Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Turkije

1.908 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 » | Laatste
asti
0
quote:

Chiddix schreef op 29 februari 2020 12:14:

Kijk, door het verslaan van IS zijn Koerden wat opgeschoven naar links. Turkije heeft geoordeeld, dat ze weer een stukje naar rechts moeten.
Er is een verschil tussen het willen creëren van een bufferzone zonder bepaalde gewapende groepen en 'omvolking'. Volgens mij weet jij net zo min als ik wat er precies aan de hand is.
whammy
0
quote:

asti schreef op 29 februari 2020 11:56:

[...]
Wat houdt dat laten opschuiven naar rechts in? Is het bewoond gebied?

Zo ja, dan is het toch niet te volgen dat je gezinnen met een bepaalde etniciteit massaal uit hun huizen zet om te vervangen met gezinnen met een andere etniciteit?
Ik begrijp dat links en rechts ook niet.
Ik lees alleen dat een miljoen vluchtelingen tussen 2 legers inzitten en Erdogan de grens naar Europa openzet naar o.a. Griekenland en Bulgarije. En wat gaan die 2 landen doen is dan de volgende vraag.
Chiddix
0
Erdogan verwijt de NAVO, dat hij geen steun krijgt in Idlib. Moeten we dan mee gaan vechten met Turkije tegen Rusland?
Turkije kan dat zelf wel af. Men heeft een van de sterkste legers(top tien).
Bijzonder is, dat Rusland zegt na de dood van 34 Turkse militairen. Ze zaten in een gebied in Idlib waar ze niet mochten zitten.
voda
0
Erdogan gooit grenzen open: ‘in 24 uur al 18.000 migranten naar Europa’, verscherpte controles buurlanden

VIDEO
In één dag tijd zijn zeker 18.000 migranten de grens tussen Turkije en Europa overgestoken. Dat maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag bekend. Griekenland zegt dat al zeker 66 migranten zijn gearresteerd en zo'n 4.000 werden tegengehouden.

Buitenlandredactie 29 feb. 2020 Laatste update: 15:04

Turkse functionarissen gaven gisteren aan vluchtelingen die naar Europa willen niet langer te zullen tegenhouden. Dit als antwoord op de verslechterde situatie bij de Syrische stad Idlib. Het Syrische regime, gesteund door Rusland, voerde daar donderdag luchtaanvallen uit. Daarbij kwamen 33 Turkse militairen om het leven. Turkije zou zich bij een verslechtering van de situatie niet meer gebonden voelen aan de afspraken met de EU uit 2016.

President Erdogan bevestigde de koerswijziging vandaag en zegt dat hij de grenzen naar Europa openlaat. Hij zei te verwachten dat tot en met zondag tussen de 25.000 en 30.000 vluchtelingen Europa kunnen zijn binnengetrokken.

,,Wat deden we gisteren? We hebben de deuren opengezet. We zullen ze niet sluiten...Waarom? Omdat de Europese Unie haar beloften moet nakomen”, verklaarde Erdogan vanmorgen. Hij vindt dat de EU Ankara te weinig helpt de lasten van de vluchtelingenstroom te dragen. De president zei te verwachten dat tot en met zondag tussen de 25.000 en 30.000 vluchtelingen Europa zijn binnengetrokken.

Volgens een correspondent van de New York Times vervoert Turkije migranten gratis met bussen naar de grens met Griekenland. “Griekenland laat hen niet binnen. Duizenden zitten daardoor vast in niemandsland. Tot nu toe is het één grote mediastunt’’, schrijft Patrick Kingsley op Twitter.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Arrestaties
Griekenland zegt de afgelopen 24 uur zo'n 4.000 migranten te hebben belet het land binnen te komen. De vluchtelingen bevinden zich in het niemandsland tussen de Turkse en Griekse grens. De Griekse autoriteiten zeggen vastbesloten te zijn om de landsgrenzen te beschermen. ,,De regering zal er alles aan doen’’, verklaarde regeringswoordvoerder Stelios Petsas. ,,Dit heeft niets met Idlib te maken”, zei hij.

De Griekse grenspolitie arresteerde volgens hem al zeker 66 mensen die vanuit Turkije illegaal de grens waren overgestoken. Volgens Petsas maakten ze deel uit van een grote groep vluchtelingen die massaal de EU binnen probeerde te komen. Het ging om een georganiseerde poging de grens over te steken, aldus de zegsman.

,,Meer dan 4000 illegale grensoverschrijdingen zijn afgewend”, stelde Petsas op de staatstelevisie ERT na een crisisvergadering onder leiding van premier Kyriakos Mitsotakis. ,,We hebben standgehouden en hebben onze grenzen, die ook EU-grenzen zijn, beschermd.”

Traangas
Athene heeft niet alleen extra mensen naar de grenzen met Turkije op het land gestuurd, ook patrouilleren er extra schepen bij de Griekse eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee. Meer dan vijftig schepen van de kustwacht en de marine zijn er ingezet, aldus de regeringswoordvoerder.

De Griekse politie vuurde traangas af om de migranten terug te dringen die de grens probeerden over te steken vanuit Turkije. Sommigen gooiden stenen naar de politie, constateerden verslaggevers van persbureau AFP. De botsingen bij de Turkse grensovergang bij Pazarkule (Kastanies aan Griekse kant) braken uit nadat Turkije gisteren had aangekondigd dat het niet langer zou verhinderen dat migranten naar Europa trekken. Duizenden migranten brachten de nacht door aan de grens en verzamelden zich rond vuurkorven.

Bulgarije en Hongarije
Behalve Griekenland verscherpten ook Bulgarije de controles bij de grens met Turkije. Hongarije gaat de controles aan de zuidgrens van het land eveneens opvoeren. Dat besloot premier Viktor Orbán na een telefonisch onderhoud met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, meldt de persdienst van de Hongaarse regering.

Na het telefoontje riep Orbán, die bekendstaat om zijn anti-migratiehouding, het veiligheidskabinet bijeen. "Hongarije moet de bescherming van zijn grenzen versterken en speciale aandacht besteden aan ontwikkelingen op de Balkan-migratieroute", besloten de aanwezige ministers.

www.ad.nl/buitenland/erdogan-gooit-gr...
voda
0
Erdogan weet wat de zwakke plek van Europa is

President Erdogan heeft de deur naar Europa open gezet voor vluchtelingen. Maar is dit echt wat de Turken willen? Het lijkt erop dat ze wanhopig op zoek zijn naar steun voor hun strijd in Syrië.

Mark van Assen 29-02-20, 15:27

De taal is hard, maar dat zijn we wel gewend van de Turkse president. ,,We houden de poort voor de vluchtelingen niet meer dicht”, zei hij in een speech in Istanbul. ,,De Europese Unie moet zich aan haar beloftes houden.”

Actie is er ook. Duizenden vluchtelingen staan aan de grens met Griekenland, waar ze worden opgewacht door patrouilles met traangas en schokgranaten. De Bulgaren, ook beducht voor een nieuwe vluchtelingenstroom, hebben 1.000 extra soldaten naar hun grens met Turkije gestuurd.

Volgens Ibrahim Kalin, een van Erdogans belangrijkste adviseurs, is het heel simpel: zijn land herbergt 3,5 miljoen vluchtelingen, niet alleen uit Syrië, maar ook uit Irak, Afghanistan, Pakistan en tal van Afrikaanse landen. ,,We doen ons best met de middelen die we hebben”, zei hij tegen de BBC. ,,Maar er zijn grenzen aan wat we kunnen doen.” En gepikeerd over de reacties uit Europa: ,,De EU doet net of dit het probleem van Turkije is.”

Lees ook
Escalatie gevechten in Syrië: Turkije vraagt EU hulp voor opvang vluchtelingen, NAVO solidair met Turkije

Turkije-deal
Wat zijn precies de beloftes waar Erdogan het over heeft? Hij doelt waarschijnlijk op de financiële afwikkeling van de zogenaamde Turkije-deal uit maart 2016. De EU wist niet goed wat ze aan moest met de vele vluchtelingen die vanuit Syrië voornamelijk via Turkije haar kant op kwamen. In de overeenkomst met Turkije werd onder meer afgesproken dat Turkije meer migranten opvangt en haar grenzen beter bewaakt. In ruil daarvoor kreeg het land extra geld van de EU en zijn er afspraken gemaakt over afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de EU reizen.

Het gaat om een pakket van 6 miljard euro. Volgens de Europese Commissie is daarvan inmiddels 2,7 miljard uitbetaald en 4,3 miljard vastgelegd in concrete afspraken. Commissaris Oliver Várhelyi (Nabuurschap en Uitbreiding) zei onlangs dat dit bevestigt dat de EU haar beloftes nakomt. En zijn collega Janez Lenarcic (Crisismanagement): ,,Het ondersteunen van vluchtelingen is een prioriteit voor de EU. Meer dan 1,7 miljoen kwetsbare vluchtelingen kunnen nu voorzien in hun basisbehoeften, zoals huur en medicijnen, en meer dan een half miljoen kinderen kunnen naar school.”

Een familielid rouwt om de dood van een Turkse soldaat die omkwam bij een luchtaanval in Idlib. © EPA

Zwakke plek
Het is waarschijnlijker dat Turkije uit is op een ander soort hulp, en dat het de zwakke plek van de EU gebruikt om dit voor elkaar te krijgen. Zijn land is verzeild geraakt in een gevaarlijk conflict met de Syrische president Bashar al-Assad en diens Russische bondgenoot Vladimir Poetin. In het noordwesten van Syrië, waar Turkije steun biedt aan rebellen, zijn al 55 Turkse soldaten omgekomen. Donderdag stierven er bij luchtaanvallen in Idlib 33 soldaten, het grootste Turkse verlies sinds het land zich in 2016 mengde in de oorlog.

Erdogan wil uit alle macht voorkomen dat zijn land de Syrische burgeroorlog wordt ingezogen en wil nu dat de EU, of beter nog de NAVO, hem komt helpen. Die staan daar echter niet om te springen. Turkije is dan wel een prominent lid van de NAVO, met het op één na grootste leger (na de Amerikanen), maar dat wil niet zeggen dat het bondgenootschap trek heeft in dit schier uitzichtloze conflict. Al helemaal niet omdat het dan recht tegenover de Russen komt te staan. Gisteren, na crisisoverleg op aandringen van Turkije, besloot de NAVO geen hulp te bieden. Daarbij komt dat Turkije dankzij het Syrisch-Russische offensief in Idlib alweer een nieuwe massa vluchtelingen klaar ziet staan. Nog eens een miljoen vluchtelingen erbij kan het land simpelweg niet aan.

Glimmende Mercedes-busjes
De Turkse president weet maar al te goed hoe hij Europa pijn kan doen. De afgelopen dagen haalde hij alles uit de kast om de angst voor een nieuwe vluchtelingenstroom nieuw leven in te blazen. Het gaat dit keer echter niet om een ongecontroleerde toevloed van mensen in grote paniek, maar om een georkestreerde actie, zoals verschillende media melden. Volgens de New York Times heeft de overheid tickets gekocht voor duizenden vluchtelingen, die vervolgens vanuit Istanbul in ‘glimmende Mercedes Benz-busjes’ naar de grens zijn vervoerd. Douaniers en grenswachten zouden opdracht hebben gekregen om ze door te laten. Ook vanuit andere steden zouden duizenden vluchtelingen op weg zijn. Deze taferelen werden nauwgezet vastgelegd door Turkse staatsmedia. We zien menen die te voet, door de bossen, op weg zijn naar de grens met Bulgarije, of in een gammel bootje de oversteek wagen naar een Grieks eiland. Deze mensen worden niet gedwongen, maar zijn allang blij dat ze niet meer vastzitten in Turkije. Het zijn beelden die in Europa herinneringen oproepen aan de crisis van 2015.

‘Ondraaglijk lijden’
De reactie van de EU beperkt zich vooralsnog tot een oproep van Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken, om de strijd in Syrië te staken. Hij is bang dat het anders uitmondt in een ‘openlijke internationale militaire confrontatie’. ,,Het zorgt ook voor ondraaglijk menselijk lijden”, twitterde hij. ,,Levens van burgers komen in gevaar.”

www.ad.nl/buitenland/erdogan-weet-wat...
whammy
0
De afschaffing van de visumplicht is vlg. mij nooit gebeurd maar ben niet zeker. Hoort Turkije nog wel bij de NAVO of moeten we dat instituut maar direct afschaffen. Het levert namelijk geen enkele meerwaarde meer op en kost alleen onnut veel geld.
voda
0
Ook Turkse centrale bank verlaagt rente om coronacrisis

Gepubliceerd op 17 maart 2020 12:50 | Views: 382

ANKARA (AFN) - Ook de Turkse centrale bank verlaagt de rente om de economische schok als gevolg van de wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus te verzachten. Het belangrijkste tarief gaat met een vol procentpunt omlaag naar 9,75 procent. Ook komen er speciale maatregelen om te zorgen dat banken altijd voldoende geld in kas hebben.

De ingrepen zijn aangekondigd na een beleidsvergadering die wegens de coronacrisis twee dagen naar voren was gehaald. De centrale bank wijst erop dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie in een paar dagen tijd flink zijn verslechterd. Ook renteverlagingen in andere landen, waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, spelen een rol.
voda
0
Athene: Turkije roept EU-sancties over zich af

De spanningen tussen Turkije en Griekenland zijn dinsdag verder opgelopen. Griekenland is woedend over de aankondiging dinsdag van Ankara om tot 2 augustus seismologisch zeebodemonderzoek en boringen te doen in de oostelijke Middellandse Zee, tussen Cyprus en Kreta.

De plekken waar Turkije proefboringen wil doen behoren volgens Athene tot de Griekse en Cypriotische territoriale wateren. De Griekse regering beschouwt de stap daarom als 'een inbreuk op de soevereine rechten van Griekenland en Cyprus' en daarmee 'uiteindelijk een aantasting van de rechten van Europa', aldus premier Kyriakos Mitsotakis.

'We rekenen op de steun van onze bondgenoten. Zolang Turkije op deze weg voortgaat, zijn sancties de enige mogelijke weg', zei de Griekse premier. Hij voerde dinsdag in Athene overleg met de Duitse minister van buitenlandse zaken Heiko Maas over de kwestie.

Leger trekt alle verloven in
Maas riep Turkije op te stoppen met de booractiviteiten voor de kust van Cyprus en pleitte voor een 'duidelijk' antwoord van de Europese Unie. 'Als het de bedoeling is dat er vooruitgang komt in de Europees-Turkse relaties, moet Turkije zijn booractiviteiten naar olie en gas in de wateren van de oostelijke Middellandse Zee stoppen', aldus Maas.

Ondertussen heeft de Griekse legerleiding alle verloven ingetrokken. 'Griekenland volgt alle ontwikkelingen met vertrouwen en absolute paraatheid', zei Mitsotakis. Het Griekse ministerie van buitenlandse zaken riep Turkije dinsdag op 'onmiddellijk te stoppen met de illegale acties die onze soevereine rechten schenden en de vrede en veiligheid in het gebied ondermijnen'.

Onenigheid om Libië
Turkije meent in zijn recht te staan met zijn zoektocht naar olie- en gasvoorraden in het gebied. Het beschouwt de proefboorlocaties als onderdeel van zijn eigen continentale plat.

Griekenland en Turkije botsten recent ook al over Libië. De Turkse president Erdogan steunt het regeringsleger in Tripoli dat gelieerd is aan de moslimbroederschap, terwijl Griekenland de milities steunt van generaal Khalifa Haftar in het oosten van Libië, net als Egypte en Israël.

Turkije en Libische regering hebben onlangs een deal gesloten waarin de machthebbers in Tripoli de grenzen erkennen van de Turkse territoriale wateren zoals Ankara die ziet. Volgens die grenzen zouden de olie- en gasboringen inderdaad in Turkse wateren plaatsvinden.

Dit in tegenstelling tot de Griekse en Cypriotische kaarten, die zijn gebaseerd op het internationaal erkende principe van exclusieve economische zones die tot 200 zeemijlen buiten de kust van een land reiken.

fd.nl/economie-politiek/1351699/athen...
haas
0
Turkije boort nieuwe energiebronnen aan in Zwarte Zee

Het eerste boorschip van Turkije is begonnen met het aanboren van nieuwe fossiele energiebronnen in de Zwarte Zee.

Dat verklaarde de Turkse minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen Fatih Dönmez maandag.

“Elke vierkante meter van onze zeeën wordt doorzocht naar energiebronnen voor de onafhankelijkheid van Turkije”, benadrukte Dönmez in zijn reactie.

Boorschip Fatih vertrok 29 mei naar de Zwarte Zee van Istanbul naar de haven van Trabzon, waar het op 6 juni zijn bestemming bereikte voor hermontage van zijn 103 meter lange torens.

De Turkse viceminister van Energie kondigde eerder dit jaar plannen aan om op de Zwarte Zee te boren voor energie-onafhankelijkheid dankzij eigen hulpbronnen.



© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 20-07-2020
haas
0
Beleggingsfondsen halen miljarden uit Turkije weg
Door REDACTIE DFT

Updated Gisteren, 15:44
Gisteren, 15:41 in FINANCIEEL

Grote obligatiebeleggers trekken zich terug uit investeringen in Turkije, en zetten daarmee een rem op de economische groei.

Fondsmanagers hebben in een halfjaar voor $7 miljard aan kapitaal weggehaald uit de Turkse economie. Dat is de grootste afname ooit geregistreerd, meldt dataverzamelaar Bloomberg verwijzend naar data van de Turkse centrale bank.

Turkije mogelijk geweerd uit grote beleggersindex
meer info:

www.ebrd.com/turkey.html

www.ebrd.com/turkey.html
haas
0
Europese bank investeert massaal in Turkije

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) heeft in de eerste helft van 2020, tevens de piekperiode van de coronapandemie, bijna een miljard dollar geïnvesteerd in Turkije. Daarmee is de huidige EBRD-portefeuille in Turkije opgelopen tot 8,1 miljard dollar, de grootste van de 38 economieën waar de Europese bank investeert.

De bank financierde in de eerste helft van 2020 de Turkse kredietverstrekkers Denizbank, QNB Finansbank, Yapi Kredi, Garanti en Akbank. De energie- en logistieke sectoren van het land profiteerden in dezelfde periode ook van de financiering van de Europese ontwikkelingsbank, aldus de EBWO in een persbericht.

De financiering van de bank in haar regio van 38 landen, die in dezelfde periode vorig jaar 4,2 miljard dollar bedroeg, steeg in de eerste helft van 2020 naar zo’n 5,8 miljard dollar.

De EBWO financierde meer dan 1.000 handelsovereenkomsten met een recordomzet van 2,2 miljard dollar in de eerste helft van 2020.

Sinds 2009 heeft de EBWO in totaal 14,4 miljard dollar, zo’n 12,4 miljard euro, geïnvesteerd in Turkije via meer dan 300 projecten.
voda
0
Onrust in Turkije zorgt voor koersdaling Turkse lira

Gepubliceerd op 10 augustus 2020 10:33 | Views: 3.536

ISTANBUL (AFN/BLOOMBERG) - De koers van de Turkse lira gaat opnieuw flink omlaag te midden van financiële onrust in Turkije. De centrale bank van het land beloofde vorige week nieuwe maatregelen om de waarde van de munt te stutten, maar koos er voor om de rente ongemoeid te laten. De situatie zorgde vorige week al voor een stevige koersdaling van de lira.

Maandag ging de koers nog eens tot 1,7 procent omlaag ten opzichte van de dollar. De Turkse munt ging daardoor tot meer dan 7,4 keer in een dollar. De lira paste maandag in de loop van de ochtend ruim 8,6 keer in een euro.

De Turkse overheid zorgde maandag voor extra onzekerheid in de markt door te beginnen met schietoefeningen nabij de Griekse eilanden Rhodos en Kastelorizo. Dit zou de al langer bestaande spanningen over maritieme rechten in de regio kunnen vergroten.
voda
0
Oefening Turkse marine zet relatie met Griekenland weer onder druk

Turkije voert opnieuw onderzoek uit naar de aanwezigheid van olie in een betwist deel van de Middellandse Zee. Daarmee zet Ankara de toch al matige verstandhouding met mede-Navo-lid Griekenland verder onder druk. De Turkse marine is maandag begonnen met oefeningen in hetzelfde gebied, nabij de Griekse eilanden Rhodos en Kastellorizo.

Ankara zegt te reageren op een vorige week gesloten akkoord tussen Griekenland en Egypte over de economische benutting van stroken van de Middellandse Zee. Turkije stelt ook zeggenschap over die delen van de zee te hebben. Twee weken geleden gaf Ankara nog aan te willen onderhandelen met Griekenland over tegenstrijdige claims.

EU en VS achter Griekenland
President Recep Tayyip Erdogan stelt nu dat Athene zich niet aan beloften heeft gehouden door het akkoord met Egypte te sluiten. In dit al veel langer lopende conflict staan de EU en de VS achter Griekenland. Griekse diplomaten stellen dat het akkoord met Egypte nog eens bevestigt dat een eerder vergelijkbaar akkoord tussen Turkije en Libië van nul en generlei waarde is. Erdogan heeft inmiddels aangegeven dat Turkije er met kracht aan zal vasthouden.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis hield maandag overleg met zijn nationale veiligheidsraad over de volgens Athene 'zorgelijke nieuwe ontwikkelingen in het oosten van de Middellandse Zee'. Ook telefoneerde hij met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. Vervolgens kwam er een officiële verklaring waarin Griekenland Turkije oproept de 'illegale handelingen' te stoppen. Athene zegt te zullen opkomen voor zijn soevereine rechten.

Turks onderzoeksschip
Het Turkse onderzoeksschip Oruc Reis zal de komende twee weken onderzoek doen naar olie- en gasvoorraden in de oostelijke Middellandse Zee. Onderzoek van een vergelijkbaar schip werd onlangs stilgelegd na interventie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ook dit vaartuig gaat nu weer onderzoek doen. De Turkse energieminister Fatih Donmez twitterde dat de Oruc Reis, na tijdelijk te hebben stilgelegen aan de kust bij de plaats Antalya, al op de plaats van bestemming is gearriveerd.

De regering in Ankara erkent de Griekse claim niet dat haar territoriale wateren meteen ten zuiden van Kastellorizo beginnen. Dit kleine eiland, met zo'n vijfhonderd inwoners, ligt zo'n tachtig kilometer ten oosten van de Griekse archipel en twee kilometer van de Turkse kustplaat Kas. Er liggen twee nog veel kleinere, onbewoonde, formeel Griekse eilanden rond Kastellorizo.

fd.nl/economie-politiek/1353654/turki...
voda
0
Turkse lira in vrije val, komt het nog goed?

De Turkse president Erdogan keert zich tegen een renteverhoging. Ondertussen neemt de inflatie toe en daalt de lira in waarde, ten opzichte van de dollar zelfs -22% dit jaar. Wat moet er gebeuren om de Turkse munt uit de neerwaartse spiraal te halen?

Paul McNamara, investment director opkomende markten GAM Investments

'De lira daalt snel in waarde omdat buitenlandse investeerders steeds minder geneigd zijn in Turkije te investeren. Verder leidt de terugval van het toerisme tot minder buitenlandse valuta's. Veel Turkse bedrijven hebben buitenlandse schulden waardoor er meer buitenlandse valuta's het land uitstromen dan binnenkomen. Bovendien wisselen Turken zelf hun lira’s om voor dollars of parkeren hun geld in het buitenland.'

'Turkije kan kapitaalbeperkingen instellen om het tij te keren. Het land kan het IMF om hulp vragen, maar Erdogan heeft meerdere malen gezegd dit niet te willen. Een derde optie is de rente verhogen en zo liquiditeit beperken, maar met de forse recessie in het land is dat geen serieuze optie.'

'Het ziet er somber uit voor de lira en het ergste moet nog komen. Dit kan uiteindelijk tot faillissementen van bedrijven leiden. Maar op de lange termijn ben ik positief over de Turkse economie: over een jaar vijf is het land er zeker weer bovenop.'

Georgette Boele, valuta- en edelmetalenanalist bij ABN Amro

'Turkije heeft behoorlijk last van de coronacrisis, zowel qua toerisme als wat betreft de sterk teruggelopende export naar bijvoorbeeld de Europese Unie. Ook is er sprake van een tekort op de betalingsbalans van Turkije en is de reële rente inmiddels negatief. Buitenlandse investeerders mijden het land steeds vaker en dat zorgt ervoor dat de lira steeds minder waard wordt. De Turkse munteenheid is van oudsher een risicovolle valuta en afhankelijk van buitenlandse investeerders.'

'Dat de centrale bank de rente niet verhoogt speelt natuurlijk ook een grote rol maar Erdogan wil dit niet. Ze proberen nu wel op andere manieren het monetaire beleid te verkrappen door bijvoorbeeld krediet minder makkelijk beschikbaar te maken voor de lokale bevolking. Ook kan het land met zijn buitenlandse valutareserves lira's opkopen maar dat kan maar tot op zekere hoogte. Beleggers zijn bezorgd over de daling in valutareserves en daarom daalt de lira.'

Aaron Oxley, valutaspecialist online geldwisselkantoor World First

‘Door de coronacrisis heeft ook Turkije te maken met een forse terugval in toerisme. Om die reden ontvangt het land minder buitenlandse valuta’s. Daarnaast is er sprake van een inflatie van rond de 12%. Om dit in toom te houden moet de rente worden verhoogd maar de Turkse president wil de rente juist zo laag mogelijk houden om kredieten toegankelijk te houden voor ondernemers en particulieren.’

'Het monetair beleid in Turkije wordt sterk beïnvloed door de politiek. De Turkse centrale bank wil de rente wel omhoog brengen maar Erdogan houdt dit tegen. Of het tij kan worden gekeerd hangt af van de vraag of Erdogan kan worden overtuigd om de rente toch te verhogen. Dat is het enige middel dat Turkije heeft. Door deze ontwikkelingen kan het land afstevenen op een crisis waarbij ook buitenlandse investeerders steeds huiveriger worden om naar Turkije te komen en hun kapitaal daar te stallen.'

fd.nl/beurs/1354089/de-turkse-lira-zi...
voda
0
'Turkije doet energie-ontdekking in Zwarte Zee'

Gepubliceerd op 19 augustus 2020 17:35 | Views: 741

ISTANBUL (AFN) - Turkije heeft een energie-ontdekking gedaan in de Zwarte Zee. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Waarschijnlijk gaat het om aardgas.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat hij vrijdag "goed nieuws" voor de Turkse bevolking gaat aankondigen, waarbij hij waarschijnlijk verwijst naar de energievondst in de Zwarte Zee. Volgens hem zal daardoor een nieuw tijdperk aanbreken voor het land.

Ook verklaarde Erdogan door te zullen gaan met de zoektocht naar olie en gas in het oosten van de Middellandse Zee. De laatste tijd lopen de spanningen tussen Griekenland en Turkije in die regio op als gevolg van Turkse projecten om naar olie en gas te zoeken onder de zeebodem in omstreden wateren. Frankrijk heeft een oorlogsschip naar het gebied gestuurd vanwege die spanningen, terwijl de zorgen bij de Europese Unie over de kwestie toenemen.
voda
0
EU dreigt met nieuwe sancties tegen Turkije om illegale proefboringen

De Europese Unie stelt een lijst met nieuwe sancties samen tegen onder meer 'Turkse personen, schepen en eventueel economische sectoren'. Als Turkije halsstarrig blijft weigeren om diplomatiek overleg te voeren met zijn buurlanden Griekenland en Cyprus over de illegale olie- en gasboringen in de oostelijke Middellandse Zee, dan gaat de EU deze sancties spoedig activeren.

Dat hebben de Europese ministers van buitenlandse zaken vrijdag in Berlijn besloten. De verhoudingen tussen Ankara, Athene en Nicosia zijn oververhit geraakt sinds het Turkse onderzoeksschip Oruc Reis deze maand is begonnen met proefboringen in wateren die Griekenland en Cyprus van oudsher tot de hunne rekenen. De Oruc Reis wordt begeleid door Turkse oorlogsschepen.

Banktegoeden
De EU beschouwt de Turkse zoektocht naar fossiele brandstoffen als strijdig met het internationaal recht en heeft Ankara al meermalen veroordeeld. Bovendien kwamen de lidstaten in februari overeen sancties op te leggen aan twee Turken die betrokken waren bij boringen bij Cyprus. Hun Europese banktegoeden zijn bevroren en ze mogen niet naar de EU reizen. Het was voor het eerst dat Brussel dergelijke strafmaatregelen nam tegen Turkije.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan lijkt vooralsnog niet van plan op zijn schreden terug te keren. Donderdag kondigde de Turkse marine aan het zoekgebied van de Oruc Reis uit te breiden. Bovendien wordt de missie verlengd tot zeker woensdag. Ankara wil volgende week ook militaire 'schietoefeningen' houden in het oostelijke deel van de Middellandse Zee.

Escalatie
Vrijdag hebben Griekenland, Cyprus, Frankrijk en Italië een gezamenlijke militaire oefening gehouden in de lucht en op zee ten westen van Cyprus. EU-voorzitter Duitsland, andere lidstaten en de Verenigde Staten uitten hun bezorgdheid hierover. Ze vrezen dat de wederzijdse oefeningen kunnen uitdraaien op escalatie en hebben opgeroepen die te staken en in 'constructieve dialoog' te gaan. Berlijn is bereid te bemiddelen en heeft dinsdag al een tot dusver weinig succesvolle poging gedaan.

Griekenland en Cyprus dringen al langer aan op harde, nieuwe sancties tegen Turkije. Volgens Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het EU-buitenlandbeleid, kunnen die aan de orde komen op de Europese top van regeringsleiders op 24 en 25 september in Brussel als Ankara niet inbindt.

De lijst die de EU nu voorbereidt, richt zich volgens Borrell op personen en schepen die betrokken zijn bij de 'illegale activiteiten'. Ze kunnen bijvoorbeeld de toegang tot Europese havens en hun mogelijkheden tot bevoorrading verliezen. Borrell sloot niet uit dat de EU ook tot sancties besluit die sectoren in de Turkse economie treffen. Volgens Ankara gaat de EU met deze dreigementen zijn boekje te buiten.

fd.nl/economie-politiek/1355491/eu-dr...
haas
0
Nieuwe Turkse snelweg verkort reisduur met twee uur

De nieuwe snelweg tussen de Turkse hoofdstad Ankara en Nigde in Centraal-Anatolië zal de reisduur met bijna twee uur verkorten. Nu duurt het met de auto via de oude weg zo´n 4 uur en 14 minuten, na opening van de nieuwe snelweg 2 uur en 22 minuten.

Dat verklaarde de Turkse transportminister Adil Karaismailoglu dinsdag schriftelijk.

Op 4 september gaan nieuwe voltooide snelwegdelen open. De opening stond gepland op juni 2021, maar het project wordt bijna een jaar eerder voltooid, benadrukte de Turkse minister.

De nieuwe snelweg met 5 viaducten, 49 bruggen en 75 loopbruggen zorgt jaarlijks voor een brandstofbesparing van 127,6 miljoen liter. De CO2-reductie wordt geschat op jaarlijks 318,2 miljoen ton. De bijdrage aan de economie is zo’n 1,6 miljard lira per jaar, omgerekend 190 miljoen euro.

De autoweg tussen Ankara en Nigde wordt de slimste snelweg van Turkije dankzij verkeersystemen van eigen makelij. Zo worden bestuurders vooraf gewaarschuwd bij calamiteiten en geïnformeerd over verkeerszaken en het weer. “Er is 1,3 miljoen kilometer aan glasvezelkabels aangelegd. De weg heeft 500 verkeerssensoren, 9 meteorologisch meetstations, 208 verkeerscamera’s, 335 smart beheerunits en 687 digitale servers.”


© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 01-09-2020
voda
0
Lira zakt verder tot nieuw dieptepunt

Gepubliceerd op 4 september 2020 09:39 | Views: 4.509

ISTANBUL (AFN/BLOOMBERG) - De koers van de Turkse lira ging vrijdag opnieuw flink omlaag te midden van financiële onrust in Turkije. De hoge inflatie, waarbij bijvoorbeeld voedsel en vervoer voor burgers duurder wordt, en de economische zorgen vanwege de coronapandemie, zorgden voor een nieuw dieptepunt.

Ook de aanhoudende gasruzie tussen Turkije en buurland Griekenland zorgde voor druk. De twee landen liggen al enige tijd in de clinch met elkaar, omdat ze beide zoeken naar olie en gas in betwiste wateren rond Kreta en Cyprus.

Een dollar was tussentijds 7,4537 lira waard.
haas
0
quote:

voda schreef op 4 september 2020 15:32:

Lira zakt verder tot nieuw dieptepunt

Gepubliceerd op 4 september 2020 09:39 | Views: 4.509

ISTANBUL (AFN/BLOOMBERG) - De koers van de Turkse lira ging vrijdag opnieuw flink omlaag te midden van financiële onrust in Turkije. De hoge inflatie, waarbij bijvoorbeeld voedsel en vervoer voor burgers duurder wordt, en de economische zorgen vanwege de coronapandemie, zorgden voor een nieuw dieptepunt.

Ook de aanhoudende gasruzie tussen Turkije en buurland Griekenland zorgde voor druk. De twee landen liggen al enige tijd in de clinch met elkaar, omdat ze beide zoeken naar olie en gas in betwiste wateren rond Kreta en Cyprus.

Een dollar was tussentijds 7,4537 lira waard.
vergelijk met euro:want bloomberg doet alles met vergelijk USA

Valutakoers Turkse lira
Koers / Laatste notering
8,7919 / 16:11
Verschil / %
-0,0221 / -0,25%
Open
8,8140
Slot
8,8140

www.valuta.nl/turkse_lira

PS: Turkije heeft gelukkig eigen munt:)
de turken in west EU vieren feest met hun handel
voda
0
Turkije zorgt voor zijn straathonden

In Antiochië, vlak bij de grens met Syrië, zag ik ze voor het eerst. Enorme honden, prominent op straat. Honden die met twee, drie tegelijk rondbanjeren. Honden die lui onder bomen in parken lagen, honden slapend in portieken van banken, winkels, politiebureaus en zelfs ziekenhuizen. Grote honden, sterke honden, honden met dikke vachten, lome honden, kwispelende honden, honden die smachtend naar je kijken wanneer je hen aandacht geeft. En vooral: honden die niet blaffen, niet grommen en al helemaal niet naar je bijten. Turkse straathonden zijn opmerkelijk vriendelijk.

Inmiddels ben ik gearriveerd in Istanboel, duizend kilometer verderop, en die honden zijn er nog steeds. Ik merk dat ze in niets lijken op straathonden in andere landen. Daar zijn alle straathonden ongeveer even groot, ze hebben dezelfde korte haren en dezelfde grauwe kleur. Terwijl de wereldwijde straathond het product is van eeuwenlange rasvermenging, herken je in de Turkse straathond nog de Mastiff, de Labrador of de Newfoundlander.

Rondvragend leer ik dat grote huishonden in de jaren 80 plots in de mode kwamen, maar dat hun eigenaars hen al snel weer op straat zetten. In de jaren 90 reageerde de Turkse overheid op de snelgroeiende hondenpopulatie met het vergiftigen van de dieren. Hun pijnlijke dood leidde tot een golf van verontwaardiging. Een volgende strategie was het oppakken van de straathonden om hen in verafgelegen bossen weer vrij te laten. Het gevolg waren roedels verwilderde dieren, vaak besmet met rabiës.

Vandaag zorgen gemeenten voor hun honden. Hier in Istanboel lopen naar schatting 125.000 straathonden rond. Veruit de meeste zijn door gemeentewerkers ooit verdoofd en van straat gehaald, om door dierenartsen te worden gesteriliseerd, gevaccineerd en behandeld tegen mogelijke kwalen. Voorzien van een kleurig label in hun rechteroor, worden ze vervolgens weer teruggebracht naar de plaats waar ze werden gevonden.

Bijna een op de drie honden is inmiddels weer opgenomen door een familie of dient op een bedrijf als waakhond. Voor de rest wordt gezorgd door de buurt. Soms wandelt een hond kwispelend een kilometer met me mee, om vervolgens weer terug te keren naar de plek waar bewoners water en voedsel voor hem hebben neergezet.

fd.nl/futures/1356376/turkije-zorgt-v...
1.908 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  0,00  0,00%  25 apr
 Germany40^ 18.027,80 +0,62%
 BEL 20 3.857,94 0,00%
 Europe50^ 4.980,93 +0,85%
 US30^ 38.147,62 +0,06%
 Nasd100^ 17.645,37 +1,24%
 US500^ 5.091,79 +0,93%
 Japan225^ 37.912,64 +0,50%
 Gold spot 2.340,29 +0,35%
 EUR/USD 1,0732 +0,03%
 WTI 83,91 +0,19%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront