Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX eindigt de eerste handelsdag van 2024 in mineur

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Youri van Heumen

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Meer over Youri van Heumen

Recente artikelen van Youri van Heumen

  1. 08:10 Geen tijd te verliezen voorbeurs met veel Q1's en vanmiddag banenrapport VS
  2. 02 mei 4 aandelen met een koopadvies van fundamentele én technische analisten
  3. 02 mei IEX Sentimentspeiling: twee verrassingen in het kooplijstje

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 3 januari 2024 05:42
    "En dan bitcoin, dat gaat maar door. Toch blijft het slechts digitaal getal zonder ook maar iets van waarde erachter, maar dan met een prijskaartje van inmiddels ruim $45.000."

    Nee, de euro en andere fiatmunten zijn overwegend digitale getallen zonder iets van waarde er achter. Bitcoin moet gemijnd worden, analoog aan goud, en daarvoor moeten kosten gemaakt worden: elektriciteitskosten wel te verstaan. Persoonlijk denk ik dat intrinsieke waarde niet bestaat, maar sommigen noemen dat de intrinsieke waarde van een munt zoals de productiekosten van goud de intrinsieke waarde daarvoor vertegenwoordigen.

    De euro heeft waarde omdat het een netwerk is. Omdat iedereen het gebruikt en accepteert binnen het euro gebied. Hiervoor hadden we de gulden. Die had ook geen waarde anders dan de waarde als gevolg van netwerkeffecten. Toen we van de gulden naar de euro overstapten was de waarde van de gulden van de ene dag op de andere nul geworden. Toegegeven, je kon ze nog bij de Nederlandse Bank inwisselen voor een vastgesteld tarief, maar dat was een politieke afspraak, geen economisch gegeven. Er zat geen enkele intrinsieke waarde in de gulden, net zoals er nu geen intrinsieke waarde in de euro zit.

    Als je bitcoin wilt begrijpen, zul je eerst het huidige financiële systeem moeten begrijpen. Ook bitcoin haalt zijn waarde voor een groot deel uit netwerkeffecten, naast de toenemende schaarste ervan, ook wel eens uitgedrukt in de zogenaamde Stock to Flow waarde.

    En dat is alleen nog maar bitcoin. Talloze andere netwerken trappelen om ontdekt te worden.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links