DPA geeft NIG-top beloning bij omzet boven EUR100 mln in 2012


Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Detacheerder DPA Flex Groep nv zal de verkopende aandeelhouders van Interim Groep bv (NIG) nog maximaal 2 miljoen aandelen DPA toekennen, indien de combinatie in 2012 een omzet van minimaal EUR100 miljoen behaald.

Het bedrijf presenteerde de voorwaarden voor de zogeheten earn-out regeling voor het duo-management van het over te nemen NIG woensdag tijdens de buitengewone vergadering van aandeelhouders waar de overname ter goedkeuring aan aandeelhouders werd voorgelegd.

Het management van NIG, dat na verkoop overgaat naar DPA, kan op voorwaarde dat de combinatie in 2011 een omzet van EUR75 miljoen draait bij een marge van de winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA-marge) van 6% 1 miljoen aandelen tegemoet zien.

Als in 2012 een omzet van minimaal EUR100 miljoen wordt behaald bij een marge van 10% kunnen zij nogmaals 1 miljoen aandelen DPA tegemoet zien.

DPA kondigde de overname op 25 januari 2011 aan. In totaal betaald DPA 10 miljoen aandelen DPA en EUR10,4 miljoen voor NIG. Voor de financiering van de cash betaling, worden 11,9 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven aan bestaande aandeelhouders van DPA via een claim emissie, die wordt gegarandeerd door grootaandeelhouder Project Holland Fonds.

De totale netto-opbrengst uit de emissie zal EUR17,35 miljoen bedragen. 66% Van de aandeelhouders heeft zich verbonden aan de claimemissie. Daarbij krijgen de aandeelhouders het recht 2 nieuwe aandelen DPA te kopen voor iedere 3 bestaande aandelen DPA.

De combinatie zou in 2010 een omzet hebben gedraaid van EUR64,9 miljoen. De winst voor aftrek van rente en belastingen (EBIT) van DPA kwam uit op EUR6,5 miljoen negatief (IFRS). NIG had, onder Dutch GAAP, een EBIT van EUR0,8 miljoen positief en een EBITDA van EUR1,7 miljoen onder Dutch GAAP. Bij DPA was dit onder IFRS EUR4,6 miljoen negatief.

NIG heeft in 2010 ten opzichte van 2009 de omzet zien dalen, terwijl bij onderdeel ICT deze zelfs is gehalveerd. Bij Finance daalde de omzet in 2010 naar EUR10,9 miljoen van EUR11,9, bij Legal & Compliance naar EUR6,6 miljoen van EUR7,1 miljoen, bij Overheid naar EUR8,6 miljoen van EUR10,4 miljoen, terwijl Engineering wel wordt genoemd, maar zowel in 2009 als in 2010 geen omzet draaide. NIG bestaat derhalve uit 5 clusters, waar 8 bedrijfsonderdelen onder hangen.

NIG had aan het eind van 2010 59% van de gedetacheerde medewerkers een HBO+ opleiding.

Bij de bekendmaking van het voornemen tot overname half januari van dit jaar werd gemeld dat NIG over 2009 in de boeken omzet had staan van EUR34,6 bij een EBITDA van EUR3,1 miljoen.

Een aanwezige bij de vergadering van woensdag geeft donderdag tegenover Dow Jones Nieuwsdienst aan dat de geschatte synergievoordelen volgens Ron Icke, voorzitter van de Raad van Commissarissen, circa 1% van de gecombineerde omzet zullen bedragen. Opwaarts afgerond is dit EUR700.000, waarvan EUR0,5 miljoen aan huurvoordeel, omdat NIG, in elk geval voor een groot deel, bij DPA intrekt.

Een van de voorwaarden om de overname gestalte te laten krijgen dat NIG kans ziet een grote klant, die 10% van NIG-omzet voor zijn rekening neemt, mee te nemen, aldus de aanwezige aandeelhouder. Het is niet duidelijk om welke klant dit gaat. NIG heeft ABN Amro, ING Groep nv (ING), de Gemeente Amsterdam, het ministerie van Financien, CapGemini (CAP.FR), Koninklijke KPN nv (KKPNY) en Rabobank (RBK.YY).

Naast de overname wordt uit de opbrengst van de emissie EUR2.471.666 gebruikt voor de aflossing van een achtergestelde lening.

Daarnaast komen de kosten voor de transactie op EUR360.000. Het overige deel, EUR4,1 miljoen, wordt gebruikt voor integratie en versterking van de liquiditeitspositie en de financiering van groei.

Het bestuur van DPA en NIG was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar.


Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; andre.sterk@dowjones.com