Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoin lijkt wel een stablecoin

Bitcoin lijkt wel een stablecoin

De koers van bitcoin is al maanden per saldo nauwelijks van haar plaats gekomen, waardoor de digitale munt steeds meer het karakter van een stablecoin lijkt te krijgen. Lijkt de munt dan toch waardevast te worden of is dit slechts de stilte voor de storm?

Het grootste probleem voor de wereldwijde adoptie van bitcoin als betaalmiddel is de hoge volatiliteit van de koers van de digitale valuta. Zolang je er niet vanuit kan gaan dat de waarde van je vermogen volgende week evenveel waard is als nu, zullen veel consumenten hun geld niet om durven zetten in bitcoin.

Stabiel rond $20.000

Dat de munt de laatste maanden stabiel blijft liggen rond $20.000 zou dit argument van tafel kunnen halen en de adoptie vooruit kunnen helpen.

De vraag is uiteraard of dit een blijvend effect is, of dat we de volatiliteit binnenkort weer zullen zien terugkeren. Ik leg hiervoor het technisch plaatje van bitcoin weer eens onder de loep.

Consolidatie

Bitcoin heeft vanaf de top van eind vorig jaar al ruim 70% moeten prijsgeven en beweegt nog altijd in een dalende fase. Sinds begin dit jaar is een patroon van lagere toppen en bodems zichtbaar, wat wijst op aanhoudende verkoopdruk. De consolidatiefase van de afgelopen maanden doet vooralsnog niets af aan het zwakke technische plaatje.

De digitale munt lijkt langzaam een nieuwe lagere top te vormen onder de oude bodems van het afgelopen jaar. Een doorbraak onder de steun rond $17.585 zal deze lagere top bevestigen en de dalende trend een nieuwe impuls geven. Het volgende richtpunt ligt dan rond $12.000.

 

Lagere toppen

Op de daggrafiek hieronder is goed te zien dat de verkoopdruk, ondanks de recente consolidatiefase, aanwezig blijft. Binnen de zijwaartse beweging van de afgelopen maanden worden namelijk lagere toppen gevormd. Dit duidt erop dat beleggers na iedere opleving steeds sneller uitstappen.

Hier spreekt weinig vertrouwen uit. Het risico dat de steun rond $17.585 binnenkort wordt gebroken en de volatiliteit in de koers terugkeert, is dan ook groot.

 

Cardano

Het Cardano-netwerp is nog altijd één van de meeste gebruikte alternatieve blockchains en de token van het netwerk, ADA, noteert al tijden hoog in de lijstjes van meest populaire altcoins. Toch staat deze munt al langere tijd onder druk en heeft de dalende trend onlangs weer een nieuwe impuls gekregen.

De koers van ADA staat inmiddels op slechts één tiende van de koers op de top in augustus vorig jaar en verkoopdruk lijkt nog niet te zijn opgedroogd. Het patroon van lagere toppen en bodems is intact en wijst op het gebrek aan kopers in de markt.

De dalende trend is recent hervat met de doorbraak onder de bodem van mei dit jaar, waardoor er ruimte is vrijgekomen voor een daling richting lagere koersniveaus. De volgende steun wacht nu rond $0,09. Dit zou vanaf het huidige niveau nog een daling van bijna 75% betekenen.

 

 

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 29 apr Weinig reden tot zorg 39
  2. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48
  3. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 21 oktober 2022 15:48
    Ik denk toch dat het de stilte voor een storm is. Waardevast is sowieso een wat moeilijk concept, zeker in verband met currencies. Alle fiat munten worden minder waard. Elk jaar ca 2%, zo is de planning en het navenante management van de centrale bank, maar in werkelijkheid verliest het ruilmiddel elk jaar beduidend meer dan 2%. Na een tijdje tikt dat aan. Aandelen zijn een betere bescherming tegen inflatie maar die leiden, net als bitcoin, aan periodes van overwaardering en onderwaardering en zijn in die zin minder waardevast. Onroerend goed wordt eigenlijk ook alleen maar minder waard. Na 100 of 200 jaar is er weinig van over (tenzij het als een kathedraal gebouwd is). In die zin is onroerend goed als een auto zonder wielen, maar er zijn periodes - zeker als de rente daalt - dat de koopsom flink kan stijgen. Goud is de historische bescherming tegen economische en politieke malaise, maar goud beweegt heel langzaam - als een slenterende luiaard met een borrel op - bovendien wordt de prijs hoogstwaarschijnlijk gemanipuleerd.

    Daarnaast moet je iets hebben wat beschermd tegen zowel inflatie als deflatie, want beide zijn mogelijk. Blijft de rente stijgen, dan gaan we richting deflatie waardoor de banken weer in de problemen gaan komen. Gaan we terug naar lagere rentes, easy money en de bijbehorende inflatie dan kan die inflatie uit de hand lopen met net zulke ontwrichtende gevolgen als deflatie.

    Dus, waar heb je meer vertrouwen in?
    Staatsobligaties die minimale vergoedingen uitkeren en uitgegeven worden door overheden die er zelf niet al te florissant voor staan?
    Aandelen die beschermen tegen inflatie, maar niet tegen deflatie?
    Fiat geld wat gedekt is door de beloftes van politici en centrale bankiers?
    Als het goed gaat beschermt cash tegen deflatie, maar met het risico dat de banken kunnen omvallen. Je moet het dus eigenlijk onder je matras stoppen.
    Grondstoffen, waaronder goud en zilver, maar er is een derde partij risico?
    Bovendien is het vaak wat lastig te transporteren.
    Of dan toch maar cryptomunten die wereldwijde, decentrale netwerken draaiende houden en gedekt zijn door cryptografisch beschermde algoritmes?
    Spreiden over een beetje van alles wat kan ook nog.
  2. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 21 oktober 2022 15:57
    "Het grootste probleem voor de wereldwijde adoptie van bitcoin als betaalmiddel is de hoge volatiliteit van de koers van de digitale valuta."

    Ja, de volatiliteit is een probleem. Sommigen zeggen dat de volatiliteit zal dalen als de institutionele beleggers gaan instappen omdat zij meer mogelijkheden hebben om bij te kopen op de dips. Misschien ook wat te verkopen als het hoog staat. Maar ook als er nauwelijks volatiliteit zou zijn denk ik dat mensen eerder hun dollars en euros zullen uitgeven. Dat heet Gresham's Law: bad money drives out good money. Het stamt nog uit de tijd van de monarchieën. Net zoals nu in het VK de afbeeldingen van the queen vervangen moeten worden door afbeeldingen van Charles, ook op de munten, zo werden vroeger nieuwe munten geslagen met de afbeelding van de nieuwe vorst er op. Alleen, die nieuwe munten bevatten wat minder goud dan de vorige munten terwijl de nominale waarde - dat wat er op het muntje staat - hetzelfde bleef. Iedereen wist dat en gaf dus eerste de nieuwe, zwakkere munten uit voordat ze aan de meer waardevolle, oudere munten begonnen. Bij bitcoin is het niet anders: inflatoire fiat rommel gaat het eerst de deur uit en de deflatoire, harde munten spaar je.
  3. tomnl 21 oktober 2022 16:04
    Ondanks dat bitcoin nu blijft hangen ( en mogelijk nog een trap omlaag te wachten staat ) dendert de technologie verder. Ik voorspel zelf dat de volgende stap in cryptocurrencies zal bestaan uit blockchains die zonder kosten te gebruiken zijn. Het project dat hier het verst mee staat gaat binnenkort al online (KOINOS).
  4. Joop 21 oktober 2022 16:18
    quote:

    tomnl schreef op 21 oktober 2022 16:04:

    Ondanks dat bitcoin nu blijft hangen ( en mogelijk nog een trap omlaag te wachten staat ) dendert de technologie verder. Ik voorspel zelf dat de volgende stap in cryptocurrencies zal bestaan uit blockchains die zonder kosten te gebruiken zijn. Het project dat hier het verst mee staat gaat binnenkort al online (KOINOS).
    Ik ben wel benieuwd wat daar precies onderscheidend aan is. Betalingen met de euro zijn toch ook kosteloos? (behalve de geringe kosten voor een betaalrekening)
  5. neo_mkl 21 oktober 2022 16:23
    quote:

    Joop schreef op 21 oktober 2022 16:18:

    [...]

    Ik ben wel benieuwd wat daar precies onderscheidend aan is. Betalingen met de euro zijn toch ook kosteloos? (behalve de geringe kosten voor een betaalrekening)
    voor jou als consument lijkt dat zo te zijn maar die kosten worden aan je doorgerekend in de prijs. In sommige gevallen een paar % van de prijs, bijvoorbeeld als je American Express gebruikt.
  6. tomnl 21 oktober 2022 16:24
    In de 1e plaats omdat het in seconden van partij A naar partij B gaat.

    Daarnaast omdat hun blockchain een framework is zoals ethereum dat is , waar apps en dapps etc op gebouwd kunnen worden, gesupporteerd met alle grote programmeertalen. Maar om te kunnen communiceren binnen de blockchain van ethereum betaal je telkens transactiekosten, en ben je dus afhankelijk van derden. Dat wegvallen van die afhankelijkheid is in mijn ogen een belangrijke stap.

    Groeten, Tom
  7. neo_mkl 21 oktober 2022 16:26
    quote:

    tomnl schreef op 21 oktober 2022 16:04:

    Ondanks dat bitcoin nu blijft hangen ( en mogelijk nog een trap omlaag te wachten staat ) dendert de technologie verder. Ik voorspel zelf dat de volgende stap in cryptocurrencies zal bestaan uit blockchains die zonder kosten te gebruiken zijn. Het project dat hier het verst mee staat gaat binnenkort al online (KOINOS).
    het is bizar hoeveel er ontwikkeld wordt op Bitcoin, natuurlijk ook veel aan alt-coins maar die vertrouw ik voor geen meter, zelfs Etherium niet gezien hoe het daar loopt met een groepje 'bestuursleden'. Bitcoin tenminste 1 miljoen $ per stuk in 2030.
  8. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 21 oktober 2022 16:26
    quote:

    Joop schreef op 21 oktober 2022 16:18:

    [...]
    Ik ben wel benieuwd wat daar precies onderscheidend aan is. Betalingen met de euro zijn toch ook kosteloos? (behalve de geringe kosten voor een betaalrekening)
    Alleen domestic betalingen zijn kosteloos, dwz betalingen in dezelfde munteenheid en binnen het eurogebied. Die betalingen zijn kosteloos omdat de overheid daar een wetje voor gemaakt heeft en banken verbied daar kosten voor te rekenen. Het is natuurlijk niet gratis. Banken hebben hele kantoorafdelingen vol programmeurs en analisten om die betalingen te automatiseren. Dat betekent dat jij op een andere manier voor die kosten moet gaan betalen. Zodra je een cross currency of cross border betaling (buiten de EU) doet merk je meteen, niet alleen hoeveel het kost, maar ook hoe lang het duurt.
  9. Joop 21 oktober 2022 16:51
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 21 oktober 2022 16:26:

    [...]

    Alleen domestic betalingen zijn kosteloos, dwz betalingen in dezelfde munteenheid en binnen het eurogebied. Die betalingen zijn kosteloos omdat de overheid daar een wetje voor gemaakt heeft en banken verbied daar kosten voor te rekenen. Het is natuurlijk niet gratis. Banken hebben hele kantoorafdelingen vol programmeurs en analisten om die betalingen te automatiseren. Dat betekent dat jij op een andere manier voor die kosten moet gaan betalen. Zodra je een cross currency of cross border betaling (buiten de EU) doet merk je meteen, niet alleen hoeveel het kost, maar ook hoe lang het duurt.
    Dank voor het antwoord.

    Zou dat dan ook betekenen dat als banken dezelfde blockchain technologie gaan toepassen voor eurobetalingen, de kosten voor betalingen voor banken ook wegvallen?
  10. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 21 oktober 2022 17:08
    quote:

    Joop schreef op 21 oktober 2022 16:51:

    [...]

    Dank voor het antwoord.

    Zou dat dan ook betekenen dat als banken dezelfde blockchain technologie gaan toepassen voor eurobetalingen, de kosten voor betalingen voor banken ook wegvallen?
    Blockchain betalingen zijn nu niet gratis en in sommige gevallen zelfs ronduit duur. Bitcoin heeft het Lightning Netwerk ontwikkeld om betalingen weer goedkoop te maken en bij ethereum zijn er zogenaamde Layer 2 oplossingen. De nieuwe blockchain waar Tomnl naar verwijst zou gratis kunnen zijn, maar die is nog niet live. Er zal kortom nog moeten blijken hoe veilig het is. Banken hebben geexperimenteerd met private blockchains maar ik geloof dat daar niet zoveel meer mee gebeurd.

    Waarschijnlijker is dat banken gebruik gaan maken van een CBDC, maar ook dat is volop in ontwikkeling en vooralsnog weet niemand precies hoe dat eruit gaat zien. Maar banken zijn wel geinteresseerd. Daarom zeggen ze altijd dat ze de techniek interessant vinden itt het token wat er voor zorgt dat het netwerk decentraal kan functioneren.
  11. forum rang 8 Branco P 26 oktober 2022 08:59
    Uiteraard stilte voor de storm. Er zullen nog meer crypto-fraude en -diefstal kwesties voorbij komen en vandaag werd duidelijk dat google fors minder inkomsten had uit reclameinkomsten van Cryptoplatforms. Daarnaast is de koers van bitcoin al behoorlijk in elkaar gedonderd, dus van een inflatiebescherming is al helemaal geen sprake. Daarmee heeft bitcoin het karakter van een extreem speculatieve asset. Vanaf dit punt kan het nog eenvoudig 95% van zijn huidige waarde verliezen.
  12. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 26 oktober 2022 10:02
    quote:

    Branco P schreef op 26 oktober 2022 08:59:

    Uiteraard stilte voor de storm. Er zullen nog meer crypto-fraude en -diefstal kwesties voorbij komen en vandaag werd duidelijk dat google fors minder inkomsten had uit reclameinkomsten van Cryptoplatforms. Daarnaast is de koers van bitcoin al behoorlijk in elkaar gedonderd, dus van een inflatiebescherming is al helemaal geen sprake. Daarmee heeft bitcoin het karakter van een extreem speculatieve asset. Vanaf dit punt kan het nog eenvoudig 95% van zijn huidige waarde verliezen.
    Alles kan 95% van zijn waarde verliezen. Daarom is beleggen/investeren risicovol. De vraag is hoe waarschijnlijk is dat en welke winstkansen staan daar tegen over? Maar de vraag waar jij en andere nocoiners mee worstelen is: heeft een crypto-netwerk waarde en hoe bepaal ik die waarde? Het is immers geen aandeel waar ik de boekhouding kan doorpluizen en een K/W kan berekenen.
    Een inleiding: www.youtube.com/watch?v=HzxKs-Jd0H4
  13. forum rang 8 Branco P 9 november 2022 19:04
    “Bitcoin lijkt wel een stablecoin”

    Binnenkort staat Bitcoin 80% lager dan een jaar geleden en het zal toch niemand echt verbazen wanneer er over 1 jaar nog eens 15%vanaf gaat? In 2 jaar tijd dus 95% van z’n waarde verliezen… of zijn er hier nog steeds mensen die écht denken dat dat niet mogelijk is?

    Neem op tijd je resterende winst, of beperk je verlies, dat is mijn advies! Een advies dat ik hier op de forums ook al een jaar of wat steeds weer opnieuw herhaal!
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links