Wereldhave « Terug naar discussie overzicht

Dividend Wereldhave 2020..

24 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Hancock
4
Even voorstellen; ik ben al sinds jaar & dag een belegger in Wereldhave, ik heb er inmiddels een paar duizend, voornamelijk voor het dividend als aanvulling op mijn pensioen, ik ben een ondernemer in de ICT-wereld. Dus ik moet zelf mijn eigen pensioenvoorziening regelen..
Ik heb een paar dagen met de DIRECTOR INVESTOR RELATIONS & CORPORATE DEVELOPMENT van Wereldhave, de heer Ruud van Maanen, gesproken en ik wil graag verslag doen van de uitkomst van dat gesprek. Dat over onder andere het dividend en de toekomst van Wereldhave handelde..

Ik heb hem gebeld en zijn voicemail ingesproken en tot mijn verbazing belde hij terug. En ik daag iedereen uit die mij niet geloofd om hetzelfde te doen. Het nummer staat op de afbeelding vermeldt..
Allereerst hebben we over het dividend gesproken. Ik heb gezegd dat ik begrip had voor het feit dat Wereldhave dit voorlopig opgeschort heeft gezien de huidige situatie. Maar dat ik het zorgelijk vond dat men er geen termijn heeft aangehangen wanneer het dividend weer wordt hervat..
Daarop vertelde de heer van Maanen mij dat Wereldhave voornemens is om het dividend weer te hervatten in 2021, én misschien minder goed bekend onder het grote(beleggende) publiek, dat men zelfs wettelijk verplicht is om het dividend uit te keren..(!!) Maar dat was niet alles. Hij vertelde er ook bij dat Wereldhave dit in haar statuten heeft vastgelegd, simpel gezegd, dat een bepaald percentage inkomsten(huuropbrengsten) uitgekeerd MOET worden aan haar aandeelhouders. Dit betekend dat zij dus voornemens zijn op het opgeschorte, resterende kwartaaldividend 2020 ook nog in 2021 te gaan uitkeren. Van Maanen gaf aan dat Wereldhave zelfs dus wettelijk verplicht is om hier aan te voldoen, omdat dit dus statutair is vastgelegd..(de statuten zijn opvraagbaar bij Wereldhave)

Op mijn vraag waarom dit niet naar de aandeelhouders is verwoord in het laatste bericht aangaande het opgeschorte dividend. Antwoorde van Maanen dat dit min of meer opzettelijk is weggelaten om een sterkere onderhandelingspositie te creëren bij de huuronderhandelingen die plaatsvinden met huurders die door het Corona virus maatregelen verminderde inkomsten hebben.
En om de bank convenanten niet te veel te beschadigen. Dus de banken kunnen moeilijk gaan doen over hun leningen aan Wereldhave. Plat gezegd: als Wereldhave minder huuropbrengsten heeft, maar toch dividend tijdens de corona crisis uitkeert. Dan gaan zij een renteopslag vragen vanwege een hogere indeling in een risico categorie volgens van Maanen omdat door de crisis de tijd te onzeker is geworden en de banken willen dat Wereldhave tot einde shutdown de dividendgelden vasthouden om haar balans te versterken. Een gedachte die ik best kan en wil begrijpen maar..

De reden waarom ik dit toch wereldkundig maak, is het simpele feit dat de aandeelhouder nu niet alleen dividend misloopt. Maar de aandeelhouders ook enorme klappen in de koers krijgen, door de omissie van het dividend en het in ongewisse laten over het wanneer van de hervatting ervan.. En dit vind ik niet handig en ook niet fair naar ons aandeelhouders toe. Alleen maar door dit bepaald strategisch gekozen communicatiebeleid naar de buitenwereld, Wereldhave een ietwat sterkere onderhandelingspositie krijgt.

Verder uit het gesprek: Feitelijk staat Wereldhave er nog lang en lang niet zo slecht voor zoals analisten en voor eigen parochie predikende vermogensbeheerders zoals Antaurus vermogensbeheer (Dik Short) bij Harry mens willen doen voorkomen zoals afgelopen zondag..

De cijfers zijn 40 miljoen aandelen keer € 7.8 = een beursgenoteerd vermogen van 312 miljoen euro voor wereldhave. Dat is dus de tegenwaarde die Wereldhave aan de beurs op de huidige slotstand aan de AEX vertegenwoordigd.. Verder blijk dat de onroerende zaken die Wereldhave in bezit heeft en beheert, zoals winkelcentra, kantoorpanden enzovoorts. Na de laatste afschrijvingen op 3 miljard euro staan gewaardeerd op de balans. Wereldhave heeft ongeveer een schuld van 1.5 miljard op de balans staan aan bankleningen. Dat betekent dat je 1500 miljoen euro – 312 miljoen 1188 miljoen, zeg voor het gemak 1.2 miljard surplus overhoudt aan onderwaardering, als Wereldhave morgen zou besluiten liquideren..

1200 miljoen gedeeld door 40 miljoen uitstaande aandelen geeft een onderwaardering van € 30 per aandeel. Afgaande op het intrinsieke vermogen per aandeel zou Wereldhave dus € 37.80 moeten zijn per share.. Desgevraagd aan van Maanen waarom niet liquideren en de opbrengsten als een superdividend aan haar aandeelhouders uitkeren? Gaf van Maanen aan dat dit scenario wel besproken was. Maar dit in de huidige markt met partijen zoals Unibal of Blackrock of andere grotere vermogens en vastgoedbeheerders de situatie van Wereldhave dermate slecht zou worden uitgebuit dat dat scenario te veel tot aandeelhouderswaardevernieting zou leiden. Ze zouden net zo lang als een kudde hyna’s in de bosjes gaan zitten wachten een aantal jaar, dat Wereldhave zich dan wel genoodzaakt ziet om tegen lagere prijzen toch te verkopen, gehdeeltes of alles(uitroken) Men zag toch meer waarde creatie in het scenario onder leiding van CEO Storm meer heil in het verbouwen en aanpassen van de bestaande winkelcentra tot (kleinere) service centrums, zoals eerder ook gecommuniceerd door Wereldhave.

Ik heb met de heer Van Maanen meer als 45 minuten over alles en nog wat gesproken aangaande de toekomst van Wereldhave en voor haar aandeelhouders gesproken. En het zou te lang duren om daar verder nog over uit te weiden in deze posting. Maar het komt er op neer dat er een gigantisch stuk onderwaardering in het aandeel zit, dat marktomstandigheden door Corona lastig zijn, maar dat het dividend van 2020 nog steeds staat. En Wereldhave wettelijk verplicht 100% zeker dividend gaat uitkeren over 2021. En dat dit om strategische redenen verzwegen is..
PS. verder is leuk om te vermelden dat de grootste angst van partijen zoals Goldman Sachs die short zitten in Wereldhave, dat zij het allerhardst beven voor een overnamebod. Misschien dat zij het ook niet niet leuk gaan vinden dit nieuws dat het dividend weer hervat gaat worden met terugwerkende kracht in 2021 . Maar zij rillen al helemaal van angst als er een bod komt te liggen..(!!!) En je kunt er vanuit gaan dat dat bod er gaat komen met € 30 euro feitelijke onderwaardering per aandeel..
zoveel werd wel duidelijk uit het gesprek met van Maanen..!!

Natuurlijk gaat Wereldhave nu investeren, de Corona crisis dwingt hen zelfs tot het nóg scherper nemen van de juiste afgewogen beslissingen hierin. En ja dat gaat weer een stukje dividend kosten.
Evenals de zwakkere huurders, die zullen uiteindelijk 2 tot 3 maanden minder huur gaan betalen over 2020.(lang niet allemaal trouwens) Maar nog steeds gaat Wereldhave uit van 90% á 95% van alle huurpenningen geint gaan worden over 2020. Het zijn tenslotte niet allemaal slecht draaiende retailers, maar er zitten ook andersoortige huurder bij zoals supermarkten en laat die toch juist Giga boomen!!

Ga uit van dividend van € 2.40 per jaar naar € 1.40 per jaar. Op een koers van € 15, want daar zal hij toch zeer snel naar toe herstellen, als de crisis is bezworen door de juiste maatregelen of het uitbrengen van een vaccin tegen Corona(er wordt nu in de media gesproken over medio september..) dan heb je gewoon nog steeds meer als 9% dividendrendement!! En reken ook op superdividenden als activa wordt verkocht in Frankrijk en misschien later in België..(!!)
Chessplayer1992
0
Dank Mr. Bond ;) Leuk dat je belde en dat hij uitgebreid antwoord gaf. Maar voor mij weinig nieuws in dit verhaal. De dividend moeten ze uitkeren vanwege fiscale status, ze willen niet opnieuw met de Franse fiscus in overleg of ze winstbelasting moeten betalen. Maar of hij echt 90 tot 95% huur verwacht, of niets anders kan zeggen omdat hij niet nieuwe informatie naar buiten mag brengen, is mij een raadsel. Als ze nog 90% huur verwachten c.q. geen hogere leegstand en geen lagere huren, dan begin ik aan een spreekwoord met stenen te denken. Maar eens, als het dividend niet aangetast wordt en enkel uitgesteld, is er zeker upward potential. Wereldhave verkopen tegen NAV zal niet mogelijk zijn, maar als een aanzienlijk deel wel tegen de NAV van WH Belgie verkocht kan worden, kan toch aardig wat aandeelhouderswaarde worden gecreeerd (hoewel ze er wel een beetje te laat mee zijn).
NLvalue
0
Mr J. We nemen het verhaal met een korreltje zout... als je al jarenlang WHA belegger bent, dan had je allang moeten weten dat WHA een fbi status heeft.. en dus tot augustus 2021 de tijd hebben om (evt) dividend uit te keren over boekjaar 2020.. het enige wat ze gedaan hebben door het niet te benoemen is tijd kopen (om, hopelijk, het oude model compleet op te blazen)

Verder, mooi verhaal van Ruud - als het waar is - dan had hij dat naar de markt moeten communiceren, aangezien er koersgevoelige statements door je worden ‘gedeeld’, incl 90-95% vd huur die verwacht zou worden

Analogie v/d hyena is een interessante.

WHA zou zich eindelijk realiseren dat ze een gewond gazellenjong is.

De hyena’s (shorts, Moody’s, analisten) beginnen nog harder te keffen als het LC plan wordt gepresenteerd

Oplossing van het gazellenjong blijft: investeren in LC? Maar nu nog beter afgewogen...

Lijkt me wishful thinking..er zijn grotere stappen nodig die verder gaan dan hetzelfde pad waar ze al jaren opzitten..

hvb
0
quote:

NLvalue schreef op 14 april 2020 08:44:

Verder, mooi verhaal van Ruud - als het waar is - dan had hij dat naar de markt moeten communiceren, aangezien er koersgevoelige statements door je worden ‘gedeeld’, incl 90-95% vd huur die verwacht zou worden
Is overigens ewn logisch percentage: als je er bv vanuit zou gaan dat april en mei voor 50% zouden binnenkomen en de rest van het jaar voor 100%, dan zit je op bijna 92% over 2020.
Querme
0
Dank voor uw Post Mr. J. Bond. Misschien toch wat licht aan het eind van de tunnel. Ik zit in het zelfde schuitje als u, helaas.
NLvalue
0
quote:

hvb schreef op 14 april 2020 08:59:

[...]

Is overigens ewn logisch percentage: als je er bv vanuit zou gaan dat april en mei voor 50% zouden binnenkomen en de rest van het jaar voor 100%, dan zit je op bijna 92% over 2020.

in theorie - zou kunnen - maar t zou extreem onverstandig zijn om dat te communiceren naar de markt - en al helemaal naar een toevallige beller.

Even de feiten - lease expiry 2020:

Frankrijk : 13,4%
Belgie: 6,9% (winkels)
NL: 9.6%

Wereldhave (en alle andere retail vg spelers) hebben nog totaal nog geen compleet zicht op contractverlengingen die in 2020 vervallen.

Vrij helder dat er aan de retailer kant (zeker de sectoren die heel hard onder druk staan (fashion, 34% v WHA) er heel secuur gekeken gaat worden of die winkels nog wel voortgezet gaan worden , en zo ja onder welke voorwaarden

Dus om nu al uitspraken te doen over welk % van de jaar huur binnen gaat komen is extreem voorbarig.. Tenzij WHA het antwoord al weet. En omdat dat antwoord materieel koersgevoelige info is - hadden ze dat wel in het pb gedaan.

En niet naar een toevallige beller..

Hancock
1
Beste Querme, nee natuurlijk geen fake nieuws. Ik heb echt met Van Maanen gesproken. Ik heb alleen geen zin om zelf te gaan verdedigen tegen een potentieel stelletje shorters hier.

Trouwens het licht in het einde van de tunnel komt er sneller aan dan iedereen denkt..

“ Meerman constateert ook dat met name kleine winkelgebieden als eerste profiteren. ,,In drukke, grote winkelstraten is de min nog het grootst. Van bijvoorbeeld de Kalverstraat heb je natuurlijk een beeld in je hoofd van een massa mensen. Die mijden veel consumenten dus nog. De opleving gaat nu het hardst vooral in kleinere winkels en buurtcentra en zo.”

Bron: www.ad.nl/binnenland/winkels-gaan-wee...
Chessplayer1992
0
Haha ja, maar Wereldhave heeft ook geen lokale winkelstraten, maar winkelcentra. De vraag is of die niet al te groot zijn voor het echte voordeel ...
Querme
0
Dank voor uw reactie,ik word erg onzeker van alle negativiteit die op dit forum voorkomt. Een ding is zeker, dat niets zeker is. En indien u Dhr. van Maanen gesproken heeft zo u zegt, dan vind ik dat zeer correct van u dat u dit heeft gedeeld.Respect hiervoor.
NLvalue
0
quote:

Querme schreef op 16 april 2020 09:49:

Dank voor uw reactie,ik word erg onzeker van alle negativiteit die op dit forum voorkomt. Een ding is zeker, dat niets zeker is. .
tja.. wat je ziet is a) long beleggers, b) die de maat vol vinden, c) een grote mate van betrokkenheid tonen bij de vennootschap en de moeite nemen zich te verdiepen, te stemmen, een alternatief voorstel te doen etc.

Als t allemaal rozengeur en maneschijn was - zou dat niet nodig zijn.

Het probleem is dat (kleine ) aandeelhouders - die de grote stille meerderheid vormen - volstrekt apathisch zijn als er dingen langdurig niet goed gaan

En tegen de tijd dat de VEB ingrijpt - zijn ondernemingen allang failliet - en zijn ze 10 jaar verder met procederen tegen tekortschietende bestuurders, accountants enz enz..

Geen tijd/zin om daar op te wachten...er liggen genoeg mogelijkheden om meerwaarde te creeeren.. # let's go!

Hancock
1
quote:

NLvalue schreef op 17 april 2020 17:59:

[...]

tja.. wat je ziet is a) long beleggers, b) die de maat vol vinden, c) een grote mate van betrokkenheid tonen bij de vennootschap en de moeite nemen zich te verdiepen, te stemmen, een alternatief voorstel te doen etc.

Als t allemaal rozengeur en maneschijn was - zou dat niet nodig zijn.

Het probleem is dat (kleine ) aandeelhouders - die de grote stille meerderheid vormen - volstrekt apathisch zijn als er dingen langdurig niet goed gaan

En tegen de tijd dat de VEB ingrijpt - zijn ondernemingen allang failliet - en zijn ze 10 jaar verder met procederen tegen tekortschietende bestuurders, accountants enz enz..

Geen tijd/zin om daar op te wachten...er liggen genoeg mogelijkheden om meerwaarde te creeeren.. # let's go!

Ja; heb ook niet voor decharge bestuur gestemd via proxy. Moet eerlijk zeggen dat desondanks mijn gesprek ik ook nu geen fijn gevoel meer heb over dit bestuur..
Blijf het vreemd vinden dat ze zonder cijfers onderbouwd roepen dat ze denken dat ze meer waarde kunnen creëren door te investeren en te snijden in het dividend.. koersreactie was natuurlijk naar beneden.

Ik wil wel eens doorgerekend zien wat 1500 mil. aan panden kan brengen; doorgerekend in een liquidatie scenario (1500 mil. : 40 mil aandelen is toch nog altijd € 30 per share.. en ook al waarderen ze het nog een keer met 50% af, dan nog heb je 15 per aandeel.
En laat ze eens hier 2 jaar voor nemen prima toch.

Maar ik vrees dat het bestuur al een ander meer schadelijke exit strategie aan het volgen is.. eentje waarbij ze het bedrijf eerst opblazen door waninvesteringen en dan voor een ***bedrag verkopen aan een shortpartij waar het bestuur zelf ook beter van gaat worden..
NLvalue
0
1,3 mrd aan schulden is ook 30 per aandeel. Verkopen tegen 1500 gaat weinig jolijt brengen. De waarde zit natuurlijk in de vrije kasstroom , die -wat je ook denkt over de toekomst van winkelen - nog een tijd substantieel gaat zijn.

En nog veel verder geoptimaliseerd kan worden door de kosten/uitgaven discipline toe te passen die hoort bij een krimp-business. (Bron WHA Jv). En bij het managen van een crisis.

En met discipline de financieringstructuur op orde brengen -

Gaan we dat horen op 24/4 denk ik dat t de goede kant opgaat met het loslaten van de eigenwijze betweter en intern gefocuste cultuur die Anbeek heeft geïnstitutionaliseerd in de organisatie en onder toezichthouders.
Hancock
1
Volgens mij is het onroerend goed dat WH na de laatste afwaarderingen nog steeds 3000 miljoen waard(3miljard) als ik de cijfers van WH mag geloven. Gaan 1500 mil. vanaf vanwege bankleningen. Heb je altijd nog 1500 miljoen. Natuurlijk is er een behoorlijke vrije kasstroom. WH is in feite niets anders dan een enorm verhuurbedrijf, dat 80% van haar huurinkomsten altijd statutair gezien als kwartaaldivdend uitkeert. Dat trok me zo aan aan WH..

Wat me niet zint is dat ze nu geld, ons dividend in willen gaan zetten om de winkelcentra die ze bezitten om gaan bouwen tot kleinere service centra. Service centra ok tot op zekere hoogte. Maar kleiner zeker niet.

Wat trekt een consument harder? een grote mall waar alles is. Of een kleintje waar misschien wel minder winkels en keus inzitten en je nog een keer extra van locatie moet veranderen om je boodschappen rond te krijgen.. Is per definitie al fout.. plus dat ik vind dat ze nu in het Corona tijdperk op hun handen moeten zitten even totdat er echt een bruikbaar vaccin(ergo licht in de tunnel is..)

je kunt niet van ons aandeelhouders ons dividend afpakken voor verbeterde liquiditeit en dan vervolgens een hoop cash zelf gaan verbranden in onzekere service centra ombouw projectjes..
dat vind ik er van.
NLvalue
0
quote:

Mr.J.bonds schreef op 18 april 2020 15:36:

Volgens mij is het onroerend goed dat WH na de laatste afwaarderingen nog steeds 3000 miljoen waard(3miljard) als ik de cijfers van WH mag geloven. Gaan 1500 mil. vanaf vanwege bankleningen. Heb je altijd nog 1500 miljoen. Natuurlijk is er een behoorlijke vrije kasstroom. WH is in feite niets anders dan een enorm verhuurbedrijf, dat 80% van haar huurinkomsten altijd statutair gezien als kwartaaldivdend uitkeert. Dat trok me zo aan aan WH..

Wat me niet zint is dat ze nu geld, ons dividend in willen gaan zetten om de winkelcentra die ze bezitten om gaan bouwen tot kleinere service centra. Service centra ok tot op zekere hoogte. Maar kleiner zeker niet.

—//—
je kunt niet van ons aandeelhouders ons dividend afpakken voor verbeterde liquiditeit en dan vervolgens een hoop cash zelf gaan verbranden in onzekere service centra ombouw projectjes..
dat vind ik er van.
Mooi. Zou zeggen, sluit je aan bij TTW - een van de punten is exact dat - een formeel verzoek om de LC investeringsplannen op ijs te zetten.
Alles kwijt
0
J. Bonds schrijft: '' Even voorstellen; ik ben al sinds jaar & dag een belegger in Wereldhave, ik heb er inmiddels een paar duizend....''. en: ''ik ben een ondernemer in de ICT-wereld. Dus ik moet zelf mijn eigen pensioenvoorziening regelen..'' Oké, laten we zeggen dat ''sinds jaar en daag'' tenminste 5 jaar is. 5 jaar geleden stond de koers van Wereldhave 50 euro hoger dan nu. - 50 euro - . Als je een paar duizend stukjes hebt - laten we zeggen 3.000 stukjes, dan heb je dus 150.000 euro van je pensioenpotje verloren. Daar heb je heel wat databases voor moeten programmeren.
24 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 jul 2024 17:35
Koers 13,520
Verschil -0,040 (-0,29%)
Hoog 13,580
Laag 13,440
Volume 32.877
Volume gemiddeld 93.096
Volume gisteren 37.888

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront