Beleggingsfondsen « Terug naar discussie overzicht

Starten met beleggen in fondsen

12 Posts
mr_erp
0
Hallo allemaal. Ik heb een paar jaar terug wat belegd in aandelen maar dat was niet heel succesvol. Ik wilde teveel de markt timen en heb gemerkt dat dit vrijwel onmogelijk is. Ik heb wat geld en heb het op korte termijn (in ieder geval de komende paar jaar) niet nodig. Precieze beleggingshorizon kan ik niet aangeven aangezien ik 24 jaar oud ben, maar ik zou over een aantal jaar misschien wel een huis willen kopen. Aangezien de rendementen op een spaarrekening zo laag zijn heb ik besloten om te gaan beleggen in beleggingsfondsen. Hieronder een overzicht van een mogelijke portefeuille, waarbij alle fondsen een gewicht van 5% hebben. Ik heb geprobeerd om een redelijke spreiding aan te houden binnen de portefeuille en binnen iedere regio/sector de beste fondsen te selecteren (kijkend naar morningstar ratings, volatiliteit, sharpe ratio en rendementen over lange termijn). Wat extra nadruk op azië, healthcare en consumer trends omdat ik daar meer van verwacht.

Mogelijk ben ik iets te enthousiast geweest qua aantal fondsen, aangezien het beschikbaar vermogen beperkt is. Hoeveel (procentueel) van je spaargeld zouden jullie beleggen? In eerste instantie was het idee namelijk om 10 tot 15k beleggen. Daarna mogelijk maandelijks nog extra inleg. Ik houd dan nog voldoende geld achter de hand voor eventuele aankopen. Is deze portefeuille dan té uitgebreid? Zo ja, wat dan te schrappen. Ik denk zelf dat het wel kan want minimum inleg van al onderstaande fondsen is volgens mij €500,- en spreiding is naar mijn idee goed.

Aandelen:
IShares MSCI World ETF Wereld
SKAGEN Global EUR Wereld
Vanguard US Opportunities Fund USA
Kempen Global High Dividend Fund - R Wereld Dividend
Aberdeen Global - Asia Pacific Equity Fund A2 Azië
Aberdeen Global Asian Smaller Companies Azië Smaller
Threadneedle European Smaller Companies Europa Smaller
BlackRock BGF European Growth Fund A2 EUR (Acc) Europa
Emerging markets:
SKAGEN Kon-Tiki EUR Wereld
Aberdeen Global Emerging Markets Smaller Companies Wereld Smaller
Fidelity Thailand Fund Thailand
Sectorfondsen:
JPMorgan JPMF Global Healthcare A Dis USA/Wereld Healthcare
Robeco Global Consumer Trends Eqs D EUR Wereld
Vastgoed:
ING Global Real Estate Fund Wereld
Commodities:
PowerShares DB Commodity Index Tracking Trust USD Wereld
Obligaties:
Robeco High Yield Bonds BH EUR Europa High Yield
Aberdeen Global Select Emerging Markets Bond Fund Wereld EM
Delta Lloyd Euro Credit Fund Europa
Pimco Global Real Return Wereld Inflatie-linked
Pimco Global Bond Wereld

Uw mening over bovenstaande portefeuille is van harte welkom! Alvast bedankt.
Bergen
0
Kijk eens naar enkele bestaande draadjes in dit forum, zoals 'Opstelling voor 2013' en 'Nieuwe fondsen portefeuille'. Erg informatief.
[verwijderd]
0
quote:

mr_erp schreef op 17 april 2013 23:49:

Ik heb wat geld en heb het op korte termijn (in ieder geval de komende paar jaar) niet nodig. Precieze beleggingshorizon kan ik niet aangeven aangezien ik 24 jaar oud ben, maar ik zou over een aantal jaar misschien wel een huis willen kopen.
Als je horizon minder dan 10 jaar is zou ik je afraden in aandelen te stappen.
DurianCS
0
quote:

IndexBelegger schreef op 18 april 2013 09:43:

[...]

Als je horizon minder dan 10 jaar is zou ik je afraden in aandelen te stappen.
Ja, kijk gerust naar de iets defensieve fondsen achterin 'Nieuwe fondsen portefeuille'.
Chicken_Skin_Music
0
In 2007/2008 zou je met deze porto 50% van je vermogen verloren hebben. Of overdrijf ik nu? Hoe dan ook, voor een belegger met een korte horizon, lijkt het me te offensief.
Chicken_Skin_Music
0
Wat ik bedoel te zeggen is: spreiden heeft weinig zin als (de prestaties vsn 90% van je fondsen zeer sterk correleren met elkaar.
mr_erp
0
Dank voor de feedback! Bestaande topics had ik al doorgelezen maar heb wel nog wat extra info gezocht. Verder C_S_M bedankt voor het wijzen op het feit dat de fondsen toch wel erg sterk correleren. Ik heb een aantal wijzigingen aangebracht in de portefeuille, en denk dat deze nu een stuk veiliger gespreid is. De portefeuille ziet er nu als volgt uit:

Aandelen: 30,0%
Schroder ISF Asian Total Return C EUR (Hdg) Acc Azië 5,0%
Threadneedle European Smaller Companies Europa Smaller 5,0%
BlackRock BGF European Growth Fund A2 EUR (Acc) Europa 5,0%
Vanguard US Opportunities Fund USA 5,0%
Kempen Global High Dividend Fund - R Wereld Dividend 5,0%
SKAGEN Global EUR Wereld 5,0%

Emerging markets: 10,0%
SKAGEN Kon-Tiki EUR 5,0%
Aberdeen Global Emerging Markets Smaller Companies Smaller 5,0%

Sectorfondsen: 10,0%
Franklin Templeton Biotechnoloqy Discovery Fund (acc) USA Healthcare 5,0%
Robeco Global Consumer Trends Eqs D EUR Wereld 5,0%

Obligaties 20,0%
Pimco Global Real Return Fund E Acc EUR (Hdg) Wereld Inflatie-linked 5,0%
Templeton Global Total Return (acc) Wereld 10,0%
Pimco Global Bond Fund E Acc EUR (Hdg) Wereld 5,0%

Hedge 30,0%
HiQ Invest Market Neutral 12,5%
MAN AHL Diversified Markets EU A 8,75%
Amundi Volatility Euro Equities Wereld 8,75%

Meningen/Feedback hierop zijn weer van harte welkom.
kls
0
Wel erg veel fondsen. Hoe hou je daar het overzicht over. Kans lijkt me ook erg groot dat uiteindelijk gewoon uitkomt op een gemiddeld rendement.

Zelf hanteer ik de methode om een groot percentage van de portefeuille te beleggen in werelwijd-(mix)fondsen. Met een kleiner percentage speel ik in op de verwachting dat opkomende markten het komende decenium beter zullen presteren. Misschien zie jij andere ontwikkelingen en speel je daar op in. Kortom mijn tip; creëer een breed gespreide basis door een paar basisfondsen te kopen en voeg daar heel gericht een paar thema/sectorfondsen aan toe.
Chicken_Skin_Music
0
KLS heeft een goed punt. Misschien maak je het moeilijker dan nodig is door zoveel aandelenfondsen te kiezen. Vooral omdat je een regionale aanpak combineert met een een sectoraanpak, is het moeilijk het overzicht te bewaren.

Met 3 aandelenfondsen ben je er ook wel. Bijvoorbeeld Kempen Global High Dividend Fund, SKAGEN Global en, voor de lol, een klein plukje Emerging Markets.

Templeton Global Total Return correleert vrij sterk met aandelen. Althans, da's mijn beleving. Heb het niet feitelijk nagerekend, maar pas er een beetje mee op. Als het klopt, zit je dus nog steeds vrij stevig in aandelen. Prima als het goed gaat, maar hou ook rekening met slechtere beurstijden en hoeveel verlies je bereid bent te dragen.

Als ik 24 zou zijn en in NL zou wonen, dan zou ik mijn geld nog even op een spaarrekening laten staan en later dit jaar een huis kopen. Rente staat historisch laag en de huizenmarkt is flink gecorrigeerd. Klinkt als een prima instapmoment. De aandelenbeurs daarentegen is al flink gestegen het afgelopen jaar.

Chicken_Skin_Music
0
Schroder ISF Asian total return is volgens mij gesloten (soft close?). Het Aberdeen emerging markets fonds ook.

www.fundweb.co.uk/schroders-shuts-sha...

www.ftadviser.com/2013/02/08/investme...

Dus daar zul je alternatieven voor moeten zoeken....
[verwijderd]
0
mr_erp

-1- complimenten voor al je voorwerk. Er zijn er helaas genoeg die zonder enige kennis van zaken een groot deel van hun geld op één paard zetten, met alle ellende van dien. Dat gaat jou, zo te zien, niet gebeuren.
-2- beleggen in aandelen betekent een risico. Hoe hoger het risico naar boven, hoe hoger het risico naar beneden.
-3- hoewel er ook weer niet al te veel 24-jarigen zijn die 15K vrij te besteden hebben, is het bedrag ook weer niet zó groot dat je dit moet verdelen over 10 tot 20 fondsen. Beetje onoverzichtelijk lijkt mij, en levert vaak extra aan- en verkoopkosten e.d. op. Deze kosten en beheerskosten hebben een groot effect op het rendement, zeker bij een relatief kleine portefeuille. Zie bijv. www.indexx.nl/Kosten.html
-4- heb je wel eens gedacht aan een wereldfonds (Robeco voor mijn part, of de broertjes daarvan bij andere banken)? Die spreiden vanzelf over werelddelen, over landen en sectoren. Met dat soort fondsen maak je geen grote klappers (naar boven en naar beneden) mee, maar je deint wel mee op de wereldeconomie. Evt aanvullen met specifieke niet-aandelenfondsen (obligaties, goud of onroerend goed), maar ook daarvoor moet je specifiek inlezen wat de voor- en nadelen zijn. Niet te snel doen. Ook niet te snel switchen.
-5- Ik ben ook het met KLS eens: met zoveel fondsen is de kans groot dat je toch weer op het gemiddelde uitkomt.
-6- Je weet niet wat je beleggingshorizon precies is. Enkele posters vinden dat je dan niet moet beleggen, maar sparen. Daar ben ik het niet mee eens: gaat om je verwachting van de wereldeconomie en om je bereidheid om risico te lopen. Als je er rekening mee houdt dat je een deel van je inleg kan verliezen, kan beleggen m.i. geen kwaad. Als je daar onrustig van wordt of slecht slaapt, dan niet beleggen.
-7- Hoed je voor broodetende profeten. Analysten/adviseurs die gouden tips hebben, vertrouwen zichzelf nl. niet. Als zij werkelijk in de toekomst zouden kunnen kijken waren ze zelf allang schathemeltjerijk, en hoefden ze hun brood niet te verdienen met het leuren van hun tips.
-8- Laatste dip: Lees je zelf in en ga dan op je onderbuikgevoel. Dan kan je ook alleen jezelf prijzen, of verwijten als het minder gaat.

Succes ermee.
mr_erp
0
Ik had al besloten om te gaan beleggen en daar blijf ik bij. Ik ben me bewust van de risico's en denk dat ik er op lange termijn toch beter van wordt. Gezien de meeste fondsen geen aan- en verkoopkosten hanteren voelt het voor mij toch prettiger om in een aantal fondsen te beleggen, in plaats van slechts enkele. Verder heb ik wel besloten om niet te gaan voor zowel een regionale aanpak als sector aanpak. Enkele sectoren waarvan ik meer verwacht wel opgenomen in m'n portefeuille. Hieronder mijn portefeuille. Nog bedankt voor alle tips!

12.5% Kempen Global High Dividend Fund - R
12.5% SKAGEN Global EUR
12.5% Aberdeen Global Emerging Markets Smaller Companies $
6.25% Franklin Templeton Biotechnoloqy Discovery Fund (acc)
6.25% ING Daily Consumer Goods Fund Inc
7.5% Pimco Global Real Return Fund E Acc EUR (Hdg)
17.5% Templeton Global Total Return (acc)
12.5% HiQ Invest Market Neutral Fund D Class
12.5% Amundi Volatility Euro Equities
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
914,95  +1,70  +0,19%  20 mei
 Germany40^ 18.746,00 -0,12%
 BEL 20 4.006,94 +0,05%
 Europe50^ 5.066,92 -0,15%
 US30^ 39.838,40 0,00%
 Nasd100^ 18.688,40 0,00%
 US500^ 5.312,58 0,00%
 Japan225^ 39.302,80 0,00%
 Gold spot 2.428,03 +0,53%
 EUR/USD 1,0861 -0,09%
 WTI 79,21 -0,38%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

BESI +2,96%
VIVORYON THER... +2,76%
Alfen N.V. +2,73%
ALLFUNDS GROUP +2,55%
Sif Holding +1,69%

Dalers

JUST EAT TAKE... -3,76%
Brunel -3,15%
Galapagos -1,89%
Philips Konin... -1,82%
PROSUS -1,36%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront