Macintosh: investeren in groei Fashion in bestaande markten


Door Bart Koster

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Macintosh nv (MACIN.AE) zal de opbrengst van de verkoop van Belcompany aan Vodafone Libertel aanwenden voor investeringen in groei van de schoenenwinkels in bestaande markten, zegt het retailconcern woensdag tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

Macintosh maakte dinsdag nabeurs bekend de telecomdivisie Belcom voor EUR120 miljoen te verkopen aan Vodafone Libertel en daarmee een nettoresultaatbijdrage tussen EUR85 miljoen en EUR90 miljoen te realiseren.

Macintosh wil zich nu concentreren op groei in de divisies Fashion voor de verkoop van schoenen en living voor woningzaken en dat mede te financieren uit de opbrengst van de verkoop van Belcompany.

Gezien de huidige marktomstandigheden zal prioriteit worden gegeven aan uitbreiding van schoenenwinkels.

"We zullen ons daarbij in eerste instantie richten op uitbreiding van onze positie in de bestaande markten Benelux en zeker ook Groot-Brittannie", zegt woordvoerder Pat Hunen van Macintosh. "Dat kan zijn door autonome groei en uitbreiding van winkelformules en merken, maar zeker ook door acquisities", zegt Hunen, die toevoegt nog dit jaar aankondigingen van nieuwe acquisities te verwachten.

Macintosh kocht eerder dit jaar de Britse schoenenretailer Jones Bootmaker en deed daarmee de eerste stap op de Britse markt. Bij de presentatie van de jaarcijfers op 3 maart zei chief executive Frank de Moor ook acquisitiemogelijkheden in Duitsland en Frankrijk niet uit te sluiten. "Dat zullen we alleen overwegen als we daarmee directe een substantiele marktpositie kunnen verwerven", zegt Hunen nu daarover.

Macintosh meldde dinsdag bij de aankondiging van de verkoop van Belcompany dat deze transactie een 'negatieve invloed' zal hebben op bedrijfsresultaat en nettowinst. 'Als die achteruitgang niet en niet geheel wordt gecompenseerd door toevoeging van nieuwe activiteiten, wordt overwogen het dividend over dat jaar zodanig vast te stellen alsof Belcompany nog onderdeel zou hebben uitgemaakt van Macintosh', meldt het bedrijf in het persbericht over de verkoop.

Analisten verwachten dat Macintosh na de bekendmaking van de strategisch focus op Fashion en Living nu ook snel de automotive- en rijwielretailketen Halfords zal verkopen.

"We hebben die activiteiten niet in de etalage staan en zijn ook niet op zoek naar een koper, maar als een partij ons benadert en een goede prijs biedt, zullen we daar zeker serieus naar kijken", aldus Hunen, die daarover geen nadere mededelingen wil doen.

Het aandeel Macintosh staat woensdag rond 14.35 uur 4,1% hoger op EUR19,68.


- Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com