Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.137 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
voda
0
Europese beurzen sluiten licht hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend hoger geëindigd, in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot met een plus van 0,1 procent op 386,44 punten. De Duitse DAX won 0,3 procent tot 12.269 punten. De Franse CAC 40 steeg 0,1 procent tot 5.593 punten. De Britse FTSE 100-index eindigde 0,4 procent hoger op 7.268 punten.

Met de ECB aan zet is het vooral de vraag of, en zo ja, in welke mate het monetaire beleidsorgaan naar meer verruimingsmaatregelen grijpt, om de stagnerende economie weer een zet te geven. Er is speculatie over een renteverlaging en mogelijk een hervatting van het obligatie-opkoopprogramma.

Analisten verwachten gemiddeld dat de ECB zijn rentetarieven met 10 basispunten zal verlagen. Rabobank gaat uit van een verlaging van de depositorente met 10 basispunten tot 0,50 procent negatief, aldus marktanalist Stefan Koopman. "De markt sluit ook een verlaging met 20 basispunten niet uit, maar wij denken dat de ECB zijn renteverlagingen zal uitsmeren over de tijd, waarvan de eerste dus al deze week."

Rabobank voorziet dat de ECB weer een jaar lang voor 40 miljard euro per maand obligaties wil gaan opkopen. Als ze wachten met de start van zo'n opkoopprogramma tot januari, zou dit als teleurstellend kunnen worden opgevat dor de markt, aldus Koopman.

De Federal Reserve komt volgende week bijeen en men rekent op een verlaging van de rentes met 25 basispunten door de Amerikaanse centrale bank.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar beleggers vol vertrouwen zijn over de renteverlaging door de Fed, blijven Europese beleggers sceptisch over hoe agressief de ECB zal uitpakken, zei marktanalist David Madden van CM Markets. Zonder zekerheid over de intenties van de ECB, "is het een beetje afwachten", aldus Madden. "Handelaren aarzelen gewoon een beetje."

Eerder dinsdag bleek dat de Britse werkloosheid in de periode tot en met juli iets daalde, waarmee de kans op een renteverlaging door de Bank of England afneemt. De lonen stegen met 4 procent, het hoogste niveau sinds medio 2008.

Het aantal vacatures in de Verenigde Staten bleef in juli vrijwel gelijk, terwijl het midden- en kleinbedrijf in augustus minder optimistisch werd, zoals economen ook hadden voorspeld.

De industriële productie in Frankrijk groeide in juli iets sterker dan verwacht, met 0,3 procent, na een daling met 2,3 procent in juni. In Italië kromp de productie met 0,7 procent.

De olieprijs steeg. Een oktober-future West Texas Intermediate stond 1,3 procent in het groen op 58,55 dollar, terwijl voor een november-future Brent 63,59 dollar werd betaald, een winst van 1,5 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1048. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1049 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1053 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Financials waren in trek in Europa, met stevige stijgingen voor Banco Santander, dat in Madrid 2,9 procent meer waard werd, terwijl ING 2,5 procent duurder werd en BNP Paribas 1,9 procent. Aegon won 3,7 procent. Mike Holliday-Williams volgt Adrian Grace op als CEO bij Aegon UK.

Grondstoffen- en energiebedrijf werden ook meer waard. Total en Shell stegen elk ruim 2 procent en staalconcern ArcelorMittal won 3,4 procent. Chemieconcerns Bayer en BASF stonden dinsdag ook bovenin de lijstjes.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco sloot 6 procent hoger.

Vliegtuigbouwer Airbus moest juist een veer laten een sloot 3,6 procent lager in Parijs.

DSM gaf 1,7 procent prijs, ondanks een koersdoelverhoging bij Jefferies van 137,00 naar 147,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel eindigde op 112,70 euro.

Air France-KLM verloor 1 procent. Credit Suisse heeft dinsdag het koersdoel verlaagd van 10,00 naar 9,37 euro met een onveranderd Neutraal advies. De luchtvaarder zou verder inderdaad een bod op een deel van Aigle Azur hebben uitgebracht.

International Consolidated Airlines won 4 procent in Londen. In Frankfurt was Wirecard een opvallende verliezer met een min van dik 4 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag rond sluitingstijd in Europa licht lager. De S&P 500 index stond 0,2 procent lager op 2.973 punten, de Dow Jones stond vlak op 26.840 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent lager op 8.070 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Prosus uitblinker op groen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag.

De AEX sloot 0,8 procent hoger op 573,17 punten. De Midkap- en Smallcap-indices stegen 0,8 en 0,7 procent.

In Amsterdam was het de dag van beursnieuweling Prosus, dat de show stal met een forse koersstijging.

China zorgde voor een positieve stemming op de wereldwijde beurzen, nadat het land bepaalde Amerikaanse goederen vrijstelde van een importheffing, vooruitlopend op een hervatting van de handelsbesprekingen tussen de twee landen. President Trump riep de Federal Reserve weer eens op om de rente verder te verlagen.

Verder waren vastgoedfondsen in in trek. "Als je naar de index kijkt, lijkt er niet zo veel te gebeuren, maar onderliggend is er toch aardig wat beweging", zei Albert Jellema, portefeuillemanager van Deaandeelhouder.nl. "Je ziet dat achterblijvers worden gekocht. Zo zijn ook de banken zijn afgelopen tijd met meer dan tien procent gestegen. Aan de andere kant gaan aandelen die het goed deden, zoals Adyen gisteren, soms flink onderuit."

Jellema twijfelde aan adviezen om over te stappen naar meer cyclische fondsen. "Dit lijkt me nog niet het goede moment daarvoor."

Allesbepalend voor de beurs is volgens Jellema wat ECB-voorzitter Mario Draghi donderdagmiddag zal bekendmaken bij zijn rentebesluit. Volgens de portefeuillemanager heeft de centrale bankier de verwachtingen hoog neergezet, en is het nu maar de vraag of hij die zal kunnen waarmaken. "Hij kan de rente met tien basispunten verlagen en weer obligaties gaan opkopen, maar dat wordt door de markt ook al min of meer verwacht. We zullen zien wat voor konijnen hij nog uit de hoed kan toveren, maar daarmee zou hij ook weer over zijn graf heen regeren", aldus Jellema. En zonder acuut dreigende crisis zou dat misschien niet zo netjes zijn van Draghi.

In de middag bleek dat de OPEC de vraag naar olie minder sterk ziet groeien dit jaar, en dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten de afgelopen week sterker dan verwacht zijn gedaald.

Verder bracht Hong Kong Exchanges & Clearing een overnamebod van 29,6 miljard Britse pond uit op London Stock Exchange.

De euro/dollar handelde op 1,0999. "Als de ECB kiest voor verruiming en rianter uitpakt dan de markt verwacht, kan de euro wel even richting de 1,10 dollar koersen", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdagmorgen nog. "De euro is vooral gevoelig voor het rentebeleid. Een verlaging door de ECB van de negatieve depositorente met 10 basispunten naar -0,50 procent zit al in de koers van de euro verwerkt."

Stijgers en dalers

Beursnieuweling Prosus steeg op de eerste handelsdag met 27 procent. Daarmee is het direct een van de bedrijven op het Damrak met de hoogste marktkapitalisatie.

"Ze vonden gisteren nog zelf dat ze met zo'n dertig procent ondergewaardeerd zijn, maar daar is na één dag niet veel meer van over", zei Jellema. Nu onderscheidt het fonds zich volgens hem niet wezenlijk van investeringsfondsen zoals GBL of HAL tegen die tegen vergelijkbare kortingen op de boekwaarde worden verhandeld.

Vanavond nabeurs maakt Euronext de herweging van de indexen bekend.

ABN AMRO sloot 1,3 procent hoger. Credit Suisse bleef zeer positief over het aandeel, na een gesprek met het management deze week, wijzend op het hoge dividendrendement van ongeveer 10 procent, dat bovendien meer ruimte voor groei heeft. Ook zien de analisten ruimte voor kostenbesparingen en nieuwe boekhoudregels. Door de IT-kosten te kapitaliseren zou de winst per aandeel met 18 procent kunnen stijgen.

Vastgoed stal de show. In de AEX ging UnibailRodamco aan kop met een winst van 3,2 procent en in de Midkap-index won Wereldhave zelfs 4,9 procent. Eurocommercial Properties klom 3,7 procent. "Zelfs deze ultieme 'dogs', of aandelen die het waardeloos hebben gedaan, laten nu herstel zien, ook al is het nog bescheiden", zei Jellema.

UBS verhoogde in een rapport dan ook het advies voor de vastgoedsector naar Overwogen. "In deze markt kijken wij naar waarde[-aandelen] met beperkte cyclische blootstelling", schreven de analisten.

IMCD en Aalberts werden 3 procent meer waard. Onderin noteerden Randstad en Wolters Kluwer verliezen van rond 1 procent.

Midkap-fonds ASMI won ook 3 procent. Daar stond een verlies van Basic-Fit tegenover van 1,3 procent. In de AScX ging Acomo 4,5 procent hoger.

Kiadis Pharma daalde 6 procent na een adviesverlaging van KBC Securities, dat bezorgd is om de "drastische" kostenstijging. Slechts een klein deel hiervan is eenmalig. De analisten rekenen inmiddels op 20 tot 30 miljoen euro aan extra kosten tussen 2019 en 2021. Jefferies verlaagde het koersdoel met 3 euro naar 14,00 euro, maar handhaafde wel het koopadvies.

Brunel won 1,1 procent. Oud-topman Jan Arie van Barneveld, verkocht al zijn aandelen, bijna 170.000 stuks, bleek uit een AFM-melding.

Op de lokale markt ging Ease2Pay onderuit met een verlies van 8,5 procent. Na een verlies van 10 procent op woensdag is een groot deel van de winst van de voorgaande dagen weer verdwenen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
ECB en handelshoop zetten AEX hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag, na het langverwachte rentebesluit van de Europese Centrale Bank, meet winst gesloten.

De AEX steeg 0,3 procent naar 574,79 punten.

De ECB verlaagde conform verwachting de depositorente en kondigde een nieuwe ronde QE aan omdat de inflatievooruitzichten tekort blijven schieten.

"Substantiële" maatregelen, zo stelde Draghi.

Vanaf 1 november gaat de ECB maandelijks voor 20 miljard euro aan obligaties opkopen. Dit zal gebeuren zolang als nodig is, aldus de centrale bank. De opkopen zullen kort voor de ECB de rente weer verhoogd, gestaakt worden.

De depositorente werd verlaagd van 0,40 procent negatief naar 0,50 procent negatief.

De centrale bank merkte op dat de basisrentetarieven van de ECB op hun huidige niveau of lager zullen blijven, en in ieder geval zo lang als nodig is om de inflatievooruitzichten voldoende in de buurt te brengen van een niveau onder maar dicht bij 2 procent, aldus de centrale bank.

Ook kondigde de ECB aan de voorwaarden van de TLTRO aan te passen "om gunstige kredietvoorwaarden" te garanderen.

Tot slot kwam de ECB met een tiered systeem voor de depositorente. Dit betekent dat slechts een deel van de liquiditeit van banken belast wordt tegen het negatieve tarief.

"Het bedrag van 20 miljard euro per maand was in eerste instantie teleurstellend" aldus marktanalist Bas van Geffen van Rabobank. "Maar het feit dat er geen einddatum aan zit wordt als erg 'dovish' gezien."

"Ze proberen en slagen er in de euro te verzwakken tegenover een erg sterke dollar. Dat raakt de Amerikaanse export", aldus de Amerikaanse president Donald Trump.

"En de Fed zit maar stil en blijft maar stil zitten", voegde hij toe.

Maar dat was niet het enige uit het kamp van de Amerikaanse president. Over en weer lijken de VS en China bereid kleine scheutjes water bij de wijn te willen doen in aanloop naar de handelsbesprekingen volgende maand in Washington.

Zo stelde Trump de verhoging van de importheffingen per 1 oktober uit naar medio oktober. Beijing zou overwegen om weer meer Amerikaanse landbouwgoederen te importeren. En beide kampen lijken wel oren te hebben naar een soort van beperkte tussentijdse deal.

De euro/dollar handelde op 1,1041.

Olie werd 1,5 procent goedkoper. Mogelijk wil Trump de Iraanse sancties verlichten en dat zou betekenen dat het olie-aanbod weer stijgt. En dat terwijl het Internationaal Energieagentschap in zijn maandrapport juist de OPEC waarschuwde dat het door de oplopende Amerikaanse productie mogelijk meer zal moeten snijden in de productie van het kartel.

Stijgers en dalers

In de AEX hadden de verzekeraars het lastig na het rentebesluit van de ECB. Zo daalde ASR Nederland 1,5 procent en NN 0,9 procent. Unibail werd zelfs 2,8 procent goedkoper.

Daarentegen won Adyen 2,9 procent.

In de AMX gingen Altice en AMG aan de leiding met winsten van 2,3 en 2,2 procent. Ook hier was vastgoed de gebeten hond. Eurocommercial Properties daalde 1,9 procent en Wereldhave zelfs 3,3 procent.

Een uitzending van Zembla over een gifschip van SBM Offshore zette het aandeel 2,3 procent lager.

In de AScX won Kiadis Pharma 3,6 procent, terwijl Alfen 2,2 procent inleverde.

Bij de lokaal genoteerde aandelen viel het verlies van 16,9 procent voor AND International op. De omzet steeg en hoewel er onder de streep ook verbetering was, lijdt de kaartenmaker nog altijd verlies.

Verder won het aandeel IEX 10,0 procent, maar er werden slechts een paar honderd aandelen verhandeld.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden donderdagmiddag grofweg een half procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Draghi zet Europese beurzen flink in beweging

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag na een volatiele sessie hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,2 procent op een slot van 390,48 punten, de Duitse DAX won 0,4 procent tot 12.410,25 punten, de Franse CAC 40 sloot ook 0,4 procent in de plus op 5,642,86 punten en de Britse FTSE 100 eindigde de handelsdag 0,1 procent hoger op 7.344,67 punten.

De handelsdag stond vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De vraag was niet of de ECB stimuleringsmaatregelen aan zou kondigen, maar vooral hoe groot de zogeheten bazooka zou zijn die voorzitter Mario Draghi zou afvuren.

"Groot", oordeelde marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets, en de financiële markten leken het aanvankelijk met hem eens. Met een verwachte verlaging van de depositorente met 10 basispunten tot -0,50 procent en een tiered systeem waarbij banken slechts deels worden belast, voldeed de ECB aan de verwachtingen, net als met de aanpassing van de forward guidance voor het rentebeleid om te reflecteren dat de rente niet wordt verhoogd voor de inflatie weer duurzaam herstelt.

Een nieuwe kwantitatief verruimingsprogramma (QE) van 20 miljard euro per maand vanaf november en vooralsnog zonder einddatum, was wat karig vergeleken met de 30 miljard tot 40 miljard euro waar economen vooraf op rekenden.

"De renteverlaging en het aangekondigde QE programma waren beperkt en de ECB heeft duidelijk nog maar weinig bewegingsruimte", meent marktanalist David Madden van CMC Markets. "Vandaar ook wederom de oproep aan overheden voor meer stimuleringsmaatregelen."

De twijfel over toekomstige stimulus zorgde met name tijdens de late middaghandel voor volatiliteit op de beurzen en valutamarkten. De euro, de dag nog gestart rond de 1,10 dollar, daalde na het rentebesluit van de ECB tot laag in de 1,09. Rond het slot verhandelde de euro/dollar weer op 1,1041.

Verder was er donderdag aandacht voor het hernieuwde optimisme rond het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, door mediaberichten over een mogelijke hervatting van de Chinese import van varkensvlees en soja uit de Verenigde Staten en het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om een verhoging van importheffingen op Chinese goederen met twee weken uit te stellen. Wellicht dat de twee landen eerst een soort van tussentijds akkoord zullen sluiten.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inflatiecijfers uit Duitsland en Frankrijk, die tussen juli en augustus een daling lieten zien, en industriële productiecijfers uit de eurozone, waaruit bleek dat die in juli sterker dan verwacht is gedaald.

Het Duitse Ifo Institute stelde donderdag de groeiramingen voor de Duitse economie neerwaarts bij. Voor 2019 wordt niet langer gerekend op een groei van het bruto binnenlands product met 0,6, maar met 0,5 procent. Voor het lopende kwartaal voorziet Ifo ook een krimp van 0,1 procent. "Technisch gesproken zou dat een recessie zijn", aldus het instituut.

Olie werd circa 1,5 procent goedkoper. Het Internationaal Energieagentschap houdt vast aan zijn verwachting dat de vraag naar olie dit en volgend jaar minder sterk groeit. Dit bleek donderdag uit het maandrapport van het agentschap. Mogelijk wil Trump de Iraanse sancties verlichten en dat zou betekenen dat het olie-aanbod weer stijgt. En dat terwijl het Internationaal Energieagentschap in zijn maandrapport juist de OPEC waarschuwde dat het door de oplopende Amerikaanse productie mogelijk meer zal moeten snijden in de productie van het kartel.

Bedrijfsnieuws

Financials stonden onder druk na het rentebesluit van de ECB. Deutsche Bank daalde 1,0 procent, ING Groep daalde 0,6 procent en Société Générale sloot 0,4 procent lager. Italiaanse en Spaanse banken reageerden enthousiaster. UniCredit steeg 2,1 procent en BBVA 1,1 procent.

De Britse regering kan de overname van de London Stock Exchange door de beurs van Hong Kong HKEX blokkeren, volgens partijen die bekend zijn met de situatie. Londen kan ernstige bezwaren zien in de overname op grond van de risico's die het vormt voor de financiële infrastructuur van het Verenigd Koninkrijk. Ondanks het nieuws steeg London Stock Exchange 0,6 procent.

Anheuser-Busch InBev overweegt nog steeds een mogelijke beursgang in Hongkong van haar Aziatische dochteronderneming. Budweiser Brewing Company APAC Limited heeft opnieuw een aanvraag ingediend voor een notering van een minderheidsbelang van haar aandelen op de beurs van Hongkong. AB InBev sloot donderdag 2,9 procent hoger.

Wm Morrison zag de winst voor belastingen met 49 procent stijgen in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar. Het aandeel van de Britse supermarktketen werd donderdag 4,7 procent meer waard.

Bouygues heeft een belang van 13 procent in Alstom verkocht voor 1,08 miljard euro. De koers van het aandeel Bouygues daalde 0,6 procent, Alstom verloor 4,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen op Wall Street noteren rond het slot in Europa hoger, waarbij de S&P 500 index 0,4 procent stijgt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 576,83 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,5 procent.

In lijn met de rest van Europa bewogen beleggers in Amsterdam na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank een dag eerder rustig richting het weekeinde.

Volgens beleggingsadviseur Reijn Schutte van Boer & Olij lag het Damrak er op de laatste handelsdag van de week goed bij, waarbij de rotatiehandel afgelopen week doorzette, waardoor de winst volgens hem niet meer door een klein aantal [defensieve] aandelen wordt gedragen, maar wat breder is getrokken. De analist refereerde onder andere naar de financials en vastgoedfondsen, die vrijdag hoger noteerden.

De markt putte tevens hoop uit tekenen dat de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten afnemen, nadat Trump woensdag de nieuwe tarieven op 250 miljard dollar aan Chinese importgoederen uitstelde. Berichten dat Beijing overweegt sommige Amerikaanse landbouwproducten vrij te stellen van tariefverhogingen stemden tevens tot hoop. Volgende maand ontmoeten de onderhandelaars van China en de VS elkaar in Washington, zo is de bedoeling. Mogelijk zullen de twee kemphanen dan een soort tussentijdse deal sluiten.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse detailhandel in juli 3,4 procent meer omzet heeft geboekt.

In juli steeg de export van de eurozone met 6,2 procent op jaarbasis tot 206,5 miljard euro. De import nam toe tot 181,7 miljard euro, op jaarbasis een stijging van 2,3 procent.

Dit resulteerde in een handelsoverschot voor de eurozone van 24,8 miljard euro, waar een jaar eerder nog sprake was van een overschot van 16,9 miljard euro.

Verder bleek de Spaanse inflatie gedaald.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de verkopen in de Amerikaanse detailhandel in augustus zijn gestegen, evenals de bedrijfsvoorraden. De Amerikaanse importen daalden in augustus op maandbasis met 0,5 procent, terwijl de exportprijzen met 0,6 procent daalden. Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in september gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 89,8 in juli naar 92,0.

De euro/dollar noteerde op 1,1074. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1109 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1061 op de borden.

Olie noteerde vrijdag 0,7 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 3,8 procent. ING won 2,8 procent, terwijl ABN AMRO 2,7 procent steeg.

Na de koersafstraffing in de afgelopen dagen, wist Unibail weer lichtjes terrein terug te winnen. Het vastgoedaandeel steeg 1,7 procent.

Indexzwaargewicht Unilever daalde 1,0 procent en de defensieve uitgevers RELX en Wolters Kluwer daalden 1,4 en 2,8 procent.

In de AMX was Boskalis de uitblinker met een koerswinst van 3,5 procent. ING zette het aandeel op de kooplijst met een koersdoel van 26,25 euro. De verwachtingen van ING zijn naar eigen zeggen "conservatief en beleggers kunnen momenteel de aandelen oppikken zonder dat er een serieus herstel in de olie- of baggermarkt is ingekleurd", aldus de bank.

WDP was met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler. Basic-Fit daalde 1,3 procent, terwijl BESI 1,2 procent verloor.

In de AScX won Kendrion 4,7 procent, Alfen steeg 3,1 procent, terwijl Accsys 2,9 procent hoger noteerde.

Kiadis Pharma was de sterkste daler met een verlies van 1,7 procent. ForFarmers daalde 0,9 procent.

Het lokaal genoteerde AND verloor 13,3 procent. Donderdag was de kaartenmaker ook al goed voor een dubbelcijferig koersverlies na het onthullen van de halfjaarcijfers.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 3.012,48 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
ECB bazooka acceptabel voor AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week 1,2 procent gestegen, op een slotstand van 576,83 punten vrijdag. Vorige week sloot de index op 569,84 punten.

Technisch analist Roelof Jan van den Akker van ING rekent op een koersstijging voor de AEX naar circa 580 punten, maar verwacht dan een correctie.

Een belangrijke steun ligt volgens Van den Akker op 534 punten. Tussen deze steun en de weerstand kan de koers "alle kanten opschieten", zei de analist voor de camera van ABM Financial News.

Nu er weer wat schot komt in de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, zijn beleggers optimistischer. Verruimingsgezinde centrale banken helpen ook mee, met deze week in het bijzonder de maatregelen van de Europese Centrale Bank.

Handreikingen over en weer tussen Beijing en Washington

Nadat China een aantal Amerikaanse producten al vrijstelde van nieuwe importsancties, wil het land nu vermoedelijk ook weer sojabonen en varkensvlees uit de VS importeren, zonder heffingen. Amerika op zijn beurt stelt een aangekondigde verhoging van de importheffingen uit met twee weken tot half oktober.

Tevens wil China de agenda voor de handelsbesprekingen inperken en zaken als nationale veiligheid even laten voor wat het is, om zo de impasse in de besprekingen te doorbreken. En daar lijkt Donald Trump niet negatief tegenover te staan.

"Als we een deal gaan maken, laten we die dan maken. Veel mensen praten erover. Ik zie veel analisten zeggen dat een interim deal, wat betekent dat we het in delen doen, de makkelijke delen eerst. Maar niets is gemakkelijk of moeilijk. Er is een deal of er is geen deal. Maar het [interim deal] is iets dat we zouden overwegen, denk ik", zei Trump donderdag voor het Witte Huis.

"Dit is een stap in de goede richting voor de handelsrelatie tussen de VS en China", meent marktanalist David Madden van CMC Markets.

Draghi vuurt acceptabele bazooka af

De vraag was niet of de ECB deze week stimuleringsmaatregelen aan zou kondigen, maar vooral hoe groot de zogeheten bazooka zou zijn die voorzitter Mario Draghi zou afvuren.

"Groot", oordeelde marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets net na de bekendmaking. Met een verwachte verlaging van de depositorente met 10 basispunten tot -0,50 procent en een tiered systeem waarbij banken slechts deels worden belast, voldeed de ECB aan de verwachtingen, net als met de aanpassing van de forward guidance voor het rentebeleid om te reflecteren dat de rente niet wordt verhoogd voor de inflatie weer duurzaam herstelt.

Een nieuwe kwantitatief verruimingsprogramma (QE) van 20 miljard euro per maand vanaf november en vooralsnog zonder einddatum, was wat karig vergeleken met de 30 miljard tot 40 miljard euro waar economen vooraf op rekenden.

"De renteverlaging en het aangekondigde QE programma waren beperkt en de ECB heeft duidelijk nog maar weinig bewegingsruimte", meent marktanalist David Madden van CMC Markets. "Vandaar ook wederom de oproep aan overheden voor meer stimuleringsmaatregelen."

Het was de laatste grote actie van Draghi als voorzitter van de ECB. Bij zijn laatste rentebesluit volgende maand wordt weinig actie verwacht. In november volgt Christine Lagarde hem op.

De twijfel over toekomstige stimulus zorgde met name voor volatiliteit op de valutamarkten. De euro, voorafgaand aan het ECB-besluit nog zo'n 1,10 dollar waard, daalde erna tot laag in de 1,09 om vervolgens weer flink op te veren. Vrijdag rond het slot verhandelde de euro/dollar op 1,1074.

Slechte week voor Boris Johnson

Het was niet de week van de Britse premier Boris Johnson. Opnieuw verloor hij een stemming over vervroegde verkiezingen en de wet waarmee een no-deal Brexit op 31 oktober wordt voorkomen en uitstel tot 31 januari 2020 wordt afgedwongen wanneer er geen deal ligt, werd van kracht.

Bovendien oordeelde de hoogste rechtbank in Schotland dat Johnsons besluit om het parlement tot 14 oktober te schorsen, onwettig is. Daarmee werd een groep Britse parlementsleden in het gelijk gesteld. Het vonnis gaat nu naar de Britse opperrechter, die naar verwachting komende dinsdag een uitspraak doet.

Johnson wil het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie niet verder uitstellen en weigert om uitstel te vragen in Brussel, ondanks dat de wet dit hem nu verplicht. Daarom zal hij mogelijk trucjes toepassen om zijn zin door te drijven en dit zorgt ervoor dat een no-deal Brexit mogelijk blijft, volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.

Economen van Goldman Sachs sluiten niet uit dat Johnson zijn plan alsnog een herziene deal weet te sluiten. Dat scenario wordt mogelijk niet voldoende ingeprijsd, aldus de Amerikaanse zakenbank.

Een risicoanalyse voor een no-deal Brexit werd deze week onder dwang vrijgegeven door Downing Street. Volgens 'Operation Yellowhammer' zou een no-deal kunnen leiden tot een tekort aan medicijnen en brandstof, grote vertragingen bij de havens en stijgende voedselprijzen. Ernstige verstoringen die kunnen oplopen tot zeker zes maanden en vrachtwagens die ruim twee dagen vast komen te staan voordat ze de overtocht kunnen maken, zijn niet ondenkbaar in dit 'slechtste scenario'. Bedrijven en huishoudens kunnen bovendien te maken krijgen met hogere elektriciteitsprijzen en protestacties van zowel voor- als tegenstanders van Brexit vragen om een grote politie inzet.

Olieprijs onder druk

De olieprijs kwam deze week onder druk te staan door de berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump met zijn adviseurs heeft gesproken over het versoepelen van sancties op Iran om zo een ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rouhani veilig te stellen. "We zien wel wat er gebeurt", zei Trump woensdag in reactie op de berichten.

Het nieuws volgde op het opstappen van Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton. Die wilde de olie-export van Iran juist tot nul terugbrengen.

"Eén oorlogshavik minder", zei analist Stephen Innes van Axitrader over het vertrek van Bolton. Vanuit een geopolitiek perspectief betekent het vertrek volgens Innes "een lagere risicopremie met het oog op een oorlog", met name in Syrië, Venezuela en Iran.

Een versoepeling van sancties betekent niet alleen een vermindering van de geopolitieke spanningen, iets dat de olieprijs de afgelopen tijd een bodem gaf, maar ook dat de Iraanse olie-output kan stijgen. Dit zou het productieakkoord van de OPEC en een aantal niet-leden in gevaar brengen.

OPEC+ herhaalde deze week het voornemen om zich te houden aan de huidige productie-afspraken maar zei niets over verdere inperkingen. Daarop zal de markt vermoedelijk moeten wachten tot december, wanneer de volgende vergadering gepland staat.

Verder voorspelden het Internationaal Energieagentschap en de OPEC deze week in hun maandrapporten opnieuw dat de vraag naar olie dit en volgend jaar minder sterk groeit.

voda
0
Deel 2:

Volgende week

Qua bedrijfsnieuws is het volgende week allemaal weinig spannend. Op macro-economisch vlak gebeurt er veel meer.

Zowel de Bank of Japan, Bank of England als de Federal Reserve maken komende week hun rentebesluit bekend. Beleggers kijken vooral naar de verruimingsgezindheid van de centrale banken en rekenen wat betreft de Fed op een renteverlaging met 25 basispunten.

Afgelopen week werd duidelijk dat Trump liever zet dat Fed-voorzitter Jerome Powell een voorbeeld neemt aan Draghi en de rente tot nul of zelfs daaronder verlaagt.

Verder verschijnt dinsdag de toonaangevende ZEW index over het economisch sentiment in Duitsland en staan woensdag inflatiecijfers uit de eurozone gepland. Woensdagavond is de Fed aan zet en donderdag de Bank of Japan en de Bank of England. Laatstgenoemde zal mogelijk ingaan op de toegenomen kans op een no-deal Brexit en de invloed daarvan op het monetaire beleid.

Stijgers en dalers

De AEX werd deze week aangevoerd door ArcelorMittal met een winst op weekbasis van 12,4 procent.

Takeaway.com was de sterkste daler deze week in de AEX. Het aandeel verloor 8,7 procent. Delivery Hero gaat 3 miljoen aandelen Takeaway.com verkopen, werd deze week bekend. Daaraan zitten wel een aantal voorwaarden. Broker Kepler Cheuvreux mag niet meer dan 20 procent van het dagvolume voor zijn rekening nemen. Ook mag Kepler niet meer dan 100.000 stukken per dag via een zogenoemde blocktrade verkopen.

Dat is een vreemde manier van verkopen, aldus analist Corne van Zeijl, indien je de hoogste prijs wil vangen. Zeker omdat het niet nodig is om de details bekend te maken waaraan Kepler moet voldoen.

Takeaway.com staat op het punt een fusie aan te gaan met concurrent Just Eat. Onder de gemaakte afspraken krijgen aandeelhouders van Just Eat voor elk aandeel dat zij bezitten 0,09744 aandeel Takeaway.com.

Door een dalende koers wordt de geboden prijs ook lager. En dit terwijl enkele grote aandeelhouders van Just Eat al ontevreden zijn over de geboden prijs. Wellicht vreest Delivery Hero een combinatie van Takeaway.com en Just Eat in de markten waar beide partijen actief zijn, aldus Van Zeijl, en aast het zelf op Just Eat.

Financials bewogen op het rentebesluit van de ECB en de aangekondigde stimulering. ING Groep steeg op weekbasis 8,3 procent, ABN AMRO kreeg er 11,8 procent bij en NN Group won 6,7 procent. Aandelen van ASR Nederland en Aegon stegen respectievelijk 5,7 en 8,2 procent in waarde ten opzichte van afgelopen vrijdag.

In de Midcap was Air France-KLM de gebeten hond. Het aandeel leverde op weekbasis 4,1 procent in. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern maakte in zijn maandelijkse vervoerscijfers bekend dat het aantal boekingen onder druk staat vanwege het verzwakte macro-economische klimaat. Verder wil onderdeel Air France een bod uitbrengen op het failliete Aigle Azur. Analisten van Credit Suisse verlaagden hun ramingen en rekenen voor de komende jaren op een negatieve kasstroom.

Intertrust maakte bekend dat het per direct Rogier van Wijk heeft benoemd als chief financial officer, na het terugtreden van Hans Turkesteen. Een vloeiende wissel, oordeelden analisten van ABN AMRO. Het aandeel liet 2,7 procent gaan.

Sterkste stijger in de AMX was AMG met een winst van 12,2 procent.

Onder de kleine fondsen, was Kendrion koploper met een winst van 10,5 procent.

Kiadis Pharma, dat deze week met halfjaarcijfers kwam, daalde op weekbasis 9,6 procent. Met name de kaspositie baart zorgen. KBC Securities verlaagde het advies van Accumuleren naar Houden en het koersdoel van 10,50 naar 6,50 euro. Analist Lenny Van Steenhuyse maakt zich zorgen om de "drastische" kostenstijging bij Kiadis. Slechts een klein deel hiervan is eenmalig. Jefferies verlaagde het koersdoel vanwege de hogere kapitaalbehoefte bij Kiadis. Met 62,7 miljoen euro in kas, heeft het biotechbedrijf nog voldoende middelen tot uiterlijk in het tweede kwartaal van 2020.

Lokaal viel de koersval van Curetis met 9,2 procent op.

Prosus ging woensdag naar de beurs in Amsterdam en steeg op de eerste handelsdag met 27 procent. Daarmee is het direct een van de bedrijven op het Damrak met de hoogste marktkapitalisatie. Analist Matthijs Kok van Probeleggen vindt het bedrijf een interessante aanwinst voor de Amsterdamse beurs.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Shell sterkhouder in AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met verlies aan de week gestart.

De AEX daalde 0,6 procent naar 573,46 punten. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won ongeveer 2,5 procent dankzij een fors gestegen olieprijs.

Dit weekend zijn de olievelden van Saoedi-Arabië aangevallen en dit betekent dat het olierijke land slechts op halve kracht kan produceren momenteel.

"De aanval op een belangrijke olie-installatie in Saoedi-Arabië heeft een ongekend groot effect op de productiecapaciteit van Saudi-Aramco [...] Het land ziet de productie met 5,7 miljoen vaten per dag terugvallen. Dat is ongeveer 5 procent van de wereldproductie", reageerde analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten beschikken echter over flinke reserves en kunnen een terugval zeker de nodige tijd opvangen. En hiertoe is de VS ook bereid.

President Donald Trump wil voldoende reserves vrijgeven zodat de markt over genoeg olie beschikt. Daarbij wees hij met de beschuldigende vinger naar Iran als het brein achter de aanvallen.

"Herinner toen Iran een drone neerschoot, terwijl ze zeiden dat het in hun 'luchtruim' was, terwijl die [drone] niet eens daarbij in de buurt was. Ze houden sterk vast aan dat verhaal, wetende dat het een heel grote leugen was. Nu zeggen ze dat ze niets van doen hebben met de aanval op Saoedi-Arabië. We zullen zien?", aldus Trump op Twitter.

"Hoewel de aanslagen een nieuwe tegenwind betekenen voor een wereldeconomie die al wordt geplaagd door verslechterende productieactiviteit en verhoogde handelsspanningen, geloven wij niet dat deze korte verstoring van de olieproductie een wereldwijde recessie zal veroorzaken", stelde hoofdeconoom Mark Haefele van UBS Global Wealth Management.

Olie werd ruim 10 procent duurder. De euro/dollar handelde op 1,0996.

Het zal volgens de Chinese premier Li Keqiang "zeer moeilijk" worden voor China om zijn economie jaarlijks met 6 procent of meer te laten groeien in het huidige economische klimaat. Dit meldde persbureau Reuters. Cijfers vanochtend uit China leken de woorden van Li te onderstrepen. Zowel de productiegroei in de industrie aldus de stijging van de detailhandelsverkopen vertraagde in augustus.

Toch kan die Chinese tegenwind wel eens positief worden opgepakt, aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank, omdat dit reden zou kunnen zijn voor meer economische stimulering door Beijing.

Stijgers en dalers

In de AEX was Shell koploper met een dagwinst van 2,5 procent. KPN steeg 1,5 procent.

De grootste daler was DSM met een koersverlies van 3,3 procent. Takeaway volgde met een daling van 3,0 procent.

De koers van DSM kwam stevig onder druk nadat Bloomberg meldde dat DSM mogelijk 25 miljard dollar wil neertellen voor de nutrition tak van DuPont.

In de AMX steeg Altice 5,6 procent. Altice Europe profiteert van een combinatie van hogere omzet en lagere rente, nu kredietmarkten het kabelbedrijf steeds meer het voordeel van de twijfel geven, schreef analist Nico Inberg van IEX maandag. Altice wist afgelopen week met succes schulden te herfinancieren tegen veel lagere rentes.

Verder werden oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro 2,1 en 2,5 procent duurder.

Besi daalde 3,2 procent en Air France-KLM werd ook 3,2 procent goedkoper.

Volgens analisten van Bernstein is de Frans-Nederlandse maatschappij het meest gevoelig voor een hogere olieprijs, van de grote luchtvaarders. Consolidated Airlines Group en Deutsche Lufthansa hebben zich volgens de bank veel beter ingedekt.

Alfen was het beste presterende fonds in de AScX met een koerswinst van 4,4 procent. Sif steeg 2,3 procent.

Daarentegen daalde Nedap 2,4 procent en verloor Brunel 2,0 procent. ING verwacht niet dat Brunel, net als overigens Randstad niet, een bod zal uitbrengen op Star Group.

Prosus daalde 4,6 procent. Jefferies zette een Underperform advies met een koersdoel van 61,00 euro op de beursnieuweling. De analisten van Jefferies denken dat de korting die het aandeel biedt op de onderliggende waarde van de investeringen weer zal toenemen. Vooral aan het einde van de handel dook de koers lager.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen handelden bij het sluiten van het Damrak tot een half procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen kreunen onder hogere olieprijzen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag in het rood gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot lichtjes lager af op 389,53 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,5 procent op 12.380,31 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,9 procent op 5.602,23 punten. De Britse FTSE 100 bleef ook niet gespaard en verloor 0,6 procent tot 7.321,41 punten.

De Europese aandelenmarkten openden maandag lager, in reactie op de fors hogere olieprijs nadat een aanval op een olieveld in Saoedi-Arabië de prijzen sterk deed oplopen. Gecoördineerde drone-aanvallen zorgden zaterdag voor brand in olie-installaties van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco en dwingen Saoedi-Arabië om de olie-productie flink terug te schroeven.

Houthi-rebellen hebben de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist, maar de Verenigde Staten wijzen Iran als verantwoordelijke aan, iets dat Teheran ontkent. Saoedi-Arabië was de afgelopen maanden vaker doelwit vanwege de rol die het speelt als leider van een coalitie van landen die in Jemen strijdt tegen de rebellen, die juist op steun kunnen rekenen van Iran.

Door de problemen in Saoedi-Arabië gaat ongeveer 5 procent van de dagelijkse mondiale olieproductie momenteel verloren.

Olie werd 12,2 procent duurder.

Op macro-economisch vlak waren er geen belangrijke Europese macrocijfers. Wel was er een Amerikaanse cijfers. De New York Fed index voor de industrie in de regio New York, beter bekend als de Empire State Index, is in september gedaald. De index daalde van 4,8 in augustus naar een stand van 2,0 deze maand.

Voorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Boris Johnson hebben maandag tijdens een lunch in Luxemburg de balans opgemaakt van de stand van zaken met betrekking tot het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en besproken wat de volgende stappen zouden moeten zijn.

Juncker zou Johnson eraan hebben herinnerd dat het de verantwoordelijkheid van het VK is om met een oplossing te komen die strookt met de terugtrekkingsovereenkomst die er ligt.

De euro/dollar noteerde op 1,0996. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1071 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1074 op de borden. Analist Stefan Koopman van Rabobank merkte op dat beperkte impact van de olieproblemen op de valutamarkt erop wijst dat de markt denkt dat dit een incident is zonder langdurige gevolgen.

Bedrijfsnieuws

Altice Europe heeft vandaag met succes een herfinanciering uitgevoerd. In totaal geeft Altice voor 2,55 miljard euro aan leningen uit: 2,0 miljard euro aan obligaties met een looptijd van 8,25 jaar en een coupon van 3,375 procent en 550 miljoen euro aan obligaties met een looptijd van 5,25 jaar en een coupon van 2,5 procent. Dankzij deze lage coupons denkt Altice circa 65 miljoen euro minder kwijt te zijn aan rentekosten.

Grote olieconcerns zoals BP en Royal Dutch Shell sloten dankzij de stijgende olieprijs respectievelijk 4,0 en 2,5 procent hoger. Ook Total, Eni en Iberdrola wonnen.

Luchtvaartmaatschappijen waaronder Air France-KLM dat 3,2 procent inleverde, gingen juist onderuit. Volgens Bernstein heeft Air France-KLM zich slechter ingedekt voor een hogere olieprijs dan bijvoorbeeld Lufthansa. Ook vliegtuigbouwer Airbus moest het ontgelden met een verlies van 3,4 procent.

Naast de aandacht voor de oliebedrijven en de luchtvaarders, waren er ook kwartaalcijfers van modehuis Hennes & Mauritz. De omzet in het derde kwartaal van het Zweedse bedrijf steeg met 12 procent en het marktaandeel zou zijn gestegen, maar beleggers zetten het aandeel toch 2,8 procent lager.

Het Oostenrijkse AMS zal het bod op Osram al gestand doen als 62,5 procent van de stukken zijn aangemeld. Eerst was dit nog 70 procent. Osram noteerde 0,5 procent hoger, en AMS 2,4 procent lager in Zürich.

Prosus verloor 4,6 procent, na een negatief advies van Jefferies. De analisten zien de korting op het aandeel weer terugkeren, nadat die na de beursgang sterk is afgenomen.

Luxe-artikelenfabrikanten LVMH en Hermes werden 3,5 en 2,8 procent minder waard.

Bierbrouwers Anheuser Busch-Inbev en Heineken verloren 0,2 en 1,0 procent.

De koers van DSM kwam stevig onder druk nadat Bloomberg meldde dat DSM mogelijk 25 miljard dollar wil neertellen voor de nutrition tak van DuPont. DSM verloor 3,3 procent aan beurswaarde.

Banken die de laatste tijd terreinwinst boekten, verloren maandag weer terrein. Deutsche Bank zakte 2,1 procent, Commerzbank 3 procent en ING daalde 1,6 procent in Amsterdam. Moody's merkte in een rapport op dat de gemiddelde kredietwaardigheid van obligaties van banken is afgenomen in de afgelopen jaren, hoewel de banken zelf sterker zijn geworden.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.993,56 punten. De Dow Jones index daalde 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX hoger gesloten en olie goedkoper

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,3 procent tot 574,63 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,6 procent.

Markten volgden dinsdag nauwgezet de ontwikkelingen rond het Midden-Oosten, nadat de olieprijzen maandag fors stegen na een aanval afgelopen weekeinde op de oliefaciliteiten in Saoedi-Arabië. De olieprijs daalde dinsdag echter weer na berichten dat de beschadigde productiefaciliteiten waarschijnlijk sneller dan verwacht weer in bedrijf genomen kunnen worden.

Olie noteerde tot 5,1 procent lager.

Daarnaast kijkt de markt al uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. Vandaag begon het Federal Open Market Committee (FOMC) aan zijn tweedaagse beleidsvergadering, waarna de beleidsmakers naar verwachting aan het einde van de bijeenkomst woensdag de rente met een kwart procentpunt zullen verlagen.

Investment manager Simon Wiersma van ING merkte op dat een 'voordeel' van de hogere olieprijs is dat de opwaartse druk op de inflatie zal toenemen, waardoor volgens hem elke twijfel over een renteverlaging wordt weggehaald. "Het verlies aan koopkracht voor Amerikaanse consumenten door hogere brandstofprijzen zal zwaarder wegen dan de opwaartse druk op de inflatie. We verwachten dan ook dat de Fed morgen de beleidsrente met nog eens 0,25 procent verlaagt. Dat zal in de ogen van president Trump niet genoeg zijn, maar hopelijk laat hij deze keer een aankondiging van extra importheffingen op Chinese goederen achterwege. Dit was immers vorige maand nog aanleiding voor een flinke koersdaling op de aandelenbeurzen", aldus Wiersma.

En het handelsconflict was vandaag ook het derde punt van focus. China is van plan om een assistent van toponderhandelaar Liu He naar de Verenigde Staten te sturen om de weg vrij te maken voor een nieuwe ronde handelsbesprekingen begin oktober. Viceminister van financiën, Liao Min, zal de gesprekken, die op donderdag en vrijdag plaats zullen vinden, leiden.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Duitse ZEW-index sterk is opgelopen. De index van 22,5 negatief was ook beter dan de verwachte 38,0 negatief. In augustus noteerde de index op 44,1 negatief.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de industriële productie in de Verenigde Staten in augustus harder dan verwacht is gestegen, terwijl het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers in september ook weer wat is gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1057. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0998 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1000 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door RELX met een winst van 2,8 procent, gevolgd door Adyen met een winst van 1,9 procent.

Heineken steeg 1,5 procent, na het nieuws dat AB InBev toch een beursgang van zijn Aziatische activiteiten doorzet. Die zou bijna 5 miljard dollar moeten opleveren. Royal Dutch Shell steeg nog eens 0,1 procent, nadat het aandeel maandag ook al 2,5 procent won.

ArcelorMittal was met een verlies van 3,4 procent de sterkste daler. ABN AMRO verloor 2,7 procent, terwijl Aalberts 2,1 procent daalde.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij zag de aandelen die vorige week onder druk stonden door een sectorrotatie van defensief naar cyclisch het vandaag juist weer goed doen. "Een klein herstel van de defensieve aandelen", aldus Schutte.

In de AMX won WDP 3,0 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor WDP van 138,00 naar 165,00 euro. Het advies blijft Houden.

ASMI en Besi stegen elk 1,3 procent. TomTom was de sterkste daler en sloot 3,5 procent lager. AMG verloor 3,3 procent.

In de AScX liep de koers van Kiadis Pharma 1,1 procent op en werd ICT Group 0,7 procent duurder. Sif en Alfen, maandag juist nog de koplopers in de AScX, daalden 1,0 en 1,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.999,31 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten verdeeld

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve dat woensdagavond bekend wordt gemaakt.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,1 procent lager op 389,33 punten. De Franse CAC 40 won 0,2 procent en de Duitse DAX en de Britse FTSE100 sloten vrijwel vlak, maar de Spaanse en Italiaanse hoofdindices eindigden 0,5 procent en 0,8 procent lager.

Zorgen over geopolitieke spanningen hingen over de markt, volgens marktanalist David Madden.

De aanval op een olieveld in Saoedi-Arabië afgelopen weekend gaf handelaren een ongemakkelijk gevoel, en daarom deed de aandelenmarkt een stap terug. Madden spreekt van winstneming nadat eerder de hoogste niveaus in weken waren neergezet.

De olieprijs, die maandag nog met zo'n 10 procent steeg vanwege de aanvallen, waardoor in één klap de mondiale olieproductie met zo'n 5 procent daalde, kelderde dinsdag weer na het bericht dat de verloren productie binnen enkele weken weer grotendeels zal zijn hersteld, volgens een anonieme Saoedische beambte.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Duitse ZEW-index sterk is opgelopen, hoewel het cijfer fors negatief bleef. De 22,5 negatief was veel beter dan de verwachte 38,0 negatief. In augustus noteerde de index nog op 44,1 negatief.

In de tweede helft van de handelsdag bleek de Amerikaanse industriële productie in augustus harder dan verwacht te zijn gestegen, terwijl het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers in september ook weer wat is gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1057. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0998 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1000 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Banken behoorden tot de sterkste dalers. Banco Santander leverde 2,9 procent in, BNP Paribas 1,6 procent.

Kinnevik sloot 2 procent lager. Het bedrijf verkocht een belang van 5,2 procent in Zalando voor 558 miljoen euro en hield 25,8 procent over.

DSM verloor 0,4 procent. De nutrition-divisie van Dupont zou goed passen bij DSM, stelden verschillende analisten. Maandag schreef persbureau Bloomberg dat DSM een bod overweegt.

De Europese Commissie is uiteindelijk akkoord met de overname door E.ON van Innogy, maar stelde wel de nodige voorwaarden. E.ON heeft om goedkeuring te krijgen voorgesteld om bepaalde activiteiten in Duitsland, Hongarije en Tsjechië te verkopen. E.ON won 0,2 procent.

In Frankfurt verloren nogal wat fondsen meer dan 1,0 procent, zoals BASF waar 2,1 procent van de koers afging en Covestro dat 2,3 procent daalde. Vonovia won juist 2,6 procent.

In Parijs waren er stevige dalers. Eramet verloor 5 procent, Worldline won 3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.999,31 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX eindigt met winst

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve.

De AEX steeg 0,4 procent tot 576,69 punten. De Midkap-index steeg 0,3 procent en de Smallcaps 0,7 procent.

"Het was een typisch een dag voordat het besluit door de Fed wordt bekendgemaakt", zei sales trader Gert Berendse van ING. Een renteverlaging met 25 basispunten wordt volgens hem voor de volle honderd procent ingeprijsd door de markt.

De stemming was positief gezien de hogere slotstanden, maar onzekerheid over wat de Federal Reserve zal gaan zeggen bleef er toch ook, zei Berendse.

Na de voortdurende aanmaningen van president Donald Trump om de rente verder te verlagen zou Fed-voorzitter Jerome Powell iets kunnen zeggen over de onafhankelijkheid van de centrale bank in het bepalen van het monetaire beleid.

Eind juli werd de federal funds rate voor het eerst in ruim tien jaar verlaagd, tot de huidige bandbreedte van tussen de 2,00 en 2,25 procent. De markt zag dat vooral als een zogeheten 'insurance cut', om de Amerikaanse economie te ondersteunen tijdens de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en een mondiale groeivertraging door andere factoren, waaronder Brexit. Ook hoopt de Fed de inflatie een impuls te geven.

"De dot plot laat waarschijnlijk zien dat er binnen het beleidscomité een grotere bereidheid is om verder te verlagen, maar vooral als herijking van de rente en niet om een langdurige verruimingscyclus te starten", aldus Bank of America.

De Amerikaanse centrale bank pompte woensdag net als dinsdag liquiditeit de markt in vanwege krapte op de markt voor kortetermijnfinancieringen, de zogenaamde repurchase agreements of repo's. Er werd vandaag voor 75 miljard dollar opgenomen. Sales trader Berendse van ING verwachtte niet dat de Federal Reserve hier iets over zal zeggen bij het rentebesluit. "Ze zullen er wel op letten".

President Trump kondigde vanmiddag hardere sancties tegen Iran aan, na een aanval op een olieveld in Saoedi-Arabië. De markt verwacht toch niet dat hij echt zal ingrijpen en Trump heeft ook gezegd dat Amerika niet meer de politieman van de wereld moet zijn, aldus Berendse.

Olie werd ruim een procent goedkoper. De olievoorraden in de VS bleken onverwacht gestegen.

De euro/dollar handelde op 1,1062.

In de ochtend bleek de inflatie in de eurozone 1,0 procent in de maand augustus, zoals eerder gemeld. De Britse inflatie liep terug naar 1,7 procent. De export van Japan bleek stevig gedaald in augustus. Vooral naar China werd minder geëxporteerd, maar ook naar de VS en Europa daalde de export. 's Middags bleken er in de VS meer woningen in aanbouw te zijn genomen in augustus dan was verwacht.

China koopt volgens de Amerikaanse president Donald Trump weer Amerikaanse landbouwproducten. De president klonk optimistisch over de kansen dat de VS en China een handelsdeal zullen sluiten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Volgens Trump zal het gaan om de "grootste deal ooit gesloten […] En China weet dat".

Deze week zullen de twee landen voorbereidende gesprekken voeren in de VS om begin volgende maand een ontmoeting in Washington tussen de top-onderhandelaars te laten plaatsvinden.

Stijgers en dalers

In de AEX was Vopak de dagwinnaar met een stijging van 1,4 procent. ASML volgde met 1,2 procent.

Het handjevol dalers werd aangevoerd door verzekeraar ASR, dat 1,1 procent inleverde.

Unilever meldde dat het bedrijf zijn omzetcijfers aanpast vanwege de hyperinflatie in Argentinië en Venezuela. De recente groeicijfers vallen hierdoor wat hoger uit. Het aandeel daalde fractioneel.

Shell won 0,3 procent. Aramco rondde een overname van het belang van Shell in Sasref af.

Philips startte een zaak tegen QVC voor patentbreuk. Het aandeel daalde nauwelijks.

CEO Frans Muller van Ahold Delhaize zei dat de Amerikaanse supermarktsector zal consolideren, omdat er steeds meer in technologie geïnvesteerd moet worden. Een nieuwe CFO is nog niet gevonden. Het aandeel daalde 0,4 procent.

In de AMX profiteerde OCI volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten van een koopaanbeveling van Morgan Stanley, al liep de koerswinst wel terug van meer dan 4 tot 1,9 procent bij de slotgong. WDP steeg 1,9 procent, nadat het aandeel dinsdag ook al 3 procent won na een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux.

Het grootste verlies kwam voor rekening van BAM. ABN AMRO haalde het aandeel van de kooplijst. De risico’s zijn volgens de analisten groter dan de aanjagers. Zo houdt de bank er nog altijd rekening mee dat de zeesluisprojecten voor extra kosten kunnen zorgen, terwijl ook uit Duitsland nog nieuwe tegenslagen kunnen volgen. "Dat is onwenselijk gezien het broze vertrouwen dat de markten in BAM hebben en de lage solvabiliteit", aldus de analisten. Met een solvabiliteit van "slechts" 12,8 procent zit BAM ruim onder zijn sectorgenoten. Het aandeel BAM daalde 3,4 procent.

Boskalis verloor 1,6 procent, nadat een joint venture een contract van 200 miljoen dollar in de wacht sleepte voor diensten aan een LNG-terminal voor de kust van Mozambique. Oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro leverden 0,6 en 2,5 procent in.

Onde de Smallcaps won Pharming 5 procent, gevolgd door Acomo met 1,9 procent.

Lokaal viel Alumexx op met een winst van 12,5 procent.

Ajax steeg 1,3 procent, nadat de voetbalclub dinsdagavond in de eerste wedstrijd in de Champions League het Franse Lille versloeg met 3-0.

Curetis leverde 0,2 procent in na een hogere halfjaaromzet en een kleiner verlies door lagere kosten.

Tussenstanden Wall Street

Rond sluitingstijd op het Damrak stonden de Amerikaanse aandelenindices licht lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen voorzichtig optimistisch richting rentebesluit Fed

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag overwegend licht hoger gesloten, in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit later op de dag.

De Stoxx Europe 600 index eindigde fractioneel hoger op 389,41 punten, de Duitse DAX sloot 0,1 procent in het groen op een slot van 12.389,62 punten, de Franse CAC 40 won eveneens 0,1 procent tot 5.620,65 punten en voor de Britse FTSE resteerde op een slot van 7.314,05 punten, een verlies van 0,1 procent.

Beleggers zaten woensdag vooral op hun handen, wachtend op de Fed, zag marktanalist David Madden van CMC Markets. De stemming was voorzichtig optimistisch vanwege de verwachte renteverlaging met 25 basispunten, aldus Madden.

Het hernieuwde optimisme over de handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten speelde ook een kleine rol in het beursklimaat. China zou weer zijn begonnen met het opkopen van Amerikaanse landbouwproducten, werd woensdag bekend.

Inflatiecijfers uit de eurozone toonden tussen juli en augustus een stabilisering. De inflatie bleef staan op 1,0 procent en de kerninflatie op 0,9 procent.

Britse inflatiecijfers waren verrassender. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk daalde tussen juli en augustus van 2,1 procent tot 1,7 procent en de kerninflatie verzwakte zelfs tot 1,5 procent.

De verzwakking zorgt er volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets voor dat haviken niet zo snel meer zullen denken aan een renteverhoging door de Bank of England, doelend op het feit dat een inflatie die aanhoudend boven de doelstelling van 2 procent van de BoE zou uitkomen, de centrale bank mogelijk had gedwongen om de rente te verhogen.

Een verlaging zoals bij de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve, zit vooralsnog ook niet in het vat vanwege de aanhoudende onzekerheid rond Brexit. De Britse centrale bank maakt donderdagmiddag zijn rentebesluit bekend, waarbij geen wijzigingen worden voorzien.

De euro/dollar verhandelde rond het slot op 1,1062. Olie wordt bijna een procent goedkoper na een onverwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden. Verder heeft Saoedi-Arabië woensdag formeel als schuldige aangewezen voor de luchtaanvallen afgelopen weekend op belangrijke oliefaciliteiten. De VS kondigden nieuwe sancties op Iran aan.

Bedrijfsnieuws

Kingfisher zag de winst in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar dalen, net als de omzet. De aangepaste winst liep op en het dividend werd gehandhaafd. De outlook was onzeker, waarop het aandeel van de Britse doe-het-zelf-keten 3,2 procent minder waard werd.

Airbus verwacht dat de mondiale vraag naar vliegtuigen de komende 20 jaar ruimschoots zal verdubbelen. Tot aan 2048 ziet het bedrijf het aantal vliegtuigen voor het vervoer van passagiers en vracht oplopen van circa 23.000 nu naar 48.000 toestellen. Het aandeel Airbus sloot woensdag 0,7 procent hoger.

Aandelen van Deutsche Post daalden woensdag 1,2 procent. Het Duitse postbedrijf benadrukte dat men "geen wijzigingen ziet in de volumetrends bij onze activiteiten ten opzichte van wat we in augustus bij de cijfers over het tweede kwartaal hebben gecommuniceerd." Dit naar aanleiding van een winstwaarschuwing van het Amerikaanse FedEx. Royal Mail leverde in Londen 4,0 procent in. PostNL steeg 0,2 procent in Amsterdam.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa, noteren de Amerikaanse beurzen licht lager. De S&P 500 index daalt 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Financials aan kop in groene AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten. De AEX steeg 0,4 procent naar 579,08 punten.

Beleggers op het Damrak konden vandaag reageren op de renteverlaging van de Federal Reserve van woensdagavond.

De Amerikaanse centrale bank verlaagde de federal funds rate woensdag conform verwachting met 25 basispunten naar een bandbreedte van 1,75 tot 2,00 procent. Over nog een renteverlaging in 2019 is het beleidscomité verdeeld, met tien van de 17 leden die hier momenteel niet op rekenen.

"[Voorzitter Jerome] Powell weet niet hoe hij het spel moet spelen", aldus president Donald Trump. "Hij heeft de rentes te snel verhoogd en hij verlaagt ze te langzaam. Hierdoor worden we benadeeld ten opzichte van andere landen waar wel een agressiever beleid wordt gevoerd. Maar zijn baan is veilig."

Powell gaf woensdag in zijn toelichting op het rentebesluit al aan dat hij niet van plan is om te reageren op de kritiek van publieke figuren.

Overigens wees CIO Lukas Daalder van BlackRock voor de camera van ABM Financial News erop dat wanneer de Fed de rente met een kwartje verlaagt de aandelenmarkten 100 dagen later zo'n 5 procent hoger staan. Maar als er met 50 basispunten wordt verlaagd, dan levert dit juist een verlies op van 2 procent.

www.youtube.com/watch?v=Luu_i0Y3H2E&a...

De Bank of Japan, de Bank of England en de Zwitserse centrale bank hielden hun rente vandaag ongewijzigd, terwijl de Noorse centrale bank die zelfs verhoogde.

De New York Fed heeft donderdag weer 75 miljard dollar in het financiële systeem gepompt. Woensdag injecteerde de Amerikaanse centrale bank ook al 75 miljard dollar en dinsdag was dit 53 miljard dollar. Dit doet de Fed vanwege krapte op de markt voor een bepaald type kortetermijnfinanciering, de zogeheten repurchase agreements of 'repo's'.

De euro/dollar handelde rond het slot in Amsterdam op 1,1050. Olie werd een procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX waren het de financials en de defensieve waarden die aan kop gingen. Aegon en ING stegen 2,2 en 2,0 procent. ABN AMRO werd 1,8 procent duurder, terwijl Wolters Kluwer en RELX 1,6 en 1,1 procent stegen.

DSM leverde 1,7 procent in en ArcelorMittal verloor zelfs 4,8 procent. US Steel kwam woensdagavond met een negatieve outlook, net als Nucor eerder deze week ook al.

In de Midkap ging Arcadis aan de leiding met een koersstijging van 3,4 procent. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties won 2,3 procent en sectorgenoot Wereldhave werd 1,6 procent duurder.

Onderaan eindigden Fugro en Flow Traders, met verliezen van 1,7 en 2,3 procent.

Bij de kleinere aandelen profiteerde Sif van nieuws uit Engeland en de koers steeg 3,8 procent. De Britse kroondomeinen zijn inmiddels gestart met een veiling voor nieuwe windparken op zee. Sif Holding kan hiervan profiteren, denkt analist Thijs Berkelder van ABN AMRO. "Het order boek van Sif zit tot eind 2021 al behoorlijk vol met name door het windparkproject Hollandse Kust. Maar voor 2022 en 2023 is er ruimte om het orderboek goed te vullen met het opdrachten die hier uit voortvloeien", aldus de analist.

Pharming won 5,1 procent, terwijl Accell 0,9 procent verloor. Accsys werd zelfs 1,3 procent goedkoper.

Onder de lokaal genoteerde fondsen viel Alumexx op met een koerswinst van 2,9 procent. Er gingen veel meer stukken om dan op een reguliere handelsdag.

En ook IEX deed het goed, met een plus van 11,8 procent. Er wisselden echter maar een paar honderd stukken van eigenaar.

Tussenstanden Wall Street

Bij de slotgong op het Damrak noteerden de Amerikaanse beurzen circa een half procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Banken helpen Europese beurzen aan mooie winst

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd. De STOXX Europe 600 index steeg 0,6 procent tot 391,80 punten, de Duitse DAX won 0,6 procent op een slot van 12.457,70 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent op 5.659,08 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent hoger op 7.356,42 punten.

"Het optimisme is terug", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. "De onrust rond de luchtaanval in Saoedi-Arabië is afgenomen en de Fed heeft voor de tweede keer in drie maanden de rente verlaagd", aldus de marktvorser.

Bankaandelen trokken donderdag de kar. Niet vanwege de lagere rente, maar vermoedelijk van het beleid van de centrale banken om het voor kredietverstrekkers makkelijker te maken om korte termijn financiering te krijgen.

Na de verwachte renteverlaging door de Federal Reserve woensdagavond was er donderdag vooral aandacht voor de rentebesluiten van een aantal andere grote centrale banken. Die in Japan en Zwitserland handhaafden hun beleid, in Noorwegen ging de rente omhoog.

De Bank of England tornde conform verwachting ook niet aan de rente van 0,75 procent en wees op de aanhoudende volatiliteit door de Brexit.

"Weinig nieuws vanuit de BoE en beleggers verwachtten ook geen bazooka van Mark Carney. Hij kan niets aan de rente veranderen zonder de uitkomst van Brexit te weten", volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets.

Marktanalist Madden wees erop dat indien Brexit ordelijk verloopt, de Britse centrale bank de rente verder zal verhogen.

De OESO verlaagde donderdag zijn verwachtingen voor de economische groei in de dertig meest geïndustrialiseerde landen, tot het laagste niveau sinds de grote financiële crisis.

De euro wist na een lichte dip woensdagavond, donderdag op te krabbelen ten opzichte van de dollar. Het muntpaar verhandelde rond het slot op 1,1050.

Olie herstelde iets van de dip van de afgelopen twee dagen met een stijging van een procent.

Bedrijfsnieuws

Banken behoorden tot de koplopers. ING Groep steeg 1,4 procent, Credit Agricole won 1,6 procent en Société Générale 2,3 procent. Het Spaanse Bankia won zelfs 7,9 procent en hielp de beursindex in Madrid aan een mooie winst. UniCredit uit Italië zag de beurswaarde met 2,9 procent toenemen.

Topmanagers van Deutsche Bank hebben overwogen om nog eens voor miljarden aan probleembezittingen over te hevelen naar een eerder dit jaar gecreëerd onderdeel van de bank. Dit gebeurt wanneer de bezittingen die reeds in die 'bad bank' werden gestopt kunnen worden verkocht, berichtte CNBC op basis van ingewijden. Het aandeel steeg 2,1 procent.

Staalaandelen deden het donderdag slecht na een waarschuwing van US Steel. Eerder kwam ook al het Amerikaanse Nucor met voorzichtige woorden. ArcelorMittal daalde 4,4 procent.

Kledingretailer Next verloor 5,7 procent na tegenvallende cijfers.

IG Group sloot de handelsdag 10,3 procent hoger. De Britse broker presenteerde gemengde resultaten die door de markt in het algemeen toch goed werden ontvangen, met name op het gebied van de klantontwikkeling en handelsactiviteit.

Montea zal een nieuwe logistieke site bouwen in Frankrijk in samenwerking met autobouwer Renault. De koers van het Belgische bedrijf steeg met 2,3 procent, aandelen Renault werden 1,4 procent minder waard.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de beurzen in Europa, noteren de indexen op Wall Street xxx. De S&P 500 xxx

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 577,44 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

Na al het centrale bank geweld, ging de aandacht vrijdag met name uit naar de hervatting van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China in Washington.

Donderdag vonden voor het eerst in bijna twee maanden in Washington handelsgesprekken plaats, waarbij de onderhandelaars probeerden een gemeenschappelijke basis te vinden om de weg vrij te maken voor gesprekken op hoog niveau, die gepland staan voor oktober. Persbureau meldde dat de gesprekken, die vandaag zullen eindigen, zich vooral zullen richten op landbouwkwesties, intellectueel eigendom en gedwongen overdracht van technologie.

De Federal Reserve verlaagde woensdag zoals verwacht de belangrijkste rente met 25 basispunten, de Chinese centrale bank verlaagde vrijdag voor de tweede maand op rij de rente voor interbancaire leningen, terwijl de Bank of Japan, de Bank of England en de Zwitserse centrale bank hun beleid deze week handhaafden.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij kon er weinig van maken vrijdag. "Door de EuroStoxx 50 expiraties liep de index rond het middaguur wat op en dat hebben we tot vrijwel het einde van de handelsdag vast weten te houden", zei Schutte. Tegen het slot van de handelsdag zakte de index licht weg.

Daarnaast merkte de beleggingsadviseur op dat, hoewel de handelsbesprekingen een punt van focus blijven, er minder paniekerig wordt gereageerd op nieuws omtrent de kwestie. We kunnen volgens Schutte een rustige handelsweek tegemoet zien aangezien bedrijfscijfers nog pakweg twee tot drie weken op zich laten wachten en ook de macro-agenda voor volgende week matig is gevuld.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in augustus op jaarbasis met 0,3 procent zijn gestegen, terwijl op maandbasis sprake was van een daling met 0,5 procent.

Het consumentenvertrouwen in de de eurozone is in september licht verbeterd. De index ging van 7,1 negatief in augustus naar -6,5.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1004. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1044 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1040 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,8 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Vopak met een winst van 4,6 procent. Vopak profiteerde van het verhoogde advies van Jefferies van Houden naar Kopen, en het opwaarts bijstellen van het koersdoel van 44,00 naar 54,00 euro. Volgens analist David Kerstens van Jefferies zal de nieuwe IMO 2020 regelgeving voor een herstel van de vraag naar olie-opslag zorgen.

Unibail-Rodamco-Westfield noteerde vrijdag 1,9 procent hoger, terwijl ING 1,1 procent steeg.

ArcelorMittal verloor 1,7 procent. Het aandeel staat al dagenlang onder druk. IMCD verloor 2,2 procent.

Philips verloor 0,6 procent ondanks dat Barclays startte met het volgen van het concern met een Overwogen advies en een koersdoel van 51,00 euro. "We beschouwen de transformatie van Philips als ver van klaar en zien meer opwaarts potentieel voor de groei en de marges", aldus de analisten.

In de AMX verloor Signify 5,4 procent. Philips rondde de verkoop van zijn resterende belang in Signify af voor ongeveer 357 miljoen euro. Philips verkocht 13,8 miljoen aandelen Signify voor 25,90 euro per stuk.

Altice Europe voerde de ranglijst aan in de Midcap, gevolgd door Eurocommercial Properties en ASMI met winsten van achtereenvolgens 6,1 procent en 1,8 procent.

Fugro verloor 2,3 procent, Besi daalde 2,0 procent en BAM noteerde 1,4 procent lager.

Onder de kleinere aandelen verloor Sligro 3,0 procent. Sligro Food Group krijgt mogelijk een claim van het consortium Jumbo & Coop voor de kiezen. Het zou gaan om een claim met betrekking tot de transactie rond de verkoop van EMTÉ aan Jumbo en Coop in 2018. De kopers stellen dat de brutowinstmarge van EMTÉ zich niet in lijn met de verwachtingen heeft ontwikkeld.

Alfen steeg 1,8 procent, evenals Van Landschot, terwijl VolkerWessels 1,1 procent hoger noteerde. Sligro bungelde met een verlies van 3,0 procent onderaan. Accell daalde 2,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 3.010,24 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten overwegend licht hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag overwegend licht hoger geëindigd. De STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 392,95 punten, de Duitse DAX won 0,1 procent op een slot van 12.468,01 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,6 procent op 5.690,78 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent lager op 7.344,92 punten.

De markten toonden zich vrijdag in het algemeen voorzichtig optimistisch over de hervatte handelsbesprekingen tussen de Verenigde State en China.

"Geen van beide wil te gretig overkomen om een deal te sluiten maar het feit dat wordt gesproken is positief", vond marktanalist David Madden van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in augustus op jaarbasis met 0,3 procent zijn gestegen, terwijl op maandbasis sprake was van een daling met 0,5 procent. Het consumentenvertrouwen in de eurozone verbeterde tussen augustus en september licht maar bleef wel in negatief terrein.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1004. Olie werd een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Thomas Cook sloot 22,8 procent lager. De reisorganisatie zei dat de besprekingen over de definitieve voorwaarden voor de herkapitalisatie en reorganisatie van het bedrijf voortduren en dat het concern een verzoek heeft ingediend voor een standby-kredietfaciliteit van 200 miljoen Britse pond.

Commerzbank schrapt nog eens 4.300 banen als onderdeel van een nieuw strategisch plan. Het aandeel steeg 0,4 procent en Deutsche Bank daalde 0,8 procent.

Andere financials sloten hoger. Société Générale won 0,9 procent, ING Groep 1,1 procent en Barclays 0,7 procent.

Royal Bank of Scotland eindigde de dag 2,6 procent in de plus na de aankondiging dat Alison Rose de nieuwe CEO wordt.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren vrijdag rond het slot in Europa verdeeld, waarbij de S&P 500 0,2 procent stijgt maar de Nasdaq juist 0,2 procent verliest.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
AEX houdt stand

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week 0,1 procent gestegen, op een slotstand van 577,44 punten op vrijdag. Vorige week sloot de index op 576,83 punten.

Beleggingsexpert Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut verwacht dat de beurzen de komende tijd nog wat hoger zullen gaan. "Voor de AEX zou een beweging richting 585 er in moeten zitten en in de VS kunnen de all-time highs worden opgezocht."

Verder geeft Brouwers aan dat het lijkt of er geen verkopers in de markt zijn. "Er is niet echt goed nieuws, maar de markt reageert daar niet op", volgens Brouwers, die doelt op de situatie tussen Iran en de VS, de perikelen rond de Brexit en de centrale banken die niet echt overtuigen.

Nadat de Europese Centrale Bank vorige week eerder een vuurpijl afschoot dan een bazooka volgens Brouwers, was het deze week de beurt aan de Federal Reserve.

Fed verlaagt rente maar overtuigt niet

De Amerikaanse centrale bank verlaagde woensdag de belangrijkste rente met 25 basispunten naar een bandbreedte van 1,75 tot 2,00 procent. Omdat dit was verwacht, waren beleggers vooral benieuwd naar de zogeheten dot plot en het commentaar van voorzitter Jerome Powell.

Beide schepten weinig duidelijkheid over het toekomstige rentepad. De dot plot toonde vooral de verdeeldheid onder de beleidsmakers, met tien van de 17 Fed-leden die niet rekenen op nog een renteverlaging in 2019.

Powell klonk in zijn persconferentie meer verruimingsgezind en benadrukte dat verdere verlagingen en stimuleringsmaatregelen niet zijn uitgesloten wanneer ze helpen om de Amerikaanse economie te ondersteunen, maar werd weinig concreet over het tijdstip van een volgende renteverlaging. Wat Powell in principe wel uitsluit is negatieve rentes, net als een recessie.

Al met al is het "heel onduidelijk welke kant de Fed op wil", zei valutahandelaar Raju Musicco van Ebury.

Aan de verwachtingen van de Amerikaanse president Donald Trump voldeed de Fed woensdag zeker niet. Trump uitte opnieuw forse kritiek op de centrale bank en beschuldigde de Fed en Powell van een gebrek aan lef en visie. Powell weigerde in zijn persmoment concreet te reageren op de kritiek en benadrukte in plaats daarvan de onafhankelijkheid van de centrale bank. Ook prees hij het moreel onder de Fed-leden.

"Trump heeft zijn onvrede geuit, maar als hij de handelsoorlog laat escaleren, dan krijgt hij toch zijn zin", aldus Musicco. "Dan moet Powell wel de rente verder verlagen."

De handelaar denkt evenwel dat het moeilijk wordt voor de Amerikaanse president om de handelsoorlog te laten escaleren, nu hij de campagne voor zijn herverkiezing in 2020 ingaat.

Ondertussen greep de Fed deze week ook plotseling in op de geldmarkten nadat de rente op de repo-markt sterk steeg, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Hedgefunds en banken gebruiken deze vorm van financiering om hun handelstransacties te financieren. Door de krapte op de markt steeg ook de interbancaire rente, de federal funds rate, naar de bovenkant van de bandbreedte die de Fed aanhoudt in zijn monetaire beleid. Powell zei woensdag te verwachten dat de rente weer zal terugzakken.

Andere centrale banken houden kruit grotendeels droog

Naast de verwachte renteverlaging door de Fed was er deze week ook aandacht voor de rentebesluiten van een aantal andere grote centrale banken. Die in Japan en Zwitserland handhaafden hun beleid, in Noorwegen ging de rente juist omhoog en ook de Chinese centrale bank greep deze week in.

De Bank of England tornde conform verwachting ook niet aan de rente van 0,75 procent en wees op de aanhoudende volatiliteit door de Brexit.

"Weinig nieuws vanuit de BoE en beleggers verwachtten ook geen bazooka van Mark Carney. Hij kan niets aan de rente veranderen zonder de uitkomst van Brexit te weten", volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets.

Marktanalist David Madden van CMC Markets wees erop dat indien Brexit ordelijk verloopt, de Britse centrale bank de rente verder zal verhogen.

Achtbaanrit olieprijs na luchtaanvallen Saoedi-Arabië

Na de luchtaanvallen op belangrijke oliefaciliteiten in Saoedi-Arabië afgelopen weekend, steeg de olieprijs maandag bijna 15 procent vanwege de berichten dat het wel even kon duren voor de Saoedische olieproductie zou zijn hersteld.

In de twee dagen die volgden, leek het er juist op dat het herstel sneller zou gaan dan gedacht. Donderdag verschenen echter opnieuw berichten dat Saoedi-Arabië moet aankloppen bij buitenlandse olieproducenten om de gaten in zijn levering op te vangen.

"Duurt het langer, [dan] kan de olieprijs verder stijgen. Dat is, in een tijd waarin economische groei als gevolg van de handelsoorlog toch al onder druk staat, niet wenselijk…", zei energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

Verder wees Saoedi-Arabië Iran officieel als schuldige aan van de aanvallen met kruisraketten en drones. Teheran ontkent. Toch zullen de Verenigde Staten extra sancties op het land afkondigen.

De opnieuw toenemende spanningen kunnen de olieprijs mogelijk opnieuw een bodem bieden. Op weekbasis steeg de olieprijs uiteindelijk zo'n 7 procent.

Volgende week

Het belooft op bedrijfsvlak een weinig spannende week te worden. Maandag vindt de kwartaalherziening van de AEX plaats, met promoties naar de AScX voor Ajax en Neways, maar verder geen wijzigingen. Alumexx komt met halfjaarcijfers.

Op macro-economisch vlak volgen komende week een reeks inkoopmanagersindexen, cijfers over het consumenten- en ondernemersvertrouwen in de eurozone en definitieve Amerikaanse groeicijfers over het tweede kwartaal. Ook houden beleggers al het nieuws rond de handelsbesprekingen tussen de VS en China in de gaten, nadat de twee landen afgelopen week voor het eerst in maanden weer om tafel zaten.

voda
0
Deel 2:

Stijgers en dalers

De AEX werd geholpen door Royal Dutch Shell, dat met name aan het begin van de week op zijn beurt weer geholpen werd door de hogere olieprijs. Het aandeel steeg op weekbasis 3,7 procent. KPN was de sterkste stijger en won 4,6 procent. Beoogd CEO Dominique Leroy vertrekt eerder bij haar huidige werkgever Proximus.

ArcelorMittal was de sterkste daler en leverde 11,4 procent in. Staalbedrijven als U.S. Steel en Nucor waarschuwden met een zwakke outlook.

In de Midcap was Altice Europe koploper, met een winst van een 13,9 procent. Altice Europe profiteert van een combinatie van hogere omzet en lagere rente, nu kredietmarkten het kabelbedrijf steeds meer het voordeel van de twijfel geven, volgens analist Nico Inberg van IEX.

Fugro droeg de zogeheten rode lantaarn en leverde 6,4 procent in ten opzichte van vorige week vrijdag. Aperam daalde 6,3 procent. BAM verloor 5,5 procent na een adviesverlaging van Kopen naar Houden. Analist Martijn den Drijver van ABN AMRO meent dat de risico's momenteel groter zijn dan de aanjagers. En ook Degroof Petercam werd voorzichtiger met de bouwer en verlaagde het koersdoel vanwege de stikstofkwestie.

Onder de kleine fondsen deed Pharming goede zaken, met een winst van 9,5 procent. CEO Sijmen de Vries rekent op een betere tweede jaarhelft, zei hij voor de camera van ABM Financial News.

Sif steeg 3,3 procent. De Britse kroondomeinen zijn inmiddels gestart met een veiling voor nieuwe windparken op zee. Sif kan hiervan profiteren, denkt analist Thijs Berkelder van ABN AMRO. "Het order boek van Sif zit tot eind 2021 al behoorlijk vol met name door het windparkproject Hollandse Kust. Maar voor 2022 en 2023 is er ruimte om het orderboek goed te vullen met het opdrachten die hier uit voortvloeien", aldus de analist.

Sterkste daler onder de AScX-fondsen was Accell, dat 6,6 procent verloor.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,5 procent tot 574,67 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,6 procent.

De teleurstellende uitkomst van de handelsbesprekingen eind vorige week tussen de Verenigde Staten en China drukten maandag op het sentiment en wakkerden de zorgen over een nieuwe escalatie van de handelsspanningen aan. Een tweede punt van zorg waren tegenvallende Duitse macro-data, die volgens marktvolgers aantoonden dat het handelsconflict tussen de twee grootste economieën ter wereld een mondiale impact hebben.

"Na de acties van de centrale banken in de afgelopen weken, is de aandacht van beleggers verschoven naar de voortgang van de handelsbesprekingen tussen de VS en China", zei investmentmanager Simon Wiersma van ING maandag. "Het niet doorgaan van een gepland bezoek op vrijdag van een Chinese delegatie aan Amerikaanse boeren heeft volgens China niets te maken met stroef lopende onderhandelingen. Die zijn volgens berichten juist voorspoedig verlopen. Een bezoek aan de boeren zal op een later tijdstip plaatsvinden", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de activiteit in de industrie van de eurozone is september op maandbasis aanzienlijk is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 47,0 in augustus naar 45,6 afgelopen maand. Vooraf was gerekend op een licht herstel tot 47,2. Zowel in Duitsland en Frankrijk verslechterde het beeld.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal iets minder hard gegroeid dan aanvankelijk voorzien. Het bruto binnenlands product groeide afgelopen kwartaal met 0,4 procent op kwartaalbasis. Dit was in een eerste raming nog 0,5 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de Chicago Fed National Activity Index in augustus is gestegen van 0,41 negatief naar 0,10 positief. Tevens werd bekend dat in september de bedrijvigheid in zowel de industrie als de dienstensector is verbeterd.

De euro/dollar noteerde op 1,0996. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1014 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1017 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 0,6 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unilever met een winst van 1,0 procent. Credit Suisse blijft positief over het aandeel Unilever, dat volgens de analisten zonder goede reden fors goedkoper is dan sectorgenoten. De zakenbank heeft een Outperform advies en het koersdoel stijgt met 3 procent tot 52,10 pond sterling vanwege de lage koers van het pond.

RELX won 0,7 procent, terwijl Wolters Kluwer 0,1 procent steeg.

ArcelorMittal was een sterke daler met een verlies van 5,9 procent. Senior financial economist Tom Simonts wees op een adviesverlaging door Oddo BHF. Het advies voor ArcelorMittal ging van Kopen naar Reduceren met een koersdoel van 12,00 euro.

ABN AMRO verloor 2,7 procent, Aegon daalde 2,6 procent, terwijl ING 2,1 procent lager noteerde.

In de AMX ging Air France-KLM aan kop met een winst van 1,5 procent, vermoedelijk vanwege het faillissement van het Britse Thomas Cook, waardoor aandelen in de reissector maandag Europees breed stegen. TomTom won 1,4 procent en Besi sloot 0,9 procent hoger.

ASMI leverde 2,3 procent in. KBC Securities haalde ASMI van de kooplijst, maar het koersdoel werd wel verhoogd van 80,00 naar 90,00 euro. Analist Marcel Achterberg denkt dat de meeste koersstijging inmiddels wel achter de rug is in aanloop naar de cijfers over het derde kwartaal.

BAM daalde 4,2 procent en Fugro verloor 3,8 procent.

Onder de kleinere aandelen ging Pharming aan kop met een winst van 0,8 procent. NSI steeg 0,4 procent. Ajax won 0,3 procent.

Kendrion daalde 3,5 procent en Sif verloor 2,8 procent.

Het lokaal genoteerde Curetis maakte een koersval van 22,6 procent. Topman Oliver Schacht liet tegenover Het Financieele Dagblad weten dat Curetis mogelijk verdwijnt van de Amsterdamse beurs.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.993,76 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. A
5.137 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,63  +12,36  +1,42%  18:05
 Germany40^ 18.182,80 +1,48%
 BEL 20 3.874,87 +0,44%
 Europe50^ 5.012,95 +1,50%
 US30^ 38.292,56 +0,44%
 Nasd100^ 17.746,07 +1,82%
 US500^ 5.108,53 +1,26%
 Japan225^ 38.248,05 +1,39%
 Gold spot 2.332,84 +0,03%
 EUR/USD 1,0697 -0,30%
 WTI 83,81 +0,07%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +9,33%
NX FILTRATION +8,77%
ASMI +7,26%
Alfen N.V. +5,89%
PostNL +3,82%

Dalers

SIGNIFY NV -11,28%
Wereldhave -7,62%
AMG Critical ... -5,77%
IMCD -4,90%
ABN AMRO BANK... -4,19%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront