Donkerrode opening AEX verwacht door angst voor nieuwe coronavariant

Door ABM Financial News op 26 november 2021 07:48 | Views: 24.430

Donkerrode opening AEX verwacht door angst voor nieuwe coronavariant
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag scherp lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 2,4 procent.

De snelle verspreiding van een nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika doet beleggers in Azië vanochtend huiveren. In Japan verliest de Nikkei index circa 3 procent, terwijl de beurzen in Hongkong en Sydney grofweg 2 procent prijs geven. De olieprijzen dalen vanochtend met ongeveer 3 procent. Ook de rente staat onder druk. 

Wall Street hield donderdag de deuren gesloten vanwege Thanksgiving. Vandaag gaan ze weer open, maar slechts voor een halve sessie.

De afgelopen dagen is er sprake van een exponentiële stijging van het aantal coronabesmettingen in Zuid-Afrika, als gevolg van een nieuwe variant. Het virus is inmiddels ook opgedoken in Hongkong. Israël en het Verenigd Koninkrijk hebben Zuid-Afrika ondertussen op de zwarte lijst geplaatst en vluchten worden geannuleerd. 

De nieuwe mutatie van het coronavirus zou ongebruikelijk veel verschillen van eerdere varianten en de wereldgezondheidsorganisatie WHO komt vandaag bijeen om de nieuwe variant te bespreken en te bepalen hoe die moet worden ingeschaald.

"Het nieuws is verontrustend met als gevolg een schrikreactie op de beurzen in Azië", zei analist Kyle Rodda van IG. Doordat veel handelaren op Wall Street een lang weekend hebben opgenomen vanwege Thanksgiving en Black Friday, is de liquiditeit laag, waardoor koersuitslagen kunnen worden uitvergroot, waarschuwde Rodda. 

Analist Justin Tang van United First Partners relativeerde de onrust door te stellen dat "beleggers eerder geconfronteerd zijn met de deltavariant van het coronavirus en dat er een handboek klaar ligt voor dergelijke situaties". Tang benadrukte dat "mutaties zijn iets dat we verwachten en niet iets onbekend".

Europa zucht ondertussen onder de deltavariant van het coronavirus. Die is meer dan dubbel zo besmettelijk als de alfavariant waarmee het continent de vorige winter werd geconfronteerd en de teugels worden steeds meer aangehaald. Vandaag zal blijken welke nieuwe maatregelen Den Haag invoert, nadat bijvoorbeeld Oostenrijk afgelopen maandag al opnieuw in lockdown ging.

Beleggers lijken vanochtend te vlucnten in Amerikaanse staatsobligaties. Het rendement op ‘treasuries’ met een looptijd van 10 jaar daalde vanochtend met bijna 9 basispunten naar 1,55 procent.

Eerder deze week keken beleggers juist nog met zorg naar de oplopende rente op Amerikaanse staatsobligaties. Die ontwikkeling weerspiegelde de verwachting onder beleggers dat de Amerikaanse Federal Reserve zijn monetaire beleid eerder gaat verkrappen.

Donderdag stelden economen van Goldman Sachs nog hun verwachtingen voor het beleid van de Fed bij. De zakenbank verwacht vanwege de oplopende inflatie dat de centrale bank meer haast zal maken met het terugdraaien van zijn obligatie-opkoopprogramma en dat volgend jaar drie renteverhogingen zullen worden doorgevoerd. Eerder voorzag de zakenbank de eerste renteverhoging pas in 2023. 

Donderdag kende Beursplein 5 nog een rustige handelsdag met lage omzetten door het ontbreken van impulsen van Wall Street. In lijn met de andere Europese hoofdbeurzen sloot de AEX 0,6 procent hoger op 807,55 punten. 

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

Apex Group en CSC Global zijn de partijen die recent hun interesse hebben getoond in Intertrust, nadat CVC een bod lanceerde. Dit meldde persbureau Bloomberg donderdag. Op 12 november kondigde Intertrust aan dat het exclusieve gesprekken voerde met CVC, dat 18,00 euro per aandeel over heeft voor Intertrust.  Afgelopen maandag meldde Intertrust dat er meer geïnteresseerde partijen zijn en dat zij tot 22 euro per aandeel zouden willen betalen.

Slotstanden Wall Street van woensdag

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,2 procent in het groen op 4.701,46 punten en techbeurs Nasdaq won 0,4 procent op 15.845,23 punten. De Dow Jones-index daalde juist fractioneel tot 35.804,38 punten.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

14 Posts
Lepre Chaun
3
Nou RIVM zegt gewoon dat het wel meevalt .
Als een virus zich vermenigvuldigt, kan het steeds een heel klein beetje veranderen. Meestal is die verandering (of: mutatie) zo klein dat het bijna geen invloed heeft op hoe ziek je wordt en hoe het virus zich verspreidt.

Wat je kunt doen om om verspreiding van het virus te voorkomen, is voor alle varianten van het coronavirus hetzelfde: blijf thuis als je klachten hebt en laat je testen bij de GGD, houdt afstand en was regelmatig je handen.

Gewoon een Boostertje extra .

www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/viru...
Happy
0
Gewoon een beetje gezond corrigeren. Niks aan de hand als de 780 houdt. Zo niet.... party-time voor de shorters
Grijze Massa
1
Nog ca 190 landen over, dus ca nog 190 verschillende varianten te gaan.. zo kunnen we wel bezig blijven.

Anyway, dit gaan mijn call opties niet leuk vinden.
LLinssen
0
Ligt aan je keuze, mijn calls Flowtrader zullen wel staan te springen bij dit soort bewegingen.
Flowermountain
0
Even een feitje over muterende virussen: Na elke mutatie neemt de kracht van het virus iets af. Besmettelijkheid kan wel oplopen, maar je wordt er niet ernstiger ziek van dan de huidige variant.

Een correctie zat/zit er aan te komen. Ik heb alleen niet het gevoel dat dit het is. Januari/februari kan naar mijn mening meer kans hebben op een echte correctie. Zolang we geen glazen bol hebben blijft het speculeren.
G.errit@
0
er is totaal niets gedaan aan het extra opleiden van mensen in de zorg, extra B.O.A's ja, de gesloten ziekenhuizen hadden ze weer gereed kunnen maken voor extra opvang van corona patiënten, een mijard voor teststraten, waar praten we over, een beetje planning zit er niet in
KooptNederlandscheWaar
1
quote:

Flowermountain schreef op 26 november 2021 09:00:

Even een feitje over muterende virussen: Na elke mutatie neemt de kracht van het virus iets af. Besmettelijkheid kan wel oplopen, maar je wordt er niet ernstiger ziek van dan de huidige variant.

Onzin, dat is geen feit maar een hypothese. Covid-19 wordt tot nu toe alleen maar besmettelijker en lijkt ook tot ernstiger symptomen te leiden met elke nieuwe variant.
florida_tower
0
quote:

Flowermountain schreef op 26 november 2021 09:00:

Even een feitje over muterende virussen: Na elke mutatie neemt de kracht van het virus iets af. Besmettelijkheid kan wel oplopen, maar je wordt er niet ernstiger ziek van dan de huidige variant.

Een correctie zat/zit er aan te komen. Ik heb alleen niet het gevoel dat dit het is. Januari/februari kan naar mijn mening meer kans hebben op een echte correctie. Zolang we geen glazen bol hebben blijft het speculeren.
Dat is nog niet gebleken, de nieuwe variant verspreidt veel sneller, maar of het meer of minder besmettelijk is is nog niet bekend. En ook of bestaande vaccins het voldoende afremmen is nog niet bekend.
biopro
1
Flowermountain
1
We hebben weer iemand die zich op een forum viroloog noemt. Ik ken ondertussen bijna een miljoen virologen.
Maar! Ik zal direct toegeven dat mijn bevinding niet juist is. Alleen ik heb even het volgende opgezocht op de site van het RIVM (niet dat die heilig verklaart moeten worden) en dat is:

Als een virus zich vermenigvuldigt, kan het steeds een heel klein beetje veranderen. Meestal is die verandering (of: mutatie) zo klein dat het bijna geen invloed heeft op hoe ziek je wordt en hoe het virus zich verspreidt. Soms zorgt een verandering er wel voor dat een virus zich anders gedraagt en bijvoorbeeld makkelijker verspreidt. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu houdt veranderingen in het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 en de gevolgen ervan goed in de gaten.

Van virussen is bekend dat ze vaak veranderen. Van het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 zijn al duizenden varianten. In het laboratorium onderzoekt het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu welke varianten er in Nederland zijn en wat dat betekent voor de verspreiding in Nederland. Dit noemen we kiemsurveillance . Het is vooral belangrijk om te weten of de varianten die rondgaan ook nieuwe eigenschappen hebben die extra risico’s met zich meebrengen. Bijvoorbeeld omdat ze makkelijker overgedragen worden, omdat mensen er zieker van worden, of omdat de virusvarianten minder goed op vaccinatie reageren.


Ik reageerde op het feit dat beurzen naar mijn mening overspannen reageren. De kans is enorm klein dat met een nieuwe variant mensen ineens erger ziek worden dan met de huidige varianten. De mutaties zijn hele kleine veranderingen en je krijgt niet opeens een killer virus.
Happy
0
quote:

snuf13 schreef op 26 november 2021 11:21:

En vanmiddag weer volop in de plus!!!!

Het is ZO
simpel!!!!!!!!!
Ja, want de 1000 kwam eraan.
snuf13
0
Happy
0
quote:

snuf13 schreef op 26 november 2021 20:32:

Sorry ik had een 0 teveel er neer gezet :-))

But, don't worry, ben happy!!!!!

Is je vergeven. Zolang we allemaal een centje verdienen is het lol. Geen idee waar ik het nog aan uitgeven kan. Mag geen race en mtb fietsen meer kopen van mijn meissie.
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront