Meevallende onderliggende groei voor Unilever

Door ABM Financial News op 25 april 2024 08:19 | Views: 4.032

Meevallende onderliggende groei voor Unilever
Beeld: Unilever

(ABM FN-Dow Jones) De omzet van Unilever is in het eerste kwartaal van 2024 onderliggend minder hard gegroeid ten opzichte van de drie maanden ervoor, maar wel harder dan analisten hadden voorzien. Dit bleek donderdag voorbeurs uit cijfers van de specialist in persoonlijke verzorging en voeding.

In het afgelopen kwartaal boekte Unilever een omzet van 15,0 miljard euro, goed voor een onderliggende groei van 4,4 procent. De markt rekende op een onderliggende groei van 3,0 procent op een omzet van 14,7 miljard euro. Dat was in het vierde kwartaal van 2023 nog 4,7 procent en in het eerste kwartaal een jaar geleden 10,5 procent.

Vooral bij de tak Beauty & Wellbeing steeg de omzet flink op onderliggende basis, met wel 7,4 procent tot 3,2 miljard. De naar omzet gemeten grootste divisies, Personal Care en Nutrition, schreven 4,8 en 3,7 procent meer omzet bij.  

De volumes zijn net als in het vierde kwartaal opnieuw gestegen, met 2,2 procent, terwijl de prijzen ook met 2,2 procent aantrokken. Analisten mikten op een groei van respectievelijk 1,2 en 1,8 procent.  

In het vierde kwartaal stegen de prijzen nog met 2,8 procent en de volumes met 1,8 procent.

"De transformatie van Unilever zit nog in een vroeg stadium, maar we hebben er vertrouwen in dat we een duurzame volumegroei en een positieve mix zullen realiseren bij een versnelling van de margegroei", aldus CEO Hein Schumacher.

Afsplitsing ijsdivisie

Vorige maand liet Unilever weten dat het de groei wil versnellen door de afsplitsing van de ijstak. Het ijsbedrijf van Unilever was in 2023 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro. Het bedrijf bezit vijf van de tien best verkopende ijsmerken ter wereld, waaronder Wall's, Magnum en Ben & Jerry's.

Na het afsplitsen van de ijsactiviteiten en het implementeren van het productiviteitsprogramma zal Unilever een structureel hogere marge realiseren. De afsplitsing zal wel gepaard gaan met hoge reorganisatiekosten, waarschuwde Degroof Petercam.

Ook wordt in de media gespeculeerd over de verkoop van het meerderheidsbelang in Qinyuan Group, een Chinese fabrikant van apparatuur om water te zuiveren. Qinyuan zou op ongeveer 300 miljoen dollar worden gewaardeerd. Unilever gaf donderdag geen informatie over de vermeende plannen.

In het eerste kwartaal liet de ijstak een onderliggende omzetgroei zien van 2,3 procent tot 1,8 miljard euro.

Outlook

Unilever rekent voor de komende jaren nog steeds op een onderliggende omzetgroei van 3 tot 5 procent, met meer balans tussen volumes en prijzen.

Daarnaast zal Unilever "een bescheiden" verbetering van de onderliggende operationele marge leveren.

De marktconsensus rekent voor 2024 op een onderliggende omzetgroei van 3,8 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.