prima moment was / is om wat bij te kopen. Koop als het bloed door de straten loopt! Tevens merkte ik dat de beurs gespreksonderwerp nummer 1 was in de kantine, wat er op duidt dat de bodem nabij is of zelfs vandaag gezet. Ik heb wat trackers bijgekocht en blijft dit bij elke serieuze daling doen.

    Succes!
  7. [verwijderd] 9 augustus 2011 21:06
    quote:

    Martijn1973 schreef op 9 augustus 2011 20:04:

    tja, ook ik zie genoeg aandelen die nu nog 100% hoger staan dan het vorige dieptepunt in 2008...dat is toch niet eens zolang geleden. Goedkoop niet echt dus. en wat is goedkoop? in euro of in KW uitgedrukt? In EURO misschien wel....
    Precies, ik dacht ook al goedkoper in 25 jaar? We staan nog veel te hoog daarvoor. Eerst nog eens 50% hiervanaf en dan kunnen we over goedkoop praten.
  8. stw 9 augustus 2011 23:03
    Hoezo verdienen op de lange duur aan het dividend.
    Ik ben in 1986 in een lijfrente gebaseerd op Robeco gestapt, koers stond toen op € 42,67 omgerekend naar euro's. Robeco is een keer 1 op 4 gesplitst, dus € 10,67 neem ik als start koers.
    Nu zijn wij 25 jaar verder en staat Robeco op € 18,71.
    Een spaarrekening had meer opgeleverd.
    Volgens samengesteld interest berekening heeft deze Robeco belegging een rendement van ongeveer 2,4 % !!!
    Goede belegging zo wereldwijd beleggend fonds van de Robeco groep!!!
    Deze verhalen komen van de figuren die in de handel van aandelen of beleggingsfondsen zitten, dus aan de provisie verdienen, dus door de belegger onderhouden worden.
    Kom bij mij niet aan met die fabels dat aandelen op de lange duur een beter rendement geven dan obligaties of spaardeposito's.
  9. [verwijderd] 9 augustus 2011 23:44
    quote:

    stw schreef op 9 augustus 2011 23:03:

    Hoezo verdienen op de lange duur aan het dividend.
    Ik ben in 1986 in een lijfrente gebaseerd op Robeco gestapt, koers stond toen op € 42,67 omgerekend naar euro's. Robeco is een keer 1 op 4 gesplitst, dus € 10,67 neem ik als start koers.
    Nu zijn wij 25 jaar verder en staat Robeco op € 18,71.
    Een spaarrekening had meer opgeleverd.
    Volgens samengesteld interest berekening heeft deze Robeco belegging een rendement van ongeveer 2,4 % !!!
    Goede belegging zo wereldwijd beleggend fonds van de Robeco groep!!!
    Deze verhalen komen van de figuren die in de handel van aandelen of beleggingsfondsen zitten, dus aan de provisie verdienen, dus door de belegger onderhouden worden.
    Kom bij mij niet aan met die fabels dat aandelen op de lange duur een beter rendement geven dan obligaties of spaardeposito's.
    gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap, dan ga jij toch lekker sparen. Wat doe je dan op dit forum ??????
  10. [verwijderd] 10 augustus 2011 09:23
    De redenering moet m.i. zijn: 'als je belegt zoals de Shiller index is samengesteld en 'op tijd' instapt, is je winst na 20 jaar aardig te noemen'. Nu dus instappen en niet doodgaan. Maar waarom beleggen pensioenfondsen dan in obligaties op dit moment? Politici moeten nu de knoop doorhakken en dat is lastig zo niet onmogelijk en dan moet er een crisis komen om het af te dwingen. Zo gaat dat al eeuwen.
  11. forum rang 5 theo1 10 augustus 2011 09:49
    @stw: dat is dan meteen een goede illustratie van waarom je niet in beleggingsfondsen moet beleggen. Hun kostenstructuren zijn dodelijk en de meesten voegen niks toe. Ik heb voor de gein even de kostenstructuur van robeco global stars opgezocht. Beheerkosten 1,2%, serviceprovisie (wat dat ook maar zijn moge) 0,12% en performance fee 15%. Minimaal ben je dus 1,32% kosten kwijt en als je echt wat gaat verdienen (en dus de performance fee gaat meetellen) dan komen die kosten nog veel hoger uit. Het gaat dus heel moeilijk worden om met zo'n fonds in de buurt van de index te blijven. AJK zei dat je het vooral van het dividend moet hebben. Bij dit fonds ben je dat dividend dus in het gunstigste geval al voor een groot deel kwijt aan kosten. Het moeten wel genieën zijn willen ze dat terughalen aan superieure beleggingskunsten. Als je niet zelf wil stockpicken dan kun je beter een tracker nemen.

    Nu zullen de fondsenmensen natuurlijk gaan roepen dat je natuurlijk wel de goede fondsen moet hebben. Probleem is natuurlijk dat beleggingsfondsen picken minstens zoveel werk is en minstens zo lastig is als aandelen picken. Als je daar geen verstand van hebt of geen zin in hebt, kun je nogmaals beter gewoon een tracker nemen.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links