Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

KK DD dinsdag 4-12-12 Hoe is het toch zover gekomen.......................

53 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
[verwijderd]
10
Tegenwoordig hebben we overal een mening over, de informatiestroom is immers zodanig toegenomen dat ook overal iets van kunnen weten of snel kunnen opzoeken, mits we er enige interesse in hebben. We verkondigen die mening ook graag en zijn soms bereid die te vuur en te zwaard te verdedigen zeker als andersdenkenden twijfels gaan uiten over ons standpunt. Maar is ons standpunt vaak niet gewoon gebaseerd op wat we uit de media hebben vernomen , die we eventueel selectief volgen, juist door de enorme toename in het aantal mogelijke bronnen .

Zelf heb ik hier vast ook wel eens het standpunt verkondigd dat er minder verspild moet worden bij de (semi-) overheid en dan denk je al gauw aan de dubbele managementlagen bij zorg, onderwijs, huisvesting en noem maar op. Op dat standpunt krijg je in het algemeen weinig kritiek, zelfs de politiek is het er mee eens. Iedere week is er ook wel nieuws over een manager in die sector, die er een potje van heeft gemaakt. Dus het beeld is ontstaan dat er ‘daar’ en groot aantal fors overbetaalde managers zitten. Bovendien lijken ze zich ook voornamelijk bezig te houden met zelfverrijking, aankoop van foute derivaten en tegenwerking van de eigenlijke activiteiten door overbodige formulierenstromen en regelgeving. Een aantal jaren geleden heeft de overheid op basis van de toen waaiende neoliberale wind, gekozen voor marktwerking en schaalvergroting in een aantal sectoren, die dit niet gewend waren. In het bedrijfsleven betekent schaalvergroting minder overhead en meer efficiency in de feitelijke activiteiten, maar uiteraard is dit ook niet altijd succesvol. Bij de overheid lijkt zich standaard het omgekeerde hebben voorgedaan, veel meer overhead ten koste van de normale dienstverlening. Althans , persoonlijk zie ik zelden reportages of berichten over succesvol verlopen fusies. Maar hoe verloopt zoiets dan in de praktijk? Er wordt weer eens een grote (verplichte) fusie aangekondigd en wat gebeurt er vervolgens?. Het lijkt me te eenvoudig om te veronderstellen dat het (nieuwe) hoofdkantoor vanzelf volstroomt met nieuwe managers, die hun eigen salaris en takenpakket vaststellen op weg naar de volgende mislukking. Dus moet er een bestuur zijn dat een personeelsformatie vaststelt en invult op basis van hetgeen de uiteindelijke opdrachtgever ( de overheid) verwacht aan te verstrekken dienstverlening en informatievoorziening. Zijn die bestuurders dan vrijwel altijd onbekwaam of is het verwachtingspatroon van de overheid niet reëel, waardoor er voornamelijk kinderen met waterhoofden lijken te ontstaan. Zijn die managers soms in staat om er een zooitje van te maken omdat ze niet goed worden aangestuurd dan wel gecontroleerd en wie is daar dan vooral voor verantwoordelijk. Of wordt er misschien in de media (en de politiek) een te eenvoudig beeld geschetst om een duidelijke zondebok te kunnen aanwijzen en valt het in de praktijk nog wel mee? Iets om over na te denken in deze donkere decemberdagen?.

Op de vraag of hij zich zorgen maakte over mogelijke negatieve gevolgen van het short-register merkte de voorzitter van de AFM op dat het hier alleen ging om meer transparantie te bieden aan de markt. Dat de tijdelijke koersval van Imtech dan mede veroorzaakt zou kunnen zijn door mededelingen in dit register was zijn inziens dan ook geen verantwoordelijkheid van de AFM maar uitsluitend het gevolg van marktwerking. Is het ondenkbaar dan partijen met voldoende cash straks toch het register zullen gebruiken c.q. misbruiken om een (kleiner)bedrijf kapot te maken, door de shortpositie bewust te blijven vergroten om de markt te overtuigen dat er geen toekomst meer zit in dit fonds? Efficiënte marktwerking zal dit voorkomen, hoor ik al roepen, maar zit de echte macht niet gewoon bij degene met het meeste geld, die daardoor dus de langste adem heeft. Vreemd idee eigenlijk dat de invoering van het register niet meteen gepaard is gegaan met regelgeving waardoor de AFM tijdig en makkelijk kan ingrijpen indien er zich oneigenlijke situaties lijken voor te doen. Onderzoeken achteraf van de AFM in bijvoorbeeld gevallen van mogelijke voorkennis blonken meestal niet uit door voortvarendheid en heldere conclusies. Zou de slagkracht groter zijn als er hier is mis loopt of beter nog eerder, als er iets mis dreigt te lopen? Zijn er hier soms ook een aantal overbetaalde managers aan het werk gezet zonder dat ze een duidelijk omschreven opdracht hebben gekregen? Goede bedoelingen, waarbij alleen de toekomst zal leren in hoeverre die zullen leiden tot onbedoelde acties, we zullen het gaan meemaken.

Eigenlijk had ik eerder besloten om hier dit jaar niet meer te posten en zeker geen dagopening te verzorgen, maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Misschien speelt ook wel de gedachte mee dat het in 2013 wellicht niet meer mogelijk zal zijn, omdat de DD in de huidige vorm dan niet meer bestaat. Vandaag bleek ook immers weer nauwelijks belangstelling hier voor dit draadje Er is hier al genoeg geschreven over de traditie en de bijdragende toppers uit het verleden en op basis daarvan gepleit om die voort te zetten, dus daar hoef ik niets meer aan toe te voegen. Maar ook op dit punt vraag ik mij af: hoe is het zover kunnen komen? Gebruik van andere media door een nieuwe generatie beleggers, zijn er gewoon minder particuliere beleggers in de markt of zijn er ook op dit gebied zoveel nieuwe informatiebronnen bijgekomen, dat de tijd niet meer beschikbaar is. Wellicht is ook het onderwerp beleggen niet meer zo boeiend, omdat er zoveel andere onderwerpen zijn waarover in de koffiekamer kan worden gesproken. Afijn, een forum bestaat voor en door de deelnemers en als die wegblijven heeft het daardoor niet langer bestaansrecht. De keuze is gewoon aan u allen.

De beperkte agenda voor morgen:

De Nederlandsche Bank (NL) - Rentetermijnstructuur nov. 2012
Nationale bank van België (BE) - Loonkosten België
Verenigde Staten - Autoverkoop Verenigde Staten
11:00 Europese Unie - Industriële producenten prijzen - oktober
12:00 Frankrijk - Faillissementen Fra
nobahamas
0
Mooie opening realist.
Ik zat in dezelfde trant te denken. De dagdraad bloedt dood, mede door de uitstekende dagdraad van Arend Jan Kamp natuurlijk.
Maar ik denk ook dat de particuliere belegger in zijn schulp kruipt omdat de aandelenkoersen véél harder stijgen dan de “sentimentele” geschatte waarde.
Iedere technische weerstand wordt in een zwakke handel keer op keer doelbewust doorbroken terwijl er geen werkelijk aanleiding toe is.
90% van de financieel -gerelateerde berichten binnen Europa hebben de laatste maand een negatief sentiment.
Ik denk dat de particuliere belegger bang is dat de markt omhoog gemanipuleerd wordt door de institutionele beleggers en/of overheden.

Zij doet daarom niet mee met de eindejaars-rally omdat zij verwacht dat er een nieuwjaars-domper op volgt.
nobahamas
1
In reactie op managers-cultuur:

Onze huidige generatie managers, CEO’s, top-ambtenaren zijn allen geschoold in een groeiende economie. Kernwoorden voor de succesvolle manager; groei, innovatie, expansie, omzetgroei, diversiteit…..

Ik heb de laatste jaren aardig wat SWOT- analyses meegemaakt met bovenstaande jongens en meiden. (Strengths – Weeknesses – Opportunities – Threads)
Opvallend is dat bij alle sessies de hoeveelheid Strengths en Opportunities minimaal in een viervoud gemeld worden dan de Weeknesses en Threads.

In mijn visie zijn onze managers / ambtenaren / economen / etc. absoluut niet capabel in een stagnerende- of krimpende markt omdat zij nooit training hebben gehad in deze richting… lees; niet in staat zijn om een beleid te propageren waarin hun eigen inkomen krimpt!
[verwijderd]
0
Mooie ideale voorbeeldige ouderwetse DD. Aandelen gerelateerd en beschouwend.Voor het echt korte werk zit hyperactieve Arend Jan er toch nog achter en dat kan je best aan hem overlaten.

Ten aanzien van de overheid even twee gedachten:

1. Versterk cq verzelfstandig enigszins de juridische positie van de financiële controlfunctie met directe rapporteringsplicht aan het bestuur (gemeenteraden, provinciale staten).

2.Doorbreek het altijd "meer personeel nodig claimende gedrag" door uit te gaan van kengetallen die aangeven wat aan personeel nodig is. Wil je meer personeel daarvoor? Mooi: vertel maar wie er dan weg moet! Besparingen op personeel door dure ICT-operatie? Best; dat boeken we dan meteen maar af op jouw budget voor de komende jaren!

Personeel is nodig, maar elk aangesteld personeelslid weet ook wel weer nieuw werk te creëren. Zaken met minder personeel moeten doen, zeeft onnodig hobbyisme uit en kan vooral bij de overheid zeer heilzaam zijn.

Dit sprak mij het meest aan, omdat het mij ook bezig houdt:

"Is het ondenkbaar dan partijen met voldoende cash straks toch het register zullen gebruiken c.q. misbruiken om een (kleiner)bedrijf kapot te maken, door de shortpositie bewust te blijven vergroten om de markt te overtuigen dat er geen toekomst meer zit in dit fonds? Efficiënte marktwerking zal dit voorkomen, hoor ik al roepen, maar zit de echte macht niet gewoon bij degene met het meeste geld, die daardoor dus de langste adem heeft."

Gevaar bestaat inderdaad dat het shortregister (normaal in bijvoorbeeld de US) ontaard in een soort (potentiële) boevenregister zonder dat (AFM)politie ingrijpt.

Groet, Jonas
Arno1956
0

Onderstaand de bijdrage van Voda uit de vorige dagdraad.
Misschien helemaal niet zo'n gek idee om het uitstekende werk van Arend Jan Kamp als uitgangspunt voor de dagdraad te nemen.
Voordelen zijn ondermeer structuur en continuiteit

voda


maandag 3 december 2012 16:54

Reageer | Dit is Niet OK | Aanbevolen: 0



[...]

Zeg dat wel,
ik moest hem even zoeken...

Ik vind het sowieso raar dat IEX niet zelf een mooie opening van de dag maakt.

Nooit Arend Jan Kamp zijn opening gelezen? (Hij opent iedere dag hoor!)

www.iex.nl/Column/89456/Beurs-Vandaag...
[verwijderd]
0
Arno is IEX voor en DOOR beleggers!

Wil je dat de ontwikkelde zelfstandige denkende belegger alleen maar een soort consument is? Persoonlijk, niets kwaads richting Arend Jan e.d, kan ik vaak erg genieten van bijdragen van de, met de beurs worstelende, medeforumgangers die wat melden. Soms gewoon aardige flauwekul etc , maar ook soms echt informatief.

Helaas ook een aantal veel reagerende figuren die altijd hun politieke boodschap kwijt moeten en weigeren naar het voor eigenlijk pure politiek draadje te gaan.Reden? Naar krijgen ze te weinig aandacht en dat soort niet met hun narcisme of bereiken van de volksmassa's die onderdrukt worden of nog vlees eten, CO-2 positief zijn etc etc.

Groet, Jonas

PS Voorbeelden geef ik maar niet over, want anders krijg ik er weer een paar links-groene wereldverbeteraars bij als volger.

Arno1956
0
Dank je voor je reactie Jonas

Persoonlijk houd ik wel van de stijl van Arend Jan. Is tenminste iemand die niet praat naar zijn posities. Integendeel: hij geeft steeds aan dat aandelenbeurzen geen weerspiegeling zijn van de economische "werkelijkheid". Lijkt me een gezonde basis voor een belegger die wat wil leren.
Zelfs degene die vindt dat ie een ontwikkelde zelfstandige belegger is moet weleens hulp krijgen.
Een goede belegger kan zichzelf ook helpen: als je denkt dat de koersen stijgen en je bent long: koop een vette put (waarop je wilt verdienen). Je "visie" wordt meteen een stuk realistischer:-)

quote:

jonas schreef:

Arno is IEX voor en DOOR beleggers!

Wil je dat de ontwikkelde zelfstandige denkende belegger alleen maar een soort consument is? Persoonlijk, niets kwaads richting Arend Jan e.d, kan ik vaak erg genieten van bijdragen van de, met de beurs worstelende, medeforumgangers die wat melden. Soms gewoon aardige flauwekul etc , maar ook soms echt informatief.

Helaas ook een aantal veel reagerende figuren die altijd hun politieke boodschap kwijt moeten en weigeren naar het voor eigenlijk pure politiek draadje te gaan.Reden? Naar krijgen ze te weinig aandacht en dat soort niet met hun narcisme of bereiken van de volksmassa's die onderdrukt worden of nog vlees eten, CO-2 positief zijn etc etc.

Groet, Jonas

PS Voorbeelden geef ik maar niet over, want anders krijg ik er weer een paar links-groene wereldverbeteraars bij als volger.

[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
quote:

Back schreef op 4 december 2012 09:13:

Sex met minderjarigen?
Daarover grapjes maken???????????????????
[verwijderd]
3
Ellelange openingen, zuchtende oudjes... Waar is de energieke dagdraad gebleven? Weerspiegeling van de beurs die in feite ook op apegaaien ligt. De laatste doet het licht uit aub.
[verwijderd]
0
quote:

Back schreef op 4 december 2012 09:13:

Sex met minderjarigen?
zit jij niet met je rare vieze opmerking, op een verkeerd draadje.
Back
0
Ja ik heb de definitie van bunga bunga feestjes niet uitgevonden Opa, vraag dit aan ONN
RoyCo74
2
Ik zie dat t nivo van ONN zijn grapjes er in de loop der jaren niet op vooruit is gegaan ;-P
Vroegvogeltje
1
quote:

Koopmansr schreef:

Ik zie dat t nivo van ONN zijn grapjes er in de loop der jaren niet op vooruit is gegaan ;-P
Dat is misschien een kwestie van hier niet teveel uit de pas te lopen.
53 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
909,64  +5,43  +0,60%  14:37
 Germany40^ 18.793,80 +0,57%
 BEL 20 4.015,30 +0,75%
 Europe50^ 5.090,25 +0,71%
 US30^ 39.497,50 +0,23%
 Nasd100^ 18.183,40 +0,36%
 US500^ 5.230,74 +0,29%
 Japan225^ 38.383,30 -0,14%
 Gold spot 2.365,91 +0,84%
 EUR/USD 1,0773 -0,08%
 WTI 79,67 +0,08%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Accsys +4,83%
AMG Critical ... +3,52%
Eurocommercia... +2,53%
Air France-KLM +2,51%
PostNL +2,33%

Dalers

UMG -2,08%
INPOST -1,92%
EBUSCO HOLDING -1,31%
VIVORYON THER... -1,23%
DSM FIRMENICH AG -1,19%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront