Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Meewind, iemand ervaring?

56 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
jrxs4all
2
quote:

DurianCS schreef op 27 november 2014 13:44:

[...]
Geen AFM-toezicht. Hoe ernstig is dat?
Dat is niet zo erg. Wat veel erger is, is dat deze ondeneming vrijwel geen eigen vermogen heeft.

En dat alle assets onderpand zijn voor de lening van ING, dus als de resultaten tegenvallen wordt dat vrijwel direct verhaald op de (achtergestelde) obligatiehouders.

Formeel is dit een achtergestelde obligatie, maar feitelijk is dit gewoon aandelenkapitaal. Alleen deel je niet mee in de winst.

Datzelfde beeld zie je trouwens heel vaak bij dit soort obligaties en ook bij vastgoedobligaties. De oprichters storten dan een klein beetje aandelenkapitaal, maar pakken de hele winst.

Banken verzorgen een groot deel van de leningen, maar die hebben dan ook alle assets als onderpand.

Daartussen zitten dan de (achterstelde) obligatiehouders die vrijwel het hele risico lopen, maar daarvoor alleen een vaste (en veel te lage) vergoeding krijgen.

5,3% effectief op die obligaties is belachelijk, daar zou je eerder aan het dubbele denken. Dit is makkelijk geld verdienen voor de eigenaars, met geld en op risico van anderen.

"De totale investering in Zonne-energieproject Borgloon bedraagt EUR 1.618.889. Deze investering is door de Uitgevende Instelling op de volgende wijze gefinancierd:

x Eigen vermogen van de Vennoten (EUR 63.778);
x Een financial lease van ING Equipment Lease Belgium (EUR 1.295.111);
x Een achtergestelde lening verstrekt door de Vennoten (EUR 260.000), die zal worden
geherfinancierd middels de uitgifte van Obligaties"

De oprichters hadden dus eerst € 63.778 + € 260.000 gestort, zonder dat laatste geld hadden ze natuurlijk geen cent van de bank gekregen.

Nu trekken ze die € 260.000 weer terug en zoeken ze een stel sukkels die voor die € 260.000 willen opdraaien. Het maximale risico voor de oprichters is dan slechts € 63.778.
jrxs4all
1
Let op, de ene obligatie is de andere niet

Obligaties worden nog vaak gezien als minder risicovol dan aandelen. Maar sommige beleggingen in obligaties kennen meer risico dan op het eerste gezicht het geval lijkt te zijn. Beleggers worden steeds vaker benaderd voor allerhande investeringen in obligaties met grote risico’s. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceert daarom informatie voor (particuliere) beleggers om iedereen die overweegt geld op deze manier te investeren hiervoor te waarschuwen.

In 2012 wees de AFM al op risicovolle vastgoedobligaties. Andere voorbeelden van risicovolle obligaties zijn obligaties waarmee de opbrengst wordt belegd in zonnepanelen, boskavels, landbouwgrond, aandelen of midden- en kleinbedrijf (MKB). De opbrengsten van deze beleggingen worden gebruikt om de obligaties af te lossen. Daarnaast is er bij deze beleggingen vaak sprake van beperkt eigen vermogen van de uitgevende onderneming. Hierdoor lopen beleggers een groter risico om bij een faillissement hun geld kwijt te raken.

De AFM doet op dit moment onderzoek naar deze categorie obligaties. Aandachtspunten zijn onder meer de veiligheid van het product, de transparantie over risico’s en het gebruik van uitzonderingen en vrijstellingen om onder toezicht uit te komen. Afhankelijk van de uitkomsten zal de AFM maatregelen nemen.

www.afm.nl/nl/nieuws/2013/aug/obligat...
[verwijderd]
1
Het betreft herfinanciering van 260k achtergestelde leningen (die nu 8,4% betalen) naar particulieren tegen 6% (plus 3% uitgiftekosten voor de moeite :)).

Het risico is niet zo groot aangezien er een gegarandeerde subsidie van 45ct per kwh opgewekte stroom wordt uitbetaald op deze installatie uit 2009.

Maar het rendement is eigenlijk wel wat magertjes. ING Lease pakt 3,8% zo goed als risicoloos. Als particulier krijg je 5,3% effectief voor een niet zo heel groot risico. Aandeelhouders incasseren dik 35%-40% rendement op hun eigen vermogen.

Bedenkt wel dat het waarschijnlijk een onverkoopbare investering is. Zou er persoonlijk voor passen.
jrxs4all
0
quote:

Investor82 schreef op 27 november 2014 13:34:

Volgens mij bedoel je deze:
www.duurzaaminvesteren.nl/Proposities...

Ziet er niet verkeerd uit! Eneco biedt eigenlijk hetzelfde met z'n windcertificaten, met een gelijk risicoprofiel, maar met maar 2.5% rente.
Nee, het risicoprofiel van het Eneco certificaat is totaal anders (een stuk lager risico).

Bij de Eneco obligatie hebben de obligatiehouders dezelfde rechten als alle anderen die geld geleend hebben aan dat project. Met uitzondering van 1 partij die het hypotheekrecht op 1 van de 15 molens heeft. Maar dan heb je als obligatiehouders nog steeds een claim op de andere 14.
DeZwarteRidder
0
De investering in Meewind bevalt mij prima; echter je moet zoiets niet kopen als je niet de hele termijn kunt uitzitten.
Pas aan het einde van de rit zal het echte rendement moeten blijken, tussentijdse mooie berekeningen hecht ik niet veel waarde aan.

Als de molens afgeschreven zijn en ze toch nog stroom kunnen blijven leveren dan kan dit nog een leuke meevaller opleveren.
Stapelaar
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 27 november 2014 16:16:

De investering in Meewind bevalt mij prima; echter je moet zoiets niet kopen als je niet de hele termijn kunt uitzitten.
Pas aan het einde van de rit zal het echte rendement moeten blijken, tussentijdse mooie berekeningen hecht ik niet veel waarde aan.

Als de molens afgeschreven zijn en ze toch nog stroom kunnen blijven leveren dan kan dit nog een leuke meevaller opleveren.
De overheid staat er om bekend dat subsidieregels na een paar jaar weer worden gewijzigd of wegens teveel succes worden afgeschaft.
DeZwarteRidder
0
quote:

Stapelaar schreef op 27 november 2014 18:18:

[...]

De overheid staat er om bekend dat subsidieregels na een paar jaar weer worden gewijzigd of wegens teveel succes worden afgeschaft.
In dit geval kan dat niet; Meewind krijgt trouwens geld van de Belgische overheid in de vorm van een garantieprijs voor (geloof ik) 20 jaar.
DeZwarteRidder
0
Maandag 18 mei jl. hebben wij u gevraagd een keuze te maken wat betreft de wijze waarop u het dividend van Zeewind 1 over 2014 wenst te ontvangen. U heeft uw voorkeur tot op heden nog niet aan ons doorgegeven.

De hoogte van het dividend is bepaald op 40 euro per uitgegeven participatie in Zeewind Bestaande Parken op 1 mei jl.

Voorgesteld wordt het dividend contant uit te keren in de vorm van cashdividend. Het is echter ook mogelijk om het dividend te beleggen in fonds Zeewind Nieuwe Parken. Hierover worden geen emissiekosten ingehouden.
U kunt hieronder aangeven in welke vorm u het dividend wenst te ontvangen.

Indien u niet reageert voor 28 mei a.s. wordt het dividend – zoals voorgesteld – contant uitgekeerd.

Ja
Ik ga akkoord met bovengenoemd voorstel en ontvang cashdivivend.
Nee
Ik wil het dividend van Zeewind Bestaande Parken beleggen in Zeewind Nieuwe Parken


De uitkering of herbelegging van dividend vindt op 1 juni a.s. plaats. Meer informatie over de uitkering van het dividend kunt u vinden in het dividendbesluit 2014 op onze website.

Halfjaarlijkse uitkering dividend
Gezien de halfjaarlijkse afrekening tussen fonds Zeewind Bestaande Parken en windpark Belwind 1 is, met ingang van nu, besloten het fonds tweemaal per jaar dividend te laten uitkeren

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zien graag uw keuze tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Willem Smelik MRE
Beheerder Meewind
www.meewind.nl
[verwijderd]
0
Sinds 2 jaar ben ik participant bij Meewind. Het rendement is in die periode (afgelopen 2 jaar) keurig uitbetaald. Het viel ietsje lager uit dan ik had gehoopt, maar nu lijkt het rendement van Meewind weer wat hoger te worden. Veruit het slimste wat je kan doen is de "rit uitzitten". De kosten van het park van Meewind zijn al in de beginjaren genomen, waardoor het netto resultaat dan -volgens mij- de jaren daarna hoger zal zijn. Waar ik op hoop is dat een Meewind park straks economisch is afgeschreven, maar nog een aantal jaren elektriciteit kan leveren. In mijn optiek is dat dan een meevaller. Er schijnt overigens een grote Japanse club (een van de grootste bedrijven ter wereld) mee te doen in de uiteindelijke windmolen onderneming. Meer ervaringen van participanten van Meewind welkom!
[verwijderd]
0
De stroom die ze produceren is geen zak waard, maar door de grote SDE+-subsidies die binnengehaald kunnen worden door windparken is dit toch redelijk veilig.
Eric5
0
De door meewind marketing gewekte verwachting rondom Zeewind Nieuwe Parken is volledig waargemaakt, bij Financial close +15,7% gestegen !!!!!
DeZwarteRidder
0
Graag informeren wij u over de intrinsieke waardes van participaties in de Zeewind fondsen zoals deze zijn vastgesteld.

De intrinsieke waarde van een participatie Zeewind Nieuwe Parken (Nobelwind) is de afgelopen maand gestegen met 0,7238 procent en bedraagt per 31 mei 2017: € 1.783,2805

De intrinsieke waarde van een participatie Zeewind Bestaande Parken (Belwind 1 en Northwind) is de afgelopen maand door de uitkering van € 40,- dividend per participatie gedaald met 2,5106 procent en bedraagt per 31 mei 2017: € 1.304,6964
Pokerface
0
Zuupruim, ben je uiteindelijk nog ingestapt? Na zoveel reacties is een reactie van jouw kant wel aardig.
Ben zelf nog steeds heel tevreden met een rendement tussen de 7 en 10% per jaar.
Eric5
0
Ik participeer sinds 2013. Gemiddeld rendement van bestaande en nieuwe parken ligt op 11% (per jaar) tot nu toe. Zal wel gaan bewegen naar de 7 tot 10%.
56 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
878,71  -0,12  -0,01%  02 mei
 Germany40^ 17.940,90 +0,25%
 BEL 20 3.893,20 +0,26%
 Europe50^ 4.901,43 +0,22%
 US30^ 38.141,33 0,00%
 Nasd100^ 17.512,21 0,00%
 US500^ 5.063,59 0,00%
 Japan225^ 37.812,60 0,00%
 Gold spot 2.301,44 -0,10%
 EUR/USD 1,0727 +0,15%
 WTI 78,95 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Advieswijziging ASML
  2. Premium
    Iets langer geduld met Besi
  3. Premium
  4. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen?
  5. Premium
    Uitstekende cijfers Flow Traders

Stijgers

VIVORYON THER... +9,57%
ForFarmers +7,64%
ING +6,37%
AMG Critical ... +5,88%
Van Lanschot ... +4,05%

Dalers

BAM -10,85%
Alfen N.V. -5,54%
BESI -4,06%
PostNL -3,64%
ASML -2,56%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront