Wereldhave « Terug naar discussie overzicht

Wereldhave - 2021: het beslissende jaar

2.641 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 129 130 131 132 133 » | Laatste
DeZwarteRidder
3
Nederland

Wereldhave richt zich op de winkelcentra in Nederland die dominant zijn in hun verzorgingsgebied. Het Nederlandse winkelcentrum portfolio bestaat uit zestien winkelcentra in Amersfoort, Arnhem (2), Capelle aan den IJssel, Dordrecht, Eindhoven, Etten-Leur, Heerhugowaard, Hoofddorp, Leiderdorp, Maassluis, Nieuwegein, Purmerend, Roosendaal, Rijswijk en Tilburg (2). Wereldhave implementeert een renovatie voor de Nederlandse winkelcentra.
DeZwarteRidder
4


Wereldhave België

Wereldhave Belgium investeert in middelgrote winkelcentra in Noordwest Europa die dominant zijn in hun regio en uitbreidingspotecieel hebben. Wereldhave Belgium is beursgenoteerde organisatie waarvan Wereldhave N.V. 70% aandelen in bezit heeft.

De portefeuille van Wereldhave in België bestaat uit winkelcentra in Genk, Luik, Nijvel, Doornik, Kortrijk, Gent en Waterloo zowel als herontwikkelingen in Doornik en Waterloo. De rest van de portefeuille bestaat uit kantoren in Antwerpen en Brussel.
DeZwarteRidder
1
Wereldhave France

In France, we operate centers in four regional cities: Bordeaux, Le Havre, Rouen, and Strasbourg. We also have a center in Argenteuil, north-west of Paris. In 2019, nearly 41.6 million people visited our centers in France. Across our centers, we have more than 400 tenants, including H&M, Leclerc, Pathé, Auchan, Sephora and Inditex, owners of fashion store Zara.
Marco1337
3
Voor 2021:
Verkoop Frankrijk?
Verdere uitbreiding v Herk?
Dividend?
Voor het eerst in 11 jaar een stijging van de waarde vastgoedportefeuille?
Misschien zelfs wel een bod op deze lage koers?
Consolidatie met andere vastgoedfondsen?

Allemaal potentiele vragen voor 2021, erg benieuwd hoeveel hiervan worden beantwoord in 2021.
DeZwarteRidder
0
Georgios is wanhopig: sinds de renovatie van Cityplaza kan de deur niet meer open en springen de tegels uit de vloer

De deur kan niet meer open, de tegels springen uit de vloer. Grieks restaurant Oregano in het Nieuwegeinse winkelcentrum Cityplaza is nu dicht, maar draaide daarvoor al op halve kracht. Huisbaas Wereldhave reageert alleen met een incassobureau op zijn klachten, zegt uitbater Georgios Arabatzakis.
Roeland Franck 24-12-20, 14:10

Het zit de Griekse restauranthouder hoog. Heel hoog. In 1984 behoorde hij tot de eerste ondernemers van Cityplaza, en betaalde al die jaren netjes de huur. Bij evenementen op het marktplein mocht bij hem de stekker in het stopcontact. Arabatzakis verzorgde soms hapjes en kreeg voor zijn betrokkenheid een oorkonde van toenmalig burgemeester Cor Lamers.

Overleven

Voor de renovatie van het winkelcentrum moest hij in 2012 wijken, maar keerde uiteindelijk vijf jaar geleden terug op de hoek van de Markt en Schakelstede. In de tussentijd opende hij met zijn familie zaken in Vleuterweide en Houten om te overleven. ,,WW is niks voor mij.”

De deuren van Oregano zijn, zoals bij alle horeca, nu natuurlijk gesloten. Het deel aan de straatkant is zelfs helemaal ontruimd en afgeplakt. De deur kan maar voor een derde open, doordat ze vastloopt op de vloer. Arabatzakis heeft er aan de onderkant een paar centimeter afgezaagd, maar dat bleek onvoldoende. Binnen liggen de tegels schuin omhoog, in het midden 15 centimeter hoger dan aan de randen. Tafeltjes kunnen al lang niet meer staan, glazen en borden schuiven er vanaf. Diverse tegels zijn van de vloer gesprongen. Arabatzakis ziet het hoofdschuddend aan terwijl hij enkele vloerdelen optilt.
Goede naam

Als de afzuiging in de keuken aanstond, floot de wind door het restaurant
Georgios Arabatzakis

,,Toen Cityplaza klaar was met verbouwen, wilde ik terug. Dat kon, maar het werd wel steeds uitgesteld vanwege bouwproblemen. Uiteindelijk kon ik terecht, ze wilden zelfs de naastgelegen ruimten ook aan mij verhuren. Ik heb een goede naam opgebouwd hier. Maar er zijn vanaf het begin problemen geweest. Als de afzuiging in de keuken aanstond, floot de wind door het restaurant. De gevel staat uit het lood en drie keer is één van de grote ramen hier gebarsten. Het is gewoon niet goed gebouwd.

Maar het ergste zijn de tegels. Daaronder zit schuim dat is opgezwollen nadat er water van het dak lekte. We hebben twee keer de tegels hersteld, maar het heeft geen zin. We hebben wel een gesprek gehad met eigenaar Wereldhave, maar ze doen er niks aan.”
Maat vol

Sinds anderhalf jaar is het deel van de zaak op straatniveau gesloten. Alleen aan de marktzijde kunnen nog gasten zitten. Toen daar dit jaar ook nog de sluiting vanwege corona bij kwam, besloot Arabatzakis de huur op te schorten. Voor hem was de maat vol.

Wereldhave weigert volgens de Griekse restaurateur niet alleen de gebreken aan zijn zaak te herstellen, maar toont zich ook niet inschikkelijk voor huurders die door corona in de problemen komen. Over huurmatiging valt niet te praten, zegt de ondernemer. Dat steekt temeer daar de gemeente Nieuwegein restaurants in theater De Kom wel korting geeft op de huur.
Incassobureau

Bij Arabatzakis vallen inmiddels met enige regelmaat aanmaningen van een incassobureau op de mat. Niet alleen voor achterstallige huur, maar ook boetes omdat Arabatzakis zich niet aan de verplichte openstelling zou hebben gehouden. Daarbovenop komen incassokosten; bij elkaar zou het om meer dan 60.000 euro gaan. Een rechtszaak ziet de geboren Griek met vertrouwen tegemoet. ,,De rechter moet begrijpen dat dit zo niet kan.”

Eigenaar van Cityplaza Wereldhave laat in een reactie weten in gesprek te zijn met Arabatzakis. Het bedrijf zegt dat de vloer door de restauranthouder zelf is aangebracht en dat het in afwachting is van stukken die aantonen dat de problemen het gevolg zijn van de constructie van het pand.
MOEdig Voorwaarts
3
Alvast de beste wensen voor 2021, dat de koers maar in double digits mag blijven noteren, met per saldo meer positieve dan negatieve verrassingen!

Ik besef me terdege dat dat wellicht wat veel gevraagd is van dit schitterende fonds, zeker als je naar het track record kijkt, maar we laten we het nieuwe jaar optimistisch tegemoet treden.

Show us what you're made of, Stormy!
[verwijderd]
0
Met een geschat einde op 10,700 kan 2021 niet anders dan positief zijn. Zou je denken. Het vertrouwen is inmiddels wel heel erg ver te zoeken!
.
Die 10,70 bestaat uit:
1. Intrinsieke waarde geschat na afboeking en verkoop FR: €22 per aandeel
2. Direct resultaat 2020: 2,15
3. Bijdrage AMvest: 1,50
Totaal: €25,60

Badwill: €14,90 = 600 Miljoen euro die de markt verwacht dat Storm kwijt gaat spelen. Gaat dat echt zo zijn? we gaan het zien!
Marco1337
0
Die 25,60 is natuurlijk zonder aftrek schulden. Als je even voorzichtig rekent met een LTV van 35% na verkoop Frankrijk dan heb je het nog steeds over een waardering van bijna 17 euro.
Bij die 17 euro is echt al het slechte nieuws al ingeprijst en is er 0 rekening gehouden met het feit dat ook de schuld van Wereldhave rendeert (ik heb m nu 1op1 van de bezittingen afgehaald maar dat is (te) voorzichtig) 20 euro is in mijn ogen een mooi en realistisch streven.

Met de huidige lage rente is die schuld eigenlijk een grote hefboom voor het eigen vermogen, die zou ik ook niet te ver laten teruglopen als ik Wereldhave was.
perry1
0
Net niet gehalveerd in 2020 en we waren ook al een grote bleeder in 2019. 3 keers is scheeprecht of misschien een turn in 2021? Kw1 zie ik al niet goedkomen met blijvende lockdown tot wellicht eind feb.
[verwijderd]
9
quote:

Marco1337 schreef op 31 december 2020 13:40:

Die 25,60 is natuurlijk zonder aftrek schulden. Als je even voorzichtig rekent met een LTV van 35% na verkoop Frankrijk dan heb je het nog steeds over een waardering van bijna 17 euro.
Bij die 17 euro is echt al het slechte nieuws al ingeprijst en is er 0 rekening gehouden met het feit dat ook de schuld van Wereldhave rendeert (ik heb m nu 1op1 van de bezittingen afgehaald maar dat is (te) voorzichtig) 20 euro is in mijn ogen een mooi en realistisch streven.

Met de huidige lage rente is die schuld eigenlijk een grote hefboom voor het eigen vermogen, die zou ik ook niet te ver laten teruglopen als ik Wereldhave was.
Dat is met aftrek schulden. Onthoud voor het gemak maar: 40 miljoen aandelen.

Voor de mensen per Q3 2020:

Properties: 2,7 Miljard 67,50
Net Debt: 1,25 Miljard 31,25
Equity shareholders: 1,22 Miljard = 30,50 per aandeel
Direct resultaat: 2,20 = 88 Miljoen per aandeel

Máár FR nu in de boeken voor 790 miljoen (904 Miljoen 2019!). Kempen zegt 20-30% onder boekwaarde. Storm zegt min of meer dat de waarde per aandeel naar 22 (van 28) zal gaan na verkoop.
6 euro x 40 miljoen aandelen = een geschat boekverlies van 240. Verhip dat is 30%. Storm speelt het veilig.

Je krijgt dan dus verkoop 550 miljoen af: schulden 360, Cash: 190
Per aandeel zal de nieuwe situatie dan zijn:
Properties: 1,9 Miljard
Net debt: 741 (LTV = 39%) 41 Miljoen cash om vrij te verbrassen (inkoop aandelen = 10%)
Equity shareholders: 980 Miljoen IFRS per aandeel = 24,5 fair value = €22
Direct resultaat: 1,50 = 60 Miljoen per aandeel
Dividend = 1,12 per aandeel

Hoe die 1,50 per aandeel te waarderen?
- Er is met deze operatie écht teringjantje veel vermogen verdampt. Het lek is gestopt.
- Er is geen risico op afwaarderen meer, objecten zijn belachelijk laag gewaardeerd (of zoals Storm zou zeggen: objecten zijn realistisch gewaardeerd - op basis van een markt waar het belachelijk is om te verkopen!). LTV kan of moet(!) dus organisch de weg naar beneden vinden door hoge bezetting en LfL groei. Elke verbetering in de markt kan direct verwerkt worden als waarde stijging. Dat vindt Storm dan ook realistisch neem ik aan...

Waardering (10x resultaat) moet wat mij betreft dus liggen tussen €13 en €16 máár dan wel met de verwachting dat elke verbetering van de markt dit aandeel positief kan beïnvloeden.

Visie 2021
Is liquidatie van FR de juiste beslissing geweest? Voor de aandeelhouder die kocht op €25 zeker niet. Voor de aandeelhouder die deze aandelen tussen €7 en €10 oppikte zeker wel. Potentieel in de koers (@ €11) is 50% als we het dividend meerekenen.
Tip: tel de miljoenen op of onder 550 verkoopprijs, deel die door 40 en trek deze van het koersdoel af.

[verwijderd]
1
Het is begin januari 2021. De maand waarvan The Third Way het begin naar herstel verwachtte.
@ The Third Way .. hoe gaat het met je ? Zit de behandeling nog ongeveer op je verwachte tijdlijn ?
MOEdig Voorwaarts
0
Ik kan me wel vinden in de berekeningen van MFCons, een mooie samenvatting van waar we nu staan.

Afgezien van de "angstaanjagende" plannen zoals die in februari 2020 zijn gepresenteerd, heeft Storm nog geen grote schade aangericht en misschien zelfs wel knap werk geleverd op het vlak van financiering. Ook zijn er geen voorbarige paniekerige stappen gezet (claimemissie), dit waarschijnlijk tot groot ongenoegen van de flinke kudde shorters.

Laten we hopen dat de marktomstandigheden in 2021 inderdaad structureel verbeteren, dan is er koerstechnisch waarschijnlijk best wat perspectief!
Marco1337
0
@mf cons, ja je hebt gelijk!
Die instrinsieke waarde per aandeel is natuurlijk gewoon het eigen vermogen / aantal aandelen. Had het niet goed gelezen, dacht dat je met de waarde van het vastgoed aan het rekenen was.
The Third Way...
8
quote:

ff_relativeren schreef op 2 januari 2021 00:27:

Het is begin januari 2021. De maand waarvan The Third Way het begin naar herstel verwachtte.
@ The Third Way .. hoe gaat het met je ? Zit de behandeling nog ongeveer op je verwachte tijdlijn ?
Dank voor de interesse :-)

Het gaat boven verwachting goed, lig voor op schema mbt. herstel. Ben al voorzichtig aan het werk en zelfs aan het "fitnessen", hoewel de weg duidelijk nog lang zal zijn.

Begin februari eerste scans en testen om het succes van de behandeling te meten...
NLvalue
0
2016: -16%
2017: -6%
2018: -33%
2019: -25%
2020: -47%

Koersresultaat P5Y. We voelen allemaal Perry's frustratie. 80% koersverval in 5 jaar. Slechter dan ECP die 'maar" 60% is kwijtgeraakt in 5 jaar. En nee - dat is niet te wijten aan corona, Matthijs.

Lijkt me duidelijk dat dit zo niet verder kan - beleggingsfondsen die dit soort resultaten laten zien kunnen opgeheven worden.

The Third Way...
0
quote:

NLvalue schreef op 4 januari 2021 09:05:

2016: -16%
2017: -6%
2018: -33%
2019: -25%
2020: -47%

Koersresultaat P5Y. We voelen allemaal Perry's frustratie. 80% koersverval in 5 jaar. Slechter dan ECP die 'maar" 60% is kwijtgeraakt in 5 jaar. En nee - dat is niet te wijten aan corona, Matthijs.

Lijkt me duidelijk dat dit zo niet verder kan - beleggingsfondsen die dit soort resultaten laten zien kunnen opgeheven worden.
En "the greatest fallacy of all" is dat gedurende al die jaren zovelen - beleggers en RvC en RvB en taxateurs - geloofden in het zsm. verkleinen van het gat tussen die dalende koers en de NAV. Hoop is "nice for breakfast but a death wish at dinner time".

Dit jaar zal de koers mogelijk niet zo hard dalen. Pre-corona / post aankondiging vd LifeCentral strategie viel die al hard naar e15, dus met e11 nu...

Wat is dan de oplossing, kunnen we wel wat met die NAV? Merkwaardig genoeg is zelfs die hoge NAV, zoals eerder aangetoond op sommige locaties, nu al lager dan de waarde van residentieel.

Ingewikkeld vraagstuk toch?
[verwijderd]
1
De NAV is afhankelijk van een stabiele cashflow. De beurskoers is afhankelijk van het risico. Als je "betrouwbaarheid" kan verkopen dan mag je net als Aedifica of WDP tegen 3% gewaardeerd worden.

Stel de LC contructies waarin wonen en aanbod commercie hand in hand gaan voor de komende 30 jaar. Dan kán die 1,50 ook €45 waard zijn. De waardering is nu volgens de NAV 22. Maar en wordt 10% geëist (en uitgekeerd als het goed is...). Dus gaat de koers pas stijgen als er vertrouwen is in de toekomst. En dat mag je best hebben. Centra die zich goed verhouden tot hun omgeving zijn veel waard.
2.641 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 129 130 131 132 133 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 12 jul 2024 17:35
Koers 13,580
Verschil -0,020 (-0,15%)
Hoog 13,660
Laag 13,540
Volume 54.799
Volume gemiddeld 97.507
Volume gisteren 97.684

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront