Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Long gone gold

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. don55555 12 maart 2014 15:12
    Goud kent een klassiek bubble patroon. Prijs is gestegen met een niet duurzaam tempo in een periode van paniek. Gesteund door tijdelijke goeroe's die op het juiste moment inspringen (waaronder onze eigen W Middelkoop, die als journalist uiteindelijk toch wat te weinig opleiding blijkt te hebben genoten maar wel een zeer overtuigende ambassadeur van het (onzinnige) armageddon verhaaltje dat het geldsysteem instort is, en daarmee samen met de andere tijdelijke goeroe's de vlucht naar goud vergroot heeft) heeft het een niet duurzame indrukwekkende prijsontwikkeling doorgemaakt. Degenen die sinds 11 oktober 2010 boven de huidige prijs hebben ingekocht hebben al tot 3,5 jaar niets verdiend en komen er achter dat het goud ook geen dividend of rente opbrengt maar wel bewaarkosten. En al diegenen die op een hogere koers hebben gekocht dan de huidige prijs ervaren ook nog een koersverlies,sommigen al meer dan 3 jaar lang. Zij zullen langzaam steeds meer uitstappen en als de rust echt terugkeert (over 1 a 2 jaar) en aandelen weer sterk stijgen en de rente weer omhoog gaat, zullen er versnelde paniek verkopen volgen. Goud zal weer terugkeren naar zijn lange termijn prijs, die onder de 800 dollar zal liggen. Tegen die tijd hoor je niets meer van Middelkoop c.s. en staan nieuwe tijdelijke goeroe's met een ander product weer in de spotlight.
  2. forum rang 5 theo1 12 maart 2014 15:13
    - Goud is inert, dus duurzaam. Het roest niet zichtbaar weg.
    - Goud is schaars, maar niet té schaars. Het heeft ongeveer de menselijke maat. Het is niet zó schaars dat een normaal mens het niet kan bezitten in aanraakbare hoeveelheden, het is niet zo algemeen dat een groot kapitaal in de tonnen gaat lopen. Het blijft hanteerbaar.
    - Goud is niet repliceerbaar. De waarde kan niet worden uitgehold door ongebreidelde productie.
    - Goud is géén industrieel materiaal. De vraag is niet afhankelijk van de industrie. Dus in een flinke depressie zal de vraag naar koper wegvallen, maar de vraag naar goud veel minder.
    - Goud heeft een lange traditie van gebruik in munten (hoewel niet zo lang en algemeen als vaak wordt aangenomen). Die associatie gaat in de hoofden zitten.

    En verder werkt het vooral omdat mensen geloven dat het werkt. Onderschat die kracht niet. Die kan heel sterk zijn een heel lang standhouden. Mensen hebben eeuwenlang geloofd dat de Nijl overstroomt omdat er dagelijks dieren werden geofferd. Niemand durfde het aan om een paar jaar geen dieren te offeren en te zien wat er dan gebeurt. En dus werkte het.
  3. liebregts301 12 maart 2014 16:05
    Beste don55555, typische korte-termijn redenering (ik twijfel eigenlijk aan jouw kennis van de materie en niet aan het opleidingsniveau van Willem Middelkoop).
    Goud (en zilver) is geld en niet een of ander papier, waarin men voor enkele (hoogstens tientallen) jaren vertrouwen heeft en dat daarna in hoog tempo plaats maakt voor een ander papier (geschiedenis toont dit keer op keer aan).
    theo1 daarentegen somt de eigenschappen van goud op. Het is duurzaam, deelbaar, schaars, makkelijk te transporteren, niet na te maken en het heeft echte waarde. Dat zijn ook de eigenschappen van geld. En geld is het universele ruilmiddel voor arbeid. De biljetten, die de centrale bank uitgeeft als zijnde geld, zijn minder duurzaam (maar wel reproduceerbaar), wel deelbaar, niet echt schaars meer, wel weer makkelijk te transporteren, ook na te maken, maar ze hebben geen echte waarde (eigenlijk niet veel meer dan de oud-papierprijs). Toch heeft bijna iedereen hierin vertrouwen. Zolang dat zo is, werkt het, geen probleem. Maar de biljettenproductie neemt de laatste jaren wereldwijd in rap tempo toe, terwijl de wereldwijde productie van middelen (lees: arbeid) nauwelijks toeneemt (hoogstens met een percentage in de buurt van de toename van de wereldbevolking). Daardoor stijgt het algeheel prijspeil (dus: er is inflatie). Dit merken we inmiddels bijna elke dag (besteedbaar inkomen neemt af terwijl prijzen stijgen). Dit is (minder zichtbaar) ook het gevolg van niet-productieve arbeid (lees: oorlog), die een deel van valuta opslokt zonder er arbeid voor te leveren (al zullen de soldaten aan het front dit bestrijden).
    Gestegen prijzen vormen op zich geen inflatie, het is slechts het gevolg ervan. Het is het gevolg van het langzaam maar zeker wegebben van het vertrouwen in al die mooie, gekleurde papiertjes met getallen erop (of tegenwoordig zelfs al ondefinieerbare elektronische bits en bytes ergens op het web).
    In het begin van de zestiger jaren kon je van een zilveren rijksdaalder pak 'm beet vier tot vijf koppen koffie kopen. Tegenwoordig kun je van diezelfde rijksdaalder nog steeds vier tot vijf koppen koffie kopen (mits je niet naar het Rembrandtsplein of het Vrijthof gaat). Een ander voorbeeld: in de twintiger jaren van de vorige eeuw kocht je voor 6 tot 7 kilo goud een gemiddeld huis. Dat was in de zestiger jaren nog steeds zo en ook nu geldt dat nog. Natuurlijk zijn er tussentijdse fluctuaties in de prijs van goud of zilver, maar dat weerspiegelt alleen het toe- of afnemende vertrouwen in valuta. De waarde van deze metalen is door de eeuwen heen constant, waarbij goud bij uitstek het monetaire metaal is en zilver deels ook industrieel (maar het is wel schaarser dan goud).
    Een waarschuwing (of tip): door de eeuwen heen is de natuurlijke verhouding tussen goud en zilver een op zestien geweest. Door prijsmanipulatie is deze verhouding de laatste dertig jaren of zo gruwelijk verstoord, maar op lange termijn zal deze hoogstwaarschijnlijk weer naar normaal niveau terugkeren.
    Over het artikel van Arend Jan: er zijn steeds meer geluiden hoorbaar, dat het goud bij de centrale banken er niet meer is (uitgeleend, verkocht zonder te rapporteren, deels zelfs vervangen door vergulde tungsten baren, et cetera). Inzicht wordt niet gegund, want er mag niet worden geïnspecteerd. Als alle mensen daar achter komen, zal het vertrouwen in papieren valuta razendsnel tot het nulpunt dalen. Wereldwijd is er al jarenlang een valuta-oorlog gaande, met als voornaamste strijdpunt: goud. Wie het fysiek in bezit heeft, heeft de macht. Zo was het 6000 jaar geleden, zo is het nu en zo zal het over 6000 jaar nog steeds zo zijn. Helaas ben ik er dan niet meer om hiervan te getuigen.
    Mijn advies daarom aan al die jongeren, die momenteel voldoende inkomsten ontvangen om van te leven en zelfs te kunnen sparen: spaar in goud of zilver (of ten minste voor een deel). Over vijftig jaar kun je daar nog steeds mee kopen, wat je nu ook kunt.
  4. tradertwo 12 maart 2014 18:48
    Goud evenals platina en palladium zijn commodity's - niets meer niets - minder.
    Ik handel vrijwel dagelijks in deze futures (de afgelopen 25 jaar). Zoals ik ook in corn, wheat en soybeans handel. Geen enkel verschil in benadering. Het is high risk/high reward. (zoals vandaag). Het enige goud dat ik bezit is mijn trouwring en daar laat ik het bij.
  5. [verwijderd] 12 maart 2014 19:37
    quote:

    second chance1 schreef op 12 maart 2014 18:48:

    Goud evenals platina en palladium zijn commodity's - niets meer niets - minder.
    Ik handel vrijwel dagelijks in deze futures (de afgelopen 25 jaar). Zoals ik ook in corn, wheat en soybeans handel. Geen enkel verschil in benadering. Het is high risk/high reward. (zoals vandaag). Het enige goud dat ik bezit is mijn trouwring en daar laat ik het bij.
    Het denkbeeld van een beurshandelaar. Dat klopt. De werkelijke wereld is niet de beurs....
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links