ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 2024

5.781 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ... 286 287 288 289 290 » | Laatste
FBOD
6
Dankjewel Inion, wat een geweldige spreker is Pat Gelsinger. Intel heeft altijd technologische en financiële steun geboden aan ASML. Uit zijn verhaal blijkt dat de 'westerse wereld' weer positie wil herveroveren op het gebied van chip productie. Dat vereist enorme investeringen die deels al gedefinieerd zijn en nu worden uitgevoerd. Dit sterkt mijn vertrouwen dat ASML als grote toeleverancier en mooie groei zal doormaken. Die groei zal zich zeker vertalen in een mooie koersontwikkeling. En die groei zal mijn pensioenpotje voldoende laten groeien.

Dit soort informatie, daarvoor kijk ik graag regelmatig op dit ASML forum. En als ik dan de posts van vandaag terug lees, dan zijn dit de pareltjes die inzichten versterken. Inzichten die LT-beleggen zo waardevol maken :)
*voetnoot
1
IEX:
De agenda
Iedereen met bovengemiddelde interesse voor de chipindustrie zit morgenvroeg klaar voor TSMC. De Amerikaanse macro's om half drie zijn de volgende potentiële market movers op de rol.

20:00 VS Beige Book
22:00 Alcoa Q4-cijfers
07:00 TSMC Q4-cijfers
06:30 NL werkloosheid dec
14:00 PPG Q4-cijfers
14:30 VS steunaanvragen - wekelijks
14:30 VS woningbouw en bouwvergunningen dec
14:30 VS Philadelphia Fed Index jan
Mroption
0
Als de cijfers van tsmc goed zijn zou je er dan vanuit kunnen gaan dat die van asml ook goed zijn
TripleD
0
Spannend, ik ga er eigenlijk wel vanuit dat ze goed zijn. Nvidia, AMD en Qualcomm gebruiken ze meer dan ooit tevoren. Maar you never know... 9 minutes left.
DeZwarteRidder
4
Column: TSMC heeft nog weinig trek in ASML’s gloednieuwe scanner

Jos Versteeg
25 min geledenin Financieel

Het is afwachten of TSMC bij de presentatie van de resultaten op donderdag iets zegt over de adoptie van het nieuwe High NA platform van ASML. Volgens analisten van het gezaghebbende SemiAnalysis heeft TSMC weinig trek om de machines aan te schaffen.

In de afgelopen weken trok Intel veel publiciteit over de levering van de eerste High-NA EUV scanner van ASML. De Amerikaanse chipproducent maakte jaren geleden de vergissing te laat met EUV te beginnen en wil die fout niet nogmaals maken. Door de misser moest Intel het technologisch leiderschap aan TSMC afgeven. Nu hoopt Intel met de snelle omarming van High-NA EUV weer leidend te worden. Waarschijnlijk gaan zes van de eerste tien High-NA scanners naar Intel.

Wat is High-NA? EUV-machines maken semiconductors via een lithografisch proces: licht wordt door een lens via een masker op een gevoelige plaat geprojecteerd, waardoor een patroon ontstaat. Dat wordt het elektrisch circuit van de chip. Om steeds kleinere lijntjes te maken kan je twee dingen doen: de golflengte van het licht verkleinen of de lens vergroten. De overgang van Deep Ultraviolet (DUV) naar EUV was een verkleining van de golflengte. High-NA is de lens vergroten, ofwel de numerieke apertuur verhogen. Dat levert een betere resolutie op, waardoor je meer details kan printen.
Omarming

Intel neemt een gok met de snelle omarming van High-NA. Vanwege de hogere numerieke apertuur wordt het oppervlak van het belichte deel met de helft verkleind. Daardoor wordt het proces duurder en moeilijker om in omvang grotere chips te maken. ASML heeft dat voor een deel opgevangen door andere delen van de machine sneller te maken. De vraag blijft of High-NA economisch interessant is als je ook meerdere keren kan belichten (“double patterning”) met Low-NA EUV voor hetzelfde effect. TSMC lijkt in te zetten op double patterning met Low-NA.

Wat beter is weet ik niet, maar ik weet wel dat double patterning meer machines vereist. Dus als TSMC met Low-NA blijft werken, moet het meer van die machines kopen. Voor ASML zal het dus niet veel uitmaken. ASML blijft ook voortdurend werken aan het verbeteren van de oude techniek. Maar eens zal het punt komen dat ook TSMC moet overstappen naar High-NA. Dat ze een machine hebben besteld zegt genoeg: ze wijzen het niet af, maar zijn gewoon wat voorzichtiger dan Intel.

Jos Versteeg is aandelenanalist bij InsingerGilissen. Reageren? Mail naar vragen@dft.nl Andere columns van Jos Versteeg:
swiss dutch
0
Ondanks meevallende cijfers van tsmc gaan we niet significant hoger openen. Integendeel Trade-Exchange geeft een vlakke opening.
swiss dutch
0
Dan gaan we maar uit van de cijfers die volgende week worden gepresenteerd. Dat is waarschijnlijk de enigste trigger, die de koers kan beinvloeden.
md65
0
De eerste alinea zal bij beleggers niet goed vallen.

'Het is afwachten of TSMC bij de presentatie van de resultaten op donderdag iets zegt over de adoptie van het nieuwe High NA platform van ASML. Volgens analisten van het gezaghebbende SemiAnalysis heeft TSMC weinig trek om de machines aan te schaffen.'
zjeeraar
0
quote:

md65 schreef op 18 januari 2024 08:42:

De eerste alinea zal bij beleggers niet goed vallen.

'Het is afwachten of TSMC bij de presentatie van de resultaten op donderdag iets zegt over de adoptie van het nieuwe High NA platform van ASML. Volgens analisten van het gezaghebbende SemiAnalysis heeft TSMC weinig trek om de machines aan te schaffen.'
TSMC zal met de concurrentie van o.a. Intel en Samsung mee moeten gaan willen ze geen marktaandeel verliezen, dus de conclusie "" weinig trek"" van deze wereld analist gaat nergens over, dus zodoende
Souljunk
0
quote:

swiss dutch schreef op 18 januari 2024 09:07:

Maar de andere profiteren het meest
Dat was gisteren en vorig jaar ook zo geweest en dat zal morgen niet anders zijn.
Invest
0
We gaan alweer lager! Zal het nieuws van tsmc al doordringen naar de beleggers of niet?
zjeeraar
0
quote:

swiss dutch schreef op 18 januari 2024 09:02:

Okay, tot nu toe worden de cijfers goed ontvangen.
Idd, en nu nog op 24 januari de cijfers van ASML en een out-look met goede vooruitzichten er overheen en gaat die
700€ ++ die door zowat de hele analisten- wereld is voorspelt binnen bereik komen......wat goed is komt toch wel en take time voor de LT.....
Invest
0
quote:

zjeeraar schreef op 18 januari 2024 09:12:

[...]

Idd, en nu nog op 24 januari de cijfers van ASML en een out-look met goede vooruitzichten er overheen en gaat die
700€ ++ die door zowat de hele analisten- wereld is voorspelt binnen bereik komen......wat goed is komt toch wel en take time voor de LT.....
Goede vooruitzichten zal ik maar beter oppassen. Tsmc die geen asml machines wilt en China export staat al aan het wankelen. Straks heb je weer totale exportverbod ipv deels en dat zal toch flink negatief kunnen uitpakken voor Asml. Verder is 2024 een overgangsjaar en pas bij 2025 zal het moeten blijken of het een goed jaar wordt.
zjeeraar
1
quote:

Invest schreef op 18 januari 2024 09:16:

[...]

Goede vooruitzichten zal ik maar beter oppassen. Tsmc die geen asml machines wilt en China export staat al aan het wankelen. Straks heb je weer totale exportverbod ipv deels en dat zal toch flink negatief kunnen uitpakken voor Asml.
Zijn er ook nog ""positieve "" zaken te melden of is het alleen maar doemdenken.......
Invest
0
Bij Asml kan je de koersverloop al voorspellen. Opening begint goed en langzaam glijden we weg en staan we weer negatief of net een plusje. Is het negatief dan herstelt het niet en mag je weer kijken hoe andere chippers het doen.
5.781 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ... 286 287 288 289 290 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 30 apr 2024 12:19
Koers 837,800
Verschil -9,900 (-1,17%)
Hoog 852,300
Laag 835,000
Volume 82.448
Volume gemiddeld 551.508
Volume gisteren 326.342

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront