Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX komt op stoom

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Reacties

78 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jopieklaploper 1 augustus 2023 11:44
    Het gaat gewoon goed en dat gaan we samen vieren!!!!
    De economie draait (dankzij het beleid van het kabinet Rutte team VVD en Kaag team D66 grote klasse!!!!) als een tierelier en het geld klotst tegen de plinten.

    De inflatie is volledig teruggedraaid. Het prijspeil is weer terug op niveau 2020 (gemiddelde prijsdalingen 40%) dankzij het beleid van centrale bankiers (Lagarde team ECB en Powell team FED grote klasse!!!). Dit terwijl de lonen met gemiddeld 20% zijn toegenomen sinds 2020.

    Dit betekent dat de koopkracht van Nederlanders 20% is gestegen en hiervoor mag best geaplaudisseerd worden naar Kaag en Rutte. Hulde, en grote,, grote klasse!!!

    We hebben de warmste zomer ooit, Mei, juni en Juli waren bloedheet en zonovergoten (dit wordt volgens onderzoek veroorzaakt door man made climate change). De laatste 2 dagen zijn iets minder, met wat koelere temperaturen en soms een beetje regen, en iedereen boekt subiet een last minute reis naar een zonbestemming.

    Mensen mensen doe dit niet!!!!! Nederland is mooi genoeg en het weer in Nederland lijkt steeds meer op het weer in Spanje vanwege man made climate change. Waarom blijft men niet in Nederland en geniet van het Nederlandse weer en de nederlandse natuur???

    We moeten het klimaat redden en massaal een last minute vlucht boeken naar een zonbestemming helpt hier niet tegen.

    Apart hiervan, we leven in de mooiste tijd ooit met de mooiste zomer ooit en dat gaan we samen vieren!!!!!!
  2. forum rang 9 Calimero 1 augustus 2023 11:45
    quote:

    Silk schreef op 1 augustus 2023 11:23:

    hey ... royce weer een eerste keer met de 1000 punten ...klinkt als 'back to normal'

    Is het al tijd voor een mooie correctie? Altijd opletten bij belangrijke getalletjes ... bijna MRx ;)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14929408...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13656017...

    Je Roeptoeter-update ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14926178...

    www.youtube.com/embed/DhF-4rH1tBE?rel...
  3. retsok 1 augustus 2023 11:52
    Strooi lavameel alleen zo kunt u helpen om onderstaande te voorkomen.

    Deense klimaatwetenschappers doen veel stof opwaaien met een nieuwe studie over de mogelijke gevolgen van het broeikaseffect voor Noordwest-Europa. Ze trekken met hun observaties de IPCC-modellen in twijfel en beweren dat de Atlantische warme golfstroom binnen 35 jaar kan verdwijnen, met alle klimatologische gevolgen van dien.

    De grote oceaanstromingen hebben flinke effecten op temperatuur- en neerslagpatronen in de omliggende landen. Zo is het in Noordwest-Europa veel warmer dan aan de westkust van Canada en Alaska, terwijl de regio’s geografisch gezien vergelijkbaar zijn. Dit verschil wordt grotendeels veroorzaakt door (het ontbreken van) een warme golfstroom.

    De paradox van het broeikaseffect
    Maar aan het relatief milde klimaat van Noordwest-Europa kan een einde komen als de Atlantic Meridional Overturning Circulation – AMOC, oftewel de Atlantische warme golfstroom – verdwijnt. En dat kan volgens de Denen mogelijk al binnen 35 jaar gebeuren. Doordat het Arctische zee-ijs zo snel smelt, raken de diepe oceanische onderstromen, de Thermohaline Circulatie genoemd, in de war. Zo ontstaat een domino-effect, waardoor er uiteindelijk helemaal geen tropisch water meer richting onze kusten zal stromen.
  4. retsok 1 augustus 2023 11:53
    En dat heeft grote gevolgen. Het betekent dat ons klimaat 10 tot 15 graden kouder wordt en dat het veel harder gaat waaien, paradoxaal genoeg in gang gezet door de uitstoot van broeikasgassen. Ondertussen wordt het in de tropen nog veel heter.

    IPCC-modellen te lineair en conservatief
    In de IPCC-klimaatrapporten wordt voor de komende honderd jaar niet of nauwelijks rekening gehouden met dit scenario. Daar zijn de Deense onderzoekers het dus niet mee eens. Ze vrezen voor een onomkeerbaar omslagpunt dat de meesten van ons nog gaan meemaken. In het gerenommeerde Nature onderbouwen ze hun boude stellingen. “De voorspellingen van het IPCC zijn gebaseerd op de zogenaamde CMIP6-klimaatmodellen. Die laten helemaal geen einde van de warme golfstroom zien of schatten in dat dit pas op een veel later tijdstip gaat gebeuren”, legt de Deense onderzoeker Peter Ditlevsen van de Universiteit van Kopenhagen uit in gesprek met Scientias.nl.

    “Er moet een enorme hoeveelheid zoetwater in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan stromen voordat deze omslag kan plaatsvinden. De IPCC-modellen zijn te lineair en te conservatief. Onze uitkomsten conflicteren dus niet per se met die van het IPCC, maar we laten zien dat de ineenstorting veel eerder gaat gebeuren dan voorspeld.”
  5. retsok 1 augustus 2023 11:53
    Hetzelfde klimaat als West-Canada en Alaska
    De onderzoeker steekt zijn controversiële voorspellingen niet onder stoelen of banken. Gaan we op deze voet door met het verbruik van fossiele brandstoffen, dan kunnen we vanaf 2057 misschien elke winter wel een Elfstedentocht organiseren. “Als de uitstoot van broeikassen niet verder ingeperkt wordt, dan staat Noordwest-Europa mogelijk binnen 35 jaar al een enorme verandering van klimaat en temperatuur te wachten. Dit effect kun je vergelijken met een streek die qua geografische locatie erg op Noordwest-Europa lijkt: de Amerikaanse westkust. De Grote Oceaan heeft geen warme golfstroom (PMOC) zoals de Atlantische oceaan (AMOC), omdat de Pacific een stuk minder zout is dan de Atlantische Oceaan. Nederland en Scandinavië liggen op dezelfde noorderbreedte als het noorden van Canada en Alaska, waar het veel en veel kouder is dan in Noordwest-Europa”, legt Ditlevsen uit.

    10 tot 15 graden kouder binnen een decennium
    De thermohaline circulatie in de Atlantische Oceaan is sinds de laatste ijstijd, die zo’n 10.000 jaar geleden eindigde, onveranderd gebleven. Maar in de periode daarvoor zijn de diepe onderstromen minstens 25 keer uitgedoofd en weer opgestart, blijkt uit uitgebreid onderzoek in de Groenlandse ijskap. Het klimaat schoot op deze kantelpunten soms binnen tien jaar met 10 tot 15 graden omhoog of naar beneden.

    “Met behulp van nieuwe, verbeterde statistische tools hebben we met grotere nauwkeurigheid kunnen uitrekenen wanneer de grootste kans is dat de ineenstorting van de Thermohaline Circulatie gaat plaatsvinden. Dit is een unicum voor ons en voor de hele klimaatwetenschap”, aldus Ditlevsen.

    Het omslagpunt
    Volgens de klimaatwetenschapper is er van een vertraging van de instabiliteit van de oceaansystemen, zoals klimaatprofessor Andrew Watson van de Britse University of Exeter betoogt, geen sprake. De Scandinavische wetenschapper waarschuwt voor de ‘vroege waarschuwingssignalen’ van de veranderingen in de Thermohaline Circulatie en extrapoleerde de kansrijkste scenario’s. “We voorspellen ergens in de komende decennia een omslagpunt. Uit onze modellen volgt dat dit een heftige gebeurtenis wordt, en geen traag en geleidelijk proces. Het is wel zo dat er een marge is in de voorspellingen, waarbij het ook mogelijk is dat het omslagpunt niet zo dramatisch is als gedacht, de AMOC niet totaal instort en de extreme koude in Europa niet zo extreem zal zijn. We weten nog niet exact wat er gaat gebeuren. De uitkomsten van de modellen liggen oncomfortabel ver uit elkaar”, zegt Ditlevsen.

    Bijna niet te geloven
    Ditlevsen berekende dat de AMOC met 95 procent zekerheid ergens tussen 2025 en 2095 ineen zal storten, en de grootste kans dat dit gebeurt is in 2057. “We zien de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan als een vast gegeven en zeker niet als iets dat binnen enkele generaties totaal kan verdwijnen. Het is bijna niet te geloven dat het zo snel kan gaan. We verwachtten dat we met onze observaties de IPCC-bevindingen zouden bevestigen, maar wederom laten de metingen zien dat de zaken in werkelijkheid veel sneller veranderen dan de extreemste uitkomsten van de IPCC-modellen. Dat komt vooral doordat het Arctische Zee-ijs veel sneller smelt dan verwacht”, besluit Ditlevsen.

    Als de Deen gelijk krijgt, hoeven we ons dus niet voor te bereiden op hittegolven en droogte als gevolg van de klimaatcrisis, maar wacht ons barre kou.
  6. forum rang 9 Calimero 1 augustus 2023 12:07
    quote:

    retsok schreef op 1 augustus 2023 11:58:

    Persoonlijk denk ik dat het omslagpunt al eerder zal zijn dan 2057, namelijk vanaf 2030. Dit omdat er dan (2030) ook een toename van kosmische straling gaat komen omdat de zonnekracht dan afneemt (vergelijkbaar met de kleine ijstijd 1450 tot 1850)
    Joepie ... al die jaren waarschuwen heeft geholpen .. ze beginnen het te zien ..
    Was die kleine ijstijd niet vanaf 1440 ??? ... :)
  7. forum rang 9 Calimero 1 augustus 2023 12:10
    quote:
    Damned ... vergeet ik te tellen .... :)
    Altijd opletten als 7 er aan komt ... grootste golf etc. ... mvg

    www.youtube.com/embed/7jGCeY26AlQ?rel...
  8. retsok 1 augustus 2023 12:10
    10tot 15 graden kouder binnen een decennium
    De thermohaline circulatie in de Atlantische Oceaan is sinds de laatste ijstijd, die zo’n 10.000 jaar geleden eindigde, onveranderd gebleven. Maar in de periode daarvoor zijn de diepe onderstromen minstens 25 keer uitgedoofd en weer opgestart, blijkt uit uitgebreid onderzoek in de Groenlandse ijskap. Het klimaat schoot op deze kantelpunten soms binnen tien jaar met 10 tot 15 graden omhoog of naar beneden.

    Het is precies zoals Hamaker het heeft uitgelegd eerst moet het opwarmen en dan komt ineens de omslag naar een ijstijd.
    Zoals het de afgelopen 3 miljoen jaar een stuk of 30 keer is gegaan .

    plusminus 90.000 jaar ijstijd en daarna plusminus 10.000 jaar een warmere periode.
  9. forum rang 9 Calimero 1 augustus 2023 12:32
    quote:

    retsok schreef op 1 augustus 2023 12:10:

    10tot 15 graden kouder binnen een decennium
    De thermohaline circulatie in de Atlantische Oceaan is sinds de laatste ijstijd, die zo’n 10.000 jaar geleden eindigde, onveranderd gebleven. Maar in de periode daarvoor zijn de diepe onderstromen minstens 25 keer uitgedoofd en weer opgestart, blijkt uit uitgebreid onderzoek in de Groenlandse ijskap. Het klimaat schoot op deze kantelpunten soms binnen tien jaar met 10 tot 15 graden omhoog of naar beneden.

    Het is precies zoals Hamaker het heeft uitgelegd eerst moet het opwarmen en dan komt ineens de omslag naar een ijstijd.
    Zoals het de afgelopen 3 miljoen jaar een stuk of 30 keer is gegaan .

    plusminus 90.000 jaar ijstijd en daarna plusminus 10.000 jaar een warmere periode.
    90/91 .. komt me bekend voor ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13381364...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2019/11400090...

    Toegevoegd ... misschien gaan ze nadenken ... waarom de Aardkern vertraagt ??? :)

    www.youtube.com/embed/X9QjB5Aq2NM?rel...
  10. forum rang 9 Calimero 1 augustus 2023 12:40
    quote:

    Doptieman schreef op 1 augustus 2023 12:21:

    Ja mooie verhalen over het klimaat de natuur en de ijstijd...

    Maar al met al staat de aex weer stapje terug op bijna 787.. ga ik maar eens snel mijn
    put 782 sluiten. winst nemen is altijd goed... ongeacht wat de index doet !!
    Square 28,2 min 7 = HRB :)

    Toegevoegd: Zie je wel .. dat Piet je helpt met zijn Palindroom 282 .. ??
78 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links