Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Tot hoever zakt de olie prijs?

5.471 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 ... 270 271 272 273 274 » | Laatste
[verwijderd]
0
10% is niks. trouwens rosneft is zo'n firma die daar 100 jaar over doet. dat is echt zo'n trein die alleen maar doordendert.
voda
0
Olieprijs sluit lager

AMSTERDAM (Dow Jones)-- De prijs voor een vat ruwe olie is maandag lager gesloten, nadat uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week in de VS harder zijn gestegen dan verwacht.

De voorraden ruwe olie zijn in de week eindigend op 30 januari met 6,333 miljoen vaten gestegen tot 413,06 miljoen, terwijl vooraf werd gerekend op een stijging met 3,7 miljoen vaten.

"De Amerikaanse voorraden ruwe olie noteren daarmee op het hoogste niveau dit tijdstip van het jaar sinds op z'n minst de laatste 80 jaar", aldus het IEA rapport.

Ondanks het feit dat de olieprijs sinds juni met meer dan 50% is gedaald, noteert de productie ruwe olie in de VS op zijn hoogste niveau sinds enkele tientallen jaren.

Vanwege seizoensgebonden onderhoudswerkzaamheden sluiten raffinaderijen in de periode februari en maart over het algemeen diverse onderdelen, waadoor analisten verwachten dat de voorraden de komende weken door zullen blijven groeien, aangezien raffinaderijen in dat geval minder ruwe olie inkopen.

De benzinevoorraden stegen onverwacht met zo'n 2,335 miljoen vaten tot 240,67 miljoen, waar een daling met 300.000 vaten werd voorzien.

Ook de voorraden stookolie en diesel namen onverwacht toe: met 1,788 miljoen vaten tot 134,475 miljoen. Hier was een afname met 2,2 miljoen verwacht.

"Wat de stookolie- en diesel-voorraden betreft is sprake van een stijging door het slechte weer in de New England regio, waardoor bestuurders minder de weg opgingen", aldus Andy Lipow van Lipow Oil Associates.

De capaciteitsbenutting van raffinaderijen nam toe tot 89,9%, van 88,0%, waar vooraf werd gerekend op een niveau van 87%.

De maartfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange $4,60 lager op $48,45.

- Door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; patrick.buis@wsj.com


voda
0
Opslagtanks in Rotterdam en Antwerpen bomvol

DONDERDAG 5 FEBRUARI 2015, 18:55 uur | 506 keer gelezen

BREDA (AFN) - Oliehandelaren hebben een recordhoeveelheid brandstoffen opgeslagen in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Door de forse daling van de olieprijzen sinds de zomer van 2014 zijn ook onder meer benzine en diesel flink goedkoper geworden. Het uitgangspunt van de handelaren is de brandstoffen op termijn tegen hogere prijzen te verkopen.

Uit cijfers van het PJK International, een bedrijf dat de opslagniveaus registreert, blijkt dat in totaal 5,8 miljard ton brandstof is opgeslagen in de drie steden. Dat is volgens oprichter Pieter Kulsen het meeste sinds het begin van de registraties in 1995.

In de afgelopen dagen schoten de olieprijzen flink heen en weer. Bij het slot op Wall Street woensdagavond daalde de prijs van een vat Amerikaanse olie met 8 procent en die van een vat Brentolie met 5,5 procent. Donderdag steeg de prijs van Amerikaanse olie met 5,5 procent tot 51,11 dollar en die van Brentolie met 5,1 procent tot 56,92 dollar.
voda
0
Rumoer om Keystone-pijpleiding in Nebraska

DONDERDAG 5 FEBRUARI 2015, 20:41 uur | 125 keer gelezen

LINCOLN (AFN/BLOOMBERG) - Landeigenaren in de Amerikaanse staat Nebraska hebben twee rechters gevraagd om de aanleg van de zogeheten Keystone-pijpleiding over hun land te verbieden. Het Canadese bedrijf TransCanada probeert het land te onteigenen om de aanleg mogelijk te maken.

Het verzoek aan de rechters volgt op een rapport van de Amerikaanse milieuwaakhond EPA over een significant hogere uitstoot van broeikasgassen bij de winning van olie uit teerzanden in Canada. Het is de bedoeling dat die olie uiteindelijk via de Keystone-pijpleiding wordt vervoerd naar de grote raffinaderijen aan de Amerikaanse zuidkust.

Op 9 januari oordeelde het hoogste hof van de staat Nebraska dat de landeigenaren niets in konden brengen tegen de bouwplannen omdat onduidelijk was of hun grond op de route lag. Vier van de zeven rechters schaarden zich achter de landeigenaren, maar dat was er onder de wet in Nebraska één te weinig om ze te laten zegevieren.

Op de route

De landeigenaren stellen inmiddels zeker te weten dat ze op de route liggen en denken daarmee alsnog de overwinning te kunnen behalen. TransCanada liet weten op de hoogte te zijn van de brieven aan de rechters en zich te beraden op een antwoord. Het bedrijf stelde ook inmiddels 90 procent te bezitten van de grond die in Nebraska nodig is voor de aanleg. In de staten Montana en South Dakota heeft het alle benodigde grond in handen.

President Obama schuift een beslissing over de aanleg al heel lang voor zich uit. Eind januari ging de Senaat akkoord.
voda
0
Olieprijs veert op

AMSTERDAM (Dow Jones)--De oliefutures zijn donderdag flink gestegen, waarmee een deel van het zware verlies van een dag eerder werd goedgemaakt.

De maartfuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange $2,03, of 4,2%, hoger op $50,48.

Vanwege zorgen om het wereldwijde overaanbod van olie is de oliemarkt sinds afgelopen zomer scherp gedaald. Die angst werd woensdag verergerd toen bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week zijn gestegen tot het hoogste niveau in 80 jaar. De prijs van een vat West Texas Intermediate verloor daarop bijna 9%.

"Het gaat op en neer de laatste dagen", zegt Donald Morton, senior vice president bij Herbert J. Sims & Co. "Is het gewoon een aardig herstel van de afstraffing gisteren? Waarschijnlijk wel. Ik denk niet dat hier iets serieus achter zit", vervolgt hij.

Ook kreeg de oliemarkt een steun in de rug van de zwakkere dollar, zegt Myrto Sokou, analist bij Sucden Financial. Een zwakkere Amerikaanse munt stimuleert doorgaans de vraag naar olie omdat de futures in dollars worden geprijsd, waardoor ze goedkoper worden voor de rest van de wereld.

Handelaren duiken deze week op de markt bij ieder teken van bodemvorming, zeggen analisten. "Niemand wilde dit herstel missen", zegt James Marshall, partner bij broker Atlas Commodities. "Niemand wilde de persoon zijn die eerst een daling van 50% meemaakt en vervolgens een opleving van 20% zou zien zonder iets te doen", vervolgt hij.

De olieprijzen zijn sinds medio vorig jaar met meer dan de helft gedaald vanwege zorgen om het grote aanbod van olie en de magere vraag.

"Als de markten zo lang zo scherp dalen is er iedere dag een dosis slecht nieuws nodig om de daling door te laten gaan", zegt Gene McGillian, senior analist bij Tradition Energy. De markten zijn volgens hem nog altijd op zoek naar een stabilisering.

Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
Statoil snijdt in investeringen

LONDON (Dow Jones)--Statoil as (STL.OS) gaat dit jaar zeker 10% minder investeren en verhoogt bovendien zijn kostenbesparingen om zo dividend te kunnen blijven uitkeren, terwijl de dalende olieprijzen en impairments hebben geleid tot een verlies in het vierde kwartaal.

In de laatste drie maanden van het jaar kwam het verlies uit op 8,9 miljard Noorse kronen, omgerekend $1,18 miljard negatief, tegen een nettowinst van NOK14,8 miljard een jaar eerder. Geraadpleegde analisten hadden gerekend op een winst van NOK9,6 miljard.

De omzet steeg licht: naar NOK147 miljard, van NOK146,5 miljard een jaar eerder, maar onder de NOK150,07 miljard die analisten hadden ingeschat.

Volgens Statoil worden de resultaten geraakt door zowel de dalende olieprijzen als impairmentlasten die werden genomen bij zijn internationale activiteiten en de exploratietak. Die last kwam uit op ruim NOK22 miljard.

Daarnaast maakte het olieconcern bekend dat het bestaande kostenbesparingsprogramma vanaf 2016 wordt verhoogd tot $1,7 miljard per jaar, van de huidige $1,3 miljard. Bovendien wordt dit jaar minder geinvesteerd: de kapitaaluitgaven zijn verlaagd naar omgerekend $18 miljard, van $20 miljard. Eerder maakten andere grote olieconcerns zoals Chevron, Shell en Exxon Mobil al bekend minder te zullen investeren.

En net als veel sectorgenoten, zal Statoil zijn zogenaamde 'gearing' ratio, de schuld als percentage van het kapitaal op laten lopen. Dit kan tot maximaal 30%, aldus het bedrijf. Eind 2014 stond deze ratio op 20%, van 14% een jaar eerder. Dit komt ondermeer door het handhaven van de dividenduitkering op NOK1,80.

In het vierde kwartaal produceerde Statoil iets meer dan 2,1 miljoen vaten olie per dag, een stijging van 8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Wel werd er per vat 33% minder verdiend op jaarbasis. Gemiddeld verdiende Statoil $66,9 per vat.

Door Kjetil Malkenes Hovland; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@wsj.com

voda
0
Forse daling aantal olieboorplatforms in VS

VRIJDAG 6 FEBRUARI 2015, 20:17 uur | 166 keer gelezen

HOUSTON (AFN) - Het aantal actieve olieboorplatformen in de Verenigde Staten is deze week voor de negende week op rij afgenomen, onder druk van de sterk gedaalde olieprijzen. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Baker Hughes.

Het aantal olieboorplatforms kromp met 83 tot 1140, aldus het bedrijf. Dat is een daling van bijna 7 procent in vergelijking met de week daarvoor. Door de lage olieprijzen snijden oliemaatschappijen drastisch in de kosten en worden platformen stilgelegd.

De afgelopen tijd zijn de olieprijzen wel aan een opmars bezig, nadat de laagste niveaus in zes jaar werden bereikt. Vrijdag steeg de prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) met 2,6 procent tot 51,85 dollar en Brent klom 2,1 procent tot 57,75 dollar.
voda
0
Olieprijs sluit hoger

AMSTERDAM (Dow Jones)--De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag hoger gesloten, na een turbulente week waarin de olieprijs schommelde tussen hoge winsten en zware verliezen.

Marktvolgers stellen dat de olieprijs, na meer dan 50% gedaald te zijn in de afgelopen zeven maanden, mogelijk de bodem heeft bereikt, op een moment waarop producenten de uitgaven verminderen en hun booractiviteiten terugschalen. Analisten waarschuwen echter voor het aanhoudende overaanbod wereldwijd. Zij stellen tevens dat er weinig tekenen zijn van een grote stijging in de vraag, waardoor de olieprijs mogelijk verder zou kunnen dalen.

De markt wist zijn winsten vast te houden, na het Amerikaans banenrapport. Het aantal banen steeg vorige maand met 257.000, waar gerekend werd op een stijging met 237.000. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in januari harder gestegen dan verwacht. De werkloosheid steeg echter naar 5,7% van 5,6% een maand eerder.

Groei van de werkgelegenheid stimuleert over het algemeen de vraag naar olie- en olieproducten, vanwege een toename in het woon-werk-verkeer.

Echter, tekenen van economisch herstel kunnen tevens tot een hogere dollar leiden, waardoor de in dollars genoteerde grondstof duurder wordt voor kopers met andere valuta.

De olieprijs steeg gedurende de eerste helft van de handelsweek met bijna 20%. Gedurende de tweede helft van de week gooide het wekelijks olievoorraden rapport roet in het eten, nadat uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week in de VS harder zijn gestegen dan verwacht. De voorraden ruwe olie stegen in de week eindigend op 30 januari met 6,333 miljoen vaten tot 413,06 miljoen, terwijl vooraf werd gerekend op een stijging met 3,7 miljoen vaten.

"We schrijven de laatste dynamische stijging van de olieprijs in de eerste plaats toe aan een duidelijk toename in de belangstelling van beleggers", stellen analisten van Commerzbank echter. "Veel beleggers willen graag profiteren van een verwachte prijsverhoging, nu de olieprijs zo laag is."

"Hoewel de productie in de VS in de nabije toekomst zal afvlakken, vanwege een daling van de booractiviteiten, is nog steeds sprake van een zwaar overaanbod wereldwijd", aldus de bank.

De maartfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange $1,21 hoger op $51,69.

- Door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; patrick.buis@wsj.com


Njee
0
quote:

Cézan schreef op 3 februari 2015 20:58:

[...]

Blijkt maar wederom, hoe goed de beschouwingen van Seeking Alpha zijn.
In 2 dagen tijd is deze ETF 5.69% gestegen.

www.wallstreet-online.de/rohstoffe/oe...

Achten jullie het momenteel een goed instapmoment (middel lange termijn horizon) om een deel in etf te stoppen?
voda
0
Opec voorspelt stijgende vraag naar olie

AMSTERDAM (Dow Jones)--De Organisatie van olie-exporterende landen, de Opec, verwacht dat de vraag naar olie dit jaar zal groeien, terwijl de productie in Amerika zal vertragen. Daarmee lijkt de strategie van het oliekartel te werken om de olieprijzen te laten dalen zodat concurrerende producenten verzwakt worden en de vraag herstelt.

Opec besloot in november om de productie niet terug te brengen, ondanks de dalende prijzen. Het kartel, onder leiding van Saoedi-Arabie, zei dat het behouden van marktaandeel belangrijker was dan het op peil houden van de prijzen.

In het maandelijkse rapport over de oliemarkten zei Opec dat de vraag naar olie dit jaar met ongeveer 110.000 vaten per dag zal stijgen tot 29,2 miljoen vaten per dag.

Eerder nog had de organisatie voorspeld dat de vraag dit jaar met 300.000 vaten per dag zou dalen, maar een vertraging van de productie van olie in Amerika leidt tot mee vraag naar Opec-olie volgens het kartel.

- Door Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; levien.defeijter@wsj.com


voda
0
IEA: Lagere olieproductie VS plaveit weg voor prijsherstel

LONDEN (Dow Jones)--Lagere olieprijzen zullen een deuk slaan in de snelle stijging van de Amerikaanse productie van schalie-olie in de tweede helft van dit jaar, waardoor de vraag naar olie uit OPEC-landen zal stijgen en de weg wordt geplaveid voor prijsherstel, stelt het internationale energiebureau IEA dinsdag.

De olieprijs is sinds juni vorig jaar met meer dan 50% gedaald, door een sterke stijging van de olieproductie en zwakke vraag. De prijsdaling heeft geleid tot minder investeringen door bedrijven, maar het zal naar verwachting enige tijd duren voordat de lagere investeringen zich zullen vertalen in een lagere productie.

"We denken dat de neerwaartse druk nog niet voorbij is", stelt Antoine Halff, chef van de IEA-divisie voor de olie-industrie. De sterke stijging van de productie van schalie-olie in de VS, die heeft bijgedragen aan het huidige overaanbod op de markten, zal naar verwachting echter afnemen in de tweede helft van het jaar.

IEA, een Parijse toezichthouder op de oliesector, verlaagde in zijn maandelijkse rapport de verwachting voor het aanbod van Amerikaanse olie dit jaar met 200.000 vaten per dag ten opzichte van de eerdere verwachting. De productiegroei van niet-OPEC-landen zal naar verwachting dit jaar meer dan halveren, tot 800.000 vaten per dag, tegen bijna 2 miljoen vaten per dag in 2014.

De verwachting dat non-OPEC-landen hun productie zullen vertragen, is tot op zekere hoogte een rechtvaardiging van de strategie van de OPEC-landen om hun olieproductie te handhaven en marktaandeel te handhaven, in plaats van de productie terug te schroeven om de olieprijs te ondersteunen.

De IEA verwacht dat de vraag naar OPEC-olie in de tweede helft van het jaar zal stijgen tot 30,2 miljoen vaten per dag, iets hoger dan de zelfopgelegde productiequota van deze groep olieproducerende landen.

Maandag stelde Citigroup in een rapport dat de olieprijs door het overaanbod de komende maanden nog kan dalen door het aanhoudende overaanbod, mogelijk zelfs tot een niveau van $20, om vervolgens weer op te veren.

Door Sarah Kent; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; archie.vanriemsdijk@wsj.com


voda
0
Olieprijs kan dalen tot $20 volgens Citi - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--Ondanks het herstel in de afgelopen dagen zal de olieprijs dit kwartaal nog fors dalen, stellen analisten van Citigroup, vanwege aanhoudend overaanbod. Nadat de olieprijs vorig jaar ongeveer halveerde, was er de afgelopen drie handelsdagen een herstel van zo'n 10%. De Citi-analisten denken dat de huidige golf van overaanbod de prijs onder druk blijft zetten, wanneer de opslagcapaciteit zijn limieten bereikt. Zij voorzien dat de komende maanden een bodem van $40 of zelfs $20 - dat laatste niveau is sinds 2002 niet meer vertoond. Het overaanbod zal pas teruglopen tegen de zomer, verwacht de Amerikaanse bank, die vervolgens een "U-, V- of W-vormig" herstel van de olieprijs voorziet door dalende productie. Een olieprijs van $50 per vat maakt veel nieuwe projecten onrendabel en is niet genoeg om de rentelasten, investeringen en aandeelhoudersverplichtingen van olieconcerns te dekken. Afgelopen weekend wees de Bank of International Settlements (BIS) al op de invloed van de hoge schulden van olieproducerende landen in opkomende markten op de sterke daling van de olieprijs. (AVR)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
'Saudi-Arabië raakt met prijsoorlog olie vooral zichzelf'

DINSDAG 10 FEBRUARI 2015, 11:50 uur | 6315 keer gelezen

Het kan goed zijn dat Saudi-Arabië met de prijsoorlog vooral in zijn eigen voet schiet. Waar Amerikaanse schalieolieproducenten veerkrachtig zijn, voelt Saudi-Arabië de dreiging uit buurlanden. Daarnaast moet het land het defensiebudget opschroeven in een tijd dat de inkomsten onder druk staan. Het wordt daarom mogelijk tijd om eerder de productie te verminderen.


Dat stelt ETF Securities in een rapport.

De afgelopen week heeft de olieprijs enig herstel laten zien, maar dit kan het herstel van de olie-industrie op lange termijn hinderen, stelt Simona Gambarini, researchanalist bij ETF Securities.

De productie van Amerikaanse olieboorplatformen is sinds eind augustus met 19 procent gedaald. Toch is het te vroeg om de impact hiervan op de wereldwijde olieproductie in te schatten. ETF Securities verwacht echter geen significante reductie van de olieproductie in de Verenigde Staten voor de tweede helft van het jaar.

Duurzaam herstel

Voor een duurzaam herstel van de olieprijs is volgens Gambarini verdere reductie noodzakelijk. ‘De lage olieprijs raakt wel de winstgevendheid van schalieolieproducenten en een aantal bedrijven zal hierdoor van de markt verdwijnen waardoor de productie uiteindelijk daalt. De Opec zal dit als een positieve ontwikkeling zien en naar verwachting in juni besluiten tot een productievermindering. De Opec zal echter voorzichtig handelen in het besef dat de Amerikaanse schalieolie beschikt over veel veerkracht.’

Saudi-Arabië wil volgens Gambarini als grootse producent de prijsoorlog voortzetten totdat zijn marktdominante positie is hersteld. De druk door bedreigingen vanuit omringende landen zorgt er echter voor dat het land mogelijk eerder de productie moet verminderen, zodat het de begroting op orde kan krijgen. De toenemende spanningen in de regio vereisen namelijk hogere defensie-uitgaven, stelt de researchanalist.

Door Barbara van Cooten

www.belegger.nl/nieuws/2661286/saudi-...
voda
0
Minder sterke groei olieproductie in VS

DINSDAG 10 FEBRUARI 2015, 18:51 uur | 207 keer gelezen

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De olieproductie in de Verenigde Staten zal dit jaar minder sterk toenemen dan eerder gedacht, omdat oliebedrijven door de lage olieprijzen hun productie terugschroeven. Dat meldde het Amerikaanse energiebureau EIA dinsdag.

Volgens het EIA zal de productie van ruwe olie in de VS dit jaar met 7,8 procent stijgen tot 9,3 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Dat zijn er 10.000 per dag minder dan bij de voorspelling in januari werd aangegeven. Vorig jaar ging de olieproductie in de VS met 16 procent omhoog tot 8,63 miljoen vaten per dag.

Door de sterk gedaalde olieprijzen worden steeds meer boorplatformen in de VS buiten werking gesteld.
voda
0
Veel banen weg bij oliebedrijf Halliburton

DINSDAG 10 FEBRUARI 2015, 20:52 uur | 1 keer gelezen

HOUSTON (AFN) - De Amerikaanse dienstverlener aan de olie-industrie Halliburton gaat 6,5 tot 8 procent van het wereldwijde aantal banen schrappen vanwege de sterk gedaalde olieprijzen. Dat maakte Halliburton dinsdag bekend.

Dat zou neer komen op het verlies van 5200 tot 6400 arbeidsplaatsen. Volgens Halliburton zullen alle activiteiten van het bedrijf geraakt worden door de reorganisatie. Vorige maand liet de Amerikaanse branchegenoot Schlumberger al weten circa 9000 banen te schrappen, terwijl bij Baker Hughes 7000 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Oliedienstverleners hebben veel last van de sterk gedaalde olieprijzen omdat olieproducenten daardoor hun investeringen flink terugschroeven. Daardoor staan de dienstverleners onder grote druk om kosten te besparen.
voda
0
Olieprijs sluit fors lager

AMSTERDAM (Dow Jones)--De olieprijs is dinsdag na een winstreeks van drie dagen weer flink gedaald. Zorgen om een overvloedig aanbod van olie wereldwijd overschaduwden de verwachtingen dat de groei van het aanbod richting het einde van het jaar gaat afnemen.

De maartfuture voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 5,4% lager op $50,02.

De olieprijs is in de tweede helft van 2014 gehalveerd en zette de daling in januari voort doordat de snelle groei van het aanbod van ruwe olie de gematigde vraag overtreft.

Analisten zijn van mening dat de markt nog altijd overbevoorraad is en sommigen verwachten dat de prijs verder gaat dalen wanneer raffinaderijen hun seizoenmatige onderhoud gaan uitvoeren, waarmee de vraag naar ruwe olie verder afneemt.

De toename van de voorraden ruwe olie wereldwijd zal 'behoorlijk dramatisch' zijn in de komende maanden, zegt Ian Taylor, chief executive van oliehandelaar Vitol. In de VS zijn de voorraden ruwe olie de afgelopen tijd al opgelopen tot het hoogste niveau in ongeveer 80 jaar.

Maandag stelde Citigroup in een rapport dat de olieprijs door het overaanbod de komende maanden nog verder kan dalen, mogelijk zelfs tot een niveau van $20, om vervolgens weer op te veren.

Een daling van de Chinese inflatie tot het laagste niveau in vijf jaar woog dinsdag ook op de olieprijs. De afname van de inflatie duidt op een daling van de economische groei in China, een grootverbruiker van grondstoffen, en dat drukte de oliemarkt.

Met de scherpe daling van dinsdag is een groot deel van de winsten van de drie voorgaande dagen weer weg. De markt trok toen aan op speculatie dat de balans op de oliemarkt zal herstellen wanneer de productie afneemt.

Het internationale energiebureau IEA onderschrijft die visie. Het IEA verwacht dat de scherpe dalingen van de olieprijzen de afgelopen maanden een deuk slaan in de snelle stijging van de Amerikaanse productie van schalie-olie in de tweede helft van dit jaar, waardoor de vraag naar olie uit OPEC-landen zal stijgen en de weg wordt geplaveid voor prijsherstel.

Het energiebureau verwacht dat de vraag naar OPEC-olie in de tweede helft van het jaar zal stijgen tot 30,2 miljoen vaten per dag, iets hoger dan de zelfopgelegde productiequota van deze groep olieproducerende landen.

Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; ben.zwirs@wsj.com

voda
0
Rating Nigeria bedreigd door lage olieprijs

DINSDAG 10 FEBRUARI 2015, 21:20 uur | 198 keer gelezen

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) dreigt de kredietwaardigheid van Nigeria, de grootste economie van Afrika, te verlagen als gevolg van de lage olieprijzen en de politieke onrust in het land. Dat maakte S&P dinsdag bekend.

Volgens S&P is er een kans van meer dan 50 procent dat de kredietwaardigheid omlaag gaat. De rating van Nigeria staat nu nog op 'BB-', wat inhoudt dat Nigeriaanse staatsleningen al veel risico's met zich meebrengen. De Nigeriaanse overheid is voor 70 procent van haar inkomsten afhankelijk van olie en dreigt door de sterk gedaalde olieprijzen tekorten te krijgen. Daar komt nog bovenop dat de verkiezingen in Nigeria werden uitgesteld vanwege het geweld van terreurgroep Boko Haram.

S&P liet zich maandag al negatiever uit over Saudi-Arabië. Ook dat olieproducerende land kan financieel last krijgen van de sterk gedaalde olieprijs. De ratings van Venezuela, Kazachstan en Bahrein werden verlaagd door S&P.
[verwijderd]
0
Prices may slump as low as $20 a barrel and remain there “for a while,” as U.S. supplies are joined by record output from Russia and Brazil, Ed Morse, Citigroup’s head of commodities research, said in a report e-mailed on Feb. 9.

$20, van mij mag er nog wel meer af, het jaar is nog lang.
voda
0
Grote olievoorraden drukken olieprijs verder

WOENSDAG 11 FEBRUARI 2015, 16:50 uur | 923 keer gelezen

NEW YORK (AFN) - De olieprijs is woensdag weer stevig gedaald. Handelaren reageerden onder meer op de verdere groei van de olievoorraden in de Verenigde Staten.

De prijs van Amerikaanse olie stond rond 16.40 uur bijna 3 procent in de min op 48,55 dollar per vat. Brentolie, maatgevend voor olie uit Europa en het Midden-Oosten, werd 3,4 procent goedkoper en kostte 54,55 dollar per vat. De afgelopen dagen toonde de olieprijs juist wat herstel, na de enorme daling van de voorbije maanden.

Het Internationaal Energie Agentschap meldde woensdag dat de voorraad ruwe olie in de VS in de eerste week van februari met bijna 5 miljoen vaten is gegroeid, tot het recordniveau van 417,9 miljoen vaten. Die toename was groter dan verwacht.
voda
0
'Overleg over oliestaking VS uitgesteld'

WOENSDAG 11 FEBRUARI 2015, 21:36 uur | 1 keer gelezen

HOUSTON (AFN) - De onderhandelingen over een nieuwe cao in de Amerikaanse olie-industrie zijn uitgesteld tot 18 februari. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden.

De vakbond United Steelworkers gaat dan weer met Shell rond de tafel zitten om een oplossing te vinden in een geschil dat heeft geleid tot een grootschalige staking bij verschillende Amerikaanse olieraffinaderijen en andere faciliteiten, aldus de bronnen. Shell voert de onderhandelingen namens de oliebedrijven.

Sinds begin deze maand hebben de werknemers van negen olie-installaties in de staten Californië, Texas, Kentucky en Washington, waaronder de Texaanse raffinaderij Deer Park van Shell, het werk neergelegd. Later sloten ook werknemers van twee fabrieken van BP in Indiana en Ohio zich aan bij de staking. Het is de grootste actie in de Amerikaanse olie-industrie sinds 1980.

Het Witte Huis heeft de partijen opgeroepen snel een oplossing te vinden voor het arbeidsconflict.
5.471 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 ... 270 271 272 273 274 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
913,25  -0,31  -0,03%  18:05
 Germany40^ 18.715,60 -0,12%
 BEL 20 4.004,80 +0,24%
 Europe50^ 5.064,91 -0,15%
 US30^ 39.926,10 +0,10%
 Nasd100^ 18.507,40 -0,30%
 US500^ 5.293,58 -0,08%
 Japan225^ 38.712,00 +0,41%
 Gold spot 2.417,39 +1,71%
 EUR/USD 1,0875 +0,07%
 WTI 79,59 +1,03%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

NX FILTRATION +8,76%
VIVORYON THER... +6,12%
Sif Holding +4,09%
RENEWI +3,21%
HEIJMANS KON +3,08%

Dalers

Corbion -3,97%
ADYEN NV -3,20%
EBUSCO HOLDING -3,00%
SIGNIFY NV -2,50%
PROSUS -2,29%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront