Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Krimp Nederlandse economie

4 Posts
[verwijderd]
0
Vandaag bekendgemaakt dat de economie is gekrompen het afgelopen kwartaal. Andere landen als Frankrijk en Belgie hadden geen last van een krimp.

Het is belangrijk om te weten dat dit Kabinet veel geld uitgeeft, maar ook verkeerde keuzes maakt zo is bijv. het klimaatbeleid m.i. veel te ambitieus.

De inflatie was/is torenhoog, de energieprijzen evenzo en onzeker, het is dan ook niet ongewoon dat burgers nu de hand op de knip houden.

Wanneer de vaste kosten in toom worden gehouden krijgen burgers meer vertrouwen en dan geven ze ook veel geld uit. Nu zitten mensen m.i. het geld op te potten om komend najaar af te wachten hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. Daarnaast de stikstofdiscussie, mogen boerenbedrijven blijven? Let op de bouw, de infrastructuur en dergelijke. Alles hangt m.i. samen, dus men moet nu als overheid werken aan vertrouwen en de zeilen bijstellen.

Een krimp van 0,7 is fors, maar gelet op de bijna m.i. onmogelijke en te ambitieuze kabinetsplannen valt mij dit eerlijk gezegd nog mee. Anders had Nederland misschien wel een groei gekend van 2,5 procent m.i. Het kabinet pakt alles aan waar men maar wat belasting kan innen m.i. en dat is op zich niet erg, als de Staatsschuld dan ook maar afneemt en de overheidsuitgaven teruggedrongen worden, maar dat is m.i. juist niet het geval. De Staatsschuld laten ze verder oplopen. Uitgavenpatroon van de overheid /Kabinet lopen m.i. niet in de pas. Bij een Krimp van 0,7 procent moet je nu als overheid / kabinet keuzes maken en direct op de rem trappen, ambitieuze klimaatplannen in de ijskast zetten, de vaste kosten terugdringen.

Ze pakken de inflatie aan, maar de te ambitieuze klimaatplannen moeten m.i. in de ijskast, stoppen met te veel geld uitgeven aan onzinnige zaken als het uitkopen van boerenbedrijven bijvoorbeeld. Dat uitkopen kost klauwen vol geld. Laten ze dat geld houden of investeren in andere belangrijkere zaken om de economie te stimuleren.

Stel als Nederland één groot vervuild land was, een olievlek, dan is dat nog maar een druppel in de wereld !!
Da Freeze
0
Bij een Krimp van 0,7 procent moet je nu als overheid / kabinet keuzes maken en direct op de rem trappen, ambitieuze klimaatplannen in de ijskast zetten, de vaste kosten terugdringen.

Ik vind dat deze zin precies de reden is dat er niets veranderd in Nederland. Er is namelijk nooit een goed moment om je met andere zaken dan economische groei bezig te houden. Nu wordt eindelijk de economie NIET gesimuleerd en geld gestopt in wat misschien echt belangrijk is voor onze toekomst (ook onze economische toekomst).

Nederland IS een vervuild land, stikstof niet alleen, lees ook de recente meldingen over een tekort aan drinkwater omdat het te goor is om nog te zuiveren in de hoeveelheden die wij eisen. En zoek ook eens op hoeveel asfaltresten RWS stort in natuurgebieden, goedgekeurd door de overheid. Staatsbosbeheer gebruikt bouwafval om wandelpaden te maken, volgestopt met resten plastic. Want het is goedgekeurd door de overheid.

Lees de verhalen over uitstoot van Tata Steel, Schiphol, Shell (affakkelen van gas en olie). Deze bedrijven veranderen echt niet zonder ingrijpen van de overheid.

Ik ben blij dat het kabinet eindelijk eens de rug recht probeert te houden (behalve dan Wopke H.) en geld te stoppen in milieu en klimaatverbetering. Een land als Nederland kan dat financieel prima hebben. Ik begrijp dan ook niet waarom we altijd maar economische groei moeten hebben. Ten koste van wat en wie eigenlijk?
objectief
0
quote:

Da Freeze schreef op 16 mei 2023 12:39:

Ik ben blij dat het kabinet eindelijk eens de rug recht probeert te houden (behalve dan Wopke H.) en geld te stoppen in milieu en klimaatverbetering. Een land als Nederland kan dat financieel prima hebben. Ik begrijp dan ook niet waarom we altijd maar economische groei moeten hebben. Ten koste van wat en wie eigenlijk?
Helemaal met je eens, vooral niet stimuleren nu er een immens tekort aan personeel is en elke werknemer een forse loonsverhoging kan bedingen zonder tegenprestatie. Gevolg zal zijn dat de prijsstijgingen ook gaan afnemen.
Nederland staat er goed voor met een Staatsschuld van ca.50% van het BNP; in Belgie en Frankrijk is dit boven de 100%.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
884,00  +1,37  +0,16%  17:01
 Germany40^ 18.140,00 -0,12%
 BEL 20 3.890,95 +0,41%
 Europe50^ 4.985,93 -0,42%
 US30^ 38.307,05 +0,25%
 Nasd100^ 17.759,34 +0,35%
 US500^ 5.113,53 +0,36%
 Japan225^ 38.313,17 -0,08%
 Gold spot 2.336,44 -0,06%
 EUR/USD 1,0713 +0,17%
 WTI 82,50 -1,36%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Philips Konin... +30,77%
Alfen N.V. +14,82%
EBUSCO HOLDING +6,88%
EXOR NV +4,06%
Corbion +4,05%

Dalers

Vastned -6,43%
VIVORYON THER... -4,75%
ASMI -3,46%
ADYEN NV -2,80%
BESI -2,49%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront