Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Koffiepraatjes

3.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 ... 168 169 170 171 172 » | Laatste
hirshi
0
Het leger was voor losers. Hoe boomer-socioloog en pacifist Herman Vuijsje mettertijd veel meer begrip kreeg voor onze krijgsmacht. Aanvallen!

Column van Arthur van Amerongen in HP/ De Tijd..
Die zijn altijd het lezen waard.

www.hpdetijd.nl/2023-04-20/het-leger-...
aexo
0
Papegaaien die geleerd hebben om met elkaar te videobellen, zijn minder eenzaam. Ze zingen en spelen meer dan vogels die alleen leven, blijkt vrijdag uit Amerikaans onderzoek.
De papegaaien werden getraind om contact te maken met andere vogels via een tablet. De onderzoekers hadden de vogels geleerd hoe ze met een touchscreen om moesten gaan.

Papegaaien die videogesprekken voeren met andere vogels, vertonen volgens wetenschappers tekenen dat ze zich minder geïsoleerd voelen. De vogels vertoonden meer sociaal gedrag: ze poetsen, zingen en spelen met de vogels aan de ander kant van het scherm.

De papegaaien konden zelf hun 'belvriend' kiezen. Ze kozen het vaakst om de vogel te bellen die het meeste geluid maakte, blijkt uit het onderzoek.

Het idee voor dit onderzoek ontstond naar aanleiding van de coronapandemie. Tijdens de lockdown voerden miljoenen mensen over de hele wereld videogesprekken met elkaar. Velen voelden zich daardoor minder eenzaam.

De wetenschappers vroegen zich af of vogels ook baat zouden kunnen hebben bij videobellen. Daarvoor analyseerden ze meer dan duizend uur aan beeldmateriaal van bellende papegaaien.

Papegaaien die als huisdier worden gehouden, leven meestal alleen. Eenzaamheid en verveling kunnen leiden tot psychische problemen bij de vogels. Dat uit zich in schommelen, heen en weer lopen of het uittrekken van de eigen veren.

Verder onderzoek moet aantonen of videobellen ook tegen eenzaamheid bij andere huisdieren of dieren in gevangenschap helpt.
DeZwarteRidder
0
5000 jongeren naar Ahoy gelokt voor het snelle geld: ‘Dit is een sekte’

Een zeer omstreden Amerikaans marketingbedrijf, recent veroordeeld voor het opzetten van een illegaal piramidespel, kon ongehinderd een evenement voor duizenden jongeren houden in Rotterdam. Ook al werden stad en evenementenhal Ahoy expliciet gewaarschuwd. ,,Dit is een sekte.’’
Cyril Rosman 22-04-23, 03:00 Laatste update: 10:06


Er knallen harde beats door de grote zaal van Ahoy Rotterdam. Er is een lichtshow, rookmachines en luid gejuich van duizenden jongeren. Op het podium staat een groep trotse jongvolwassenen. Sommigen hebben een Nederlandse vlag om. Ze filmen alles met hun telefoons.

Wat later staat er een spreker op het podium. Lampen lichten hem uit. Hij schreeuwt in het Engels een vraag de volle zaal in: ‘The truth sets you...?’ De jongeren: ‘Freeeee!’ Waarna het tafereel zich herhaalt.

Was er een optreden van een beroemde boyband? Een religieus evenement? Nee, van 16 tot en 20 maart was er in Ahoy een event van IM Mastery Academy.
230 euro

Duizenden jongeren van over de hele wereld zijn in de ban van het bedrijf dat stelt een ‘opleidings- en mentorplatform’ te zijn waar zelfstandige ondernemers kunnen leren ‘groeien’ en ‘de markten van buitenlandse en digitale valuta begrijpen’. Een slogan: ‘Heb je weleens het gevoel dat je voor meer bestemd bent?’ Een toegangskaartje voor het evenement kost zeker 230 euro. Volgens IM kwamen er ‘vijfduizend mensen uit de hele wereld’.

IM Mastery Academy is onderdeel van International Markets Live, een bedrijf dat in Amerika en België is veroordeeld tot boetes van 1,5 en 6 ton. In Spanje loopt er een strafrechtelijk onderzoek waarin acht mensen zijn gearresteerd. Ook hebben vier financiële toezichthouders (Frankrijk, Portugal, Spanje, België) de afgelopen jaren waarschuwingen gepubliceerd.

Mijn zoon keek alleen nog naar de video’s van IM Mastery Academy

,,Het is schandalig”, zegt de Spaanse moeder Isabel. ,,Twee jaar geleden ging het prima met mijn zoon van 19. Hij zat op school, voetbalde met zijn vrienden, ging naar de bioscoop. Maar nadat hij mensen van IM Mastery Academy ontmoette, wilde hij zoals hen worden. Hij ‘wilde de economie begrijpen’”, verzucht ze telefonisch in een gesprek met deze krant.Het leek zijn moeder eerst geen slecht idee, dus betaalde ze zijn inschrijf- en cursusgeld van een paar honderd euro. ,,Hij keek alleen nog naar de video’s van IM Mastery Academy en ging er helemaal in op. Hij stopte met voetballen en wil niet meer naar de universiteit, want die doet er opeens niet meer toe. Hij wilde het ‘echte’ leven: vanaf je telefoon werken op de Bahama’s, als een miljonair. Zijn vader en ik zijn maar stom dat we voor zo weinig geld werken.” Haar zoon ging in april 2022 naar een IM-event in Barcelona, vergelijkbaar met dat in Rotterdam. ,,Mijn man riep: ‘Dit is geen opleiding, het is een sekte’.”

De ruzies liepen zo hoog op dat haar zoon het huis uit ging en stopte met school. Isabel verenigde zich in een groep van veertig andere bezorgde Spaanse ouders en grijpt elke mogelijkheid aan om op de gevaren van IM te wijzen.

Waar de zoon van Isabel precies in verzeild raakte? Hoe het systeem werkt, staat beschreven in een vonnis van een Belgische rechtbank uit februari. Justitie vervolgde vier Belgen en het bedrijf International Markets Live, het moederbedrijf van IM Mastery Academy. De zaak kwam aan het rollen door de aangifte van een Belgische moeder. Zij zag in 2018 haar 20-jarige ‘zeer beïnvloedbare zoon Rick met autisme en adhd’ in de ban van IM komen en in bitcoins investeren. Hij werd lekker gemaakt door een kennis die zei 10.000 euro per maand te verdienen.

Rick betaalde 200 euro instapgeld en 145 euro maandelijkse abonnementsgeld. Dat maandelijkse bedrag zou wegvallen als Rick twee nieuwe leden zou aanbrengen. Vanaf drie nieuwe leden zou hij zelf geld verdienen. Geld maken kon ook door het aanbieden van onderwijspakketten aan klanten. Wie steeds meer nieuwe leden binnenhaalt, klimt in status, zo wordt voorgespiegeld, en krijgt premies als de ‘Platinum Bonus’ of de ‘Chairman Infinity Bonus’.

Beïnvloedbare jongeren

De Belgische rechter is duidelijk: dit is een verboden piramidestructuur. De leden (‘vooral sterk beïnvloedbare jongvolwassenen’) wordt voorgehouden dat er ‘met weinig moeite grote winsten te halen zijn uit het handelen in buitenlandse en digitale munten’. ,,In werkelijkheid is het online educatieplatform een manier om de verboden piramidestructuur te maskeren. Nieuwe leden investeren zonder dat zij ooit de beloofde vergoedingen kunnen verwerven. Enkel de personen die zich aan de top van de structuur bevinden, kunnen hier hun voordeel uit halen.” Het bedrijf moet een boete van zes ton betalen, de Belgische mannen die meededen aan het piramideschema kregen boetes tot 16.000 euro.

Een voormalig IM-cursist herkent het oordeel van de rechtbank. ,,Ik meldde me aan omdat ik een community wilde bouwen en wilde leren handelen”, vertelt de jonge Nederlander, die anoniem wil blijven. ,,Ik kwam er snel achter dat het vooral ging om het aandragen van nieuwe leden. Over dat systeem had ik grote twijfels.” De onlinelessen ‘werden gegeven voor andere leden, die soms pas een maand lid waren’. ,,De inhoud van hun video’s was vaak hetzelfde.” De man stopte met IM, hij handelt nog wel in (digitale) valuta.

Deze krant benaderde vijf Nederlandse jongeren die aanwezig waren in Ahoy of op sociale media aangeven actief te zijn binnen IM Mastery Academy. Ze reageerden niet of wilden geen vragen beantwoorden. Het ex-lid van Academy is niet verbaasd: ,,IM Mastery Academy ontmoedigt praten met de pers. Wie dat wel doet, kan status verliezen.”
IM mastery academy
voda
0
’Niet bewezen dat het zijn werk beïnvloedde’
Spaanse elektricien die liters bier dronk tijdens werk ’onrechtmatig ontslagen’
18 min geleden
in BUITENLAND

MADRID - Een Spaans bedrijf heeft een elektricien die geregeld grote hoeveelheden alcohol dronk tijdens de werkuren onterecht ontslagen. Dat heeft een rechter geoordeeld.

Een Spaans elektriciteitsbedrijf in de zuidoostelijke regio Murcia had in september 2021 een werknemer ontslagen die al 27 jaar in dienst was. Dat gebeurde nadat een privédetective die door het bedrijf was ingehuurd de man had betrapt op het drinken van grote hoeveelheden alcohol tijdens de werkuren, zo schrijft The Guardian.

Een detective had de man in het oog gehouden op drie verschillende dagen in juli 2021. In zijn ontslagbrief werd opgesomd waarop de werknemer betrapt was. Op de eerste dag gingen de man en een collega om 8.27 uur „iets” drinken in een café. ’s Middags kochten ze eten, vier blikken San Miguel-bier en een fles van een liter Estrella de Levante-bier. In de namiddag dronk de man nog een blik bier. Even voor 18.30 uur kocht en dronk hij nog een blik bier, waarna hij met de bestelwagen van het bedrijf terugreed naar Murcia.

Een paar weken later stelde de privédetective vast dat de werknemer en twee collega’s tegen het einde van hun middagpauze al zeven liter bier soldaat maakten. Daarna dronk de man nog twee blikken van 33 cl Heineken en een ander blik bier.

Op de derde dag dat de man geobserveerd werd, dronk hij aan het begin van de middag een fles bier van 33 cl, bij zijn lunch drie glazen rode wijn en een glaasje sterke drank.

Volgens zijn ontslagbrief werd de man ontslagen wegens „herhaaldelijk en overmatig alcoholgebruik tijdens de werkdag”, wat het fysieke welzijn van zichzelf en zijn collega’s in gevaar bracht, zowel op het werk als achter het stuur van de bestelwagen van het bedrijf.

’Geen bewijs dat hij dronken was’
De werknemer vocht zijn ontslag aan. Met succes: het hooggerechtshof van Murcia heeft nu geoordeeld dat het bedrijf onvoldoende grond voor een ontslag aanbracht. Het bedrijf toonde volgens de rechtbank namelijk niet aan dat de man dronken was of niet in staat om zijn werk te doen of met de bestelwagen te rijden op het einde van de werkdag. „Op geen enkel punt vermeldt de privédetective tekenen van dronkenschap of onhandigheid bij het stappen. Evenmin is bewezen dat zijn fysieke of mentale capaciteiten verminderd waren tijdens zijn taken als een elektricien.”

Het zou ook onmogelijk zijn om te bepalen hoeveel de man precies dronk en of hij daarmee boven de toegestane limiet kwam om nog te mogen rijden. De man dronk samen met zijn collega’s, vooral tijdens pauzes en terwijl ze ook aten „en verfrissingen nodig hadden”, klinkt het in het vonnis. Bovendien moet volgens de rechtbank rekening gehouden worden met het warme klimaat en de „geografische gebruiken” in juli in de regio.

Het hooggerechtshof heeft het elektriciteitsbedrijf bevolen de elektricien opnieuw aan te nemen of hem een schadevergoeding van 47.000 euro te betalen.

www.telegraaf.nl/nieuws/1329919189/sp...
D'ieteren
0
Bolero blog 25/04/2023 09:28
Bpost trekt prognose voor 2023 in

Bpost bracht gisteravond een persbericht uit waarin het aankondigde zijn vooruitzichten voor 2023 in te trekken. Bpost startte, naar aanleiding van het onderzoek naar de distributie van kranten en tijdschriften, interne onderzoeken. Die wijzen op mogelijk nog enkele problemen. Uit de voorlopige bevindingen blijkt dat bpost-marges op bepaalde diensten die aan de Belgische staat worden geleverd, mogelijk niet aanvaardbaar zijn onder de toepasselijke wetgeving. Bpost wijst op een voorlopige negatieve impact van 25 à 50 miljoen euro op de resultaten van 2023. Voor KBC Securities draagt deze aankondiging bij aan de onzekerheid. Het ‘Kopen’-advies en koersdoel van 7,4 euro blijven behouden
Freemoneyforever
0
Nederlandse start-up bouwt eerste elektrische passagiersvliegtuig ooit

Vriend en vijand zijn het erover eens dat de co2-uitstoot van vliegen drastisch omlaag moet. Probleem is alleen dat alternatieven nog lang op zich laten wachten. Toch is een weekendje Londen met een elektrisch vliegtuig misschien wel sneller werkelijkheid dan gedacht.

De Nederlandse start-up Maeve Aerospace heeft namelijk net haar eerste definitieve ontwerp van de Maeve one onthuld. Over een paar jaar moet dit volledig elektrische passagiersvliegtuig al van Amsterdam naar Londen gaan.

Aan het woord: Jan Willem Heinen, ceo en oprichter van Maeve Aerospace.

www.nporadio1.nl/fragmenten/geld-of-j...
hirshi
0
Waar kwam toch die mooie dagwinst vandaan?

Het was al snel duidelijk Nederlandse Beleggingemaatschappij voor Zeeschepen in liquidatie.

Mislukt gevalletje van de man met de grote oren die in supermarktlokaties doet.

Ene professor die op een beleggersbeurs het aandeel aan de markt bracht snel verdwenen was als commissaris

Maar mijn koopje rendeelt alras met nog genoeg vraag in het orderboek om geen spijt te hebben van de aanschaf.

De aankoop trouwens hier op dit forum eerder gemeld.

Life is sweet.

Mvrgr.
voda
0
Japans bedrijf bevestigt dat eerste commerciële maanlanding definitief is mislukt

Een Japans bedrijf probeerde dinsdag als eerste bedrijf een lander op het oppervlak van de maan te zetten. Dat is slechts een paar landen ooit gelukt, maar nog nooit slaagde een commerciële organisatie daarin. Lange tijd ging het goed, tot vlak voor de landing. Toen ging het signaal met de lander van ispace verloren.

Buitenlandredactie 26-04-23, 02:40 Laatste update: 03:48

En dus stond ispace-oprichter Takeshi Hakamada de pers teleurgesteld te woord. ,,We hebben het contact met de lander verloren en doen nu onderzoek wat de status is’’, zei hij. Hakamada zei daarbij aan te nemen dat de landing ‘waarschijnlijk mislukt’ was. ,,Wel zijn we erg trots op wat we tot nu toe in dit proces hebben bereikt.’’ Enkele uren later bevestigde ispace dat de landing was mislukt: ,,Een succesvolle landing op de maan en het tot stand brengen van communicatie is niet langer haalbaar is’’, aldus het bedrijf in een verklaring.

De lander draaide sinds vorige maand in een baan rond de maan, op ongeveer 100 kilometer boven het oppervlak. Dinsdag rond 17.40 uur Nederlandse tijd begon de landing. De sonde remde af en zakte daardoor langzaam naar beneden. Ongeveer een uur later kwam hij tot enkele meters boven het maanoppervlak, zo zag Hakamada samen met andere aanwezigen op een groot scherm via een simulatie. Op het moment van de landing verdween het beeld van de simulatie echter: het contact met de lander was verloren gegaan.

Grondstoffen
Het Japanse ispace wil op den duur grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij het bouwen van een bemande basis op de maan. Missie 1 van het project Hakuto-R is bedoeld om het ontwerp en de technologie te testen.

Met de lander is een onbemande verkenner uit de Verenigde Arabische Emiraten meegegaan. Het karretje Rashid moet - als de landing wel is gelukt - ongeveer twee weken lang rondrijden op de maan om met camera’s en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen. Rashid weegt ongeveer 10 kilo, is ruim 50 centimeter lang en breed, en ongeveer 70 centimeter hoog.

Grote omweg
De lander en de verkenner zijn in december gelanceerd. Om brandstof te besparen gingen ze via een grote omweg naar de maan. De zwaartekracht van de aarde en de zon duwden het vaartuig naar zijn bestemming. Het kwam onderweg tot op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde, vier keer zo ver weg als de maan. Door de lange route duurde de vlucht maanden, en niet hooguit een paar dagen.

Tot nu toe zijn alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China erin geslaagd veilig op de maan te landen. Pogingen van Israël en India mislukten.

De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen op de maan laten lopen, voor het eerst sinds 1972. Het land krijgt daarbij hulp van Canada, Europa en Japan. Het is de bedoeling dat mensen deze keer ook op de maan blijven, en op den duur doorreizen naar Mars.

www.ad.nl/buitenland/japans-bedrijf-b...
Freemoneyforever
0
Criminelen stelen 200 miljoen euro via mitm-aanvallen op geldautomaten

Criminelen hebben vorig jaar door middel van man-in-the-middle (mitm) / relay-aanvallen op Europese geldautomaten tweehonderd miljoen euro gestolen. Dat meldt de European Association for Secure Transactions (EAST) op basis van cijfers van Europese banken. Het is voor het eerst dat banken mitm-/relay-aanvallen op geldautomaten rapporteren.

De cijfers waar EAST zich op baseert zijn afkomstig van banken uit 21 Europese landen, waaronder ook Nederland. Naar schatting staan in deze landen ruim driehonderdduizend geldautomaten opgesteld. Banken melden aan EAST het soort aanvallen waar de automaten mee te maken krijgen. In de eerste helft van vorig jaar werden de mitm-aanvallen voor het eerst gerapporteerd.

In totaal werden er 502 van dergelijke aanvallen door banken gedetecteerd, waarbij 200 miljoen euro door criminelen werd buitgemaakt. Details over de aanvallen zelf zijn niet gegeven. EAST stelt dat bij een mitm-aanval de communicatie wordt aangepast, maar hoe aanvallers deze aanvallen uitvoeren is onduidelijk. Security.NL heeft EAST om opheldering gevraagd.

Jackpotting

Het aantal jackpotting-aanvallen op geldautomaten in Europa liet vorig jaar opnieuw een daling zien. Bij jackpotting proberen criminelen via malware of een black box de inhoud van de geldcassettes van de geldautomaat te legen. Een black box is een extern apparaat dat op de geldautomaat wordt aangesloten. Via dit apparaat kunnen de criminelen instructies geven waarmee de inhoud van de geldcassettes wordt geleegd.

In 2020 werden nog 202 van dergelijke aanvallen gerapporteerd. Dat daalde in 2021 naar 52 aanvallen. Vorig jaar werden er in totaal 31 incidenten bij EAST gerapporteerd. Bedroeg de schade door jackpotting in 2020 nog 1,24 miljoen euro, dat daalde in 2021 naar 700.000 euro. Vorig jaar wisten criminelen via jackpotting 140.000 euro te stelen.

Mogen de digitale aanvallen op geldautomaten dan afnemen, in 2022 was er wel een stijging van het aantal plofkraken. Het aantal steeg van 629 naar 727. Ook het aantal gevallen van "cash trapping" nam toe, van zo'n 2100 naar bijna 7200. Hierbij weten criminelen een apparaatje te plaatsen dat voorkomt dat het geld dat slachtoffers pinnen wordt uitgegeven. Wanneer het slachtoffer de geldautomaat verlaat komt de crimineel het geld ophalen.
www.security.nl/posting/794248/Crimin...
DeZwarteRidder
0
Online gokker verliest gemiddeld €143 per maand
Door MARLOU VISSER

Updated 15 min geleden
1 uur geleden
in GELD

AMSTERDAM - Snel en makkelijk rijk worden door een gokje te wagen? Geloof de reclames niet, online spelers verliezen gemiddeld €143 per maand per account. Maar omdat spelers vaak meerdere accounts hebben, is hun gokhobby waarschijnlijk nog een stuk duurder.

Online gokken is een dure hobby, en vooral jongeren vallen ervoor. Foto ter illustratie.
Online gokken is een dure hobby, en vooral jongeren vallen ervoor. Foto ter illustratie.? GETTY IMAGES
Ruim een op de twintig Nederlanders was vorig jaar actief op een van de legale online goksites, schat de Kansspelautoriteit. Maar liefst 762.000 Nederlanders hebben minimaal één keer gegokt bij een legale aanbieder .Jongeren tussen 18 en 25 gokken relatief vaker. Zij maken 21% van alle actieve accounts (859.000 in januari) uit, maar zijn nog geen 10% van de volwassen bevolking.

Gemiddeld raken die spelers dus €143 per account per maand kwijt. Er is één lichtpuntje: dat gemiddelde verlies wordt wel minder. Van oktober 2021 tot juli 2022 verloren spelers nog gemiddeld €153 per maand per account.

Legaal gokken
Websites waar je kunt gokken zijn pas sinds oktober 2021 legaal in Nederland. Daarvoor konden liefhebbers echter makkelijk bij buitenlandse sites terecht. Sinds de markt ook in Nederland legaal is, is die flink gegroeid. De opbrengsten voor gokbedrijven als Unibet, Kansino, 777 Casino en Betcity liepen vorig jaar op tot bijna €1,1 miljard. Ruim zes van de tien legale gokkers speelden voor de legalisering niet online.

Gokken kan ook verslavend zijn. De Kansspelautoriteit kan nog niet veel zeggen over of het aantal mensen met een gokverslaving is toegenomen. Wel schreven meer Nederlanders zich in bij een register waarmee ze zichzelf voor minimaal een half jaar uitsluiten van gokspelletjes op legale sites. Zo’n 40.000 mensen namen deze voorzorgsmaatregel al. Vanaf 1 juli wil het kabinet meer reclames voor online gokken verbieden. Eerder kwam er al een verbod voor ’influencers’ om gokken aan te prijzen.
voda
0
Buitenaardse wezens op aarde: Foto's van de blob en andere protozoën en beerdiertjes

Artikel van Zeleb.es • 28 apr 2023
Maak kennis met deze 'Blob'
Geen dier en ook geen plant

1 van 25 foto's in galerij Deze blob heeft geen hersenen, ogen of mond, laat staan armen of benen. Wat nog verrassender is dan zijn 720 geslachten – wetenschappers beschouwen dit wezen als een intelligent wezen.

1 van 25 foto's in galerij©Aangeboden door The Daily Digest

Voor meer, zie link:

www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/buite...
DeZwarteRidder
0
Beruchte kooivechter Abu Azaitar is de ’Raspoetin’ van Mohammed IV
Marokkaanse koning onder plak veroordeelde crimineel

Door RALPH DEKKERS

3 uur geleden
in BUITENLAND

RABAT - De hofhouding en bureaucratie rond de koning van Marokko, Mohammed VI, maakt zich in toenemende mate zorgen over de invloed die een Duitse-Marokkaanse kooivechter heeft op de steenrijke vorst. Samen met twee broers ontpopt Abu Azaitar, een veroordeelde crimineel, zich meer en meer als een soort Raspoetin die bepaalt wie er een gehoor krijgt bij de koning.

Het respectabele weekblad The Economist voert in een even uitgebreid als schokkend verhaal paleisbronnen op die stellen dat het drietal patsers, dat sinds enkele jaren beste maatjes is met Mohammed VI, ministers de les leest en provinciale gouverneurs ‘behandelt als chauffeurs’. Zij kunnen ook onbegrensd gebruikmaken van de privé-vliegtuigen en het uitgebreide wagenpark van ‘M6’.

De problematische vriendschap is slechts een van de pijnpunten. De koning is nog maar nauwelijks in het land aanwezig: volgens een naaste medewerker verbleef hij vorig jaar zo’n 200 dagen in het buitenland. Hij ging niet naar de begrafenis van koning Elizabeth of het WK voetbal in Qatar, waar zijn land flinke successen boekte. Hij zou, aldus ingewijden, nog maar weinig interesse tonen voor het landsbestuur.

Zwalkend
Er zijn ook zorgen over zijn gezondheid. De 54-jarige vorst werd vorige zomer zwalkende door Parijs op de camera vastgelegd, mogelijk na een paar drankjes te veel. Of het waren zijn medicijnen: hij onderging in het verleden al twee hartoperaties. Zijn fitheid zou door de voortdurende aanwezigheid van de Azaitar-broers, die tevens dienst doen als zijn personal trainers, wel iets zijn verbeterd.

Toch is hij niet meer de frisse wind die hij bij zijn aantreden in 1999 was. Toen werd zijn kledingstijl nog als ‘cool’ werd gezien. Nu fronzen steeds meer mensen hun wenkbrauwen bij het zien van zijn soms flamboyante stijl. Mohammed was aanvankelijk de ‘koning van de armen’. Nu loopt hij rond met een horloge van meer dan een miljoen euro. Dat terwijl Marokko in economische problemen verkeert, met een gierende inflatie en hoge werkloosheid.

Tot dusver richt de kritiek vanuit de bevolking zich vooral op de regering. De koning blijft, zo lijkt het, immens populair. Het houden van een enquête daarover is echter verboden. Een blad dat jaren geleden meldde dat liefst 91 procent van de bevolking de vorst steunde, moest zijn volledige opgave vernietigen.

Een van de belangrijkste wapenfeiten van Mohammed is dat hij vrouwen meer rechten gaf. Zijn eigen echtgenote was zelfs de eerste in de geschiedenis die naar buiten trad als de vrouw van de koning. Lalla Salma zou daarna zelfs haar land gaan vertegenwoordigen tijdens officiële reizen, een unicum in de Arabische wereld. Zij is nu echter al vier jaar lang niet gezien. Een Spaans magazine meldde in 2018 dat het paar gescheiden zou zijn. Andere bladen schreven later dat zij in Griekenland of de Verenigde Staten zou wonen. Het koninklijke huis doet er het zwijgen toen.

Exotisch
De koning zelf verblijft het liefst in Frankrijk, als hij niet met zijn Duits-Marokkaanse vrienden (die kort na de ‘scheiding’ op het toneel verschenen) door West-Afrika of andere exotische plekken aan het reizen is. Mohammed heeft een gigantisch paleis in noordoosten van Frankrijk, vanwaar hij zijn zieke moeder in Parijs kan bezoeken. The Economist stelt echter dat hij vooral weg wil zijn uit Marokko, om zo de confrontatie met zijn adviseurs en hofhouding uit de weg te gaan.

Die zouden de aanval hebben geopend door details over de omstreden broers aan de Marokkaanse pers te lekken. De digitale krant Hespress publiceerde een artikel van 3500 woorden waarin het strafblad van Abu Azaitar uit de doeken werd gedaan: diefstal, fysiek geweld, overvallen, drugshandel. De kooivechter werd in het verleden veroordeeld tot twee jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij een brute aanval op een zakenman.

Extravagant
Daarna volgde andere publicaties, die zich focusten op de extravagante levensstijl van de broers, die vernoemd zijn naar de eerste drie kaliefen: Abu, Omar en Otman. Toch lijkt Mohammed VI niet van plan in te binden. Dat kan hem nog in een lastige parket brengen als de economische crisis aanhoudt en de spanningen met buurland Algerije, over de status van de Westelijke Sahara, verder oplopen.
hirshi
0
Doek valt voor First Republic Bank, overgenomen door JP Morgan

De Californische toezichthouder DFPI heeft ingegrepen bij de noodlijdende First Republic Bank. De bank wordt nu verkocht aan branchegenoot JP Morgan Chase. First Republic moest anderhalve maand geleden nog met miljardenleningen overeind worden gehouden.
voda
0
Ruim 6 miljard pinbetalingen in 2022, DNB verwacht verdere stijging in 2023
Door KLAARTJE BAX

Gisteren, 19:01
in GELD

AMSTERDAM - Nederlanders betaalden in 2022 zo’n 6,1 miljard keer met een betaalkaart, voor een gezamenlijk bedrag van €182 miljard, blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) over het betalingsverkeer. Nadat de coronamaatregelen begin 2022 werden afgeschaft, nam het aantal betalingen flink toe, vooral tijdens buitenlandse vakanties en in de horeca.

Na afschaffing van de coronamaatregelen nam het aantal pinbetalingen weer flink toe. ANP / HH

In 2021 verrichtten Nederlanders 4,9 miljard kaartbetalingen voor een gezamenlijk bedrag van €144 miljard. Kaartbetalingen bestaan uit transacties van particulieren en bedrijven die worden gedaan met een pinpas of creditcard. Dit betreft binnenlandse én buitenlandse betalingen van Nederlandse kaarthouders aan zowel de kassa (inclusief contactloos betalen en betalen met smartphone of ’wearable’) als kaartbetalingen op het internet.

Verdere stijging
In het eerste kwartaal van 2022 werd 1,3 miljard met de pas betaald. In de rest van het jaar steeg dit naar gemiddeld 1,6 miljard per kwartaal. Ook steeg de omzet van de kaartbetalingen van €38 miljard in het eerste kwartaal van 2022 naar gemiddeld €48 miljard in de laatste drie kwartalen van het jaar.

Voor 2023 verwacht DNB dat het aantal kaartbetalingen verder zal stijgen, mede door de introductie van OVpay, waarmee reizigers met een betaalkaart kunnen in- en uitchecken in het openbaar vervoer.

Gehecht aan cash
Vorige week bleek uit onderzoek dat 90% van de Nederlanders hecht aan contact geld. De meesten hebben naast hun pinpas ook contant geld op zak: 79% heeft bankbiljetten en 81% heeft munten op zak.

Verder verwacht ruim twee op de drie Nederlanders (68%) over vijf jaar nog wel eens met contant geld te betalen. Jongeren hebben deze verwachting met 61% in iets mindere mate.

www.telegraaf.nl/financieel/295736369...
Freemoneyforever
0
Tekorten bij de politie lopen alleen maar op: 'De crimineel is de baas hier'

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politievakbond, windt er geen doekjes om: de tekorten bij de politie zijn dramatisch. "Er zijn ontzettend veel jongeren die het criminele pad opgaan en we hebben te weinig zicht op wat er gebeurt", aldus Struijs in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

De recente explosies en schietincidenten in Rotterdam waarbij nog maar nauwelijks mensen zijn opgepakt, laat weer licht schijnen op een probleem dat al jaren speelt: de tekorten bij de politie. "Het probleem is structureel nijpend. We komen vijf tot zeven duizend agenten tekort." Als hoofdoorzaak voor die tekorten, noemt Struijs de intrede van de Nationale Politie waarbij miljoenen op het politieapparaat werd bezuinigd.

Burgemeester van Maastricht, en in die hoedanigheid ook regioburgemeester Limburg, Annemarie Penn-te Strake heeft dagelijks te maken met de gevolgen van de tekorten bij de politie. "Als regio liggen wij klem tussen het buitenland en dat betekent dat vrijwel alle zaken meteen internationaal zijn." Penn-te Strake somt daarnaast nog een aantal andere zaken op zoals armoede waardoor het criminaliteitscijfer hoog ligt in de zuidelijke provincie.

Verdeelsleutel
Mede daardoor pleit de burgemeester al jaren voor een herziening van de verdeelsleutel waarmee het aantal agenten per regio wordt bepaald. "We komen hier in vergelijking met de andere provincies echt agenten tekort. Je zou kunnen zeggen dat de inwoners van Limburg minder goed beschermd worden dan inwoners van de Randstad."

Penn-te Strake zet haar verhaal kracht bij door te verwijzen naar de dagelijkse taken van de politie in haar regio. "We kunnen net aan 24-uursdiensten draaien. Maar we kunnen niks extra's of proactief oppakken. De crimineel is de baas hier."
www.nporadio1.nl/fragmenten/wnl-haags...
Freemoneyforever
0
'Van Lienden hield cruciale informatie achter'

Sywert van Lienden en zijn compagnons hebben informatie achtergehouden in het onderzoek naar de mondkapjesdeal. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money. 'De vraag is of er sprake is van valsheid in geschrifte.'

Volgens Follow the Money draait het om een presentatie aan de Rabobank, die door Van Lienden en diens partners is verstrekt aan Deloitte voor het onderzoek naar de deal. In een van de sheets van die presentatie wordt de organisatiestructuur van zowel de Stichting Hulptroepen Alliantie, als die van de Relief Goods Alliance beschreven. 'In deze bv zijn de bewuste miljoenen verdwenen', zegt Jan-Hein Strop van Follow the Money en co-auteur van het boek Sywerts miljoenen.

'In de originele sheet staat een zinnetje over het externe communicatiebeleid van de drie compagnons. Daar staat dat er alleen naar buiten wordt getreden als Stichting Hulptroepen. Met andere woorden, het bestaan van de commerciële bv wordt voor de buitenwereld verborgen gehouden', zegt Strop. 'Deloitte heeft deze sheet ook gekregen, alleen deze zin ontbreekt in de versie die zij hebben gekregen. Dat is zeer opvallend.'

Rabobank op verkeerde been

De Rabobank zou hiermee hebben geweten van het bestaan van een commerciële bv naast de stichting. 'De Rabobank is op meerdere momenten geïnformeerd over het oprichten van een bv, speciaal voor de mondkapjesdeal.' Volgens Strop is de bank echter wel op het verkeerde been gezet. 'De Rabobank heeft gezegd dat er vermoedelijk veel winsten gemaakt zouden worden. Volgens de drie compagnons zou dit geen probleem zijn geweest omdat het geld aan een goed doel zou worden gegeven.'

Ondanks dat het onderzoek van Deloitte is uitgevoerd op basis van onvolledige gegevens, denkt Strop niet dat het rapport de prullenbak in kan. 'In het rapport staat al dat er onduidelijkheid is over de stichting en de commerciële bv. Alleen nu blijkt weer dat dit het resultaat is van doelbewust beleid van de mannen. Zij wilden enkel als stichting naar buiten treden, en dan is het logisch dat er onduidelijkheid ontstaat.'

Valsheid in geschrifte

Strop denkt hiermee dat het onderzoeksrapport een stuk kritischer had gekund richting Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel. Of er sprake is geweest van valsheid in geschrifte, is onduidelijk. 'Als blijkt dat de Rabobank en Deloitte inderdaad verschillende documenten hebben gekregen, dan roept dit wel die vraag op', zegt Strop. Geen van de drie betrokkenen wil op het verhaal van Follow The Money reageren.
www.bnr.nl/nieuws/financieel/10511438...
Freemoneyforever
0
Vannacht was Arno Wellens op de radio. Een bijzonder figuur. Ik heb met genoegen geluisterd.
www.nporadio1.nl/uitzendingen/mischa/...

Hij weet van deals die overheden met banken hebben. Daardoor kan het zijn dat een overheidsschuld buiten de boeken blijft.

Ik zocht naar aanleiding van dat programma over de Parex-bank en Letland. Omtzigt heeft daar kamervragen over gesteld.

Het internetarchief toont (nog) de brief die naar aanleiding van vragen van Pieter Omtzigt is opgesteld. web.archive.org/web/20150412145500/ht...

Ik vind het wel handig dit te weten in tijden van een bankencrisis, waarbij wij mogelijk niet weten, wat er nog meer achter de schermen tussen banken en overheden speelt in deze tijden van omvallende banken in Zwitserland en de USA.
Zijn biografie: nl.wikipedia.org/wiki/Arno_Wellens
Freemoneyforever
1
Shell had goede cijfers, maar gaat de winst uitkeren aan aandeelhouders (deels door eigen aandelen in te kopen). Sommigen hadden liever gezien, dat Shell de schulden verminderde, anderen dat Shell meer zou investeren in duurzame energie.

Reken maar, dat ze hier met grote interesse naar kijken:

'Dit heeft de potentie om alle fossiele energiebronnen te vervangen'
Richard Hogenkamp

Waterstof wordt door sommigen gezien als dé brandstof voor de toekomst. Het probleem is dat het op kunstmatige wijze wordt gemaakt en dat daar andere — vaak fossiele — energiebronnen voor worden gebruikt. Maar wat als je het gewoon uit de grond zou kunnen halen?

Waterstof is schone energie omdat bij verbranding alleen waterdamp vrijkomt.

Kleurloos, smaakloos, reukloos, onzichtbaar. En onvindbaar, tot voor kort althans. Waterstof, een schone energiebron, zou weleens in grote hoeveelheden in de aardbodem kunnen zitten. Kortgeleden is een groot reservoir ontdekt in Spanje, aan de voet van de Pyreneeën. Het is het eerste natuurlijke waterstofreservoir in Europa dat is aangetoond. Experts noemen het veelbelovend.

‘Eerlijk gezegd heb ik altijd in de veronderstelling geleefd dat dit niet zou kunnen bestaan, waterstof die in de aardbodem verstopt zit en die je eruit kunt pompen’, zegt Richard van de Sanden, hoogleraar aan de TU Eindhoven. ‘Waterstof bestaat uit heel kleine moleculen die overal doorheen kunnen. Het idee is dus dat waterstof die ergens in de aarde wordt geproduceerd, gewoon ontsnapt omdat het een weg omhoog vindt, door de aardkorst gaat en vervliegt in de lucht.’

Van de Sanden is voorstander van de productie in fabrieken van waterstof als nieuwe, extra energiebron, naast olie, gas en energie uit zon en wind. Maar hij is ook iemand die waarschuwt dat waterstof niet als wondermiddel moet worden gezien, omdat het door de mens gemaakt moet worden en we daar nog niet erg efficiënt in zijn. De productie is duur, vies of allebei. Dat waterstof nu mogelijk in grote hoeveelheden in de aarde zelf zit, stemt hem dan ook optimistisch. ‘Dit ziet er echt wel positief uit, ja.’

Logisch nadenken

Dat de vondst van natuurlijke waterstof in de aardbodem de wetenschap tart, snapt Ian Munro, ceo van Helios Aragón. Hij zou zelf anderhalf jaar geleden ook nog niet op het idee zijn gekomen om ernaar te zoeken. Het is zijn Brits-Spaanse onderneming die kortgeleden het ondergrondse waterstofreservoir in de noordelijke Spaanse regio Aragón ontdekte. Het reservoir ligt in de buurt van het dorp Monzón, zo’n 50 kilometer van de Frans-Spaanse grens, aan de voet van de Pyreneeën. ‘Op basis van wat we nu weten denk ik dat we alle industrie in de wijde omtrek van Monzón vanuit dit waterstofreservoir van energie kunnen voorzien.’

‘Toen we logisch gingen nadenken, leek ons de regio Aragón een plek waar waterstof zou kunnen zitten’, zegt Munro. ‘Wat je nodig hebt is een bodem waarin ijzerrijke rotsen en water bij elkaar komen. Dan ontstaat waterstof. Wat je daarnaast nodig hebt is een bodemstructuur waardoor die waterstof niet ontsnapt.’

Munro's bedrijf probeerde het bij Monzón en het was raak, op 3,5 kilometer diepte. Waterstof zit daar vast onder een rotslaag. Helios Aragón wil door die rotslaag boren en de waterstof oppompen. En dat kan goedkoop, denkt Munro. ‘Onze inschatting is dat we het voor €0,75 per kilo kunnen produceren. Dat is de helft goedkoper dan het maken van grijze waterstof, nu de goedkoopste vorm van waterstof, maar grijze waterstof is vervuilend. Natuurlijke waterstof is een volledig schone energiebron.’

Urban legend

Munro raakte in de greep van natuurlijke waterstof nadat hij zich had verdiept in de toevallige vondst van een reservoir in Mali. ‘Ik vond het heel interessant wat daar was gebeurd. Maar in Mali wil je als bedrijf niet zijn. Het is instabiel en onveilig. Niet voor niets is er vele jaren na de vondst nog steeds geen commerciële exploitatie van het Malinese waterstofreservoir.’

Het verhaal van de Malinese vondst klinkt haast als een urban legend, maar is vastgelegd. In 1987 werden boringen naar water gedaan bij het dorp Bourakébougou. Uit het gat dat door de boringen ontstond, kwam wind naar boven. Niemand snapte wat het was en waar het vandaan kwam. Toen een van de mannen die naar water boorden een sigaret opstak bij het gat, ontplofte die in zijn gezicht. Hij hield er brandwonden aan over. Boven het gat in de grond ontstond een brand die maar niet stopte. Het duurde weken om het vuur te doven. Toen dat eindelijk gelukt was, gooiden bange dorpsbewoners het gat dicht.
1-2
Freemoneyforever
2
2-2

Het duurde 25 jaar voor er opnieuw werd gekeken naar de opmerkelijke gebeurtenis in Bourakébougou. In 2012 deed het Canadese Chapman Petroleum onderzoek in het dorp. In een mobiel laboratorium in de snoeihete woestijn ontdekten onderzoekers dat wat er uit het gat omhoogkwam, 98% pure waterstof was.

2012 was ook het jaar waarin de Malinese burgeroorlog begon, waarmee de omstandigheden voor het winnen van waterstof ernstig verslechterden. Er werd nog wel een installatie aangesloten op de waterstofbron, maar die is alleen voor lokaal gebruik. De 4000 inwoners van Bourakébougou hebben sindsdien elektriciteit en gebruiken die voor koelkasten en het verlichten van hun huizen, luxes die bewoners van veel andere dorpen in de woestijn van Mali niet kennen.

Onuitputtelijk

Het gat in de grond levert de dorpsbewoners nu al meer dan tien jaar elektriciteit. De waterstofbron in Bourakébougou lijkt onuitputtelijk. En dat is logisch, zeggen mensen die zich erin verdiept hebben. ‘Waterstof wordt in onze aarde continu gemaakt. Het is wat dat betreft niet te vergelijken met olie of gas, dat pas ontstaat na miljoenen jaren van gunstige omstandigheden en opraakt als je het omhoog haalt’, legt Viacheslav Zgonnik uit. Zgonnik is ceo van Natural Hydrogen Energy, een bedrijf dat in de Amerikaanse staat Nebraska boort naar natuurlijke waterstof.

Hij doet dat net als Helios Aragón op een diepte van 3,5 kilometer. De bron waar Natural Hydrogen Energy aan het werk is ligt bij Geneva, dichtbij de eerste aanzet van de Rocky Mountains. Zgonnik is wel een paar stappen verder dan zijn collega’s in Spanje. ‘Want het fijne van de Verenigde Staten is dat je minder lang hoeft te wachten voordat je een energiebron mag exploiteren.’

Zgonnik zegt ‘een obsessieve fascinatie’ te hebben met natuurlijke waterstof. ‘In 2014 hoorde ik er voor het eerst van, bijna niemand anders praatte erover. Ik ging nadenken en bedacht dat het volkomen logisch zou zijn dat er grote waterstofreservoirs in de bodem zitten.’
Vergunningen, geen subsidie

Als hij over de voordelen van natuurlijke waterstof begint, wordt hij nog enthousiaster. ‘Het is goedkoop. Je kunt het via de bestaande infrastructuur van gasleidingen naar de plek brengen waar je het wilt gebruiken. En de voorraad raakt nooit op, want zolang diep in de bodem ijzerrijke rotsen en water met elkaar in contact blijven, wordt er continu nieuwe waterstof gemaakt.’

Gevraagd naar de opbrengst van de waterstofbron in Nebraska hult Zgonniks zich in stilzwijgen. ‘In dit vroege stadium is dat nog bedrijfsgevoelige informatie die ik niet kan delen. Maar op basis van wat ik nu weet, durf ik dit wel te zeggen: ik geloof dat natuurlijke waterstof de potentie heeft om alle fossiele brandstoffen te vervangen. Ja, ik weet dat dat nogal een uitspraak is, maar ik ben ervan overtuigd.’

Ian Munro in Aragón is iets voorzichtiger, maar ook hij is optimistisch. ‘De potentie is heel groot. Er is wel een grote “maar”: we moeten in staat zijn de waterstof naar boven te halen en te vervoeren. In Europa hebben we daar vergunningen voor nodig. Daar zijn we nu mee bezig. Elke keer als ik er met overheidsvertegenwoordigers over praat, zijn ze verbaasd. Ik vraag niet om subsidies, zoals producenten van schone maar dure groene waterstof wél doen. Ik heb investeerders en we kunnen goedkoop produceren, vier tot vijf keer zo goedkoop als groene waterstof. Subsidie hoef ik niet. Het enige wat ik wil is vergunningen. Zodra we die hebben, weet ik meer over wat we precies oppompen en hoe belangrijk natuurlijke waterstof zal zijn in de energiemix.’
Brandende zeppelin

Zijn er dan alleen maar positieve berichten over natuurlijke waterstof? Richard van de Sanden van de TU Eindhoven wijst op de risico’s. ‘Dit klinkt allemaal veelbelovend, maar als we waterstof gaan oppompen, opslaan, vervoeren en gebruiken, dan moeten we nadenken over hoe we het veilig houden. Waterstof is nu eenmaal niet zo veilig als andere energiebronnen die we al kennen, zoals fossiele brandstoffen, zon en wind.’

Viacheslav Zgonnik: ‘Het beeld dat bij mensen het eerste opkomt als ik praat over waterstof is een brandende zeppelin.’ Dat is niet zo gek: de beelden van de brandende Hindenburg-zeppelin uit 1937 zijn iconisch. In de vlammenzee kwamen 35 mensen om het leven. De impact van dat 85 jaar oude beeld wordt nog steeds gevoeld door pioniers in de waterstofwereld. Zgonnik: ‘Helemaal eerlijk is dat niet. We hebben al veel geleerd over de risico’s van waterstof. In het begin wisten we ook weinig over hoe veilig of onveilig olie en gas waren. Alleen door te beginnen kunnen we alle eigenschappen van waterstof leren kennen en manieren vinden om er veiliger mee om te gaan.’

Niet in Nederland

Munro en zijn Helios Aragón denken voldoende veiligheidswaarborgen te hebben ingebouwd om de vergunningen rond te krijgen. Dan zouden ze volgend jaar kunnen beginnen met waterstofwinning in het noorden van Spanje. Ondertussen kijkt Munro ook naar andere plekken in Europa, voordat, zoals hij het zegt, ‘de big boys zich op natuurlijke waterstof storten’. Munro heeft het dan over de grote energiebedrijven van de wereld.

Het zoeken gebeurt in bodems die vergelijkbare eigenschappen hebben als die in Mali en Aragón. ‘Dan kom je meestal in de buurt van bergketens uit. We doen nu proefboringen in Duitsland, Polen en Hongarije. Ik denk dat Zweden ook goede condities heeft.’

Gevraagd naar de kansen voor Nederland, verschijnt een veelbetekenende glimlach om de mond van Munro. ‘Ik ben de afgelopen anderhalf jaar al een aantal keren verrast als het gaat om natuurlijke waterstof, dus ik durf niks met zekerheid te zeggen. Maar op basis van wat we nu weten, zou ik niet in Nederland zoeken.’
Een kleurenpalet aan waterstof

Waterstof is schone energie. Er kunnen auto’s en bussen op rijden, en het wordt ook al op kleine schaal ingezet in de industrie. Als waterstof verbrandt, komt alleen waterdamp vrij. Waterstof is kleurloos. Toch gebruikt de wetenschap juist kleurcodes om verschillende types te onderscheiden.
Bruine waterstof is de meest vervuilende soort die er is. Steenkool of bruinkool wordt verbrand om deze waterstof te maken en daar komen veel schadelijke stoffen bij vrij, naast CO2 bijvoorbeeld ook zwaveldioxide.
Grijze waterstof, tot nu toe de meest gangbare vorm. Voor de productie wordt olie gebruikt, of aardgas dat onder druk wordt gezet en verhit. Daarbij komt CO2 vrij.
Blauwe waterstof wordt op dezelfde manier gemaakt als grijze, maar het verschil is dat de CO2 die tijdens het maakproces vrijkomt, wordt opgevangen en onder de grond wordt opgeslagen, bijvoorbeeld in lege aardgasvelden.
Paarse waterstof wordt geproduceerd met gebruik van kernenergie. Het voordeel is dat er geen CO2 vrijkomt, maar er is wel nucleair afval.
Groene waterstof wordt gemaakt met duurzame elektriciteit. Stroom die is opgewekt met zonnepanelen en windmolens wordt in een fabriek omgezet in waterstof, een methode om zonne- en windenergie op te slaan voor gebruik op een later moment.
Oranje waterstof is waterstof die ontstaat door water in ijzerrijke ondergrondse rotsformaties te pompen. Door de reactie tussen water en de ijzerrijke rotsen komt waterstof vrij, die dan weer omhoog wordt gepompt.
Witte waterstof wordt door de aarde zelf gemaakt op plekken waar, onderaards, water en ijzerrijke rotsformaties samenkomen. Als het lukt deze waterstof te winnen, is het de schoonste van alle soorten waterstof.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1475103/dit-heeft...
3.422 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 ... 168 169 170 171 172 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
887,44  +8,73  +0,99%  03 mei
 Germany40^ 18.017,10 +0,67%
 BEL 20 3.913,37 +0,52%
 Europe50^ 4.930,44 +0,18%
 US30^ 38.691,83 0,00%
 Nasd100^ 17.893,96 0,00%
 US500^ 5.127,53 0,00%
 Japan225^ 38.326,05 0,00%
 Gold spot 2.301,75 0,00%
 EUR/USD 1,0762 +0,34%
 WTI 78,11 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders

Stijgers

VIVORYON THER... +7,18%
Flow Traders +4,87%
BESI +4,11%
Brunel +3,91%
UMG +3,62%

Dalers

HEIJMANS KON -5,17%
Aperam -4,56%
AMG Critical ... -3,16%
Kendrion -2,75%
CM.COM -2,24%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront