Op TOM, de jonge alternatieve optiebeurs die concurreert met NYSE Euronext, is vandaag het miljoenste optiecontract verhandeld.

Optiebeurs TOM breidt aanbod uit

'Een mijlpaal', noemt TOM-ceo Willem Meijer het passeren van de grens van 1 miljoen derivatencontracten op zijn beurs. TOM heeft afgelopen voorjaar naar eigen zeggen de 'pilotfase' afgesloten en heeft nu opties op de meeste grote Amsterdamse fondsen geïntroduceerd.

Afgelopen week werd Aegon toegevoegd tot het assortiment, en de eerste dagen haalde Tom een marktaandeel van bijna 30%. De rest is voor Liffe, de Amsterdamse optiebeurs van Euronext.

'Dat marktaandeel is wel erg hoog', zegt Meijer. 'We mikken erop dat straks tussen de 20% en 30% op van de optiecontracten gaat via onze beurs'.

TOM is een initiatief van de online-effectenbank voor particulieren BinckBank en het effectenhandelshuis Optiver. Aanleiding voor het opzetten van de beurs was ergernis over de te hoge tarieven van Euronext, dat per 1 december vorig jaar de prijzen heeft verlaagd, van €?0,75 naar €?0,40 per optiecontract.

TOM belooft de beste prijs voor de belegger. Een eigen zoekmachine van TOM kiest voor de uitvoering van een aandelen- of een optieorder tegen de beste prijs voor een Binck-klant, op de eigen beurs of bij NYSE Euronext. Ook de concurrentie tussen handelaren op verschillende beurzen om de orders van beleggers moet ertoe leiden dat de bied- en laatkoersen op beide markten scherper worden.

bron: fd.nl/beurs/982655-1210/miljoenste-op...