Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Wereldindex vs landenindices

1.620 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 ... 77 78 79 80 81 » | Laatste
ffff
2
Hythloday,

NOGMAALS je postings doorgelezen. Ben toch onder de indruk van hoe je portefeuillebeheer aanpakt. Daar zit in ieder geval " gezond verstand" achter en tja, die timing is altijd verdomd lastig.
Ik vond het voor mijzelf weer fijn eens te horen hoe een andere degelijke belegger het aanpakt. En wat ik dan helemaal geweldig vind is jouw persoonlijke noot die je er toch aan toevoegt: Beleggen is niet meer mijn grootste hobby.... Ik ben alweer lang genoeg in de KK geweest….

Tja, Hythloday,.....TOCH ben ik blij dat je weer even langskwam en dat je een paar knappe postings postte. Het grappige is dat ik tijdens het lezen van al die postings van de afgelopen 24 uur ook het gevoel kreeg: Ik kan toch moeilijk de hele dag voor die computer zitten. Vandaar dat ik ook totaal ongeschikt ben als trader. Het zal ook wel iets met onze leeftijd te maken hebben, Hythloday. Veel plezier met je andere hobby's en het wordt toch gewaardeerd als je zo nu en dan even langskomt.

Peter
ffff
2
quote:

ONN schreef op 31 januari 2020 11:39:

[...]
Weer even in de geldboom geklommen ? :P
Liquiditeit zojuist met bijna 1 ton afgenomen. Resteert 8,5 ton liquiditeit.
Heb je behalve denigrerende opmerkingen om fantastische draden te verzieken nog een beleggingssuggestie. POST EENS IETS ZINNIGS OP EEN BELGGINGSFORUM !

Henk...DAT bedoel ik nou met altijd lopen te verzieken, te lopen klieren, te lopen etteren. Kom je hier eventjes langs om openhartig te vertellen wat je gedaan hebt, daar komt die klier weer aan.

Peter

ffff
0
[Modbreak IEX: Gelieve elkaar niet persoonlijk aan te vallen, bericht is bij dezen verwijderd.]
'belegger''
0
quote:

marique schreef op 31 januari 2020 11:43:

[...]
[1]
Als met wind in de rug de koers van Quality harder stijgt dan World, lijkt het me logisch om te veronderstellen dat bij tegenwind de koers van Quality harder zal dalen dan World. Wil niet zeggen dat ik het zelf met die veronderstelling eens ben. Want kwaliteit is de beste garantie voor behoud van waardering.
Hiermee benoem je precies het dilemma waar ik mee zit en waar ik nog geen rationele verklaring voor kan vinden.
ONN
2
quote:

ffff schreef op 31 januari 2020 11:58:

POST EENS IETS ZINNIGS OP EEN BELGGINGSFORUM !
Zie 11 uur 47. Misschien niet zo deftig, wel kort en krachtig.

En nog een tip: let een beetje op je bloeddruk.
marique
1
ETF-watchlist per 31/01-'20

Europa sectoren in Januari duidelijk slechter dan wereldwijd sectoren.
Bijlage:
ffff
2
quote:

ffff schreef op 31 januari 2020 12:02:

[Modbreak IEX: Gelieve elkaar niet persoonlijk aan te vallen, bericht is bij dezen verwijderd.]
Henk, als je mijn reactie op een uitgesproken en opzettelijke klierposting weghaalt, dan zou jij ook eens die klierposting weg moeten halen. Opvallend dat je dat voortdurend nou precies niet doet. Waarschuwing.

haas
0
quote:

marique schreef op 1 februari 2020 14:39:

ETF-watchlist per 31/01-'20

Europa sectoren in Januari duidelijk slechter dan wereldwijd sectoren.

gelezen, Thx
Hallo!
1
quote:

ffff schreef op 31 januari 2020 11:53:

NOGMAALS je postings doorgelezen. Ben toch onder de indruk van hoe je portefeuillebeheer aanpakt. Daar zit in ieder geval " gezond verstand" achter en tja, die timing is altijd verdomd lastig.
Timing is lastig, evenals het voorspellen van de beurs. Maar in het jaar 2020 heeft de 'beurs' wel een wenk met een voorhamer gegeven.

Fondsen/ETF's kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld, w.o. groei en waarde. Nu zijn groei en waarde hele brede begrippen, waar van alles onder kan vallen. Een kenmerk van een waardefonds is dat er dividend wordt uitgekeerd. De kwaliteit van het dividend is belangrijker dan de kwantiteit. Des te hoger het dividend is, des te groter is de koersval in een baissemarkt. In een haussemarkt herstelt een waardefonds die 'hoogwaardig' dividend uitkeert, sneller.

Deze week heb ik alle ETF's die ik in mijn twee portefeuilles heb, tegen het licht gehouden. In de ene portefeuille heb ik het fonds met de hoogste dividenduitkering verkocht en wat anders teruggekocht. In de tweede portefeuille ben ik rigoreus te werk gegaan en heb ik alle waardefondsen verkocht. Er zijn bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen die het beleggersgedrag beïnvloeden, denk aan "SRI". Ik kwam een nieuwe ETF op het spoor die pas in februari 2018 op de markt werd gebracht. Het beleggingsbeleid spreekt me aan, evenals het gedrag van de ETF.

Ik werk de laatste jaren altijd met modelportefeuilles en bereken volatiliteit en beta zodat ik weet wat mijn portefeuilles kunnen doen in alle marktsituaties. Dat heb ik nu ook gedaan, zie grafiek in de bijlage. Voor de aardigheid heb ik ook een 100% defensieve portefeuille meegenomen. De beta ervan is 0,60. Ik ben ervan overtuigd dat een 100% defensieve portefeuille op de lange termijn het hoogste rendement geeft. Maar een defensieve portefeuille is uiterst geschikt voor iemand die niet naar de markt omkijkt en is minder geschikt voor een actieve belegger.
Bijlage:
hirshi
0
@hyth

Met dank.
Zou je mij die "SRI" ETF willen noemen?

Ik ken de in Parijs genoteerde Amundi "SRI" ETF ISIN LU1861134382, maar die is recenter op de markt gebracht.

En zelf zit ik naar volle tevredenheid al wat langer in VanEck Vectors Sustainable World Equities ETF in dezelfde sector. ISIN NL0010408704.

Hallo!
0
quote:

hirshi schreef op 7 februari 2020 13:12:

Zou je mij die "SRI" ETF willen noemen?

LU0950674332
'belegger''
0
quote:

Hythloday schreef op 7 februari 2020 12:33:

[...]Ik werk de laatste jaren altijd met modelportefeuilles en bereken volatiliteit en beta zodat ik weet wat mijn portefeuilles kunnen doen in alle marktsituaties. Dat heb ik nu ook gedaan, zie grafiek in de bijlage. Voor de aardigheid heb ik ook een 100% defensieve portefeuille meegenomen. De beta ervan is 0,60. Ik ben ervan overtuigd dat een 100% defensieve portefeuille op de lange termijn het hoogste rendement geeft. Maar een defensieve portefeuille is uiterst geschikt voor iemand die niet naar de markt omkijkt en is minder geschikt voor een actieve belegger.
Volgens mij kun je dat zo niet stellen. Het zijn mooie hulpmiddelen, zolang je beseft wat je wel en wat je niet kunt met een model.

Hoe bepaal je de beta? Met behulp van Portfolio Visualizer heb ik wel eens wat gespeeld met wat zij backtesting noemen. Wat wel bleef was het screenen uit het brede aanbod van ETF's. Telkens als ik iets had gevonden, kwam ik weer iets anders tegen. Daar werd ik zelf een beetje tureluurs van. Om die reden ben ik teruggegaan naar een eenvoudigere aanpak, maar dat is een persoonlijke keuze. Ik lees wel met interesse hoe anderen hier meer werk van maken.
hirshi
0
quote:

Hythloday schreef op 7 februari 2020 18:20:

[...]

LU0950674332
Dank je Hyth.

Tjonge, laat ik die nu zelf ook in porto hebben.

Zojuist op 6 februari $ 0,632 per ETF dividend op ontvangen.
Wel een dividend in dollars terwijl de ETF in euro's noteert.

Mvrgr.
hirshi
Hallo!
2
quote:

'Belegger' schreef op 7 februari 2020 21:41:

[...]Volgens mij kun je dat zo niet stellen. Het zijn mooie hulpmiddelen, zolang je beseft wat je wel en wat je niet kunt met een model.
Mijn ervaring is anders. Toen ik in 1990 begon met beleggen, heb ik alle beginnersfouten gemaakt en stond ik op het punt om te stoppen met beleggen. Vanaf 1991 ben ik systematisch gaan beleggen en hield alles bij. In een spreadsheet hield ik een aantal fondsen op maandbasis bij. Dat doe ik nu nog. Het aantal fondsen in uitgebreid en er zijn diverse ETF's bijgekomen.

Een aantal jaren geleden waren er diverse discussies: beleggingsfondsen of ETF's? Slechts 15% van de fondsmanagers deed het beter hun benchmark. Dat bracht mij op het idee om dit zelf te onderzoeken. Een beperkt aantal wereldwijdbeleggende fondsen vergelijken met de iShares World ETF. Wat bleek: de fondsen die het slechter deden dan de wereld ETF hadden allemaal een hogere beta en volatiliteit. Het toeval wilde dat er in 2016 een scherpe correctie was van ruim 10% en ik toevallig in een aantal sectorfondsen zat die goed bleven liggen. Mijn verlies was -4,77%.

Toen ben ik begonnen met het uitwerken van portefeuilles met sectorfondsen, volgens de Morningstar indeling:

1. alle sectoren.
2. defensief
3. licht cyclisch
4. cyclisch

Stel, om een oude Robeco reclame te gebruiken, U had op 1 januari 2004 100 euro belegd, dan was Uw 100 euro op 31 december 2019 waard:

1. alle sectoren 359,60 euro
2. defensief 445,30 euro
3. licht cyclisch 373,60 euro
4. cyclisch 244,90 euro
5. NN Global Fund 299,50 euro

Ik volg regelmatig de sectorindices op Fidelity en er was nog een sector die het prima deed tijdens die correctie. Ik had diverse modelportefeuilles gemaakt en ook een van de 'recessie' sectoren en noemde die LV-Momentum: de 100 euro groeide in 17 jaar uit tot 516,60 euro.

Voordat ik beleg in een ETF, zoek ik eerst alle slotkoersen op maandbasis, dividend, etc. op en maak een modelportefeuille waarin ik volatiliteit en beta bereken. Het is wel belangrijk om een relevante benchmark te gebruiken om de beta te berekenen, anders hou je jezelf voor de gek. Als je een keer een modelportefeuille hebt, kun je relatief eenvoudig fonds A vervangen door fonds B. De effecten zie je onmiddellijk.

Maak nooit de fout die diverse fondsmanagers maken: veel risico nemen. Het resultaat valt altijd tegen. Een portefeuille met een iets lagere beta en volatiliteit maakt veel meer kans op een outperformance. Een hoge beta en volatiliteit zorgen voor diepe dalen en hoge pieken. Als je in een diep dal zit, moet je eerst het extra verlies goedmaken voordat je weer aan winst kunt denken. Bedenk wel dat sommige sectoren, b.v. technologie een standaard hogere beta en volatiliteit kennen.

Succes.
'belegger''
1
Hythloday,

Helder verhaal dat ik niet wil ontkrachten.

Op het moment dat je gaat wisselen, krijg je ongevraagd toch te maken met timing. Zo las ik laatst dat de waardering van het defensieve kwaliteit sinds 2013 harder is gestegen dan de marktbrede waardering. Afhankelijk van de periode waarover je de beta berekent, kan dat getal verschillende inzichten geven. Verondersteld dat elke positie zijn eigen mean reversion heeft, moeten premies en kortingen er op enig moment ook weer uitlopen. De volatiliteit zal hier ook geen uitsluitsel geven. Dat zijn zo van die punten waar ik nog wel eens mee worstel.

Tenslotte heb ik geen ervaring in de toekomst. Je aanpak en je bijdrage hier verdienen echt een compliment.

Bob
Hallo!
1
quote:

'Belegger' schreef op 8 februari 2020 18:23:

Op het moment dat je gaat wisselen, krijg je ongevraagd toch te maken met timing. Zo las ik laatst dat de waardering van het defensieve kwaliteit sinds 2013 harder is gestegen dan de marktbrede waardering. Afhankelijk van de periode waarover je de beta berekent, kan dat getal verschillende inzichten geven. Verondersteld dat elke positie zijn eigen mean reversion heeft, moeten premies en kortingen er op enig moment ook weer uitlopen.
Volgens mij haal je een paar dingen door elkaar. Premies op aandelen? De koers wordt gesteund door winstgroei. Verwacht jij dat Unilever, Nestlé of Proctor&Gamble, om enkele defensieve aandelen te noemen, failliet gaan?

Gemiddeld geannualiseerd rendement 31 december 2013 t/m 31 december 2019:

Defensief +12,9%
iShares MSCI World +11,6%

Volatiliteit

Defensief +9,9%
iShares MSCI World +11,4%

Beta

Defensief 0,68
iShares MSCI World 1,0

Wat wisselen betreft, heb je te maken met timing, vooral als je je laat meeslepen door emoties. De defensieve sector kan jarenlang niets doen. Zo schreef Michael Kraland ooit in 1999 een artikel over de defensieve waardelozen. Wie in 2000 was geswitcht van defensief naar internetaandelen, is nu nog ong. 75% van zijn geld kwijt. Defensief beleggen is uitstekend geschikt voor iemand die niet naar zijn beleggingen omkijkt. Mijn schoonmoeder heeft geen verstand van beleggen en ik beheer haar beleggingen. Ik heb haar een defensieve portefeuille toebedeeld. Ik wil er ook geen werk van hebben, ook al heb ik de vrije hand. Tot 2012 liet ze de bank haar beleggingen doen en ze heeft mij eens een keer meegevraagd tijdens een adviesgesprek. Je wilt niet weten hoe smerig de bank te werk gaat.

P.S. Het klinkt ironisch, maar tijdens een correctie leveren de goedkope aandelen meer in dan de duurdere sectoren. Vooral de dividendaandelen van minder sterke bedrijven zijn dan aan de beurt.
Bijlage:
'belegger''
0
quote:

Hythloday schreef op 8 februari 2020 19:44:

[...]Volgens mij haal je een paar dingen door elkaar. Premies op aandelen? De koers wordt gesteund door winstgroei. Verwacht jij dat Unilever, Nestlé of Proctor&Gamble, om enkele defensieve aandelen te noemen, failliet gaan?
Dan ben ik onduidelijk geweest in mijn bewoordingen. Ik denk zeker niet dat die bedrijven failliet gaan. Met premie of korting doel ik op de ontwikkeling van de waardering. Wanneer de P/E oploopt wordt de koers minder dan voorheen ondersteund door winstgroei. Als nu bij portefeuille A de P/E harder stijgt dan bij portefeuille B, noem ik dat een premie voor A ten opzichte van B.

Ondertussen lees ik wat van het door jou aangehaalde Robeco. In 2017 vonden zij 'crowding' bij factor investing nog niet zo'n issue, in 2018 en 2019 stellen zij die inzichten gaandeweg iets bij. Het is niet zo zwart wit en het maakt mij niet uit of het gaat om sectoren, factoren of iets anders. De methodieken die erachter zitten interesseren mij.

Dat je een ongemakkelijk gevoel krijgt bij die verkoper kan ik mij van alles bij voorstellen. Die ervaring heb ik ook. In andere bedrijfstakken is dat echter niet beter.
Hallo!
1
quote:

'Belegger' schreef op 8 februari 2020 22:48:

[...]Met premie of korting doel ik op de ontwikkeling van de waardering. Wanneer de P/E oploopt wordt de koers minder dan voorheen ondersteund door winstgroei. Als nu bij portefeuille A de P/E harder stijgt dan bij portefeuille B, noem ik dat een premie voor A ten opzichte van B.

Beleggen doe je in principe voor de lange termijn. Door steeds naar de korte termijn(ruis)te kijken, wordt je emotioneel onrustig en als je portefeuille iets achterblijft, slaat de hebzucht weer toe. Je gaat switchen, maar je beseft niet dat je van een relatief goedkope sector/stijl op een relatief dure sector/stijl overgaat. Zolang het momentum goed is, kijk je met plezier terug op je switch. Dat doen fondsmanagers ook en als de door hen beheerde portefeuille op plaats één staat, kraaien ze victorie.
Maar als je op de lange termijn kijkt, bungelen die victorie kraaiende fondsmanagers onderaan, want de portefeuille die altijd tot de middelmaat behoort, scoort het beste. Beperkte verliezen in een slecht jaar, matige rendementen in een goed jaar met wellicht een enkele uitzondering (zie grafiek).
In de bijlage tref je een grafiek aan van jaargemiddelden vanaf ultimo 2003. Gemiddeld geannualiseerd rendement van 31 december 2003 t/m 31 december 2019:
Defensief +9,5%
Alle sectoren +8,2%
NN Global Fund +6,9%

Volatiliteit

Defensief +10,26%
Alle sectoren +12,32%
NN Global Fund +13,59%

Beta (berekend t.o.v. alle sectoren)

Defensief 0,68
Alle sectoren 1.00
NN Global Fund 1.08

Aantal verliesjaren:

Defensief 1 (2008: -26,9%)
Alle sectoren 3 (2008: -36,4%; 2011: -2,9%; 2018: -5,9%)
NN Global Fund 3 (2008: -41,3%; 2011: -7,6%; 2018: -8,0%)
Bijlage:
1.620 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 ... 77 78 79 80 81 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,63  +12,36  +1,42%  18:05
 Germany40^ 18.190,90 +1,53%
 BEL 20 3.874,87 +0,44%
 Europe50^ 5.016,28 +1,56%
 US30^ 38.287,56 +0,43%
 Nasd100^ 17.756,18 +1,88%
 US500^ 5.109,53 +1,28%
 Japan225^ 38.248,05 +1,39%
 Gold spot 2.335,75 +0,16%
 EUR/USD 1,0695 -0,32%
 WTI 83,80 +0,06%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +9,33%
NX FILTRATION +8,77%
ASMI +7,26%
Alfen N.V. +5,89%
PostNL +3,82%

Dalers

SIGNIFY NV -11,28%
Wereldhave -7,62%
AMG Critical ... -5,77%
IMCD -4,90%
ABN AMRO BANK... -4,19%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront