Batenburg Beheer « Terug naar discussie overzicht

Trading update Q1 2013.

3 Posts
Debit or Credit
0
Trading update 1e kwartaal 2013¦Batenburg start 2013 met stevig verlies door moeizame installatiemarkt in utiliteitsbouw
¦Reorganisatie bij Van Dalen Installatietechniek ingezet
¦Technische handel is winstgevend, maar kent een trage start
¦Totale omzet is licht hoger dan in het eerste kwartaal van 2012
Batenburg Techniek kent ondanks een licht hogere omzet een verliesgevende start van 2013 door sterk achterblijvende resultaten in de utiliteitsbouwgerichte installatiebedrijven. Door vraaguitval en hevige prijserosie bij aanbestedingen zijn ingrijpende maatregelen onvermijdelijk. Bij Wisse zijn al maatregelen genomen in maart jl. en bij Van Dalen Installatietechniek zijn deze heden aangekondigd. Bij deze twee dochterondernemingen verdwijnen als gevolg van de ontslagaanvraag en het beëindigen van tijdelijke contracten in totaal ruim 50 arbeidsplaatsen.

Installatietechniek
Het beeld voor het installatiesegment is divers. Bij de industriegerichte installatiebedrijven blijft het aanvraagniveau
goed. Ook zij ondervinden de nodige concurrentie, maar het aantal gegadigden is beperkt door de complexiteit en de omvang van de projecten. De werkvoorraad bevindt zich hier op een redelijk niveau. Efficiënte uitvoering van de in
opdracht verkregen werken blijft een aandachtspunt. Het in februari jl. gemelde faillissement van vennoot E.W.W. uit de combinatie GMB/E.W.W./Beenen leidt op basis van de huidige inzichten slechts tot beperkte extra kosten. Het werk van E.W.W. is inmiddels overgenomen door een collega-installateur.

In de utiliteitsbouw is de situatie uiterst moeizaam. Het werkaanbod blijft sterk achter bij de beschikbare capaciteit in de markt. Projecten worden veelal via onderhandse en openbare aanbestedingen vergeven. Door de afgenomen scorekans brengen de bedrijven relatief veel offertes uit. Dit leidt tot hoge werkdruk op de calculatieafdelingen en tot inschrijvingen onder de integrale kostprijs. Door de korte planningshorizon is er meer discontinuïteit in de bezetting, hetgeen kostenverhogend werkt.

De werkvoorraad van de totale Installatiegroep is licht hoger dan bij aanvang van het jaar, maar sommige bedrijven kennen een korte planningshorizon met de nodige zorgen over de bezetting. Bij Wisse en Van Dalen Installatietechniek zijn derhalve al maatregelen ingezet om de capaciteit beter af te stemmen op de marktsituatie. Aanpassing van de capaciteit gepaard met verhoogde aandacht voor projectbeheersing moet leiden tot een verbetering van de resultaten in een markt die naar verwachting in 2013 nog niet zal aantrekken.

Technische handel
De Handelsgroep kent een trage start van 2013 waarbij vooral de omzet in energietechniek en elektronicacomponenten achterblijven op het eerste kwartaal van 2012. De omzet van de handelsondernemingen is in totaal duidelijk hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2012 onder invloed van leveringen voor een groot onderhanden project voor Maasvlakte II. Vanwege de omvang is de marge op dit project echter aanzienlijk lager dan gebruikelijk. De orderpositie van de handels-ondernemingen ligt (gecorrigeerd voor genoemd onderhanden project) op een vergelijkbaar niveau als bij aanvang van dit jaar.

Financiële positie
Veel aandacht gaat uit naar het vermogensbeslag uit vorderingen, voorraden en financiering onderhanden werk. De
vorderingen zijn hoger dan bij aanvang van het jaar. De financiering onderhanden werk van grote onderhanden projecten, zoals het project voor de Maasvlakte II en enkele waterzuiveringen, geeft een behoorlijk beslag op het werkkapitaal. De solvabiliteit van Batenburg Techniek blijft goed.

Rotterdam, 25 april 2013

Directie
Batenburg Techniek N.V.

Over Batenburg Techniek N.V.
Batenburg Techniek is een technische dienstverlener met ruim 1.000 medewerkers. Zij ontwerpen, leveren en onderhouden technische installaties, producten en diensten voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteitsbouw en infrastructuurmarkt. De aandelen van de vennootschap zijn genoteerd aan NYSE Euronext Amsterdam N.V.

Voor meer informatie:
Postbus 9441
3007 AK Rotterdam
Tel. 010-2928080
E: info@batenburg.nl
Debit or Credit
0
Toch verwacht ik dat batenburg door reorganisaties en aantrekken van de utiliteitsbouw sterk kan stijgen. Er is ooit een bod op de onderneming gedaan wat rond de 25 euro lag. Morgen maar eens wat stukken kopen. Huidige koers een koopje!

DoC.
voda
0
Batenburg: stevig verlies door moeizame installatiemarkt utiliteitsbouw


AMSTERDAM (Dow Jones)--Batenburg Techniek nv (BATEN.AE) kent ondanks een licht hogere omzet een verliesgevende start van 2013 door sterk achterblijvende resultaten in de utiliteitsbouwgerichte installatiebedrijven, maakt het concern donderdag bekend.

"Door vraaguitval en hevige prijserosie bij aanbestedingen zijn ingrijpende maatregelen onvermijdelijk", aldus Batenburg. Bij dochteronderneming Wisse zijn daarom al maatregelen genomen en bij Van Dalen Installatietechniek zijn deze heden aangekondigd.

Bij deze twee dochterbedrijven verdwijnen als gevolg van de ontslagaanvraag en het beeindigen van tijdelijke contracten in totaal ruim 50 arbeidsplaatsen.

Het beeld voor het installatiesegment is divers, zegt Batenburg. Bij de industriegerichte installatiebedrijven blijft het aanvraagniveau goed. In de utiliteitsbouw is de situatie volgens het Rotterdamse bedrijf echter uiterst moeizaam. Het werkaanbod blijft sterk achter bij de beschikbare capaciteit in de markt.

De Handelsgroep kent een trage start van 2013 waarbij vooral de omzet in energietechniek en elektronicacomponenten achterblijven op het eerste kwartaal van 2012.

Veel aandacht gaat uit naar het vermogensbeslag uit vorderingen, voorraden en financiering onderhanden werk, merkt Batenburg verder op. Deze vorderingen zijn hoger dan bij aanvang van het jaar. De solvabiliteit van Batenburg Techniek blijft naar eigen zeggen goed.


Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; ben.zwirs@dowjones.com

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
903,17  +3,57  +0,40%  13:32
 Germany40^ 18.580,90 +0,45%
 BEL 20 3.972,87 -1,07%
 Europe50^ 5.024,90 -0,26%
 US30^ 38.990,50 -0,15%
 Nasd100^ 18.045,60 -0,16%
 US500^ 5.177,48 -0,18%
 Japan225^ 38.035,00 -1,03%
 Gold spot 2.312,37 +0,14%
 EUR/USD 1,0728 -0,20%
 WTI 79,54 +0,47%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

ForFarmers +3,27%
BESI +3,20%
Nedap N.V. +1,93%
PROSUS +1,56%
INPOST +1,56%

Dalers

TKH -3,15%
AMG Critical ... -2,40%
VIVORYON THER... -2,29%
DSM FIRMENICH AG -2,05%
CTP -2,01%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront