Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Orsted A/S

534 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 22 23 24 25 26 27 | Laatste
Pietje Bell
0
Fijn om weer een wat positieve berichten te lezen. Heb inmiddels verlies van 40%….
Joni-2
0
quote:

Pietje Bell schreef op 29 september 2023 09:41:

Fijn om weer een wat positieve berichten te lezen. Heb inmiddels verlies van 40%….
Volgens CNBC heeft de XLU (utility) in de geschiedenis, nog nooit zo'n pandoering gehad. (en er was vroeger ook een hoge rente)

Hier inmiddels
Orsted -28%
Nextera Energy -7%

Gelukkig is er nog
Elia +353% heeft ook een grote afstraffing, maar bezit ik reeds 11 jaar
Verbund AG +60%

Nutsbedrijven maken hier zowat 19% van de portefeuille uit
Joni-2
0
This delivery was the most recent test in a joint project between
@Orsted
and DSV in which they are testing long-distance drone transport of spare parts and tools.

twitter.com/WevolverApp/status/171289...

twitter.com/WevolverApp/status/169628...
'belegger''
0
Q3 cijfers, afschrijvingen hoger dan verwacht, offshore projecten (in Amerika) afgeblazen en mogelijk een emissie...?

Ondertussen wil Siemens Energy een deel van hun Indiase activiteiten teruggeven aan Siemens AG, om hun eigen balans te stutten voor obligatiehouders. Zonder staatsgarantie gaan ze mogelijk orders afzeggen.
voda
0
Drama Deens Ørsted op beurs, schrapt voor miljarden aan offshore windparken
THEO BESTEMAN

Aangepast: 1 uur geleden 2 uur geleden in FINANCIEEL

AMSTERDAM - Ørsted, de Deense uitbater van windparken, keldert woensdag 20% op de beurs nadat de afschrijving voor zijn Amerikaanse offshore parken tot €4 miljard blijkt te zijn opgelopen.

Het concern, dat in Europa op zee betrokken is bij talloze groene-energieprojecten, zegt de Amerikaanse activiteiten financieel te moeten afwaarderen in zijn boeken. Het krijgt de ambitieuze projecten voor de kust niet rond vanwege snel gestegen kosten, wederom vertragingen bij leveranciers en de recent snel gestegen rente.

Voor meer, zie link:

www.telegraaf.nl/financieel/135185488...
ffff
1
quote:

'belegger'' schreef op 1 november 2023 16:50:

Q3 cijfers, afschrijvingen hoger dan verwacht, offshore projecten (in Amerika) afgeblazen en mogelijk een emissie...?

Ondertussen wil Siemens Energy een deel van hun Indiase activiteiten teruggeven aan Siemens AG, om hun eigen balans te stutten voor obligatiehouders. Zonder staatsgarantie gaan ze mogelijk orders afzeggen.
En dan ook te bedenken, Bob, dat een flinke portie van de Siemens Energy- aandelen in het Siemens-pensioenfonds zitten. Twee jaar geleden uitvoerige uitleg waarom ze zelf ook een flink deel van de afgesplitste Siemens Energy aandelen in portefeuille namen . Ik vond dat toen een pluspunt, maar dat werd het in de praktijk dus helemaal niet. Uiteraard heeft dat op een gegeven moment ook zijn weerslag op de pensioenuitkeringen voor de Siemens medewerkers Ik volg deze sector best nauwgezet, maar voorlopig wordt er alleen maar zware verliezen geleden. Ondanks alle mooie ronkende verklaringen van politici.
Peter
'belegger''
0
Dan weet ik niet hoe zwaar ze erin zitten, maar je wilt voorkomen dat én je baan én je pensioen op de tocht staat.
'belegger''
1
Vrij uitgebreid artikel over Ørsted.

Samenvatting:
- Ocean Wind 1 & 2 prpjecten opgeschort.
- Revolution Wind project gaat wel door.
- Afboeking Amerikaanse projecten blijkt DKK 28,4 miljard (schatting in augustus was DKK 16 miljard).
- Van deze DKK 28,4 miljard is DKK 19,9 miljard voor Ocean Wind 1.
- Bovenop deze DKK 28,4 miljard waardevermindering komt nog zo'n DKK 8-11 miljard voor contractannulering OW 1.
- Het bedrijf is er nog niet concreet over, maar de markt vreest een emissie.

Wat ik in het artikel niet snap is dat de hele tijd wordt gesproken over opschorten/schrappen van Ocean Wind 1 & 2, maar één keer noemen ze de voltooiing van Ocean Wind 1.

www.morningstar.nl/nl/news/242170/%c3...
ffff
0
Bob,
De Tijd is er vandaag ook druk doende mee. Alweer, vandaag, een prima artikel van Ellen Vermorgen en collega.. Leuk is dat ook zij de baas van het Energie Agentschap, die zo'n uitvoerig interview dit weekend gegeven heeft, aanhaalt. Het is haar ook opgevallen dat die verklaringen wel " goed" klinken, maar dat de echte realiteit, alleen maar zware koersdreunen laat zien. Ik had het daar ook al dit weekend over.

Peter
het zwaard
0
De grote aanleiding van het toenemende pessimisme rond ‘groene’ aandelen in Europa is de aankondiging van de Deense beheerder van windenergieparken Orsted dat de geplande investeringen in de VS eigenlijk onrendabel zijn. Door de stijgende kosteninflatie (materiaal, windturbines, licenties) en de stijgende rentes volstaan de subsidies niet meer. Bij ongesubsidieerde aanbestedingen voor windenergie dagen amper nog kandidaten op. Tegelijk wil de industrie momenteel eerder de marges handhaven dan te werken aan decarbonisatie. Nu de gasprijs flink is gedaald tegenover vorig jaar is de urgentie minder groot om snel energiebesparende en groene investeringen te doen.
ESG-aandelen, waarvan de E staat voor Environmental’, waren populair de afgelopen jaren. Er werden ook een pak trackers gecreëerd die zich een groen imago aanmeten. Grote geldstromen naar die sector dus, maar het probleem was dat men dit moest verdelen over een aantal kleine verlieslatende bedrijven. Die aandelen werden de stratosfeer ingeschoten. Hoewel ze onverminderd actief zijn in snelgroeiende en beloftevolle segmenten, blijft de rendabiliteit doorgaans achterwege. Als het (positieve) sentiment dan keert, worden ze als een van de eerste door institutionele beleggers buitengekieperd. Gevolg: ‘vallende messen’ waaraan je je flink kan bezeren. Laat u dan ook niet verleiden louter en alleen omdat de koers optisch lage niveaus frequenteert. En behoed u voor bedrijven die de komende jaren nog niet zelfbedruipend zijn. Zij moeten immers de komende kwartalen bij de aandeelhouders voor vers geld aankloppen, vaak aan bradeerprijzen. Dat lijdt meestal tot verdere koersdalingen.
Windenergie zorgt al jaren voor schone, betrouwbare aanvoer van elektriciteit. Alleen zit de sector in de problemen. De kosteninflatie van materialen (staal, koper) zorgde ervoor dat een project gemiddeld 40% duurder werd dan in 2019.

? Siemens Energy
ENER6Y.ETR
11,34%
is de meest geplaagde speler in de sector van windturbines. De groep kreeg af te rekenen met kwaliteitsproblemen en componententekorten voor onshore windturbines bij dochter Gamesa. Dat kostte ettelijke miljarden euro’s extra. De groep plant nu een grote herstructurering bij de Spaanse dochter. Bovendien is Siemens Energy goed gepositioneerd om te profiteren van een uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk en de toenemende vraag naar gascentrales. Op korte termijn is er weinig herstelpotentieel, maar na de forse koersuitschuiver moet u niet meer verkopen. Te behouden.

? In het derde kwartaal haalde Vestas Wind

voor circa 5 mld. EUR aan orders binnen. Vooral in de VS (dankzij de IRA-Act) was de activiteit uitzonderlijk sterk. Hiermee komt Vestas in de buurt van 10 GW, maar de beoogde 12,5 GW voor 2023 is nog niet bereikt. De groep kan wel rekenen op hogere prijzen voor nieuwe contracten, hoopvol voor de marges als men de hogere grondstoffen- en energiekosten kan doorrekenen. Dit en volgend jaar is er nog wel de uitlevering van het ‘oude’ orderboek, toen nog met lage marges. Vestas blijft goed gefinancierd, al is de nettokaspositie al een tijdje weg. Het ergste ligt grotendeels achter de rug, maar de marges zullen pas tegen eind 2024 herstellen. Vestas gleed recent wel heel fel af door het negatieve sectornieuws. Rijp voor een eerste positie.
? Het aandeel van de Noorse beheerder van windenergieprojecten Bonheur

staat onder druk. Door de hogere rentes zijn de windmolenparken minder waard dan pakweg een jaar geleden. Recent waren er geen transacties. Gelukkig verzekerde Bonheur zich van langetermijnfinanciering, maar wel aan een vlottende rente (NIBOR van momenteel 4,75% +3%). Bonheur is naast de uitbater van de parken een belangrijke toeleverancier via Fred Olsen Windcarrier (2de grootste na DEME in Europa). De andere activiteit, cruises, zette het herstel in, maar de andere investeringen draaien met verlies. De waarde van de windenergieprojecten was de motor voor de intrinsieke waarde waarop we nu een correctie toepassen. We ramen de intrinsieke waarde op 286 NOK p.a. Een mooie onderwaardering van 23%, maar stap pas in bij verdere correctie.

Waterstof zal op termijn uitgroeien tot een belangrijke markt. Ook China ontdekte het potentieel en wil qua productiemateriaal (elektrolysesystemen) uitgroeien tot de wereldleider. Pech voor de Amerikaanse en Europese bedrijven die hard investeren in nieuwe fabrieken. Nu al komt 40% van de elektrolysesystemen uit China, waardoor we een herhaling van het ‘zonnepanelen’scenario niet uitsluiten. De Chinese fabrieken worden immers snel bijgeplaatst. Mogelijk komen er wel wat importbeperkingen, maar de risico’s voor een prijzenslag zijn groot.

? Voor het Noorse NEL

(zie hier) en brandstofcelspecialist Ballard Power

lijkt dat verkeerd uit te draaien. Het Canadese Ballard werd al volledig weggeblazen in China, maar mikt nu op Europa om op termijn rendabel te worden. Dat wordt echter niet voor 2025 verwacht. NEL verlaagden we vorige week al naar afbouwen. Ook Ballard verwijdert u best uit de portefeuille.

Bij de grote industriële gasleveranciers zoals Air Liquide en Linde is er dan weer geen vuiltje aan de lucht. Ze profiteren van de hoge vraag voor gas bij de halfgeleiderbedrijven, zodat de investeringen in waterstof gemakkelijk gefinancierd kunnen worden. Beide bedrijven noteren dichtbij topkoersen. In ons portret over industriële gassen in 2021 adviseerden we vooral Air Liquide (koersreturn van 28%). De waardering is wel stevig opgelopen. Air Liquide mag nog gekocht worden bij koerszwaktes. Voor Linde, dat verhuisde naar Wall Street, hanteren we een ‘houden’-advies.

de sector van laadpalen voor elektrische wagens blijft pijlsnel groeien. Er komen echter steeds meer spelers bij. Fastned
FAST
0,93%
dat op snellaadstations focust, haalde vorige week nog een belangrijk contract in Duitsland binnen en heeft geleidelijk goede perspectieven. Dit jaar moet de EBITDA voor het eerst positief worden. De waardering en de risico’s blijven voorlopig wel zeer hoog. Te behouden. Alfen
ALFEN
3,65%
mikt op drie paarden. De basis blijft de levering van laadpalen, maar sinds begin 2023 zetten de klanten hun bestellingen (tijdelijk?) ‘on hold’. Hierdoor staat de rendabiliteit onder druk. Desondanks blijven de andere activiteiten, slimme elektriciteitsnetwerken en energieopslag, stevig doorgroeien. Het management beweert dat in 2024 alle segmenten opnieuw stevig zullen groeien. Tegen 2027 moet een omzet van 1 mld. EUR (verdubbeling) haalbaar zijn. Indien dit bewaarheid wordt, is het verantwoord om een eerste speculatieve positie te nemen. Wacht wel tot na de trading update op 13 november.
voda
1
Ørsted changes CFO, COO in rough times for wind projects

Ørsted changes CFO, COO in rough times for wind projects Offshore wind turbines. Image by: Ørsted A/S.
In the wake of the troubles with its offshore wind projects, Ørsted A/S (CPH:ORSTED) is parting ways with its chief financial and chief operating officers.

The Danish clean energy group said today that, by mutual agreement, Daniel Lerup, chief financial officer (CFO), and Richard Hunter, chief operating officer (COO), are stepping down with immediate effect.

“Ørsted, along with the rest of the industry, is experiencing a challenging and volatile business environment. Therefore, the Board of Directors and I have agreed with our current CFO and COO that we need new and different capabilities to lead the Finance and EPC & Operations functions to strengthen Ørsted’s journey into the future,” stated chief executive Mads Nipper.

Voor meer, zie link:

renewablesnow.com/news/rsted-changes-...
voda
0
Ørsted reaches FID on 2.9-GW Hornsea 3 offshore wind project

Ørsted reaches FID on 2.9-GW Hornsea 3 offshore wind project The Hornsea One wind park. Image by: Ørsted A/S.
Ørsted A/S (CPH:ORSTED) expects to complete the world’s single largest offshore wind farm, the 2.9-GW Hornsea 3 in the UK, around the end of 2027, the Danish energy group said today as it announced final investment decision (FID) on the project.

Ørsted secured a contract for difference (CfD) for Hornsea 3 in July 2022. The contract is at an inflation-indexed strike price of GBP 37.35 (USD 47.56/EUR 43.38) per MWh in 2012 prices and allows a reduction of the awarded capacity. The company said it will use this flexibility to bid a portion of Hornsea 3’s capacity into the UK’s upcoming CfD allocation round 6.

Ørsted is already operating the 1.2-GW Hornsea 1 and 1.3-GW Hornsea 2 wind farms in the Hornsea zone out of its operations and maintenance hub in Grimsby on the east coast of England. In total, Ørsted now operates 12 offshore wind farms in the UK. The Hornsea cluster could grow to over 7 GW with the addition of the Hornsea 4 project.

The company explained that all major contracts for Hornsea 3 have been awarded, including a deal with Siemens Gamesa for 14-MW turbines excluding power boost. Most of Hornsea 3’s capital expenditure was contracted before recent inflationary pressures, securing competitive prices, it said further, adding that the larger wind turbines and the synergies with Hornsea 1 and 2 lead to lower operating costs.

RenewableUK said the FID announcement is a huge vote of confidence for Britain’s offshore wind industry and shows that the UK government has been listening to the industry after its previous CfD auction procured no new offshore wind.

“The announcements made by Ministers over the last two months of more sustainable administrative strike prices, permanent full expensing for investors in green technologies and funding to support clean energy manufacturing in the UK are putting us back on track to make Britain one of the most attractive countries for international investors in offshore wind,” commented RenewableUK’s chief executive Dan McGrail.

(GBP 1 = USD 1.273/EUR 1.162)

renewablesnow.com/news/rsted-reaches-...
'belegger''
0
Deze Noorse offshore veiling met een cap van $2,17 miljard lijkt nog niet heel soepeltjes te verlopen. Verschillende partijen zijn nog in de race waaronder Equinor, RWE, BP, Shell ,Aker en nog enkele anderen. Maar Ørsted, Vattenfall, TotalEnergies en Iberdrola hebben zich teruggetrokken.

www.reuters.com/business/energy/norwa...
534 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 22 23 24 25 26 27 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,63  +12,36  +1,42%  26 apr
 Germany40^ 18.177,90 +1,45%
 BEL 20 3.874,87 +0,44%
 Europe50^ 5.011,70 +0,10%
 US30^ 38.211,61 0,00%
 Nasd100^ 17.698,09 0,00%
 US500^ 5.095,29 0,00%
 Japan225^ 38.345,55 0,00%
 Gold spot 2.337,95 0,00%
 EUR/USD 1,0693 -0,34%
 WTI 83,64 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +9,33%
NX FILTRATION +8,77%
ASMI +7,26%
Alfen N.V. +5,89%
PostNL +3,82%

Dalers

SIGNIFY NV -11,28%
Wereldhave -7,62%
AMG Critical ... -5,77%
IMCD -4,90%
ABN AMRO BANK... -4,19%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront