Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Tot hoever zakt de olie prijs?

5.455 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 ... 269 270 271 272 273 » | Laatste
voda
0
Olieprijs sluit hoger

Herstel na daling op woensdag.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten, na de daling op woensdag.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,73 dollar hoger, of 1,3 procent, op 56,69 dollar.

"Dit is simpelweg een technisch herstel na de dalingen van gisteren", zei marktvolger Eugen Weinberg van Commerzbank.

Woensdag bleek uit het wekelijkse olierapport dat de Amerikaanse voorraden waren gedaald. Dat zou positief moeten zijn voor de olieprijzen, maar uit het rapport kwam ook naar voren dat de benzinevoorraden waren gestegen.

Energie econoom Hans van Cleef van ABN AMRO waarschuwde er na het verschijnen van het rapport al voor dat wanneer de focus op de voorraden benzine komen te liggen dit negatief zou kunnen zijn voor olieprijzen.

Weinberg van Commerzbank verwacht dat de olieprijzen in de komende maanden verder zullen dalen, vanwege een stijging van de productie in Amerika. "De belangrijkste factor is niet OPEC, maar de schalieproductie in Amerika."

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Olieprijs sluit weer flink hoger

Voortzetting van herstel op donderdag.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag wederom hoger gesloten, na de inzet van het herstel op donderdag.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,67 dollar ofwel 1,2 procent hoger, op 57,36 dollar.

De prijsstijging op vrijdag is volgens analisten mede ingegeven door cijfers van de Chinese overheid van vandaag, waaruit bleek dat de import van ruwe olie in het land steeg van 7,3 miljoen vaten per dag in oktober naar meer dan 9 miljoen in november.

Ook de oplopende spanningen in het Midden-Oosten, na de erkenning door president Trump van de VS dat Jeruzalem de hoofdstad van Israel is, gaven volgens analisten de olieprijs een steun in de rug.

Een andere aanjager van de olieprijs is een dreigende staking van arbeiders in de Nigeriaanse olie-industrie.

De stijging van de olieprijs wordt echter getemperd door zorgen over de stijgende olieproductie in de Verenigde Staten. Baker Hughes maakte vrijdag bekend dat het aantal actieve olieboorinstallaties in de VS deze week met twee toenam tot 751 putten.

Op weekbasis daalden de olieprijzen met circa 1,7 procent.

Woensdag bleek uit het wekelijkse olierapport van de Amerikaanse Energy Information Administration dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie waren gedaald, maar uit het rapport kwam ook naar voren dat de benzinevoorraden in de VS waren gestegen.

Goldman Sachs verhoogde deze week zijn verwachting voor het koersdoel in 2018 voor een vat West Texas Intermediate van 55,00 naar 57,50 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Olieprijs flink hoger

Sluiten belangrijke pijplijn Noordzee stuwt prijs Brent.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn maandag flink gestegen, waarbij vooral de stijgende prijs voor een vat Brent opviel.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,63 dollar, ofwel 1,1 procent hoger, op 57,99 dollar. Een vat Brent steeg zelfs bijna twee procent in prijs naar 64,61 dollar. Tussentijds noteerde Brent op de hoogste stand in 2,5 jaar tijd.

De oplopende prijs voor Brent is vooral het gevolg van problemen met de Forties pijplijn, nadat er scheurtjes zijn ontdekt. Deze pijplijn is goed voor het vervoer van 450.000 vaten olie, die in de Noordzee worden gewonnen, voor raffinage in Schotland. Om de problemen te verhelpen denkt eigenaar Ineos weken bezig te zijn. Ondanks de scheurtjes zou er slechts een heel kleine hoeveelheid olie in de zee terecht zijn gekomen, aldus Ineos.

Verder wees marktanalist David Madden van CMC Markets er op dat het productiebeperkingsakkoord die oliekartel OPEC en diverse andere grote niet-aangesloten producenten vorige maand nog verlengden, nu al weer onenigheid zorgt.

"De minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten liet al weten dat de deal in juni herzien kan worden, en overheidsfunctionarissen uit Koeweit meldden dat de gecoördineerde productiebeperking moet stoppen voor 2019", aldus Madden.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Haarscheurtje in pijpleiding jaagt olieprijs op

Het is 'slechts' een haarscheurtje en het verantwoordelijke bedrijf stelt dat er geen olie in het milieu is terechtgekomen. Maar dit ogenschijnlijk kleine euvel in de 'Forties'-pijpleiding in het Noordzeegebied jaagt wel de olieprijs op. De prijs van het termijncontract van een vat Brent-olie brak dinsdag voor het eerst sinds 2015 door de grens van $65 per vat.

Eigenaar Ineos, dat het haarscheurtje vorige week al ontdekte tijdens een routinecontrole, besloot begin deze week om de pijpleiding uit voorzorg af te sluiten. Het scheurtje mag dan wel klein zijn maar werd wel groter, ondanks dat het bedrijf in een eerder stadium de druk op de leiding omlaag bracht.

Milieuschade
'Ineos wil geen enkel risico op milieuschade en de daaruit voortvloeiende boetes lopen', zegt Warren Patterson, grondstoffenanalist bij ING. Het scheurtje werd ontdekt in een deel van de pijpleiding dat aan land ligt, nabij het Schotse Aberdeen.

Gemiddeld gaan er per dag het equivalent van rond de 450.000 vaten olie door het stelsel van pijpleidingen, dat zijn naam dankt aan het Forties-olieveld tussen het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Dat zorgt voor een behoorlijk dip in het wereldwijde aanbod van olie. Nog zorgwekkender voor oliehandelaren is dat Ineos, een groot (petro)chemisch bedrijf met het hoofdkwartier in Londen, heeft aangekondigd dat de reparatie zeker twee weken gaat duren.

Olieprijzen in de lift
'Dit probleem zorgt tot zeker het einde van dit jaar voor opwaartse druk op de olieprijs', zegt Patterson van ING. Belangrijk detail is ook dat de olie uit de pijplijn een belangrijke component is voor de prijsvorming van een van de belangrijkste termijncontracten voor ruwe olie ter wereld: dat voor 'Brent'-olie, genoemd naar het Brent-olieveld van Shell in de Noordzee. Wanneer er wordt gesproken over 'de olieprijs' wordt er doorgaans verwezen naar dit termijncontract.

Wereldbank stapt uit olie en gas
De Wereldbank zal vanaf 2019 geen projecten meer financieren die te maken hebben met de winning van olie en gas. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend. De bank stelt dat het tot deze stap is gekomen om het eigen financieringsbeleid in lijn te brengen met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moet de uitstoot van CO2 flink gereduceerd worden. De bank maakt wel een uitzondering voor de winning van aardgas in de armste landen op de wereld. Als de bevolking daar profiteert van de toegang tot energie kan de Wereldbank in uitzonderlijke omstandigheden wel een lening verstrekken. De Wereldbank verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en heeft als doel de armoede te bestrijden.

De olieprijzen zaten al in de lift nadat de grote olielanden twee weken geleden hadden besloten de beperking van de eigen productie te verlengen tot eind 2018. Vanaf het begin van het jaar gemeten is ruwe olie bijna 14% duurder geworden. Dinsdag tegen het einde van de Europese handelsdag koerst Brent na de aanvankelijke winst licht onder de slotkoers van maandag, op $64,45 per vat.

Handelaren geciteerd door persbureau Bloomberg wezen op de geruststellende woorden van het Internationaal Energie Agentschap. Dat stelde dinsdag dat de wereldoliemarkt voorlopig voldoende aanbod kent, ondanks de problemen in Schotland.

fd.nl/beurs/1232100/haarscheurtje-in-...
voda
0
OPEC verwacht eind 2018 stabiele oliemarkt
Productie evenwel hoger volgend jaar.

(ABM FN-Dow Jones) Vraag en aanbod in de mondiale oliemarkt zullen eind 2018 vermoedelijk in balans zijn. Dit zei de OPEC woensdag in zijn maandrapport voor december, met daarin ook een vooruitblik voor volgend jaar.

"De OPEC-productie komt volgend jaar naar verwachting uit op 33,2 miljoen vaten per dag, wat hoger is dan de productie dit jaar. Maar met de aanhoudende inspanningen van de OPEC en niet-OPEC landen om de oliemarkt te stabiliseren, moet dit leiden tot een verdere daling van de mondiale olievoorraden, waardoor de markt eind 2018 in balans zal zijn", zei het kartel.

In 2017 is de wereldwijde vraag naar olie naar verwachting met 1,53 miljoen vaten per dag gegroeid, "ruim boven de aanvankelijke verwachting", aldus de OPEC. In 2018 wordt een groei van de vraag naar olie voorzien van 1,51 miljoen vaten per dag, waar eerder een groei van 1,26 miljoen vaten per dag werd ingeschat. Die opwaartse bijstelling is het gevolg van een robuuste economische groei, aldus het oliekartel.

Kijkend naar de ontwikkeling binnen niet-OPEC landen, zijn die dit jaar meer gaan produceren. De Amerikaanse olieproductie zal dit jaar met 0,61 miljoen vaten per dag zijn gegroeid en het totaal van landen die niet bij het kartel zijn aangesloten met 0,81 miljoen vaten per dag. In 2018 loopt die groei op naar 0,99 miljoen vaten per dag.

In november steeg de mondiale olieproductie met 0,84 miljoen vaten per dag tot een gemiddelde van 97,44 miljoen vaten. De OPEC zelf produceerde vorige maand 133.000 vaten per dag minder, op een totaal van 32,45 miljoen vaten per dag.

Vorige week sprak de OPEC met een aantal landen buiten het kartel, waaronder Rusland, af, dat de afspraken om de productie in te perken tot eind volgend jaar worden gehandhaafd.

De olieprijs, die de hele dag al ruim een half procent hoger staat, noteerde ook na het rapport van de OPEC in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Nord Stream 2 project staying on track

The Gazprom Management Committee took note of the information regarding the progress of the Nord Stream 2 project. It was noted at the meeting that the project was going according to plan with support from Europe’s leading energy companies.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Olieprijs hoger gesloten
Sluiting pijpleiding Noordzee ondersteunt olieprijs.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten, waarbij de olieprijs gedurende de handelsdag rond recordniveau's schommelde.

Druk op de olieprijs vanwege de voorspelling van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat het Amerikaanse aanbod sneller zal groeien dan eerder voorspeld , werd gecompenseerd door de sluiting van een pijpleiding in de Noordzee.

"De prijsactie van vandaag heeft met name te maken met het 'dovish' maandelijkse rapport van het IEA", zei marktanalist Giovanni Staunovo van UBS Wealth Management.

Bijgewerkte voorspellingen deze week van het IEA, de OPEC en de Amerikaaanse Energy Information Administration lieten een verdeeld beeld zien voor de Amerikaanse olieproductie, die in de week eindigend op 8 december een recordhoogte bereikte van 9,78 miljoen vaten per dag.

Het IEA voorspelde de sterkste groei, waarbij het agentschap rekent op een gemiddelde stijging van de productie in 2018 met 1,1 miljoen vaten per dag, waardoor het moeilijk wordt om een verdere daling van de mondiale olievoorraden te voorzien.

"Onze huidige vooruitzichten voor 2018 voorspellen geen gelukkig nieuwjaar voor degenen die meer krapte op de markt wensen", zei het IEA in zijn maandelijkse rapport dat donderdag werd gepubliceerd, eraan toevoegend dat de totale groei van het aanbod de groei van de vraag zou kunnen overstijgen.

Dit vormt een uitdaging voor OPEC's hoop de wereldwijde voorraden terug te dringen.

OPEC, waarvan Saoedi-Arabië het grootste lid is, en 10 producerende landen buiten het kartel kwamen eind vorig jaar overeen om de productie met circa 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen ten opzichte van de piek van 16 oktober, met als doel het wereldwijd overaanbod terug te brengen en de olieprijs te verhogen. Het plan werd begin 2017 van kracht en werd recent verlengd tot eind 2018.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,44 dollar, ofwel 0,8 procent, hoger op 57,04 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Olieprijs hoger gesloten
Lekkende pijpleiding houdt beleggers bezig.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag hoger gesloten, geholpen door een lekkende pijpleiding in de Noordzee en aanhoudende verlagingen van de olieproductie.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,26 dollar, ofwel 0,5 procent, hoger op 57,30 dollar.

Volgens analisten van TAC Energy weten de energiemarkten even geen raad met het nieuws omtrent de lekkende pijpleiding in de Noordzee. Het sluiten van het Forties Pipeline System joegen de prijzen van een vat Brent tot de hoogste niveaus sinds juni 2015.

De marktvorsers van TAC merkten op dat de prijzen vrijdag moeite hadden om richting te vinden, ook omdat de gevolgen van het lek volgens enkele berichten kleiner zouden zijn dan gedacht. Het is nog onduidelijk wanneer de pijpleiding weer is gemaakt, maar volgens analisten van Commerzbank zal dit langer duren dan werd voorzien. Door het uitvallen van de pijpleiding is de doorstroom van circa 450.000 olievaten per dag stopgezet en dat ondersteunt de olieprijzen momenteel, aldus de marktvorsers van Commerzbank.

Woensdag bleek uit het maandrapport van oliekartel OPEC dat de productie van aangesloten landen tot het laagste niveau in zes maanden uitkwam in november. Een gestegen productie in de Verenigde Staten zal het echter moeilijk maken om de voorraden tegen 2018 op het juiste niveau te krijgen, aldus de OPEC.

In november verlengde OPEC, samen met niet-OPEC, landen de productiebeperkende maatregelen die sinds begin dit jaar van kracht zijn met acht maanden tot aan het einde van volgend jaar.

Uit het wekelijkse rapport van oliedienstverlener Baker Hughes bleek vrijdag dat het aantal actieve boortorens in Amerika vorige week is gedaald met 4 naar 747. De daling volgt op drie weken van stijgingen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Tanker vessel scrapping to rise further in 2018 across the world - Report

Business Standard reported that scrapping of tanker vessels across the world is expected to rise significantly in 2018 as earnings for shipowners per tanker vessel might decline amid rising crude oil prices, drop in China’s crude stocking activity and also ahead of the International Maritime Organization (IMO) regulations coming into effect in 2019-2020.

Mr Ranjit Singh, executive director and chief executive officer, Essar Shipping, said that “Scrapping of tanker vessels globally is expected to go up further in 2018 and may even be more than the quantum of 2016 and 2017 put together. This will bring in a sharp demand-supply correction in the tanker market.”

Panamax, Aframax, Suezmax and Very Large Crude Carriers (VLCCs) are among the different types of tanker vessels in the market.

With crude oil prices continuously on the rise, experts said storage as well as trade demand for the commodity might not remain strong. This would lead to scrapping of vessels.

In 2018, storage requirement of China, the world’s second largest consumer of crude oil, could also drop. According to the International Energy Agency data on China’s implied stock changes, the country should have accumulated close to 520 million barrels since 2015, well above the special petroleum reserve (SPR) capacity that was supposed to fully come online by 2020.

Mr Rajesh Verma, lead analyst (tanker shipping) at maritime research consultancy Drewry, said that “There is pressure for scrapping in tanker market and nearly 25 per cent of vessels below 20 years of age are going for scrapping. This is expected to continue in the coming year as well.”

Tanker vessel life is usually between 20 and 25 years and scrapping usually takes place between 22 and 25 years.

He said that “Scrapping activity in the market is also likely to increase because of bearish freight market outlook and additional costs associated with the forthcoming IMO regulations.”

The IMO announced the effective date for the reduction of marine fuel sulphur would be 2020. Under the new global cap, ships would have to use marine fuels with a sulphur content of no more than 0.5 per cent against the current 3.5 per cent to reduce greenhouse gas emissions. Another regulation, pertaining to Ballast Water Management, was aimed at protecting the marine environment from transfer of harmful aquatic organisms in ballast water carried by ships.

Source : Business Standard
voda
0
Total start met eerste fase ontwikkeling Libra-project
Shell heeft tevens belang in project.

(ABM FN-Dow Jones) Total heeft de investeringsbeslissing genomen voor de eerste ontwikkelingsfase van het Libra-project, 180 kilometer buiten de kust van Rio de Janeiro in het Santos Basin in Brazilië. Dit meldde het Franse energieconcern maandag.

In deze fase zal een FPSO met een productiecapaciteit van 150.000 vaten per dag en 17 putten worden ingezet in het noordwestelijke deel van het blok.

Eind november is reeds gestart met de eerste productietesten in het Braziliaanse Santos Basin met de FPSO Pioneiro de Libra.

De FPSO, die eigendom is van Odebrecht en Teekay Offshore Partners, kan 50.000 vaten olie en 4 miljoen kubieke meter gas per dag verwerken.

Shell en het Franse Total hebben elk een belang van 20 procent in het Libra-veld. Petrobras 40 procent en CNPC en CNOOC hebben elk een aandeel van 10 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Statoil neemt belang in Braziliaans olieveld
Versterkt strategische samenwerking met Petrobras.

(ABM FN-Dow Jones) Statoil heeft met het Braziliaanse Petrobras overeenstemming bereikt over een deelneming van 25 procent in het olieveld Roncandor. Dit meldde het Noorse energieconcern maandag voorbeurs.

Statoil betaalt initieel een bedrag van 2,35 miljard dollar, plus bijkomende betalingen die kunnen oplopen tot maximaal 550 miljoen dollar.

Met de transactie versterkt Statoil zijn strategische samenwerking met de Braziliaanse staatsoliemaatschappij en verdriedubbelt het Noorse energiebedrijf bijna de productie in Brazilië.

Het Rocandor energieveld ligt in het Campos basin voor de kust van Brazilië en is momenteel het op twee na grootste productieveld van Petrobras met een volume van circa 10 miljard vaten olie-equivalent. Daarbij is nog vermoedelijk meer dan 1 miljard vaten nog niet ontdekt.

Het veld is sinds 1999 in productie en produceert circa 240.000 vaten olie per dag en circa 40.000 vaten olie-equivalent aan gas.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Olieprijs licht onder druk
Volumes omlaag richting feestdagen.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag licht weggezakt. De januari-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,14 dollar, of 0,2 procent lager op een settlement van 57,16 dollar.

Aanvankelijk noteerde de olieprijs hoger, gesteund door een positief rapport over de Amerikaanse olieproductie van Baker Hughes. Daaruit bleek voor het weekend dat het aantal actieve boorplatforms in de Verenigde Staten afgelopen week voor het eerst in vier weken is gedaald. Een afname van het aantal boortorens impliceert een lagere schalie productie, iets dat steun biedt aan de olieprijs.

Gedurende de middagsessie kwam de olieprijs evenwel wat onder druk te staan, hoewel daar geen concrete aanleiding voor was. Wel worden de volumes richting de feestdagen lager, waardoor prijsschommelingen worden uitvergroot.

Brent kreeg maandag steun van een productieonderbreking in een grote oliepijplijn in de Noordzee, volgens analisten van Commerzbank. "Hierdoor worden momenteel zo'n 400.000 vaten per dag minder olie opgepompt via de North Sea Forties pijplijn", aldus de marktvorsers. Dit zal voorlopig een bodem leggen onder de prijs voor Brent, verwacht Commerzbank.

Een vat Brent noteerde maandagavond licht hoger, ruim boven de 63,00 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Olieprijs hoger gesloten
Aandacht verschuift naar Amerikaanse schaliegasproductie.

z(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag licht hoger gesloten. De januari-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,30 dollar hoger op 57,46 dollar.

Beleggers deden het dinsdag rustig aan in aanloop naar cijfers over de olievoorraden, die op woensdag worden verwacht, en de expiratie van de januari-future op een vat WTI.

Hoewel het momentum voor de olieprijzen lijkt af te nemen, zijn er vooralsnog evenwel geen indicaties dat er een corrigerende beweging op komst is, aldus marktanalist Richard Perry van Hantec Markets. "Dit suggereert dat de stieren het op middellange termijn voor het zeggen hebben."

Ook zag Perry nog steeds het effect van de productieonderbreking door problemen bij een grote oliepijplijn in de Noordzee. Dit zal volgens Perry voorlopig een bodem leggen onder de prijs voor Brent.

Ook worden de volumes richting de feestdagen lager, hoewel nog wel wordt uitgekeken naar cijfers over de olievoorraden op woensdag. Mochten deze cijfers verrassen, dan kan dit nog voor beweging zorgen. Vorige week bleek dat de olievoorraden in de week eindigend op 8 december nog daalden met 5,1 miljoen vaten tot circa 443 miljoen vaten. Vooraf werd gerekend op een kleinere daling van 2,9 miljoen vaten.

Volgens analist Giovanni Staunovo van UBS kan de aandacht op de oliemarkt binnenkort weer verschuiven naar de aanhoudende stijging van Amerikaanse schaliegasproductie. "De markt richt zich nu nog op de productieonderbreking in de Noordzee, maar dit kan snel veranderen naar een focus op de sterke productiegroei van Amerikaans schaliegas", aldus de marktvorser.

UBS verwacht dat de schaliegasproductie met 1 miljoen vaten per dag zal groeien volgend jaar. De hogere olieprijzen kunnen voor Amerikaanse bedrijven een trigger zijn om de investeringen en productie op te schroeven, hetgeen de olieprijzen op een gegeven moment weer onder druk kan zetten, zo beargumenteerde de analist.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Amerikaanse olievoorraden dalen
Benzinevoorraden stijgen.

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Energy Information Administration.

In de week eindigend op 15 december daalden de olievoorraden met 6,5 miljoen vaten tot circa 436,5 miljoen vaten.

De benzinevoorraden stegen juist met 1,2 miljoen vaten tot 227,8 miljoen vaten. De voorraden stookolie stegen met 0,8 miljoen vaten tot 128,8 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 93,4 naar 94,1 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Olieprijs stijgt na daling voorraden
Rapport wijst op sterke onderliggende vraag naar benzine.

(ABM FN-Dow Jones) De oliefutures zijn woensdag hoger gesloten, nadat overheidscijfers lieten zien dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week sterker dan verwacht zijn gedaald.

De februarifuture voor een vat ruwe olie sloot 0,9 procent hoger op 58,09 dollar op de New York Mercantile Exchange. Een van Brent-olie voor levering in februari steeg 1,2 procent tot 64,57 dollar.

De Energy Information Administration meldde eerder woensdag dat de Amerikaanse handelsvoorraden ruwe olie afgelopen week met 6,5 miljoen vaten zijn gedaald. De daling was sterker dan de 3,2 miljoen vaten die was voorspeld, volgens een rondgang onder analisten door The Wall Street Journal.

In eerste instantie daalde de olieprijs in reactie op de cijfers, maar vervolgens stegen de koersen.

De cijfers gaven eerst mogelijk "een klein excuus voor winstnemingen", zei analist Phil Flynn van Price Futures Group.

De sterke onderliggende vraag naar benzine die het rapport weerspiegelde maakte handelaren volgens Flynn echter mogelijk terughoudend om shortposities in te nemen en te gokken op dalende oliefutures, voorafgaand aan het kerstweekend.

Daarbij werd de prijs voor Brent-olie gesteund door aanhoudende de aanvoerverstoring in de Noordzee, waar de Forties-pijpleiding defect is.Volgens een rapport van Commerzbank zal de prijs weer dalen in januari, als de pijp weer wordt opgestart.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Olieprijs hoger gesloten
Prijs vat olie herstelt van eerdere verliezen.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag hoger gesloten, nadat de prijs voor een vat ruwe olie herstelde van eerdere verliezen, vanwege berichten dat een beschadigde Noordzee-pijpleiding binnenkort weer operationeel zal zijn.

De Forties Pipeline system in de Noordzee is sinds 11 december gesloten, nadat beheerder Ineos een lek ontdekte. Met het sluiten van de pijpleiding stokte de aanvoer van 450.000 vaten olie per dag, met als gevolg een verkrapping van het aanbod in de regio en een stijging van de Brentprijs.

Ineos meldde donderdag te verwachten dat de reparatiewerkzaamheden rond kerst afgerond kunnen worden en dat de olieaanvoer in het begin van het nieuwe jaar geleidelijk weer tot normale niveau's genormaliseerd kan worden.

"De verwachte normalisatie van de toevoerlijn en de terugkeer van ruwe olie naar de markt zorgden ervoor dat de prijzen donderdagochtend licht daalden", zei marktanalist David Madden, een marktanalist van CMC Markets.

Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 15 december zijn gedaald met 6,5 miljoen vaten tot circa 436,5 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen juist met 1,2 miljoen vaten tot 227,8 miljoen vaten. De voorraden stookolie stegen met 0,8 miljoen vaten tot 128,8 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 93,4 naar 94,1 procent.

Het effect van de sterker dan verwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden werd teniet gedaan "door een nieuwe toename van de Amerikaanse olieproductie", zei analist Tamas Varga van PVM Oil. Het EIA zei dat de productie vorige week met 9.000 vaten per dag steeg tot 9,79 miljoen vaten per dag.

De prijzen zijn stabiel sinds de OPEC en andere producenten, waaronder Rusland, eind vorige maand overeenstemming bereikten over de verlenging van het productieverlagingsakkoord tot eind 2018.

OPEC, waarvan Saoedi-Arabië het grootste lid is, en 10 producerende landen buiten het kartel kwamen eind vorig jaar overeen om de productie met circa 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen ten opzichte van de piek van 16 oktober, met als doel het wereldwijd overaanbod terug te brengen en de olieprijs te verhogen.

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,27 dollar, ofwel 0,5 procent, hoger op 58,36 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Olieprijs in het rood
Veel handelaren al naar huis voor Kerst.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie ging vrijdag omlaag. De februari-future voor een vat ruwe olie daalde op de New York Mercantile Exchange 0,05 dollar lager, of 0,1 procent, op 58,31 dollar.

"De handel was dun en de markt was niet heel erg actief vandaag", zei marktvolger Olivier Jakob van Petromatrix. Volgens Jakob was het goed mogelijk dat handelaren hun winsten pakten voorafgaand aan de kerstdagen en dat daarom de prijzen daalden.

Ook in de laatste week van het jaar wordt er weinig beweging verwacht. Handelaren zijn met name benieuwd of de pijplijn Forties Pipeline Systems in de Noordzee volgend jaar weer actief zal zijn. De pijplijn werd vorige week gesloten toen een scheur werd ontdekt. Er gaan per dag 450.000 vaten olie door de pijplijn.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Olieprijs zakt onder hoogste punt sinds 2015

De olieprijs zakte woensdag weer onder het hoogste punt in tweeënhalf jaar tijd. Een geëxplodeerde Libische oliepijpleiding had op tweede kerstdag de prijs van een termijncontract op een vat West Texas Intermediate opgedreven tot boven de $60, een record uit mei 2015.

Woensdagmiddag schommelt de prijs van een vat WTI alweer rond de $59,50. Een termijncontract op een vat Brent-olie kost $66,14, dinsdag was dat nog $67. 'De markt geeft een tegenreactie op de sprong van gisteren', zegt hoofd grondstoffenstrategie Ole Hansen van Saxo Bank tegen Bloomberg.

Explosie

Meer inkomsten uit olie
Saoedi-Arabië verwacht de komende jaren flink meer inkomsten te halen uit de verkoop van ruwe olie. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van data van het Saoedische ministerie van financiën.
De olie-inkomsten moeten in 2023 zijn gestegen naar 801,4 mrd riyal, zo'n $214 mrd. Dat is nu ongeveer de helft. Het land gaat er wel van uit dat de olieprijs stijgt naar zo'n $75 per vat; nu nog $65 per vat.
Het nieuws is opvallend omdat kroonprins Mohammed bin Salman zijn land minder afhankelijk wil maken van inkomsten uit olie. Een onderdeel daarvan is de beursgang van een deel van staatsoliebedrijf Saudi Aramco.
Het land was bovendien een van de grote voorstanders van de productiebeperkingen die zijn afgesproken door grote olieproducerende landen. Uit de cijfers die Bloomberg meldt, doemt een ander beeld op. De Saoedische overheid verwacht over vijf jaar een miljoen vaten ruwe olie per dag meer te produceren dan nu.

Want de olieprijzen werden dinsdag nog omhoog gejaagd door de explosie van een Libische Es Sider-pijplijn. Die is volgens verschillende media door gewapende mannen tot ontploffing gebracht. De leiding is in handen van Waha, een dochter van staatsbedrijf National Oil Corporation (NOC).

Wie er precies achter de vernieling zitten, is niet bekend. Wel is duidelijk dat het gebied waarover het gaat eerder in handen was van terreurorganisatie Isis. Sinds de dood van de Libische leider Muammar Khadafi in 2011 heerst er chaos in Libië.

Gevolgen voor productie
Door de explosie stokte de toevoer van olie naar de Es Sider-terminal, de grootste van het land. Volgens staatsoliebedrijf NOC zal Libië tussen daarom de 70.000 en 100.000 vaten per dag minder produceren. Dat is een flinke knauw. Volgens cijfers van de organisatie van olie-exporterende landen Opec, waar ook Libië lid van is, produceerde het land in november 973.000 vaten olie per dag.

Reactie
Dat is nog vrij weinig vergeleken met de totale productie van 100 miljoen vaten ruwe olie per dag. Toch steeg de prijs flink. Dat gebeurde onlangs ook al, toen een 'haarscheurtje' in de 'Forties'-pijpleiding in het Noordzeegebied de prijs van een vat Brent-olie boven de $65 joeg.

Dat de prijs toch zo sterk reageert op dit soort ontwikkelingen, kan duiden op krapte in de markt. Zeker nu de Opec-lidstaten eind november besloten de productiebeperkingen door te zetten. Dat moet voor minder aanbod en dus hogere prijzen zorgen. Of dat scenario ook werkelijkheid wordt, staat nog te bezien. Het Internationaal Energie Agentschap verwacht dat het aanbod van olie in het eerste kwartaal van 2018 hoger kan zijn dan de vraag. Amerikaanse producenten van schalie-olie blijven de productie maar opvoeren.

fd.nl/beurs/1234084/olieprijs-zakt-we...
voda
0
Amerikaanse olievoorraden dalen
Benzinevoorraden stijgen.

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dit bleek donderdag uit cijfers van de Energy Information Administration.

In de week eindigend op 22 december daalden de olievoorraden met 4,6 miljoen vaten tot circa 431,9 miljoen vaten.

De benzinevoorraden stegen met 0,6 miljoen vaten tot circa 228,4 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie stegen met 1,1 miljoen vaten tot circa 129,9 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 94,1 naar 95,7 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Olie weer duurder na bewogen jaar

Gepubliceerd op 29 dec 2017 om 09:30 | Views: 910

New York WTI spot 28 dec
59,84 +0,20 (+0,34%)

Royal Dutch Shell A 11:30
27,87 +0,09 (+0,32%)

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Voor het tweede jaar op rij is olie duurder geworden. De jaarwinst werd geboekt in een bewogen periode waarin verschillende kwesties speelden zoals orkanen, een conflict in het Midden-Oosten en een strijd tussen de OPEC-landen en schalie-oliewinning in de VS.

Vooral de overeenkomst over productiebeperkingen door oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland stuwden de prijzen. Ook geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en verstoringen bij pijpleidingen in de Noordzee, in Canada en Libië hielpen prijzen vooruit. Verder zette natuurgeweld een rem op de productie in delen van de VS, hetgeen de prijs goed uitkwam.

De prijs van Amerikaans olie was vrijdagmorgen met 60,21 dollar per vat ruim 12 procent duurder dan begin 2017. Brent kostte ruim 17 procent meer op 66,57 dollar.

Verenigde Staten

In 2018 wordt vooral gekeken naar de Verenigde Staten. Nu de olieprijs in de lift zit, is het winnen van schalie-olie weer meer rendabel. Mogelijk voert het land de schalieproductie op. Daarmee zou het productiebeperkingen door andere landen teniet doen. Speculaties over een toename van het aantal boormachines en boorinstallaties nemen almaar toe.

Een hogere productie betekent dat het langer duurt voordat de productiebeperkingen van de OPEC en andere landen waaronder Rusland effect hebben. De recent vernieuwde afspraken die iets moeten doen aan het olie-overschot en daarmee de relatief lage olieprijzen zouden volgens de OPEC eigenlijk al in het derde kwartaal van 2018 voor balans op de oliemarkt moeten zorgen.
5.455 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 ... 269 270 271 272 273 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
882,63  +12,36  +1,42%  26 apr
 Germany40^ 18.177,90 +0,09%
 BEL 20 3.874,87 +0,44%
 Europe50^ 5.011,70 +0,10%
 US30^ 38.211,61 0,00%
 Nasd100^ 17.698,09 0,00%
 US500^ 5.095,29 0,00%
 Japan225^ 38.345,55 0,00%
 Gold spot 2.337,95 0,00%
 EUR/USD 1,0694 -0,33%
 WTI 83,64 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +9,33%
NX FILTRATION +8,77%
ASMI +7,26%
Alfen N.V. +5,89%
PostNL +3,82%

Dalers

SIGNIFY NV -11,28%
Wereldhave -7,62%
AMG Critical ... -5,77%
IMCD -4,90%
ABN AMRO BANK... -4,19%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront