Getronics « Terug naar discussie overzicht

Doet Getronics wel wat het moet doen?

19 Posts
Ruud100
8
Naar aanleiding van een discussie in een ander draadje..

In reactie op de koersdaling in de afgelopen weken schreef Rivier

quote:

Rivier schreef:

In de afgelopen maand is er fundamenteel niets nieuws bekend geworden.

De richting van de koers is niet alleen gebaseerd op fundamenteel nieuws. Dat was er niet en kon de koers dus zeker niet steunen.

Er was wel "groot" markttechnisch nieuws: De enige automatiseerder die stug volhield in het VK overeind te blijven, LogicaCMG, moest bekendmaken dat ze dit verkeerd ingeschat hadden en een akelig verlies op de activiteiten in het VK bekendmaken.

Het VK is een van de hoofdmarkten van Getronics. De performance van Getronics in deze markt in de afgelopen 2 jaar is uitermate zwak en het management heeft duidelijk aangegeven dat ze te eigenwijs zijn om deze markt, waar Getronics geen stuiver verdiend, op te geven.

Resultaat: Er is weer een (grote) kans op een Bleeder van formaat binnen Getronics. En dat kan nooit goed zijn voor de koers.

Het is de hoop van het Getronics management er ooit geld te gaan verdienen tegen een complete IT industrie die zichzelf door zware concurentie door het ijs laat zakken... Wat mij betreft mag die hele zooi er morgen uit voor 1 €.

Het management zou zijn tijd niet moeten besteden aan het nastreven van groei in een markt waar inmiddels geen enkele automatiseerder nog iets verdiend. Dit is een risicovol en pijnlijk nutteloos tijdverdrijf.

Gebruik die energie maar om je positie in Nederland uit te bouwen. Daar wordt op elke euro een behoorlijke marge verdiend tegen een betrekkelijk laag risico. Elke euro omzet in het VK levert nauwelijks iets op en gezien de marktomstandigheden zijn de risico's enorm. Waar ben je dan in vredesnaam mee bezig?

Maar ja, de bonus zal niet bepaald worden aan de hand van het nemen van verstandige beslissingen maar afhangen van kille cijfertjes. En als je wel een bonus krijgt voor uitbouwen van je positie in een extreem risicovolle markt met minimale marges dan ben je gek als dat niet doet.

Het probleem van Getronics: Tegenwoordig geldt binnen elk bedrijf dat je vooral DAT moet doen waar je GOED in bent en waar je GELD mee verdiend. Bij Getronics wordt veel te veel energie en geld gestopt in het vasthouden van markten die nauwelijks bijdragen aan het resultaat. Men is duidelijk nog niet toe aan het focussen op die markten waar men een sterke positie innneemt.

Nadelen:
1 Er wordt onvoldoende energie gestopt in markten die wel een fatsoenlijke marge hebben
2 Er wordt veel te veel tijd en geld besteed aan het overeind houden van wankele posities in markten met een laag rendement
3 Hierdoor ligt een groot deel van het kaptiaal vast in markten waar het nauwelijks rendement oplevert
4 De wankele posities in laag renderende markten houden onnodige en grote risico's in stand op tegenvallers.

Wat heeft Getronics nodig:
Het zou niet verkeerd zijn als een aandeelhouder met 1% van de stukken eens een brief schreef waarin nadrukkelijk een verzoek wordt gedaan om de strategie om te buigen, de risicovolle markten te verlaten en te gaan doen waar het goed in is in markten waar men een sterke positie heeft.

Dit betekent eigenlijk afscheid nemen van zowel VS en Rest of World (te weinig omzet, te weinig marktaandeel). In Europa zo snel mogelijk de terugtocht uit VK en de overige gebieden langs de marge en marktaandeel meetlat.

Eigenlijk is wat moet gebeuren heel simpel en iedereen weet het. Dat maakt de vraag actueel waarom het management van Getronics hardnekkig blijft weigeren deze weg in te slaan. Het begint erop te lijken dat dit de enige reden is dat Klaas Wagenaar blijft zitten, namelijk om te voorkomen dat de Global Player strategie bij het grof vuil gaat, de grootste problemen hardhandig aangepakt worden en alle energie in de juiste activiteiten gestopt kan worden.

Gr
Ruud
[verwijderd]
0
quote:

Ruud100 schreef:

Er was wel "groot" markttechnisch nieuws: De enige automatiseerder die stug volhield in het VK overeind te blijven, LogicaCMG, moest bekendmaken dat ze dit verkeerd ingeschat hadden en een akelig verlies op de activiteiten in het VK bekendmaken.

Het VK is een van de hoofdmarkten van Getronics. De performance van Getronics in deze markt in de afgelopen 2 jaar is uitermate zwak en het management heeft duidelijk aangegeven dat ze te eigenwijs zijn om deze markt, waar Getronics geen stuiver verdiend, op te geven.

Resultaat: Er is weer een (grote) kans op een Bleeder van formaat binnen Getronics. En dat kan nooit goed zijn voor de koers.
....
De dienstverleners uit India zelf groeien als kool. En de Westerse dienstverleners hebben daar last van. Die groeien helemaal niet hard. Neem LogicaCMG, waar onlangs de topman moest vertrekken nadat het bedrijf een omzetwaarschuwing naar buiten bracht: vooral in GBR vielen de inkomsten tegen. Het is geen toeval dat juist daar de Indiase dienstverleners veel klanten hebben. Ook Atos en GTN hebben het moeilijk in het VK. Deze drie kleinere Europese dienstverleners hebben zelf nog nauwelijks werknemers in India, al werken ze daar wel aan. Of ze nog op tijd zijn, moet blijken. In het geruchtencircuit duiken deze bedrijven regelmatig op als overnamekandidaat.
....
nrc
[verwijderd]
0
quote:

quickk schreef:

Is dit afkomstig van Rivier?
Tot het schrijven van zo'n stuk is ons Riviertje niet in staat, alleen maar een hoop blabla gebrul zonder onderbouwing.

Joop
Ruud100
0
quote:

Buzzmaster schreef:

Tot het schrijven van zo'n stuk is ons Riviertje niet in staat, alleen maar een hoop blabla gebrul zonder onderbouwing.

Joop
Een dergelijke opmerking is niet nodig. Ik heb respect voor de postings van Rivier waarin hij inhoudelijk op Getronics ingaat en mag ook graag met hem (en anderen) hierover in discussie gaan. Het is alleen jammer dat hij zich de laatste tijd soms te veel door emoties laat leiden en met modder gaat gooien.

Een forum is vooral nuttig als er verschillende meningen aan bod komen. De mening van Rivier draagt bij aan een levendig en informatief forum en wordt daarom door mij gewaardeerd en gerespecteerd.

Gr
Ruud
[verwijderd]
0
Ruud het siert je deze reactie, waar ik volledig achter sta. Alleen bij Buzzhamster heb ik het gevoel water naar de zee te dragen met dit soort zinvolle bijdragen. Hij doet er niets mee.
[verwijderd]
0
Inderdaad John, als je het hele artikel in de NRC van gisteren leest, kan je niet anders concluderen dat de martktsituatie GTN er toe dwingt om met Aziatische( en dan denk ik met name Indische dienstverleners ) samen te werken danwel te fuseren.
Denkend aan Corus die ook door een Indische dienstverlener overgenomen werd, zou ook GTN overgenomen kunnen worden. Deze laatste mogelijkheid is voor mij in mei een reden geweest om in te stappen en afgelopen vrijdag nog mijn belegging in GTN met een derde uit te breiden. Gemiddelde instapprijs nu op koersnivo 5,80 en in de komende weken ga ik dit gemiddeld aankoopnivo nog verder terugbrengen door bij te kopen, als de koers blijft"liggen" of nog verder gaat dalen.
Calls december lijken mij voldoende tijd te bieden.
Wellicht zouden aandelen nog beter zijn, omdat je dan geen tijdswaarde te verliezen hebt, maar ik prefereer een hefboomwerking en neem derhalve het risico van waardeloos expireren.
groeten Ton
[verwijderd]
0
Neem in je besluitvorming mee dat partijen als TCS GTN ook kunnen laten zinken en dan een failliete boedel voor een prikkie overnemen. Ze hebben geen haast.
Ik zou me ook kunnen voorstellen dat er een consortium van bieders (op GTN dus) komt, waarbij de een zich focust op GPR (HP/IBM/EDS/BT) en anderen (TCS c.s.) op (delen van) de rest.

Tweede jaarhelft.
[verwijderd]
0
Ik zie niet hoe TCS GTN zouden kunnen laten zinken, nu er toch behoorlijk veel partijen belangen in GTN hebben.
Maar ik denk wel dat inderdaad de tweede jaarhelft de nodige beroering zal geven. Daarvan was het bericht in de Times over interesse van durfkapitalist in LogicCMG al een voorbode van.
[verwijderd]
0
Wellicht een beetje verkeerd uitgedrukt. Wat ik bedoelde met "laten zinken" is dat het buiten GPR niet zo goed gaat met GTN (hetgeen zich in de koers vertaalt).
Maar laten we blijven bij het VK. Bij het voorbeeld van TCS blijvend (maar daar kun je ook anderen voor invullen), weet men dat men de concurrentie met GTN UK makkelijk aankan. Dus waarom nu bieden als dat deel straks nog goedkoper te krijgen is?
GTN failliet? Nee, dat heb ik ook al eerder gezegd. Maar opsplitsen? Ja, zeker. Al dan niet gedwongen middels overname of middels in gang gezette reorganisaties jezelf "toonbaar"/"splitsbaar" te maken.
[verwijderd]
0
Ruud, ik vind, dat je te snel conclusie's trekt;
Als de koers van GTN de afgelopen tijd niet was gedaald, had je dan ook zo vlot deze overigens duidelijke mening gevormd.
Wat ik zeggen wil is, dat je suggereert dat de RVB zit te pitten en de verkeerde keuzes maakt.
Ik zou toch even wachten op de 1e halfjaarresultaten, voordat je voorbarige conclusie's trekt! Zouden Wagenaar en c.s. er dan helemaal geen kijk op hebben..of is men wellicht bezig met iets?
Uitspraken als verkopen activiteiten voor 1 euro, bleeders en suggestieve opmerkingen over bonussen,
geven een gefrusteerd smaakje aan jouw stukje.
Als eind augustus blijkt, dat er wederom teleurstellend nieuws is, zonder toekomstperspectief, pas dan wordt het tijd voor een andere manager en zullen er echt knopen moeten worden doorgehakt.
Overigens is het volgens mij helemaal niet zo simpel om in de VK de stekker eruit te halen;daar denk jij te gemakkelijk over.
Ook wil jij dat GTN vertrekt uit de VS, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Dat GTN meer samenwerkingsverbanden moet gaan proberen te sluiten met sterke partners ben ik wel met je eens. Ik verwacht de komende maanden meer duidelijkheid op dit gebied en ga er voorlopig dan ook vanuit, dat Wagenaar en Henderson de onderneming in rustiger vaarwater kunnen loodsen.
Gun ze nog even de tijd, die paar maanden kunnen er ook nog wel bij, denk ik!! groeten van Garibaldi
[verwijderd]
0
quote:

garibaldi666 schreef:

Ruud, ik vind, dat je te snel conclusie's trekt;
Als de koers van GTN de afgelopen tijd niet was gedaald, had je dan ook zo vlot deze overigens duidelijke mening gevormd.
Wat ik zeggen wil is, dat je suggereert dat de RVB zit te pitten en de verkeerde keuzes maakt.
Ik zou toch even wachten op de 1e halfjaarresultaten, voordat je voorbarige conclusie's trekt! Zouden Wagenaar en c.s. er dan helemaal geen kijk op hebben..of is men wellicht bezig met iets?
Uitspraken als verkopen activiteiten voor 1 euro, bleeders en suggestieve opmerkingen over bonussen,
geven een gefrusteerd smaakje aan jouw stukje.
Als eind augustus blijkt, dat er wederom teleurstellend nieuws is, zonder toekomstperspectief, pas dan wordt het tijd voor een andere manager en zullen er echt knopen moeten worden doorgehakt.
Overigens is het volgens mij helemaal niet zo simpel om in de VK de stekker eruit te halen;daar denk jij te gemakkelijk over.
Ook wil jij dat GTN vertrekt uit de VS, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Dat GTN meer samenwerkingsverbanden moet gaan proberen te sluiten met sterke partners ben ik wel met je eens. Ik verwacht de komende maanden meer duidelijkheid op dit gebied en ga er voorlopig dan ook vanuit, dat Wagenaar en Henderson de onderneming in rustiger vaarwater kunnen loodsen.
Gun ze nog even de tijd, die paar maanden kunnen er ook nog wel bij, denk ik!! groeten van Garibaldi
Gun ze nog even de tijd, die paar maanden kunnen er ook nog wel bij, denk ik!! Ik sluit me hierbij aan.
Getronics zal ook geen slechte cijfers hoeven te publiceren, omdat je kunt weten dat de trend volledig is hersteld in positieve zin sinds het 4e kwartaal 2006.
Een trend die zich in het 1e kw. voortzette en met het doorgaas goede 2e kwartaal en dus het 1e halfjaar 2007 goede cijfers zal garanderen. Ook ik denk, dat het vertrouwen een genadeslag zou krijgen, als er tegenvallers zullen zijn. Dat kan GPR echt niet meer maken en ze zullen dat koste wat het kost willen vermijden.
Ruud100
1
quote:

garibaldi666 schreef:

Ruud, ik vind, dat je te snel conclusie's trekt;
Als de koers van GTN de afgelopen tijd niet was gedaald, had je dan ook zo vlot deze overigens duidelijke mening gevormd.
Bijna een jaar geleden starte binnen Getronics Breakout. Als zelf gekozen meetlat werd een marge van 5% neergezet. Onderdelen en regio's waar deze 5% niet haalbaar was, zouden worden afgestoten. Voor dit jaar is al aangegeven dat 4 a 4.5 % het maximaal haalbare is. Dat betekent dat er onderdelen zijn die ver achterblijven want de marge in Nederland is ruim 9% bij 45 % vd omzet en in de VS ruim 5% bij 14% vd omzet. Dat betekent niets anders dan dat de overige 40% van die omzet DIEP beneden die 5% moet zitten.

En dan komt blijkbaar de ware aard van Klaas weer boven, de redder in de nood. In plaats van de hopeloze onderdelen af te stoten modderen we voort.

Rest of Europe (30 % vd omzet)
De EBITAE in 2006 was 1,2% tov 1.8% in 2005. Inmiddels is er op het VK een impairment van 25 miljoen gedaan. Dat is niet vanwege een stijging van de marge, dat impliceert een verdere daling. NOG verder weg van de geeiste 5% dus... Dan kom je akelig dicht bij een marge van 0%

Rest of world (12% omzet)
4 vd 12% is produktgerelateerd en mag zo ie zo weg. De service omzet is 220 miljoen tegen een marge van 2% en daar moet 'Japan' nog vanaf. Zeg maar ca 150 mln over?
Hier heb je gelijk dat er verbetering mogelijk is van de marge, maar de "service omzet" is maar 5% van het geheel. Misschien leuke bestemmingen voor zakenreisjes maar er is wel relatief heeel veel tijd nodig voor heel weinig resultaat. Hard werken en de EBITDA met 3% tot 5% verhogen levert ca € 5 miljoen op. 1% EBITDA erbij in Nederland levert € 12mln op..

VS (14% vd omzet, 366mln)
De activiteiten in de VS hebben een goede marge (2006: 6%) maar de totale omzet bedraagt maar ca 30% van het Nederlandse deel. De VS is een klein stukje groter dan NL dus het marktaandeel in de VS is fractioneel. Naamsbekendheid? Dacht het niet. Dus veel energie nodig om opdrachten te werven. Groeikansen? Vergeet het maar. India doet het goed in het VK omdat "er geen taalprobleem is". Dat geldt ook voor de VS. Dus svp zsm wegwezen. Nu is de toko nog geld waard, verkopen aan sterke partner.

Voor de rest:
Als lukt in Italie, Japan, Frankrijk en Midden Europa de stekker eruit te trekken dan weet je in elk geval hoe het moet.

De nieuwe succestrend is dat je opbouwt vanuit je thuismarkt die netjes op elkaar aansluit. Het huidige Getronics is in kleine stukjes versnippert over de hele wereld dat verhinderd synergie en kost geld en daar moet wat aan gedaan worden. Zeker als de marge aan de andere kant van de wereld minimaal is.

Bij de eerste kwartaal cijfers is al een voorzet gegeven dat de marge uitdagend zal worden. Als er nu in augustus uitstekende cijfers naar buiten komen dan moet Klaas echt weg, want dan is hij echt een clown.

Gr
Ruud
Ruud100
2
quote:

garibaldi666 schreef:

Uitspraken als verkopen activiteiten voor 1 euro, bleeders en suggestieve opmerkingen over bonussen,
geven een gefrusteerd smaakje aan jouw stukje.
Als eind augustus blijkt, dat er wederom teleurstellend nieuws is, zonder toekomstperspectief, pas dan wordt het tijd voor een andere manager en zullen er echt knopen moeten worden doorgehakt.
Overigens is het volgens mij helemaal niet zo simpel om in de VK de stekker eruit te halen;daar denk jij te gemakkelijk over.
Ook wil jij dat GTN vertrekt uit de VS, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

groeten van Garibaldi
De enige reden die er zou kunnen zijn om in het VK te blijven is wat mij de betreft dat er op korte termijn, dus voor augustus, enkele grote contracten in het VK afgesloten worden. Waarbij wel vereist is dat deze tegen een gezonde marge worden afgesloten. Gezien de concurentie aldaar en het nu al bestaande gebrek aan personeel lijkt vooral de kans op die gezonde marge mij niet groot.

Wat de VS en India betreft (ook nav mijn posting hierboven)

Met het risico een paar 1000 mis te zitten:
Het aantal medewerkers van IBM in India overtreft bij mijn weten nu al het complete personeelsbestand van Getronics. En IBM is niet de enige met 1000-en medewerkers aldaar. En daar wil je in de VS tegen op blijven boksen en ook nog geld verdienen? Zonde van de tijd, de energie en de gemaake kosten.

Gr
Ruud
[verwijderd]
1
even voor mijn beeldvorming; GTN UK is toch de oude Pink club daar? Of hebben ze dat verder uitgebreid na de overname? Dat was in de tijd van Pink ook al een probleemkindje herriner ik me.
Ruud100
0
Even wat quotes uit de Bartjes in het FD van vandaag. Het gaat over Corporate Express maar de parallel met mijn stukje is groot.

Quotes:
"Wie hedge fund roept, roept activistische aandeelhouder: stemming maken tegen het management, roepen dat de strategie niet deugt en... aandringen op het afstoten van minder rendabele of onderling niet samenhangende activiteiten."

"De Amerikaanse divisie, goed voor ruim de helft van de omzet, kan de marktgroei niet bijbenen. De zelf aangezwengelde reorganisatie leidde wel tot het vertrek van de Amerikaanse topman, maar nog niet tot hogere omzetten."

"Net als bij Ahold zouden activistische aandeelhouders kunnen aansturen op afsplitsing van Amerikaanse activiteiten. Ook veel beter draaiende onderdelen als de Australische divisie, Asap Software of Printing Systems zouden meerwaarde kunnen opleveren voor een strategische koper, al dan niet na tussenkomst van private equity."

Komt neer op afstoten van onderdelen die onvoldoende marge opleveren of aan de andere kant van de wereld liggen. Simpel gedefinieerd: afslanken tot alleen de goed draaiende en rond Nederland gegroepeerde onderdelen overblijven.

Een eenvoudig recept waarvan het te hopen is dat het niet al te lang duurt voor de top van Getronics tot de conclusie komt dat dit niet alleen voor Corporate Express het beste is maar ook voor de eigen toko.

Gr
Ruud
19 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
900,06  +8,93  +1,00%  07 mei
 Germany40^ 18.444,40 +0,08%
 BEL 20 3.996,52 +1,72%
 Europe50^ 5.011,28 -0,10%
 US30^ 38.854,63 0,00%
 Nasd100^ 18.096,28 0,00%
 US500^ 5.188,03 0,00%
 Japan225^ 38.711,22 0,00%
 Gold spot 2.316,92 +0,12%
 EUR/USD 1,0739 -0,16%
 WTI 78,46 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +9,74%
Van Lanschot ... +8,04%
HEIJMANS KON +5,14%
Kendrion +4,08%
SIGNIFY NV +3,63%

Dalers

JUST EAT TAKE... -3,05%
INPOST -1,58%
ArcelorMittal -1,56%
NX FILTRATION -1,42%
EBUSCO HOLDING -1,41%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront