ING Groep « Terug naar discussie overzicht

ING - PB's en andere relevante informatie

5.541 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 ... 274 275 276 277 278 » | Laatste
voda
0
BlackRock verkleint belang in ING

(ABM FN) BlackRock heeft een kleiner belang in ING Groep gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 3 oktober 2018.

BlackRock meldde een kapitaalbelang van 4,98 procent met een stemrecht van 5,67 procent.

Op 28 september dit jaar meldde BlackRock nog een kapitaalbelang van 5,06 procent met een stemrecht van 5,88 procent.

Wet op het financieel toezicht

De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Beursblik: ING verwacht uitdagend najaar voor Britse economie

(ABM FN-Dow Jones) Zonnig weer heeft de Britse economie een boost gegeven, maar de onzekerheid rond de Brexit en voorzichtigheid bij de consument kunnen in het Verenigd Koninkrijk voor een uitdagende herfst en winter zorgen. Dat schrijft econoom James Smith van ING woensdag.

Woensdagmorgen werd bekend dat de Britse groei in augustus een vlakke groei heeft laten zien. "De groei bleef in augustus onveranderd, maar daar stond een stevige groei van 0,4 procent in juli tegenover. Dit wijst op een groei van het BBP met 0,5 tot 0,6 procent in het derde kwartaal", meent Smith.

Nu het zonnige weer bijna geheel achter de rug is, wijst de econoom op de "uitdagingen" voor het Verenigd Koninkrijk. "Het parlement moet instemmen met een akkoord over de Brexit en een dergelijke stemming wordt niet voor half december verwacht. Dat betekent dat het bedrijfsleven tot die tijd voorzichtig blijft. Hierdoor kunnen we ook geen grote verbetering van het consumentenvertrouwen zien, vooral als werknemers de effecten voor hun banen te horen krijgen, als er een 'no deal' komt", aldus Smith.

Smith wijst verder op de gestegen benzineprijzen. Volgens hem hebben die sinds maart van dit jaar tot een inkomensdaling van 10 procent geleid.

"We denken dat er een kans is dat het economische momentum opnieuw vertraagt. Dit betekent dat de Bank of England pas na mei 2019 geneigd is om de rente weer te verhogen", stelt Smith

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'OM weigert Kamer uitleg over boete ING'

Gepubliceerd op 11 okt 2018 om 07:02 | Views: 1.956

ING 16:32
10,90 -0,07 (-0,62%)

AMSTERDAM (AFN) - Het Openbaar Ministerie (OM) komt in de Tweede Kamer geen uitleg geven over de schikking met ING. Parlementariërs willen justitie in een hoorzitting aan de tand voelen over de miljoenenboete voor het witwasschandaal waar de bank bij betrokken was, maar krijgen nul op het rekest. Dat meldt De Telegraaf donderdag.

Vanuit de Kamer is kritiek op het OM, omdat de bank wel een megaboete moest betalen maar individuele bankiers vrijuit gingen en niet worden vervolgd. Meerdere Kamerleden stellen tegen de krant dat ze te horen kregen dat justitie niet wil komen en het bij een eerdere verklaring wil houden. Het OM bevestigt deze lezing in De Telegraaf en zegt dat hun besluit al is toegelicht.

In de hoorzitting komende week komt ING wel, maar topbestuurders als Ralph Hamers en Hans Wijers niet. Die kunnen alleen op een later moment. Vanuit ING komt risicodirecteur Steven van Rijswijk.
voda
0
ING steunt arbiters België ondanks schandaal

Gepubliceerd op 12 okt 2018 om 14:07 | Views: 1.246

ING 16:01
10,89 +0,07 (+0,65%)

AMSTERDAM (AFN) - Het omkoopschandaal in het Belgische voetbal is voor ING geen reden om de scheidsrechters in België niet meer te sponsoren. Bij dat schandaal zijn ook twee topscheidsrechters betrokken. De arbiters in het Belgische betaalde voetbal hebben het ING-logo op hun mouw.

ING laat weten niet alleen de scheidsrechters in het profvoetbal, maar alle leidsmannen in het Belgische voetbal te sponsoren. Daaronder vallen ook duizenden vrijwilligers, stelt de bank. ,,Wij zien op dit moment geen reden om deze verbinding met het Belgische voetbal ter discussie te stellen.''

Behalve de scheidsrechters sponsort ING ook de Belgische nationale voetbalploeg.
voda
0
ING trekt boetekleed opnieuw aan om witwassen

Gepubliceerd op 17 okt 2018 om 17:52 | Views: 499

ING 17:36
10,78 -0,05 (-0,42%)

DEN HAAG (AFN) - ING heeft opnieuw het boetekleed aangetrokken vanwege de witwasschikking die de bank met het Openbaar Ministerie (OM) trof. Risicodirecteur Steven van Rijswijk deed dat in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Volgens hem neemt de bank stappen om bewustzijn over het voldoen aan regelgeving door alle geledingen van de bank te laten doordringen.

Kamerleden waren verbolgen over het feit dat ING zich jaren niet aan de regels hield ondanks herhaaldelijk ingrijpen van De Nederlandsche Bank (DNB). Ook namen ze aanstoot aan uitspraken van ING-commissaris Henk Breukink begin deze maand. Hij vond dat politici te hoog van de toren bliezen. Van Rijswijk wees erop dat dit uitspraken op persoonlijke titel waren en herhaalde keer op keer dat ING de zogeheten ,,compliance'' in ,,het DNA van de bank'' wil krijgen.

ING kwam begin september een schikking overeen met het OM omdat het tekort was geschoten bij het voorkomen van witwassen. De bank kreeg een boete van 675 miljoen euro en moest daarnaast 100 miljoen euro terugbetalen.
voda
0
'Ministers waarschuwden ING voor sociale onrust'

Gepubliceerd op 22 okt 2018 om 06:33 | Views: 3.877

ING 16:33
10,45 -0,11 (-1,02%)

AMSTERDAM (AFN) - ING is gewaarschuwd dat een forse salarisverhoging voor de top zou kunnen leiden tot sociale onrust. Drie ministers van Financiën gaven ING een waarschuwing, te weten Jan Kees de Jager, Jeroen Dijsselbloem en Wopke Hoekstra, schrijft De Telegraaf maandag.

ING suggereerde dat geplande salarisverhogingen waren afgestemd met het ministerie, maar dit bleek niet het geval, zo blijkt uit interne documenten van het ministerie van Financiën die de krant opvroeg via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Uit de correspondentie blijkt een jarenlange wrijving tussen Den Haag en ING over topbeloningen. Zo eiste toenmalig minister Dijsselbloem in 2013 een lager salaris voor de nieuwe topman Ralph Hamers van ING, de bank die enkele jaren eerder was gered met tien miljard euro aan belastinggeld. Dit gebeurde pas na veel druk uit Den Haag. Een lager salaris dan de baas van Rabobank was echter onbespreekbaar.

ING laat de krant weten ,,’op dit moment niets toe te voegen te hebben'' aan de verklaringen die de raad van commissarissen eerder dit jaar gaf bij het intrekken van het beloningsvoorstel en op de aandeelhoudersvergadering van de bank. Over de gesprekken met Den Haag stelt een woordvoerder: „Ons beleid is om niet te communiceren over de inhoud van onze contacten met autoriteiten zoals het ministerie.”
voda
0
BlackRock verkleint belang in ING

(ABM FN-Dow Jones) BlackRock heeft een kleiner belang in ING Groep gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 19 oktober 2018.

BlackRock meldde een kapitaalbelang van 4,90 procent met een stemrecht van 5,88 procent.

Op 17 oktober dit jaar meldde BlackRock nog een kapitaalbelang van 5,05 procent met een stemrecht van 6,11 procent.

Wet op het financieel toezicht

De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
'ING schendt eigen duurzaamheidsregels'

Gepubliceerd op 23 okt 2018 om 16:27 | Views: 273

ING 16:22
10,29 -0,10 (-0,96%)

BRUSSEL (AFN) - ING moet afzien van een voorgenomen lening aan het Belgisch-Luxemburgse palmoliebedrijf SOCFIN. Dat bedrijf maakt zich volgens verschillende goededoelenorganisaties schuldig aan landroof, ontbossing, milieuverontreiniging en het schenden van mensenrechten.

Verschillende partijen, waaronder Milieudefensie, Oakland Institute en Oxfam Solidarity voerden dinsdag aan de poort van het hoofdkantoor van ING Belgium in Brussel actie tegen de voorgenomen deal. Volgens de partijen is de financiering door ING van controversiële palmoliebedrijven zoals SOCFIN absoluut niet duurzaam en druist dit in tegen het eigen duurzaamheidsbeleid van de bank. Onder de klagers waren ook gedupeerden uit Sierra Leone.

ING zegt in een reactie dat voor iedere financiering geldt dat aan bepaalde regels moet worden voldaan. ,,We delen de zorg dat de palmoliesector aandacht behoeft en dat misstanden moeten worden opgehelderd en opgelost", aldus de bank in een verklaring. ,,De methode daarvoor is wat ons betreft betrokken blijven bij de sector, eisen stellen aan partijen." Worden er bij misstanden geen verbeteringen doorgevoerd, dan zal de klantrelatie volgens de bank worden beëindigd.
FORT1944
0
De actievoerders kunnen beter aandeelhouder worden bij ING en op die manier het beleid helpen bepalen in plaats van wat herrie schoppen en aandacht te vragen aan Jan publiek dat van niets afweet . Kost ook minder energie !!!
voda
0
ING Turkije verkoopt pakket slechte leningen

Gepubliceerd op 24 okt 2018 om 18:03 | Views: 0

ING 17:35
10,29 -0,06 (-0,56%)

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - ING Turkije heeft een portefeuille slechte leningen verkocht. De leningen, die een waarde van 533 miljoen lira (ruim 82 miljoen euro) vertegenwoordigen, leverden 10,1 miljoen lira op.

ING stelt dat de verkoop aan drie vermogensbeheerders slechts een minimaal verlies voor zijn Turkse dochter oplevert. Op de portefeuille waren al verschillende afschrijvingen gedaan.
voda
0
ING verkoopt Italiaanse vastgoedleases - media

(ABM FN-Dow Jones) ING wil zijn resterende portefeuille van Italiaanse vastgoedleases verkopen aan Goldman Sachs. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag.

In een brief aan vakbonden in Italië zou ING hebben gezegd dat het de transactie begin december verwacht te sluiten en begin volgend jaar af te ronden.

Het gaat om een portefeuille met leasecontracten, waarvan sommige wel en sommige geen betalingsachterstanden hebben.

In deze constructie kunnen starters op de Italiaanse woningmarkt een woning kopen op afbetaling. Ze betalen de koopprijs in een aantal termijnen aan de financiële dienstverlener die het voor hen heeft aangekocht.

Daarbij is er een risico dat de klant stopt met afbetalen en de bank de eigenaar van de woning blijft.

Het is niet duidelijk hoe groot deze portefeuille van ING nog is. Door de verkoop zouden 31 medewerkers van ING in Italië overtallig worden. ING wilde geen commentaar geven aan Reuters.

ING zegt in de brief volgens Reuters dat de leases een hoog risico hebben door hun lange looptijden, wat onzekerheid creëert over de toekomstige resultaten bij ING.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
'ING groeit verder in rumoerig kwartaal'

Gepubliceerd op 30 okt 2018 om 14:31 | Views: 2.793

ING 16:27
10,36 +0,01 (+0,08%)

AMSTERDAM (AFN) - ING heeft afgelopen kwartaal de baten licht zien toenemen, op een fractioneel hogere onderliggende nettowinst. Dat is de gemiddelde verwachting van analisten gepolst door persbureau Bloomberg. De bank presenteert de derdekwartaalcijfers donderdag voorbeurs.

Het financiële concern heeft een rumoerig kwartaal achter de rug. ING schikte voor 675 miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen. De kwestie leidde tot veel politieke ophef en maakte ook de positie van financieel topman Koos Timmermans onhoudbaar.

De onderliggende baten schatten de analisten in doorsnee op bijna 4,5 miljard euro, tegen dik 4,4 miljard euro in het derde kwartaal van 2017. Daarop zal ING waarschijnlijk een onderliggende winst voor belastingen rapporteren van ruim 1,9 miljard euro, tegen bijna 2 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. De onderliggende nettowinst bedraagt volgens de analistenschattingen een kleine 1,4 miljard euro.

Handelsoorlog

Iets waar analisten tijdens dit cijferbericht op zullen letten is de handelsoorlog. Topman Ralph Hamers zei eind augustus dat hij merkte dat zakelijke klanten het conflict tussen de Verenigde Staten en China begonnen te voelen. Als financier van tal van bedrijven in de wereld vormt de handelsoorlog ook een risico voor de bank zelf. ING heeft bijvoorbeeld leningen uitstaan bij grote Amerikaanse multinationals en bij grote spelers uit de Europese auto-industrie. Ook de blootstelling aan de crisis in Turkije is een punt van aandacht. ING Turkije heeft onlangs nog een portefeuille slechte leningen verkocht.

Net als de andere grote banken in Nederland plukt ING al een tijdje vruchten van het aantrekken van de Nederlandse economie. Bij de tweedekwartaalcijfers meldde de bank wederom groei op het gebied van hypotheken en met kredieten voor het bedrijfsleven. Het concern hoefde ook minder geld opzij te zetten voor slechte leningen. De klantengroei bij de bank zat hem evenwel met name buiten de Benelux, in landen als Australië, Duitsland, Spanje en Polen.
voda
0
Beursblik: hogere kredietkosten voor ING voorzien

(ABM FN-Dow Jones) ING Groep heeft een kwartaal met grofweg stabiele inkomsten, hogere kredietkosten en lagere belastingen achter zich, terwijl de nettowinst halveerde door een boete voor falende witwascontrole. Dat beeld rijst op uit een consensusverwachting van analisten, ingezien door ABM Financial News.

De analisten rekenen gemiddeld op een nettowinst van 620 miljoen euro, ruim de helft minder dan de 1,38 miljard euro van een jaar eerder, door de schikking met het Nederlandse openbaar ministerie ter waarde van 775 miljoen euro.

Zonder die boete voor het Nederlandse bankbedrijf zou het resultaat juist iets hoger zijn uitgevallen, op 1,395 miljard euro, omdat er zo'n 80 miljoen euro minder belastingen hoefden te worden betaald dan in het voorgaande jaar. Exclusief de boete en belastingen daalde het resultaat van 1,99 miljard naar 1,91 miljard euro.

Die daling komt door een verwachte toename van de voorzieningen voor oninbare leningen met 84 miljoen tot 208 miljoen euro, met name bij de zakenbank. Dit zou nog altijd een laag niveau zijn, maar wel beduidend hoger dan in de vier voorgaande kwartalen.

De gevolgen van de Turkse crisis en koersval van de lira blijven vooralsnog beperkt, voorspelt analist Cor Kluis van ABN AMRO.

De inkomsten bleven afgelopen kwartaal min of meer stabiel op 4,48 miljard euro, denken de analisten. Tegenover licht lagere rentebaten stonden hogere hogere fee-inkomsten. Hogere verwachte beleggings- en overige inkomsten, waaronder een dividend van Bank of Beijing, zouden per saldo een plus van ongeveer 70 miljoen euro opleveren.

Van de lopende kostenbesparingsprogramma's in Nederland en België worden nog geen vruchten verwacht: de operationele kosten worden met 2,33 miljard euro iets hoger ingeschat dan een jaar eerder en ongeveer gelijk aan het voorgaande kwartaal.

Na veel kritiek op de witwascontrolekwestie in Nederland stapte financieel directeur Koos Timmermans op, waardoor de bank na korte tijd opnieuw op zoek moet naar een nieuwe rechterhand voor topman Ralph Hamers.

Analist Marcell Houben van Credit Suisse noemde in aanloop naar de kwartaalcijfers de aandelen van banken in de Benelux aantrekkelijk, nu politieke risico’s rond Italië en een koersval van de Turkse lira zijn ingeprijsd. Verder verwacht hij een kwartaal waarin klanten risico’s afbouwden, mede met het oog op de dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, met zwakke kredietgroei in Nederland.

Volgens Houben onderschat de markt de margedruk bij ING, terwijl de positieve invloed van hogere fee-inkomsten en stijgende rentes wordt overschat. Mogelijk de grootste zorg is dat ING na de boete meer dan zeven jaar nodig zou hebben om zijn kapitaal op het gewenste peil te brengen, tenzij de groei-ambities en het dividendbeleid worden bijgesteld.

ING opent donderdag voorbeurs de boeken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
ECB: geen bezwaar tegen bankierswet GroenLinks

Gepubliceerd op 31 okt 2018 om 16:24 | Views: 221

ING 16:25
10,51 +0,19 (+1,88%)

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft geen bezwaar tegen een voorstel van GroenLinks om de minister van Financiën mee te laten beslissen over beloningen van topbankiers. Volgens president Mario Draghi lijkt het plan niet in strijd met de bevoegdheden die de ECB zelf heeft als toezichthouder.

GroenLinks wil dat Nederlandse banken een verhoging van het vaste salaris van een bestuurder voortaan eerst voor moeten leggen aan de minister. De initiatiefwet, die is medeondertekend door zes andere oppositiepartijen, stuitte evenwel op kritiek van de Raad van State. Die wees erop dat niet de minister maar de ECB verantwoordelijk is voor het bankentoezicht.

Het ministerie van Financiën legde de kwestie voor aan de ECB, die dus vindt dat de bevoegdheden van minister en toezichthouder best naast elkaar kunnen bestaan. ,,De Europese Centrale Bank geeft ons gelijk'', aldus Tweede Kamerlid Bart Snels van GroenLinks. ,,De minister moet nee kunnen zeggen tegen te hoge salarissen van bestuurders van banken.''
voda
0
EU-landen stellen eisen slechte leningen vast

Gepubliceerd op 31 okt 2018 om 13:57 | Views: 814

ING 16:25
10,51 +0,19 (+1,88%)

BRUSSEL (AFN) - De EU-lidstaten zijn het eens geworden over minimumeisen voor banken om risico’s te dekken voor oninbare leningen. De kapitaalmaatregel voor nieuwe leningen moet voorkomen dat de voorraad dubieuze leningen (npl’s) in de EU toeneemt.

Een lening wordt als oninbaar beschouwd als de kredietnemer, een bedrijf of persoon, negentig dagen niet heeft betaald. Vanaf dat moment moet de bank volgens de nieuwe eisen geld opzij gaan zetten in de veronderstelling dat de aflossing nooit zal plaatsvinden.

Voor slechte leningen in vastgoed moeten de banken na drie jaar 25 procent van het verlies hebben gereserveerd, en het totaalbedrag in negen jaar. Voor roerend goed geldt een opbouwperiode van zeven jaar. Leningen waar geen onderpand tegenover staat moeten in drie jaar volledig zijn gedekt.

Zuid-Europa

Oninbare en onrendabele leningen op de bankbalansen drukken de winstgevendheid en zijn een gevaar voor de stabiliteit van de sector. De berg npl’s steeg in de EU na de financiële crisis in 2007 tot een recordhoogte van een biljoen euro, maar neemt inmiddels geleidelijk af tot een percentage van gemiddeld 4,6 van alle leningen bij banken. Vooral Griekse, Cypriotische en Italiaanse banken hebben daarentegen nog een derde tot de helft van hun leningen uitstaan die waarschijnlijk nooit worden terugbetaald.

De EU-ministers van Financiën keurden vorige zomer een actieplan goed om het probleem van oninbare leningen in de EU aan te pakken. De maatregel voor nieuwe leningen is daar onderdeel van. De definitieve minimumeisen moeten nog worden onderhandeld met het Europees Parlement.
voda
0
Beursblik: beursexperts positief gestemd na slechte oktobermaand

(ABM FN-Dow Jones) Beursexperts zijn na maanden van pessimisme weer optimistisch gestemd. Dit bleek uit de maandelijkse enquête van Actiam.

De afgelopen maanden daalde de AEX, wat de experts ook hadden voorzien. Maar voor november zijn zij nu positief gestemd. Ruim twee derde van de experts rekent op een stijging en slechts één op de vijf voorziet een daling.

"We moeten terug tot januari 2016 om een dergelijk niveau van optimisme te vinden", constateerde analist Corne van Zeijl, bij Actiam verantwoordelijk voor de maandelijkse enquête.

"De meest gehoorde reden achter het optimisme is dat de koersen wel genoeg gedaald zijn en de problemen wel zijn ingeprijsd. Daarnaast noemde men nog de waardering van aandelen, zeker in relatie tot een spaarrekening. En we staan op de drempel van de traditionele eindejaarsrally", verklaarde Van Zeijl het optimisme.

Maar voor de langere termijn is men veel minder gerust, voegde de analist daar aan toe. Daar is 31 procent van de experts pessimistisch gestemd en 28 procent optimistisch. Ruim 41 procent is neutraal gestemd.

"Eén van de redenen die hier genoemd zijn is dan men een recessie verwacht. En dat Italië de potentie heeft om de euro om te trekken. Er is een grote lijst met zorgen."

Ten aanzien van Brexit rekent maar een klein deel van de experts op een harde variant. Het merendeel rekent op een zachte Brexit, en ook eeuwig uitstel of een nieuw referendum wordt door de experts kansrijker ingeschat dan een harde Brexit.

Top en flop

De beursexperts zetten komende maand vol in op ASML en ING. En met de koerswinst vandaag van ING na het publiceren van kwartaalcijfers, is de eerste aanzet goed. De experts vinden beide aandelen volgens Van Zeijl te hard gedaald.

Wegblijven doen de experts bij Altice en Unilever. "Altice voert zoals gebruikelijk de lijst met floppers aan. Unilever is een opmerkelijke tweede. In een opgaande beurs zullen veilige aandelen zoals Unilever achter blijven."

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Beursblik: sterk kwartaal opluchting voor topman ING

(ABM FN-Dow Jones) De beter dan verwachte kwartaalcijfers van ING zullen een opluchting zijn voor CEO Ralph Hamers. Dit verwacht KBC Securities, na een spervuur van negatief nieuws in het afgelopen kwartaal.

KBC merkte daarbij op dat de meevaller het gevolg is van hogere inkomsten en lagere kosten, waardoor deze van betere kwaliteit is dan in het tweede kwartaal, toen de lage risicokosten de verwachtingen overtroffen.

Een verbetering van de situatie in Turkije betekent dat de bank geen goodwill-afschrijving hoeft te doen in het land, wat volgens analist Jason Kalamboussis ook een opluchting is.

De rentebaten stegen met 2 procent en dus minder hard dan de beoogde groei met 3 tot 4 procent, maar gezien de omstandigheden is dit een sterk resultaat, stelde de analist.

Alleen in België vielen de resultaten volgens Kalamboussis tegen, mede door hogere kredietvoorzieningen.

Minder positief is ook dat de spaarrentes niet echt meer omlaag kunnen, hoewel dit in het afgelopen kwartaal nog wel lukte in Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië en Oostenrijk.

Verder kan de krappere kapitaalpositie een beperkende factor worden voor de groei van het leningenboek. De analist merkt in dat kader op dat de nettowinst in het kwartaal geheel werd gereserveerd voor het dividend.

De rentemarge stond echter niet onder druk, wat wijst op hogere marges op verstrekte kredieten.

KBC heeft een Houden advies en koersdoel van 13,00 euro. Het aandeel ING steeg donderdag 4,9 procent tot 10,99 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: ING sterk in meeste divisies

(ABM FN-Dow Jones) ING deed het in het derde kwartaal van 2018 met de meeste divisies beter dan verwacht, terwijl dankzij kostenbesparingen de verhouding tussen kosten en inkomsten over de brede linie verbeterde. Dat stelde Jefferies donderdag in een rapport.

De analist verwacht dat de markt positief zal reageren op de kostenbeheersing, hoewel zwartkijkers de hogere inkomsten kunnen toeschrijven aan treasury-activiteiten, zoals aangepaste hedgeposities.

In Nederland deed de bank het per saldo aardig beter dan verwacht, met bijna 13 procent hogere fee-inkomsten die de daling van de rentebaten met 5 procent opvingen. Een cao-akkoord liet de kosten met 7 procent stijgen maar de kosten-inkomsten-ratio was laag, met 44,8 procent, profiterend van de ingezette reorganisatie. Er vielen minder voorzieningen voor slechte leningen vrij, wat bijdroeg aan de hogere risicokosten voor de groep.

In België vielen de resultaten tegen, met 4 procent lagere fees en lagere overige inkomsten. De rentebaten stegen echter met bijna 5 procent door hogere hypotheekrentes. De kosten daalden licht door de personeelsreductie met 200 man.

Met de buitenlandse retailbanken presteerde ING sterk, met aanhoudend sterke groei van primaire klanten. De Duitse omzet steeg 12 procent, dankzij treasury-gerelateerde inkomsten die compenseerden voor margedruk. In de overige landen steeg de omzet 10 procent. De risicokosten stegen in Turkije en Roemenië.

Bij de zakenbank steeg de omzet in Industry Lending en General Lending, maar waren er ook meer kredietvoorzieningen in de VS en België. Financial Markets had het moeilijk, Treasury leverde een goede bijdrage met een herschikking van de hedgeposities.

Jefferies heeft een koopadvies op ING met een koersdoel van 19,20 euro.

Het aandeel ING stond donderdag 4,9 procent hoger op 10,99 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Update: ING profiteert van hogere overige inkomsten

(ABM FN-Dow Jones) ING Groep heeft in het derde kwartaal van 2018 zoals verwacht minder winst geboekt door de boete voor falende witwascontrole, maar de winst was hoger dan verwacht, dankzij hogere overige inkomsten. Dat bleek donderdag voorbeurs bij de publicatie van de cijfers.

Ook de nettorentebaten van de bank stegen licht, waar juist gerekend werd op een lichte daling, terwijl de fee-inkomsten aanzienlijk stegen.

De nettowinst daalde van 1,38 miljard naar 776 miljoen euro, waar analisten gemiddeld hadden gerekend op 620 miljoen euro. De schikking met het Openbaar Ministerie voor de compliance-tekortkomingen nam een hap van 775 miljoen euro uit het resultaat.

"De schikking had een impact op onze reputatie en onze kwartaalresultaten", stelde CEO Ralph Hamers in een schriftelijke verklaring. De bank heeft zijn afdeling compliance in Nederland inmiddels uitgebreid van 150 man in 2010 naar 450 man nu en ook een zogeheten know your customer-centrum in het leven geroepen.

De topman kon nog geen details melden over de zoektocht naar een nieuwe CFO, nadat Koos Timmermans verantwoordelijkheid nam voor het compliance-debacle.

Terwijl de nettowinst daalde, steeg de onderliggende winst voor belastingen met 6,5 procent, van 1,99 miljard tot 2,12 miljard, waar analisten een daling tot 1,91 miljard hadden voorzien.

De meevaller was vooral te danken aan hogere inkomsten. Die stegen ruim 5 procent van 4,41 miljard naar 4,65 miljard euro, mede dankzij fors hogere overige inkomsten, die met 75 procent stegen naar 337 miljoen euro. Daarbij zat een dividend van Bank of Beijing van 83 miljoen euro. Ook waren de inkomsten bij Bank Treasury in Duitsland hoger.

De nettorentebaten stegen licht, met 0,3 procent tot 3,50 miljard, en de fee-inkomsten stegen met 12 procent tot 720 miljoen euro.

Ondanks de reputatieschade door de schikking kreeg er 200.000 primaire klanten bij in het kwartaal. "Dat is zelfs erg veel voor het kwartaal", zei CEO Ralph Hamers in een toelichting. De bank slaagt er naar eigen zeggen goed in om klanten reclame te laten maken voor de bank, met de hoogste 'net promotor score' in zeven landen waar de bank actief is.

De operationele kosten stegen nauwelijks, omdat hogere personeelskosten werden gecompenseerd door lagere overige kosten. Volgens vertrekkend CFO Koos Timmermans worden de gevolgen van de kostenbesparingsprogramma's langzamerhand zichtbaar en ligt de bank op koers om de verhouding tussen kosten en inkomsten stapsgewijs te verbeteren richting het doel van 50 tot 52 procent.

De bijdrage aan de voorzieningen voor slechte leningen werd verhoogd naar 215 miljoen euro, wat fors hoger was dan een jaar eerder, maar conform de verwachting van analisten.

Handelsoorlog en Turkije

De bank zei nog geen grote impact te zien van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China op de resultaten in het derde kwartaal. De Chinezen zijn bezig de impact op hun economische groei te beperken door de relaties met andere werelddelen te versterken, en de VS lijken er geen last van te hebben, zei Hamers.

Volgens de topman zijn politiek gedreven kwesties zoals de crisis in Turkije, de begrotingskwestie in Italië en Brexit zaken waar de bank goed mee kan omgaan. Het belangrijkste beleidsissue voor banken is volgens Hamers de negatieve rente, die zorgt voor margedruk.

De toegenomen marktvolatiliteit in het vierde kwartaal hoeft niet negatief te zijn, liet Hamers doorschemeren. Met name als de rentes gaan bewegen, worden klanten actiever omdat ze hun risico's willen afdekken. In het derde kwartaal kampten banken volgens Hamers juist met relatief lage activiteit bij klanten.

Kapitaaldoelen

Ondanks de boete en de lagere nettowinst bleef de kernkapitaalratio van ING in het derde kwartaal op een gelijk niveau van iets meer dan 14 procent. De bank moet de komende jaren twee procentpunt aan kapitaal erbij sprokkelen vanwege de aankomende Basel IV-regels. Dat kan de bank voor een deel doen door intern management, opschonen van data, en een groter deel van de verstrekte leningen en hypotheken te verkopen aan andere partijen om de eigen balans te ontlasten. Hamers zei "geen problemen" te voorzien op dat vlak. Mocht de kapitaalopbouw toch tegenvallen, dan kunnen de groei-ambities wat lager worden bijgesteld. Vasthouden aan het progressieve dividendbeleid zou dan de prioriteit hebben.

Update: om extra informatie en commentaar toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Megaboete trekt winst ING omlaag

Gepubliceerd op 1 nov 2018 om 07:22 | Views: 5.417

ING 16:53
11,15 +0,67 (+6,35%)

AMSTERDAM (AFN) - De nettowinst van ING is in het derde kwartaal flink gekelderd door de megaboete die de bank onlangs heeft gekregen. Zonder die flinke last ging het wel beter met het financiële concern. ING kreeg er wereldwijd ook weer veel klanten bij.

Onder de streep bleef 776 miljoen euro over, tegen een nettowinst van bijna 1,4 miljard euro in het derde kwartaal vorig jaar. Het zogeheten onderliggende resultaat voor belastingen, de winst zonder het effect van de schikking, groeide evenwel met 6,5 procent naar dik 2,1 miljard euro.

De bank heeft een rumoerig kwartaal achter de rug. ING erkende tekort te zijn geschoten bij het voorkomen van witwassen. De zaak werd voor 675 miljoen euro geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De kwestie leidde tot veel politieke ophef en maakte ook de positie van financieel topman Koos Timmermans onhoudbaar.

Ralph Hamers

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers blijft wel. ,,Er zijn meerdere manieren om je verantwoordelijkheid te nemen'', benadrukt hij in een toelichting. ,,Ik doe dat door maatregelen door te voeren om te zorgen dat dit niet nog eens gebeurt.'' De topman is er ,,trots'' op dat ING ondanks de megaboete commercieel toch een sterk kwartaal draaide. Zo komt de uitkering van dividend aan de aandeelhouders niet in gevaar. Volgens Hamers is de kapitaalbuffer verder sterk gebleven. Alles bij elkaar telt de bank inmiddels 38 miljoen klanten.

ING merkte onlangs dat zakelijke klanten het conflict tussen de Verenigde Staten en China begonnen te voelen. Als financier van tal van bedrijven in de wereld vormt de handelsoorlog ook een risico voor de bank zelf. Maar voorlopig is er nog geen sprake van een directe impact.

Net als de andere grote politieke kwesties, de brexit en de crisis in Turkije, vormt de handelsoorlog in de ogen van ING vooral een bedreiging voor het economisch vertrouwen in de wereld. Via die weg kan het volgens Hamers een rem zetten op de economische groei, wat ook weer gevolgen heeft voor het rentebeleid van centrale banken. Dat laatste is eigenlijk het voornaamste punt van zorg voor een groot financieel concern als ING.
5.541 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 ... 274 275 276 277 278 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 apr 2024 12:14
Koers 14,826
Verschil +0,132 (+0,90%)
Hoog 14,858
Laag 14,732
Volume 1.801.968
Volume gemiddeld 11.316.180
Volume gisteren 8.552.536

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront