Sun mag zich de beste noemen

Geplaatst: 06 december 2008 06:00, laatste wijziging: 05 december 2008 20:33

van onze redactie economie

DEN HAAG - Fabrikant Unilever mag beweren dat zijn vaatwastabletten (de Sun all in 1 Extra Power) beter schoonmaken dan elk ander vaatwastablet op de markt, dus ook beter zijn dan Calgonit-tabletten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam gisteren besloten in kort geding.

Concurrent Reckitt Benckiser (van Calgonit) beschuldigde Unilever van misleidende reclame. Want uit de tests van Reckitt blijkt helemaal niet dat Sun de afwas beter doet dan Calgonit.

Volgens de rechter blijkt uit de test van Unilever wel degelijk dat Sun de beste is. Dus mag de fabrikant dat roepen. Dat uit de metingen van Calgonit iets anders blijkt, doet niet ter zake. Want helaas hebben de kemphanen wel dezelfde tests gedaan, maar toch niet helemaal. Zo gebruikte Unilever een afwasmachine van Miele en Reckitt een Boschmachine. Ook spoelden ze met water met een verschillende hardheid. Bij een lagere waterhardheid is het voor het tablet makkelijker om de afwas schoon te krijgen.

De rechter daagt de bedrijven uit samen een test te doen, waarbij ze van tevoren afspreken wat de spelregels zijn. Dan kan voor eens en voor altijd worden vastgesteld wie de vaat het beste schoonmaakt. Reckitt Benckiser moet de proceskosten (1.070 euro) betalen.

Het was al de tweede keer dit jaar dat Unilever en Reckitt Benckiser voor de rechter staan vanwege vaatwastabletten. In januari ging de strijd om de claim '+50% gratis' op de Sun-verpakkingen. Reckitt vond dat misleidend, omdat Unilever de prijs maar met een derde had verlaagd.