Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Huizenprijzen dalen met 60% in 7 jaar en nog veel meer.

40.342 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 ... 2014 2015 2016 2017 2018 » | Laatste
Beperktedijkbewaking
0
quote:

jonas schreef op 19 november 2013 19:41:

BDB, heb je weleens over premie A en B woningen gehoord? Wist je dat bij nieuwbouw gemeenten andere grondprijzen hanteren voor het vrije deel en de sociale woningen?

In het gesubsidieerd benoemen van die sociale sector heeft Adison wel gelijk. Qua wijkopbouw qua populatie zie ik (en Zzzaai of Zzzaai en ik) de zaken dan iets anders.
Jonas, die premiekoopwoningen bestaan toch allang niet meer? Wel starterssubsidies, maar dat gaat om vrij kleine bedragen en een max. hypotheek van een ton of zo.

Over (iets) verschillende grondprijzen voor particuliere koop- resp. (sociale) huurwoningen binnen nieuwbouwwijken zijn in vele plaatsen verhitte debatten gevoerd. Hoewel vele gemeenten nu met teveel aangekochte grond in de maag zitten (Apeldoorn!), is grond in het verleden nogal een melkkoe voor hen geweest. Met verlies zal zelden iets uitgegeven zijn. Een iets lagere grondprijs voor woco's noem ik dus een kwestie van gemeentelijke democratie en geen subsidie (Net zo als Adison de HRA als zijnde een 'aftrek' geen subsidie noemt -;)

Overigens is onduidelijk om welke bedragen het nu eigenlijk echt gaat. Ik heb meerdere rapporten over grondprijzen doorgespit, maar veelal gaat het om lokale studies voor een bepaalde gemeente. Globale landelijke over-all cijfers over die verschillen in grondprijzen zijn er bij mijn weten niet.

Ik blijf bij mijn stelling dat woco's na de brutering in de 90-er jaren geen noemenswaardige subsidie meer hebben gehad (daarvoor valt het trouwens ook wel mee). Het veelgenoemde rentevoordeel is hoogstens 340 miljoen per jaar, een schijntje vergeleken bij hun totale huurinkomsten (en de HRA!).
[verwijderd]
0

BDB stel dit is zo en ik had daarvoor een premie A woning dan ben ik toch gesubidieerd. Heb ik hem met dikke winst trouwens ook nog.

"Ik blijf bij mijn stelling dat woco's na de brutering in de 90-er jaren geen noemenswaardige subsidie meer hebben gehad (daarvoor valt het trouwens ook wel mee). Het veelgenoemde rentevoordeel is hoogstens 340 miljoen per jaar, een schijntje vergeleken bij hun totale huurinkomsten
en de HRA!)".

Op zich ben ik er ook niet op tegen sommige mensen die een woning niet kunnen kopen of huren een beetje te helpen. Het gaat mij meer op de juiste aanpak. Ergens heb ik toch stevig het idee dat de huurregulatie veel te laat is losgelaten.

Mocht niet van de linkse politiek. Dat joeg dus het kapitaal weg van de woningmarkt, want als investeerder kon je eigenlijk vooral alleen maar bijleggen. Goed later stegen dan die huizenprijzen, maar dat moet toch geen basis zijn om te investeren?

Dat was dus wederom mooi sociaal links beleid met uiteindelijk slechte effecten voor de gewone man.

Groet, Jonas
[verwijderd]
0
Goeie oplossingen, allemaal wel
Maar volgens mij willen ze geen oplossing
Ze willen de huizen zo duur mogelijk houden

Ten koste van alles
Edwin T
0
quote:

zzzaai schreef op 19 november 2013 22:29:

Goeie oplossingen, allemaal wel
Maar volgens mij willen ze geen oplossing
Ze willen de huizen zo duur mogelijk houden

Ten koste van alles
Weet jij het ook
[verwijderd]
0
Het plan van Ik-weet-alles-beter en wil vooral aandacht van de pers Monasch is volledig afgekraakt!
Sommige mensen zijn nu eenmaal niet geschikt voor de politiek ... zijn zoveelste afgang ;-(. Ik denk ook dat we de vele subsidies die naar WoCos gaan idd vooral naar mensen die echt arm (= lui) zijn moeten gaan ... een persoon die 43k verdiend kan best voor zichzef zorgen!

""Hoe kan de PvdA met zo’n voorstel komen", zo oordeelt Kees Verhoeven van D66. "Half Nederland zou dan in een sociaal huurhuis kunnen wonen, terwijl het maar om een derde van het aantal woningen gaat in Nederland."

Hij vindt dat de partij mensen die een sociale huurwoning hard nodig hebben met het voorstel 'in de kou laat staan'. "Wat denkt de PvdA dat dit betekent voor wachtlijsten voor sociale huurwoningen? De partij draait iedereen een rad voor de ogen door iets voor te stellen dat niet kan."

Ook coalitiepartij VVD wees het voorstel om deze reden maandag al af via NU.nl. "Juist de mensen voor wie de sociale huurwoning is bedoeld worden de dupe van het voorstel”, zo oordeelde Barbara Visser.

Ook de SP is nog niet te spreken over de plannen. Kamerlid Paulus Jansen noemde het idee, dat nog geen meerderheid in de Kamer heeft, zelfs 'volksverlakkerij' van de PvdA. "Waarom doet u niets aan de vergroting van het aanbod. Waarom komt u niet met betaalbare voorstellen?"

Ook noemt hij het tijdelijke huurcontract van vijf jaar een beweging in de richting van de afbraak van de huurbescherming.

"GroenLinks denkt graag mee, maar wij vinden tijdelijk huurrecht niet wenselijk."

Het CDA kijkt ook nog kritisch tegen de plannen aan. De SGP noemde de voorstellen nog te vroeg. De PVV beraadt zich nog. Minister Blok (Wonen) wees het idee woensdagochtend al af.
"

www.nu.nl/economie/3633020/kamer-krit...
2008drama
2
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 19 november 2013 21:32:

[...] Hoewel vele gemeenten nu met teveel aangekochte grond in de maag zitten (Apeldoorn!), is grond in het verleden nogal een melkkoe voor hen geweest. Met verlies zal zelden iets uitgegeven zijn. Een iets lagere grondprijs voor woco's noem ik dus een kwestie van gemeentelijke democratie en geen subsidie (Net zo als Adison de HRA als zijnde een 'aftrek' geen subsidie noemt -;)

In de jaren voor 2009 zijn er diverse VINEX wijken uit de grond gestampt waar een quotum sociale woningen aan vast hing.

Van de honderd huizen moesten er dan 35 naar de sociale sector toe. Die huizen werden dan met de grondprijs gesubsideeerd door de andere vijfenzestig. Hierdoor was het zo dat de ene straat duurder was qua huur dan de andere straat terwijl er qua oppervlakte. ligging, luxe geen verschil was.

Omdat de vijfenzestig steeds minder aftrek vond wilde de gemeente die vijfenzestig dan opschroeven naar zeventig of tachtig voor lagere prijzen.
Anders werd het probleem nog groter, de vijfenzestig werden niet verkocht mdat ze te duur ware. En dus bleven er nog maar vijftien over voor sociale woningbouw.

De kranten hebben er vol van gestaan de afgelopen tien jaar. WOCO's, de Woonbonden etc waren woest. Weg ging het gratis geld, hun bizz model en een concurrende positie t.o.v. markt.

Als jij dit geen subsidieren noemt maar een democratische beslissing dan houdt het voor mij op.

De Woco's verkopen nu huizen tot vijftien procent onder dat van de buurman en dat is niet omdat de buurman het onderste uit de kan wil, nee dat is vanweg een lagere historische kostprijs. Sterker er zijn buren die helemaal klaar zijn met WOCO huizen in hun straat want die gaan categorisch onder de prijzen zitten van de particuliere huizenbezitters, dit met acties als geen overdrachtsbelasting (ook toen het nog 6%) etc. Nogmaals de Woco's kunnen in de ramsj vanwege een goedkopere aankoop.

Nog eentje, hoe kan het dat een Woco huis wordt aangeboden voor verhuur er zestig mensen reageren en er wel twintig mensen ja willen zeggen en als Henk zijn vergelijkbare huis/app wil verhuren voor 600 Euro dat hij twee bezichtigingen krijgt? Eeen antwoord valt af, dat het WOCO huis beter is onderhouden want dat maakt de kostprijs nog hoger.

Wat ik erg vind is dat, jij als voormalig hoofd/directeur , en nu ga ik dit maar generaliseren. Dat hoofden van directies van WOCO's er heilig van overtuigd zijn dat ze niet worden geholpen door gemeenten (ik laat nu expres het woord subsidie weg). Ik kan hier met mijn pet niet bij.

Zo zijn er hele volkstammen die zo ook worden geholpen als ondersteuning van hun ziektekosten, kinderbijslag, huurtoeslag kinder opvang en deze subsidies niet zo ervaren maar als gewoon vinden. Dit terwijl de andere groep de volle mep betaalt. Er zijn zoveel zaken in Nederland "gratis" dat de mesnen de waarde er niet meer van zien. Dat is niet raar want de bestuurders in die organisaties zien dat ook niet meer zo.

Daarom is de lastendruk in Nederland zo hoog, niemand begrijpt dat dat gratis moet worden opgebracht door de anderen.

Anderen die hun steen moeten bijdragen proberen daar een steentje van te maken door gebruik te maken van aftrek voor de kosten van hun stenen.

Omdat de ene groep niet ziet dat het gratis door de andere groep wordt betaalt zullen we echt wel door de 2 miljoen verhitte hits gaan.
2008drama
0
quote:

adison schreef op 20 november 2013 02:18:

[b]
Ook de SP is nog niet te spreken over de plannen. Kamerlid Paulus Jansen noemde het idee, dat nog geen meerderheid in de Kamer heeft, zelfs 'volksverlakkerij' van de PvdA. "Waarom doet u niets aan de vergroting van het aanbod. Waarom komt u niet met betaalbare voorstellen?"

Nee waarom komen ze niet met meer woningen met een huurpijs van 600 Euro? De Woco's hebben geld nodig, kunnen inkomsten goed gebruiken, er is blijkbaar een gigantische markt, goede politieke sier enz enz.

Antwoord; Er kan niet gebouwd, gefinancierd, onderhouden etc worden met 600 Euro als huurpenning. (of het wordt een bezemkast).

Of er moet gratis geld bij van de gemeenschap, zonder het gratis geld staat de carrousel stil.
Beperktedijkbewaking
1
quote:

adison schreef op 20 november 2013 02:18:

Het plan van Ik-weet-alles-beter en wil vooral aandacht van de pers Monasch is volledig afgekraakt!
Sommige mensen zijn nu eenmaal niet geschikt voor de politiek ... zijn zoveelste afgang ;-(. Ik denk ook dat we de vele subsidies die naar WoCos gaan idd vooral naar mensen die echt arm (= lui) zijn moeten gaan ... een persoon die 43k verdiend kan best voor zichzef zorgen!
...
www.nu.nl/economie/3633020/kamer-krit...
Voorop gesteld: van Monasch (PvdA) heb ik ook geen hoge pet op.

Maar even serieus over die 43k. Dat is ca 2300-2500 pm netto, afhankelijk van de privé-situatie.
Hoeveel kale huur is dan redelijk? Toch hoogstens 700-750 pm??

En dáár zit het probleem, dat aanbod is schaars. Commerciële verhuurders laten het hier helemaal afweten, die beginnen pas bij >900, of het zouden zeer kleine appartementjes moeten zijn, eigenlijk nog te klein voor 1 normaal volwassen persoon.

Woco's zouden daarin kunnen voorzien, en erop kunnen verdienen, ten gunste van hun goedkopere woningen voor minima. Maar dat wordt verboden door het huidige kabinet en door Europa. Boven 34k ben je per definitie een 'scheefhuurder', laat staan bij 43k.

Waar komt die idiote huurdershaat toch vandaan? Voorzover er al scheefhuurders waren, zijn die door de draconische huurverhogingen van dit en volgend jaar al per definitie verdwenen.
(NB. Bij commerciële IVBN-verhuurders is al sprake van huurverlagingen!)

Kopen of huren is mij om het even. Maar tegen populistische kritiek op huurders en woco's blijf ik mij verzetten.

Kritiek op de 'stichtingskosten' voor woco's gaat langs me heen. Ja, ook voor een huidige huur van 600€ kan een woco bouwen. Omdat zij dat voor de hele lange termijn doen, en de jaarlijkse huurverhogingen (nu extreem boven inflatie!) meer dan opwegen tegen hun vaststaande renteverplichtingen. Ik noemde hier al eerder het nu bij jongeren zeer populaire woco-huisje van mijn grootouders. Geen idee van de stichtingskosten rond WO-I, maar wel dat een sindsdien een leuke verdiener werd voor de woco.

Ik heb meer dan genoeg van het anti-huurderssentiment. Het is onliberaal, ook een VVD onwaardig. Jammer dat partijen als PvdA en D'66 daar niet meer op wijzen. Gelukkig kan een CDA, eindelijk in de oppositie, nu vrijer spreken.

Natuurlijk hebben ook GL en de SP hier gelijk. Niet mijn partijen, om vele redenen, maar Paulus Jansen van de SP weet waar hij het over heeft als het om huren gaat. Gewoon een goed parlementariër. Zie:
paulusjansen.sp.nl/weblog/tag/huurbel...
2008drama
1
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 20 november 2013 10:12:

[...]

En dáár zit het probleem, dat aanbod is schaars. Commerciële verhuurders laten het hier helemaal afweten, die beginnen pas bij >900, of het zouden zeer kleine appartementjes moeten zijn, eigenlijk nog te klein voor 1 normaal volwassen persoon.

Woco's zouden daarin kunnen voorzien, en erop kunnen verdienen, ten gunste van hun goedkopere woningen voor minima. Maar dat wordt verboden door het huidige kabinet en door Europa. Boven 34k ben je per definitie een 'scheefhuurder', laat staan bij 43k.

Waar komt die idiote huurdershaat toch vandaan? Voorzover er al scheefhuurders waren, zijn die door de draconische huurverhogingen van dit en volgend jaar al per definitie verdwenen.
(NB. Bij commerciële IVBN-verhuurders is al sprake van huurverlagingen!)

Dat aanbod is niet schaars maar er is een cut off point na 650 Euro geen subsidie meer. Dus hele volkstammen gaan niet in een huis zitten van 675 maar wel met 640. Het wordt weer een beetje aantrekkelijk met value for money bij 900 Euro (vierkante meters etc).

Bij commerciele huurders was het de afgelopen jaren feest, ware het niet dat in de tussentijd het onderpand minder waard werd maaar d eindex van huurwonignen is 4 jaar lang onafgebroeken gestegen. De laatste maanden is er pas een kentering.

Haat tegen sociale huurders is er niet, althans niet van mij. Ik probeer alleen uit te leggen dat ze gesponsort worden door de maatschappij. Maar dan is het wel zo vervelend als dat niet zo als hen gezien wordt.

Beetje het verwende nest dat bij het zoveelste sinterklaaskadootje toch kijkt naar het buurmeisje dat die toch echt een groter kadootje heeft gekregen.

Dat dat buurmeisje het hele jaar haar ouders niet ziet omdat die aan het werk zijn voor haar kadootjes en het grotere huis en de grote kadootjes wordt dan al snel vergeten.

Dat een meisje dat niet ziet kan je haar niet kwalijk nemen, maar van volwassenen met hun volle verstand..

Nogmaals ik kan er met mijn pet niet bij, maar gelukkig kan een ander er dan lekker naar gooien.




2008drama
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 20 november 2013 10:12:

[...]

Woco's zouden daarin kunnen voorzien, en erop kunnen verdienen, ten gunste van hun goedkopere woningen voor minima. Maar dat wordt verboden door het huidige kabinet en door Europa. Boven 34k ben je per definitie een 'scheefhuurder', laat staan bij 43k.

De regering zegt helemaal niet tegen WOCO's je mag niet bouwen voor huren van 750 Euro per maand. Ze zeggen alleen dan krijg je geen subside op je grond. En voor je huurmarkt gaan we de bewoners niet subsidieren.

Hier verzoek ik je vriendelijk met een persbericht te komen, want dan ben ik abuis.

Sterker nog, ze zijn allerlei projecten in het buitenland begonnen tot aan boot verbbouwingen toe.

bij een inkomen van 43.000 Euro is het netto overigens veel mindner wat binnen komt. Ik vind dit wel zo netjes om te vermelden. Je ratios wat er op mag gaan aan huur klopte niet. Maar als je het ziet tegen de huren is de uitkomst wel weer correct. 900 Euro is normaal. Dan is er nog twaalfhonderd om van te leven. Dat moet lukken. Het is geen vetpot maar je kan gewoon op vakantie en een tweedehands auto rijden.

[verwijderd]
0
Oud Directeur van WoCo vindt het heel gewoon dat hij 3,5 miljoen aan overheidsgeld krijgt, is immers voor zijn pensioen ... geeft de sfeer goed weer bij de WoCos ;-( (deze man heeft trouwens bijna 2 MILJARD euro vernietigd tijdens zijn dienstperiode)

"Hij erkent dat 3,5 miljoen een hoop geld is: “Misschien is het maatschappelijk gezien veel, maar destijds gold een andere context.”

Wel had hij zijn toenmalige commissarissen erop gewezen dat hij na die salarisstijgingen onvoldoende pensioen had opgebouwd om op 70 procent van zijn eindsalaris uit te komen.
"

www.z24.nl/ondernemen/vestias-erik-st...
2008drama
2
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 20 november 2013 10:12:

[...]
Ik noemde hier al eerder het nu bij jongeren zeer populaire woco-huisje van mijn grootouders. Geen idee van de stichtingskosten rond WO-I, maar wel dat een sindsdien een leuke verdiener werd voor de woco.

Hoeveel huurdershuisjes van de eerste wereldoorlog staan er nog volgens jou? En wat deed een biertje en een broodje toen?

De SP heeft een achterban die geen cent te makken heeft en aan alles te kort komt. Meer gratis voorzieningen voor de verschoppelingen! De werkende nog hogere lasten terwijl die al in de top 5 ter wereld zitten. Dit gaat niet naar infra en investeringen (waardoor de koek groter wordt) maar naar uitkeringen en consumptie (waardoor de koek anders verdeelt wordt.

Dat heel volkstammen niet werken is omdat ze het wel best vinden.

Reken maar na. Een bijstandmoeder ontvangt 900 Euro per maand,150 Euro aan kinderbijslag, kinderopvang (geen idee) 200 Euro huursubsidie, 120 Euro ziektekosten. Totaal 1.400 netto.

Stel ze gaat werken. 40 uur bij de NUON op callcentre. inkomsten 30.000 per jaar. Geen huursibidie (minimaal) geen ziektekosten wel kinderbijslag. netto totaal 350 Euro meer. Dan in de file naar werk (benzine en auto (nog eens 200 Euro er af) en je dochter of zoon niet te zien opgroeien.

Ik zou niet met haar willen ruilen maar deze rekensom kan je ook voor een schilder of wie dan ook doen. er komen steeds meer calculerende burgers (en met de wet in hun hand.. Gelijk hebben ze. Dat er partijen als SP deze mensen maar in hun eigen val laten zitten zal ze worst zijn. Heerlijk het eigen electoraat veilig stellen, nu en in de toekomst.

Ik dwaal af, ps ik nok ermee voor vandaag. Een bloedhond aan je been is meer dan zat!

[verwijderd]
0
Consumentenvertrouwen neemt sterk toe

"Nederlandse consumenten worden steeds minder somber, blijkt uit cijfers van het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg in november met 9 punten tot -18. Consumenten waren voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 weer positief over de toekomstige economische situatie.

De koopbereidheid van consumenten nam in november ook toe

Consumenten waren minder negatief over de ontwikkeling van hun eigen financiële situatie
"

www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22071...
[verwijderd]
1
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 20 november 2013 10:12:

[...]
Waar komt die idiote huurdershaat toch vandaan? Voorzover er al scheefhuurders waren, zijn die door de draconische huurverhogingen van dit en volgend jaar al per definitie verdwenen.
(NB. Bij commerciële IVBN-verhuurders is al sprake van huurverlagingen!)
Helemaal mee eens.
Jaren lang, toen de huizen prijzen elk jaar met 5% stegen, waren de huurders de domme schapen die gratis geld misliepen.
(Kopers kregen in de jaren geld toe op wonen en de huurder betaalde netjes de huur. De winst van het stijgende vastgoed was voor de WoCo en terecht)
Nu zit het wat tegen in de koopsector en hebben de huurders het gedaan.
Laten we wel wezen, zonder de hypotheekrente aftrek voor de koper was de prijs van vastgoed nooit zo ver opgelopen. Commerciële verhuur zou dan sneller rendabel geweest zijn en huren zouden en stuk lager liggen.
Afgeven op de huurmarkt is echt de verkeerde kant op kijken.

De vinger hoort gewezen te worden naar de politiek, die hebben de koopmarkt opgeblazen en laten ontsporen en daarmee veel gezinnen in de problemen gebracht.
Net als bij de woekerpolissen laat de politiek de slachtoffers in de kou staan. Er wordt enkel gedacht aan het redden van financiële instellingen.
Die worden momenteel door de ecb met de lage rentes uit de shit geholpen en maken dadelijk weer mega winsten. De burger blijft echter met zijn verliezen zitten en mag het zelf oplossen.
Mooi systeem
Beperktedijkbewaking
0
quote:

2008drama schreef op 20 november 2013 10:24:

[...]Dat aanbod is niet schaars maar er is een cut off point na 650 Euro geen subsidie meer. Dus hele volkstammen gaan niet in een huis zitten van 675 maar wel met 640. Het wordt weer een beetje aantrekkelijk met value for money bij 900 Euro (vierkante meters etc).

Bij commerciele huurders was het de afgelopen jaren feest, ware het niet dat in de tussentijd het onderpand minder waard werd maaar d eindex van huurwonignen is 4 jaar lang onafgebroeken gestegen. De laatste maanden is er pas een kentering.

Haat tegen sociale huurders is er niet, althans niet van mij. Ik probeer alleen uit te leggen dat ze gesponsort worden door de maatschappij. Maar dan is het wel zo vervelend als dat niet zo als hen gezien wordt.

Beetje het verwende nest dat bij het zoveelste sinterklaaskadootje toch kijkt naar het buurmeisje dat die toch echt een groter kadootje heeft gekregen.

Dat dat buurmeisje het hele jaar haar ouders niet ziet omdat die aan het werk zijn voor haar kadootjes en het grotere huis en de grote kadootjes wordt dan al snel vergeten.

Dat een meisje dat niet ziet kan je haar niet kwalijk nemen, maar van volwassenen met hun volle verstand..

Nogmaals ik kan er met mijn pet niet bij, maar gelukkig kan een ander er dan lekker naar gooien.
Iets precieser: boven 681 huur pm geen subsidie meer.
Maar je vergeet de inkomenslimiet: 28500 pj.
Daarboven ook geen subsidie, en net daaronder ook nauwelijks.

Welk een contrast met de HRA! Hoe meer je verdient, hoe meer subsidie...
Al doe ik er al 35 jaar over, ik kan het nog steeds niet echt begrijpen.

Chapeau voor je parallel met het verwende buurmeisje. Leuk en duidelijk.
Precies hoe makkelijk rechts over deze dingen denkt. Ik zelf ben in sommige dingen (calvinistisch) rechts maar niet van de makkelijke.

[verwijderd]
3
In de afgelopen jaren zijn er heel wat particulieren verhuurders
failliet gegaan en er komen er nog genoeg aan , die ook failliet
zullen gaan , hier zitten ook verhuurders bij die gewoon 100 of
meer woningen bezitten , in veel gevallen komt het door de banken
die ineens een smak geld terug willen hebben , maar het komt ook
door de gedaalde huurinkomsten , de gekke prijzen van voor 2008
kunnen ze nu echt niet meer vragen en dat gaat natuurlijk pijn
doen , als je een vermogen hebt betaald voor een woning die aan
hypotheek meer kost , dan aan huur opbrengt
Een verhuurder die een woning koopt op funda voor de verhuur en
daar 7% rendement op wil hebben , krijgt de woning gewoonweg
niet verhuurd , huurders willen of kunnen dit bedrag niet betalen
en 7% in natuurlijk zeker niet te gek als je bedenkt dat daar
natuurlijk ook nog de onderhoudskosten van betaald moeten worden
de huizenprijzen zijn voor investeerders gewoon te duur en dit
is ook weer typisch een NL probleem , die mede wordt veroorzaakt
door de HRA , een koper die HRA aftrek ontvangt betaald makkelijk
25% meer voor een woning , aangezien hij die toch terug ontvangt
via HRA , maar voor een verhuurder is die 25% gewoon weggegooid
geld , aangezien hij die niet door kan berekenen in de huurprijs

Een investeerder zou heel tevreden zijn met een koop van 12x de
jaar huur , een mooi ruim appartement van 700e in de maand zou
dan ruim 100.000e mogen kosten , er zijn ook genoeg bouwers die
dit makkelijk kunnen bouwen voor dat geld , als ze in een keer
een groot blok zouden bouwen ,kan dit zelfs voor 75.000e per
appartement , die 25.000e per woning die dan overblijft kan dan
naar de gemeente voor de grond.

Maar een handje vol investeerders krijgt dit nooit van de
grond , die zullen aan alle kanten worden tegen gewerkt
het zijn alleen de Woco's die dit kunnen realiseren en zo
is het altijd al geweest , de politiek trekt alles uit de
kast om de koopprijzen en de huurprijzen zo hoog mogelijk
te houden en dat doen ze echt niet voor de burgers , maar
puur uit eigen belang


[verwijderd]
0
De somberheid van Rabobank-economen over de Nederlandse economie is onterecht, vindt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

" Tijdens een debat in de Eerste Kamer gisteravond haalde Dijsselbloem uit naar de Rabobank. “Ik was er echt zeer ongelukkig mee omdat er van de Rabobank-economen bij herhaling een somberheid uitgaat die niet gebaseerd is op feiten.”

Dijsselbloem wijst erop dat mensen volgend jaar meer te besteden hebben omdat sommige belastingtarieven en premies omlaag gaan
"

www.bnr.nl/nieuws/politiek/127254-131...
Da Freeze
4
Woningmarktvoorspellingen Rabobank gebaseerd op pijnlijke misrekening

Columnist Jasper du Pont fileert – zin voor zin – de optimistische geluiden die Rabobank vorige week in haar Kwartaalbericht Woningmarkt naar buiten bracht.

Rabobank kwam afgelopen week met een Kwartaalbericht Woningmarkt. En die zijn altijd de moeite waard om nader te bekijken. De economen van Rabobank schrijven: ‘De woningmarkt stabiliseert. De eerste tekenen daarvan zijn dat het aantal verkochte woningen niet langer daalt en de gemiddelde huizenprijs voor het eerst sinds 2010 stijgt. Daarnaast is het vertrouwen in de woningmarkt het afgelopen kwartaal verder toegenomen. Een aantal indicatoren wijst dus op een begin van herstel, maar dat is nog wel broos. In het vierde kwartaal van 2013 zal het aantal verkochte woningen toenemen. De prijzen zullen pas daarna, in de loop van 2014, aantrekken.’

Mooie opening! Laten we de belangrijkste punten van de onderbouwing even stuk voor stuk doorlopen:

‘…het aantal verkochte woningen niet langer daalt’

Dit jaar registreerde het Kadaster tot en met september 74.126 verkochte woningen. Dat was zo’n 9% minder dan vorig jaar en 16,4% minder dan het jaar daarvoor. Dat de laatste paar maanden vrij goed lijken, is omdat het vorig jaar in dezelfde periode buitengewoon slecht ging (uitleg).

‘de gemiddelde huizenprijs voor het eerst sinds 2010 stijgt’

Even los van het feit dat ik het niet eens ben met de suggestie dat prijsstijgingen een ‘herstel’ zouden zijn, dalen de prijzen vergeleken met een jaar geleden nog altijd. Ik ga er bij het lezen van zo’n persbericht dus vanuit dat Rabobank hier doelt op een maand-op-maand stijging bij het kadaster/CBS of een kwartaal-op-kwartaalstijging bij de NVM. Uit de achterliggende analyse blijkt dat de Rabobank kijkt naar de kwartaalcijfers van het Kadaster. Dat is opmerkelijk, want het Kadaster rapporteert per maand. Omdat de website van het CBS tijdelijk uit de lucht was in verband met onderhoud kon ik de kwartaalcijfers niet checken. Ik neem dan maar aan dat hun stelling hier klopt, anders kom ik daar op terug. Echter is de keuze voor kwartaalcijfers opmerkelijk, zeker als je kijkt naar de meer gebruikte maandcijfers.

De prijsindex bestaande koopwoningen (PBK) steeg in dat geval sinds de crisis maand-op-maand in de volgende maanden:

2008: December
2009: Januari, juli, oktober
2010: Januari, februari, april, juli
2011: Maart, juli
2012: Januari, juni, november
2013: Februari, maart, juli, augustus

Zoals je ziet vindt er ieder jaar wel een tijdelijke stijging plaats. Kijken we naar de kwartaalcijfers van de NVM dan steeg de gemiddelde prijs van een woning in de volgende kwartalen:

2009: Tweede kwartaal, derde kwartaal
2010: Eerste kwartaal, tweede kwartaal
2011: Tweede kwartaal

Ook bij de NVM waren er dus in 2011 nog prijsstijgingen te rapporteren. Afgezien van 2012 was ook daar ieder jaar wel een of meerdere keren een tijdelijke stijging. De NVM rapporteerde in het eerste kwartaal van 2013 een daling van 207,6 duizend naar 206 duizend. In het tweede kwartaal daalde dit verder naar 205 duizend, waar de teller ook het derde kwartaal bleef hangen. De NVM rapporteerde in 2013 dus geen prijsstijging.

‘Daarnaast is het vertrouwen in de woningmarkt het afgelopen kwartaal verder toegenomen’

Hier heb ik inmiddels redelijk wat over geschreven. In het kort komt mijn (onderbouwde) mening erop neer dat vertrouwensindexen opleven ná een stijging van de prijzen of het aantal transacties. Ze hebben geen voorspellende waarde en de onderliggende data laat zien dat de voorkeur voor koop nog steeds daalt net als de verhuisgeneigdheid.

‘In het vierde kwartaal van 2013 zal het aantal verkochte woningen toenemen’

Verderop in de stukken komt de Rabobank met de cijfers en onderbouwing. Volgens hen komt het aantal verkochte woningen dit jaar uit op 115.000, slechts een fractie onder de 117.000 van vorig jaar. Zij komen op dit getal door de NVM-verkopen uit het derde kwartaal te rekenen als gepasseerde woningen bij het Kadaster in het vierde kwartaal. In de eerste drie kwartalen werden er door het Kadaster 74.126 woningen geregistreerd. De Rabo berekent dus dat er in het laatste kwartaal bijna 41 duizend bij komen.

De Rabo maakt daarbij twee heel grote, heel knullige fouten. Ten eerste corrigeert de bank het totaal aantal verkochte woningen volgens NVM nógmaals voor het NVM-marktaandeel. NVM rapporteert in het derde kwartaal 22.729 verkochte woningen. Gebaseerd op haar marktaandeel zegt NVM dat er in de hele markt zo’n 30.700 huizen zijn verkocht. De Rabobank corrigeert vervolgens deze 30.700 woningen nogmaals voor het marktaandeel van 74% van de NVM om op zo’n 41 duizend woningen uit te komen. Deze 41.000 plus de reeds gepasseerde 74 duizend in de eerste drie kwartalen maakt voor de Rabo dus 115.000. Als de Rabobank niet deze dubbele correctie voor marktaandeel had toegepast, was ze uitgekomen op 74.126 + 30.700 = 104.826 woningen. Een misrekening van zo’n 10% en een desastreuze score voor 2013.

Rabo maakt daarbij twee heel grote, heel knullige fouten

Ten tweede loopt de NVM helemaal niet meer een kwartaal voor. Ik liet al eerder zien dat de NVM sinds het vierde kwartaal van 2010 helemaal geen voorsprong meer heeft op het Kadaster. Beide partijen laten in dezelfde cadans oplevingen en terugvallen in transactieaantallen zien. Wanneer je de NVM een kwartaal vooruit schuift in de grafiek zoals Rabobank doet, zie je dat beide partijen in tegenfase zouden belanden. Gister kreeg ik onder embargo de kadastercijfers over oktober die maandag worden gepubliceerd. Het kadaster gaf aan dat ze heel zenuwachtig worden als ik in de tussentijd voorspellingen doe. Ik probeer me dan ook te beperken tot de analyse die ik bij de cijfers van september deed: ‘Ik verwacht dan ook niet dat het totaal in 2013 verkochte woningen hoger zal uitkomen dan deze 109.830, eerder lager. In 2012 werden er nog 117.261 verkochte woningen geregistreerd door het kadaster.’ De hierboven genoemde 104.826 lijkt me te laag geschat trouwens, maar in december zullen er dit jaar een stuk minder woningen door het kadaster worden geregistreerd dan vorig jaar.

‘De prijzen zullen pas daarna, in de loop van 2014, aantrekken’

Tsja, die hebben we vaker gehoord. Bovendien berust deze analyse dus op een zeer forse misrekening in het aantal transacties in 2013. De analyse van de Rabo blijft steevast “eerst vertrouwen omhoog, dan transacties, dan de prijs.” Persoonlijk denk ik: “Eerst vertrouwen omlaag, dan de vraagprijs, dan de transacties omhoog, dan een nieuw evenwicht op een flink lager prijsniveau”.

Het persbericht van de Rabo vind je hier, het kwartaalbericht met storend veel verwijzingen naar wetenschappers om een en ander een wetenschappelijke look and feel te geven vind je hier.

www.ftm.nl/column/woningmarktvoorspel...
[verwijderd]
0
quote:

Da Freeze schreef op 20 november 2013 11:15:


2008: December
2009: Januari, juli, oktober
2010: Januari, februari, april, juli
2011: Maart, juli
2012: Januari, juni, november
2013: Februari, maart, juli, augustus


Onthouden: je woning verkoopt het best in juli (5x), op de tweede plaats januari (3x) en dan februari (2x) en maart (2x).
40.342 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 ... 2014 2015 2016 2017 2018 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
887,44  +8,73  +0,99%  03 mei
 Germany40^ 18.017,10 +0,67%
 BEL 20 3.913,37 +0,52%
 Europe50^ 4.930,44 +0,18%
 US30^ 38.691,83 0,00%
 Nasd100^ 17.893,96 0,00%
 US500^ 5.127,53 0,00%
 Japan225^ 38.326,05 0,00%
 Gold spot 2.301,75 0,00%
 EUR/USD 1,0762 +0,34%
 WTI 78,11 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders

Stijgers

VIVORYON THER... +7,18%
Flow Traders +4,87%
BESI +4,11%
Brunel +3,91%
UMG +3,62%

Dalers

HEIJMANS KON -5,17%
Aperam -4,56%
AMG Critical ... -3,16%
Kendrion -2,75%
CM.COM -2,24%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront