Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Stijgende rente de nieuwe trend?

24 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
hirshi
0
Volgens Alan Greenspan zal de rente op termijn vanzelf terugkeren naar het historische gemiddelde van vier tot vijf procent. Een oplopende inflatie zal deze trend in gang zetten, zo verwacht de voormalig voorzitter van de Federal Reserve. In een interview met Bloomberg zegt hij dat de rente op Amerikaanse 10-jaars leningen bij een oplopende inflatie heel snel kan stijgen.

www.bloomberg.com/news/videos/2016-11...
objectief
0
Greenspan heeft gelijk maar dat is geen nieuws want iedereen weet dat de uitslaande klepel van een klok weer terug naar beneden gaat.
De vraag voor een belegger is wanneer!! gaat dit doorzetten of is er slechts sprake van een Trump effect en zakt de rente weer terug; tenslotte is de invloed van politici op de economie niet groot.

deflationist
0
Wat voor invloed zou dit hebben op Huizen prijzen? De ultralage rente was voor veel mensen de reden om een huis te kopen?
hirshi
0
deflationist

Een hogere rente zal het verkrijgen van een hypotheek lastiger maken.
Daarom zal bij een stijgende rente de overspannen woningmarkt tot rust kunnen komen.

De vraag of de stijgende rente een nieuwe trend is blijft wat mij betreft voorlopig onbeantwoord. Stijgende rente gaat gepaard met oplopende inflatie en dat moet goedgemaakt worden door hogere bedrijfswinsten. Mogelijk leidt het beleid van Donald Trump daartoe.
Eerst zien dan geloven.

We moeten ook in het achterhoofd houden dat er al meer dan honderd jaar een recessie volgde op een presidentiële ambtstermijn van acht jaar in het Witte Huis.

Mvrgr.
objectief
0
Bij de huidige lage rente is een krediet crisis onwaarschijnlijk en als de rente gaat stijgen dan moet deze nog jarenlang toenemen om gevaar op te leveren.
Niettemin hebben de grote Europese landen als Frankrijk en Italie te hoge schulden; maar o.a. in de V.S. speelt dat minder.
hirshi
0
Mee eens fred,

Anderzijds, kijken we naar de duur van het herstel, dan staat de huidige groeifase na een recessie in de Verenigde Staten met een duur van zeven jaar op de derde plaats sinds 1785. Historisch een behoorlijk lang tijdsbestek dus.

We zullen de bedrijfswinsten scherp in de gaten moeten houden als die moeten opboksen tegen een stijgende rente.

Er zijn trouwens sectoren die weinig of geen last hebben van rentestijgingen.
relic
0
Stijgende rente is over het algemeen niet fijn voor de koersen van aandelen.
Alvast wat bescherming zoekend, wordt het tijd voor Inflation-Linked Bonds?

www.schroders.cn/nl/nl/institutioneel...
[verwijderd]
2

Relic er is de costpush en demandpull. De eerste komt dan via loondruk en hogere Grondstofprijzen e.d. De tweede is eigenlijk gewoon de koopkracht ontwikkeling her en der en neemt bij groei wereldbevolking mogelijk wat toe, hoewel het ook kan zij: groei wereldbevolking, maar minder koopkrachtige vraag per inwoner.

In Japan wil het met die inflatie eigenlijk na 20 jaar niet echt lukken en waarom zou dat dan wel in de EU moeten gaan lukken? Zie je duurder wordende grondstoffen en ja loondruk. Laatste weten de grotere bedrijven wel raad mee. Ze gaan naar het buitenland of halen arbeiders uit de goedkoopste EU-landen die ze dan wel het minimumloon voor de 40 uur betalen voor de schijn betalen, maar waartegenover dan wel een 60 urige werkweek staat. Zeurt de werknemer dan is het exit.

Ik zie die inflatie dus niet zo. Mocht hij geforceerd komen dan zie ik die liever niet door monetair gegoochel, maar bijvoorbeeld door overheidsinvesteringen in huizenbouw, meer wegen en bredere wegen, hoge snelheidstreinen, nieuwe vliegvelden, mooie kerncentrales en dergelijke.

Groet, Jonas
objectief
2
Relic vergeet het theoretisch verhaal van Jonas, zoals gebruikelijk neemt hij alles en iedereen weer onder de loep: totaal irrelevant.
Trump wil de infrastructuur een forse impuls geven en de koperprijs is al fors opgelopen etc. Wees attent op een verdere rentestijging, maar m.i. is deze niet te voorspellen.
relic
0
Bedankt voor de reacties Jonas en Fred12345.

Dat er een hogere rente komt is zeker, maar inderdaad wanneer en valt ie te voorspellen?
Ben het met je eens Fred12345 dat Trump door straks veel te investeren in infrastructuur dat zal resulteren in inflatie.

Feit is dat de rente nu oploopt en ik had de afgelopen maanden in aanloop naar de president verkiezingen mijn posities al voor 5/6 deel van de hand gedaan.

Welke inflation-linked bonds zijn aan te bevelen, heeft iemand ervaring ( goede/slechte ) met dit soort "instrumenten" ?
hirshi
1
relic,

Je kunt de performance van de verschillende inflation linked bond ETF's vergelijken op de site van Morningstar.

Als je ervan uit gaat dat de rente ook in Europa blijft stijgen is een interessante optie de tracker met winstversneller de "Lyxor ETF SGI Daily Double Short Bund met code FR0010869578.

Deze ETF wordt in Parijs genoteerd en behoort tot de kernselectie van DeGiro. Geen aankoopkosten dus en geen service fee bij deze broker.

Het is een opvallende turn-around waarvoor grote vraag is ontstaan. Zo was de omzet afgelopen donderdag liefst 2.716.677 stukken bij een hogere koers en een gemiddelde dagomzet van 203.215 stukken.
Technisch interessant dus.

De slotkoers van vrijdag is € 38,42

N.B. dit is geen advies of tip.

Mvrgr.
[verwijderd]
0
Gaat dit niet tegen het beleid van de ECB in. ECB heeft afgelopen week een enorm verlies geleden op een aangekochte staatsobligaties. Dit verlies blijft bij de landen zelf hangen. Opkoopprogramma obligaties komt wel onder druk te staan en doorgaan is niet verstandig. De balans wordt enorm opgeblazen. Als de groei aanttrekt, dan is een stijgende rente minder pijnlijk.
[verwijderd]
0

Up je wijst op een andere kant. Rente omhoog gooien door de ECB betekent dat ze de waarde van reeds opgekochte lager renderende obligaties naar beneden brengen. Mogelijk heb jij meer zicht op de omvang van het verlies de afgelopen week.

Interessanter wordt het als de FED gaat verhogen. Gaat ECB niet mee dan wordt het Euro omlaag en importinflatie. Moeilijk is het dat allemaal goed te voorspellen en daarop te handelen. Mijn inschatting is wel dat we met al dat monetaire gemanipuleer weleens met een enorme schuld bij de ECB kunnen komen zitten.

Groet, Jonas
hirshi
0
jonas,

Zolang de EU-inflatie onder 2% blijft zal de ECB zo lang mogelijk de rente laag willen houden. Maar als de geest uit de fles is, is zij er moeilijk weer in te krijgen.

Volgens econoom David Payne van Kiplinger.com zal de Amerikaanse rente op de 10 yr. T-Notes volgend jaar kunnen stijgen van 2,1% naar 2,5%

The recent step-up in interest rates is likely to be permanent. The 10-year Treasury bond rate jumped from 1.8% to 2.1% the day after the election, in anticipation that Donald Trump’s policy proposals would cause significantly higher government budget deficits, and that he would likely appoint more-hawkish Federal Reserve Board members who favor raising rates sooner.

By the end of 2017, we see the 10-year Treasury note yielding 2.5%. Expect the average 30-year fixed rate mortgage to edge up to 4.3%, with 15-year fixed rates at 3.6%.

Source: Federal Reserve, Open Market Committee.

http://www.kiplinger.com/article/business/T019-C000-S010-interest-rate-forecast.html

Mvrgr.
hirshi
0
(ABM FN-Dow Jones) De rentevergoedingen op Amerikaanse staatsleningen liepen vannacht snel verder op in de nasleep van de onverwachte verkiezingsoverwinning van Donald Trump.

Het rendement op de Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van 30 jaar steeg in de Aziatische handel maandagochtend met 9 basispunten naar 3,02 procent, het hoogste niveau sinds januari dit jaar, blijkt uit data van Bloomberg. Begin juli bodemde het rendement nog op ongeveer 2,10 procent.

Donald Trump heeft onder meer aangekondigd fors te investeren in de infrastructuur waardoor het begrotingstekort waarschijnlijk zal oplopen. Hierdoor verlangen beleggers een hogere risicovergoeding bij het uitlenen van geld aan de Amerikaanse staat.
jrxs4all
0
quote:

Up2020 schreef op 13 november 2016 17:18:

Gaat dit niet tegen het beleid van de ECB in. ECB heeft afgelopen week een enorm verlies geleden op een aangekochte staatsobligaties. Dit verlies blijft bij de landen zelf hangen.
Nee, hoezo ?

De ECB houdt die obligaties tot ze aflopen en aan het eind van de rit hebben ze of een klein beetje verdiend, of niets, of een klein verlies.

Afhankelijk van de rente op het moment dat ze die obligaties kochten.
[verwijderd]
0
JR

Als aan het einde van de rit de rentestand hoger is dan mag je aannemen dat hogere inflatie is opgetreden. Bij aflossing wordt de ECB dan dus tegen goedkopere Euro's afgelost. Daarmee is al met al toch de ECB armer geworden?

Groet, Jonas
24 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
878,83  -3,44  -0,39%  30 apr
 Germany40^ 17.905,20 -1,18%
 BEL 20 3.883,26 -0,09%
 Europe50^ 4.901,63 -0,40%
 US30^ 38.043,99 0,00%
 Nasd100^ 17.570,06 0,00%
 US500^ 5.063,57 0,00%
 Japan225^ 38.318,54 0,00%
 Gold spot 2.300,60 -1,51%
 EUR/USD 1,0682 +0,11%
 WTI 81,58 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Uitbundige korting op het aandeel Exor
  5. Premium
    Logische herfinanciering Pharming

Stijgers

Corbion +2,70%
B&S Group SA +1,20%
Ahold Delhaize +1,17%
ForFarmers +1,04%
OCI +1,00%

Dalers

VIVORYON THER... -13,94%
EBUSCO HOLDING -5,50%
ACOMO -4,69%
Air France-KLM -4,29%
Arcadis -3,88%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront