Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Aanslagen Hamas in Israël, oktober 2023

4.622 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 ... 228 229 230 231 232 » | Laatste
Dirk de Dijker
2
quote:

luchtschip schreef op 3 november 2023 06:24:

Tracy Walder :

De geschiedenisleraar in mij moet dit doen. De geschiedenis bestaat niet in een vacuüm, en de geschiedenis rechtvaardigt ook geen moord en oorlog. Maar het is historisch onjuist om dit conflict van 1948 tot heden terug te dringen. Ik had nooit gedacht dat het eng zou zijn om op een onbevooroordeelde manier geschiedenis te vertellen, maar hier gaat het.

Dit deel van de wereld is nooit ALLEEN een Israëlische plaats of ALLEEN een Palestijnse plaats geweest. Het is zoveel meer.

Bronstijd: 3300-1200 v.Chr., Kanaänieten vestigen onafhankelijke stadstaten en adopteren een heidense religie met meerdere inzichten

IJzertijd: 1200-550 v.Chr., 2 koninkrijken Israëlieten en Juda controleerden het gebied en beoefenden een monotheïstische religie, het jodendom. De Fillistijnen controleerden ook het kustgedeelte van het gebied (een groep die zijn oorsprong vond in de Egeïsche Zee en in 604 uitstierf). De naam Palestina wordt voor het eerst gezien door de Grieken in 500 om het gebied te beschrijven.

550-63 v.Chr. Het land veranderde van eigenaar van de Assyriërs, de Babyloniërs en vervolgens de Perzen. De Israëlieten en Fillistijnen waren er nog steeds, maar niet langer de heersende entiteit. Assyriërs schreven een heidens geloof toe met meerdere goden en oude Perzen waren Zoroastriërs. Dus je hebt nu joden, heidenen en zoroastriërs allemaal in Palestina (wat ik zal gebruiken)

63 vChr.-313 naChr., Romeinen. Ze doopten het gebied in de 4e eeuw tot centrum van het christendom

636: Islamitische verovering van de Levant waarin verschillende moslimdynastieën tot 1099 met elkaar om controle worstelen. Dit waren de Abbasiden, Seltsjoeken en anderen. Dus nu hebben we hier allemaal heidenen, joden, christenen en moslims

1099: Kruistochten, oprichting van het koninkrijk Jeruzalem en meer onderlinge strijd tussen sultans, christenen, Mongoolse rijken en joden.

1516: veroverd door het Ottomaanse Rijk

1922: de Volkenbond gaf Groot-Brittannië een mandaat in Palestina, waarbij de Britten feitelijk het land kregen. De Britse koloniale overheersing en Arabische pogingen om te voorkomen dat Joden naar het gebied migreerden, leidden tot een groot aantal conflicten

1947: vanwege de conflicten beëindigen de Britten hun mandaat, beveelt de VN de verdeling van Palestina tussen de Joden en de Arabieren aan. Arabieren verwerpen het plan, Joden accepteerden het plan. Nabijgelegen Arabische landen vielen ook Palestina/Israël binnen. De Joden verdreven hen en veroverden meer van het grondgebied dan in het mandaat was voorzien. Tijdens de oorlog vluchtten Palestijnse Arabieren (de Nakba)

1948: nu blijven twee gebieden onder Palestijnse controle: Gaza en de Westelijke Jordaanoever

1967: Zesdaagse oorlog, Egypte valt Israël aan. Israël duwt Egypte terug. Beslaat Gaza, de Westelijke Jordaanoever en de Sinaï. Israël bouwt nederzettingen in de West Bank en Gaza, ondanks internationale bezwaren

1979: Sinaï wordt teruggegeven aan Egypte in ruil voor erkenning van hun staat door Egypte. De Egyptische president Sadat werd hiervoor vermoord door een groep die later AQ ( Al Qaeda )zou worden

1993: Oslo-akkoorden, Palestijnse Autoriteit opgericht als regeringsorgaan in de West Bank en Gaza en in ruil voor die autonomie erkennen zij de staat van Israël. Als gevolg hiervan werd de Israëlische premier Yizhak Rabin vermoord

2005: Hamas wint de verkiezingen in Gaza, nu regeert de Palestijnse Autoriteit ( PA ) alleen nog op de Westelijke Jordaanoever. ( de West Bank )
Het Hamas-handvest erkent de staat van Israël niet en roept op tot de vernietiging van alle Joden. Israël blokkeert de Gazastrook en beweert dat dit was om te voorkomen dat wapens door Hamas binnengesmokkeld zouden worden

Ik heb zoveel desinformatie over de geschiedenis gezien wat het vuur van antisemitisme en islamafobie aanwakkert.

Om dit gebied te begrijpen, moeten we het verleden begrijpen en hoe we hier terecht zijn gekomen

twitter.com/tracy_walder/status/17201...
Zeer beknopt maar goed overzicht.
Zoals vaker vermeld, het is onzin om alleen tot 1948 terug te gaan.
Bulletje Rozenwater
3
quote:

Dirk de Dijker schreef op 3 november 2023 07:45:

[...]
Zeer beknopt maar goed overzicht.
Zoals vaker vermeld, het is onzin om alleen tot 1948 terug te gaan.
Dit is natuurlijk onzin. Als de geschiedenis een rechtvaardiging is voor oorlog dan kunnen we in europa de messen alvast slijpen, dat is een voedingsbodem voor een eeuwig conflict.

Het probleem van het conflict is dat er 2 bevolkingsgroepen met een verschillende religie in 1 gebied wonen die niet goed met elkaar overweg kunnen.

De belangrijkste oorzaak hiervoor is de Islam die oproept tot overheersing van de Islam en geweld tegen ongelovingen en Joden in het bijzonder. Voor dit conflict is geen oplossing, tenzij er een verlichtingsbeweging in de Islam komt. Dat lijkt echter onwaarschijnlijk, de beweging is tegengesteld.
seance
0
quote:

luchtschip schreef op 3 november 2023 03:58:

Kijk zelf maar:

In Jenin ( Gaza strook ) worden moskeeën gebruikt als terreurbasissen.
Vanuit de torens van de moskee wordt voortdurend geschoten

video 0:08 minuut geluid aan

twitter.com/MOSSADil/status/172020664...
potverdorie
seance
0
quote:

closer schreef op 2 november 2023 13:13:

[...]
Gelekt beleidsstuk van Israëlisch ministerie stuurt aan op etnische zuivering Gazastrook

Grijpt Israël het conflict met Hamas aan om alle Palestijnen vanuit de Gazastrook naar de Sinaï-woestijn te verdrijven? Die optie valt in elk geval terug te lezen in een gelekt beleidsstuk van het ministerie van Inlichtingen en geldt daarin als beste optie.

Jenne Jan Holtland, 2 november 2023

Binnen de Israëlische regering circuleert een voorstel voor de massale en gedwongen uitzetting van alle Palestijnse burgers vanuit Gaza naar de Sinaï-woestijn in Egypte. Volgens de tekst, die is opgesteld door een relatief klein ministerie met weinig invloed, zou zo’n scenario het best zijn voor de veiligheid van Israël en burgerdoden moeten voorkomen tijdens de grondoorlog met Hamas. Voor de vluchtelingen zouden in de Sinaï tentenkampen moeten verrijzen. Deze moeten op termijn plaatsmaken voor echte steden en er moet een ‘steriele’ bufferzone met Egypte komen, waarmee het uitgesloten wordt dat Gazanen terug kunnen keren.

De lokale Israëlische nieuwswebsite Sicha Mekomit wist de hand te leggen op het beleidsstuk, waarna het uitlekte naar andere media. Het is opgesteld op 13 oktober, een week na de bloedige aanval van Hamas. De authenticiteit is door zowel het betreffende ministerie van Inlichtingen als door de regering van premier Benjamin Netanyahu bevestigd. Zijn kabinet doet het af als een ‘conceptplan’ met een hypothetisch karakter.

De plannen – hoe rudimentair ook – versterken in het hele Midden-Oosten de angst dat Israël aanstuurt op een etnische zuivering. De Jordaanse koning Abdullah II sprak van een ‘rode lijn’ die niet overschreden mag worden. ‘Geen vluchtelingen naar Jordanië, geen vluchtelingen naar Egypte.’ Aan Palestijnse kant bestaat de vrees voor een herhaling van de ‘Nakba’ – de verdrijving van naar schatting 700 duizend Palestijnen door Joodse milities in de maanden rond de stichting van de staat Israël.

Die vrees wordt verstrekt door de rabiate taal van Israëlische beleidsmakers. Minister van Defensie Yoav Gallant sprak van ‘menselijke dieren’ waartegen zijn leger vecht, terwijl premier Netanyahu een spreuk uit de Joodse Tenach aanhaalde, waarin God de Israëlieten oproept in een oorlog tussen goed en kwaad niemand te sparen.

‘Allemaal verdrijven’
Danny Ayalon, oud-ambassadeur van Israël bij de Verenigde Naties, zei tegen Sky News dat Palestijnen ‘zullen moeten vertrekken, zodat we hun levens kunnen sparen’. Op X schreef de vicevoorzitter van het Israëlische parlement Nissim Vaturi: ‘Nakba? Verdrijf ze allemaal.’ Een ultrarechtse denktank publiceerde een vergelijkbaar voorstel, maar haalde dat na een storm van verontwaardiging offline. Het feit dat Israël Gazanen heeft opgeroepen massaal het noorden te verlaten en te schuilen in het zuiden van de strook, wordt door sommigen als een omineus voorteken beschouwd.

Dat neemt niet weg dat de kans van slagen voorlopig erg klein is. De Egyptische regering van president Abdel Fattah al-Sisi is er faliekant op tegen, niet alleen omdat het land in de ogen van de Arabische wereld (en de eigen bevolking) daarmee medeplichtig zou worden aan een ‘tweede Nakba’, maar ook vanwege de eigen staatsveiligheid. In een toespraak op 18 oktober zei Sisi dat de oorlog tussen Israël en Hamas zich in zo’n scenario naar de Sinaï zou verplaatsen, wat hij tegen elke prijs wil voorkomen.

Het Israëlische ministerie van Inlichtingen (niet te verwarren met de inlichtingendiensten) staat onder leiding van een partijgenoot van Netanyahu en werkt in het beleidsstuk drie verschillende scenario’s uit, bedoeld voor een toekomst zonder Hamas. De eerste optie is om de Palestijnse Autoriteit (PA), nu alleen de baas over de Westelijke Jordaanoever, naar Gaza te halen om daar de scepter te zwaaien. In een tweede scenario gaat het bestuur over naar niet nader genoemde ‘Arabische leiders.’

‘Geen hoop op terugkeer’
Het derde voorstel (massale verdrijving) is volgens het stuk het best uitvoerbaar en levert de beste ‘langetermijnresultaten’ voor Israël op. Voor de inwoners van Gaza zou een campagne moeten komen ‘om hen te motiveren dit plan te aanvaarden’ en ‘duidelijk te maken dat er geen hoop is op terugkeer. [...] De boodschap moet zijn: Allah heeft ervoor gezorgd dat je dit land kwijtraakt vanwege het leiderschap van Hamas – er is geen andere keuze dan naar een andere plaats te verhuizen met de hulp van je moslimbroeders.’ Ook op de bezette Westelijke Jordaanoever leeft de angst voor een etnische zuivering: Joodse kolonisten hebben daar pamfletten verspreid, waarin ze Palestijnen dreigen te verdrijven naar Jordanië.

Nieuw zijn deze ideeën overigens niet. Kort na de Zesdaagse Oorlog (1967) moedigde Israël ook al honderdduizenden Palestijnen aan uit Gaza te vertrekken. Er kwam weinig van terecht. In 2010 stelde Netanyahu volgens de toenmalig Egyptisch president Mubarak een landruil voor, waarbij Caïro een stuk van de Sinaï op zou geven voor de opvang van Palestijnen, om een strook land aan de zuidwestkant van Israël te krijgen. Mubarak weigerde.

Er zijn aanwijzingen dat Netanyahu’s regering op de achtergrond opnieuw druk uitoefent op Egypte. Sisi zit met een economische crisis, waar Israël gebruik van hoopt te maken, bijvoorbeeld via schuldenverlichting. Volgens bronnen van de Financial Times heeft Netanyahu EU-diplomaten gevraagd op Egypte in te praten. ‘Hij drong er behoorlijk stevig op aan dat de oplossing bij Egypte lag en dat Gazanen in elk geval voor de duur van het conflict daar moesten worden opgenomen’, aldus een diplomatieke bron van de krant.

De Amerikaanse regering pleit al weken voor een ‘humanitaire corridor’ die het voor Palestijnen mogelijk moet maken desnoods te vluchten. Volgens critici geeft het Witte Huis daarmee impliciet groen licht aan Israël om zijn gang te gaan. President Biden verklaarde er echter alles aan te zullen doen dat Palestijnen niet ‘verdreven zullen worden naar Egypte of een ander land’.

www.volkskrant.nl/cs-bb7b1a6a
vanwege deze nieuwe openbaring denk ik dat mijn analyse op 21 okt niet ver van de werkelijk was.
benbelegger
0
quote:

Dirk de Dijker schreef op 3 november 2023 07:40:

[...]

Dat is toch wel al langer duidelijk. Rusland/Iran is een bijzonder onwelriekende combinatie.
Ezechiël maakt er zelfs al melding van. Ros/Rosh staat voor Rusland, Mesech voor Moskou, Perzië is natuurlijk het huidige Iran. Dan is er ook nog Gog en Magog. Erg interessant maar ook erg lastig te begrijpen.

Uiteindelijk zal er nooit vrede komen in het Midden Oosten tot de wederkomst van Christus. Dan zullen zowel de Joden als de moslims begrijpen dat ze het bij het verkeerde eind hebben. De moslims wel veel meer bij het verkeerde eind. En de Joden blijven hoe dan ook God's volk.
Dat blijft inderdaad de eeuwige vraag:

- is God de God van Abraham, Isaäk en Jacob, of:
- is God de God van Abraham en Ismaël?

Toch zal ik jullie nooit helemaal loslaten. Zelfs niet als ik jullie naar het land van jullie vijanden stuur. Al krijg ik nog zo’n hekel aan jullie, ik zal jullie niet helemaal vernietigen. Want dan zou ik niet trouw zijn aan mijn afspraken met jullie. Ik ben de Heer, jullie God. Ik zal blijven denken aan de belofte die ik gedaan heb aan jullie voorouders. Ik heb hen bevrijd uit Egypte. Zo heb ik laten zien dat ik jullie God ben. Ik ben de Heer.’’
www.debijbel.nl/bijbel/BGT/LEV.26

Misschien wordt het tijd dat een groep wereldse, onafhankelijke rechters eens gaat uitmaken wie er gelijk heeft: de bijbel of de koran.

Of: welk sprookje het meest verantwoord is om de kinderen voor te lezen.

Islam betekent: onderwerping of overgave,
Israël kun je herleiden als: worstelen met God.

Iets van dit laatste kun je zien in de film: God on Trial ( en.wikipedia.org/wiki/God_on_Trial ).

Misschien hebben we 70 wijze mannen nodig.
.
Bulletje Rozenwater
2
Persoonlijk hecht ik meer geloof aan de rede en de principes van de verlichting en het humanisme.

Maar ieder zijn ding natuurlijk.

Als ik zie hoe sommige christenen de bijbel al letterlijk nemen. Lees een paar bladzijden koran en je schrikt je een ongeluk, de hele problematiek in het midden oosten wordt dan duidelijk.
De amateur
2
quote:

Bulletje Rozenwater schreef op 3 november 2023 08:42:

[...]

Dit is natuurlijk onzin. Als de geschiedenis een rechtvaardiging is voor oorlog dan kunnen we in europa de messen alvast slijpen, dat is een voedingsbodem voor een eeuwig conflict.

Het probleem van het conflict is dat er 2 bevolkingsgroepen met een verschillende religie in 1 gebied wonen die niet goed met elkaar overweg kunnen.

De belangrijkste oorzaak hiervoor is de Islam die oproept tot overheersing van de Islam en geweld tegen ongelovingen en Joden in het bijzonder. Voor dit conflict is geen oplossing, tenzij er een verlichtingsbeweging in de Islam komt. Dat lijkt echter onwaarschijnlijk, de beweging is tegengesteld.
Toen en er in de jaren 90 stappen gezet werden werd de Israelische premier vermoord door een ultra ortodoxe jood. In dit conflict heb je aan 2 kanten religieuze idioten die niet naar een normale oplossing toe willen werken. Het alleen op de islam te gooien is onzin.
luchtschip
1
quote:

keljans 123 schreef op 3 november 2023 09:15:

[...]

potverdorie
Waarom zo'n stoere reactie over het bericht dat Hamas eenheden vanuit de torens van Moskeeën beschietingen uitvoeren

Straks loop je weer huilberichten te plaatsen wanneer je verneemt dat er een raket op is afgevuurd en kom je dramatisch verhaal halen dat Israel op Moskeeën schiet en geen respect heeft voor het geloof van de Palestijnen
seance
2
quote:

luchtschip schreef op 3 november 2023 10:32:

[...]

Waarom zo'n stoere reactie over het bericht dat Hamas eenheden vanuit de torens van Moskeeën beschietingen uitvoeren

Straks loop je weer huilberichten te plaatsen wanneer je verneemt dat er een raket op is afgevuurd en kom je dramatisch verhaal halen dat Israel op Moskeeën schiet en geen respect heeft voor het geloof van de Palestijnen
nee ik stel tegenover een simpel handvuurwapen de massale gruwelijke bombardementen.
luchtschip
1
quote:

keljans 123 schreef op 3 november 2023 09:15:

[...]

potverdorie
Zeg hier maar wat van :

Op 7 oktober bracht Hamas raketgranaten naar rustige Israëlische buurten en schoot op gewone mensen die in hun auto reden.

Deze huiveringwekkende beelden zijn van Sderot.

twitter.com/AvivaKlompas/status/17201...
Bulletje Rozenwater
2
quote:

De amateur schreef op 3 november 2023 10:14:

[...]

Toen en er in de jaren 90 stappen gezet werden werd de Israelische premier vermoord door een ultra ortodoxe jood. In dit conflict heb je aan 2 kanten religieuze idioten die niet naar een normale oplossing toe willen werken. Het alleen op de islam te gooien is onzin.
Dat klopt. Israël is ook niet brandschoon en daar zijn ook religieuze gekken. Wat er op de westoever gebeurd verdiend ook geen schoonheidsprijs.

Maar de geschiedenis doet er eigenlijk niet doe, evenals het handelen van Israël.

Hamas is een tereur staat die het kalifaat in Palestina (=Israël) wil uitroepen ten koste van de bevolking daar. Dat wordt gesteund door de Islamitische wereld, of in ieder geval niet bekritiseerd door de Islamitische wereld.
Bovendien, een moslim kan gewoon in Israël wonen, zijn geloof beoefenen en stemmen.
Een jood kan niet in een moslim land wonen. Een belangrijke oorzaak van het conflict is dat joden uberhaubt niet getollereerd worden in moslim landen. Wellicht was een 2 staten oplossing niet eens nodig als de moslim wereld wat toleranter was. Dan had je gewoon 1 Palestina of Israël, waar verschillende bevolkingen met diverse geloofsuitingen vreedzaam naast elkaar kunnen wonen.

Dit heeft alles met de Islam te maken.
seance
1
quote:

luchtschip schreef op 3 november 2023 10:42:

[...]

Zeg hier maar wat van :

Op 7 oktober bracht Hamas raketgranaten naar rustige Israëlische buurten en schoot op gewone mensen die in hun auto reden.

Deze huiveringwekkende beelden zijn van Sderot.

twitter.com/AvivaKlompas/status/17201...
ik heb ook zulke beelden gezien maar dan uitgevoerd door uw vrienden.
Hoppschwiiz
2
Toch is er een groot verschil: de Hamas idioten zijn in staat gebleken bijvoorbeeld een baby levend in een oven te verbranden terwijl 3 man rustig wat eten aan de keukentafel.
Het Israelisch leger voert dan een vergeldingsaanval uit op Hamas doelen in Gaza waarbij dan ook 50 burgers omkomen.

Dat die Hamas fans de verschillen niet zien vind ik onbegrijpelijk.

Palestijnen hebben trouwens (wellicht gedwongen) meegeholpen in de dorpen de weg te wijzen, schuilplaatsen aan te wijzen, en militaire posten en personen te verraden. Zij werkten namelijk in de verschillende kibbutzim
luchtschip
1
quote:

keljans 123 schreef op 3 november 2023 10:46:

[...]

ik heb ook zulke beelden gezien maar dan uitgevoerd door uw vrienden.
Neen, die heb jij niet gezien

Jij begrijpt toch inmiddels wel dat Hamas terroristen zijn en niets op hebben met de Palestijnse bevolking in de Gaza strook
De Hamas terroristen komen niet op voor het Palestijnse volk, maar hebben zich in dienst gesteld van Iran om het Joodse volk uit te moorden

Je neemt het op voor een terroristenbeweging die 239 burgers gegijzeld houdt en verder raketten blijft afschieten op de burgerbevolking van Israel
seance
7
quote:

luchtschip schreef op 3 november 2023 11:04:

[...]

Neen, die heb jij niet gezien

Jij begrijpt toch inmiddels wel dat Hamas terroristen zijn en niets op hebben met de Palestijnse bevolking in de Gaza strook
De Hamas terroristen komen niet op voor het Palestijnse volk, maar hebben zich in dienst gesteld van Iran om het Joodse volk uit te moorden

Je neemt het op voor een terroristenbeweging die 239 burgers gegijzeld houdt en verder raketten blijft afschieten op de burgerbevolking van Israel
opnieuw leg je me woorden in de mond. zeer kwalijk.
ik neem het voor niemand op.
wat ik doe is niet mee gaan in die dagelijkse brij eenzijdige propaganda uwerzijds.
het zwaard
0
Amerikaanse inlichtingendiensten bezorgd dat Wagnergroep raketsysteem aan Hezbollah zal leveren
Amerikaanse inlichtingendiensten zijn bezorgd dat de Russische paramilitaire Wagnergroep Hezbollah zou kunnen voorzien van een geavanceerd luchtverdedigingssysteem. Volgens ‘CNN’ zou de Syrische president Assad zelfs zijn akkoord hebben gegeven voor de levering.
Strijders van Wagner en Hezbollah zijn aanwezig in Syrië, waar ze worden ingezet om dictator Bashar al-Assad te ondersteunen tijdens de lange burgeroorlog in zijn land.
‘The Wall Street Journal’ meldde donderdag dat de Amerikaanse inlichtingendiensten gesprekken tussen Wagner en Hezbollah opvolgt en gelooft dat de Wagnergroep het Pantsir-luchtafweerraketsysteem van Syrië naar Libanon zou kunnen sturen. Het is evenwel niet duidelijk of het systeem al geleverd is of hoe nakend de overdracht is.

Twee bronnen verklaarden aan ‘CNN’ dat het systeem oorspronkelijk door Rusland werd geleverd voor gebruik door de Syrische regering. Maar volgens de Amerikaanse zender beschikken de VS over inlichtingen dat Assad akkoord is gegaan met de levering van het Russische raketafweersysteem aan Hezbollah. Het is niet bekend in hoeverre Rusland invloed heeft gehad op de beslissing om het systeem naar de militante groep te sturen.
Hoppschwiiz
1
Als je nou al die extreem in de leer zijnde kerkleiders naar de eeuwige jachtvelden stuurt, sterft die absurde ideologie ook uit. Kan er ook geen fatwa meer uitgesproken worden. Kunnen die 72 maagden ook weer gewoon hun ding doen en kunnen we met z’n allen boodschappen doen op zaterdag èn zondag
DeZwarteRidder
1
Hezbollah-topman in 'belangrijke toespraak' over conflict Israël: ’VS zijn opperduivel’

Officieel gaat het om een herdenking van de 55 Hezbollah-terroristen die de afgelopen weken al om het leven kwamen bij de vele schermutselingen tussen beide partijen aan de Israëlisch-Libanese grens. Palestijnen hopen dat hij de oorlog aan Israël zal verklaren. Tot nu toe heeft Nasrallah tijdens zijn toespraak niet aangegeven wat Hezbollah in de toekomst van plan is.

Zoals verwacht begint Nasrallah zijn speech vrijdag met het eren van de “martelaren die gestorven” zijn sinds het begin van de oorlog. “We eren de levens van de martelaren van Hezbollah, de martelaren van de Al-asqa brigades in Libanon en ook de burgers die gestorven zijn door de handen van Zionisten”, zegt hij vrijdagmiddag. Vervolgens sprak hij enkele woorden van de Koran uit. “Ze zijn onder de bescherming van Allah en ze zijn nu in leven”, citeert hij.

Het is de eerste keer dat de leider van de Libanese Hezbollah Hassan Nasrallah zich uitspreekt over de oorlog. Volgens velen in de regio zou de toespraak duidelijkheid moeten brengen over de positie van Hezbollah en wat het in de toekomst van plan is te doen. Als Nasrallah de oorlog verklaart aan Israël, betekent het dat het land op twee fronten zal moeten vechten. Wat mogelijk ook tot een bredere escalatie kan leiden in het Midden-Oosten.

Hij noemde het de meest “juiste strijd in de naam van Allah” terwijl hij de families van de overledenen aansprak. Het is onduidelijk waar Nasrallah zich vandaag bevindt. Duizenden mensen zijn momenteel zijn speech aan het volgen, waaronder ook in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Volgens Sky News geeft Nasrallah zijn speech niet live - het zou gaan om een op voorhand opgenomen video - uit angst om vermoord te worden.

'Voor 100 procent Palestijnse beslissing'

Tot nu toe is er nog niets gezegd over een oorlogsverklaring aan Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dreigde al met een tegenaanval op “ondenkbare schaal” als Hezbollah zich volledig in het conflict zou gooien. En ook in Libanon – dat door een zware economische crisis gaat – vreest men een oorlog.

Nasrallah geeft wel aan dat hij de positie van Hezbollah “duidelijk wil maken”. “Niemand heeft iets gedaan, niet de VN geen andere allianties. De problemen in Palestina werden vergeten. En de retoriek van de Israëli’s werd nog minder tolerant. Daarom moest er iets gebeuren”, zegt hij over de aanvallen op 7 oktober. Volgens Nasrallah was de operaties ‘al-Aqsa Flood’ nodig om het probleem weer aan het licht te brengen.

Hij betuigt ook zijn “dankbaarheid” aan degenen in Jemen en Irak die “hebben deelgenomen aan deze strijd”. Hij zegt dat de “Alaqsa Flood strijd”, zoals Hamas zijn aanvallen op Israël noemt, zich heeft uitgebreid naar meer dan één front. Volgens Nasrallah was het echter bij het begin voor 100 procent een keuze van de Palestijnen. Hij noemde de operatie “groots en 100 procent Palestijns”.

'VS zijn opperduivel'

Hassan Nasrallah spreekt ook over de Verenigde Staten en de steun die geboden wordt aan Israël. “Amerikaanse generaals en hun experts gingen naar Israël en op de eerste dag besloten ze meteen Israël te steunen. Israël vroeg vanaf dag één materiaal en geld terwijl we nog niets eens begonnen zijn. Is dat een sterke staat? Eentje die de steun nodig heeft van het Westen en van Europa?”

“Ik zal het blijven herhalen, we beginnen aan een nieuw tijdperk voor Palestina”, zegt hij ook. “Alle offers zijn gerechtvaardigd”.Volgens Nasrallah is “het stellen van doelen dat het niet kan bereiken de grootste fout van Israël”. Nasrallah vertelt verder dat Israël de gevangenen in Gaza kan terugkrijgen door middel van onderhandelingen.

“De VS zijn de opperduivel en moeten verantwoordelijk worden gehouden voor al hun fouten. Ze zijn diegenen die de oorlog leiden”, zegt Nasrallah. Volgens de Hezbollah-leider zijn de VS verantwoordelijk voor wat er in Gaza gebeurt.

Hij vraagt ook dat iedereen in de wereld de waarheid weet over de gebeurtenissen en gevechten. “We zien veel leugens over Gaza. Diegenen die nu zwijgen moeten hun meningen over menselijkheid en morele principes herbekijken. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen”. Nasrallah schetst ook twee doelen: het eerste is het stoppen van de oorlog in Gaza en het tweede is dat Hamas zegeviert in deze oorlog.

Hij vraagt ook dat de Arabische landen hulp bieden aan de burgers van Gaza maar ook hun banden met Israël stopzetten en dus ook alle handel met het land stop te zetten.
benbelegger
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 3 november 2023 15:18:

.....

Hezbollah-topman in 'belangrijke toespraak' over conflict Israël: ’VS zijn opperduivel’
......

De toespraak is vandaag in Libanon op de TV te zien, om 15.00 uur lokale tijd.

In de bijlage een achtergrondartikel uit het ND.
.
Bijlage:
4.622 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 ... 228 229 230 231 232 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
891,13  +3,69  +0,42%  18:05
 Germany40^ 18.213,80 +1,18%
 BEL 20 3.929,00 +0,40%
 Europe50^ 4.968,62 +0,96%
 US30^ 38.691,07 0,00%
 Nasd100^ 18.023,80 +0,73%
 US500^ 5.165,89 +0,75%
 Japan225^ 38.793,58 +1,22%
 Gold spot 2.325,46 +1,03%
 EUR/USD 1,0773 +0,08%
 WTI 78,25 +0,18%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  4. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders
  5. Premium

Stijgers

Avantium +3,70%
NSI +3,67%
SBM Offshore +2,87%
TKH +2,75%
Aegon +2,04%

Dalers

NX FILTRATION -4,34%
PostNL -3,86%
Flow Traders -1,96%
DSM FIRMENICH AG -1,53%
SIGNIFY NV -1,44%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront