PostNL « Terug naar discussie overzicht

PostNL februari 2024

1.063 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 50 51 52 53 54 » | Laatste
Riquer
4
niet panikeren blijf nu eens rustig zitten wacht gewoon af downward risico is beperkt
Boel
0
quote:

prince john schreef op 13 februari 2024 17:24:

Goedemiddag allemaal ;),

...ut gouwe lijntje op de 2700sec ligt op 1,28929...3x is scheepsrecht...zeiden ze vroeger...dit wordt dan eventueel de 2e keer...trouwens touché 16:53:58 om precies te zijn ;)

Succes !

mvrgr,

John
hi John,

jij kan blijkbaar de verhouding call/put zien (in beperkte mate?)
Kan je dat ook zien voor SBM Offshore?
Niet helemaal zijn plek maar hoe bereik ik je anders ;-)

Groet, B.
Lector
0
quote:

Redster schreef op 14 februari 2024 15:40:

zo heel lang weg geweest hier maar toch maar weer eens ingestapt (de koers is nu wel zo laag) hier kan ik toch niets meer aan verliezen ???? gr redster
In theorie kun je nog € 1,30 per aandeel verliezen maar die kans is wel erg klein inderdaad. Ergste wat kan gebeuren is dat de koers nog maanden tussen de € 1,25 en € 1,35 blijft schommelen, mits je daghandelaar bent natuurlijk.
Anyway, veel succes en hopelijk een mooie winst straks!
Lector
2
quote:

Het is altijd wat. schreef op 14 februari 2024 16:54:

600.000 stuks in de laat op €1,323.
Koers mag dus nog niet omhoog.
Volgens mij bepaalt Kretinsky in zijn eentje of de koers omhoog of omlaag mag, hij heeft er in ieder geval de macht voor.
Ondertussen is Herna, zonder enige macht, bij ING en Philips aan het werk, maar af en toe komt ze terug om een vrachtwagen in de regenboogkleuren te schilderen :-)
Boir
0
Als ik t goed zie bouwen de shorts op, dus Lector, waarom denk je dat de koers op zn slechts zijwaarts zal bewegen ?
prince john
1
quote:

Boel schreef op 15 februari 2024 09:23:

[...]

hi John,

jij kan blijkbaar de verhouding call/put zien (in beperkte mate?)
Kan je dat ook zien voor SBM Offshore?
Niet helemaal zijn plek maar hoe bereik ik je anders ;-)

Groet, B.
Mogge B.

Totaal volume(voor wat het waard is;)) gisteren 1.118 (612 Calls, 506 Puts)
Totaal open interest bij opening 75.941 (45.478 Calls, 30.463 Puts)
Call / Put ratio 1,21
...misschien ten overvloede...heet geen Abraham ;)

Succes !

mvrgr,

John
Peerke1076
2
Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

WORD ABONNEE
sluiten?
Staat PostNL er beter voor dan Bpost, of is het juist andersom?
Bericht delen via:

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Kopieer link
Categorie: Sector, Redactioneel
Door Peter Schutte op donderdag 15 februari 2024
PREMIUM
Dit zijn de verschillen tussen de aandelen PostNL en Bpost
De logistieke sector heeft het lastig doordat er minder pakketjes worden verstuurd en de kosten juist stijgen. De koersen van PostNL en het Belgische Bpost hebben het dan ook flink te verduren. Wat is hier aan de hand en welke van de twee zwakke bedrijven heeft de meeste herstelkracht?

Dit artikel is eerder verschenen in IEX Expert van 9 februari op basis van toen geldende koersen.

De koers van zowel Bpost als PostNL is de afgelopen drie jaar meer dan gehalveerd. Bij PostNL steeg na de drukke coronaperiode tijdens het tweede kwartaal van 2023 voor het eerst weer het aantal pakketten dat het moest versturen. De markt rekende erop dat deze trend zou doorzetten, maar in het derde kwartaal zakte het weer in.

Van de binnenlandse postbezorging hoeven beide bedrijven het al helemaal niet te hebben: hier daalt het aantal verzonden pakketten al langer, gemiddeld met 10% per jaar. Op de binnenlandse postbezorging maakte PostNL het derde kwartaal van 2023 zelfs flink verlies. PostNL kampt ook steeds meer met personeelstekorten. Dat drijft de kosten op en schaadt de kwaliteit van de bezorging.

Twee winstwaarschuwingen
Het slotkwartaal van 2023 verliep voor PostNL minder goed dan gedacht. De pakketvolumes stegen slechts fractioneel, waardoor het bedrijf een tweede winstwaarschuwing moest geven. De kans was klein dat PostNL de onderkant van de bandbreedte voor de genormaliseerde ebit (bedrijfsresultaat) van €100 tot €130 miljoen zou halen. Uiteindelijk werd het €92 miljoen.

PostNL had deze winstwaarschuwing kunnen voorkomen door beter met de markt te communiceren. De directie lijkt de zaken niet goed onder controle te hebben. Zij heeft naar eigen zeggen beperkt zicht op de e-commercemarkt. Verder stijgen de kosten alleen maar verder, mede door de verhoging van het minimumloon.

Bpost presteerde beter op de pakketmarkt, gemeten naar het aantal afgehandelde pakketten. Maar net als PostNL kampt het met grote kostenstijgingen en concurrentie.

Waar PostNL vrijwel volledig op Nederland is geconcentreerd, haalt Bpost een kwart van zijn omzet uit het Verenigd Koninkrijk, Azië en de VS. Maar ook in het buitenland staan de pakketvolumes onder druk; in de Verenigde Staten mede doordat Amazon (een van de klanten van Bpost) steeds meer zelf gaat doen.

Malversaties
Behalve dat het bedrijfsmodel onder druk staat, moest Bpost het derde kwartaal ook een voorziening van €75 miljoen treffen. Die is bestemd voor malversaties bij de Belgische overheidsvergunning voor de distributie van kranten en tijdschriften. Daarbij ging het onder meer om het verwerken van verkeersboetes.

PostNL is overigens ook niet onbesproken in België. In 2022 is het daar beticht van mensenhandel, het vormen van een criminele organisatie en valsheid in geschrifte. PostNL ontkent, maar hier kunnen claims uit voortkomen.

Exclusief de nu getroffen voorziening rekent Bpost op een aangepaste ebit van meer dan €240 miljoen, tegen €279 miljoen in 2022. Bij PostNL steeg de onderliggende ebit wel, maar de nettowinst is een ander verhaal.

In de eerste negen maanden van vorig jaar zakte de aangepaste nettowinst van Bpost met 30%, terwijl PostNL over dat hele jaar een winstdaling van 42% moest slikken. Dat komt deels door de hoge rentelasten van PostNL, vanwege zijn hoge schulden.

PostNL perste er in het slotkwartaal van 2023 nog wel een goede vrije kasstroom uit. Dat lukte vooral door beter debiteurenbeheer en lagere investeringen. Dat neemt niet weg dat de leverage ratio, de verhouding tussen de nettoschuld en de ebitda, met 1,7 stevig is en dat de solvabiliteit van PostNL onder de 10% ligt.

Bpost staat er financieel sterker voor. De verhouding netto schuld/ebitda is een redelijk gezonde 1,3. Het eigen vermogen van ruim €1 miljard geeft een solvabiliteit van 25%. Het heeft dus een veel betere buffer dan PostNL.

Dividend onzeker
PostNL keert 70 tot 90% van het totale resultaat uit als dividend, mits de leverage-ratio niet boven de 2 ligt. Daaraan voldoet het bedrijf; het heeft al aangeven een slotdividend uit te zullen keren. Veel meer dan €0,03 per aandeel zal dat niet zijn en gezien de zwakke financiële positie zijn toekomstige winstuitkeringen ook onzeker.

Bpost is financieel sterker, maar zal zijn buffer ook hard nodig hebben. Momenteel loopt er een onderzoek naar prijsafspraken en informatieuitwisseling bij het krantenbedelingcontract en dat kan voor hoge boetes zorgen. Als Bpost de krantenconcessie verliest, zal dat het bedrijf ook veel omzet en bedrijfsresultaat kunnen kosten - nog los van eventuele reorganisatiekosten.

De markt rekent voor 2023 nog op een dividend van €0,21 per aandeel. We moeten afwachten wat Bpost, of liever de Belgische overheid als meerderheidsaandeelhouder, hierover besluit. Overigens heeft de Tsjechische miljardair Kretinsky bijna 30% van PostNL in handen.

Vanwege de sterkere financiële positie van Bpost hebben we een lichte voorkeur voor de Belgen.
perry1
0
Ik lees net dat stuk op iex omzet per medewerker Bpost 121388 omzet PNL 85135 daar ligt de kern van het probleem veel te veel mensen in dienst en dat kost klauwen met geld. Overigens tippen ze Bpost ondanks de schandalen boven PNL maar eigenlijk vinden ze beiden niets.
wins
0
Vandaar toen dat gedoe met PostNL, kinderarbeid, management in het schavot, criminele organisatie dat speelde toen in België, en ondertussen ook nog illegaal Sandd overnemen, en dat is dan beurs genoteerd, ex staatsbedrijf, wat een organisatie.
JvH
0
quote:

Lector schreef op 15 februari 2024 09:29:

[...]

Volgens mij bepaalt Kretinsky in zijn eentje of de koers omhoog of omlaag mag, hij heeft er in ieder geval de macht voor.

Schijnbaar wil Kretinsky 1.30 als uitgangspunt gebruiken om een bod te doen. Proberen kan altijd, maar de hele tempel voor 2,50 gaat PostNL nooit doen.
Trader Stef
1
quote:

Krieghoff schreef op 15 februari 2024 12:48:

Wat vind jij van dit verhaal Stef?
Dit verhaal is okay. Niets nieuws maar feitelijk juist lijkt me.

PostNL heeft met stip een slecht management en zwakke RvB. Dat is al jaren een gegeven.
Serieuze, grote investeerders hebben jaren geleden al de handdoek in de ring gegooid.

De grote vraag: zie je (nog) een kentering en zo ja kun je dit enigszins timen?
Het enige alternatief is, als je geen kentering ziet, dat PostNL geen langdurig zelfstandig bestaansrecht heeft.
Als we de Covid periode niet hadden gekend was bovenstaande wellicht al eerder aan de orde geweest.

Aanstaande 26 februari wordt interessant met betrekking tot forecast 2024, eventuele hervatting inkoopprogramma, eventuele herstructurering etc.
Business as usual wordt steeds minder een optie. De druk is hoog voor verandering/verbetering. Dat is de timing.

Ik denk dat de omzet 2024 in de range € 3,2 - € 3,3 miljard gaat eindigen.
EBIT in de range € 120 - € 140 miljoen.

Niet geheel uitgesloten is dat ze een keer gaan sandbaggen aankomende 26 februari en mindere resultaten gaan forecasten.
De koers zal in dat geval wellicht nogmaals een flinke tik krijgen. Of juist niet als genoeg beleggers hierop hebben geanticipeerd.
Dat weet je werkelijk nooit.
Wat je wel weet is dat PostNL 4 vd 5 keer fors onderuit gaat na een financiële update dus statistisch gaan we sowieso naar beneden.

Tenslotte, we staan niet voor niets op deze koers. Het resultaat van jarenlang geklungel!
En dat is precies wat moet worden omgedraaid.
Lector
1
quote:

JvH schreef op 15 februari 2024 14:23:

[...]

Schijnbaar wil Kretinsky 1.30 als uitgangspunt gebruiken om een bod te doen. Proberen kan altijd, maar de hele tempel voor 2,50 gaat PostNL nooit doen.
Ik zou het direct doen die € 2,50, voordat we een pennystock zijn.
Lector
2
quote:

Trader Stef schreef op 15 februari 2024 14:30:

[...]
Dit verhaal is okay. Niets nieuws maar feitelijk juist lijkt me.

PostNL heeft met stip een slecht management en zwakke RvB. Dat is al jaren een gegeven.
Serieuze, grote investeerders hebben jaren geleden al de handdoek in de ring gegooid.

De grote vraag: zie je (nog) een kentering en zo ja kun je dit enigszins timen?
Het enige alternatief is, als je geen kentering ziet, dat PostNL geen langdurig zelfstandig bestaansrecht heeft.
Als we de Covid periode niet hadden gekend was bovenstaande wellicht al eerder aan de orde geweest.

Aanstaande 26 februari wordt interessant met betrekking tot forecast 2024, eventuele hervatting inkoopprogramma, eventuele herstructurering etc.
Business as usual wordt steeds minder een optie. De druk is hoog voor verandering/verbetering. Dat is de timing.

Ik denk dat de omzet 2024 in de range € 3,2 - € 3,3 miljard gaat eindigen.
EBIT in de range € 120 - € 140 miljoen.

Niet geheel uitgesloten is dat ze een keer gaan sandbaggen aankomende 26 februari en mindere resultaten gaan forecasten.
De koers zal in dat geval wellicht nogmaals een flinke tik krijgen. Of juist niet als genoeg beleggers hierop hebben geanticipeerd.
Dat weet je werkelijk nooit.
Wat je wel weet is dat PostNL 4 vd 5 keer fors onderuit gaat na een financiële update dus statistisch gaan we sowieso naar beneden.

Tenslotte, we staan niet voor niets op deze koers. Het resultaat van jarenlang geklungel!
En dat is precies wat moet worden omgedraaid.
Met betrekking tot je laatste zin, "you can't solve a problem, with the people who created it".
prince john
0
Goedemiddag Allemaal :),

..crossing aanstaande...HMR1,3193 met SMA200 ad 1,32003 op de 2700sec..."nu" ;)

Succes !

mvrgr,

John

ps...hebben jullie het meegekregen dat de "oblie's van ome Carlos"...?
xof
5
quote:

Lector schreef op 15 februari 2024 16:08:

[...]

Met betrekking tot je laatste zin, "you can't solve a problem, with the people who created it".
Het hele clubje is incompetent, Herna heeft jaknikkers om haar heen verzameld. Er is gezeik en verloop in de top. Total disaster met vooral veel "equal governance" en weinig performance.Tja voormalig staatsbedrijf had volgens slaapkoppen nooit geprivatiseerd mogen worden

Logistiek vraagt om oog voor details en afdalen naar de operatie. Ik heb zelf een operatie mogen managen met kleine 3mrd logistieke omzet in Duitsland.

PNL heeft een sjiek hoofdkantoor in DeHaag, DHL zit gewoon boven op de operatie, letterlijk.

ExAmbtenaren zooitje en de nieuwe komen meevreten uit de ruif met waardeloos aflopende aandelen regelingen, wel lekker id Randstad.

Maar op het moment dat er een nieuwe koers komt met nieuw leiderschap, dan kan het hard gaan voor een tent die in de basis verankerd is in Nederland. Kretinsky heeft dit begrepen, hij gaat langzaam de druk opvoeren. Ik ben niet verbaasd als bij AvA, Herna's einde gecommuniceerd wordt. Natuurlijk een mooie exit.

Herna bedankt voor de lage koers, ik ben ingestapt en weet dat een landelijk netwerk echt serieus veel waarde in zich heeft. Dit komt er ooit uit, maar niet door een voormalig HR manager met publieke ijdelheid. Get real. Kretinsky, bouw de druk maar op ;-)
prince john
0
Nogmaals Goedemiddag :),

...kan het niet laten, geef toch even van replieque ;):
...Als je over incompentie praat/spreekt/schrijft...heeft dat een reden...
Wat is jouw achtergrond...waarom ben je op dit forum...wat probeer jij te "graaien" ?
Wat draag jij bij ???
Waarom geef je zo af op ???
..zo maar even wat gegevens:
2012 - heden CEO (Chief Executive Officer), PostNL
2022 - heden Commissaris, Philips
2019 - heden Commissaris, ING Groep N.V.
2016 - heden Commissaris, Het Koninklijk Concertgebouw (Het Concertgebouw)
2015 - heden Lid raad van toezicht, Goldschmeding Foundation
LOOPBAAN HERNA VERHAGEN
2012 - 2023 Lid bestuur, VNO-NCW
2013 - 2022 Commissaris, Rexel SA
2015 - 2018 Commissaris, Actelion Ltd.
2010 - 2015 Commissaris, Nutreco
2008 - 2012 Commissaris, SNS Reaal
2007 - 2011 Managing director Group HR, TNT
2003 - 2007 Directeur commercie, TNT Nederland
2001 - 2002 Key accounts en consumentenmarkt, TNT
1999 - 2001 Directeur key accounts, TPG Post
1996 - 1999 Directeur, Mailprofs
1995 - 1996 Operationeel manager, Mailprofs
1993 - 1995 Salesmanager, TPG Post Mediaservice
OPLEIDING HERNA VERHAGEN
Personeelswetenschappen, Universiteit van Tilburg
Nederlands recht, Radboud Universiteit Nijmegen
Executive MBA , Stanford University

Hoe l*l jij uit je nek ???

Nee, om elkaar af te maken moet je van goede huisse:) komen.

Verder...of je het er mee eens bent qua...dat is een andere visie...

Oftewel...als het om centjes gaat, zou ik uit een ander vaatje tappen...

Succes !

mvrgr,

John

ps...geen graaier maar een "deler"...ben niet voor niets een Prins! :)
1.063 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 50 51 52 53 54 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 29 apr 2024 17:37
Koers 1,264
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 1,270
Laag 1,250
Volume 1.877.754
Volume gemiddeld 2.090.892
Volume gisteren 1.877.754

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront