Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.143 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 ... 254 255 256 257 258 » | Laatste
voda
0
Europese beurzen sluiten zonder grote uitslagen

Door ABM Financial News op dinsdag 27 december 2022
Views: 1.656

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag, na een lang weekend, overwegend hoger gesloten.

De Stoxx Europe 600 index won 0,1 procent op 428,00 punten. De Duitse DAX steeg 0,4 procent op 13.995,10 punten. De Franse CAC 40 steeg 0,7 procent tot 6.550,66 punten. De Londense beurs hield de deuren vandaag nog gesloten.

Beleggers waren optimistisch over de verdere heropening van de Chinese economie. Vanaf 8 januari hoeven reizigers naar China niet meer in quarantaine. De aantallen nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn wel erg hoog.

Dat laatste was reden voor Nio, een fabrikant van elektrische auto's in China, om een waarschuwing uit te sturen.

Nio verwacht in het vierde kwartaal 38.500 tot 39.500 auto's af te leveren in plaats van de 43.000 tot 48.000 exemplaren waar het bedrijf eerder op rekende. Corona-uitbraken in de grote Chinese steden maken die oude outlook volgens de fabrikant niet langer haalbaar.

Macro-economisch was het rustig. De huizenprijzen in de VS berekend door Case Shiller lieten een daling zien op maandbasis.

De euro/dollar handelde op 1,0650 en olie werd bijna een procent duurder. De Europese gasprijs bleef dalen, tot bijna 78 euro per megawattuur.

Bedrijfsnieuws

Veel nieuws was er niet. In Parijs vielen de koerswinsten voor de luxemerken op. LVMH won 2,3 procent, Hèrmes 2,0 procent en Kering 1,4 procent.

Verder deed Prosus het goed in de Amsterdamse AEX met een koerswinst van bijna 2 procent. Vermoedelijk profiteert de internetinvesteerder, die vooral een groot belang in het Chinese Tencent heeft, net als de luxemerken van de steeds verdere heropening van de Chinese economie.

In Frankfurt was Siemens Energy de koploper met een winst van 2 procent.

Halfgeleiderfondsen STMicroelectronics en Infineon leverden tot 1 procent in. In Amsterdam behoorden ASML en ASMI tot de grootste dalers.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden licht lager bij het sluiten van de Europese aandelenhandel. De S&P500 daalde 0,2 procent en de Nasdaq leverde 0,8 procent in.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AEX sluit in het rood

Door ABM Financial News op woensdag 28 december 2022
Views: 2.778

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten en zakte ruim onder de 700 punten.

De AEX sloot 0,9 procent lager op 694,84 punten.

In de namiddag bleek dat de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten in november zijn gedaald met 4 procent, ten opzichte van oktober, volgens gegevens van de NAR. Op jaarbasis daalde het aantal transacties met 38 procent.

Beleggers moesten het verder stellen zonder veel nieuws en zij zullen wellicht al bezig zijn zich te positioneren voor 2023.

Analist Corné van Zeijl van Actiam verzamelde de verwachtingen van de grote banken voor de stand van de Amerikaanse S&P 500 index per eind 2023.

Die verwachtingen waaieren uit over een flinke bandbreedte, aldus Van Zeijl. Deutsche Bank is met een koersdoel van 4.500 punten het meest positief. BNP Paribas is met 3.400 punten het voorzichtigst. "Dat is een ruimere bandbreedte dan gebruikelijk", aldus Van Zeijl.

Afgelopen jaar zat Morgan Stanley volgens Van Zeijl met zijn voorspellingen "spot on", ook voor wat betreft de tussentijdse rally's. En voor 2023 zit de Amerikaanse zakenbank op 3.900 punten. Dat zou neerkomen op een beperkte beweging. De S&P sloot dinsdag op 3.829,25 punten.

Verder merkte Van Zeijl op dat in een jaar waarin er een kerstrally plaatsvindt, de beurs het jaar daarna gemiddeld met 10,5 procent stijgt en in ruim 73 procent van de gevallen een winstgevend jaar is. Als een kerstrally uitblijft dan stijgt de beurs een jaar later met slechts gemiddeld 5,0 procent en is in 67 procent van de gevallen sprake van een stijgende beurs.

De euro/dollar handelde op 1,0619.

Olie werd 1,8 procent goedkoper. WTI-olie voor februari kostte 78,06 dollar per vat.

Rusland verbiedt de verkoop van olie aan landen die een plafond hebben ingesteld voor de aankoopprijs van Russische olie. Dit zou een plan van westerse landen onder leiding van de Verenigde Staten moeten ondermijnen, dat ervoor moet zorgen dat Russische olie voor niet meer dan 60 dollar per vat verhandeld wordt. De sancties werden ingesteld vanwege de Russische oorlog in Oekraïne.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten bijna alle aandelen lager.

RELX was één van de zeldzame stijgers met een plusje van 0,6 procent.

Verzekeraar NN Group was een opvallende daler met 4 procent. Een directe aanleiding voor de afstraffing leek te ontbreken. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group zag alleen een verkoopaanbeveling van Sadif Investments van gisteren.

Ook de halfgeleideraandelen hadden het lastig. ASML daalde 1,6 procent en ASMI zelfs 1,7 procent. Besi sloot echter bijna vlak.

In de AMX won Galapagos als enige aandeel meer dan 1 procent.

Verzekeraar ASR Nederland eindigde net als NN Group onderaan de lijst, samen met oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro en Air France-KLM, met verliezen van 1,8 tot 3 procent.

In de AScX boekten Vastned, Accsys en Pharming kleine winstjes
CM.com en Ebusco gingen onderuit met zo'n 3 procent.

Het lokaal genoteerde Ease2pay won ruim 5 procent. Bestuursleden Edwin Noomen en Maarten Hektor zullen terugtreden uit de raad van bestuur van Ease2pay, wegens een verschil van inzicht over het te voeren beleid.

Wall Street

De S&P500 index stond rond sluitingstijd in Amsterdam 0,7 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Europese beurzen overwegend lager gesloten

Door ABM Financial News op woensdag 28 december 2022
Views: 2.006

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag overwegend lager gesloten, bij relatief lage handelsvolumes.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 427,46 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,5 procent op 13.925,60 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,6 procent op 6.510,49 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.497,19 punten. Londen hield maandag én dinsdag de deuren nog gesloten.

Beleggers proberen in te schatten wat de versoepeling van de Chinese coronavirusmaatregelen voor impact heeft op de wereldwijde groei en inflatie.

Een volledige heropening van China zou volgens marktvolgers een broodnodige impuls kunnen geven aan de wereldeconomie, zei SPI Asset Management. Tegelijkertijd kan de sterke vraag uit China naar grondstoffen en energie naarmate de economische groei in het eerste kwartaal versnelt, de grondstoffenprijzen opdrijven, wat een punt van zorg zou kunnen zijn voor de centrale banken die juist uit alle macht proberen de inflatie onder controle te krijgen door de rente agressief te verhogen, voegde SPI eraan toe. De vermogensbeheerder denkt dat een kerstrally er niet meer inzit.

De euro/dollar noteerde op 1,0619. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0640 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0638 op de borden.

Olie werd woensdag 2,4 procent goedkoper.

Rusland verbiedt de verkoop van olie aan landen die een plafond hebben ingesteld voor de aankoopprijs van Russische olie. Dit zou een plan van westerse landen onder leiding van de Verenigde Staten moeten ondermijnen, dat ervoor moet zorgen dat Russische olie voor niet meer dan 60 dollar per vat verhandeld wordt. De sancties werden ingesteld vanwege de Russische oorlog in Oekraïne.

Bedrijfsnieuws

Solvay lijkt de meeste kans te maken om het Zuid-Koreaanse Solus Biotech in te lijven, zo meldde de Korea Economic Daily woensdag op basis van bronnen. Solvay zou meer bieden dan ADM, BASF en Evonik. Het aandeel Solvay sloot 0,4 procent lager.

In Frankrijk won Unibail-Rodamco-Westfield 0,6 procent, terwijl ArcelorMittal 1,4 procent verloor. Eurofins was met een winst van 0,9 procent de sterkste stijger.

In Frankfurt won Porsche 2,5 procent, Beiersdorf steeg 0,9 procent en Siemens Energy verloor 1,4 procent.

In Amsterdam verloor ASML 1,7 procent, terwijl sectorgenoot ASMI 1,6 procent lager noteerde. Ook het Duitse Infineon en het in Parijs genoteerde STMicroelectronics leverden in.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent lager op 3.806,78 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Techaandelen aanjager in groene AEX

Volumes laag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten, dankzij een opleving van technologie-aandelen die in de voorgaande dagen juist onder druk stonden.

De AEX sloot 0,9 procent hoger op 701,01 punten, na de daling op woensdag. De AMX steeg 0,9 procent tot 941,07 punten en de AScX klom 1,4 procent tot 1.196,37 punten.

Een lagere olieprijs, een duurdere euro en twee Amerikaanse economische cijfers droegen kennelijk bij aan een positief sentiment.

"Zorgen over een grote coronagolf in China bepalen de stemming op de beurzen", zei investment manager Simon Wiersma van ING eerder op de dag nog. Toch vindt Wiersma het positief dat Hongkong zijn coronabeperkingen versoepelt, zodat de economie weer kan opleven.

Enerzijds is de hervatting van het reisverkeer naar China een positieve impuls voor de wereldeconomie. Anderzijds kan de groeiende vraag leiden tot hogere prijzen voor energie en grondstoffen, waardoor de centrale banken de rente nog verder moeten verhogen om de inflatie te bestrijden.

"Daarom hebben we deze hete en koude marktreactie", zei Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

In de middaguren bleek dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week met 9.000 is gestegen tot 225.000, wat nog altijd een tamelijk laag niveau is.

De Amerikaanse olievoorraden bleken onverwacht te zijn gestegen, met 0,7 miljoen vaten. Toch is dat een relatief kleine beweging.

De euro/dollar noteerde op 1,0658. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,0607 op de borden.

Olie werd 1,3 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigden de meeste aandelen in het groen.

De winnaars werden aangevoerd door Prosus met een koerswinst van 3,2 procent. Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, kreeg goedkeuring van de Chinese toezichthouders voor een aantal nieuwe videogames.

Halfgeleideraandelen herwonnen terrein dat in de voorgaande handelsdag verloren werd. ASML sloot 3,0 procent hoger, Besi 2,4 procent en ASMI 1,9 procent.

ArcelorMittal steeg 0,7 procent. De staalreus neemt het Poolse metaalrecyclingsbedrijf Z omex over. Het is de vierde keer dit jaat dat ArcelorMital een metaalrecyclingsbedrijf overneemt.

Serieuze dalers waren er nauwelijks. De sterkste daler was Unilever met een bescheiden verlies van 0,3 procent.

In de AMX won Basic-Fit 1,6 procent. Het aantal lidmaatschappen steeg dit jaar met de helft tot 3,35 miljoen, terwijl het aantal clubs werd uitgebreid met 185 stuks tot 1.200, meldde de uitbater van fitnessclubs, die zo de eind oktober verlaagde outlook haalde.

Just Eat Takeaway was de sterkste stijger met 3,6 procent en AMG de sterkste daler met een koersverlies van 0,7 procent.

In de AScX won Ebusco 2,6 procent en Nedap was de enige daler met 0,9 procent.

Lucas Bols neemt per 1 januari 2023 Fluère, een producent van alcoholvrije gedistilleerde dranken, over. Het aandeel sloot 1 procent hoger.

Het lokaal genoteerde Alumexx steeg 4 procent. Alumexx verwacht de overnames van Euroscaffold en ASC Group in het voorjaar van 2023 te kunnen afronden.

Tussenstanden Wall Street

Rond sluitingstijd in Amsterdam stond Wall Street duidelijk in het groen. De S&P500 index steeg 1,7 procent en de Nasdaq zelfs 2,6 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger

Door ABM Financial News op donderdag 29 december 2022
Views: 2.490

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten, nadat Wall Street winst boekte op optimisme over een afkoelende arbeidsmarkt in de Verenigde Staten.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,7 procent hoger op 430,44 punten, de Duitse DAX klom 1,1 procent tot 14.071 punten en de Franse CAC 40 eindigde 1,0 procent hoger op 6.573 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 7.512 punten.

Op Wall Street stegen de koersen, nadat wekelijkse cijfers over de werkloosheidsuitkeringen wezen op een afkoelende Amerikaanse arbeidsmarkt. Dit steunt de hoop dat de Federal Reserve de rente minder agressief hoeft te verhogen.

Beleggers likten de afgelopen dagen hun wonden in de slotdagen van een verliesgevend beursjaar. De aandacht was vooral gericht op China.

"De manier waarop China zich heeft opengesteld is nogal verrassend. Ik denk dat dat de reden is waarom markten dan weer vooruit en dan weer achteruit gaan", zei marktanalist Altaf Kassam van State Street Global Advisors.

Enerzijds is de hervatting van het reisverkeer naar China een positieve impuls voor de wereldeconomie. Anderzijds kan de groeiende vraag leiden tot hogere prijzen voor energie en grondstoffen, waardoor de centrale banken de rente nog verder moeten verhogen om de inflatie te bestrijden.

"Daarom hebben we deze hete en koude marktreactie", zei Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

In de middaguren bleek dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week met 9.000 is gestegen tot 225.000, wat nog altijd een tamelijk laag niveau is.

De Amerikaanse olievoorraden bleken onverwacht te zijn gestegen, met 0,7 miljoen vaten, wat geen grote beweging is.

De geldhoeveelheid in de eurozone is in november op jaarbasis met 4,8 procent gestegen. Daarmee was de groei minder sterk dan in oktober.

De euro/dollar noteerde op 1,0658. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,0607 op de borden.

Olie werd 1,3 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Prosus steeg in Amsterdam 2,6 procent. Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, heeft goedkeuring ontvangen van de Chinese toezichthouders voor een aantal nieuwe videogames.

In Parijs won Eurofins Scientific 3,1 procent, STMicroelectronics steeg 2,1 procent, terwijl Totalenergies met een vlak slot het zwakste aandeel in de CAC40 was.

Zalando steeg in Frankfurt 4,1 procent. Beiersdorf verloor 0,7 procent. Porsche was met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler.

Tussenstanden Wall Street

Rond sluitingstijd in Amsterdam stond Wall Street hoger. De S&P500 index steeg 1,9 procent.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AEX sluit rood beursjaar ook op laatste dag met verlies af

Delen met anderen
Op jaarbasis verlies van 13,7 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag, de laatste handelsdag van 2022, met verlies gesloten.

De AEX sloot het jaar af op 689,01 punten, een dagverlies van 1,7 procent en 13,7 procent lager dan de 797,93 punten eind 2021.

Vooruitblikkend op het nieuwe jaar, verwacht investment manager Simon Wiersma van ING dat centrale banken de stemming in 2023 zullen blijven bepalen. Hoewel beleggers moed putten uit de vertraging van de Amerikaanse inflatie en het einde van de serie renteverhogingen een stapje dichterbij is, is het beeld in Europa anders, zei hij.

"Hier is de inflatie hoger opgelopen dan in de VS, voornamelijk door de hoge energieprijzen", aldus Wiersma, eraan toevoegend dat ECB-voorzitter Christine Lagarde waarschuwde dat beleggers niet moeten denken dat het einde van de renteverhogingen al nabij is.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse detailhandel in november op jaarbasis 5,5 procent meer heeft omgezet, terwijl de verkoopvolumes met 4,0 procent afnamen.

Het vertrouwen onder Nederlandse ondernemers in de industrie is in december verbeterd en de afzetprijzen in de Nederlandse industrie lagen in november op jaarbasis 17,3 procent hoger, tegen een stijging van 20,9 procent in oktober.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de economische activiteit in de regio Chicago in december opnieuw is gekrompen, maar minder sterk dan in de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex steeg van 37,2 naar 44,9.

De euro/dollar noteerde op 1,0682. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0662 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0661 op de borden.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar 3,884 procent.

Olie werd vrijdag 0,3 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen vrijdag in het rood, aangevoerd door NN Group met een verlies van 2,7 procent. Prosus daalde 2,5 procent en ASML noteerde eveneens 2,5 procent lager. Besi wist zijn verlies te beperken tot 0,8 procent.

In de AMX was Basic-Fit de enige stijger met een winst van 0,8 procent, ASR beperkte het verlies tot 0,1 procent en AMG verloor 2,2 procent.

Bij de smallcaps steeg Majorel 2,5 procent, terwijl CM.com 3,7 procent daalde. Azerion was met een winst van 0,4 procent de enige andere stijger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent lager op 3.812,20 punten. De Dow Jones index daalde 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Europese beurzen laatste handelsdag van het jaar lager gesloten

Markten in mineur het jaar uit.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag, de laatste handelsdag van het jaar, lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,3 procent tot 424,89 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,1 procent op 13.923,59 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,5 procent op 6.473,76 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,8 procent lager op 7.451,74 punten.

De Europese beurzen gingen vrijdag, in een toch al verlieslatend jaar, nog eens onderuit. Het was geen gemakkelijk jaar voor beleggers, terwijl verdere renteverhogingen, een economische groeivertraging en hoge inflatie op de loer blijven liggen.

"De belangrijkste uitkomst van het jaar is: het tijdperk van goedkooop geld is ten einde, en voorgoed", zei Swissquote.

"Dit is het begin van een nieuw tijdperk, waarin centrale banken een meer ingetogen rol zullen spelen, met minder liquiditeit beschikbaar om problemen op te lossen - een noodzakelijke stap die misschien te laat kwam en erg pijnlijk bleek", voegde Swissquote toe.

"Recessie, inflatie en stagflatie zullen volgend jaar waarschijnlijk de krantenkoppen domineren", denkt de bank.

Op macro-economisch vlak stonden vrijdag in Europa geen publicaties geagendeerd.

De euro/dollar noteerde op 1,0682. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0662 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0661 op de borden.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar 3,884 procent.

Olie werd vrijdag 0,3 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

In Parijs noteerden alle hoofdfondsen in het rood. Thales wist zijn verlies te beperken tot 0,1 procent. Michelin was met een verlies van 3,0 procent de sterkste daler. Luxemerken LVHM en Hèrmes noteerden tot 2,7 procent lager.

In Frankfurt ging Porsche aan kop met een winst van 2,6 procent, terwijl Zalando 2,8 procent daalde. Deutsche Telekom leverde 2,2 procent in en Beiersdorf steeg 0,8 procent.

In Amsterdam verloor Prosus 2,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent lager op 3.812,20 punten. De Dow Jones index daalde 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
AEX in 2022 in de ban van oorlog, inflatie en renteverhogingen

Door ABM Financial News op zaterdag 31 december 2022
Views: 746

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs was in 2022 in de ban van de renteverhogingen van de grote centrale banken en bezweek meer dan eens onder de renteangst. Zelfs richting het eind van het jaar hield dit een kerstrally tegen.

De AEX begon het jaar boven de 800 punten, maar sloot daar eind 2022 ver onder. Op een slotstand op vrijdag 30 december van 689,01 punten daalde de hoofdindex krap 14 procent op jaarbasis.

2022 was het jaar waarin de wereld eindelijk vat kreeg op de coronapandemie en waarin Rusland Oekraïne binnenviel. Voor de financiële markten was het een jaar van soms rentevreugde, maar vooral veel rentevrees en centrale banken die hun economieën op de proef stelden om de torenhoge inflatie te bestrijden.

De Federal Reserve begon daarmee in maart, toen de inflatie in de Verenigde Staten rond de 8 procent uitkwam. De Amerikaanse centrale bank verhoogde de rente, voor het eerst in drie jaar, met 25 basispunten. Op dat moment gingen de monetaire beleidsmakers er van uit dat de rente in 2022 zou uitkomen op gemiddeld 1,90 procent en in 2023 op gemiddeld 2,80 procent. De hoge inflatie zou tijdelijk zijn.

Die verwachting bleek echter een illusie, want de inflatie in de VS bleef oplopen. In mei volgde een renteverhoging van 50 basispunten, waarna de Fed de federal funds rate in de vier rentebesluiten tussen juni en november met steeds 75 basispunten verhoogde.

Tussendoor waren er af en toe meevallers. Bijvoorbeeld in juli, toen de PCE-inflatie, voor de Fed een belangrijke graadmeter, sterker afkoelde dan verwacht en dit bij beleggers de hoop aanwakkerde dat de Fed misschien iets minder hard op de rem zou gaan trappen na de zomer.

Analisten waarschuwden direct: één zwaluw maakt nog geen zomer en dat werd de maanden erna dan ook duidelijk. Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte voortdurend in toespraken dat de centrale bank krachtig moest blijven optreden tegen de hardnekkige inflatie.

De zo gehoopte draai leek te komen eind november, toen Powell er in een speech duidelijk op hintte dat de Fed kleinere rentestappen overwoog. De verhoging van 50 basispunten in het laatste rentebesluit van 2022 was dan ook geen verrassing.

De hawkish toon van Powell in de toelichting was dat wel, zeker nadat de Amerikaanse inflatie net daarvoor een duidelijke afkoeling had laten zien. De centraal bankier benadrukte echter dat de rente verder zal stijgen. Het beleidscomité verwacht dat de rente in 2023 piekt op 5,1 procent. De federal funds rate staat nu op 4,25 tot 4,50 procent.

"Er komen geen renteverlagingen totdat de Fed er vertrouwen in heeft dat de inflatie op weg is naar de 2 procent", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Vooruitkijkend naar 2023 verwachten economen van Goldman Sachs dat de Fed de rente nog drie keer met 25 basispunten zal verhogen, in februari, maart en mei.

ECB loopt achter de feiten aan

Waar de Fed de koe al in het voorjaar bij de horens vatte, was de Europese Centrale Bank de eerste maanden van 2022 vooral bezig de markten voor te bereiden op een renteverhoging. De rente kon niet eerder omhoog dan wanneer het obligatie-opkoopprogramma was afgebouwd.

De ECB heeft minder speelruimte dan de Fed, onder meer door de Russische invasie van Oekraïne. Maar de centrale bank hield ook lang vol dat de hoge inflatie slechts tijdelijk was en vooral werd veroorzaakt door de hoge energieprijzen. Echter werd de piek, van ruim 10 procent, pas in november bereikt.

In juli volgde dan toch een historische renteverhoging van direct 50 basispunten. Het was de eerste verhoging in 11 jaar. Op dat moment gingen marktkenners ervan uit dat er mogelijk nog een renteverhoging van 50 basispunten zou volgen na de zomer en dat de rente daarna in een lager tempo omhoog zou gaan.

Niets bleek minder waar. In september en november verhoogde de ECB de rente met 75 basispunten. Telkens met dezelfde boodschap: nieuwe macrocijfers zouden het rentebeleid bepalen en het doel was om de inflatie op de middellange termijn weer rond de 2 procent te krijgen.

Anders dan de Fed heeft de ECB geen dot plot met rentevoorspellingen van de beleidsmakers die de markt kan analyseren. En uitspraken over een neutraal renteniveau of een zogeheten terminal rate; het niveau waarop men stopt met het verhogen van de rente, doet de ECB niet.

President van De Nederlandsche Bank Klaas Knot zei in november wel dat de ECB in december dichtbij een neutraal renteniveau zou komen, het punt waarop de economische groei niet meer gestimuleerd wordt, maar ook nog niet wordt afgeremd.

Maar dat was, zo legde de DNB-president uit in voetbaltermen, niet meer dan een theepauze en het moment voor de coach om aan de spelers uit te leggen wat het plan is voor de tweede helft.

Die "tweede helft" trapte de ECB in december af met een renteverhoging van 50 basispunten. Maar dat betekent geenszins een draai in het monetaire beleid.

"De ECB lijkt vastbesloten om de rente te blijven optrekken. Wat dat voor beleggers betekent, hangt er een beetje vanaf", aldus econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

"In een scenario waarin energieprijzen stabiliseren, de aanvoerketens blijven verbeteren en de economie relatief weerbaar blijkt – wat tot nu toe best wel het globale beeld is geweest – hoeft een hogere rente (aandelen)beleggers uiteindelijk niet al te veel in de weg te zitten. Bedrijfswinsten kunnen dan op peil blijven en vooral de waardering van Europese aandelen prijst al een degelijke portie voorzichtigheid in", aldus Aben.

Toch bestaat er het risico dat de ECB doorschiet met het verhogen van de rente, "gebaseerd op al te strenge inflatieprojecties. Zodat de economie het alsnog moeilijker dan nodig krijgt", aldus de econoom. En dat is er nog het scenario dat de inflatie aanhoudend hoog blijft en de centrale bank de rente dan dus ook verder moet optrekken, "waarbij de groeivertraging dreigt snel dieper te gaan dan verhoopt. Met de nodige impact op bedrijfswinsten én aandelen."

Economen van JPMorgan hebben hun verwachting voor de terminal rate van de ECB inmiddels verhoogd van 2,50 naar 3,25 procent. De beleidsrente staat momenteel op 2,50 procent en de depositorente op 2,00 procent.

Euro bereikt pariteit met dollar
voda
0
Deel 2:

De koers van de euro/dollar werd in 2022 vooral bepaald door het monetaire beleid van de Fed en ECB. De Europese munt begon het jaar rond 1,13 en eindigde 2022 rond 1,0702 dollar.

In het vroege voorjaar noteerde de euro nog even rond 1,15 dollar, om vervolgens gestaag te dalen. Deze beweging had deels te maken met de Fed die een agressiever monetair beleid voerde dan de ECB, maar ook omdat valutabeleggers de veilige dollarhavens opzochten, terwijl men vreesde voor een recessie in de eurozone.

Gedurende de zomer kwam pariteit steeds dichterbij en in augustus was dit dan ook een feit en zakte de euro zelfs onder de 1,00 dollar. Een dieptepunt van rond de 0,95 dollar werd eind september bereikt.

Sinds november is de euro ten opzichte van de dollar aan een opmars bezig. De greenback staat onder druk omdat beleggers toch verwachten dat de Fed een draai gaat maken in zijn agressieve monetaire beleid, al was het maar omdat het de Amerikaanse economie niet in een diepe recessie wil duwen.

Valutahandelaar Monex Europe is optimistisch gestemd over de richting van de euro ten opzichte van de dollar voor 2023, onder meer omdat men betere groeicijfers verwacht in de eurozone. Wel verwacht valutahandelaar Martijn Weller dat de euro onder de 1,10 tot 1,12 dollar blijft vanwege het risico dat de energiecrisis weer opleeft.

Olieprijs na piek weer terug op niveau begin 2022

De prijs voor ruwe olie begon het jaar rond de 76 dollar en na veel volatiliteit gedurende het jaar, eindigde de prijs voor een vat West Texas Intermediate op 80,51 dollar. Een beperkte stijging, uiteindelijk.

WTI-olie begon de weg omhoog dit jaar gestaag, stijgend op berichten dat Rusland Oekraïne binnen zou willen vallen. Die dreiging werd op 24 februari 2022 concreet toen Rusland daadwerkelijk het buurland binnenviel.

In reactie legde het westen sancties op aan Rusland. Die waren aanvankelijk vooral financieel van aard, maar de oliemarkten vreesden dat de Europese Unie, Verenigde Staten en andere landen ook de Russische olieproductie zouden aanpakken. Daardoor kon de WTI-olieprijs in maart stijgen naar bijna 124 dollar en Brent naar 128 dollar.

De gasprijzen liepen ook hard op, toen Moskou de gasleveringen aan Europa deels opschortte.

In de maanden die volgden, kwamen er meer sancties, ook tegen de Russische energiesector. Maar de strafmaatregelen die de Russische energieproductie het meest raken, zoals een prijsplafond van 60 dollar en een Europees importverbod, zijn pas sinds december van kracht.

Oliekartel OPEC voerde samen met zijn bondgenoten, waaronder Rusland, tot aan de zomer de productie op, deels om een lagere Russische output te compenseren. Na de zomer werd de productie door OPEC+ landen juist verlaagd, in reactie op een mogelijke recessie en daardoor afnemende vraag naar olie.

De zorgen over de vraag naar olie zijn de belangrijkste factor voor de daling van de olieprijzen na de zomer en blijven ook komend jaar een rol spelen op de oliemarkten.
voda
0
Deel 3:

De Chinese economie gaat langzaam weer open na een streng coronabeleid dat bijna 3 jaar duurde. Dit kan gunstig zijn voor de olieprijzen in 2023, mits het snel oplopende aantal coronabesmettingen er niet voor zorgt dat Beijing de economie weer op slot moet gooien.

Analisten rekenen op verdere productieverlagingen door OPEC+, wat de olieprijzen ook kan ondersteunen. Analisten van JPMorgan rekenen op een nieuwe productieverlaging van 400.000 vaten per dag bij de volgende bijeenkomst in februari.

Wat kunnen beleggers verder verwachten in 2023?

Centrale banken zullen ook in 2023 hun stempel drukken op het beurssentiment en beleggers moeten rekening houden met een economische krimp, hoewel niet wordt gerekend op een diepe recessie.

"Wij denken dat ook 2023 een uitdagend jaar zal worden voor beleggers. Wel is het onze verwachting dat er in de loop van het beleggingsjaar kansen zullen ontstaan", aldus Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO.

Voor de langere termijn kunnen beleggers erop vertrouwen dat ook aan deze fase in een traditionele conjunctuurcyclus uiteindelijk een einde komt, aldus marktanalist Jean-Paul van Oudheusden van eToro.

"De economie zal door een periode van krimp heen moeten en daarbij horen lagere bedrijfswinsten. De verwachtingen van analisten zijn wat mij betreft vooralsnog te hooggespannen. In de eerste helft van 2023 gaan we het terugzien bij de kwartaalcijfers, gaat de inflatie verder dalen en de rente pieken", aldus de marktkenner.

"Voor geduldige beleggers liggen er dan ook mooie kansen in het verschiet."

Stijgers en dalers 2022

Shell was een duidelijke stijger in 2022, met een koerswinst van liefst 37 procent. De energiereus trok zich terug uit Rusland door de invasie van Oekraïne en profiteerde van de hogere energieprijzen. Beleggers werden beloond met een hoger dividend en een nieuwe aandeleninkoopprogramma. In 2022 werd ook bekend dat CEO Ben van Beurden vertrekt. Hij wordt opgevolgd door Wael Sawan.

Philips leverde dit jaar zo'n 57 procent in, nadat het meermaals beademingsapparatuur moest terugroepen, hetgeen de financiële resultaten zwaar drukte. Eind oktober werd een grootschalige reorganisatie aangekondigd. De nieuwe topman Roy Jakobs, vervanger van Frans van Houten eerder dit jaar, zal in 2023 orde op zaken moeten stellen. Volgens analisten van Jefferies kijken beleggers komend jaar vooral naar de aanstaande strategie-update in januari en de verwachtingen voor 2023, meer testresultaten en de reactie van Amerikaanse toezichthouders.

Tech- en groeiaandelen hadden het moeilijk met de oplopende rentes. Just Eat Takeaway daalde bijna 60 procent. De maaltijdbezorger verloor in december op de valreep zijn plek in de AEX na een jaar waarin het voor het eerst winstgevend was en het zijn belang in iFood verkocht aan Prosus. Analisten verwachten dat Just Eat in 2023 meer zal inzetten op zijn functie als bezorgdienst.

Halfgeleideraandelen kampten ook met de impact van de oplopende rentes, naast strengere exportregels voor China. Besi, ASML en ASMI leden verliezen van 25 procent oplopend tot 40 procent. Ondanks deze factoren vinden analisten de drie aandelen wel koopwaardig.

In de AMX verloor Fugro richting het eind van het jaar een flink deel van een bijna verdubbeling van het aandeel, toen bekend werd dat de bodemonderzoeker in 2019 betrokken was bij een dambreuk in Brazilië, waarbij 270 mensen om het leven kwamen. Dat zou blijken uit een vertrouwelijk politierapport dat in handen is van Pointer, een platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV. Fugro gaf aan zich niet in het geschetste beeld te herkennen. Volgens ABN AMRO Oddo is Fugro eerder slachtoffer van de omstandigheden dan dader. Het aandeel steeg op jaarbasis wel 63 procent.

Ook andere aandelen gerelateerd aan de energie- en grondstoffensector deden in 2022 goede zaken. OCI won 45 procent en AMG 22 procent.

PostNL kende een moeilijk jaar, met meerdere winstwaarschuwingen. Ook vergrootte Daniel Kretínský zijn belang in PostNL in november naar ruim 31 procent, tegen zo'n 25 procent aan het begin van het jaar. Omdat het stemrecht onder de 30 procent blijft, hoeft Kretínský geen bod uit te brengen. Het aandeel PostNL leverde op jaarbasis 55 procent in.

Bij de kleine fondsen was Pharming een duidelijke stijger, met een plus van 40 procent. Het farmabedrijf zette belangrijke stappen met leniolisib, een potentiële behandeling tegen APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Leniolisib wordt momenteel versneld beoordeeld door zowel de Amerikaanse FDA als de Europese EMA. De FDA zal vermoedelijk eind maart uitsluitsel geven. Pharming verwacht in de eerste helft van 2023 een vergunning voor het middel in de Europese Unie.

Accsys leverde meer dan 66 procent in. De houtveredelaar kende problemen met zijn Tricoya-fabriek in het Engelse Hull en zag topman Rob Harris vertrekken.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AEX start 2023 met flinke koerswinst

Bijna alle aandelen in het groen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag, op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar, met een flinke winst gesloten.

De AEX index steeg 1,8 procent tot 701,16 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 2022 nog af met een verlies van bijna 14 procent.

Investment specialist Jack Horvest van Van Lanschot Kempen voorziet de nodige turbulentie op de financiële markten bij aanvang van het nieuwe jaar.

"Maar we ontwaren ook lichtpuntjes. We rekenen op een beperkte economische teruggang, die gaandeweg het jaar weer ten positieve draait. Een (mogelijk) dalende inflatie kan de financiële markten weer rugwind geven. Gezien de geopolitieke onzekerheid is voorzichtigheid troef, maar er is vooralsnog geen reden om al te zwartgallig te zijn", aldus Horvest.

De markt kreeg maandag een reeks inkoopmanagersindices te verwerken. De industrie in de eurozone is in december minder sterk gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 47,1 naar 47,8.

Econoom Chris Williamson van S&P Global meent dat de vooruitzichten verbeteren, geholpen dankzij een herstel van de aanvoerketen en een teruglopende inflatie. Ook zijn er minder zorgen over de energiecrisis in de eurozone, mede dankzij de genomen maatregelen door overheden.

De Chinese economie loopt daarentegen steeds meer averij op, zei Horvest. En dat geldt vooral voor de dienstensector.

"De Chinese economie ondervindt diverse tegenwinden, waaronder de vastgoedcrisis, de inzakkende export en de zwakkere arbeidsmarkt", aldus Horvest. "Om de economie vlot te trekken, zal er meer fiscale en monetaire stimulering komen, als corona onder controle komt. Dat kan een positieve impuls geven, maar zover is het nog niet", merkte de specialist van Van Lanschot op.

De euro/dollar noteerde op 1,0653. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0700 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0702 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco met een winst van 3,8 procent. ArcelorMittal steeg 3,0 procent, terwijl Philips 3,4 procent hoger noteerde. Heineken profiteerde het minst van het positieve sentiment en sloot 0,1 procent hoger.

In de AMX won PostNL 4,4 procent, Vopak steeg 3,4 procent, terwijl Galapagos 0,1 procent daalde. Daarmee was Galapagos de enige stijger van de AMX.

In de AScX dikte Avantium 6,0 procent aan en ForFarmers won 5,3 procent. Pharming steeg 5,8 procent. Kendrion sloot 0,3 procent lager. Azerion was met een verlies van 3,3 procent de enige andere stijger in de AScX.

Het lokaal genoteerde VEON steeg 21,4 procent en Ease2pay won 0,4 procent.

Wall Street

In New York zijn de beurzen vandaag gesloten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
san marco
0
Brussel is bezig met een EU plan om griene/semi industrie in europa uit te bouwen (antwoord op Biden’s plan). Wanneer deze binnemkort kenbaar wordt gemaakt moet je de aandelen al in je port hebben.
voda
0
AEX sluit weer hoger

Door ABM Financial News op dinsdag 3 januari 2023
Views: 2.597

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag opnieuw hoger gesloten, nadat op maandag de aandelenmarkten al donkergroen kleurden.

De AEX sloot 0,9 procent hoger op 707,63 punten onder aanvoering van de techaandelen.

De sterke winsten van de ochtendhandel liepen in de loop van de middag wel wat terug, nadat Wall Street in het rood schoot. Apple en Tesla kregen beide een flinke tik, waarbij het verlies van Tesla zelfs tot boven de 13 procent opliep.

Fondsbeheerder John Linehan van T. Rowe Price verwacht dat de interesse in waardeaandelen aanhoudt. Hij ziet vooral kansen in aandelen van financials, die profiteren van de hogere rentes.

De impact van de renteverhogingen van de Fed lijkt langzaam in de markt merkbaar worden. "We leven in een wereld waarin de rentes weer een grotere rol spelen", aldus analist Ben Inker van GMO.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Britse industrie in december verder is gekrompen, net als die in China. Ook in de VS wees de inkoopmanagersindex op meer krimp in de industrie.

Op maandag bleek juist dat de Europese industrie minder sterk kromp in de afgelopen maand.

Econoom Chris Williamson van S&P Global zei dat de vooruitzichten voor Europa verbeteren, geholpen door een herstel van de aanvoerketens en een teruglopende inflatie. Ook zijn er minder zorgen over de energiecrisis in de eurozone, mede dankzij de genomen maatregelen door overheden.De Duitse inflatie daalde in december alvast tot 8,6 procent, tegen 10,0 procent in november, bleek dinsdag.

Woensdag verschijnen er Amerikaanse banencijfers en notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, die volgens analist Naeem Aslam van Avatrade de toon kunnen zetten voor de rest van de week. Vrijdag staat het officiële banenrapport op de agenda.

Het muntpaar euro/dollar daalde stevig, tot 1,0546 en de Amerikaanse tienjaarsrente liep terug tot 3,787 procent.

De olieprijzen daalden bijna 2 procent tot 78,92 dollar voor een vat WTI-olie in februari.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen voerden de techaandelen de lijst aan. Prosus won 4,1 procent, Besi 2,4 procent en Philips 1,9 procent. En in de AMX steeg Just Eat Takeaway 5,5 procent.

Grondstoffen waren uit de gratie. Shell was de enige daler, maar met een bescheiden verlies van 0,7 procent, en ArcelorMittal eindigde vlak. In de Midkap was kunstmestfabrikant OCI de gebeten hond en verloor 3,9 procent. Ook metaalspecialist AMG leverde in.

Heineken won 1,5 procent. Bank of America noemt de bierbrouwer als één van de beste ideeën voor dit jaar. Het koopadvies blijft van kracht en het koersdoel ging van 100,00 naar 113,00 euro. Volgens de analisten is Heineken een defensief aandeel dat ook kansen biedt als de markt naar groei-aandelen roteert, omdat het op middellange termijn een sterke winstgroei van 9 procent kan verwachten.

Ahold Delhaize sloot 1,2 procent hoger. Jumbo Supermarkten meldde een omzet van meer dan 10 miljard euro en een stabiel marktaandeel in 2022. Sectorgenoot Sligro won 5,1 procent bij de Smallcaps. Morgen komt Sligro met omzetcijfers.

Banken waren ook in trek. ING won 2,4 procent en in de AMX sloot ABN AMRO 5,4 procent hoger.

Tie Kinetix meldde een ruime verdubbeling van de orderinstroom in het afgelopen kwartaal en sloot 4,2 hoger

Tussenstanden Wall Street

Wall Street zakte in de rode cijfers. De S&P500 noteerde 0,9 procent lager op 3.804 punten.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Europese beurzen sluiten wederom hoger

Door ABM Financial News op dinsdag 3 januari 2023
Views: 2.338

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag opnieuw hoger gesloten.

De brede STOXX Europe 600 index steeg 1,2 procent tot 434,18 punten, de Duitse DAX won 0,8 procent op 14.182 punten en voor de Franse CAC 40 was er een plus van 0,4 procent op 6.624 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,4 procent hoger op 7.554 punten. Londen was maandag dicht en had dus nog een inhaalslag te maken.

Investment manager Simon Wiersma van ING verklaarde de forse koerswinsten aan het begin van het nieuwe jaar door de dalende rente.

Fondsbeheerder John Linehan van T. Rowe Price verwacht dat de interesse in waardeaandelen aanhoudt. Hij ziet vooral kansen in aandelen van financials, die profiteren van de hogere rentes.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Britse industrie in december verder is gekrompen, net als die in China. Ook in de VS wees de inkoopmanagersindex op meer krimp in de industrie.

Econoom Chris Williamson van S&P Global zei dat de vooruitzichten voor Europa verbeteren, geholpen door een herstel van de aanvoerketens en een teruglopende inflatie. Ook zijn er minder zorgen over de energiecrisis in de eurozone, mede dankzij de genomen maatregelen door overheden.

De Duitse inflatie daalde in december voor de tweede maand op rij. De inflatie daalde van 10,0 in november naar 8,6 procent in december. Economen hadden voor de laatste maand van 2022 gerekend op een inflatie van 8,8 procent.

Woensdag verschijnen er Amerikaanse banencijfers en de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Op vrijdag volgt het officiële banenrapport in de VS.

De euro/dollar daalde stevig en noteerde op 1,0534. "Zoals verwacht doen handelaren een stapje terug na een sterke decembermaand voor de Europese munt", aldus analist Jordan Rochester van Nomura. De euro daalt in januari gemiddeld 1,3 procent, merkte hij op, en dit lijkt een seizoensgebonden effect.

De olieprijzen daalden stevig, tot onder de 83 dollar voor een vat Brent.

Bedrijfsnieuws

Brenntag sloot 4,8 procent hoger. Het bedrijf besloot de overnamegesprekken met het Amerikaanse Univar Solutions te staken. Sectorgenoten IMCD en Azelis wonnen 1,0 en 2,0 procent.

Banken werden meer waard. KBC, ING, BNP Paribas sloten 2 tot 3 procent hoger.

Grondstoffen waren minder geliefd. Totalenergies verloor 1,7 procent, Repsol 2,2 procent en Umicore 2,6 procent. Defensiefabrikant Thales leverde 3,3 procent in.

JPMorgan Research verhoogde het koersdoel voor Argenx van 480 naar 500 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. Voor Galapagos en UCB bleef het advies neutraal. Argenx steeg in Brussel 2,2 procent, terwijl UCB en Galapagos 0,9 en 2,6 procent wonnen.

In Amsterdam voerden techaandelen de stijgers aan, met Prosus dat 4,1 procent steeg en Besi dat 2,4 procent won.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen daalden. De S&P 500 index noteerde bijna een procent lager op 3.803 punten.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AEX derde dag op rij hoger gesloten

Markt in afwachting van notulen Fed.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag weer met winst gesloten, voor de derde handelsdag op rij dit jaar.

De AEX index steeg 1,4 procent tot 717,51 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

Na de inkoopmanagersindices eerder op de dag, kijken beleggers nu uit naar de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed vanavond nabeurs.

De beleidskeuzes van de Fed zullen in 2023 volgens ING een belangrijke aanjager blijven van de dollar en wereldwijde trends op de financiële markten.

"De markt is vrij resoluut in het inprijzen van een verdere verkrapping door de Fed, met een rente van 4,95 tot 5,00 procent volgende lente of zomer", aldus economen van ING. Daarna verwachten zij dat er renteverlagingen volgen van in totaal 200 basispunten.

Neel Kashkari van de Minneapolis Fed waarschuwde woensdag dat de Fed niet te overhaast de rente moet verlagen en zo de fouten uit de jaren 70 te herhalen. Als de Fed te snel verslapt, "dan zal de inflatie weer oplaaien", waarschuwde de centraal bankier. "Dat zou een kostbare vergissing zijn."

Kashkari vindt daarom dat de Fed de komende vergaderingen de rente nog gewoon moet verhogen.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde tot rond de 3,70 procent.

De dienstensector in de eurozone is in december minder hard gekrompen, zo bleek vanochtend al. De inkoopmanagersindex steeg van 48,5 naar 49,8. In de VS daalde de inkoopmanagersindex juist, ofwel de krimp versnelde.

De Duitse importprijzen zijn in november op jaarbasis met 14,5 procent gestegen, wat op maandbasis een daling van 4,5 procent markeerde. De Franse consumentenprijzen stegen in december weer iets minder hard. Er was sprake van een stijging met 5,9 procent op jaarbasis, tegen 6,2 procent een maand eerder.

De euro/dollar noteerde op 1,0605. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0551 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0546 op de borden.

Olie werd woensdag 4,1 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 24 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Prosus met een koerswinst van 5,4 procent, na goede prestaties van het aandeel Tencent in Hongkong. DSM steeg 3,1 procent, terwijl Philips 3,3 procent won.

Shell leverde juist 3,6 procent in na een forse daling van de olieprijzen en was daarmee de enige daler onder de hoofdfondsen.

ABN AMRO steeg met 6,0 procent tot 14,52 euro, nadat Deutsche Bank het koersdoel voor de bank verhoogde van 16,00 naar 18,00 euro. Door de analistenconsensus is analist Benjamin Goy ervan overtuigd dat het vierde kwartaal ditmaal geen teleurstelling zal worden. De consensus mikt op een "redelijke" beloning voor aandeelhouders en een bescheiden groei van de nettorentebaten. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees daarnaast nog op een koopaanbeveling van Exane BNP voor ABN AMRO. Het aandeel KBC werd juist op de verkooplijst geplaatst door Exane.

Air France-KLM steeg 4,5 procent, terwijl OCI 5,1 procent daalde.

Onder de kleinere aandelen won Sligro 2,4 procent na meevallende omzetcijfers. BAM steeg 4,6 procent en CM.com noteerde 5,5 procent hoger. Pharming daalde daarentegen 2,2 procent.

Het lokaal genoteerde Geojunxion presenteerde nieuwe opdrachten en steeg 2,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,0 procent hoger op 3.861,98 punten. De Dow Jones index won 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq handelde 1,0 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Europese beurzen sluiten met winst

Door ABM Financial News op woensdag 4 januari 2023
Views: 2.289

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, in afwachting van de Fed-notulen vanavond, en terwijl de olieprijs verder wegzakte.

De brede STOXX Europe 600 index steeg 1,3 procent tot 439,99 punten, de Duitse DAX won 2,2 procent op 14.490,78 punten en de Franse CAC 40 klom 2,3 procent tot 6.776,43 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,4 procent hoger op 7.581,19 punten.

"Ongeacht de ISM cijfers, en de Amerikaanse vacatures, zullen de notulen van de Fed waarschijnlijk bevestigen dat de Fed serieus blijft over het verder verkrappen van het beleid, zelfs als het tempo van renteverhogingen wordt vertraagd", stelde Swissquote.

Neel Kashkari van de Minneapolis Fed zei in een essay vandaag dat de Fed de rentes niet te snel weer moet verlagen. Als de Fed te snel verslapt, zoals het deed in de jaren 70, "dan zal de inflatie weer oplaaien", waarschuwt de centraal bankier. "Dat zou een kostbare vergissing zijn."

"De Duitse inflatiecijfers van gisteren gaven de Europese markten een impuls met het signaal van zwakkere prijsstijgingen, en de notulen van vandaag zullen waarschijnlijk de havikachtige visie bevestigen die momenteel overheerst bij de Fed", aldus IG.

De markt kreeg woensdag een reeks inkoopmanagersindices te verwerken voor de dienstensector. In de eurozone is de sector in december minder hard gekrompen.

Ook bleek dat de Duitse importprijzen in november op jaarbasis met 14,5 procent zijn gestegen, wat op maandbasis een daling van 4,5 procent betekende. Dat is een gunstig teken voor de toekomstige inflatie. Dinsdag bleek al dat de inflatie in december opnieuw is gedaald van 10 procent tot ruim 8 procent.

De Franse consumentenprijzen stegen in december ook iets minder hard. De inflatie bedroeg 5,9 procent op jaarbasis, tegen 6,2 procent een maand eerder.

De euro/dollar noteerde op 1,0618. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0546 op de borden.

Olie werd woensdag weer fors goedkoper, terwijl de gasprijs in Europa ook blijft dalen. Een vat WTI-olie werd 5 procent goedkoper. De Europese gasprijs daalde zelfs met meer dan 11 procent.

Bedrijfsnieuws

Ryanair steeg 2,4 procent, na het nieuws dat de Ierse prijsvechter in december meer passagiers vervoerde dan in dezelfde maand een jaar eerder, toen het vliegverkeer nog te lijden had onder de coronamaatregelen.

Prosus noteerde in Amsterdam 5,4 procent hoger dankzij de goede prestaties van Tencent op de beurs van Hongkong vanochtend. China lijkt het strenge beleid voor techbedrijven steeds wat verder te versoepelen.

Ook luxemerken LVMH en L’Oreal presteerden sterk met koerswinsten van respectievelijk 5,0 procent en 5,3 procent in Parijs.

Totalenergies verloor in Parijs 2,3 procent. Alstom won 6,5 procent.

In Frankfurt noteerde Deutsche Bank 5,6 procent hoger. Vonovia won 5,3 procent. RWE was met een verlies van 2,5 procent de sterkste daler.

BT Group overweegt zijn tarieven met 14 procent te verhogen, namelijk met de inflatie plus 3,9 procent, volgens Berenberg. Dit zou goed zijn voor de aandelenkoers, maar kan een politieke terugslag veroorzaken, volgens de analisten. Het aandeel won 5,1 procent.

Schneider Electric werd 5,2 procent duurder. Volgens Berenberg is het bedrijf aantrekkelijk in de huidige economische onzekerheid, dankzij zijn sterke positie in elektrificatie.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond sluitingstijd in Europa op winst. De toonaangevende S&P 500 index stond 1,4 procent hoger op 3.871 punten. De Nasdaq stond 1,1 procent hoger op 10.499 punten.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AEX eindigt zegereeks

Na drie dagen van winst.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag, na drie dagen op rij van groene slotstanden, met verlies gesloten.

De AEX daalde 0,4 procent tot 714,32 punten.

Aanvankelijk leek de AEX op weg naar de vierde dagwinst op rij, maar een sterk banenrapport van ADP in de Verenigde Staten, maakte een einde aan deze ambitie.

In december kwamen er 235.000 nieuwe banen bij in de VS, terwijl analisten vooraf rekenden op 153.000 banen.

Dat betekent dat de arbeidsmarkt in de VS krap blijft, en er dus voor de Federal Reserve voldoende reden blijft om de rente stevig te blijven verhogen.

"Met wat we nu zien in de Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt er weinig reden voor de Fed om het beleid te verslappen", aldus analist Michael Hewson van CMC Markets.

En dat was ook de boodschap woensdagavond in de notulen van de laatste rentevergadering. Sterker, nog een van de centraal bankiers van de Fed denkt dat het in 2023 nodig zal zijn om de rente te verlagen.

Zoals voorzitter Neel Kashkari van de Minneapolis Fed gisteren zei, moet de inflatie eerst heel duidelijk richting de 2 procent dalen, alvorens de Fed mag verslappen.

Als dit te vroeg gebeurt, zoals in de jaren 70, "dan zal de inflatie weer oplaaien", waarschuwde de centraal bankier. "Dat zou een kostbare vergissing zijn."

Ook de wekelijkse steunaanvragen in de VS schetsten vanmiddag een positief beeld.

Dat gold niet voor de inkoopmanagersindex voor de dienstensector. Die wees op een versnelling van de krimp.

Deze tegenvaller kon echter niet voorkomen dat de dollar aan kracht won. De euro/dollar daalde naar 1,0523. En de Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar 3,741 procent.

Hewson van CMC denkt dan ook dat de markt rekening moet houden met nog eens minimaal 100 basispunten renteverhoging door de Fed in het eerste kwartaal.

Olie werd ruim 1,5 procent duurder, na woensdag nog 5 procent in prijs te zijn gedaald.

Stijgers en dalers

In de AEX deed ASMI de beste zaken met een koerswinst van 3,7 procent. ArcelorMittal volgde met 3,1 procent. Ook Besi en KPN stegen, waarbij het telecombedrijf een koersdoelverhoging van JPMorgan ontving.

De grootste dalers in de AEX waren Aegon en Adyen met verliezen van 1,9 en 3,1 procent.

In de AMX ging Air France-KLM aan kop met 2,9 procent en won Inpost 2,6 procent. Ryanair gaf een positieve winstwaarschuwing af.

Fugro en ASR daarentegen daalden 1,4 en 2,6 procent.

Bij de smallcaps ging Kendrion 2,3 procent in het groen. Vastned daalde 4,0 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde de S&P 500 index 1,2 procent lager en stond de Nasdaq ook 1,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Europese beurzen sluiten lager

Door ABM Financial News op donderdag 5 januari 2023
Views: 2.398

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag overwegend lager gesloten, nadat beleggers aan de zijlijn bleven na sterker dan verwachte Amerikaanse arbeidsmarktcijfers en havikachtige notulen van de Federal Reserve.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,2 procent lager op 439,55 punten, de Duitse DAX verloor 0,4 procent op 14.436 punten en de Franse CAC 40 verloor 0,2 procent op 6.761 punten. De Londense beurs won wel 0,6 procent op 7.633 punten, terwijl het Britse pond ruim een procent verloor tegenover de Amerikaanse dollar.

"Na een positieve start van het jaar, hebben de Europese markten vandaag een kleine pauze ingelast, na de publicatie van de Fed-notulen gisteren, sterker dan verwachte banencijfers uit de VS en voorafgaand aan het officiele Amerikaanse banenrapport op vrijdag", zei Michael Hewson van CMC Markets.

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve bleek woensdagavond dat de Amerikaanse centrale bank voor een langere tijd wil vasthouden aan een hogere rente. Geen van de centrale bankiers voorziet voor 2023 renteverlagingen.

Dalende energieprijzen en beter dan verwachte macro-economische cijfers zorgden afgelopen week voor optimisme op de Europese beurzen, volgens investment manager Simon Wiersma van ING. Hij ziet de kans op een lagere inflatie toenemen, waardoor de rentes afgelopen dagen terugliepen. "De markt schat de kans op het veel verder verhogen van de beleidsrente door de Europese Centrale Bank nu veel lager in. En dat is terecht", vindt Wiersma. "Als de economische groei en de inflatie sterk vertragen, is er helemaal geen noodzaak om de rente veel verder te verhogen of lang hoog te houden."

Volgens analist Florian Ielpo van Lombard Odier Investment Managers is de rally van de afgelopen dagen ingegeven door het idee dat centrale banken een zachte landing kunnen bewerkstelligen. "Dat is hen in het verleden eigenlijk nog nooit gelukt", aldus Ielpo. "Voorzichtigheid is dus geboden."

Vanochtend werd bekend dat de Britse dienstensector feitelijk niet meer krimpt en weer naar groei neigt. "Het activiteitenniveau daalde nog maar fractioneel, ondanks uitzonderlijk uitdagende marktomstandigheden en het terugschroeven van de uitgaven door de gestegen kosten voor levensonderhoud", aldus econoom Tim Moore van S&P Global.

In de middag bleek dat de Amerikaanse dienstensector harder is gekrompen in december. De inkoopmanagersindex daalde van 46,2 naar 44,7, volgens S&P Global.

De aandacht gaat nu uit naar vrijdag, als de Europese inflatiecijfers en het Amerikaanse banenrapport worden gepubliceerd.

De euro/dollar noteert op 1,0521.

De olieprijzen stegen circa 1,5 procent na de forse dalingen in de afgelopen dagen. De februari-future voor een vat WTI ruwe olie steeg naar 74,06 dollar. De Amerikaanse olievoorraden stegen afgelopen week sterker dan verwacht, ondanks een fors lagere bezettingsgraad van de raffinaderijen door de hevige vrieskou.

Bedrijfsnieuws

Ryanair verwacht een sterker derde kwartaal achter de rug te hebben en stelde de winstverwachting voor heel het jaar naar boven bij. In Dublin steeg het aandeel Ryanair 6,1 procent.

JPMorgan blijft een voorkeur houden voor Telenet, boven Orange Belgium en Proximus, zo bleek donderdagochtend uit een sectorrapport van de Amerikaanse bank. Daarin werden de koersdoelen voor Orange en Proximus verlaagd, maar voor Telenet verhoogd. Telenet won 2,4 procent.

In Frankfurt steeg herverzekeraar Hannover Rueck met 3,3 procent. Ook internetwinkel Zalando was in trek. Linde verloor juist 3,5 procent.

In Parijs won ArcelorMittal 3,1 procent, maar leverde Eurofins Scientific 2,8 procent in.

Financials hadden een lastige dag. Zo daalde AXA 1,1 procent en Deutsche Bank 2,2 procent. In Amsterdam daalde Aegon ook 1,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden donderdagavond lager.

De S&P500 index daalde 1,1 procent tot 3.811 punten. De Dow Jones daalde 1,2 procent tot 33.888 en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,1 procent tot 10.336 punten.

Bron: ABM Financial News
voda
0
AEX sluit in het groen na banencijfer

Vrijwel geen dalers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met een nette winst gesloten. De AEX eindigde 1,4 procent hoger op 724,26 punten.

Het was vandaag vooral wachten op het banenrapport uit de VS.

Er kwamen in december 223.000 banen bij en de werkloosheid daalde naar 3,5 procent. Er was door de markt gerekend op 200.000 banen en een werkloosheid van 3,7 procent.

De banengroei was daarmee wel minder sterk dan in november. En de loongroei viel met 4,6 procent op jaarbasis mee, en daar zal de Federal Reserve blij mee zijn, omdat dit mogelijk een signaal is dat de inflatiedruk afneemt. Het is ook de kleinste stijging sinds de zomer van 2021.

"Dat betekent minder kans op een loonprijsspiraal", aldus analist Corné van Zeijl van Actiam.

De koersen veerden op na het rapport, maar kregen ruim een uur later een tik, toen ISM wel een heel erg slecht cijfer voor de dienstensector bekendmaakte. De inkoopmanagersindex daalde tot onder de 50, wat betekent dat er sprake is van krimp, en dat na 30 maanden van groei op rij.

Vrij snel wisten beleggers zich weer te herpakken, en werd er richting de slotgong nog een aardige rally ingezet.

Vanochtend werd al bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in december opnieuw minder hard zijn gestegen. De prijzen stegen met 9,2 procent op jaarbasis. In november was de stijging nog 10,1 procent. En in oktober noteerde de inflatie op 10,6 procent, een piek.

Maar de kerninflatie steeg wel, van 5,0 naar 5,2 procent in december. En dus denkt ING dat de ECB gewoon de rente blijft verhogen.

Econoom Bert Colijn van ING verwacht dat de ECB in zowel februari als maart de rente met 50 basispunten verhoogt.

De euro/dollar handelde op 1,0605 en de Amerikaanse tienjaarsrente daalde tot 3,580 procent.

Olie werd circa 1,5 procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten bijna alle fondsen hoger. Koploper was Besi met een koerswinst van 2,5 procent. Aegon en ASML stegen 2,2 procent.

AkzoNobel steeg 0,3 procent. In de VS daalden donderdag concurrenten PPG en Sherwin-Williams stevig, nadat RPM International een omzetmisser meldde, aldus handelaar Bert van der Pol van Today's Group. PPG en Sherwin herstellen vandaag weer.

Ahold Delhaize werd door Bank of America van de kooplijst gehaald. Het aandeel won toch 0,1 procent.

Alleen Universal Music Group verloor 0,1 procent.

In de AMX gingen AMG en Aalberts aan de leiding met winsten van 3,9 en 3,7 procent. PostNL daarentegen daalde een half procent.

Bij de kleinere aandelen won B&S 2,9 procent en Vivoryon 2,9 procent. Azerion en Kendrion leverden 0,8 en 2,2 procent in.

Avantium, dat door beursgoeroe Geert Schaaij werd getipt, steeg 3,2 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street circa 1,5 procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Europese beurzen flink hoger gesloten

Door ABM Financial News op vrijdag 6 januari 2023
Views: 3.053

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag stevig hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,2 procent tot 444,42 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,2 procent op 14.610,02 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,5 procent op 6.860,95 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent hoger op 7.699,49 punten.

Inflatiecijfers uit de eurozone en het Amerikaans banenrapport domineerden vrijdag.

De inflatie in de eurozone in december is opnieuw minder hard gestegen. De prijzen stegen op jaarbasis met 9,2 procent, tegen 10,1 procent een maand eerder. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,3 procent. De kerninflatie steeg juist van 5,0 naar 5,2 procent.

Een daling van de inflatie in de eurozone tot onder de 10 procent kan een lichte opluchting zijn voor markten en huishoudens, maar het zal de Europese Centrale Bank er niet van weerhouden om de rente te verhogen, zeiden analisten.

Uit de data van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek later op de dag dat de werkgelegenheid in december is gestegen met 223.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging met 200.000 banen. De lonen stegen op jaarbasis met 4,6 procent. In november stegen de lonen echter nog met 5,1 procent.

ING sprak van een solide rapport, maar zag ook wat scheurtjes ontstaan. De vraag naar parttimers is voor de vijfde maand op rij gedaald. Dit is volgens de bank een waarschuwingssignaal. De loongroei wijst erop dat de dynamiek op de arbeidsmarkt aan het verschuiven is. "Nu bedrijfsdata wijzen op een recessie, komen er moeilijkere tijden aan", zei ING-econoom James Knightley.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag tevens bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in november op maandbasis zijn gestegen met 0,8 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling met 2,8 procent. In Duitsland zette de detailhandel in november op maandbasis 1,1 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling 5,9 procent. En in Duitsland daalden de fabrieksorders.

De euro/dollar steeg na het banenrapport naar 1,0605. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0551 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0546 op de borden.

Olie werd vrijdag tot 1,7 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Shell kwam vrijdagochtend met een eerste update over het vierde kwartaal. ING vond de update wat tegenvallen, terwijl RBC sprak van een gemengd bericht. Het aandeel won 2,1 procent in Amsterdam. In Parijs steeg Totalenergies met 1,3 procent.

De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft een versnelde beoordeling van rozanolixizumab goedgekeurd en dat is positief nieuws voor UCB, zo oordeelden de analisten van ING vrijdag. Het aandeel steeg dan ook met 0,7 procent in Brussel.

In Frankfurt steeg Siemens Energy 3,5 procent en Infineon won 2,4 procent. Henkel was met een verlies van 2,4 procent de sterkste daler.

In Parijs ging Renault aan kop met een winst van 3,1 procent, terwijl Engie 3,0 procent verloor.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,6 procent hoger op 3.866,75 punten. De Dow Jones index steeg 1,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,4 procent in het groen.

Bron: ABM Financial News
5.143 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 ... 254 255 256 257 258 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
878,83  -3,44  -0,39%  30 apr
 Germany40^ 17.905,20 -1,18%
 BEL 20 3.883,26 -0,09%
 Europe50^ 4.901,63 -0,40%
 US30^ 38.043,99 0,00%
 Nasd100^ 17.570,06 0,00%
 US500^ 5.063,57 0,00%
 Japan225^ 38.318,54 0,00%
 Gold spot 2.307,05 -1,23%
 EUR/USD 1,0682 +0,11%
 WTI 81,58 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Uitbundige korting op het aandeel Exor
  5. Premium
    Logische herfinanciering Pharming

Stijgers

Corbion +2,70%
B&S Group SA +1,20%
Ahold Delhaize +1,17%
ForFarmers +1,04%
OCI +1,00%

Dalers

VIVORYON THER... -13,94%
EBUSCO HOLDING -5,50%
ACOMO -4,69%
Air France-KLM -4,29%
Arcadis -3,88%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront