Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Turkije

1.908 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 » | Laatste
haas
0
urkije dit jaar zeeluchthaven rijker

De opening van het tweede vliegveld van Turkije op zee, Rize-Artvin Airport, vindt eind dit jaar plaats. Het bouwproject is voor 70 procent voltooid en zou eerst medio 2022 worden afgerond.

Dat maakte de Turkse minister van Transport en Infrastructuur Adil Karaismailoglu dinsdag bekend.

De eilandluchthaven staat voor de kust van de provincie Rize in het noordoosten van het land. Er is zo’n 2,8 miljoen vierkante meter land teruggewonnen uit de zee en dat maakt het een van de meest unieke ingenieursprojecten [vliegveld], benadrukte de Turkse minister.

PS: nu schiphol nog ?:) Tussen de windmolens doorlaveren ?:)
voda
0
Turkije krijgt drie maanden uitstel EU-lijst belastingparadijzen

Gepubliceerd op 22 februari 2021 12:45 | Views: 845

Reacties (2)
BRUSSEL (ANP) - De EU geeft Turkije tot 31 mei de tijd om al zijn problemen met automatische uitwisseling van belastinggegevens met de EU-lidstaten op te lossen. Als het land nog steeds niet effectief belastinginformatie met de lidstaten kan delen vanaf 30 juni, wordt het op de zwarte EU-lijst van belastingparadijzen gezet, hebben de EU-ministers besloten. Tegelijk hebben ze het Caribische eiland Barbados van de zwarte lijst afgehaald en het eiland Dominica erop gezet.

Ankara was al begin vorig jaar berispt en had tot 31 december gekregen om zijn zaken op orde te krijgen. Dat lukte volgens Turkije door allerlei administratieve vertragingen niet. Vorige week meldden EU-bronnen dat Turkije opnieuw respijt tot 1 september zou krijgen, maar die periode is met drie maanden bekort.

De zaak ligt gevoelig. Een aantal EU-landen, waaronder Nederland, Griekenland en Cyprus, vindt dat Turkije tijd genoeg heeft gehad en is voorstander van de maatregel om het land op de zwarte lijst te zetten van landen die niet meewerken aan de bestrijding van belastingontwijking. Andere lidstaten, waaronder Duitsland, willen de moeizame relatie tussen de EU en Turkije niet nog verder onder druk zetten. Zo zijn de spanningen over de volgens de EU illegale Turkse gasboringen in de buurt van Griekenland en Cyprus juist weer wat afgenomen.

Op de zwarte lijst voor belastingparadijzen staan alleen landen en gebieden buiten de Europese Unie waar de autoriteiten (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, die niet transparant zijn of die onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking. Er staan er nu twaalf op, waaronder Panama en de Amerikaanse Maagdeneilanden.
voda
0
Turkse economie groeide vorig jaar ondanks coronacrisis

Gepubliceerd op 1 maart 2021 09:12 | Views: 420

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse economie is in het slotkwartaal van afgelopen jaar harder gegroeid dan welk ander land ook, met uitzondering van China. Ook over heel 2020 ging de Turkse economie erop vooruit, ondanks de klap van het grotendeels weggevallen toerisme als gevolg van de coronacrisis. Steunmaatregelen van de overheid pakten gunstig uit.

In het slotkwartaal bedroeg de groei van het bruto binnenlands product (bbp) 5,9 procent en daarmee kwam de groei in heel 2020 op 1,8 procent uit. De Turkse overheid heeft banken afgelopen jaar aangespoord om ruimhartig te zijn met leningen zodat bedrijven en consumenten de coronacrisis konden uitzitten.

Tegelijkertijd is er nog altijd een zeer hoge inflatie in Turkije, die zelfs werd aangewakkerd door het aanjagen van de groei. Dat leidt er wel toe dat Turkse exporteurs kunnen profiteren omdat ze relatief goedkope producten kunnen leveren, geven kenners aan. Ook de toeristische sector kan weer groeien als het aantal vaccinaties in Turkije en in Europese landen toeneemt. De Turkse industrie heeft daarentegen last van de inflatie omdat ze steeds meer moeten betalen voor hun grondstoffen van buitenaf.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Turkse economie dit jaar met 6 procent groeit. Wel gaf het fonds een waarschuwing dat de risico's voor de Turkse economie, die er al waren, door de coronacrisis versterkt zijn. Zo moet centralebankpresident Naci Agbal proberen de inflatie onder controle te brengen zonder de groei te veel te remmen en waken voor een oplopende werkloosheid.
voda
0
Turkse centrale bank verhoogt rente

(ABM FN-Dow Jones) De Turkse centrale bank heeft zijn beleidsrente verhoogd van 17 naar 19 procent. Dat maakte de centrale bank donderdag bekend.

Het beleidsorgaan repte donderdag van een "stijging van de inflatie wereldwijd die tot onzekerheden en volatiliteit in de mondiale financiële markten leidt".

De centrale bank gaf aan het monetaire beleid verder te verkrappen als de situatie hierom vraagt.

Tegelijkertijd signaleerde de bank een verbeterd perspectief voor de wereldeconomie.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Erdogan ontslaat weer de president van de Turkse centrale bank
Van onze redacteur 20 mrt

Recep Tayyip Erdogan, de president van Turkije, heeft al na enkele maanden de president van de Turkse centrale bank de bons gegeven. Dit meldt persbureau AFP op basis van de Turkse staatsmedia.

Naci Agbal, zoals de man heet, was eerder minister van Financiën en was sinds november in dienst. Hij was daarmee al de derde president van de Turkse centrale bank in minder dan twee jaar tijd. Waarom ook Agbal moet vertrekken van Erdogan is officieel bekeken onduidelijk.

Saillant detail is wel dat zijn ontslag volgt nadat de centrale bank donderdag het belangrijkste rentetarief verhoogde van 17 naar 19%. Dat was een twee keer zo grote verhoging als werd verwacht, terwijl president Erdogan er geen geheim van maakte dat hij tegen het verhogen van rentetarieven is. Dat ziet hij namelijk als een oorzaak van hoge inflatie. Economen denken juist dat het verhogen een gevolg is van hoge inflatie. De inflatie in Turkije steeg vorige maand met 15,6% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.

Ook Agbals voorganger Murat Uysal moest het veld ruimen van Erdogan, omdat de Turkse lira maar bleef kelderen. Uysal was op zijn beurt de opvolger van Murat Centinkaya, die weigerde de rentetarieven te verlagen - wat hem op ontslag van Erdogan kwam te staan.

Agbal wordt opgevolgd door de econoom Sahap Kavcioglu.

Originele link van het artikel: fd.nl/economie-politiek/1377798/erdog...
voda
0
'Nieuwe baas Turkse centrale bank roept kopstukken sector bijeen'

Gepubliceerd op 21 maart 2021 10:36 | Views: 169

ISTANBUL (ANP/RTR) - De nieuwe gouverneur van de Turkse centrale bank, Sahap Kavcioglu, wil vermoedelijk zondag al een onlinegesprek houden met de hoofden van particuliere en publieke kredietverstrekkers om de huidige situatie te bespreken. Ingewijden meldden aan persbureau Reuters dat het gesprek laat in de middag op de agenda staat.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stuurde onlangs opnieuw het hoofd van de centrale bank weg. Dat besluit volgde enkele dagen nadat de centrale bank de beleidsrente met 2 procentpunt naar 19 procent verhoogde. Volgens Reuters heeft het ontslag van Naci Agbal, die bekend stond als een vertrouweling van Erdogan, voor een schok gezorgd in de financiële sector van het land. De kredietverstrekkers zouden onder andere willen weten wat de reden is geweest voor het ontslag.

Agbal werd gezien als iemand die het vertrouwen kon herstellen in de lira, de slechtst presterende munt in de opkomende landen. Hij was van 2015 tot 2018 minister van Financiën en leidde daarna het presidentieel bureau dat belast is met strategie en de begroting. Als bankpresident probeerde Agbal de hoge inflatie in Turkije omlaag te krijgen door de rentes te verhogen. Erdogan heeft er echter herhaaldelijk op gehamerd de rentes laag te houden.

In november moest Murat Uysal ook al het veld ruimen als bankgouverneur. Toen werd geen reden gegeven voor de vervanging. Hij werd naar verluidt verantwoordelijk gehouden voor de duikvlucht van de lira.
voda
0
Turkse lira daalt met 17 procent na ontslag topman centrale bank

Gepubliceerd op 22 maart 2021 07:11 | Views: 169

HONGKONG (ANP/AFP) - De Turkse lira is maandag ruim 17 procent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar nadat president Recep Tayyip Erdogan zaterdag de baas van de centrale bank van het land had ontslagen. Dat besluit kwam enkele dagen nadat de centrale bank de beleidsrente met 2 procentpunt naar 19 procent verhoogde. Sahap Kavcioglu is inmiddels aangesteld als vervanger van de ontslagen Naci Agbal.

Agbal stond bij zijn aantreden in november bekend als vertrouweling van Erdogan en werd gezien als iemand die het vertrouwen in de lira, de slechtst presterende munt in de opkomende landen, kon herstellen. Hij was van 2015 tot 2018 minister van Financiën en leidde daarna het presidentieel bureau dat belast is met strategie en de begroting.

Als bankpresident probeerde Agbal de hoge inflatie in Turkije omlaag te krijgen door de rentes te verhogen. Erdogan heeft er echter herhaaldelijk op gehamerd de rentes laag te houden.

In november moest Murat Uysal ook al het veld ruimen als bankgouverneur. Toen werd geen reden gegeven voor de vervanging, maar een functionaris van de AK-partij stelde dat Uysal verantwoordelijk werd gehouden voor de duikvlucht van de lira.
voda
0
Valuta: Turkse lira onderuit op verder rustige markt

(ABM FN-Dow Jones) De Turkse lira kelderde maandag op een verder rustige valutamarkt, terwijl de opgelopen rentes een stapje terug deden.

De Turkse munt ging onderuit na de abrupte vervanging van de voorzitter van de Turkse centrale bank eind vorige week.

"De beste man heeft zijn werk vier maanden mogen doen en heeft dat niet verkeerd gedaan, als je naar de wisselkoers kijkt", zei Teeuwe Mevissen van Rabobank in een commentaar tegen ABM Financial News.

Na een nieuwe renteverhoging om de inflatie in toom te houden, werd de monetaire beleidsmaker vervangen door de Turkse president Erdogan. Dat de president de door hemzelf aangestelde beleidsmaker al na vier maanden wegstuurt, wijst op onvoorspelbaarheid en die onzekerheid ondermijnt het marktvertrouwen.

De nieuwe voorman Sahap Kavcioglu probeerde zondag de markten gerust te stellen door te zeggen dat het inperken van inflatie de belangrijkste doelstelling is van de centrale bank.

De euro handelde maandag op 9,4325 lira, waar de Turkse munt de afgelopen weken nog minder dan 9,00 lira voor een euro noteerde.

Volgens analist Max Lin van NatWest Markets zendt de wisseling van het leiderschap van de centrale bank een helder signaal uit dat president Erdogan af wil van de hoge rente om de inflatie te beteugelen. De kans is groot dat beleggers Turkse bezittingen gaan verkopen, vooruitlopend op een renteverlaging.

Verder gebeurde er weinig op de valutamarkt aan het begin van de handelsweek, zei Mevissen. De euro/dollar vertoonde nauwelijks beweging.

Op de rentemarkt liepen de opgelopen rentes wat terug. De Verenigde Staten moeten veel geld ophalen met staatsleningen deze week en bij matige vraag zou dit weer tot wat hogere rentes kunnen leiden, voorziet de Rabobank-analist.

Na de beleidsvergaderingen van de Federal Reserve en de ECB in de afgelopen weken blijft het een beetje "armpje drukken" tussen de centrale bankiers, die zeggen nog jarenlang te moeten blijven stimuleren, en de markt, die een sterker economisch herstel voorzien. De verwachting hoe lang de centrale banken hun voet nog op hun gaspedaal zullen houden, bepaalt de richting van de obligatierentes.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Turkse miljoenenboete voor Unilever vanwege machtsmisbruik

Gepubliceerd op 22 maart 2021 16:56 | Views: 286

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Unilever heeft in Turkije een boete gekregen van in totaal 480 miljoen Turkse lira, omgerekend zo'n 51 miljoen euro. Die straf werd opgelegd vanwege vermeende kartelpraktijken bij de verkoop van ijs.

Unilever heeft volgens de Turkse mededingingsautoriteit een dominante positie op de markt. Daarbij gaf het bedrijven illegale kortingen aan doorverkopers en dwong het ze een exclusiviteitsclausule te tekenen. Ook dat mag niet.

Unilever heeft zestig dagen om zijn contracten met de doorverkopers zoals winkels aan te passen, zodat ze wel aan de wet voldoen.
haas
0
Eerste Russen vliegen naar Turkije: ‘Het is hier een stukje hemel’

Nu het Turkse toerismeseizoen de deuren coronaproof opent, vliegen Russische toeristen het land binnen. Afgelopen week landde de eerste lading Russen op het vliegveld van de Turkse vakantieprovincie Mugla.

“Het is een hier een stukje hemel”, reageerde de Russin Anestasia Cherkassenko naast haar man in een interview. “We komen hier vaker en houden erg veel van Turkije.”

Inna Khelma vindt Turkije veiliger dan andere landen. “Ik ben van mening dat de coronamaatregelen hier heel goed worden gehandhaafd. Ik bewonder de natuurlijke schoonheid van Mugla, het groen en het blauw.”

Een andere Russische toerist, Luda Belova, is ervan overtuigd dat haar vakantie veilig zal plaatsvinden. “Turkije is heel veilig. Ik hou van dit land.”

Directeur Cengiz Tugrul Ayaz van Dalaman Airport in Mugla verklaarde in april een grote stroom toeristen te verwachten uit Rusland en Engeland. Hij liet ook weten dat vorig jaar na augustus, te midden van de coronapandemie, 165.000 Russen gebruik hebben gemaakt van zijn lokaal vliegveld.

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-03-2021
voda
0
Erdogans plotse ingrepen vallen slecht bij beleggers
Marianne Slegers 30 mrt

De Turkse centralebankdirecteur Naci Agbal zit niet meer op zijn post. Hij werd eerder deze maand vervangen door Sahap Kavcioglu. Foto: Umit Bektas/Reuters

Als er íets is waar beleggers van gruwelen, dan zijn het wel onverwachte gebeurtenissen. Al helemaal als ze laat op de avond en ook nog eens in het weekend plaatsvinden. Maar aan die aversie heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan duidelijk geen boodschap.

De recentste wisseling aan de top van de Turkse centrale bank — de derde sinds 2019 — gebeurde op zaterdag 20 maart laat in de avond. Erdogan ontsloeg zonder opgaaf van reden centralebankdirecteur Naci Agbal, die pas zo'n vier maanden in functie was. Erdogan-aanhanger Sahap Kavcioglu nam zijn plaats in. Dinsdag werd bekend dat ook vicegouverneur Murat Cetinkaya inmiddels is vervangen, door Mustafa Duman.

'De heersende onzekerheid over wat er nu gaat gebeuren, kan op korte termijn zeker het vertrek van kapitaal uit Turkije betekenen', aldus Ehsan Khoman, hoofd onderzoek opkomende markten bij de Japanse bank MUFG.

Ontslag
Buitenlandse investeerders zullen het jammer vinden, zij zagen het net weer de goede kant opgaan met Turkije. Wim-Hein Pals, hoofd opkomende markten bij vermogensbeheerder Robeco: 'Het leek er even op dat er met Agbal een onafhankelijke bankier was aangetreden die de noodzakelijke renteverhogingen aan het doorvoeren was. Maar aan die positieve verandering lijkt nu alweer een einde te zijn gekomen.'

De Turkse lira werd de eerste werkdag na het onverwachte ontslag van Agbal 10% minder waard tegenover de euro. Ook de hoofdindex van de Turkse beurs, de Borsa Istanbul 100, daalde fors: met 9,8%. Na het nieuws dat ook de vicedirecteur van de centrale bank is ontslagen daalde de lira dinsdag met 0,8% ten opzichte van de euro.

Door het economische wanbeleid in Turkije, vooral sinds de mislukte coup van 2016, daalt de Turkse lira al jaren in waarde. Pogingen de munt met valuta-interventies te stutten mislukten. Wel werd de munt 18% meer waard in de maanden dat Agbal de centrale bank bestuurde.

Flinke tegenvaller
Het is een flinke tegenvaller dat Agbal moest vertrekken, zegt Eldar Vakhitov, analist opkomende markten bij investeerder M&G Investments. 'Sinds de aanstelling van Agbal waren we weer met meer interesse aan het kijken naar de investeringsmogelijkheden in Turkije en hebben we de investeringen die we hadden ook uitgebreid.' Buitenlandse investeerders keerden weer terug naar Turkije, aldus Vakhitov. 'Sommige lokale investeerders waren echter nog wel sceptisch.'

Op dit moment heeft Vakhitovs team nog geen significante wijzigingen aangebracht in zijn Turkse portefeuille, die met name uit bank- en staatsobligaties bestaat. De eerste stap is nu om te achterhalen wat de impact is van de komst van de nieuwe baas van de Turkse centrale bank Kavcioglu, een voormalige bankier en parlementslid van Erdogans AK-partij, aldus Vakhitov.

Kavcioglu heeft een wekelijkse column in de Turkse overheidsgezinde krant Yeni Safak waaruit volgens Vakhitov duidelijk zijn visie blijkt op het te voeren monetaire beleid. 'We verwachten dat de rente de komende maanden weer omlaag zal worden gebracht. Hierdoor zal de inflatie waarschijnlijk weer verder stijgen.' En die is al behoorlijk opgelopen. De Turkse inflatie bedroeg 15,6% in februari, de vijfde maand op rij dat de geldontwaarding in Turkije steeg. Dit ondanks de renteverhogingen die Agbal had doorgevoerd de laatste tijd.

Afscheid
Bij Robeco hebben ze al een jaar geleden afscheid genomen van hun Turkse beleggingen, vertelt Pals. De reden hiervoor was dat Turkije bij de landenanalyse negatief uit de eigen test kwam. 'Als een land niet gunstig scoort, dan valt hij af. We vonden afgelopen jaar ook dat de lira te hard opliep, dat was een belangrijke reden om af te zien van investeren in Turkije. Of we ooit weer gaan beleggen in Turkije? Dat bekijken we van dag tot dag.'

Khoman van MUFG noemt een verklaring in de afgelopen dagen van de Turkse centrale bank 'geruststellend'. Hierin worden beloftes gedaan om de inflatie terug te dringen, de stabiliteit van de markt te garanderen en 'transparantieprincipes' te garanderen. 'Maar op 5 april komt er een nieuw rapport over de Turkse inflatie. Als deze nog verder oploopt, voorzie ik zeker problemen. Ook de vlucht richting dollars en de dreigende betalingstekorten van de overheid zijn zaken waar wij nu bovenop zitten als investeerders.'

Het gebrek aan communicatie vanuit de Turkse centrale bank valt Khoman op. 'Sinds de financiële crisis zijn investeerders gewend dat centrale banken informatie geven over belangrijke ontwikkelingen zoals het vervangen van de gouverneur. Het zou heel fijn zijn als Turkije begint met reguliere updates zoals bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank dit doet. Pas dan kunnen investeerders in Turkije echt met een gerust hart het weekend in gaan.'

Originele link van het artikel: fd.nl/beurs/1378784/erdogans-plotse-i...
voda
0
Von der Leyen vernederd door Erdogan: geen stoel voor haar bij topontmoeting

VIDEO
Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen voelt zich ronduit vernederd door de Turkse president Erdogan, die bij een topontmoeting dinsdag in Ankara voor haar geen stoel klaarzette. Brussel haalt momenteel alles uit de kast om te voorkomen dat zo’n pijnlijke situatie zich waar ook ter wereld ooit opnieuw voordoet.

Frans Boogaard en Marlies van Leeuwen 7 apr. 2021 Laatste update: 15:27

Op sociale media krijgt niet alleen de Turkse president ervan langs, maar ook Europees president Charles Michel, die blijkens veelbekeken videobeelden van de bijeenkomst vliegensvlug de ‘Europese’ stoel inpikte en Von der Leyen aan haar lot overliet. De Duitse koos na een verbaasd ‘eeuuhh’ voor een anoniem plekje op een sofa. Het gesprek duurde zo'n 2,5 uur. Of ze overwogen heeft om weg te lopen is onduidelijk, in elk geval koos ze ervoor om te blijven ‘en zo inhoud en diplomatie voorrang te geven op protocol’, aldus haar woordvoerder Eric Mamer vanmiddag in een bijna één uur durend vragenvuur. ,,Ze ging ervan uit dat dit is wat de Europese bevolking van haar verwacht.”

Volgens Mamer neemt Von der Leyen de kwestie vooral zo hoog op omdat zij als voorzitter de Europese Commissie representeert. Hij benadrukt dat de voorzitters van Raad en Commissie (Michel en VDL) protocollair op gelijke hoogte staan en dus op bijvoorbeeld buitenlandse reizen ook identiek dienen te worden behandeld. Von der Leyen had geen protocolspecialist mee naar Ankara vanwege de coronabeperkingen.

Ursula von der Leyen. © AP

Vernederd
De Belgische Europarlementariër Assita Kanko (N-VA) liet vanochtend op Twitter al weten gechoqueerd te zijn van de beelden. ‘Als voorzitter van de Commissie kreeg Ursula von der Leyen geen stoel aangeboden. Dit breekt mijn hart echt en gaat in tegen alles waar ik voor sta', schrijft ze. ‘Moeten vrouwen aan de haard? En waarom ging Michel zitten? Waarom kon hij niet naar zijn plaats gaan, zich draaien, kijken naar Von der Leyen en solidair zijn? Een statement. Ik kijk uit naar het debat. Niet alleen zij, maar ook de EU werd hier vernederd. I don’t take it.’

Ook de Nederlandse Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) vraagt zich af waarom Charles Michel stil bleef. ‘Dit was geen toeval, dit was opzet’, schrijft ze op Twitter over de actie van gastheer Erdogan. ‘Waarom zegt Michel niets?’ Michel en zijn staf willen niet reageren.

Voor video, zie link:

www.ad.nl/buitenland/von-der-leyen-ve...
haas
0
Turkije Europese leider luchtvaart

Turkije staat opnieuw aan de top in het aantal uitgevoerde vluchten in Europa.

Dat rapporteerde Eurocontrol, de centrale coördinatie van de luchtverkeersleiding in Europa, maandag.

Turkije wordt met een dagelijks vluchtaantal van 1.340 gevolgd door Frankrijk (1.211) en Duitsland (1.165). In Spanje en het VK zijn zondag respectievelijk 1.073 en 895 passagiersvluchten uitgevoerd.

Nederland staat na een daling op een achtste plaats (490).
In Turkije gelden ook strikte coronamaatregelen voor vertrekkende en arriverende reizigers.

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 15-03-2021
voda
0
Turkse centrale bank houdt rente stabiel

(ABM FN-Dow Jones) De Turkse centrale bank heeft donderdagmiddag de beleidsrente op 19 procent laten staan, na de verhoging in maart.

In maart ging de rente nog omhoog van 17 naar 19 procent.

De markt ging ook niet uit van een rentewijziging vandaag.

Het was het eerste rentebesluit van de nieuwe voorzitter Sahap Kavcioglu, die eind vorig maand werd benoemd als opvolger van Naci Agbal, door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Volgens Rabobank werd Agbal weggestuurd na een nieuwe renteverhoging die bedoeld was om de stijgende inflatie in toom te houden. Hij was pas enkele maanden in dienst.

Kavcioglu, de vierde nieuwe topman van de centrale bank van Turkije sinds 2019, deelt met Erdogan de onorthodoxe monetaire visie dat een hogere beleidsrente leidt tot meer inflatie.

Voorafgaand aan het rentebesluit zeiden marktvolgers al dat de nieuwe voorzitter de rente bij zijn eerste optreden niet zou durven verlagen, omdat de koers van de lira dan zou kelderen.

De inflatie in Turkije versnelde in maart. De consumentenprijsindex liet een prijsstijging zien van 16 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Elektriciteitstekort Libanon door stroomafsluiting Turks energiebedrijf
Van onze redacteur 14:28

Het Turkse energiebedrijf Karpowership heeft zijn twee centrales in Libanon uitgeschakeld. Volgens Karpowership heeft de Libanese regering een betaalachterstand van zo'n anderhalf jaar. Libanon is voor zijn stroomtoevoer afhankelijk van buitenlandse partijen en kan door de afsluiting te maken krijgen met een elektriciteitstekort.

Karpowership levert al sinds 2012 stroom aan Libanon en is momenteel verantwoordelijk voor de levering van 25% van de stroom van het land. Het bedrijf dreigde eerder deze week al dat het de elektriciteitscentrales plat zou leggen als de regering niet aan zijn betalingen zou voldoen.

In een reactie liet het bedrijf weten dat het jarenlang flexibel is omgegaan met de wanbetaling van de Libanese regering. 'Het land maakt moeilijke tijden door. Maar geen bedrijf kan opereren met zulke grote en directe risico's.' Een anonieme bron die bekend is met de zaak meldt aan Reuters dat de betalingsachterstanden tot over de $100 mln liepen.

Uiteindelijk wachtte het bedrijf met het afsluiten van de stoom tot na het Suikerfeest afgelopen donderdag. Sinds 08.00 uur vrijdagochtend lokale tijd - 07.00 uur Nederlandse tijd - levert het Turkse energiebedrijf geen stroom meer.

De afsluiting kan grote problemen veroorzaken voor het land. Al voordat Karpowership besloot geen energie meer te leveren kampte Libanon met grote tekorten. Stroomuitval is dagelijkse kost voor de Libanese bevolking en kan soms wel een volledige dag aanhouden. Velen van hen maken inmiddels gebruik van elektriciteitsgeneratoren aan huis om aan hun energiebehoefte te kunnen voldoen.

Het land verkeert al jaren in staat van economische en politieke crisis en is al negen maanden bezig met het vormen van een nieuwe regering. De vorige regering stapte op niet lang na de grote explosie in de haven van Beiroet die meer dan $15 mrd aan schade heeft veroorzaakt.

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie-politiek/1383851/elekt...
voda
0
Turkije handhaaft rente
Centrale bank laat 19 procent staan.

(ABM FN-Dow Jones) De centrale bank van Turkije heeft donderdag zijn belangrijkste rentetarief gehandhaafd. Dit bleek uit het rentebesluit van de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi.

Daarmee bleef de rente op 19,0 procent staan.

De Turkse centrale bank wees in een toelichting op de hoge inflatie.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Turkse inflatie schiet naar bijna 18%
Van onze redacteur 5 juli   16:37

De nieuwe gouverneur van de Turkse centrale bank Sahap Kavcioglu. Foto: Turkse centrale bank/Reuters

De inflatie in Turkije is nog meer gestegen dan van tevoren verwacht. De prijzen voor consumentengoederen stegen in juni met 17,5%, zo werd maandag bekend. Economen gepolst door persbureau Bloomberg gingen uit van een percentage van 16,8%. Een maand eerder bedroeg de inflatie nog 16,6% op jaarbasis. Turkije heeft vorige maand de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus versoepeld na een daling van het aantal nieuwe gevallen. Dat gaf het consumentenvertrouwen een zet.

Een inflatie van bijna 18% komt in Nederland welhaast surrealistisch over, maar Turkije kampt al langer met een hoge inflatie én met een ongekende invloed van de politiek op op het beleid van de centrale bank. Normaal gesproken lokt een stijging van de inflatie namelijk een stijging van de beleidsrente van de centrale bank uit, maar in het Turkije van Recep Tayyip Erdogan werkt dat net even anders.

Meerdere bankgouverneurs versleten
De Turkse president is namelijk al jaren een verklaard tegenstander van hoge rentes, die hij de moeder van alle kwaad noemt. Een hoge rente wordt door economen doorgaans als het medicijn tegen een te hoge inflatie gezien, maar volgens Erdogan lokken hoge rentes juist een hoge inflatie uit. De Turkse president heeft al meerdere bankgouverneurs versleten. Dat ondermijnt het vertrouwen van internationale beleggers in het land, want normaal gesproken opereert de centrale bank onafhankelijk van de politiek.

In maart dit jaar werd gouverneur Naci Agbal door Erdogan ontslagen, nadat die de rente met twee procentpunten had verhoogd, naar 19%. Dat was de derde keer sinds medio 2019 dat Erdogan de centralebankgouverneur de laan uitstuurde. Zijn opvolger is de econoom Sahap Kavcioglu, voorheen bankier en parlementslid voor Erdogans AK-partij. Kavcioglu staat net als Erdogan bekend als tegenstander van een verkrappend monetair beleid.

'Renteverlaging gaat niet gebeuren'
Analisten verwachten echter niet dat Kavcioglu met deze inflatiecijfers de rente zal verlagen, een vurige wens van Erdogan. Een renteverlaging in de zomer 'gaat niet gebeuren, niet met deze inflatie', zegt Cristian Maggio, hoofd portefeuillestrategie bij de Canadese zakenbank TD Securities tegenover persbureau Bloomberg. 'September is echt het vroegste moment dat ze de trekker over kunnen halen', aldus de analist. 'Dat is onder het voorbehoud dat Erdogan niet belt met Kavcioglu en zegt dat hij de rente moet verlagen als hij zijn baan wil houden.'

Het beleidscomité van de Turkse centrale bank neemt volgende week opnieuw een besluit over de rente, die nu nog steeds op 19% staat. De Turkse lira is de afgelopen jaren gekelderd in waarde ten opzichte van buitenlandse valuta's, Maandagmiddag gingen er afgerond 8,7 lira in één dollar. Begin 2018 was dat nog 3,8 lira voor één dollar.

Lees het volledige artikel: fd.nl/beurs/1390753/turkse-inflatie-s...
haas
0
quote:

voda schreef op 6 juli 2021 10:05:

Turkse inflatie schiet naar bijna 18%
Van onze redacteur 5 juli   16:37

De nieuwe gouverneur van de Turkse centrale bank Sahap Kavcioglu. Foto: Turkse centrale bank/Reuters

Lees het volledige artikel: fd.nl/beurs/1390753/turkse-inflatie-s...
Erdogan houdt niet van Rente:
Turken werken aan renteloze landbouwfinanciering

In Turkije wordt gewerkt aan een renteloos financieringssysteem voor de landbouw.

Dat liet de voorzitter van de Turkse Landbouwkredietcoöperaties Fahrettin Poyraz zaterdag in een interview weten.

“Wat de financiering van de landbouw betreft, nemen de financieringskosten een belangrijke plaats in bij de productie van landbouwproducten. Als doel moeten we werken aan het omzetten van het huidige systeem in een renteloos systeem of het structureren ervan in een apart participatiebankformaat. Zo willen we de rente uit het systeem halen”, legde Poyraz uit.

De Istanbul Zaim Universiteit onderzoekt het renteloze systeem met een groot team, benadrukte de voorzitter. “Binnenkort maken we de vooruitgang en alle genomen stappen gedetailleerd kenbaar aan onze burgers.”

De Turkse landbouwsector heeft jaarlijks een omvang van 300 miljard lira, afgerond zo’n 30 miljard euro, en is dus een zeer grote markt. “Dit zal ook bijdragen aan de groei van participatiebanken (die zonder rente werken). Ik geloof erin dat we met de wil van Allah flink zullen bijdragen aan de groei van deze sector”, aldus Poyraz.
voda
0
Update: Turkije handhaaft rente

Door ABM Financial News op woensdag 14 juli 2021
Views: 1.601

(ABM FN-Dow Jones) De centrale bank van Turkije heeft woensdag het belangrijkste rentetarief gehandhaafd. Dit bleek uit het rentebesluit van de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi.

Daarmee blijft de rente op 19,0 procent staan.

De Turkse centrale bank merkte op dat het stijgende aantal coronavaccinaties, vooral in de ontwikkelde landen, het herstel van de mondiale economie ondersteunt. Wel blijft de bank beducht voor de oplopende inflatie.

"Gezien de aanhoudende strijd van Turkije met de inflatiedruk en de in juni gemeten inflatie van 17,5 procent op jaarbasis, het hoogste niveau in twee jaar, leek het onwaarschijnlijk dat de centrale bank de rente op dit moment zou verlagen. Dit ondanks de oproep van president Erdogan om de rente in juli of augustus toch te verlagen", zei analist Ima Sammani van Monex Europe.

Op basis van de toelichting van de Turkse centrale bank, waarin de heropeningsrisico's werden benadrukt, denkt Sammani dat een renteverlaging in augustus ook geen vanzelfsprekendheid is. "Tenzij de inflatiedruk afneemt, kan een eerste renteverlaging worden uitgesteld tot september of later dit jaar."

Update: om analistenreactie toe te voegen.
voda
0
Turkije op weg naar ratificeren klimaatakkoord
Van onze redacteur 08:35

Het Turkse parlement spreekt zich mogelijk volgende maand uit over het ratificeren van het klimaatakkoord van Parijs. Dat zei president Recep Tayyip Erdogan dinsdag in een toespraak tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Turkije is het enige G20-land dat het akkoord uit 2015 nog niet heeft geratificeerd.

De Turkse ommezwaai volgt op de garantie van het Verenigd Koninkrijk dat ratificatie van het akkoord op zichzelf geen nieuwe financiële bijdragen van Turkije zou vereisen. Ook dwingt het Turkije niet om specifieke bindende emissiereducties door te voeren of specifiek binnenlands beleid op te stellen.

Nick Bridge, de speciale gezant van het VK voor klimaatverandering, zei na een bespreking met Turkse functionarissen in mei al dat Turkije zelf de doelen zou bepalen, aldus het Turkse staatspersbureau Anadolu. Bovendien zou de internationale gemeenschap Turkije kunnen helpen ervoor te zorgen dat deze doelen 'realistisch maar ambitieus' zijn.

Oneerlijk
'We waren een van de eerste landen die het klimaatakkoord van Parijs ondertekenden. We hebben deze overeenkomst echter nog niet in werking gesteld vanwege de oneerlijkheid van onze verplichtingen', zei Erdogan tegen de VN.

'We zijn van plan om het Klimaatakkoord van Parijs volgende maand ter goedkeuring voor te leggen aan ons parlement, in lijn met de constructieve stappen die moeten worden genomen.' Erdogan wil het ratificatieproces voor de internationale klimaattop COP26, die op 31 oktober begint in Glasgow, afgerond hebben.

Tot het zover is, is Turkije een van de zes landen die het akkoord wel getekend maar niet geratificeerd hebben. Naast Turkije zijn dat Eritrea, Iran, Irak, Libië en Jemen.

Lees het volledige artikel: fd.nl/politiek/1413575/turkije-op-weg...
1.908 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  25 apr
 Germany40^ 17.931,00 +0,08%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.952,68 +0,28%
 US30^ 38.124,13 0,00%
 Nasd100^ 17.428,55 0,00%
 US500^ 5.044,94 0,00%
 Japan225^ 37.725,14 0,00%
 Gold spot 2.329,59 -0,10%
 EUR/USD 1,0726 +0,27%
 WTI 83,75 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,85%
RENEWI +4,68%
B&S Group SA +2,85%
Flow Traders +2,26%
Fugro +2,09%

Dalers

ADYEN NV -18,43%
VIVORYON THER... -8,38%
WDP -4,93%
Alfen N.V. -4,39%
CM.COM -3,66%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront