Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rabo: miljard extra aan LedenCertificaten

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

120 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Harm Wijk 11 januari 2017 19:29
    Bij de Rabo certificaten moet je altijd goed op het volume letten bij een koersbeweging. Ongeveer 1% er af bij 16 miljoen omzet valt mij nog wel mee. Dat had veel slechter af kunnen lopen. Zeker als je daarbij bedenkt dat ze al flink op waren gelopen, o.a. vorige week bijna een hele procent. Even aanzien wat er de komende dagen gebeurt natuurlijk. Maar best een goede kans dat ze er wel goed uit gaan komen.

    Zoals hierboven al geschreven: De angst dat er zomaar plotseling nominaal wordt afgelost is nu eerst voor een paar jaar uit de markt. Dus dat is prima.

    De actie van vandaag was ook prima voorbereid met enkele grote spelers. Zo niet dan verliezen de certificaten veel meer dan 1% bij 16 miljoen omzet. Dus dat lijkt een goed voorteken.

    De ECB koopt voorlopig nog alles wat los en vast zit, en de aandelen zetten misschien wel een keer weer een topje. En het sentiment rond de banken is op dit moment (tot mijn verbazing) op eens weer prima. Mooie veilige belegging, dagelijks rente, Ik ga nu niet meer verkopen.
  2. swen91 11 januari 2017 20:25
    quote:

    Up2020 schreef op 11 januari 2017 18:48:

    Rabo boekt veel af op Aechmea 700 miljoen en hoeveel risico loop je met de certificaten. Krijg je wederom een hoge vergoeding en waarom leent de Rabo niet bij de ECB (gratis!)
    Als de Rabo leent bij de ECB vergroot ze haar vreemde vermogen en niet het eigen vermogen. Dat zou geen verbetering voor de Tier-1 betekenen.
  3. [verwijderd] 11 januari 2017 20:28
    quote:

    swen91 schreef op 11 januari 2017 20:25:

    [...]

    Als de Rabo leent bij de ECB vergroot ze haar vreemde vermogen en niet het eigen vermogen. Dat zou geen verbetering voor de Tier-1 betekenen.
    ik heb het bericht nagelezen en Rabo geeft 6,5% rente. Dat is mooi momenteel. Voor de schulden aan de ECB staat toch niemand garant!
  4. belegger1986 11 januari 2017 20:41
    Even een korte vraag. Ik ben nieuw met dit soort beleggingsproducten. De huidige prijs van de Rabo certificaten noteert momenteel 113,86. Volgens DeGiro kan ik inschrijven voor de emissieprijs van 115,04. Kan ik de certificaten dan niet beter direct op de beurs kopen? Of mis ik iets.

    Bedankt voor jullie reactie.
  5. löngterm 11 januari 2017 20:50
    quote:

    belegger1986 schreef op 11 januari 2017 20:41:

    Even een korte vraag. Ik ben nieuw met dit soort beleggingsproducten. De huidige prijs van de Rabo certificaten noteert momenteel 113,86. Volgende DeGiro kan ik inschrijven voor de emissieprijs van 115,04. Kan ik de certificaten dan niet beter direct op de beurs kopen? Of mis ik iets.

    Bedankt voor jullie reactie.
    De prijs van 115,04 is de maximale prijs die je zult betalen.
    De werkelijke prijs staat nog niet vast en zal hoogst waarschijnlijk onder de markt waarde komen aangezien institutionele investeerders ook niet meer dan de markt prijs zullen gaan betalen ;)
  6. belegger1986 11 januari 2017 21:08
    quote:

    löngterm schreef op 11 januari 2017 20:50:

    [...]

    De prijs van 115,04 is de maximale prijs die je zult betalen.
    De werkelijke prijs staat nog niet vast en zal hoogst waarschijnlijk onder de markt waarde komen aangezien institutionele investeerders ook niet meer dan de markt prijs zullen gaan betalen ;)
    Super, dank voor de info!
  7. Biobert 11 januari 2017 21:24
    quote:

    löngterm schreef op 11 januari 2017 20:50:

    [...]

    De prijs van 115,04 is de maximale prijs die je zult betalen.
    De werkelijke prijs staat nog niet vast en zal hoogst waarschijnlijk onder de markt waarde komen aangezien institutionele investeerders ook niet meer dan de markt prijs zullen gaan betalen ;)
    Helaas is deze info niet juist.
    Het is waarschijnlijk dat de uitgifteprijs niet hoger is dan 115,04%
    Maar bij veel vraag van institutionele beleggers is het wel mogelijk.
    Echter, particulieren hebben dan 1 dag de tijd om hun inschrijvingsorder te annuleren.
    Maar dan heb je geen certificaten verkregen uit de inschrijving en zal de beurskoers ook hoger zijn dan 115,04%.
    Dus alles is nog mogelijk, zo blijkt mij uit bestudering van het prospectus (1/2 dag werk)
  8. swen91 12 januari 2017 08:08
    quote:

    Up2020 schreef op 11 januari 2017 20:28:

    [...]
    ik heb het bericht nagelezen en Rabo geeft 6,5% rente. Dat is mooi momenteel. Voor de schulden aan de ECB staat toch niemand garant!
    Daar gaat het niet om.

    De Rabo geeft dit papier uit om het EIGEN VERMOGEN te versterken.

    Ze kunnen dat niet bij een andere partij lenen o.i.d., want dan vergroot ze het VREEMDE VERMOGEN.
  9. koekeloer 12 januari 2017 15:25
    @Nieuw-Gierig en ONN inzake de "korting".
    Voor wat betreft de emissiekoers denk ik dat we ons geen illusies moeten maken. Het lijkt mij dat de nieuwe stukken tegen, of rondom de laatst geldende prijs in de markt wordt gezet die wordt opgemaakt voordat de inschrijfperiode daadwerkelijk sluit. Je kunt immers moeilijk emitteren voor een hogere koers dan de laatst geldende koers. Het "voordeel" zit hem er mogelijk in dat de stukken bijvoorbeeld volledig delen in de reeds sinds 29 december 2016 opgelopen rente zonder dat deze in rekening wordt gebracht. Met andere woorden: Mijn inschatting is dat de stukken tegen min of meer de laatst geldende koers worden geleverd en dat de inschrijver de reeds opgelopen rente daarbij cadeau krijgt. Dit is dus een marginaal verhaal en geen reden om nu stukken te dumpen en te hopen op flinke koersval later deze week zodat ze via de emissie weer voordelig kunnen worden opgepakt.
    Indien het Rabocertificaat niet zo courant was geweest als dat ze feitelijk is, was het voor de "grote beleggers" mogelijk geweest de markt te overspoelen met certificaten om ze vervolgens op een lager pijl bij de emissie weer op te pakken. Er staan nu echter al teveel certificaten uit bij teveel verschillende beleggers om dit spelletje met succes te kunnen spelen. Ik blijf derhalve op mijn stukken zitten, temeer daar ik ze voor de rentevergoeding aanhoud en niet specifiek op koerswinst uit ben.
    Een andere overweging die het idee van een minieme korting kan ondersteunen is dat Rabo in de toekomst mogelijk nog eens certificaten naar de markt wil brengen. Zou Rabo nu een flinke korting geven van zeg 2%, dan roept zij dus een koersval over zich af als ze de volgende keer naar de markt komt omdat het dan loont de stukken tevoren te dumpen. De "korting" zal in mijn ogen derhalve miniem zijn gerelateerd aan de slotkoers op de laatste handelsdag voor sluiting inschrijving.

    De Rabo certificaten zijn in mijn optiek na de emissie voor mij meer "waard" dan dezelfde Rabo certificaten voor de emissie. Dit omdat het "not done" is de stukken na de emissie tegen 100% in te trekken. Ik veronderstel nu de relatieve "zekerheid" te hebben dat intrekken van de certificaten tegen 100% geen optie meer is.
    Iedereen die om wat voor reden de stukken nog niet heeft of daar in het verleden al afscheid van heeft genomen, heeft door deze emissie voldoende handvatten aangereikt gekregen om zijn visie op dit product te heroverwegen en daarnaar te handelen. Succes daarmee!
  10. [verwijderd] 12 januari 2017 16:36
    quote:

    berlijn schreef op 12 januari 2017 11:21:

    Wat is nou het voordeel om als belegger hiervoor in te schrijven ipv nu gewoon op de beurs kopen tegen huidige koers (net onder 114%).

    Het voordeel is mij niet duidelijk.
    Dat voordeel is niet te berekenen. Er zijn twee variabelen die nog niet te kwantificeren zijn:

    1 we weten nog niet wat de inschrijvingsprijs wordt. Normaal gesproken wordt die net onder de beurskoers vastgesteld, maar dat kan varieren. Aan de bovenkant is 115.04 het maximum, mocht dat veranderen, dan worden beleggers ingelicht en kunnen ze hun order cancellen.

    Helaas is het tegenwoordig voor particulieren niet meer mogelijk om je order gelimiteerd in te leggen.

    2 De tweede variabele is dat je niet weet hoeveel je binnenkrijgt. Als de belangstelling overweldigend is, kan het zijn dat je slechts een deel van je ingelegde stukken binnen krijgt.

    Het voordeel van het kopen in de markt nu is dus dat je precies weet welke prijs je betaalt, en dat je precies weet hoeveel je binnenkrijgt.

    Daar staat tegenover dat in de meeste gevallen de inschrijvingsprijs lager is dan de huidige beurskoers. Aan u de keus :)

  11. Harm Wijk 13 januari 2017 09:51

    Koekeloer, Biobert, Nico, bedankt voor jullie input! Prima discussie zo!

    Als ik kijk naar de koers reactie en volumes van de afgelopen 2 dagen, dan lijkt het er op dat "de markt" er goed uitziet en de korting niet zo groot zal zijn. Maar maandag staat het spel natuurlijk pas goed op de wagen....

    Net als Koekeloer vindt ik het ook een goed punt dat de dreiging van een nominale aflossing nu wel voor een paar jaar uit de markt is. Dit biedt veel zekerheid. En voordat de Rabo door de toezichthouder wordt gedwongen een coupon betaling over te slaan zitten we wel midden in de volgend krediet crisis. En bedenk daarbij goed dat de Rabo het juist dan heel goed doet omdat ze geen aandelen hebben. In 2008 werd de Rabo letterlijk overspoeld met geld van bedrijven.

    Biobert, Ik denk dat de Rabo voor deze procedure heeft gekozen om de particuliere beleggers zo goed mogelijk te vriend te houden. Toen de certificaten oorspronkelijk naar de beurs gingen was dit ook een zeer belangrijke factor. In de periode daarvoor zijn de certificaten door een dal gegaan, met name door matig management van de Rabo, waardoor er een flinke vertrouwens- crisis ontstond onder particuliere beleggers. Dit moest toen ter elfder ure worden gerepareerd met een ruimhartige instapprocedure voor particulieren. Dit zijn ze nog niet vergeten bij de Rabobank.

120 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links