Exor « Terug naar discussie overzicht

Exor 2022, discount terecht of onterecht?

34 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Bart Meerdink
1
Exor N.V. is de holding van de familie Agnelli (hebben 52% belang, oprichters van FIAT): www.exor.com

Gevestigd in Nederland (!) en de beursnotering wordt overgeheveld van Milaan naar Amsterdam. Vandaar dit nieuwe forum.

Momenteel vind nog wel verreweg de meeste handel plaats in Milaan. De aandelen daar worden volgens mij straks ook overgeheveld naar de Amsterdamse notering.

Beursgenoteerde belangen:

Ferrari 22,9% (waarde €8,6 mrd)
Stellantis 14,4% (waarde €5,9 mrd)
CNH Industrial 26,9% (€4,4 mrd)
Iveco Group 27,1%
Juventus Football Club 63,8%

Verder:
Christian Louboutin 24,0%
Via Transportation 17,6%
The Economist 43,4%
GEDI Gruppo Editoriale 89,6%
Welltec 47,6%
SHANG XIA 77,3%

En diverse kleinere investeringen, ventures e.d.

Exor heeft dit jaar herverzekeraar PartnerRe aan Covéa verkocht voor €8,6 mrd (!).

Marketcap momenteel €13,6 mrd (koers €59,36), dit is ongeveer 50,9% van de Net Asset Value.

Met die €8,6 mrd hebben ze dus een hoop cash, en ze zijn bezig om eigen aandelen in te kopen (wel bescheiden vooralsnog, progamma van €250 miljoen). Laag dividend (€0,43).

Gezien de discount en de mogelijkheid om via Exor goedkoop in Ferrari en Stellantis te investeren lijkt me dit een aanwinst voor de Amsterdamse beurs.

Overigens is de VEB juist van mening dat Exor *niet* op onze beurs thuishoort: www.veb.net/artikel/08749/exor-hoort-...

Wat vinden jullie?

En wat te denken van de zeer hoge discount? Denk ook aan die €8,6 mrd cash die ze nu hebben.
Bart Meerdink
0
Ik was nog vergeten te vermelden dat ik long Exor was (dat zal geen verrassing zijn gezien de teneur van de posting).

Maar ze hebben blijkbaar uit mijn stukje begrepen dat Exor nogal ondergewaardeerd was, gezien de forse stijging vandaag ... ;-)

(een deel van de stijging is natuurlijk te verklaren door de stijging van Ferrari, Stellantis, CNH Industrial etc)
Bart Meerdink
1
quote:

'belegger'' schreef op 3 oktober 2022 21:31:

Exor: hiddenvaluegems.com/myportfolio/exor/...
Aardige analyse (via 'belegger"). Discount is trouwens al ietsje minder geworden, momenteel gewardeerd op zo'n 57% van de NAV.
Quantumtamtam
0

een deel van de 8,6 miljard uit de verkoop van Partner Ré heeft al een bestemming gevonden

exor.com/press-releases/2022-07-29/ag...
29 JULY 2022
Exor N.V. has closed today the agreement to acquire a 10% shareholding of Institut Mérieux, the privately held global healthcare holding of the Mérieux family. A consideration of €278 million, corresponding to one third of the €833 million total investment, was paid today by way of a reserved capital increase, while the remaining amount is expected to be contributed within the next 12 months.
RoyS
0
Stellantis, Ferrari, Iveco en CNH bij elkaar zijn ruim meer waard dan de marketcap...
de rest van de deelnemingen en de stapel cash krijg je dus voor niks...

beetje vergelijkbaar met Prosus, waar ook alleen al de positie in Tencent (K/W 11,4) ruim meer waard is dan de marketcap...nog los van de rest van de deelnemingen...
'belegger''
0
quote:

'belegger'' schreef op 6 juli 2022 00:14:

Exor koopt zich voor 10% (€833 miljoen) in bij Institut Mérieux. Dat is een private healthcare holding van de familie Mérieux. Wat die allemaal voor vertakkingen hebben ziet er complex uit, maar zij werken ook samen met bijvoorbeeld Sofina en GBL.

Bericht van Exor en Institut Mérieux:
www.exor.com/press-releases/2022-07-0...

Bij Sofina zie ik bijvoorbeeld Mérieux NutriSciences en bioMérieux:
www.sofinagroup.com/project/en-merieu...
www.sofinagroup.com/project/en-biomer...

De naam Mérieux komt ook voor in de de lijst met General Partners waar Sofina mee samenwerkt:
www.sofinagroup.com/investments/our-t...

Bij GBL spreekt men van Mérieux Equity Partners, Mérieux Participations en Mérieux Participations 2. Daarbij is Mérieux Equity Partners volgens mij een Private Equity partij onder Merieux Développement dat weer zou vallen onder Institut Merieux:
www.gbl.be/en/sienna-investment-manag...
Bovenstaande is wel van even geleden, maar gaat over Exor. Het komt uit dit draadje: www.iex.nl/Forum/Topic/1390286/Koffie...

Met Mérieux heb je er mooi een stukje blootstelling aan de gezondheidssector bij. Dat geeft verder diversificatie naast industrie en luxegoederen. Als vervangen van het belang in de verzekeringswereld begrijp ik.
'belegger''
0
Zelf overweeg ik overigens een positie in Stellantis en (nog) niet in Exor. Zonder de holdingkorting, maar wel het dividend dat je zelf weer kunt beleggen waar je wilt. Tegenover de holdingkorting staat overigens een berg cash dat niets oplevert (maar ook niet daalt als de markt in elkaar klapt). Maar ik ben van plan om Exor ook in de gaten te houden.
Calvin
0
Het is leuk die discount, maar is het niet zo dat alle Holdings een discount hebben?
'belegger''
0
Meestal wel en soms noteert een holding (tijdelijk) tegen een premie. De korting (premie) is geen constante en daar zou je op kunnen handelen. Persoonlijk kijk ik nooit enkel naar de korting (premie) van een holding. Over een langere periode heeft Exor beter gepresteerd dan de brede markt. Dat is natuurlijk wel in het verleden.
'belegger''
0
Exor doet mij een beetje denken aan het Zweedse Investor AB. Beiden zijn sterk vertegenwoordigd in de industrie. Daarbij zit Exor iets meer in luxe goede goederen en Investor volgens mij iets meer in service binnen de industrie. Verder zit Investor behoorlijk in gezondheidszorg met ongeveer 10% van hun portefeuille beursgenoteerd en 10% private equity in die hoek. Met Mérieux zet Exor nu ook stappen in die sector. Verder beleggen beide holdings duidelijk voor de lange termijn. Wat mij ook wel aanspreekt is dat je kunt volgen waar ze precies inzitten. Er zijn ook holdings waar je voor Private Equity een lijst met tientallen PE partijen ziet via wie zij zaken doen. Het blijft dan onduidelijk waar zij dan uiteindelijk allemaal inzitten. Een aantal Belgen hebben daar een handje van.
Free Dividend
0
Interessante partij. Wat betalen ze qua dividend (in percentages) uit op jaarbasis?
'belegger''
0
Voor het dividend hoef je het niet te doen, dan kun je beter rechtstreeks bijvoorbeeld Stellantis kopen. Volgens onderstaande site heeft Exor de afgelopen 4 jaar telkens €0,43 uitgekeerd. Op de huidige koers is dat een magere 0,58%.

www.dividendinfo.nl/exor

Volgens mij herinvesteert de familie Agnelli liever de dividenden die worden ontvangen uit de participaties. Al zitten ze momenteel op een berg cash na de verkoop van PartnerRe. Er zitten overigens wel meer holdings op een berg cash, zie bijvoorbeeld HAL en Berkshire. De laatste zal altijd wel een flink deel cash (tientallen miljarden?) aanhouden om grote claims uit hun verzekeringstak op te kunnen vangen. Maar de laatste tijd hebben ook zij wel erg veel cash. Maar goed het gaat hier om Exor.
Free Dividend
0
Ah oké. Op zich niet verkeerd als ze het herinvesteren door meer bedrijven te kopen. Ik vind het echt een ontzettend interessante partij. Het wordt daarmee een mooi dividend groei bedrijf.
'belegger''
0
Met vier jaar op rij een dividend van €0,43 zie ik de groei op dat vlak nog niet zo ;)

Over een langere periode (10-20 jaar) heeft Exor wel een outperformance gegeven t.o.v. de brede markt.
'belegger''
0
Voor de discount zoek ik het (voornamelijk) in twee dingen.

Veel participaties van Exor zijn beursgenoteerd en kun je zelf kopen. En de grootste zijn er maar een paar. Iedereen zou persoonlijk misschien net een andere mix kiezen en met de holding zit je aan hun mix vast. Dat kan voor een stukje discount zorgen.

Een ander punt waar ook veel andere familiale holdings kritiek op krijgen is de governance, dat je als kleine aandeelhouders van buiten de familie niets hebt in te brengen. Daar kijk ik toch iets anders tegenaan. Hoeveel particuliere beleggers stemmen bij andere aandelen op de aandeelhoudersvergadering? Dat zijn er volgens mij niet zoveel. En dan zou het hier ineens een probleem zijn.
Free Dividend
0
Eens met je. Enig nadeel / potentieel gevaar is dat ze wel een emotionele relatie hebben met een groot deel van de bedrijven.
'belegger''
0
Daarbij staan Italianen gemiddeld genomen toch wel bekend als een emotioneel volk. Zo'n lange relatie heeft ook een keerzijde. Ze hebben bij belangrijke participaties inspraak in het bestuur en ze zitten er voor de lange termijn in. Die lange termijn zie je bijvoorbeeld ook bij Investor AB van de Zweedse familie Wallenberg. Daar is bijvoorbeeld AstraZeneca met 10% van hun portefeuille geen kleine participatie. Ze zitten sinds 1924 in dat bedrijf. Dat noem ik toch wel een buy & hold (tenzij) strategie en dat zie ik bij Exor ook.

Zo'n buy & hold strategie zie ik heel anders dan private equity waarbij men vooraf een exit-strategie voor ogen heeft, zoals je bij diverse andere (familiale) holdings ziet. Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van PE met een exit-strategie zoals bijvoorbeeld LBO, zeker bij hogere rentestanden.
'belegger''
0
quote:

Free Dividend schreef op 11 december 2022 11:09:

Ah oké. Op zich niet verkeerd als ze het herinvesteren door meer bedrijven te kopen. Ik vind het echt een ontzettend interessante partij. Het wordt daarmee een mooi dividend groei bedrijf.
Maar je had toch al je pensioengeld in ASR zitten? Of overweeg je Exor voor vroegpensioen?
34 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 20 mei 2024 17:35
Koers 104,300
Verschil +0,500 (+0,48%)
Hoog 104,300
Laag 103,400
Volume 67.087
Volume gemiddeld 144.634
Volume gisteren 132.951

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront