Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Commentaar overbodig?

41 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
[verwijderd]
0
Geld vlucht weer in money market fondsen, uit obligaties (lange rente stijgt), maar ook uit aandelen. Zie hoe in Japan de Nikkei al weer 500 punten terug moest, sinds de 10.000 niet werd doorbroken. Zo geldt dit ook de DOW (9.500 werd niet doorbroken).

Sinds het tekort op de USA betalingsbalans alleen maar bleef stijgen, ook al werd de dollar circa 30% goedkoper tegenover de Euro, laat "men" blijkbaar de dollar maar weer eens stijgen (om de importen goedkoper te maken). Maar het kwaad is al geschied, want duurdere importen leidt tot inflatie. Dit wordt versterkt door oplopende tekorten van de overheid. Onbeheersbare overheidstekorten jagen - zoals altijd - de lange rente omhoog.

De aantrekkende economie moet (wensdroom) de belastinginkomsten doen groeien en zo het tekort verminderen. Geloof hen niet! Zonder toenemende export (goedkope dollar) komt de USA economie uiteindelijk tot stilstand en lopen de overheidstekorten almaar verder op. "Men" kon zelfs niet het geduld opbrengen te wachten tot een goedkopere dollar om de Amerikaanse export te laten herstellen. Blijkbaar dreigde de dollar in een zwart gat weg te zinken, dus moest er wel worden ingegrepen. Aan alle kanten schaakmat.

Greenspan waarschuwt inmiddels tegen te hoog oplopende tekorten van de USA federale overheid, maar is onmachtig, en zo zal de huizenbubble het zwaar te verduren krijgen. Het is lang niet vertoont dat Greenspan zich openlijk teweer moet stellen tegen de USA administration.

Ondertussen wellicht de meest serieuze klap - althans zo ervaar ik dit: Het succesverhaal Irak blijkt nu toch op een (morele) nederlaag uit te lopen. De beurzen hebben te vroeg gejuicht. Geen opbrengsten, maar slechts uit de hand lopende kosten. En de Iraakse olie stroomt nog lang niet.

Het enige lichtpuntje: de herverkiezing van ome Bush zal nu wel in gevaar komen.

Overigens: het zijn niet de Europeanen, maar de Chinezen, die de USA de das om doen. Deze verduvelde wolven (communisten) in schaapskleren. China koppelt zijn munt aan de dollar zodat zijn export op peil blijft (en zet ondertussen de ontvangen dollars om in goud en zilver, vermoed ik)...
[verwijderd]
0
Past perfect in je bestaande wereldbeeld Cees, alleen als de Chinezen al die dollars om zouden zetten in goud en zilver zou de prijs daarvan wel een stuk hoger moeten staan, want dat is maar een klein marktje.
'Back to the drawing board' zouden die verduvelde Amerikanen zeggen.
-pcrs
[verwijderd]
0
Je hebt gelijk.

Mondjesmaat, om de prijzen van goud en zilver niet teveel omhoog te jagen - had ik er inderdaad aan toe moeten voegen. Ik overwoog het, maar liet het na.

Ik ken de strategie van China niet (en in mindere mate India). Maar vermoed dat China zijn naam als bakermat van een der oudste culturen op onze aardbol de komende jaren nog eer zal aandoen (in tegenstelling tot de Amerikaanse cultuur, die nog piepjong is en dat merk je - gejaagd en ongeduldig).

Ook India koopt fysiek goud op, maar laat eveneens de prijs niet teveel oplopen.
[verwijderd]
0
Dag Cees, alles goed? Je verhaal deed mij ineens denken aan een fenomeen dat ik vanuit Indonesie ken , maar wat zich waarschijnlijk op meer plaatsen ter wereld voordoet. In Indonesie vormen de Chinezen de economische bovenlaag. Wat deden ze, ze verstigden zich ergens begonnen een handeltje voor zulk belachelijk lage kosten en met uiteraard hele lage prijzen, zodat alle Indonesiers die in dezelfde brache zaten, ten onder gingen. Eenmaal naam gemaakt en monopolist, gingen de prijzen omhoog. Ze worden door de Indonesiers vaak met de nek aangekeken, in de laatste jaren van het Soehartoregime, liepen veel Chinezen met een vliegticket op zak, om in geval van een volksopstand (bijltjesdag)direct naar het buitenland te vliegen. Denk dat het hele land dit nu in het groot doet, alleen ze hebbem geen vliegtickets meer nodig(kernwapenarsenaal is voldoende).
[verwijderd]
0
Ik ben 2 keer door China gereisd en het land kwam op mij over als zeer ongeduldig en gretig om materiële welvaart te bereiken. Ik denk dat er van de eeuwenoude beschaving momenteel niet veel over is. In de culturele revolutie zijn vele oudheden vernield en boeken verbrand.

Ik zag Chinezen vol bewondering de pop van Ronald McDonald fotograferen. Bij een prachtige rivier met berglandschap namen de westerlingen foto’s van het uitzicht en de Chinezen gingen voor een foto voor het bordje staan met daarop:"ik was bij de Li-rivier". Als je vroeg of ze gelukkig waren, kreeg je een verhaal over een koelkast een TV etc.

Je zegt dat India goud opkoopt, maar niet te veel om geen prijsstijgingen te veroorzaken. Je opmerking veronderstelt een gecoördineerde actie van een overheid. De goudaankopen in India gaan in bruidsschatten. Het heeft te maken met vertrouwen in geld.

Vertrouwen:

Ik heb enorme rijen voor de McDonalds zien staan in Moskou. Die mensen hadden hun beste kleren aangedaan om zondag bij de McDonalds te gaan eten. Er zit nog een hoop bewondering voor de VS en daarmee de USD.

Toen ik in de trein naar Moskou aan een Rus vroeg waar te gaan eten bij aankomst, noemde hij McDonalds. Toen ik zei dat we dat in West Europa 'junk food' noemden, keek hij mij verbaasd aan:"great quality". Er was keuze uit 4 McDonalds in Moskou zei hij. Hij was even in Duitsland geweest voor werk, toen we aankwamen bleken er al 5 McDonalds te zijn.

Wat ik probeer te zeggen is dat om te weten wat er op de wereldmarkten afspeelt, je je eigen gevoelens niet moet verabsoluteren. Of je het nu leuk vindt of niet er zit nog veel bewondering voor de VS in de landen die het goud moeten gaan opkopen (Azië, Rusland).

De Japanners hadden die bewondering voor de VS ook tijdens de Japan boom uit 1990 en gingen met hun dollars niet goud kopen, maar het Rockefeller centrum en een platencontract met Michael Jackson (en vooral Amerikaans staatspapier). Gaan de Chinezen hun belangrijkste klant de nek omdraaien en al hun dollarreserves waardeloos maken? Geen werk meer en een kluis vol met toiletpapier, dat zal toch niet het einddoel van de Chinezen zijn?

Ik weet ook niet hoe het gaat lopen en ben met je eens dat er een aantal structurele problemen in de wereld zijn, maar ik denk dat het belangrijk is dat:

1.Het zwaartepunt van prijsbewegingen toe te schrijven aan 'volksgevoel' (niet aan strategen aan de knoppen). Belangrijk dus om die gevoelens te kennen. Ook het onderkennen van het verschil tussen money en mouth. In Egypte geeft iedereen af op de VS, maar als je zegt: "Ik heb een ticket en een baan in de VS voor je", heeft diezelfde persoon in 3 minuten zijn koffers gepakt. rara?

2.Egocentrische of nationalistische verklaringen te vermijden. Het is maar al te gemakkelijk om de zwaktepunten van 'de ander' goed te zien en de eigen zwakheden over het hoofd te zien. Het is belangrijk een juiste afweging tussen zwakheden en krachten te maken van verschillende handelspartijen. Ingebouwde affecties of afkeer maken dat niet gemakkelijk...

-pcrs
[verwijderd]
0
wat een leuke discussie erg van genoten. Maar de prijs van goud is toch niet afhankelijk van de markt die wordt toch twee keer per dag gewoon door een klein clubje in Londen bepaald, net hoe het hun uitkomt??
In Indonesie inderdaad, de Chinezen. Die werken harder dan de Javanen. Ook in Maleisie. Als je in Maleisie iemand wilt aannemen dan liever een Chinees dan een Bumi Putra want komt die laatste wel werken iedere dag zo heb ik daar kunnen opvangen. In Zuid Amerika is heel veel in handen van een kleine groep mensen die vaak een bepaalde achtergrond cq geloofsovertuiging heeft en gekenmerkt wordt door handigheid met geld. Maar over die groep mag je hier op deze site niets zeggen.
Over de Chinezen wel. Vind ik niet consequent trouwens. Vr. groeten
[verwijderd]
0
Vind jouw reactie zeer de moeite waard en heb 'm aanbevolen.

Echter, verwar niet een zekere euforie (en zelfs het verheerlijken van het Amerikaanse model), die ontstond na de val van het Sowjet imperium, met de tegenbeweging die nu al tijden in de wereld waarneembaar is (als een soort onderstroom). De Amerikaanse dominantie wordt op heel veel plekken niet langer gepruimd. Dit is een geleidelijk proces, maar de aanpak van Bush c.s. versnellen dit.

Ten tweede ben ik van mening dat China eeuwenlang door diverse dynastien is geregeerd. Deze laatste (communistisch) is op die regel geen uitzondering.

Ik geef toe, ook voor mij is China een soort black box, waarvan ik nauwelijks kan doorgronden welke strategie de leidende groepering volgt en waar men wil uitkomen. Maar het zou mij niets verbazen wanneer het doorbreken van de Amerikaanse (kapitalistische) dominantie tot de verborgen gehouden doelen behoort.

Tenslotte: er zijn uiteraard uit de VS belangwekkende technologien voortgekomen. Maar het nog steeds groeiende tekort op hun handelsbalans laat zien dat de USA (als collectief) veel meer profiteren van anderen, dan dat zij teruggeven. Deze onbalans heeft de USA (als totaliteit) lui en gemakzuchtig gemaakt en daarvoor krijgt men vroeg of laat de rekening gepresenteerd. De militaire vlucht naar voren van Bush c.s. maakt de kwestie alleen maar problematischer.
durobinet
0
Commentaar overbodig? Ja, eigenlijk wel, maar ben toch blij dat je het deed! ;-)
vr.gr. duro
[verwijderd]
0

<De Amerikaanse dominantie wordt op heel veel plekken niet langer gepruimd.>

Het zijn gevoelens die worden opgewekt door de leidende rol van de VS in de wereld. Ondertussen wordt de VS links en rechts gekopieerd (silicon valley in India en europa). Dat geeft aan dat er naast die afkeer een respect bestaat en erkenning van succes. De VS is ook een wereldmacht, dus iets in hun economische inrichting moet goed hebben gewerkt. Akkoord dat als het een tijdje te eenvoudig gaat, dat elke natie lui wordt en dat iemand anders het stokje overneemt (=Japan1990). Toch denk ik dat er meer structurele problemen in de europese economieen zitten dan in de VS (afgezien van enorme nadeel dat de hele wereld USD als reseve currency heeft). Europa zit nog in een ontkenningsfase:alsof wij geen gronstoffen en energie opzuigen, alsof wij het milieu niet vervuilen doordat we 3e wereld quota opkopen, alsof wij onze markt niet beschermen, alsof wij de internationale regels niet aan onze laars lappen als dat zo uitkomt, alsof wij geen probleem hebben met fundamentalistische moslims en alsof wij een handelsoverschot met China hebben. De enige reden dat europa geen handelsbalanstekort heeft, is omdat wij veel leveren aan de VS die op krediet kopen. Een al te grote mond is dus niet gerechtvaardigd.

China wil inderdaad economisch hard vooruit. Dat gaat met megalomane projecten en groeistuipen gepaard (als Sars naar het platteland was doorgebroken, had dit voor een catstrofe gezorgd omdat er daar nauwelijks gezondheidszorg is). Wetenschappelijk hebben ze al enorm veel gepresteerd, maar die focus op wetenschappelijke ontwikkeling is een kopie van het westen. Voorheen werd de staalproduktie opgevoerd door iedereen zijn pannen en potten te laten inleveren.

-pcrs
ffff
0
Inderdaad,
Boeiende discussie. Het krachtenspel zoals Cees het beschrijft heeft toch steeds voor een van de partijen een groot voordeel. Toen de dollar zwaar ineenstuikte was het dat de Amerikanen de markten zouden verpesten met hun spotgoedkope dollars. Maar nu de dollar weer aantrekt en de Euro zakt is de hele autobranche weer erg gelukkig in Europa. Mooi stukje zojuist gelezen over BMW-export naar China. Dat liep de laatste tijd zwaar tegen omdat de Chinezen hun yuan aan de dollar gekoppeld hebben. Nu de dollar weer wat zakt, kunnen ze in Europa en zeker bij BMW weer wat geruster ademhalen.

Goud blijft toch intrigeren: Nu al heel wat maanden hier verteld dat mijn limiet op 9.400 Euro fysiek goud per kilo nu al diverse keren net niet gehaald is. Ik weiger om het te veranderen, ook al maanden. En soms zit die er vlak bij......Laatst op 2,5 procent.

Een ding ben ik ook helemaal met Cees eens: de politieke toekomst van Bush gaat er ( gelukkig) steeds slechter uitzien. Ik meng me niet meer in al die Irakdiscussies: maar dagelijks de dode jonge soldaten:: dat vreet aan het moraal van die jongens: En waarvoor? in Godsnaam?
Langzaam maar zeker komt het besef: Zijn we er nu echt zoveel mee opgeschoten nu we de Irakezen van de tirannie bevrijd hebben en die opofferingsgezinde daad voorlopig al 48 miljard dollar heeft gekost en eind van jaar naar de 65 miljard gaat lopen.
Mijn inschatting is dat Bush het niet gaat redden en dat op zich zou in heel wat landen "een zucht van verlichting" geven, in ieder geval in deze studiekamer.

Peter
[verwijderd]
0
Bij welke broker zet jij een limiet neer voor goud ? Ik koop het bij ABNAMRO, maar daar kan je alleen tegen de gemiddelde dagkoers van de volgende dag kopen. Limiet niet mogelijk.

Over de Iraq oorlog is al heel wat onzin uitgekraamd. Wist je dat er zelfs mensen waren die beweerden dat Bush het voor economisch gewin deed ? Terwijl zo'n oorlog handen vol geld kost en iedereen de VS in de gaten houdt om te kijken wat ze met die olie doen. Het bedrag dat je noemde als kosten voor de oorlog is nog aan de voorzichtige kant. Dan hadden de fransen het een stuk gemakkelijker:die stalen de olie gewoon met VN mandaat.

Van mij mag er best een andere president komen, maar ik denk dat dit net zo weinig aan de situatie verandert als de gemiddelde CEO wissel na tegenvallende halfjaarcijfers van een gemiddeld groeibedrijf. De kern van het probleem zit namelijk niet bij Bush. Een zachte aanpak van de problemen leidt niet tot minder slachtoffers, maar meer op de lange termijn.
-pcrs
ffff
0
Pcrs,

Mijn zakenrelaties vermeld ik hier niet graag. Maar ik heb hier wel verteld dat het pakweg een maand of vier geleden bij mijn bezoek aan diverse bankiers godsgruwelijk lastig was om fysiek goud te kopen en vooral te verkopen. Daar zijn toen wat nuttige reacties opgekomen. Maar ik zit natuurlijk met "het probleem" dat ik moeilijk grote sommen geld van de ene naar de andere broker kan sluizen om te wachten totdat een limiet gehaald wordt. Vandaar dat ik het persoonlijk ben gaan arrangeren dat mocht de limiet gehaald worden er onmiddellijk geld van bank A naar bank B gaat en er voor die prijs ingekocht wordt. Maar al die heisa doen ze alleen voor je als je minstens x kilo koopt. Want anders kijken ze je met de nek aan. Capsones blijven ze houden, maar als je je poot gewoon stijf houdt lukt het toch het zo te regelen zoals ik het wil hebben. En ik wilde alleen op deze condities werken. Het is tenslotte mijn geld!

Peter
[verwijderd]
0
Amerika lui en gemakzuchtig?

Toppunt van brutaliteit: Nederlanders (ehbo-broeders A'dam willen in de VUT~`a 52jr oud, 1 miljoen in WAO?, etc., etc.) oordelen Amerikanen
(2 weken vakantie na één jaar full-time dienst vs 8 weken vakantie?) "lui en gemakzuchtig".

Geen enkel land in West-Europa kan tippen aan de werklust, drive, volhardingsvermogen, van Amerikanen.

Not within a mile!

>-->
[verwijderd]
0
Aan Nederlandse (europese) luiheid kan natuurlijk niemand tippen. Evident dat Amerikanen harder werken dan europeanen. Blijf wel van mening dat als het een volk gemakkelijk afgaat ze lui en gemakzuchtig worden (elk volk). Een enorme kapitaaltoestroom doet iets scheefgroeien. Net als in de internetbubble je met een businessplan van 1 A4tje een paar miljoen dollar op kon halen. Dat bevordert goed nadenken over investeringen niet. In Japan 1990 ging er ook zoveel geld naar Japan toe dat onroerend goed prijzen er de pan uit rezen. Nu blijkt dat er toen veel slechte leningen gedaan zijn. Er wordt nu eenmaal minder goed nagedacht over investeringen als er veel geld voor handen is. Ik denk dat er in de VS ook een groot aantal slechte investeringen en overnames zijn gedaan. In europa ook: denk aan UMTS.
-pcrs
ffff
0
Je hebt gelijk Amor.

Nu vandaag gepubliceerd: DE HELFT van alle 55 jarigen in de Europese gemeenschap WERKT NIET! Dat zijn getalletjes waar je toch stil van wordt.

De levensverwachting van 55 -jarigen is ongeveer 30 jaar. Dus al die 55 jarigen en nog meer 56 jarigen en nog meer 57-jarigen etc etc. moeten allemaal "teren" op de verdeinsten van de werkenden en op de pensioenkassen. En oh , wie durft er iets van te zeggen.

Deze discussie hebben wie hier vaker gevoerd. Daarna heel ergens anders eens een steengoed artikel gelezen dat inderdaad de Europeaan minder belang hecht aan werk en bijbehorend inkomen. Hen ontbreekt in zijn algemeenheid " the thrive". Daar werd toen dieper ingegaan hoe dat zo gegroeid is. Er werden toen twee belangrijke factoren genboemd: Gewoon een culturele zaak: men houdt niet zo van werken en 2: de prima uitkeringen; dus het hoeft ook niet zo.
Voor zolang als het duurt..........

Peter
[verwijderd]
0
"De levensverwachting van 55 -jarigen is ongeveer 30 jaar."

Leven onze doktoren (Hoera voor fff :-)). Dat de 55-jarigen toch al 25 jaar ouder zijn dan verwacht!

mvg
durobinet
0
durobinet
0
Er werden toen twee belangrijke factoren genboemd: Gewoon een culturele zaak: men houdt niet zo van werken en 2: de prima uitkeringen; dus het hoeft ook niet zo.

Maar diegenen die de prima uitkering krijgen ffff, krijgen die toch van degenen die wel van hard werken houden, dus dat moeten er toch wel veel zijn om dat geweldige leger niet-werkenden in stand te houden.
Of houden die ook niet van hard werken maar moeten ze wel, kunnen ze niet anders? Dan is het zuur natuurlijk.
Voor de goede orde: ik hoor bij geen van beide groepen!
vr.gr. duro
durobinet
0
"Amerika lui en gemakzuchtig?"

Waarom plaats je dit onder mijn posting Amor? Nu lijkt het erop of ik die gewraakte zin geplaatst heb. Overigens heeft CW dat ook niet geschreven in zijn posting waarop ik reageer. Graag wat meer aandacht!
vr.gr. duro
41 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
903,61  -1,97  -0,22%  31 mei
 Germany40^ 18.585,90 +0,48%
 BEL 20 3.918,09 +0,24%
 EURO50 5.011,20 0,00%
 US30^ 38.701,80 0,00%
 Nasd100^ 18.538,90 0,00%
 US500^ 5.280,42 0,00%
 Japan225^ 38.630,50 0,00%
 Gold spot 2.327,41 0,00%
 EUR/USD 1,0834 0,00%
 WTI 77,14 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +19,75%
RENEWI +2,79%
Air France-KLM +2,20%
Vastned +2,07%
UMG +1,89%

Dalers

JDE PEET'S -4,89%
ASR Nederland -4,88%
Corbion -3,41%
Avantium -2,66%
PROSUS -2,33%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront