Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dividendbeleggen

2.378 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 ... 115 116 117 118 119 » | Laatste
'belegger''
0
quote:

Dividendontvanger schreef op 25 februari 2023 10:07:

Wat vinden jullie eigenlijk van het volgende fonds? NL0011354881 www.morningstar.nl/nl/funds/snapshot/...
Het belangrijkste is wat jij of jullie er zelf van vinden. Dat zal weer worden bepaald door jullie doel. Ik kan en mag ook geen persoonlijk beleggingsadvies geven. Dat geldt voor de anderen hier ook en als er mensen tussen zitten die dat wel mogen, dan zal dat 1 op 1 gaan waarin je persoonlijke situatie wordt doorgenomen.

Met 50% Actiam wereld en 50% Kempen hoog dividend ga je volgens mij voor simpel en overzichtelijk. In het geval van Actiam tegen zeer lage kosten. Dan is het Robeco fonds m.i. net even iets anders. Bij Morningstar noemt men een zogenaamde serie G van het fonds. Op de website van Robeco zelf kom ik bij een serie X. Morningstar heeft het over lopende kosten van 0,35%, bij Robeco zelf geven ze 0,71% op. Van het Kempen hoog dividend fonds bestaan ook verschillende series. Voor de kosten scheelt het dus nog welke serie je precies kunt kopen.

Verder weet ik niet of je bekend bent met factorbeleggen. Indien gewenst is daarover wel achtergrondinformatie te vinden, bijvoorbeeld op de website van MSCI. Daar laten ze zien dat er op de lange termijn een outperformance kan worden behaald. Het is echter de vraag wat daarvan overblijft na aftrek van de kosten. Als basisregel lijkt het mij ook belangrijk dat je begrijpt wat je koopt. Je hoeft het natuurlijk niet zelf uit te voeren, daarvoor koop je een fonds. Maar dat je in ieder geval op hoofdlijnen snapt wat zo'n multi-factor fonds doet en beoogt. Ik weet dus niet of je een beetje bekend bent met factorbeleggen.
'belegger''
0
quote:

marique schreef op 24 februari 2023 20:39:

[...]

Mee eens. Er zijn trouwens wel meer Europa alternatieven die World evenaren.
Add Value maakt echt keuzes i.p.v. hier en daar een beetje over- en onderweging t.o.v. de index.
marique
2
quote:

Dividendontvanger schreef op 25 februari 2023 10:07:

Wat vinden jullie eigenlijk van het volgende fonds? NL0011354881 www.morningstar.nl/nl/funds/snapshot/...
In de draad 'waardeaandelen ..." is factorbeleggen meer dan eens ter sprake geweest. Ik volg al een aantal jaren de scores van de factorindices van MSCI en de factor etf's van iShares. Mijn vaststelling:
- alleen kwaliteit en momentum geven op langere termijn (*) gezien een geringe plus vergeleken met iShares World (iwda);
- multifactor scoort lager dan World.
- wie per se onderscheid wil maken ten opzichte van World kan dat beter doen met etf's voor sectoren, voor regio's voor thema's enz.

(*) vanaf 2006 bij MSCI indices
Heupie van Salland
0
Vanwege interesse in fundamenteel beleggen kijk ik regelmatig op enkele draadjes. Daar pik ik dan wel inspiratie om toe te passen op. Misschien een tip om b.v. posters van Marique eens terug te lezen. Is n.l. een consistent, vakkundig, open, to-the-point (enzo) poster. Kom je vanzelf ook andere serieuze en zinvolle teksten tegen.
marique
3
Dank voor dit compliment, Heupie.
Goed dat je erbij zegt dat ook andere forumleden zinvolle bijdragen leveren. Want daar is zo'n forum voor bedoeld: elkaar stimuleren tot nadenken over wat je met beleggen allemaal kan tegenkomen.

Ik lees zelf altijd grondig de bijdragen van bijvoorbeeld :
@Hallo! (ouwe bekende / weet alles van fondsen/etf's)
@ffff (ouwe bekende / weet tot in details alles van de belangrijkste Europese bedrijven)
@'belegger" (nog niet zo lang in actie / geeft blijk van zeer grondige kennis van de beleggingsmaterie)
@MotR (ook nog vrij nieuw / plaatst korte maar zinvolle reacties op wat anderen aanleveren)
'belegger''
0
Jij ook bedankt voor je sympathieke bericht. Het is fijn om hier met elkaar van gedachte te wisselen.
ffff
0
quote:

Heupie van Salland schreef op 26 februari 2023 20:29:

Vanwege interesse in fundamenteel beleggen kijk ik regelmatig op enkele draadjes. Daar pik ik dan wel inspiratie om toe te passen op. Misschien een tip om b.v. posters van Marique eens terug te lezen. Is n.l. een consistent, vakkundig, open, to-the-point (enzo) poster. Kom je vanzelf ook andere serieuze en zinvolle teksten tegen.
Heupie van Salland,

Natuurlijk lees ik met enorm veel plezier je compliment aan Marique en heb dan uiteraard ook binnenpretjes. Namelijk: Wat heb je heel veel jaren ontzettend veel fantastische postings van Marique, maar ook van Hythloday ( Tegenwoordig Hallo ) gemist.

Geloof mij Heupie: TWINTIG jaar geleden besefte ik al dat met name deze twee posters de moeite van het volgen meer dan waard waren, zoals nu tegenwoordig ook Belegger. Ze hebben beiden een enorme reputatie opgebouwd onder de beleggers van de KK.

Marique heeft zelfs heel wat jaren een soort van beurscompetitie georganiseerd onder KK bezoekers. Was altijd de moeite om te kijken waarin anderen zouden beleggen en wat hun portefeuille dan op een jaar deed. Daar stak enorm veedl werk in, jaar in, jaar uit. Om allerlei begrijpelijke redenen is Marique daarmee gestopt.
Hythloday plaatste jarenlang , al een kleine twintig jaar geleden, postings waar de deskundigheid vanaf droop, maar werd op zijn zachtst gezegd niet prettig bejegend in de KK. Er zaten postings tussen waaraan volgens mij minimaal een uur werk besteed was. ....Paarlen voor de zwijnen.... was zijn deel..

Heupie, Mijn vrouw heb ik ooit ruim twintig jaar geleden de contactgegevens van zowel Marique als van Hythloday gegeven, dat mocht ik plots overlijden, zij met die twee kanjers contact zou opnemen. En met niemand anders. Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en mijn kinderen universitair afgestudeerd, beleggen volop en heeft mijn vrouw dat ad ies al jaren niet meer nodig, maar ik vertel je dit enkel en alleen om even te schetsen hoe kwaliteit onderkend wordt. TOEN AL !

Jouw compliment aan Marique doet mij dan ook echt goed omdat het door mij zo verfoeide epaulettensysteem zo goed aangeeft dat dat systeem een gedrocht is. Puur om commerciële redenen gelanceerd en totaal nietszeggend over kwaliteit van de postings. Als je maar veel post krijg je de hoogste admiraals/generaalsepauletten.....

Ik hoop dat de beleggerskanjers nog vaak hier mag tegenkomen.

Peter
marique
0
quote:

ffff schreef op 27 februari 2023 13:01:

Heupie van Salland,

Natuurlijk lees ik met enorm veel plezier je compliment aan Marique en heb dan uiteraard ook binnenpretjes. Namelijk: Wat heb je heel veel jaren ontzettend veel fantastische postings van Marique, maar ook van Hythloday ( Tegenwoordig Hallo ) gemist.
(...)
Nee hoor, Peter, Heupie komt wel vaker langs. Heeft ook wel eens zijn aanpak uitgelegd.

Overigens, genoeg veren uitgedeeld, ik kom kont te kort om ze allemaal weg te steken :-)
'belegger''
0
In tegenstelling tot dividenduitkering is een kapitaalteruggave belastingvrij. Ik ken de details niet, maar als ik het goed begrijp moet een kapitaalteruggave uit de agioreserve komen. De aandeelhouders krijgen namelijk een deel van hun eigen geld terug in plaats van een aandeel uit de verdiensten van het bedrijf.

Als voorbeeld neem ik Van Lanschot Kempen. Zij geven overigens aan dat een kapitaalteruggave voor Belgisch belastingplichtigen voor 65,75% wordt aangemerkt als dividend. Van Lanschot heeft als 'beleid' dat overtollig kapitaal boven een solvabiliteitsratio van 17,5% (CET1) in principe beschikbaar is voor teruggave aan de aandeelhouders. Dat kunstje kunnen ze volgens mij volhouden tot de pot van de agioreserve leeg is. Per ultimo 2022 hebben ze voor ruim €262 miljoen aan agioreserve. Bij het aantal aandelen zie ik ongeveer 40,7 miljoen stuks plus iets van 1,8 miljoen potentieel maakt zo'n 42,5 stuks 'verwaterd'. De potentiële verwatering kan wellicht weer nieuw agio opleveren en dan loopt er ook nog iets doorheen met treasury shares en intrekkien van aandelen. Als ik even reken met €260 miljoen en 40 miljoen aandelen dan zit er nog €6,50 per aandeel in het potje. Voor eind 2023 staat een teruggave van €2,00 per aandeel gepland.

www.vanlanschotkempen.com/nl/financie...
www.vanlanschotkempen.com/nl/nieuws/p...

DSM wil het eerste jaar al het dividend vervangen door een teruggave en daarna 50/50. Op eenzelfde manier als hierboven zouden we kunnen kijken hoelang ze dat ongeveer vol kunnen houden. Na wat ik bij Van Lanschot lees over België, vraag ik mij voor onze Luxemburgse collega af hoe het daar fiscaal is geregeld met kapitaalteruggave.

Dividend betalende bedrijven bestaan meestal al langer. Maar ik vraag mij af hoe het zou werken als een bedrijf aandelen uitgeeft tegen een zeer lage nominale waarde. Dan is vrijwel al het geld dat ze ophalen agio. Dat kunnen ze later recyclen naar een soort fiscaal vriendelijk dividend. Even los van of dat maatschappelijk wenselijk is of niet. Ik vraag mij gewoon af wat de technische obstakels zouden zijn.
Hallo!
1
quote:

ffff schreef op 27 februari 2023 13:01:

[...]

Hythloday plaatste jarenlang , al een kleine twintig jaar geleden, postings waar de deskundigheid vanaf droop, maar werd op zijn zachtst gezegd niet prettig bejegend in de KK.
Peter, het is altijd leuk om te merken dat je wordt gewaardeerd. Zelf doe ik het niet puur voor de waardering, maar meestal omdat ik iets tegenkom waarvan ik wil weten hoe anderen er over denken. Helaas is dit niet echt een beleggersforum meer, maar een politiek forum. In de periode 2002-2008 werd er nog echt gecommuniceerd tussen fondsbeleggers en meestal had ik wel een stellige mening. Dat werd door sommigen minder gewaardeerd, vooral als ik me kritisch uitliet. Ik herinner me de dreigmailtjes nog was Okkerse. Zo werd Stier (die hier nog dagelijks komt) en die ook altijd een stellige mening had, eens voor leugenaar uitgemaakt. Doordat ik de discussie kritisch had gevolgd kon ik die leugen vlot weerleggen en werd degene die Stier onheus had bejegend, tijdelijk geband.

Als ik een artikel/bericht lees, doe ik aan fact checking. Dan blijkt dat 95% van de gepubliceerde artikelen weinig betrouwbaar zijn.

Zomaar dingen van internet plukken doe ik niet, puur omdat de gegevens in vele gevallen een vertekend beeld geven, of een beeld dat geen recht doet aan de werkelijkheid. Vrijwel alle grafieken die ik op het forum zet, komen uit mijn eigen spreadsheets. Het waarom vind ik belangrijker dan het feit zelf. Het waarom is aanzienlijk leerzamer.

Echte fonds (ETF)beleggers zijn er bijna niet meer. Het forum beleggersfondsen is zo dood als een pier. De meeste beleggers in de KK hebben een mix van bedrijfsaandelen en fondsen/ETF’s. Een ieder moet zijn/haar eigen portefeuille beheren op zijn/haar eigen manier. Zelf ben ik me de laatste jaren heel bewust van de risico’s van beleggen. Om tot een goed gemiddeld rendement te komen moet je in een neergaande markt zo weinig mogelijk verliezen en in een bullmarkt het maximale eruit halen. Soms switch ik heel veel (mijn bank rekent geen transactiekosten), soms heel weinig.

Mijn vrijwilligerswerk heeft de laatste negen jaar heel veel tijd gekost en is nog niet afgelopen. Het eind is wel in zicht.
marique
0
quote:

Dividendontvanger schreef op 25 februari 2023 10:07:

Wat vinden jullie eigenlijk van het volgende fonds? NL0011354881 www.morningstar.nl/nl/funds/snapshot/...
Het factsheet geeft een vrij heldere uitleg over de strategie van het fonds.

Voor de factoren value, momentum, low risk en quality is aangetoond dat ze afzonderlijk een beter
risicogecorrigeerd rendement realiseren dan de algemene markt – hetzij door een hoger rendement te realiseren bij een vergelijkbare volatiliteit of door een vergelijkbaar rendement te realiseren bij een lagere volatiliteit. Bovendien profiteert het fonds van het diversificatie-effect door de exposure naar vier factorpremies.

www.robeco.com/doca/RG_GMFAC_E_G-fact...

Een multifactorfonds heeft in theorie als voordeel dat periodieke rendementsschommelingen van de factoren afzonderlijk elkaar neutraliseren.
Het factsheet laat zien dat het geannualiseerd rendement sinds 2015 een vol procentpunt achterblijft op de gekozen wereldindex. Dat is op zich niet zo bijzonder want dat euvel heb je bij vrijwel alle beleggingsfondsen en etf's. Maar met die sterk wisselende jaarrendementen kun je je afvragen hoe sterk de factor low volatility in dit fonds is vertegenwoordigd.
'belegger''
0
"Nieuw dividendrecord, maar groei neemt wel af

88% van de bedrijven wereldwijd verhoogde in 2022 het dividend of hield het stabiel. Het leidde tot een dividendgroei van 8,8%, zo blijkt uit de nieuwste Janus Henderson Global Dividend Index. Nederlandse bedrijven bleken zeer royaal met een dividendverhoging van maar liefst 15,7%."


www.iexprofs.nl/Nieuws/768153/dividen...
ffff
0
Belegger,
Ik heb er vorig jaar ook diverse keren op gewezen dat de dividenduitkeringen in 2022 zo hoog waren. Zelf ontving ik het hoogste ooit in mijn leven. Toch blijf ik " gemengde gevoelens" houden bij die hoge dividenduitkeringen omdat ikzelf daar toch een handelswijze in zie waarbij bedrijven niet alleen aan hun aandeelhouders een extra centje gunnen, maar wel degelijk ook aan hun Overheden. Om gewoon vlotjes twee voorbeelden te geven al kan ik er veel meer geven: Volkswagen kwam met een giga dividend van ruim 20 Euro, maar dat betekent ook ruim 5 Euro per aandeel voor de Duitse Overheid. Dat de koers evenzoveel zakt, interesseert hen niet zo, want die ruim 5 Euro is binnen. Een ander mooi voorbeeld: KBC dat opmerkelijk hoge dividenden uitkeert, maar iedere keer gaat daarvan 30 procent naar de Belgische Overheid, terwijl uiteraard de koers goed toont dat er stevige dividenden zijn uitgekeerd.
Per 31 december 2022 waren de allermeeste portefeuilles fllink in waarde gezakt, NAAST de inderdaad mooie dividend uitkeringen in 2022. Nu zijn we ruim twee maand verder en zijn de portefeuilles weer gedeeltelijk hersteld, maar vergoeden de ruimhartige dividenden nog lang niet het vermogensverlies.

Het is maar om gewoon even op te merken: Ik kijk tegenwoordig wat negatief aan tegen die erg hoge dividenden, zolang je keer op keer constateert dat je dat in de koers van je aandelen weerspiegeld ziet, en ondertussen de Overheden wel hun deel afgestroopt hebben middels de dividendbelasting over de flink verhoogde dividenden.

Verder las ik hierboven een opmerkelijke opmerking van Hythloday: Mijn bank rekent mij geen transactiekosten, ondanks het feit dat hij vrij veel switcht. En toen dacht ik: Daar bij die bank kijken ze wat Hythloday doet en nemen dat mee in hun beleggingsbeslissingen....Ook maar een gedacht, maar toch opmerkelijk dat die bank niets aanrekent. Voor het niet aanrekenen van transactiekosten hebben ze er wel een gratis eminente analist bij in dienst.......

Peter
marique
0
Peter,

Denk er ook even aan dat in '20 veel bedrijven hun dividenden op sudderstand hebben gezet. Soms zelfs verlaagd. Vermoedelijk knikkende knieën door corona-angst.
Weet je wat er ook stijgt? De rentekosten. Die stijging kan wel eens effect gaan hebben op toekomstige winsten en dan ook op de divdenden.

Kan me niet voorstellen dat de bedrijven de dividenden verhogen om de overheden een plezier te doen. Als dat zo zou zijn dan zouden ze moeten stoppen met aandeleninkoop en stockdividend. En ook stoppen met 'gratis' aandelen als personeelsbeloning.
'belegger''
0
Banken kennen zoiets als Proprietary Trading, afgekort Prop Trading en vrij vertaald 'handel op eigen boek'. In zo'n twintig jaar tijd heb ik juist meer een tendens gezien van handel voor eigen rekening en risico naar fee & commission business. Niet alleen bij aandelen- en vergelijkbare handel, maar ook bij bijvoorbeeld het verpakken en doorverkopen van kredieten.

Bij bepaalde (andere) brokers heb je te maken met Payment for Order Flow (PFOF). Daarmee kom je in de hoek van market makers en flitshandelaren en dat staat los van wat een aandelenanalist doet.
MotR
0
quote:

marique schreef op 2 maart 2023 12:54:

Peter,

Denk er ook even aan dat in '20 veel bedrijven hun dividenden op sudderstand hebben gezet. Soms zelfs verlaagd. Vermoedelijk knikkende knieën door corona-angst.
Weet je wat er ook stijgt? De rentekosten. Die stijging kan wel eens effect gaan hebben op toekomstige winsten en dan ook op de divdenden.

Kan me niet voorstellen dat de bedrijven de dividenden verhogen om de overheden een plezier te doen. Als dat zo zou zijn dan zouden ze moeten stoppen met aandeleninkoop en stockdividend. En ook stoppen met 'gratis' aandelen als personeelsbeloning.
Een dividendrecord in absolute termen, maar procentueel gezien zeker niet. Het dividendrendement van bv de S&P500 als geheel is de laatste jaren aanzienlijk lager dan vergeleken met de periode 1900 - 1990

Het is maar de vraag of rentestijgingen de toekomstige winstverwachtingen noodzakelijkerwijs verlagen. De rente wordt vaak hoger gezet door centrale banken vanwege een overhitte economie en bijbehorende inflatie. In zo’n omgeving blijven de winsten vaak prima. REITS performen prima tijdens stijgende rentes, ondanks hun vaak hoge schulden.

Hogere rentes zorgen wel voor lagere waarderingen van aandelen, niet zozeer vanwege de gewijzigde winstverwachtingen, maar doordat het risicovrije alternatief lucratiever is geworden. Als aandelen een total return verwachting hebben van 7% maar staatobligaties óók, dan kiest vrijwel iedereen de risicoloze variant.

Bij deze waarderingscontractie wordt het dividend percentage wel hoger bij gelijkblijvende winst en payout ratio
marique
1
quote:

MotR schreef op 2 maart 2023 14:43:

Een dividendrecord in absolute termen, maar procentueel gezien zeker niet. Het dividendrendement van bv de S&P500 als geheel is de laatste jaren aanzienlijk lager dan vergeleken met de periode 1900 - 1990
(...)
Hiermee druk je op een pijnpunt: procentuele koersstijging is de laatste jaren, vooral na 2005, veel sterker geweest dan omzetgroei, winstgroei en dividendgroei.
In mijn aandelenbestand zie ik dat de procentuele ebitmarges van de bedrijven vrij constant blijven, ongeacht omzetstijging of -daling. Eenvoudig gesteld, als koersen harder blijven stijgen dan de omzet zal op zeker moment de wal het schip doen keren. Voor die conclusie hoef je geen beursgoeroe te raadplegen.
Dividend Collector
0
Hallo allen, op het Aperam forum stelt Kruimeldief de volgende vraag:

Vandaag ex-dividend gegaan. Krijgen we de ingehouden dividendbelasting via de inkomstenbelasting netjes terug, omdat er hopelijk een dergelijke overeenkomst is met Luxemburg?

www.iex.nl/Forum/Topic/1394092/Aperam...

Wie van jullie weet dit en kan daar het antwoord plaatsen? Met dank.
het zwaard
0
Een man die graag belastingen betaald . Zou er 1 Nederlander zijn die hen hierin volgt ?

Buffett's meest recente brief telt slechts 10 pagina's en is daarmee de kortste in decennia. Veel van zijn favoriete onderwerpen komen weer ter sprake, zoals de 'Amerikaanse Rugwind' waarmee Buffett doelt op het systeem van de vrije markt: "Amerika zou het prima hebben gedaan zonder Berkshire. Maar het omgekeerde is niet waar."

Een ander favoriet onderwerp: belastingen. De US $ 32 miljard die Berkshire het voorbije decennium aan belasting heeft betaald komt overeen met - zo rekent Buffett voor - een stapel bankbiljetten van US $ 100,- met een hoogte van ruim 30 kilometer, drie keer zo hoog als vliegtuigen vliegen. Buffett stelt dat hij hoopt en verwacht dat Berkshire het komende decennium nog veel meer betalen zal.
2.378 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 ... 115 116 117 118 119 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
888,19  +5,56  +0,63%  13:48
 Germany40^ 18.142,70 -0,10%
 BEL 20 3.873,14 -0,04%
 Europe50^ 4.995,43 -0,23%
 US30^ 38.309,55 +0,26%
 Nasd100^ 17.790,33 +0,52%
 US500^ 5.113,03 +0,35%
 Japan225^ 38.388,17 +0,11%
 Gold spot 2.338,65 +0,03%
 EUR/USD 1,0713 +0,17%
 WTI 83,86 +0,26%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Philips Konin... +41,15%
Alfen N.V. +14,48%
EXOR NV +4,35%
FASTNED +3,88%
NX FILTRATION +3,68%

Dalers

Vastned -7,10%
VIVORYON THER... -5,00%
ADYEN NV -3,10%
ASMI -2,89%
BESI -1,96%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront