Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Gazprom

3.032 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 » | Laatste
Ron Kerstens
0
Vandaag in de Tijd:

STEFAAN MICHIELSEN
Vandaag om 14:33
Europese bedrijven hebben zowat 100 miljard euro verloren in Rusland sinds de invasie in Oekraïne. Voor België gaat het om zowat 2 miljard euro.
De stopzetting of vermindering van hun activiteiten in Rusland heeft Europese bedrijven zowat 100 miljard euro gekost, berekende Financial Times. De Britse krant baseert zich op informatie uit de jaarverslagen over 2022 en financiële verklaringen van dit jaar van ruim 600 grote Europese groepen die door de oorlog in Oekraïne hun activiteiten in Rusland hebben verkocht, stopgezet of verminderd.
Het betreft de directe kosten van waardeverminderingen op hun Russische activa, wisselkoerslasten en andere eenmalige kosten. De indirecte kosten van bijvoorbeeld de hogere energie- en grondstoffenprijzen zijn niet in rekening gebracht.
De zwaarste pil was voor ondernemingen in de olie- en gassector.
De zwaarste pil was voor ondernemingen in de olie- en gassector. Voor BP, Shell en TotalEnergies samen loopt het verlies op tot 40,6 miljard euro. Voor BP alleen al liep de rekening op tot 25 miljard euro. De Britse groep besloot drie dagen na de Russische invasie in Oekraïne zijn belang van 20 procent in de Russische oliegroep Rosneft te verkopen. Die verliezen werden echter in de eindrekeningen voor een groot stuk gecompenseerd door de megawinsten die de oliemaatschappijen konden maken dankzij de fors hogere energieprijzen.
Banken, verzekeringsmaatschappijen en financiële investeringsmaatschappijen namen een verlies van 17,5 miljard euro. De grootste waardeverminderingen werden genomen door het Franse Société Générale en de Italiaanse banken UniCredit en Intesa Sanpaolo.

Industriële groepen zoals autofabrikanten en voedingsbedrijven verloren 13.6 miljard euro, waaronder Renault en de VW-groep.
Bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk incasseren de grootste verliezen, ruim 30 miljard euro, waarbij BP zwaar doorweegt. Daarna volgen Duitsland en Frankrijk, allebei met een financiële kater van meer dan 20 miljard euro.
België

Voor België gaat het om zowat 2 miljard euro. De bierreus AB InBev herzag zijn engagement in een joint venture in Rusland met de Turkse groep Efes, en schreef daarvoor een waardevermindering in van 1 miljard euro. Het chemieconcern Solvay verkocht zijn belang in de joint venture Rusvinyl en nam daarop een verlies van 175 miljoen euro.
Heel wat Europese ondernemingen, waaronder Unilever en Nestlé, behielden hun activiteiten in Rusland of een deel ervan. Dat betekent echter niet dat ze verliezen kunnen vermijden. Moskou nam in april de controle over de Russische activiteiten van de gasbedrijven Fortum en Uniper. Vorige maand nationaliseerde het de activiteiten in Rusland van de Franse voedingsgroep Danone en de Deense brouwer Carlsberg. 'Wie langer is gebleven, loopt het risico meer te verliezen', zeggen analisten in de Financial Times.
ffff
1
Ron,

Wellicht een vreemde associatie, maar één van de gezegdes die ik nog wel eens gebruik in de omgang met vrienden, kennissen, patiënten: "Es gibt kein Tierchen so froh, wie ein Spermatozoo "

Die uitdrukking wordt in honderd situaties gebruikt om aan te geven, dat passie, hartstocht, sex, liefde in allerlei vormen en variaties NIET is tegen te houden. Wat de non ook ooit beloofde, wat de in principe trouwe echtgenoot altijd zichzelf voorgenomen had.

En jouw mooie verwijzing op mijn gemak bestudeerd, want ik bestudeer dit soort zaken en de conclusie is net als bij spermatozoën: HANDEL HOUD JE GEWOONWEG NOOIT TEGEN.

Op zich kun je natuurlijk heerlijk met een glas wijn of bier met elkaar babbelen of discussiëren waarom HANDEL , nooit en te nimmer tegengehouden kan worden. De mogelijkheid om iets te verdienen, het verlangen naar goederen die op een zwarte lijst staan, maar die men toch beslist wil hebben, het totaal niet eens zijn met de motivering van de handelsbeperkingen.
Ik noem zo maar drie redenen van "geitenpaden", van omwegen, maar stuk voor stuk valabele redenen.

En dan houd je de politici, met een gemotiveerde achterban, die vindt dat er gesanctioneerd moet worden. DAT is ook een realiteit, alleen, net als met de spermatozoën.....Je houdt ze nooit en te nimmer tegen, Ron.

Was wel een aardig artikel, dat overiens al vaak ter sprake is gekomen, Gisteren hintte ik er nog op in de Gouddraad. Als ik in Ankara goud kan kopen uit een Russische goudmijn, is er toch weinig dat mij tegenhoudt. Goud = goud is weer mijn redenering, maar besef goed dat in de KK van IEX, graan niet gelijk staat aan graan, aluminium, uranium-, ijzer erts niet gelijk staat aan dezelfde producten uit een ander land.

Maar snel vredesbesprekingen opstarten en de nooit tegen te houden handel kan weer langs oude vertrouwde wegen.

Peter
p/o
0
Zijn er hier die hun gazprom aandelen in Londen zagen overgezet worden naar Moscou?

Ik bezit nog aandelen VK company en daar zou men nu ook de beursnotering stoppen en enkel nog in Moscou verder gaan. vk.company/en/investors/

bank verwacht precies wel problemen.
Handelen op de beurs in Moskou bij ons is niet mogelijk. Verkopen zullen dus als gevolg ook niet geplaatst kunnen worden.
Door de financiële sancties die zijn genomen door de EU tegen Rusland zijn alle handelingen in Russische aandelen of bedrijven die banden hebben met Rusland geblokkeerd.
Ook transfers van aandelen die op de embargo lijst staan, zijn helaas niet mogelijk.
Ron Kerstens
0
@p/o Op dit forum hebben diverse beleggers (met grote posities) hun Gazprom ADRs laten omzetten in aandelen Gazprom met een notering op de MOEX (Moskou). Deze beleggers zitten nu dus met Gazprom aandelen genoteerd in roebels en in depot bij bijv de Gazprom bank of een bank in Cyprus. Volgende stap was om ze te verkopen en om te zetten in euro’s, dit heeft haast niemand gedaan. Alleen waren die ADRs niet genoteerd in Londen maar in Frankfurt, of dit toen ook kon voor de Londense ADRs weet ik niet. Handelen op de moex is voor geen enkel Westers land mogelijk. Ik denk eerlijk gezegd dat je er nu niet meer vanaf komt.
p/o
0
Zou het niet mogelijk zijn via
nl.mexem.com/beurzen
Als je kijkt bij aandelen zie je Rusland staan.

Ik snap eigenlijk ook niet wie ze straffen met deze sancties, die Russen zitten toch met hun aandelen in Moscou, het lijkt me eerder een cadeau voor hen om de Europeanen gratis te onteigenen als ik het zo lees.
Ron Kerstens
0
Tja, die discussie werd al een jaar geleden wereldwijd (en hier op het forum) gevoerd. Wat er bij Mexem staat weet ik niet maar het is onmogelijk om vanuit een Westers platform op de moex te handelen cq euro’s in roebels of vice versa om te zetten.
p/o
0
Omzetting zou al voldoende zijn en dan hopen dat deze vreselijke zinloze oorlog snel ten einde is.

De rijkste man ter wereld trekt er zich toch niks van aan.
Verzekeraar
1
Laten we hopen dat de oorlog snel voorbij is, zand erover en laten we weer vrij handelen.
DeZwarteRidder
1
quote:

Verzekeraar schreef op 13 augustus 2023 09:59:

Laten we hopen dat de oorlog snel voorbij is, zand erover en laten we weer vrij handelen.
Er zal alleen een einde komen aan alle sancties en boycots als er een totaal vredesverdrag is tussen Rusland en Oekraïne en ik vrees dat we dat niet meer gaan meemaken.
Anders gezegd: bij alleen een staakt-het-vuren zal er niks veranderen.

De enige kans op weer een normale relatie met Rusland is de dood van Poetin en/of een totale terugtrekking van Rusland uit Oekraïne.
DeZwarteRidder
1
Column: steun aan Oekraïne beste investering ooit!

Teeuwe Mevissen
1 uur geleden in Financieel

De vraag die alle beleggers en investeerders bezighoudt: Wat is de beste investering die ik op dit moment kan doen? Geen eenvoudige vraag en toch meen ik het antwoord te hebben. Niet zozeer vanuit het oogpunt van de individuele belegger of investeerder, maar vanuit het collectief.

Elk jaar aan het begin van de maand mei staan we stil bij hen die zijn gevallen gedurende alle oorlogen sinds de Tweede Wereldoorlog. Een dag daarna vieren ‘we’ onze vrijheid. En ook al wordt er tijdens deze herdenkingsdagen dikwijls gesteld dat vrijheid niet gratis is, onze bestuurders hebben de afgelopen decennia zo hard bezuinigd op defensie dat deze haar kerntaken niet meer fatsoenlijk kan uitvoeren. Blijkbaar heeft men wel gedacht dat het gratis zou kunnen.
Land of the free and the home of the brave?

Zo blijkt bijvoorbeeld dat het draagvlak voor de omvangrijke steun die Amerika op dit moment biedt aan Oekraïne onder de Amerikaanse bevolking af te nemen. Ook in Europa en eigen land wordt het belang van omvangrijke militaire steun aan Oekraïne soms in twijfel getrokken. Dit is mijns inziens een gevaarlijke ontwikkeling. Als het Westen Oekraïne laat vallen dan heeft dit buitengewoon ernstige consequenties.
Niet steunen heeft geopolitieke consequenties

De geloofwaardigheid van het Westen staat op het spel. Want waarom zouden andere landen in de wereld nog toenadering zoeken tot het Westen als ze zien dat wanneer het moeilijk wordt het Westen je laat vallen als een baksteen? Je verliest ook een afschrikwekkende werking: wat weerhoudt andere autoritaire regimes van het inlijven van andere landen en het herschrijven van grenzen voor eigen gewin, als er geen repercussies zijn? En wat zegt het over de Westerse normen en waarden – waar we dikwijls prat op gaan – als we niet bereid zijn om deze waar nodig met militaire steun te waarborgen?

Wanneer we zouden stoppen met het steunen van Oekraïne dan betekent dit ook aanhoudende problemen wat betreft energie en -voedselvoorziening. We zien nu al de grote consequenties van het opzeggen van de graanovereenkomst en de economische oorlogsvoering van Rusland. Het stoppen van steun zou Rusland ook kunnen sterken in hun ambities om een grotere rol te spelen in Afrika. Dit zal impact hebben op andere grondstoffen die het Westen nodig heeft voor bijvoorbeeld de energietransitie.
Eigenbelang

Uit bovenstaande blijkt dat het steunen van Oekraïne voor een aanzienlijk deel ook in ons eigen belang is, zowel om veiligheid in Europa te waarborgen als onze economische belangen te verdedigen. De prijs die Oekraïne betaalt, is veel hoger en van een compleet andere orde. Het Westen is daarbij gebaat bij een duidelijk geformuleerd einddoel. Steunen zo lang als nodig is, is geen goede strategie en meer een middel dan een doelstelling.
Kom met een concrete doelstelling

Het Westen zal dus duidelijk moeten maken dat het doel is dat Rusland zich uit alle bezette gebieden terugtrekt. Dit doel kan ook een einde maken aan de misplaatste discussies over welke wapensystemen wel of niet te leveren. Lever Oekraïne (onder bepaalde voorwaarden) alle conventionele wapensystemen die het nodig heeft. Het Westen moet zich realiseren dat het te maken heeft met een regime dat alleen de taal van geweld en intimidatie lijkt te spreken. Het militair steunen van Oekraïne is hiervoor hét aangewezen middel.

Want het mag duidelijk zijn dat Ruslands imperialistische ambities niet ophouden bij Oekraïne. En dan hebben we het al snel over NAVO-gebied. Een direct conflict tussen NAVO en Rusland heeft een veel hoger prijskaartje. Het steunen van Oekraïne is wat mij betreft dus op dit moment de beste investering ooit!

Teeuwe Mevissen is senior macrostrateeg bij RaboResearch. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl. En lees hieronder zijn eerdere columns terug:
DeZwarteRidder
0
Poetin krijgt nieuwe tegenslag: roebel zakt hard weg

Redactie DFT
Aangepast: Gisteren, 15:48 Gisteren, 12:40 in Financieel

Terwijl het militair al bepaald niet goed gaat in Oekraïne, krijgt de Russische president Poetin het ook economisch flink te verduren. De Russische munt roebel is op de internationale valutamarkten hard weggezakt tegenover de dollar.

Ondanks de nieuwe steunactie van de Russische centrale bank zet de val van de roebel onverminderd door in vergelijking met de dollar. De Russische munt is daarbij teruggevallen naar het laagste niveau sinds maart vorig jaar, de start van de oorlog in Oekraïne. Met de nieuwe terugval van 1,5% op maandag is een dollar nog maar net 100 Russische roebel waard. Dit jaar is de roebel per saldo al meer dan 25% gedaald.
Militaire uitgaven

Bij de zwakte van de roebel spelen onder meer de groeiende militaire uitgaven die Rusland doet een grote rol. Die wakkeren de zorgen aan dat het land van president Poetin economisch steeds meer gebukt gaat onder de oorlog. Voor de achtste maand op rij laat Rusland een tekort zien op de begroting.

Bekijk ook:
Onzekerheid treft beleggers in Rusland: ’dollars zijn gewild’

Daarnaast begint het omvangrijke pakket aan sancties van westerse landen Rusland steeds meer pijn te doen. Het land ziet daardoor ook de opbrengsten van zijn export afnemen. Vooral de inkomsten uit olie en gas zijn afgelopen maand hard teruggelopen. Vorige maand kwam er $6,9 miljard binnen tegen $16,3 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

De Russische centrale bank probeerde recent nog de neergang van de roebel een halt toe te roepen. Het stopzetten van de aankoop van buitenlandse valuta op de eigen interne markt heeft vooralsnog onvoldoende geholpen.
voda
1
Winst Gazprom keldert onder druk van sterk dichtdraaien gaskraan naar Europa
Aangepast: Gisteren, 21:23 Gisteren, 21:22 in FINANCIEEL

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De winst van het Russische staatsgasconcern Gazprom is in de eerste helft van dit jaar fors gedaald vanwege de sterk afgenomen gasleveringen aan Europa als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat werd nog wel voor een deel gecompenseerd door toegenomen gasleveringen aan China.

De nettowinst kwam uit op 296 miljard roebel, omgerekend 2,9 miljard euro. Dat was in de eerste helft van vorig jaar nog 2,5 biljoen roebel, wat een record was dankzij de hoge gasprijzen. Daarmee is de winstgevendheid van Gazprom gedaald naar het laagste niveau sinds 2020.

Voor meer, zie link:

www.telegraaf.nl/financieel/879019123...
het zwaard
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 30 augustus 2023 07:38:

Dus geen dividend meer van Gazprom.....!!!!
En wat zal 4xf weer hierover te vertellen hebben ?
DeZwarteRidder
0
quote:

het zwaard schreef op 30 augustus 2023 08:05:

[...]

En wat zal 4xf weer hierover te vertellen hebben ?
Voor Kees is dit positief, want nu hoeft hij niet meer naar Moskou te reizen om z'n dividend op te halen...............
ffff
1
Wat een ellende...Het lijkt wel Imtech, Fortis, Dexia of eigenlijk veel beter gezegd: Het lijkt sterk op een Philips-secenario.

Door wat voor totaal verschillende omstandigheden dan ook krijgt een multinational een enorme dreun. Verschilt uiteraard enorm bij Philips en bij Gazprom, maar de lol om Gazprom en het zwijgen over Philips is weer tekenend. Is weer zoveel zeggend. En dat nog wel op een beleggerswebsite.

Enfin, de kapitalisten in Italië die Philips komen redden, met geld verkregen uit grote historische ondernemingen, ach diezelfde kapitalisten zijn niet eens bij Gazprom nodig.......... Doordenkertje.....

Peter
Ron Kerstens
0
Kan toch voor niemand een verrassing zijn. De koers doet ook niks, 178 roebel wat omgerekend op 3,40 euro voor de niet meer bestaande ADRs uitkomt.

In Noorwegen zijn een paar olie/gasbedrijven te vinden waar het geld over de plinten klotst. De Noren waren al rijk maar zijn nu steenrijk.
luchtschip
0
Gazprom-plannen bemoeilijkt door nettoverlies in het tweede kwartaal

Analisten verwachten dat de Russische gasgigant staatssteun nodig zal hebben om de activiteiten en investeringen in nieuwe exportpijpleidingen naar China in stand te kunnen houden

De door de staat gecontroleerde Russische gasgigant Gazprom kwam in het tweede kwartaal van het jaar in de rode cijfers terecht, waardoor in Moskou de bezorgdheid ontstond dat het bedrijf moeite zal hebben om dure plannen uit te voeren om de aardgasexport van Europa naar China te verleggen.

Gazprom rapporteerde een nettoverlies van 19 miljard roebel ($190 miljoen) in het tweede kwartaal, vergeleken met een nettowinst van 1,1 biljoen roebel in het tweede kwartaal van 2022.

De omzet in het tweede kwartaal bedroeg in totaal 1,8 biljoen roebel, tegen 2,5 biljoen roebel een jaar eerder.

Het bedrijf had in het eerste kwartaal van dit jaar beter gepresteerd en boekte een nettowinst van ongeveer 350 miljard roebel, volgens zijn laatste financiële rapport over de eerste helft van 2023.

In de tweede helft van vorig jaar maakte Gazprom een ??nettoverlies van 1,75 miljard roebel bekend als gevolg van het besluit om de aardgastoevoer naar Europa stop te zetten, wat het management van het bedrijf, onder leiding van uitvoerend voorzitter Alexei Miller, ertoe aanzette een verwachte dividenduitkering te annuleren.

Voor de volledige eerste helft van 2023 daalden de bruto-inkomsten van Gazprom met 41%, tot 4,1 biljoen roebel, tegen bijna 7 miljard roebel in de eerste helft van vorig jaar.

Het bedrijf rapporteerde ook een nettowinst van 331 miljard roebel in de eerste helft, vergeleken met 2,6 biljoen roebel in dezelfde periode van 2022, terwijl het zijn nettoschuld drastisch verhoogde.

De positieve resultaten over de eerste helft van 2023 waren grotendeels te danken aan het feit dat Gazprom zijn uitgaven in de eerste helft van dit jaar met ruim 1,1 biljoen roebel had verlaagd tot 3,2 biljoen roebel, vergeleken met dezelfde periode in 2022.

De reductie viel samen met een scherpe daling van de binnenlandse gasproductie als gevolg van de lage exportstromen naar Europa.

De kasreserves van het bedrijf zijn in de eerste helft van dit jaar met 41% gedaald tot 684 miljard roebel, vergeleken met de reserves aan het einde van het jaar in 2022.

Analisten van de in Moskou gevestigde bank CentroKredit merkten in een commentaar op dat de kasstroom gegenereerd door de huidige bedrijfsactiviteiten en verkopen van Gazprom te laag blijft om zijn investeringsdoelstellingen te financieren, en dat het bedrijf extra schulden zal moeten aangaan om zijn investeringsambities te verwezenlijken.

Het bedrijf rapporteerde in de eerste helft van dit jaar al een stijging van de nettoschuld met 36% tot 5,3 biljoen roebel.

Een zwakkere roebel ten opzichte van de Amerikaanse dollar kan het bedrijf helpen de uitdagende marktomstandigheden voor de rest van 2023 en 2024 te doorstaan.


CentroKredit zei echter dat Gazprom in 2025 of 2026 mogelijk een of andere vorm van directe financiële steun van de staat zal moeten aanvragen om zijn activiteiten en investeringen te kunnen voortzetten.

Gazprom heeft opgemerkt dat zijn gasexport naar China in de verslagperiode is gestegen, waardoor het verlies aan Europese markten gedeeltelijk wordt gecompenseerd.

Het bedrijf exploiteert al één importroute voor gaspijpleidingen naar China, Sila Sibiri 1, die in 2025 een jaarlijkse capaciteit van 38 miljard kubieke meter gas zal bereiken.

Twee extra pijpleidingen naar China worden besproken, waarbij Kazachstan Gazprom ook de kans biedt om te overwegen nog een gasleiding naar China door heel Kazachstan aan te leggen met als doel twee vliegen in één klap te slaan en de gasverkoop in beide landen veilig te stellen.

Het bedrijf exploiteert al één importroute voor gaspijpleidingen naar China, Sila Sibiri 1, die in 2025 een jaarlijkse capaciteit van 38 miljard kubieke meter gas zal bereiken.

Twee extra pijpleidingen naar China worden besproken, waarbij Kazachstan Gazprom ook de kans biedt om te overwegen nog een gasleiding naar China door heel Kazachstan aan te leggen met als doel twee vliegen in één klap te slaan en de gasverkoop in beide landen veilig te stellen.

www.upstreamonline.com/finance/gazpro...
luchtschip
0
quote:

ffff schreef op 6 juli 2023 18:10:

[.....]

Ik ga deze draad gebruiken om deze ontwikkelingen op gebied van elkaars tegoeden blokkeren en eventueel later confisqueren eens goed te volgen.

Persoonlijke noot: Ik vind echt dat je in het internationale financiële verkeer niet zomaar elkaars tegoeden kunt blokkeren/ confisqueren. Maar ben mij ervan bewust dat Brussel daar anders over denkt, al moet Brussel zich dan wel realiseren dat ze een gepasseerd station worden in de toekomst.....

Peter
De VS gaan de bevroren tegoeden van Rusland overdragen aan Oekraïne. De eerste overdracht zal 5,7 miljoen dollar omvatten en zal hopelijk de eerste zijn van vele overdrachten van activa die in beslag zijn genomen van gesanctioneerde Russische oligarchen.

video 1:28 minuut Engels gesproken Engels ondertiteld

twitter.com/United24media/status/1700...
3.032 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
889,19  +6,56  +0,74%  12:28
 Germany40^ 18.160,60 0,00%
 BEL 20 3.873,75 -0,03%
 Europe50^ 4.998,58 -0,17%
 US30^ 38.287,06 +0,20%
 Nasd100^ 17.760,34 +0,35%
 US500^ 5.107,28 +0,24%
 Japan225^ 38.353,17 +0,02%
 Gold spot 2.342,31 +0,19%
 EUR/USD 1,0715 +0,18%
 WTI 83,60 -0,05%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Philips Konin... +45,51%
Alfen N.V. +12,69%
NX FILTRATION +5,37%
EXOR NV +4,65%
FASTNED +4,34%

Dalers

Vastned -6,65%
VIVORYON THER... -4,38%
ADYEN NV -2,71%
ASMI -2,60%
BESI -2,15%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront