Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Corné van Zeijl - Ontschulden

14 Posts
[verwijderd]
0
Ontschulden

Corné van Zeijl - 19 jan; 9:45 uur

"McKinsey onderzocht periodes van overmatige schulden en vond vier mogelijkheden om eruit te komen..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
[verwijderd]
0
Ja zaai maar dat is een gepasseerd station.
de kop luidt immers "ontschulden".

Eigenlijk blijven er voor de "beschaafde" wereld
maar 2 opties over, dat ruimt lekker op:

1: Inlatiecreatie

2: Broekriem maar in de jaren 30 van de vorige eeuw heeft men dat geprobeerd, dat ging goed mis en daarom wordt er nu zoveel geld, wat uit de lucht komt vallen in de economie gepompt, dus broekriem valt ook af,

blijft er nog maar 1 over.

Makkelijk he economie?!

groeten aan LNSO te G

[verwijderd]
0
Ok, mischien moet ik zeggen

5. Geen nieuwe schulden extra maken, nadat je al n kleine schuld hebt
jrxs4all
0
Oei, die Zwitsers toch ! Wie had dat gedacht.

En de Amerikanen waren toch de grote schuldenmakers ? Ik vind ze boven in de lijst helemaal niet terug ...

JR
fromtheonkel
1
duidelijk en simpel rapport, bedankt voor de tip.

Volgens mij is het wel nieuw dat wereldwijd iedereen tot de oren vol met schulden zit. Aangezien niet iederen kan devalueren wordt het de broekriem aanhalen. Failliet gaan en hyperinflatie lijken me nog erger en eruit groeien lijkt me een utopie. Ik vervacht een lange periode van zeer lage groei (minder dan de bevolkingstoename).
z0n0p
0
Een heel verhelderend plaatje is de aangehaakte over de schuld verdeling over landen en overheid, huishoudens, banken en bedrijven.
Bijlage:
Van der Stadt
0
Dubai is ook voorlopig niet uit zijn schuldenprobleem, vanochtend is de rente verder opgelopen en ligt nu boven het rentetarief van Griekenland.

www.crsiscoach.nl
Van der Stadt
0
Dubai is ook voorlopig niet uit zijn schuldenprobleem, vanochtend is de rente verder opgelopen en ligt nu boven het rentetarief van Griekenland.

www.crisiscoach.nl
zeurpietje
0
hoelang blijven we toch nog waarde hechten aan dergelijke raporten, hebben deze rapporten ons ooit verder geholpen.
voor iedere bewering is ergens wel een rapport te vinden of een grafiek.(dit is een specialiteit van de Heer van Zeijl)
veel succes hiermee.
[verwijderd]
0
veel vd schuldput is dichtgegooid met geld van de massa(belastinggeld)...waarvoor het nu opnieuw mag bloeden agv hogere belastingdruk.

Veel schuld is weggesaneerd doordat er enorme aandelen uitgiftes zijn geweest...dat betekent dat als er winst wordt gemaakt, dit over heel veel meer aandelen verdeeld kan worden.

Of de winsten nu zo explosief zullen stijgen na alle offers die gebracht zijn door de massa (dmv belastinggeld en bijgetoetst/gedrukt geld van Centrale Banken) is de vraag. Boekhoudkundig is alles mogelijk natuurlijk...je kan winst laten zien dat er niet is...denk maar aan Madoff, Enron etc.

Het systeem failliet laten gaan lijkt het meest voor de hand liggende; het geduld van het gros van de mensen is zeer kort. Ook het weginflateren van de schulden is een goede optie...een land heeft er meer last van als de rest vd wereld duurder wordt, maar een grote economie als de USA met in haar kielzog Europa en Azie trekt alles mee!

Het hebben van bezit (van afbetaald vastgoed tot grondstoffen) maakt straks het onderscheid.

ivet
bert pit
0
Corné, je stelt het volgende:
"Tot op heden zijn er pas drie landen waarin de schulden zijn afgebouwd: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en in Zuid Korea."

Maar dat staat niet in het rapport. Daar staat dat deze landen relatief een fractie lagere schuld hebben t.o.v. het BNP dan in eerder. Ofwel ze zijn begonnen met saneren maar hebben nog torenhoge schulden.

Je moet de zaak wel zuiver houden.

[verwijderd]
0
Afgaande op jouw beschrijving heeft McKinsey dit gewoon overgeschreven van Reinhart en Rogoff, die al decennia lang soevereine schuldenkwesties onderzoeken en daar vorig jaar een zeer uitgebreide studie over gepubliceerd hebben. De titel is treffend: "This time is different" (dat was nl. wat alle bonus-bankdieten en 'regulators' als Bubblenanke en Fout Wellink hoopten ....).

Vermoedelijk is de studie daarom gratis te downloaden.

Corne: ".... dalende valuta. Veel Zuid-Europese landen waren gewend om op deze manier uit de problemen te komen. Met de komst van de euro kan dat niet meer."

Oh nee? En waarom heeft de ECB dan vorige maand een studie gepubliceerd over de juridische implicaties wanneer een land de eurozone verlaat? De studie behandelt zowel een eenzijdig uitgeroepen uittreden als een uittreden in overleg met de achterblijvende euro-landen.

Lees het zelf (48 pag.)
www.ecb.int/pub/pdf/scplps/ecblwp10.pdf

De vraag die nog openstaat is wanneer de PIGS de euro gaan verlaten (staat wellicht in een volgende ECB studie).
[verwijderd]
0
Corne: ".... dalende valuta. Veel Zuid-Europese landen waren gewend om op deze manier uit de problemen te komen. Met de komst van de euro kan dat niet meer."

Naast de genoemde 4 mogelijkheden is er nog een 5e mogelijkheid! Zie bijvoorbeeld wat er in Litouwen is gebeurd en wat nu in Griekenland staat te gebeuren.

5. “Internal devaluation” (consumenten broekriem aanhalen en bedrijven in de watten leggen).

If it sounds like an oxymoron that's because, strictly speaking, it is. (Perhaps that is why I like it so.) 'Devaluation' refers to a process whereby a certain thing reduces in value relative to another thing - by definition this other thing is external to the first. It typically refers to a country's currency reducing in value relative to others.

Anyway, the essential thrust of the concept is that a country in a fixed exchange rate regime can still manage its relative competitiveness by reducing its labour costs through fiscal measures. For example, a country could finance a decrease in payroll taxes through increased income taxes. Such a shift reduces real labour costs and therefore increases the competitiveness of exports - while also being budget neutral and reducing consumer demand in that country. In theory, it therefore achieves a similar outcome as a currency devaluation. (And to be fair, as the objective is to reduce the labour costs relative to that country's trading partners, there is some internal logic to calling it an internal devaluation.)

14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,63  +12,36  +1,42%  26 apr
 Germany40^ 18.177,90 +1,45%
 BEL 20 3.874,87 +0,44%
 Europe50^ 5.011,70 +0,10%
 US30^ 38.211,61 0,00%
 Nasd100^ 17.698,09 0,00%
 US500^ 5.095,29 0,00%
 Japan225^ 38.345,55 0,00%
 Gold spot 2.337,95 0,00%
 EUR/USD 1,0693 0,00%
 WTI 83,64 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +9,33%
NX FILTRATION +8,77%
ASMI +7,26%
Alfen N.V. +5,89%
PostNL +3,82%

Dalers

SIGNIFY NV -11,28%
Wereldhave -7,62%
AMG Critical ... -5,77%
IMCD -4,90%
ABN AMRO BANK... -4,19%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront