AEX waarschijnlijk lager van start door vrees voor escalatie in Midden-Oosten

Door ABM Financial News op 19 april 2024 08:13 | Views: 9.117

AEX waarschijnlijk lager van start door vrees voor escalatie in Midden-Oosten
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs maakt zich vrijdag op voor een flink lagere opening. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van ruim een procent. 

Amerikaanse regeringsbronnen bevestigden tegen onder meer televisiezender CNN dat Israël afgelopen nacht raketten heeft gelanceerd die doel troffen in Iran. Iran ontkent vooralsnog de aanval.

Tegen de Arabische zender Aljazeera zei het IEAE, het agentschap voor nucleaire energie, dat er geen schade is aan de nucleaire installaties van Iran.

 Donderdagavond zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian tegen CNN dat een militaire actie van Israël een "onmiddellijke en maximale" reactie zou krijgen.

In Azië is de Nikkei index vanochtend de grootste daler met een verlies van 2,5 procent, gevolgd door Seoel met 1,7 procent. Hongkong en Sydney verliezen ruim een procent, terwijl Shanghai de schade beperkt tot minder dan een half procent. 

De Amerikaanse olie-future steeg vanochtend met ruim twee procent naar 84,72 dollar per vat, na een pas op de plaats op donderdagavond in New York.

Donderdag sloot de AEX nog onveranderd op 865,36 punten, ondanks de koersdalingen van de halfgeleiders ASML, ASMI en Besi. 

Woensdag ging chipmachinefabrikant ASML nog onderuit vanwege een tegenvallende orderinstroom, en donderdag gaf 's werelds grootste chipproducent TSMC bij zijn kwartaalcijfers aan de investeringen niet te zullen verhogen. 

Het Taiwanese concern voorziet voor de mondiale halfgeleiderindustrie, exclusief geheugenchips, dit jaar een groei van circa 10 procent, waar het eerder rekende op een groei van ruim 10 procent. Het aandeel TSMC daalde vanochtend in Taipei ongeveer zes procent.

Wall Street bleef donderdagavond dichtbij huis en sloot verdeeld. Hoofdgraadmeter S&P 500 kon wederom de winsten niet vasthouden en sloot voor de vijfde handelsdag op rij in het rood.

Beleggers lijken wat terughoudender te zijn geworden na de aangepaste renteverwachtingen van de Federal Reserve. Ook Fed-bestuurder John Williams gaf donderdag in een toespraak aan geen haast te hebben met een renteverlaging. Dat was opnieuw een bevestiging dat een verlaging voorlopig niet aan de orde is voor de Fed.

Streamingdienst Netflix kon donderdag nabeurs met zijn outlook niet overtuigen en het aandeel daalde in de elektronische handel met krap vijf procent, na een verlies van een half procent in de reguliere handel. Wel was de aanwas van abonnees in het eerste kwartaal veel groter dan analisten hadden verwacht.

Vanmiddag rapporteren onder meer American Express en Procter & Gamble cijfers. 

Bedrijfsnieuws

De EPRA-winst van vastgoedgroep WDP steeg in het eerste kwartaal met 15,3 procent op jaarbasis tot 72,3 miljoen euro. Per aandeel steeg de winst met 7 procent naar 0,33 euro. De eerder gegeven vooruitzichten voor 2024 werden door WDP bevestigd.

Ebusco ontving van het Métropole Rouen Normandie de opdracht  voor de levering van 15 Ebusco 3.0 bussen van 18 meter. 

Berenberg verlaagde het koersdoel voor Fastned van 37,00 naar 32,00 euro, terwijl Jefferies het koersdoel voor DSM-Firmenich juist verhoogde met 3 euro naar 127,00 euro. 

Slotstanden Wall Street

De S&P500-index sloot donderdag 0,2 procent lager op 5.011,12 punten. De Dow Jones-index steeg met 0,1 procent tot 37.775,38 punten en technologie-index Nasdaq daalde 0,5 procent tot 15.601,50 punten.

 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.