Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Rusland

De dagkoers
0
Russian army strikes Ukraine's second city 17 times in 1 hour
februari 10, 2023 07:24a.m. CET
Russian forces attacked critical infrastructure in Kharkiv, Ukraine's second-largest city, while simultaneously launching multiple strikes on energy facilities in Zaporizhzhia, AP reported Friday.

The city was hit 17 times in one hour, the most intense period of attacks since the beginning of the war in February 2022, said AP quoting Zaporizhzhia City Council secretary Anatolii Kurtiev.

The city authorities are still trying to determine the number of victims and the damage to infrastructure. Following the attacks, it was reported that water, electricity, and heating supplies could be affected.

KEYWORDS:
UKRAINE CRISIS

Baha Breaking News (BBN) / JG
voda
0
Russische energie in Nederland vrijwel geheel verbannen
Door ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE

6 min geleden
in BINNENLAND

DEN HAAG - Nederland heeft de import van Russische energie vrijwel volledig in de ban gedaan. Alleen vloeibaar aardgas (LNG) wordt -bijna een jaar na de invasie van Rusland in Oekraïne- nog in beperkte mate uit Rusland aangevoerd. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat nieuwe maatregelen aankondigt om komende winter voldoende energie op voorraad te hebben.

Na koude winterse nachten draaien energiecentrales op volle kracht, zoals hier Vattenfall in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. ANP / KIM VAN DAM

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is in Europa afgesproken de import van Russische energie zo snel mogelijk af te bouwen. Naast besparen is in Nederland volop ingezet op invoer vanuit andere landen en worden komende tijd olie- en gasvelden in het Nederlandse deel van de Noordzee versneld geopend. Tevens zijn strategische olievoorraden opgebouwd, verduurzamingsprojecten naar voren gehaald en wordt vaart gemaakt met bijvoorbeeld nieuwe windmolenparken op zee.

BEKIJK OOK:
Amerikaanse journalist: ’VS zat achter sabotage oliepijplijn Nord Stream’

Gasopslagen weer vol
Om ook de volgende winter voldoende energie te hebben, worden nieuwe maatregelen genomen, kondigt minister Rob Jetten (Energie) aan. De grote Nederlandse gasopslagen zullen voor komende winter opnieuw tot minimaal 90 procent gevuld worden. Daarnaast wordt ingezet op het versneld openen van gasvelden in het Nederlandse deel van de Noordzee. Vooralsnog is ook het Groninger gasveld nog op ’de waakvlam’, al heeft het kabinet nog altijd de intentie dit gasveld dit jaar of volgend jaar te sluiten. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, wordt hoogstwaarschijnlijk in juni besloten.

BEKIJK OOK:
Vattenfall duikt in de lente onder prijsplafond: ’Meer effect als ze ’t nu doen’

Meer import vloeibaar gas
Er wordt verder gewerkt aan het opnieuw vergroten van de importcapaciteit voor vloeibaar aardgas (LNG). Afgelopen jaar is daar al flink op ingezet: Nederland verdubbelde de import van dit vloeibare gas. Hieraan hangt wel een flink prijskaartje, nu het vloeibare gas veel duurder is dan gas uit de Noordzee of het Groningenveld. Desalniettemin wordt de mogelijkheid onderzocht om vanaf 2024 nog meer extra importcapaciteit voor LNG te realiseren. Een deel van dit gas wordt ook weer geëxporteerd naar buurlanden, zoals Duitsland en België. „Voor import, onder meer LNG, werkt Nederland daarom in EU-verband samen aan een actieplan voor gezamenlijke inkoop”, meldt het ministerie. Momenteel wordt nog wel vloeibaar aardgas uit Rusland geïmporteerd. Maar het percentage is gehalveerd van 30 procent in 2021 naar 15 procent nu.

Sancties van kracht
Afgelopen zondag zijn sancties op Russische olieproducten van kracht gegaan, en op 5 december 2022 is het importverbod van Russische ruwe aardolie ingesteld. Sinds december vorig jaar komt er daarom geen ruwe Russische aardolie Nederland meer binnen, dit was zo’n 30 procent in 2022. Toch houdt het ministerie hier wel een slag om de arm. „Het is niet volledig uit te sluiten dat er indirect Russische aardolie of aardolieproducten Europa binnenkomen, omdat dit soms elders vermengd wordt en zo de afkomst lastig is te herleiden.”

De importban zorgt volgens het ministerie vooralsnog niet voor fysieke olietekorten. „Dit verwachten wij niet omdat er voorraden zijn ingeslagen en raffinaderijen in Nederland overschakelen naar olie uit andere landen. Daarnaast heeft Nederland de strategische voorraad olie en olieproducten op orde.”

Geen kolen
In augustus ging er ook al een verbod in op de import van Russische kolen. Sindsdien komen er geen Russische kolen meer Nederland in en draaien kolencentrales (die door minister Jetten moesten worden heropend) op kolen uit onder meer Australië, Zuid-Afrika en andere landen in Noord-West Europa. Met het heropenen van de kolencentrales wordt ook nu nog veel gas bespaard, aangezien elektriciteitscentrales in Nederland veelal op aardgas draaien.

Geen gas meer via leidingen
Hoewel er geen sancties op Russisch gas gelden, komt er ook nagenoeg geen Russisch gas via pijpleidingen meer binnen in Nederland. Voor de oorlog in Oekraïne was dit 25 procent van de Nederlandse gasimport. Ook in Europa is de import van Russisch gas de afgelopen tijd flink afgebouwd. Voor de oorlog in Oekraïne lag het aandeel Russisch gas op zo’n 45 procent. Inmiddels ligt dit op zo’n 10 procent.

’Oorlogskas niet spekken’
Minister Jetten zegt dat de maatregelen bedoeld zijn om de ’Russische oorlogkas’ niet verder te spekken. „Maar liefst 60 procent van de Russische staatsinkomsten kwamen uit de export van fossiele brandstoffen. We hebben al die tijd hard gewerkt om alternatieven te vinden, energie te besparen, sneller te verduurzamen en de gestegen energieprijzen waar mogelijk te dempen. We blijven hard werken om in de huidige gasbehoeften te voorzien. Bijvoorbeeld door meer LNG import mogelijk te maken uit meer diverse en stabiele regio’s, gasopslagen te vullen, gezamenlijke gasinkoop in Europa te organiseren en energie te besparen”, aldus de bewindsman.

De minister zegt dat het doel van de sancties is om de Russische overheid komende tijd in de portemonnee te raken. „Alleen al door de sanctie op ruwe aardolie wordt geschat dat de Russische regering dagelijks zo’n 160 miljoen euro misloopt. Dit wordt meer zodra bekend wordt wat de gevolgen zijn van de sanctie op olieproducten”, aldus Jetten.

www.telegraaf.nl/nieuws/395204735/rus...
josti5
0
Nou Jetten, zelfs Teletekst bericht al:

NOS Teletekst 109

(...)

Veel last van de sancties heeft Rusland
trouwens niet, dank zij de oliehandel met
Aziatische landen en de hoge olieprijs.
ZeroDix
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 10 februari 2023 07:21:

[...]
Is dit sarcastisch bedoeld?
Zo niet, dan niet mee eens. Een paar beelden zijn genoeg. Ook Russische geneuvelden hebben hun moeders en geliefden.

Die vreselijke luchtschip lijkt zich te verlustigen in beelden die stervende mensen tonen. Dan gaat het niet meer om informatie, maar om sensatiezucht of botte wraak.

Ik ben een conservatieve mannenbroeder en tegen de Russische inval in Oekraïne, maar @luchtschip maakt er zijn eigen bloederige one-man show van.
Zoals ik al vaker schreef: wie of wat is hij of zij? Wie kookt zijn prak?
Exact mee eens. Er krijgen mensen een levenslange ban op Twitter , Facebook etc voor heel wat mindere beelden, maar hier op het forum schijnt het gewoon te mogen.

Luguber en dient gern enkele doel en dit soort filmpjes kan ervoor zorgen dat de Ucraine de westerse publieke opinie tegen zich krijgt. Denk daar eens aan als je werkelijk zo begaan bent met Ucraine
Freemoneyforever
1
'We gaan een artillerie-duel zien in de Donbas-regio'

In het zuidwesten van Oekraïne oefenen 75.000 Russische militairen steeds meer druk uit op de Dobas-regio. Zaporizja zou volgens de burgemeester van de stad zijn getroffen door minstens 17 Russische raketten, 'een voorbode van een zwaar artillerie-duel.'
meer, Peter Wijninga, defensie-expert: www.bnr.nl/nieuws/internationaal/1050...
josti5
0
quote:

ZeroDix schreef op 10 februari 2023 08:57:

[...]

Exact mee eens. Er krijgen mensen een levenslange ban op Twitter , Facebook etc voor heel wat mindere beelden, maar hier op het forum schijnt het gewoon te mogen.

Luguber en dient gern enkele doel en dit soort filmpjes kan ervoor zorgen dat de Ucraine de westerse publieke opinie tegen zich krijgt. Denk daar eens aan als je werkelijk zo begaan bent met Ucraine
Niet alleen de filmpjes, met name ook de juichende commentaren erbij.

Gelukkig zal het met de invloed op de publieke opinie wel meevallen, gezien het aantal lezers hier...
josti5
0
quote:

Freemoneyforever schreef op 10 februari 2023 08:57:

'We gaan een artillerie-duel zien in de Donbas-regio'

In het zuidwesten van Oekraïne oefenen 75.000 Russische militairen steeds meer druk uit op de Dobas-regio. Zaporizja zou volgens de burgemeester van de stad zijn getroffen door minstens 17 Russische raketten, 'een voorbode van een zwaar artillerie-duel.'
meer, Peter Wijninga, defensie-expert: www.bnr.nl/nieuws/internationaal/1050...
Dat is al zo vanaf het begin, en dagelijks te volgen op o.a.

liveuamap.com/
www.youtube.com/watch?v=L5cpMXFCVrg&a...
www.youtube.com/watch?v=CdnFk80Zej0&a...
voda
1
Poetin zoekt wanhopig naar soldaten: Rusland stuurt zwaargewonden terug de oorlog in
Artikel van Zeleb.es • 31 minuten geleden

Gewonde troepen teruggestuurd

1 van 16 foto's in galerij©Aangeboden door The Daily Digest

Gewonde troepen teruggestuurd
Volgens een nieuw verslag uit Rusland worden zwaargewonde Russische soldaten zonder toestemming van hun arts terug naar de frontlinies in Oekraïne gestuurd.

Voor meer, zie link:

www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/p...
benbelegger
3
quote:

ZeroDix schreef op 10 februari 2023 01:30:

[...]

Jij snapt niet of wilt niet snappen dat de publieke westerse opinie van levensbelang is voor de Ucraine om de continuïteit van wapenleveranties te waarborgen. Dit soort beelden helpen daar niet bij misschien vind jij het opwindend om te zien , maar het levert geen enkele constructieve bijdrage, het zijn slechts lugubere filmpjes die geen enkel doel dienen om die publiekelijk te delen.
Het wordt tijd dat niet wij, maar de Russen deze beelden te zien krijgen.
En dan vooral wat de Russen zelf hebben aangericht.

Het wordt tijd voor een Russische Luchtschip die alle oorlogsverrichtingen van de Russen breed uitmeet in woord en geschrift met bijbehorende beelden. Op alle 3 kanalen van de Russische Staatstelevisie, zeg maar RSTV 1,2 en 3.

Maar wat je niet ziet is er ook niet.

Iedereen is geschokt door de beelden van de aardbeving in Turkije en Sirië. En er komt hulp uit alle landen, men is begaan met zijn medemens. Zelfs Putin stuurt 2 vliegtuigen en een paar honderd hulpverleners.
Maar in Aleppo is de ravage en zijn de ruïnes nog te zien van de "vliegbewegingen" die Putin heeft laten uitvoeren ten gunste van zijn vriendje Assad.

Putin wil geen vrede, alleen macht.

Hij is alleenheerser over een land van 17 miljoen vierkante kilometer.
En hij is bang dat hij zal worden overlopen door de Navo. Waarheen kan hij vluchten als hij aangevallen wordt?

Wanneer is het punt gekomen dat zijn machts-en landhonger is gestild?

.
Fred 62
1
quote:

josti5 schreef op 10 februari 2023 08:44:

Nou Jetten, zelfs Teletekst bericht al:

NOS Teletekst 109

(...)

Veel last van de sancties heeft Rusland
trouwens niet, dank zij de oliehandel met
Aziatische landen en de hoge olieprijs.
Fijn bericht voor u?
pakman
0
quote:

Zilverduit schreef op 9 februari 2023 22:15:

Opvallend hoe de verliezen van de T90 tanks op oryx omhoog is geschoten. Tov een paar weken geleden verdubbeld. Dat is de meest moderne tank in het Russische leger die ook in massaproductie is gegaan. Het Russische offensief gaat schijnbaar gepaard met grote verliezen.
klopt, ik denk dat het te maken heeft met de Logistieke aanvoer, Diesel/Benzine/Onderdelen alle ( de meeste) aanvoer wegen zijn door de Ukrainers havely bommed, en het zal alleen maar erger worden voor hun, die Orc's .
Beur
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 10 februari 2023 07:21:

[...]
Is dit sarcastisch bedoeld?
Zo niet, dan niet mee eens. Een paar beelden zijn genoeg. Ook Russische geneuvelden hebben hun moeders en geliefden.

Die vreselijke luchtschip lijkt zich te verlustigen in beelden die stervende mensen tonen. Dan gaat het niet meer om informatie, maar om sensatiezucht of botte wraak.

Ik ben een conservatieve mannenbroeder en tegen de Russische inval in Oekraïne, maar @luchtschip maakt er zijn eigen bloederige one-man show van.
Zoals ik al vaker schreef: wie of wat is hij of zij? Wie kookt zijn prak?
Eens met elke alinea inderdaad en in het kader van het elkaar informeren, beschouwen en bespreken van de aspecten van deze oorlog misschien alleen zinvol voor die paar mensen die zich de bloederigheid van een oorlog visueel niet kunnen voorstellen of voor diegenen die genieten van het aanschouwen van menselijke ellende.

Verder in het grotere plaatje van deze oorlog ook nog eens irrelevant.
PWP
3
Modbreak IEX: Gelieve niet door door propaganda extreme kwaadaardigheid te legitimeren. Deze account is geschorst.]
DurianCS
0
quote:

josti5 schreef op 10 februari 2023 08:44:

Nou Jetten, zelfs Teletekst bericht al:

NOS Teletekst 109

(...)

Veel last van de sancties heeft Rusland
trouwens niet, dank zij de oliehandel met
Aziatische landen en de hoge olieprijs.
Dit is erg eenzijdig gericht op de financiële kant. Op technisch gebied heeft Rusland inmiddels enorm veel last van de sancties.
theo1
1
quote:

ZeroDix schreef op 10 februari 2023 01:30:

[...]

Jij snapt niet of wilt niet snappen dat de publieke westerse opinie van levensbelang is voor de Ucraine om de continuïteit van wapenleveranties te waarborgen. Dit soort beelden helpen daar niet bij misschien vind jij het opwindend om te zien , maar het levert geen enkele constructieve bijdrage, het zijn slechts lugubere filmpjes die geen enkel doel dienen om die publiekelijk te delen.
Oorlog is luguber. Er worden mensen gedood met alle ter beschikking staande middelen. Dat is de realiteit in iedere oorlog, van beide kanten. Ik denk dat het helemaal niet zo slecht is om de realiteit onder ogen te zien. De realiteit censureren is meer iets voor landen als Rusland.

Niemand wordt gedwongen die beelden te zien. Ze komen niet op TV. Ze komen niet op youtube omdat ze dan een leeftijdsrestrictie krijgen en de youtuber er dan niks meer aan verdient. Je moet ze gaan kijken op telegram of zoiets dergelijks. Dat is een actieve handeling die van je eigen initiatief uit moet gaan. Ik denk dus niet dat dit een serieus effect heeft op de publieke opinie. Ikzelf klik niet meer op die links omdat ik nu intussen wel weet hoe het eruit ziet.
pakman
4
quote:

PWP schreef op 10 februari 2023 10:12:

[...]

En is die angst misschien ook niet een beetje te verklaren? De expansie drift van de NAVO kan je ook als zeer bedreigend opvatten. Iedereen die denkt dat het om landje pik gaat heeft zich niet verdiept in de historie van dit conflict. Wij (het westen) zijn net zo verantwoordelijk voor de gruweldaden in de Oekraïne als Rusland dat is. Rusland eenzijdig neerzetten als de agressor is echt te makkelijk. Wij dienen zelf ook in de spiegel te kijken in dit zeer complexe en vaak niet te begrijpen conflict.
dat is nogal een ferme uitspraak, kan me toch niet herinneren dat het Westen een ander Westers land is binnengevallen omdat het bij het Westen behoord(e)...
DeZwarteRidder
5
quote:

PWP schreef op 10 februari 2023 10:12:

[...]En is die angst misschien ook niet een beetje te verklaren? De expansie drift van de NAVO kan je ook als zeer bedreigend opvatten. Iedereen die denkt dat het om landje pik gaat heeft zich niet verdiept in de historie van dit conflict. Wij (het westen) zijn net zo verantwoordelijk voor de gruweldaden in de Oekraïne als Rusland dat is. Rusland eenzijdig neerzetten als de agressor is echt te makkelijk. Wij dienen zelf ook in de spiegel te kijken.
Wat een gruwelijke NONSENS....!!!

Slechts een persoon is de oorzaak van deze oorlog en dat is dictator Poetin.

Op dezelfde manier als dat Hitler de enige oorzaak was van de 2e Wereldoorlog.
Beur
5
quote:

PWP schreef op 10 februari 2023 10:12:

[...]

En is die angst misschien ook niet een beetje te verklaren? De expansie drift van de NAVO kan je ook als zeer bedreigend opvatten. Iedereen die denkt dat het om landje pik gaat heeft zich niet verdiept in de historie van dit conflict. Wij (het westen) zijn net zo verantwoordelijk voor de gruweldaden in de Oekraïne als Rusland dat is. Rusland eenzijdig neerzetten als de agressor is echt te makkelijk. Wij dienen zelf ook in de spiegel te kijken in dit zeer complexe en vaak niet te begrijpen conflict.
Mwah. En de expansiedrift van Rusland (ook in de door u genoemde historie!) dan maar vergeten?
Een belangrijk, zo niet essentieel, verschil binnen wat u als expansiedrift benoemt is dat landen vrijwillig en zelf verzoeken om lid te mogen worden van de NAVO terwijl Rusland haar invloedsfeer probeert te vergroten met het bezetten van haar omringende landen die absoluut niet onder het regime van Rusland wensen te zuchten.
63.631 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1858 1859 1860 1861 1862 1863 1864 1865 1866 1867 1868 ... 3178 3179 3180 3181 3182 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
878,83  -3,44  -0,39%  30 apr
 Germany40^ 17.905,20 -1,18%
 BEL 20 3.883,26 -0,09%
 Europe50^ 4.901,63 -0,40%
 US30^ 38.043,99 0,00%
 Nasd100^ 17.570,06 0,00%
 US500^ 5.063,57 0,00%
 Japan225^ 38.318,54 0,00%
 Gold spot 2.300,53 -1,51%
 EUR/USD 1,0678 +0,08%
 WTI 81,58 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Uitbundige korting op het aandeel Exor
  5. Premium
    Logische herfinanciering Pharming

Stijgers

Corbion +2,70%
B&S Group SA +1,20%
Ahold Delhaize +1,17%
ForFarmers +1,04%
OCI +1,00%

Dalers

VIVORYON THER... -13,94%
EBUSCO HOLDING -5,50%
ACOMO -4,69%
Air France-KLM -4,29%
Arcadis -3,88%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront