Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Fred Huibers - Graantje meepikken

11 Posts
[verwijderd]
0
Fred Huibers - Graantje meepikken

"Graanziekten en het warme weer in Australië en VS bedreigen de graanoogst. Futureprijzen stijgen..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
@ gijsbert1955

Dat is het mooie van die links, als je op het woord "stem rust" klikt kom je op de wikipedia pagina van het woord.
[verwijderd]
1
Een verhaal dat de plank volledig misslaat, behalve dat het de prijsbewegingen in de juiste periode laat plaatsvinden. De laatste periode van de tijd van hoogconjunctuur, dus de periode voor de kredietcrisis heeft inderdaad zeer hoge graanprijzen te zien gegeven. Die hadden echter maar ten dele te maken met een hogere vraag, maar veel meer met een periode van lagere graanproducties in de wereld in de periode 2005/2008. De enige sector die voor een hogere vraag zorgde en die enigermate met conjunctuur te maken heeft was de zich sterk ontwikkelende productie van bioethanol op basis van mais, in Amerika. De hoger olieprijzen als gevolg van de wereldwijde hoogconjunctuur speelden die ontwikkeling zeker in de kaart. Echter, ten tijde van de kredietcrisis heeft die ethanolproductie de weg omhoog rustigjes vervolgt,louter en alleen omdat de politiek in Amerika en de EU het een goed idee vindt om subsidies te verlenen voor deze zogenaamde groene energieproductie. Het gevolg was dat het graangebruik voor de productie van ethanol nu veel hoger ligt dan in die genoemde tijden van hoogconjunctuur. De reden dat tijdens de kredietcrisis en de daarmee gepaard gaande wereldwijde afkoeling van de economie, de graanprijzen naar beneden gingen ligt simpelweg in het feit dat de graanproductie wereldwijd twee zeer goede jaren beleefde. De reden dat de graanprijzen nu weer een scherpe stijging ondergaan ligt in niets anders dan een lagere dan verwachte oogst in Rusland, Kazachstan en de Oekraïne en in mindere mate de EU. Toch is de situatie van nu op geen enkele wijze te vergelijken met die van het piekjaar 2007/2008. De ongunstige weersomstandigheden in het zuidelijk halfrond (o.a. Australië) beginnen pas de laatste dagen een rol te spelen in het op hoog niveau houden van de prijzen. De doorslaggevende factor is Rusland en omgeving en waar het 'rust verhaal' vandaan komt is mij een raadsel, ware het niet dat dit verschijnsel volgens sommige analisten (pas)de komende jaren een bedreiging zou kunnen worden voor de ongestoorde productie van graan. Kortom, de huidige hausse in de graanmarkt zou wel eens geen erg lang leven beschoren kunnen zijn.
[verwijderd]
1
o ja, nog even dit: in de VS was de tarweoogst wat lager door een behoorlijk lager areaal en wordt er een uitstekende maisoogst verwacht. Wat het warme weer in Amerika met de huidige hausse te maken heeft is ook een raadsel. Als er al mensen de graanmarkt ingelokt moeten worden dan zal dat toch op basis van andere argumenten moeten. Ik hoop dat deze en mijn reactie van 20:05 daar voldoende aanwijzingen voor geven.
[verwijderd]
0


@railroad , >>>> juist verhaal ,

stel bij normaal weer ,wereldwijd, volgend jaar dan staan de tarwe prijzen in europa snel weer rond de 130 (matif futuremarkt) , vermoed ik .

raad de heer huiberts aan nieuwe oogst oktober
2011 , op de matif te verkopen .loopt ie denk ik minder achter de feiten aan

verder vind ik het idioot dat mais/tarwe (voedsel
dus ) in de biobrandstoffen verdwijnt , koop voor die eeg subsidies wat windmolens of zonnepanelen.

groet
voda
0
Graanprijs schiet omhoog
4 augustus 2010, 15:50 | ANP
DEN HAAG (AFN) - De prijs van graan schiet omhoog, nu de landen in het zogeheten Zwarte Zee-gebied getroffen worden door hitte en droogte. De prijs van gerst is in vier weken tijd verdubbeld en die van tarwe ligt zo'n 60 tot 70 procent hoger, aldus een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw.

,,De Nederlandse boer zal ervan profiteren en dat was ook hard nodig. Het afgelopen jaar was schrikbarend slecht,'' aldus voorzitter Theo Meijer van het productschap.

De droogte leidt tot een slechte graanoogst in Rusland, Kazachstan en Oekraïne. Deze landen zullen nu minder exporteren naar Arabische landen, die daardoor weer bij andere landen zullen aankloppen. Nederland produceert vooral graan voor veevoer, maar volgens Theo Meijer bewegen de prijzen daar wel mee met de prijzen van graan dat bestemd is voor brood.

Verkoop deel oogst

Hoeveel de Nederlandse akkerbouwer ervan profiteert, is niet duidelijk. Veel akkerbouwers hebben al een deel van de oogst verkocht. Meijer waagt zich niet aan een voorspelling over wat een hogere graanprijs voor de broodprijs betekent.

De prijs van graan is ook van belang voor veevoer. Nederland heeft een grote veevoederindustrie en die voert veel graan in. Een hogere graanprijs zal op termijn gevolgen kunnen hebben voor de prijs van vlees. Voor een kilo kip is drie kilo voer nodig en voor een kilo rundvlees vijf kilo.

Prijzen

De Europese Unie laat de graanprijs nu in feite vrij. De prijzen liggen ver boven de interventieprijzen, waarbij een deel van de oogst wordt opgekocht. Voor de akkerbouwers betekent dat dat de prijs van jaar tot jaar flink kan schommelen. Ze hebben daarom een plan ingediend om biobrandstof te maken uit graan in tijden dat het aanbod erg groot is en de prijs van graan laag.

Europa heeft nu een graanvoorraad van 55,6 miljoen ton en volgens de prognoses zal er volgend jaar ook nog een voorraad zijn. Historisch gezien is de huidige prijs van bijna 200 euro, die betaald wordt voor 1000 kilo voertarwe, geen record. Ook in de periode 2007-2008 lag de prijs op dit niveau. In 1951 en in 1980 lag die prijs, omgerekend maar niet gecorrigeerd voor inflatie, op 255 euro. De relatief lage graanprijzen heeft de consument sindsdien te danken aan het Europese landbouwbeleid, maar dat beleid zal met ingang van 2013 gewijzigd zijn.
voda
0
Ondanks extreem weer toch normale oogst
4 augustus 2010, 14:49 | ANP
BRUSSEL (AFN) - Ondanks de extreme weersomstandigheden zal de graanoogst in de EU dit jaar nauwelijks afwijken van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit ramingen die de Europese Commissie woensdag heeft gepresenteerd. De totale oppervlakte waarop graan wordt verbouwd, neemt iets af, maar de opbrengt per hectare valt wat hoger uit dan vorig jaar.

Europa heeft dit jaar te maken met uitzonderlijk weer, variërend van grote droogte tot hevige regenval en van meer dan normale kou in de winter tot bovengemiddelde hitte in de zomer. Volgens de Europese Commissie, die zich onder meer baseert op satellietopnames, wordt de invloed van het slechte weer in sommige delen van de EU gecompenseerd door een betere opbrengt elders.

Voor granen raamt de commissie de opbrengst dit jaar op 5,1 ton per hectare, vergelijkbaar met de oogst van vorig jaar.
voda
0
Tarweprijs bereikt nieuw hoogtepunt
4 augustus 2010 | Het Financieele Dagblad

Amsterdam

De tarweprijs heeft de hoogste stand in 22 maanden bereikt. Door droogte en branden in Rusland is een deel van de oogst vernietigd. De tarweprijs steeg maandag 8% tot euro 211 per ton, de hoogste prijs in 24 maanden. Sinds eind juni is de tarweprijs al met 50% gestegen. Voedingsmiddelenconcerns voorzien dat de hoge tarweprijs ook de prijs zal doen stijgen van op tarwe gebaseerde producten zoals brood en koekjes. (bbc)
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef:

Voedingsmiddelenconcerns voorzien dat de hoge tarweprijs ook de prijs zal doen stijgen
Dus toen de prijs een dieptepunt bereikte zag ik nergens een bordje staat we verlagen de prijzen.
Maar goed op een broodje zit 11% inslag dat is zeg maar de prijs van de grondstoffen de rest is loon vervoer enzo dus een stijging van 100% van de tarwe zal het brood dan ... duurder maken.
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
923,71  +0,35  +0,04%  07 jun
 Germany40^ 18.547,30 -0,56%
 BEL 20 3.900,39 -0,42%
 EURO50 5.042,41 0,00%
 US30^ 38.783,90 0,00%
 Nasd100^ 18.997,40 0,00%
 US500^ 5.344,04 0,00%
 Japan225^ 38.664,30 0,00%
 Gold spot 2.293,78 0,00%
 EUR/USD 1,0818 -0,67%
 WTI 75,26 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

BESI +2,85%
Nedap N.V. +2,60%
Alfen N.V. +2,55%
Sligro +2,36%
HEIJMANS KON +1,83%

Dalers

Arcadis -5,00%
CTP -2,50%
WDP -2,48%
SIGNIFY NV -2,07%
NX FILTRATION -2,05%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront