Politiek « Terug naar discussie overzicht

PVV keert zich tegen interne kandidaat bij opvolging Wellink

3 Posts
Geldw0lf
0
"Het FD meldde vanochtend dat de opvolging van Nout Wellink muurvast zit. Het kabinet wil vooralsnog niet, zoals gebruikelijk, de voorkeurskandidaat van De Nederlandsche Bank zelf overnemen."

Dit verbaasd mij, en wel om twee redenen.

1. Waarom bemoeid de politiek zich met de DNB? Hoort een 'centrale' bank niet vrij van politieke invloeden te zijn?

2. Als de veronderstelling is dat de Nederlandse Bank gefaald heeft, zoals bijvoorbeeld de PVV stelt, waarom wordt er dan niet gekeken naar de rol van de commissarissen? Zij horen toch het bestuur te controleren?

New dawn
0
Uiteindelijk heeft de politiek overal wel een vinger in de pap en faalde kennelijk de Raad van Commissarissen. Daarom ging het mis met Icesave.

Ook in de USA wordt de FED president benoemd door de senaat, een politieke zaak dus. Een politieke partij die graag de economie van Keynes nastreeft en niet van schulden maken schuwt en geldinjecties. zal kiezen voor een FED-voorzitter die dat beleid ook omhelst.

De nederlandse centrale bank is echter geen echte centrale bank meer. De ECB wel. Daarom zou juist van de DNB meer verwacht kunnen worden van toezicht.
voda
1
Gerommel in coalitie over DNB-president
Gepubliceerd op 28 apr 2011 om 19:16 | Views: 104

DEN HAAG (AFN) - Tussen het kabinet en gedoogpartner PVV rommelt het over de keuze van een nieuwe president van De Nederlandsche Bank DNB. De PVV wil een ,,frisse wind'' door de bank laten waaien en moedigt het kabinet openlijk aan om te kiezen voor een buitenstaander als opvolger van Nout Wellink. Het kabinet zou dan de favoriet van DNB zelf, de partijloze Lex Hoogduin, moeten passeren omdat die al een lange carrière binnen DNB achter de rug heeft.

De oproep van PVV-Kamerlid Roland van Vliet kwam donderdag na berichtgeving dat het proces van de benoeming van een nieuwe DNB-president muurvast zit. Bronnen in Den Haag stellen dat ook het kabinet zich realiseert dat het voor een buitenstaander gemakkelijker is om de gewenste cultuuromslag binnen DNB te bewerkstelligen.

Dan zou gekozen moeten worden voor een van de twee andere kandidaten: de CDA'er Jeroen Kremers, nu hoofd risicomanagement van Royal Bank of Scotland, of de VVD'er Kees van Dijkhuizen, financieel directeur bij zakenbank NIBC. Beiden waren in het verleden topambtenaar bij het ministerie van Financiën.

Externe kandidaat

Volgens minister Jan Kees de Jager van Financiën is het geen beleid om een externe kandidaat te benoemen. ,,Het gaat om de kwaliteit, we willen de beste.'' Hij stelt dat de opvolger van Wellink voldoende statuur moet hebben en ook zijn mannetje moet kunnen staan binnen de Europese Centrale Bank. ,,En het is belangrijk dat hij of zij in staat is om leiding te geven aan het veranderproces binnen de bank.''

Onder grote politieke druk kwam DNB vorig jaar met een plan om de interne cultuur te veranderen. Aanleiding daarvoor was kritiek op het optreden rond de verkoop van ABN Amro en bij de affaires rond de omgevallen DSB Bank en de IJslandse internetbank Icesave.

Merkwaardig

Van Vliet van de PVV noemt het ,,ongeloofwaardig als iemand uit de inner circle van de bank'' die cultuuromslag zou gaan leiden. Hij krijgt steun van GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis, die ook meent dat het voor ,,iemand die gepokt en gemazeld is binnen de bank moeilijk zal zijn om grote veranderingen te realiseren''.

Andere partijen nemen daarvan afstand. SP-Kamerlid Ewout Irrang noemt het pleidooi van de PVV merkwaardig. ,,De PVV maakt er een politieke benoeming van.'' De regeringspartijen VVD en CDA en de PvdA stellen alleen dat Wellink moet worden opgevolgd door de beste kandidaat.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
910,63  -1,28  -0,14%  18:05
 Germany40^ 18.767,50 +0,13%
 BEL 20 3.968,81 -0,30%
 Europe50^ 5.091,42 +0,25%
 US30^ 39.551,50 +0,26%
 Nasd100^ 18.317,50 +0,62%
 US500^ 5.244,95 +0,41%
 Japan225^ 38.583,00 +1,03%
 Gold spot 2.358,00 +0,91%
 EUR/USD 1,0818 +0,26%
 WTI 77,71 -1,88%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

JUST EAT TAKE... +6,80%
Alfen N.V. +5,46%
OCI +4,10%
BAM +3,56%
PROSUS +3,49%

Dalers

VIVORYON THER... -2,60%
IMCD -2,33%
ASR Nederland -2,22%
JDE PEET'S -1,81%
ASML -1,44%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront